tammikuu 10, 2025, 18:43:49 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


auttakee tyhmää...=)

Aloittaja miau., heinäkuu 14, 2005, 08:53:03 ap

« edellinen - seuraava »

miau.

yhdessä kasvissa on valkoisia palkoja, sellaisia aika pieniä eli ei pitkiä, niin onkohan ne jo kypsiä vai pitääkö odotella vielä..
ja siis joka kasvi on tehnyt hedelmiä,mutta osassa pieniä osassa pitkulaisia, enkä tiedä mitä lajeja ne on ja onko nuo hedelmät kypsiä vai ei, eli kannattaako odotella vai poimia jo..
kun tuolla kasvatusosiossa lukee että voi poimia jo raakana, mutta en haluaisi liian pieninä poimia jos on mahis että niihin tulee vielä kokoa..
tämännimisiä mulla on siis
- Golden cayenne
- cayenne
-short yellow tabasco
- xmas chinense
- numex twilight

ja olen hukannut ne "laput" eli en tiedä mikä on mikäkin..minkänäköisiä nämä on kypsinä..

Nuthead

käy fataliin sivustolla hakemassa nimellä!!!
-pähkinäpää-

Aji Inferno

Kypsinä noista tulee kirkkaan punaisia, oransseja tai keltaisia. Jotkut harvat ovat raakoina tai kypsymisen välivaiheessa valkoisiakin (toisista taas tulee samassa vaiheessa mustia...).  Syödä noita voi mainiosti kaikissa vaiheissa, maku ja vahvuus vain muuttuvat kypsymisen aikana monilla lajeilla radikaalisti.

- Golden cayenne & Cayenne: pitkänmallisia, hyvin ohuita, terävänmuotoisia, raakoina tumman vihreitä, kypsinä punaisia tai oransseja
- Short yellow tabasco: pieni koristechili, hedelmät pikkuruisia pitkänmallisia "kynttilöitä". Ei oikeasti sukua Tabascolle...
- Xmas chinense: pitäisi jo kasvina olla erinäköinen, mahdollisesti isot, kupruiset lehdet. Kukat pienempiä kuin noilla muilla, selvästi kellertäviä. Hedelmä paksu "möykky".
- Numex twilight: nätti koristechili, violetista punaisiksi kypsyvät hedelmät. Kukat ainoana näistä violetteja...

Fatalii

Mulla tuo twilight on valkokukkainen.

Xmas chinese nimenä on aika hämäävä.
Ainakaan oma yksilöni ei ollut chinense, vaan tyypillinen koriste-annuum.
Nimi viittaa tyyliin kiinalaiseen joulukoristekasviin(!?!?!)

Saittini hakukoneella taitaa löytyä kaikki muut paitsi cayenne:
http://juuri.org/fatalii/?u=g&c=search
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

JartsaP

Lainaus käyttäjältä: "Fatalii"Mulla tuo twilight on valkokukkainen.


Mietin juuri samaa, että niin minullakin. Ja raakileetkin miltei kokonaan valkoisia, vain hiukan violettia häivää. Eivätkä kypsy välivaiheen kautta, vaan suoraan punaisiksi. Luulen, että tuo on sinulta peräisin, mahtaako olla ihan puhdas lajike, kun kuvauksissa on tosiaan mainittu violetit kukat ja keltainen/oranssi välivaihe?

miau.

ei mullakaan missään ole violetteja kukkia, ja se raakile on valkoinen.

miau.

ja onko siis kuitenkin syötävä chili, vaikka on "Koristechili" se twilight?

H-Bomb

Kyllä ne koristechilit ovat syötäviä. Kaikki chilit (siis suku Capsicum) ovat syötäviä. Puolichileistä jne ei olla kyllä kaikista aivan varmoja. Esimerkiksi Physaliksen marjojen kuivat "kodat" eli verholehdet ovat myrkyllisiä, mutta marja syötävä. Villeimmistä ei liene edes kattavaa tietoa?

Minä sain omat Numex Twilightin siemenet Fataliilta (v. 2002 joulukuussa) ja niistä kasvoi kahdenlaista kasvia. Toinen kasveista kypsytti marjat valkean välivaiheen kautta (ilmeisesti aito) ja toinen, jonka nimesin Numex Twilight Hybridiksi, kypsyttää marjat tummanvihreästä suoraan punaiseksi. Molemmat ovat valkokukkaisia annuumeja.
Numex Twilight
Numex Twilight Hybrid

Xmas chinese on todella chinese (eikä Xmas chinense). Se on annuum, jolla on valkeat kukat sekä parin välivaiheen kautta punaiseksi kypsyvät marjat. Hieman samantyylinen Numex Twilightin (aidon) kanssa.
Xmas chinese

-Harry
H-Bomb - The Fiery Finn
http://www.h-bomb.biz

Fatalii

Kaikki capsicumit ovat syötäviä jos niitä ei ole myrkytetty koristekasvien lailla joskin toiset voivat maistua aika peeltä....

Muistaakseni twilight ei mitenkään kauhean huonon makuinen kuitenkaan ollut.

Ne marjat ovat vähemmässä valossa aluksi tosiaan ihan vaaleanvihreitä ja rankemmassa valossa niihin tulee antosyaniinia mikä tekee niistä violetin värisiä.. sama ilmiö voi näkyä myös lehdissä ja varsissa.
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Fatalii

Kas sieltähän se vastaus olikin tullut... no asia tuli varmaankin selväksi. :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

miu.

juu, kiitos vastauksista! no nyt tosin huomasin että tämän valkohedelmäisen ruukun pohjalla oli lappu jossa lukee xmas chinense... :D että se on sitten se.
muita valkeita ei ole, muut on vihreähedelmäisiä, joko pieniä tai sit niitä pitkiä.

Aji Inferno

Monia etenkin annuum-chileistä myydään eri nimillä, ja sitten taas toisia eri lajikkeita, jopa eri chilipäälajeja myydään samoilla nimillä... Aiheuttaa paljon hämmennystä. Itse en Xmas Chinenseä ole kasvattanut, eli arvelin sen vain suoraan c.chinenseksi, mitä se ei sitten ilmeisestikään ole. ;) Numex Twilight on myös jossain kuvattu violettikukkaiseksi, mutta joko niitä on useammanlaisia, tai sitten tieto oli väärä.

Opetus itsellenikin: parempi etten viisastele täällä foorumillakaan muista kuin sellaisista lajikkeista jotka varmasti omasta kokemuksesta tai luotetun ihmisen välityksellä tunnen! Aivan tarpeeksi chilimaailmassa ja tunnetuillakin web-sivustoilla näkee virheellistä "kuulemma..." -tietoa joka vain leviää ja muuttuu "totuudeksi"!

miau.

hei taas! nyt on pitkät chilit (cayennet?) alkaneet muuttua keltaisiksi! eli muuttuuko ne sitten vielä punaisiksi ennen kuin kypsiä? ja yksi yksilö on heti pienestä pitäen kirkkaankeltainen, erilainen nuori, muut pieninä vihreitä. ja jotkut näistä pitkistä ovat ihan mammuttipaksuja, ja toiset taas ohuita, aika kummaa.
ja sit ne pienet vihreät chilit on nyt oransseja. ja kynttilänmalliset pystyasentoon kasvavat jotka ensin oli valkeita, alkaa nyt muuttua violeteiksi.
eli siis yritän tässä pähkäillä että tuleeko noista KAIKISTA jossain vaiheessa punaisia? ja missä vaiheessa paras syödä? ja jos laitan ne etikkaan niin kannattaako missä vaiheessa laittaa? eli siis maun puolesta, ja tulisuuden.

JartsaP

Ensimmäinen lienee Cayenne Golden, se ei tietääkseni muutu punaiseksi vaan on kypsänä kirkkaan keltainen. Normaali cayenne on kypsänä punainen (muuttuu punaiseksi vihreästä). En tiedä mikä olisi keltainen jo raakana, mutta "kynttilänmallinen, vaalea, muuttuu violetiksi" lienee Numex Twilight, josta kyllä tulee punainen vielä kun odottaa. Toisaalta, Xmas Chinese muuttuu tietääkseni vaalea => violetti => oranssi => punainen (voin olla väärässäkin, kun itselläni ei ole tuota ollut).

Mielestäni cayenneilla ei ole hirveästi väliä syökö vihreinä vai kypsinä, eipä niissä makua paljoa ole, tulisuutta kyllä piisaa kummassakin vaiheessa. Noista koristechileistä en osaa sanoa, yleensä ne eivät myöskään ole kovin maukkaita. Mulla on tossa sellainenkin pohjanoteeraus kuin Marbles (näitä tosin on montaa sorttia olemassa samalla nimellä), se on niin raakana kuin kypsänäkin mauton, tuleton, hedelmälihaton ja miltei pelkkää kuorta ja siementä. Mutta todella hauskan näköinen.

Os2

cayennen kanssa pitää lähes paikkansa, makua ei ole läheskään sitä mitä muissa mutta loistava esim. maustevoihin valkosipulin kanssa.
turha annuuminreuhujakaan väheksyä kyllä niillekkin käyttö löytyy :)
Ei setä ole paha, setä on vaan ruma

JartsaP

Lainaus käyttäjältä: "Os2"turha annuuminreuhujakaan väheksyä kyllä niillekkin käyttö löytyy :)


No todellakaan en väheksy, onhan annuumeissa todella maukkaita lajikkeita - tykkään jalapeñoista ja muista meksikolaisista. Ja cayennetkin ovat hyvän näköisiä, melko satoisia, ja varsin tulisia - kyllä ne ruuanlaitossa puolustavat paikkaansa, etenkin aasialaisessa.

bassino

Lainaus käyttäjältä: "JartsaP"Mielestäni cayenneilla ei ole hirveästi väliä syökö vihreinä vai kypsinä, eipä niissä makua paljoa ole, tulisuutta kyllä piisaa kummassakin vaiheessa.


Tuo lienee lajikekohtaista. Omissa african cayenneissa maku muuttuu huomattavasti hedelmän kypsyessä. Vihreissä hedelmissä on selkeä, omaleimainen aromi, joka toimii erityisen hyvin jauheessa. Hedelmien tulisuus, joka pistävyydessään peittoaa monet tulisempina kasvattamani / maistamani rehut, on melko kohdallaan jo vihreissä hedelmissä mutta voimistuu vielä jonkun verran hedelmien kypsyessä.
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Fatalii

Jalapenot ovat kyllä melko omalaatuisen makuisia herkkuja joskin sisäkasvatteina varsin ikäviä.
Näyttävät pärjäävän ulkokasvatuksessa varsin hyvin kunhan kauden aloittaa kyllin aikaisin.

Mutta niin taitaa käydä että ensi vuoden lajikkeista vieläkin pienempi osa tulee olemaan annuumeja vaikkei niitä nytkään kovin montaa ole..
Chinensejenkin määrä taitanee vähentyä entisestään vaikkakin mukaan jokin uusi tuleekin kokeiltavaksi.

Koristeannuumeista olisi tosin tarkoitus tehdä jonkinmoinen koristepenkki ihan vain puutarhan komistamiseksi.

Stripe oli yllättävän maukas, toi etäisesti mieleen jalapenon, kenties se vielä päätyy kasvatuslistalle jokin vuosi.
http://juuri.org/fatalii/?u=g&c=search&word=stripe&id=1246

Mutta rocotoja ei koskaan ole liikaa! :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Valopää

Olen kasvattanut jalapenoja kasvihuoneessa, ja hienosti ovat kasvaneet ja hedelmää pukkaa reilusti. Mutta siemenet on otettu kaupan hedelmistä, ja tuntuu siltä että niistä ei kunnollisia tule. Maistoin tuossa yhden n. 7 cm pitkän hedelmän ja tulisuutta ei ole lainkaan. Onkohan sitä odotettavissakaan? Hedelmä oli tumman vihreä kun maistoin.

Fatalii

Noita jalapenolajikkeitahan on lukuisia, toiset jalostetaan tarkoituksella miedoksi kun suurin osa ihmisistä tuntuu pelkäävän pientäkin poltetta.

Tosin myös olosuhteilla saa mietoa, jopa täysin tuletonta aikaan, kuulemma habaneroistakin!
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around