heinäkuu 01, 2024, 08:57:11 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Mangosta salaattia

Aloittaja Chilivaari, maaliskuu 22, 2013, 14:24:36 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

maaliskuu 22, 2013, 14:24:36 ip Viimeisin muokkaus: maaliskuu 22, 2013, 14:29:40 ip käyttäjältä Chilivaari
Nyt kun mangoaika taas alkaa ja niitä saa ajoittain jopa eurolla kilo, eli lehtisalaattia halvemmalla, kerron tämänpäiväisen kokemukseni. Alkunsa se sai pari viikkoa sitten nähdystä tanskalaisesta kokkiohjelmasta, jossa Vietnamissa tehtiin salaattia mangoista. Salaatin pohjaksi käy mikä tahansa normaali salaattiaines, kaali, idut, salaatinlehdet, kurkku jne, lisätään vain yhtä paljon mangoa. Chili käy mainiosti mausteeksi. Mangon paloittelutapa sai minut kiinnostumaan. Sehän on täyskypsänä suttuinen paloiteltava.


Salaattiin käy vihreä mango, mitä raaempi, sen happamempi. Meillä oli päästä hiukan vaalentunut kuori ja se maistui jo melkein kypsältä, ei vain ollut niin makea. Punaiset kannattaa käyttää jälkiruokiin.


Vihreä mango kuoritaan kätevästi perunankuorimaveitsellä. Sitten se laitetaan leveä puoli ylös, eli kivi vaakasuoraan. Terävällä veitsellä viillellään (vietnamilainen kokki hakkasi parissa sekunnissa) pituussuuntaan muutaman millin välein kiveen asti. Sitten mango nostetaan pystyyn ja veistellään ohuita siivuja, jolloin syntyy muutaman millin mangotikkuja. Nämä kipataan salaattikulhoon ja sama operaatio tehdään toiselle puolelle. Kiven reunoista veistellään vielä pehmeä hedelmäliha irti ja viipaloidaan. Jos mango ei ole aivan kypsä, tämä käy sujuvasti. Kypsän käsittelyyn ja jälkiruokiin on sitten omat niksinsä, mutta ei niistä nyt.

Finsku

Voisi kokeilla, kun on tuossa mangoa kypsymässä. Tosin tuoretta chiliä ei ole. Pakkasessa nagaa ja kaapissa savustettuja jauheita. Joku raakile saanee kelvata.

Siitä tuoreesta mangosta saa muutes melko maistuvan smoothien. Yksi mango, yksi Banaani sekaan 0,5-1dl maitoa. Maustaa voi kardemummalla. Sekaan murskattua jäätä tai sitten vaan tarjoilee vain todella kylmänä.

Janne

Sattuipa somasti, olin juuri viimeistelemässä pientä artikkelintynkää samasta aiheesta blogiini:

http://vastahanka.fi/tulinen-mangosalaatti/
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

PK

maaliskuu 22, 2013, 19:25:00 ip #3 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 22, 2013, 20:20:40 ip käyttäjältä PK
Itse tein viime viikonloppuna mango-kaali-nuudelisalaattia, chilillä, korianterilla, kalakastikkeella, riisiviinietikalla ja limellä maustettuna. Hyvin toimi lohipihvien kanssa. Kaalta kannattaa hieman nuijia tai puristella saadakseen sen mehukkaammaksi. Salaattiin tuli toki muitakin aineksia, mutta tuossa nuo pääraaka-aineet. Mangon sijaan käytettäväksi sopii hyvin myös papaija, mutta mangoa tosiaan saa usein edullisemmin.

EDIT: Tuolla Jannen linkissä olikin maininta papaijasta, pikalukuna katsoin ensin vain itse reseptin.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Janne - maaliskuu 22, 2013, 18:45:04 ip
Sattuipa somasti,http://vastahanka.fi/tulinen-mangosalaatti/



Niinpä sattuikin.
Siellähän se oli kuvan ja reseptin kera, mango tikkuina.
Tuossa tv-ohjelmassa huomioni kiinnittyi vietnamilaiskokin veitsenkäsittelyyn, kun hän silppusi mangon tikuiksi nopeammin kuin kokki kolmonen sipulin. Maassa maan tavalla.
Tästä lähin ostan hyvinkin raakoja mangoja, jos vain on etuisasti saatavissa, niin helppoa niiden käsittely tuolla tavalla on.