heinäkuu 03, 2024, 05:36:22 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


"how to make a simble Ebb&Flow" by Matti

Aloittaja Matti The Wiherpeukalo, elokuu 18, 2005, 19:06:24 ip

« edellinen - seuraava »

jacaranda

Nyt vihdoin uskaltaudun lukemisen sijasta kirjoittamaankin jotain...ja kysymyksiä on ehtinyt syntyä paljon!
Ensimmäistä kertaa chiliä kasvattelen, ja ajattelin samantien lähteä ebb&flood järjestelmään. Tarkoitus olisi kasvattaa vain yksi puska chiliä(c.baccatum) ja kaverina paprika ja tomaatti. Oletettavasti niitä ei voi pitää samassa astiassa?

Kuinka pienen ebb:in voi tehdä? Tilanpuutteen takia mahd pieni, myös kasvit joudun kasvattamaan kavennettuna(jos raaskin leikellä).
Niin ja kasvit tulevat vain kesäksi parvekekasvatukseen, sisälle ei mahdu.

Herra 47

Lainaus käyttäjältä: "jacaranda"Niin ja kasvit tulevat vain kesäksi parvekekasvatukseen, sisälle ei mahdu.


niinhän luulet... sitä tilaa kyllä kummasti löytyy kun puskat kasvaa ja määrä myös  :wink:
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

snu

Kyllähän niitä voi pitää samassakin ebbissä, mutta sitten vaan joutuu pitämään litkut niin laimeina, että mikään niistä ei saa överiä. Tällöin tomaatti ei saa kovinkaan optimaalista ravinnemäärää, mutta luulisin sen sentään jotenkin kasvavan.
LainausTarkoitus olisi kasvattaa vain yksi puska chiliä

Jotenkin epäilen tämän muuttuvan vielä ensi kesän aikana...

Jossain näin yhden chilin ebbin, jossa juuritila oli 3l. Se oli ensimmäisen kesän jälkeen aivan piukassa juuria. Kasvia nostettaessa ei varmaan yksikään leca-soran kikkare päässyt karkaamaan...
#419
Eksyminen on suotavaa.

levo

Lainaus käyttäjältä: "snu"Jossain näin yhden chilin ebbin, jossa juuritila oli 3l. Se oli ensimmäisen kesän jälkeen aivan piukassa juuria. Kasvia nostettaessa ei varmaan yksikään leca-soran kikkare päässyt karkaamaan...

Ittellä oli viime vuonna, ja tänä vuonnakin tulee olemaan, tollanen 30l laatikko kasvualustana ebbissä.
Ja aika tiukkaa juuristoa oli myös syssyllä!  :D
Kolme chiliä siinä tosin olikin... tänä vuonna samaan järjestelmään vain 2.
Chilipää #105 :: Jo vuodesta 2005! ;-)

jacaranda

Elikkä n.10L ämpäri olisi varmaan hyvä, isompi ei mahdu(meillä kun on joku asukki täällä jonka mielestä parvekkeella täytyy olla mukavat ja isot tuolit, ja minulla taas on noita yrttejä ihan kiitettävästi), jos tulee ahdasta niin tulkoon.

Täytyykö sen resun todella olla kaksinkertainen?

snu

Lainaus käyttäjältä: "jacaranda"Täytyykö sen resun todella olla kaksinkertainen?

Vähintään.

Kesällä isompi chili hörppii vettä parvekkeella uskomattomia määriä. Mulla ei ole kovin suurista puskista kokemusta, mutta niitä keskikokoisiakin saa auringonpaahteessa aika lailla kastella.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Kuti

Pirkkalan Bauhaussista löytyi sopivat kymmenen ja 35 litran laatikot hydron rakentamiseen:


Rakentelin laatikoista, peukun pumpusta ja pätkästä putkea sekä letkua joutessani tämmösen

Pumppu nostaa vettä pienempään laatikkoon, josta vesi valuu takaisin resoon ylemmässä laatikossa olevista reiästä ja ylivuotoputkesta. Alempaan laatikkoon jää vesitilaa noin 20litr. En termeistä tiedä, että mikä hydromalli tää sitten on, mutta hintaa laatikoille tuli kansineen n.15e.

Ajatuksena on kasvattaa kannen avulla useampia taimia ja karsia taimien määrää niiden kasvaessa. Kesällä ajattelin pitää hydrossa kahta Lemon Droppia ja toisessa vastaavassa paria habaneroa. En tiedä pitäisinkö niitä kannessa vai tekisinkö pienempään laatikkoon kolot ruukuille ja pitäisin siellä. Kommentteja?

snu

Tuolle ei taida edes olla nimeä...

Tuollaisilla letkuilla se ei ainakaan ebbinä toimi. Onko sulla koko ajan siellä ylälaatikossa kiertävää vettä? Jos on, niin miksi edes tarvitset sitä ylälaatikkoa, etkö voisi samantien pistää kantta suurempaan lootaan, ja kierrättää (=hapettaa) sitä vettä siellä?
#419
Eksyminen on suotavaa.

Volitans

Kyllähän tuo EBB on, edellyttäen, että pumppu toimii ajastetusti ja se on malliiltaan sellainen, että se mahdollistaa veden valumisen takaisinkin. Pumpun putken tulee olla ylälaatikon pohjan tasolla, jotta ylälaatikko valuu käytännössä kuivaksi aina välillä.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

snu

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Pumpun putken tulee olla ylälaatikon pohjan tasolla, jotta ylälaatikko valuu käytännössä kuivaksi aina välillä.

Tuossa kun pumpun letkun pää näyttäisi olevan kannen tasalla.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Kuti

Ylälaatikossa on pari reikää, josta vesi pääsee valumaan takaisin alalaatikkoon ja pumppu toimii ajastetusti.

Kannet tulee laatikoiden mukana, joten niitä kannatti käyttää. Pienempi laatikko istuu suuremman suulle tarkemmin kuin pelkkä kansi. On helpompaa kasvattaa useampi taimi kanteen istutettuna kuin pienempään laatikkoon istutettuna, koska kannen reikiä ei tarvitse tulevaisuudessa sulkea, kun kesällä kasvattaa vain pari tainta maksimikokoonsa.

Kuti

Ja palatakseni syyhyn laittaa toinen laatikko väliin:

1) Kansi on suuremman laatikon suulla liian väljä. Valo paistaa lävitse ja rakenne on niin hutera. Näin siis, koska suurempi laatikko pullistuu veden paineesta. Näin ollen pelkän kannen käyttäminen ei tunnu mielekkäältä.

2) Nyt järjestelmä on hyvin lähellä cutting boardin toimintaa, mutta säilyttää silti mahdollisuuden muuttua ebb&floadiksi.
Mistä tulee sanat ebb ja flood? mitä niillä on erona? Jos voi olla järjestelmä mikä toteuttaa kummankin, niin minkälaisia ne on erillään toisistaan? Floodin suoran käännös on tulva ja ebb:n laskuvesi, mitkä sinänsä kuvaa niiden toimintaa tosi paljon. Mutta, miten ebb eroaa dripperistä? Eikös kummassakin vesi tule kuitenkin päältäpäin?

En ole siis päässyt perille eri hydrotyyppien paremmuudesta, joten en osaa valita parasta.Bublerinkin tällä pystyis toteuttamaan, niin halutessaan...


Kansien (kummankin laatikkokoon mukana  tulee yksi) avulla on mahdollista hoitaa niin idättäminen, pistokkaiden juurettaminen kuin myös pienien taimien kasvattaminen. Kun kasvit kasvavat isoksi, istutan ne joko ebb&floodiin ( pienenmpi laatikko + leca sora), dripperiin ( teen pienempään laatikkoon sopivat reiät ruukuille ja vesi valuu ruukkujen lävitse) tai jonain muuna sovelluksena. Mikäli päädyn toteuttamaan kasvatuksen kannen ( siis se missä taimiruukut lepää nyt) avulla, niin taimien peittäessä toisiansa harvennan taimia ja peitän ylimääräiset reiät soveltuvilla kansilla.

calm

Lainaus käyttäjältä: "Kuti"Mistä tulee sanat ebb ja flood? mitä niillä on erona? Jos voi olla järjestelmä mikä toteuttaa kummankin, niin minkälaisia ne on erillään toisistaan? Floodin suoran käännös on tulva ja ebb:n laskuvesi, mitkä sinänsä kuvaa niiden toimintaa tosi paljon. Mutta, miten ebb eroaa dripperistä? Eikös kummassakin vesi tule kuitenkin päältäpäin?

Ihan oikeat sanathan niille olit löytänyt. Dripperissä on jatkuva lorotus kasvien juurille, kun taas ebissä tulvitaan vain muutaman kerran vuorokaudessa muutaman minuutin verran kerrallaan (yleensä pohjasta täyttäen). Ensimmäinen on jonkin verran yksinkertaisempi rakentaa (ei välttämättä tarvita suurta väliainemäärää, ei ajastinta, ei useaa astiaa) ja jälkimmäinen sitten taas on enimmäkseen täysin hiljainen ja minusta huolettomampi.

MikkoM

Tyhmiä kysymyksiä:
ebb&flood systeemissä se kasvatusastia on yleensä aina täynnä soraa, onko tämä välttämätöntä ?
Voisiko esim taimikasvatukseen tehdä systeemin jossa kasvatuslaatikko olisi tyhjä ja siinä olisi kansi jossa reikiä soralla täytettyjä verkkoruukkuja varten ? Eli ulkoisesti esim aeroflon näköinen järjestelmä mutta toimintaperiaate olisi ebb&flood.
Riittääkö tuo muutaman kerran päivässä tapahtuva kastelu vai onko se kasvatuslaatikko oltava täynnä soraa jotta juuristo ei pääse kuivumaan.

Kuti

MikkoM, tuo mun edellisellä sivulla esityelty järjestelmä on kuvailemasi tapainen. Mulla on taimet verkkoruukuissa eikä ylälaatikkoon jää kuin nimeksi vettä, kun pumppu pysähtyy. Kasvit pärjää reilun pari tuntia
ainakin ilman uutta vettä.

MikkoM

Lainaus käyttäjältä: "Kuti"MikkoM, tuo mun edellisellä sivulla esityelty järjestelmä on kuvailemasi tapainen. Mulla on taimet verkkoruukuissa eikä ylälaatikkoon jää kuin nimeksi vettä, kun pumppu pysähtyy. Kasvit pärjää reilun pari tuntia
ainakin ilman uutta vettä.


Jeps, eli saattais toimi. Pitää vissiin testailla ja hiukan modata vaimokkeen parvekelaatikoita :P Tuossa olis muutama rocoton ja aji habaneron taimi jotka hetken mielijohteesta pistin kasvamaan vaikka idätysaika ei ihan optimaalinen ole.