heinäkuu 16, 2024, 04:16:14 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Larskin kasvatit 2013

Aloittaja Larski, tammikuu 06, 2013, 14:50:16 ip

« edellinen - seuraava »

Larski

Pitäis vissiin käynnistellä viides kasvatuskausi.

Viime kaudelta jäi käteen jokunen talvehtija. Ikunalautaa koristaa kotona
2 x PI 631154 (C. flexuosum)
Duke pequin
Tepin
C. lanceolatum
Rocoto grande
Lemon drop
Sudden death haba
Fatalii
Bolivian rainbow (4. kausi tälle lähdössä)
Inca red drop
Goat's weed

Työhuoneen ikkunalle on päätynyt
2 x PI 631154 (C. flexuosum)
Rocoto red peruvian
Aji cristal
Bolivian rainbow

IRD ja GW tekevät kuolemaa ylikasteluun. Elää jos on elääkseen. GW tai joku vastaava cayennemainen satokasvi olisi toki mukava kesäksi.

Suunnitelmissa olisi idätellä jotakin alla olevasta listasta. Jotta listan lukeminen ei olisi liian helppoa, on näillä näkymin idätykseen lähtevät boldattu ja itselleni uudet lajikkeet kursivoitu. Jos huomaatte listalla jotain sinne täysin kuulumatonta/kelvotonta, niin huikatkaa. Valtaosa lajikkeista on mulle täysin uusia.

C. annuum
Explosive ember
Goat's weed
Jalapeño Chichimeca
Jalapeño grande
Jalastar
Letuschauer
Palermo
Peperone corno di toro rosso
Peperone topepo rosso
Santa fe grande

C. baccatum
Aji cito
Aji cristal
Aji white wax
CAP 220
Inca berry
Lemon drop
Queen Laurie

C. chinense
Aji dulce
Cajamarca
Cheiro recife
Cili goronong
Enorme caliente
Fatalii
Habanero
Mustard habanero
"Nagapukki"
Petenero
Sudden death
Trinidad scorpion Butch T

C. frutescens
Wild boonie Guam

C. pubescens
Rocoto Costa Rica red
Rocoto Peru Cusco
Rocoto Peru Puno marki

Larski

Rocotot pääsivät jääkaapin päälle lauttailemaan. Samalle lautalle päätyi Wild boonie Guam. Saapa nähdä mitä noista boonien jyvistä nousee. Joissakin lähteissä mainitaan chinenseksi, kun taas toisissa frutescensiksi.

Tälle kaudelle piti saamani myös jänskiä jyviä Brasiliasta. Eka lähetys ilmeisesti hävisi matkalla, toka yritys lähti muutama viikko sitten. Saapa nähdä tuleeko läpi.

Larski

Vauhdikasta menoa. Eka guamilainen paljasti häntänsä vuorokauden lautalla makaamisen jälkeen. Tämän innostamana lankesin kylvämään sellaista, mitä ei pitänyt. Itämöstä löytyy nyt siis eilen laitettujen lisäksi ulupica largea ja C. rhomboideumia.

Larski

Itämössä näkyy elämää. Guamilaisia on itänyt 2, Rocoto Costa Rica rediä 4 ja Rocoto Peru Cuscoa 2 kpl. Baccoja, annuumeja ja chinensejä pitänee idätellä lähiaikoina.

Tarkoituksena olisi jatkaa tämä kausi viime kauden meiningillä: osa parvekkeen chileistä ebbeihin & bubblereihin, loput turpeeseen ja palstalle paljon kaikkea jänskää (tai tylsää ja perinteistä). Mietin jopa, että josko kesäksi saisi uhrattua kasvin/parin verran ebbitilaa tomaateille. Bubblereissa tomaatit ovat tuottaneet hyvin ja palstalla vielä paremmin, mutta ebbi on vielä kokeilematta.

Larski

Hoh! Itämöstä löytyi ensimmäinen itänyt C. rhomboideum. Mä ku luulin, että tuon piti olla hidaskin itämään.

Larski

Kun nyt vihdoin sain käytyä siemenjemmani läpi, niin jaetaanpa linkki täälläkin. Täältä löytyy.

Larski

Eilen päästin ekat idut lautalta turpeeseen. Lampun alle päätyi 4 x rocoto Peru Cusco, 4 x rocoto Costa Rica red, 3 x Wild Guam boonie ja 4 x C. rhomboideum. Lauttaseurue oli tilan vapautumisesta ilmeisen hyvillään ja aamulla itämössä odottikin elämäni ensimmäinen hännällinen ulupica large.

Tähän mennessä itämään laitetuista ainoa täysin elottoman näköinen lajike on rocoto Peru Puno marki.

Larski

Laitoin chinenset itämään. Lautalle lähti "nagapukki", naga morich, cajamarca, cheiro recife, enorme caliente, habanero, mustard habanero, petenero ja trinidad scorpion Butch T. Chinensejen lisäksi itämöön päätyi pari hatfieldiläistä yllärisiementä.

Istutetut taimet oleilevat 45 W ESLin alla. Istutetuista chileistä vasta yksi wild Guam boonie on luopunut kypärästään.

Palstakasvatuksiakin vois pikku hiljaa suunnitella. Näillä näkymin kasvatukset noudattelevat aiempien vuosien linjaa: perunaa ym. perusjuurekset ja paljon papuja. Noiden lisäksi kasvanee meillä ensi kesänä ainakin lehtikaalta.

Larski

Olin viikonloppuna istuttelemassa taimia, kunnes huomasin että mun toinen taimilaatikko on hävinnyt. Muistelin, että olin edelliset löytänyt keväällä 2010 Prismasta hintaan 2,50 €, jotenka suuntasin tänään uuden perässä Viikin Prismaan. Joko aika oli kullannut muistot, tai hinnat oli nousseet, mutta samalle laatikolle oli nyt isketty hintaa 6,50€. Melekosta.

Päästin muutaman mustard habaneron, peteneron, nagan, cheiro recifen ja enorme calienten kaapista. Nyt ovat tyytyväisinä ihan tuliuudessa taimilaatikossa ESLin alla.

Aiemmille istutuksille ei kuulu ihmeempiä. Useimmat ovat menneet harsosääskien suihin. Ikinä ennen nuo ei oo mitään tehneet, mutta nytpä paskiaiset jäystävät juuristoja menemään. Koitan siis pitää taimet kannen alla niin pitkään kuin suinkin onnistuu ja pyydystellä enimpiä harsosääskiä tarra-ansoilla.

Pitäis vissiin annuumit ja baccatumitkin ehtiä idätellä.

Larski

Annuumit ja baccat pääsivät lautalle. Lisäksi heitin vielä hädissäni rocoto peru cuscoa itämään edellisten harsosääskien syömien tilalle.

Itämään menivät:
- Explosive ember
- Jalapeño Chichimeca
- Leutschauer
- Numex Big Jim
- Peperone topepo rosso
- Aji cristal
- Inca berry
- Lemon drop
- PI 441552
- Rocoto Peru cusco

Larski

Eilen illalla huomasin veden loppuneen taimilaatikosta. Kauhukseni ainoa rhombonikin oli nuupahtanut. Lorotin vettä laatikon pohjalle ihan huolella. Aamulla taimet olivat toipuneet. Onneksi.

Itämössä ei mitään uutta. Jääkaappi vaihtuu torstaina. Jää nähtäväksi itääkö chilit nykyiseen tapaan uuden kaapin päällä.

Larski

Sain tänään työkaverilta muutaman jyvän ethiopian brownia. Kovin paljon ei lajikkeesta löydy tietoa, jotenka toivottavasti itävät. Epäilyttävästi alkaa kasvatuslista täyttyä pehmoannuumeista...

Larski

Etiopialaiset pääsivät itämöön. Lautta oli vielä täynnä edellisiä jyviä, jotenka päätinpä kokeilla itselleni uutta idätystapaa. Heitin jyvät minigrippiin märälle paperille.

Lautalta löytyi vielä yksi itänyt "nagapukki". Suureksi surukseni Big Jimin siemenet eivät vieläkään näytä elonmerkkejä. Tästä hätääntyneenä heittelin viikonloppuna muutamat corno di toro rossot ja golden marconit itämään.

Larski

maaliskuu 01, 2013, 21:25:23 ip #13 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 01, 2013, 21:28:30 ip käyttäjältä Larski
Eka Big Jim on itänyt! Isoja jötkylöitä alkaa olla jo riesaksi asti. Turpeessa on tällä hetkellä 1 x Big Jim, 1 x Golden marconi ja 4 x Corno di toro rosso. Big Jim ja Marconi selviää taimivaiheesta niin pitänee hankkiutua jotenkin eroon corno di toro rossoista.

Turpeeseen päässeet taimet:

C. annuum
Ethiopian brown x 2
Explosive ember x 1
Golden marconi x 1
Jalapeño Chichimeca x 5
Leutschauer x 4
Numex Big Jim x 1
Peperone corno di toro rosso x 4
Peperone topepo rosso x 4
Hatfieldin ylläreitä x 2

C. baccatum
Aji cristal x 9
Inca berry x 4
Lemon drop x 9
PI 441552 x 4

C. chinense
Cajamarca x 1
Cheiro recife x 3
Enorme caliente x 2
Habanero x 2
Mustard habanero x 4
Naga morich x 3
Petenero x 4
Trinidad scorpion Butch T x 2
"Nagapukki" (naga x goat's weed) x 3

C. frutescens
Wild boonie Guam x 1

C. pubescens
Rocoto Peru Cusco x 5

C. rhomboideum x 1


Ja lopuksi kauden ekat kuvat.


Taimilaatikot ja sirkkarimpulat.


Nyrjähtänyt Cheiro recife.


Eric Sourilta pari vuotta sitten adoptoitu duke pequin. Elossa on.


Viime kesäinen ebbi-lemon drop. Kuvataan, kun on vielä hengissä. Viisi kahdeksasta viime kesän ebbikasvista on heittänyt henkensä turpeeseen siirron jälkeen. Ehkä nuo kolme viimeistä selviää.


Tukko lancen pistokkaita. Noista olis muutama lähdössä Gardeniaan.


Kauden ekojen podien alut. 4-vuotias bolivian rainbow ja viime kesän sudden death ovat kukkineet pitkin talvea. BR ei ole muutamaan vuoteen omia siitepölyjä tehnyt, jotenka töpöttelin sen kukkia SD haban pölyillä. Kaudelle 2014 on siis näillä näkymin tulossa risteymää kokeiltavaksi.

Larski

3 kpl lancen pistokkaita pääsi tänään uuteen kotiin Gardeniaan.

Larski

Tomaatit on kylvetty. Laitoin lauantaina itämään sungoldia, ildiä, balkonzauberia, black cherryä ja sidruni hiidiä. Noista osa menee palstalle. Parina viime kesänä erityisesti ildi on kunnostautunut palstasatoajana. Kypsymään ei pääsato ole ehtinyt, mutta kypsyypä nuo sisälläkin.

Larski

Kasvit jatkaa kasvuansa. Lemon drop puskee podia. Kun raaskis, niin leikkais pois ja antaisi kasvin kasvaa. Viime kesäiset lemon drop ja SD haba viettivät viikonloppuna ekan parvekepäivänsä. Valtaosa istutetuista kasveista on selvinnyt keväästä, ainakaan kovin merkittäviä kuolemia ei ole tainnut olla.

Viime viikolla suli paslstalta loput lumet ja maan kääntämisen pyrin ehtimään aloittaa tällä viikolla. Sipulia on varattu Red baron, Yellow moon ja Sturon. Lisäksi on papuja keltaista ja vihreää, härkäpapua (Kontu), porkkanaa, retiisiä, punajuurta, muutamaa sorttia kesäkurpitsaa, lehtikaalta, kyssäkaalta ym. Kaksi viimeksimainittua ovat ekaa kertaa kokeilussa. Perunaksi olisi tarkoitus ostaa 10 kg säkki Timoa parin kaverin kanssa jaettavaksi.

Larski

Kuukausipäivityksen aika. Palsta alkaa olla voiton puolella. Maahan on saatettu perunat, porkkanat, punajuuret, härkäpavut, tillit & persiljat, lehtikaalit ja sipulit. Vielä menee papuja, retiisiä, salaattia, kesäkurpitsaa ja tomaattia.

Vanha valkosipulipenkki pistettiin matalaksi. Valkosipulit eivät vaan halunneet kasvaa ja penkki puski enemmän rikkaruohoa. Pari vuotta sitten tehdyn mansikkapenkin mylläsin tänään ympäri ja istuttelin hengissä selvinneet mansikat takaisin. Penkkiin oli näemmä päässyt pesiytymään melkoinen tukko niittyleinikkiä.

Palstalta on päässyt maistelemaan tälle keväälle jo raparperiä, lipstikkaa, salviaa, oreganoa ja useampana iltana teenä hörpittyä minttua.

Chilit vetelevät parvekkeella hyvin. Ekat kypsät lemon dropit roikkuu jo oksilla.

Larski


Explosive ember. Eipä taida paljoa tehdä satoa, mutta onneksi koristekasvin ei tarvikkaa.


Inca berry. Siemenet kaavittu aikoinaan Vltavassa Tapolan Tulikepin marjoista.


Vuodesta 2009 asti sinnitellyt bolivian rainbow.


Cheiro recife


Puskassa vaanii mustard habanero. Yllättävän satoisan oloinen kasvi.


Työkaverilta saaduista siemenistä idätelty ethiopian brown. Pieni kasvi, mutta saanee ainakin siemeniä tuleville kausille.


Leutschauerin podirivi. Näitä vois vaikka täytellä grilliin, kunhan kypsyvät.


Lopuksi mysteerichili. Keväällä Hatfieldistä saaduista ylläreistä kasvoi tälläsiä. Aluksi luulin black pearliksi, kun sirkkalehdet olivat lähestulkoon mustat. Myöhemmin lehtiin alkoi tulla Jigsawmaista kuviointia. Onkohan tämä ny se, vai joku risteymä tms. Aidossa Jigsawssa näyttäis podit kasvavan ylöspäin...

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Larski - heinäkuu 01, 2013, 22:59:27 ip

Lopuksi mysteerichili. Keväällä Hatfieldistä saaduista ylläreistä kasvoi tälläsiä. Aluksi luulin black pearliksi, kun sirkkalehdet olivat lähestulkoon mustat. Myöhemmin lehtiin alkoi tulla Jigsawmaista kuviointia. Onkohan tämä ny se, vai joku risteymä tms. Aidossa Jigsawssa näyttäis podit kasvavan ylöspäin...


Ei äkkiseltään näytä Jigsawilta kun verrokkina ovat omat kasvatukseni, Jigsawissa tuntuu olevan reippaasti enemmän valkoista ja jonkin verran myös pinkkiä värjäytymää. Äkkiseltään ja yhden kuvan perusteella tuo näyttää Purple Tiger-lajikkeelta .