heinäkuu 01, 2024, 08:07:18 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kasvien kommunikointi keskenään

Aloittaja Chilivaari, helmikuu 20, 2013, 15:16:42 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Maikkarin uutisissa oli (taas kerran) uutinen kasvien kommunikoinnista.
Meidän kannaltamme tärkein uutinen oli jätetty kääntämättä ja se löytyy englantilaisen linkkilähteen uutisen lopusta.


Fenkolin tiedetään hajullaan haittaavan muiden kasvien kasvua (itsepuolustusta?). Kun chilin siemeniä idätettiin fenkolin hajussa, itämistulos oli huono. MUTTA, kun siemeniä idätettiin fenkolin lähellä, mutta sen haju estettiin pääsemästä siemeniin, ne kasvoivat tavallista paremmin. Fenkolin läsnäolo välittyi chilille ilmeisesti äänen tai värähtelyn kautta ja chili kasvoi kuin viimeistä päivää ehtiäkseen isoksi ennen kuin haittaava haju saavuttaa sen.


Mielenkiintoisia kokeita chilin siemenillä. Voisiko kuitenkin olla, että hajulta suojaamisessa muutettiin kasvuolosuhteita muutenkin, vaikkapa ilmankosteutta nostavalla tavalla? Ei kai tieteilijät näin alkeellisia virheitä tee?

cornell

Todella outoa... En itse ymmärtänyt että kyse olisi idätyksestä vaan taimista. Tuo eristystekniikka kyllä pitäisi tietää ennen kuin voisi ruveta arvuuttelemaan. Oliko kasvit eristetty kasvihuonelasilla vai miten? Perusskeptinen lähtisi siitä, että samassa ruukussa tai vierekkäin taimet saivat vahvan annoksen fenkolin estoaineita ja eristetyt saivat eristyksestä huolimatta hajun fenkolista ja pienet pitoisuudet aktivoivat vastareaktion...
¨käynks mä usein täällä?¨

davve

"Kuulosta" melkein homeopian kaltaiselta jutulta. Jos kasvit todellakin osaisivat tunnistaa 'klik-klik' ääniä voisi olettaa että Fassen seuraava lajikkeen kehitys perustuu siihen että kasvit tunnistavat 'klip-klip' jotka viestivät niille "grow-or-die". Jos kasvi erittää hajua tms, siinä aina siirtyy pieni määrä molekyylejä jotka seuraavat normaali nesteen tai kaasun diffuusiolakeja.

Finsku

Olisiko haju eristetty alipaineella tai joillakin kalvoilla. Ääneen ja värähtelyyn on olemassa melko herkkiä mittalaitteita, että veikkaamaan ei tarvitse ryhtyä.

davve

Vaikka on olemassa erittäin tarkkoja mittalaitteita, se että saadaan "signaali" ei vielä tarkoita että sitä osataan tulkita. Jokainesella mittausmenetelmällä on omat etunsa ja haittansa. Lisäksi mitattavassa signaalissa on aina data ja noise. Näiden perkaaminen ei ole helppo juttu.  Koko ajaus siitä etttä kasvit keskustelevat keskenään kuulostaa erittäin pahasti siltä että mittauspajassa ollaan luettu Rudolf Steinerin teoksia hiukan liiankin ahkerasti. Steiner, antroposofia, Gaia...

janne.k

http://www.cell.com/trends/plant-science/abstract/S1360-1385(12)00054-4

LainausLittle is known about plant bioacoustics. Here, we present a rationale as to why the perception of sound and vibrations is likely to have also evolved in plants. We then explain how current evidence contributes to the view that plants may indeed benefit from mechanosensory mechanisms thus far unsuspected.


Pääsiskö joku palstalainen lukemaan tuon ja referoimaan vähän mistä on kyse? Roskalehtien jutut voi oletusarvoisesti jättää huomiotta...

davve

Itselläni "melko" laaja kokemus käydä läpi tieteellisiä töitä, työhuoneen hyllyssä on on 800 eri aiheiden tieteellistä julkaisua. Siitä määrästä, vajaat 100 ovat edes mielenkiintoisia, 30 sisältää jotain järkevää ja VAIN 5 sisältää jotain oikeesti mullistavaa. Se, että tuloksia julkaistaan ei nykypäivänä tarkoita yhtään mitään.

Muistaako joku että "muutama" vuosi sitten maksa ja porkkana julistettiin lähestulkoon vaarallisiksi? Ja hiukan sen jälkeen, ruåtsalaiset tutkijat totesivat  että sipsit ovat vaarallisia ihmisille. Se pikkuseikka jäi mainitsematta millaisia määriä niitä piti syödä jotta perusterve aikuinen saa niistä akuutteja ja yllättäviä terveyshaittoja. Sitten oli se tuorein, eli Itä-Suomen Yliopiston d-vitamiini tempaus, joka taisi johtaa siihen että ainakin eräs kaupallinen taho haastoi heidät oikeuteen. Toivottavasti kukaan tämän foorumin jäsen ei ole siinä sopassa mukana.

Tämä julkaisu johon janne.k viittaa on löydettävissä Googlen avulla, pdf lataus, hädin tuskin 2 sivua tekstiä ja 1 iso kuva.
Julkaisu ei sisällä oikeastaan yhtään mitään! Tämä on lähinnä esittely muita lähteitä, joista vain 3 edes koskee kasveja + ääntä.  Tässä viitataan "contemporary evidence" mutta ensimmäistäkään mittausdataa ei esitetä uutena, eikä näihin viitata edes kunnolla. Siellä on 1 kpl pylväsdiagrammi, mutta sen tieteellinen arvo on täysin nolla. Ainut asia joka edes esitetään kunnolla, on eläinkunnan eri edustajien kuuntelumekanismit, nisäkkäistä hyönteisiin asti. Kasveista ei ole esitetty oikeastaan mitään todellista todistusta siitä että näillä edes olisi mitään menetelmää jolla ottaa vastaan ääniviestejä. Artikkelin spekulointi äänen paineella ei osu kohteeseensa. Yksi painavampi referenssi on esitetty, mutta tämä on väitöskirja joka valitettavasti on "in press" tilassa. Tämän väikkärin "mittaus" jossa kuvassa esitetty maissin juuri on taipunut kohti matalataajuista vakiotaajuus äänilähdettä, niin sitä ei valitettavasti tässä ole avattu millä tavalla muut häiriötekijät on poistettu kuviosta. Onko mahdollisesti virtaus ympärillä? Tekeekö maissi saman asian jos kyseessä olisi virtaava vesi, eli taipuuko juuret ylävirtaan erittäin alhaisen reynoldsin luvun laminaarivirtauksessa?  En laskenut, mutta julkaisussa hoetaan kyllästymiseen asti että "more fundamental research is needed" tyyppiin, eli haetaan isoja julkisin varoin maksettuja tutkimushankkeita. Aussi, italia, englanti on tämän julkaisun tekijöiden osoitteet.



Se, mitä olisi todellakin mielenkiintoista kuulla on:
- mitä tutkijat meinaavat että kasvin ja ympäristön aikaskaalojen suhde tarkoittaa? Tässä esimerkiksi pukki lähestyy kaalinpäätä 10 sekunnissa. Kasvi ei ehdi tässä ajassa muokata itseään yhtään mihinkään, eli ei ole mitään kasvien harrastamaa kung-fu-ta. Kasvit eivät liiku yhtään mitenkään muuten kuin kasvamalla. Ne kuihtuu ellei ne uudistu kasvamalla. Nopeimmat kasvannee parikymmentä senttiä vuorokaudessa, eli just pari mikrometriä sekunnissa. Pukki siis syö esimerkkinä käytetyn kaalin ennen kuin se edes ehtii havaita nälkäistä otusta. Ja koska evoluutiolla on muutakin parempaa tekemistä kuin turhien aistien kehitystyötä, evoluutio tuskin panostaisi parin ikuisuuden verran aikaa kehittääkseen kommunikointijärjestelmän tarpeeseen jossa kasvin oma vasteaika on äärettömän paljon hitaampi kuin ulkopuoliset uhkatekijät.



janne.k

helmikuu 25, 2013, 00:23:14 ap #7 Viimeisin muokkaus: helmikuu 25, 2013, 01:10:22 ap käyttäjältä janne.k
Maksan ja porkkanan julistaminen vaarallisiksi, A-vitamiinin perusteella olettavasti, on tietysti idioottimaista.

Mutta kuule, onko sulla nyt tieteellinen suhtautuminen tähän asiaan?

EDIT: Ah juu, saattaa olla että paperissa on puutteensa. Mutta silti haluan puolueettoman arvioinnin.

EDIT (Lisäys):  "Sitten oli se tuorein, eli Itä-Suomen Yliopiston d-vitamiini tempaus, joka taisi johtaa siihen että ainakin eräs kaupallinen taho haastoi heidät oikeuteen."

Heh, minun mielestäni tämä kertoo että Suomen yliopistojen taso on surkea. Suorastaan häpeän. Kannattaa muuten katsoa Itä-Suomen yliopiston muita tutkimuksia, esim. miten tutkittiin rasvaisen ja vähärasvaisemman ruokavalion eroja - oliko toisessa ehkä kehotettu syömään mustikoita, kasviksia ja hedelmiä ja toisessa ehkä kielletty semmoisten nautinta.  :P Hirveetä.

MUOKKAANPA vielä: ymmärrän sinänsä evoluutionäkökulman; eiväthän kasvit pika-aisteilla mitään tee. Väittävätkö paperin kirjoittajat siis mitä?

davve

Arvioi ensin tuo julkaisu sen tieteellisen näytön perusteella. Arvioi vasta sitten muiden suhtautuminen siihen.

janne.k

Joo-o, taisinpa olla hieman humalassa. Luin nyt PDF:n, eihän siitä tosiaan mitään selviä.

wut

Mielenkiintoista että pelkkä haju voi saada moista aikaan ???

Aji Lauri

Katsoin just muutama viikko sitten aiheeseen liittyneen dokumentin. Tarviikin katsoa jos löytyis linkki siihen.



Dethlock

Basilikaa oli tutkittu yhdessä chilien kanssa ja sillä oli todettu positiivisia fiboja chilien kasvuun. Epäilivät jotain ääneen perustuvaa kommunikaatiota. Tiedä hänestä mutta voi näissä jotain perää ollakin.
I'm newbie and I know it  -  2013  -  Chilisti #2374
Kasvatuspäikkäkirja
Hydrohärpäke DethTable


Youtube kanava

jaolsten

Onneksi mulla on yrttisäkissä puolimetrinen basilika 7Potin alla. Ihmettelinkin podien valtavaa kokoa, mut selvishän se..
-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

Bruce Willis

heinäkuu 20, 2013, 23:52:50 ip #16 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 25, 2013, 18:07:49 ip käyttäjältä John McClane
jaolsten, kun podisi ovat koripallon kokoisia niin ota minuun yhteyttä niin järjestän rahoituksen ja markkinat chileillesi myyntiin asti.
hienoa että homma toimii  :D

jaolsten

-Hirttotuomion saanut halusi viimeiseksi toiveekseen sätkiä-
YLÖJÄRVEN POLTE 2014
YLÖJÄRVEN POLTE 2013

davve

Minäkään en vitsaillut. Kasvit eivät keskustele äänen avulla.

Mykorhizza --> kemia/pH/elektrokemia  (OK, täysin mahdollinen)
Lehdistä tai muualta kasvilta haihtuva aines ---> kemia  (OK, tässä esim jopa sipulit (?))
Ääntely ja vastaanotto... Ei missään nimessä.

Ihmisillä vain on joku omituinen tarve selittää ymmärtämättömiään asioita "elämänvoimalla" ja muilla puhtaasti huuhaa-"voimilla". Sitä varten on uskontoja.