tammikuu 09, 2025, 13:44:42 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Huru-ukon 3. kausi 2014.

Aloittaja Huru-ukko, marraskuu 05, 2013, 12:37:35 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Ukon tulikukkaa kasvaa teilläkin.
Joskus vuosia sitten toin lähimäestä siemeniä ja pari vuotta ne olivat rivissä, sen jälkeen noita putkahtelee milloin mistäkin. Eivät ole kuitenkaan kokonaan hävinneet.


Huru-ukko

Juu, ne vaihtelee paikkaa. Minä pidän niistä, talvellakin sen ranka on hyvän näköinen törö....
Sormustinkukkaa on myös, sen olen hävittänyt heti kukinnan jälkeen, silti siemeniä on maassa jäljellä.....
Leviää kuin jättibalsami joita myös on edellisen asukkaan jäljiltä. Se olen kitkenyt pois tavatessa.....

Huru-ukko


Parin kolmen päivän välein kertyvä sato tänä aamuna.....Lisänä tietysti ei kuvassa suoraan suuhun menevät "herkut"...
Lootassa 4 tomaattilajia, Star Fish, Binquinho, vitis Red Swensson, 3 Aji Escabecheä ja yksi Carmen Hydrid paprika.... Paprikoita on kaikkiaan tullut määrällisesti eniten, ehkä liki pari kiloa. Chilejä en ole punninnut, mutta lähempänä kiloa mennään kuin puolikasta.




Pellolla kasvava Star Fish. Tästä on tullut jo muutamia podeja poskeen. Kasvarissa on lajitoveri yli kaksimetrinen, siinä myös podeja joista pari kypsyi viikolla.




Jalapeno.....Jos joku pitää täysin tulettomasta herkullisesta paksulihaisesta jallusta, niin suosittelen lämpimästi...




Kuvassa on väärä lajike nimilapussa, ei ole Gaucho, vaan kyseessä on Rundarilta saaduista siemenistä kasvatettu risteymä.




Samaisesta kasvista otetut podit. Erittäin makea pienellä poltteella+ varustettu epähetelmä  :o.....
Keräilen noista siemenet talteen ja kokeilen ensi vuonna parilla kasvilla uudemman kerran mitä risteymä tuottaa.....

Huru-ukko

elokuu 04, 2014, 16:02:34 ip #123 Viimeisin muokkaus: elokuu 04, 2014, 16:05:29 ip käyttäjältä Huru-ukko
Muutamia kuvia selitysten kera  ::)....




Lämmintä 36 astetta. Fyysisesti huonoimmin voi Tobago Sweet, joka roikuttaa ryppyisiä lehtiään kuvassa hiukan oikealla. Podituotanto vasta alussa.
Nurkassa on Canario, joka kokee olevansa huonossa valossa ja kasvattelee oksiaan ylöspäin. Sisältä löytyy podejakin "ihan hyvin"  ;).




Kasvarin keltaisin kasvi, Aji Fantasy, nyrpisteli nenäänsä jo 4 EC arvoilla....




Trepadeira Do Werner. Ekat kypsät ilmestyi pari viikkoa sitten. Sopiva maukas suupala.




Biquinho. Kasvun salaisuus kuvassa  8).




Tomaatit kasvarissa.... Kasvua hillitty ja pidetty ne 2 metrin korkuisina.




Tomaatit taivasalla... Nämä ei suostuneet kasvamaan ennenkuin melkein kaikki kesäkuun sateista kärsineet lehdet oli pudonnut.
Tomaateista tulee viikossa noin neljä kiloa satoa.




4x4 metrin kasvimaa. Valkosipulit kasvaa tälläpuolen, takana on maissia ja piparjuurta. Maissin alla on kasvamassa salaattia ja sipuleita sekä siirtona toisesta kasvimaasta kurkun taimia kymmenkunta.....
Tila on kortilla  :o :o.....





Huru-ukko

elokuu 11, 2014, 11:29:29 ap #124 Viimeisin muokkaus: elokuu 11, 2014, 11:31:30 ap käyttäjältä Huru-ukko

Rocoto Giant. Ei ole viihtynyt kovin hyvin ulkona...... Tiny Tim vieressä.




Kellarin katon nurkalla kasvava Rocoto Costa Rica Red. Tässä on mollukoita aika paljonkin, ovat alimmassa "kerroksessa", ensimmäiset alkaa kypsymään. Kruunussa on kukkaa ja podinalkuja kiva määrä.

Huru-ukko


Tobago Sweet pitäisi tämän olla, ja Juson siemenistä kasvatettu...Kellastunut (oranssinoitunut  :o) juuri, joudumme minä ja 013 vielä odottelemaan tovin niiden kypsymistä kohde tarkoitukseensa pari/kolme viikkoa. Noin 50 samankokoista podia on vihreänä vielä, joten kelpo sato ehtii hänestä tulemaan.

Huru-ukko


Biquinho.
Kauden ensimmäinen virallinen satokuva  :o.......
Ekat podit chileistä kypsyi jo kesäkuun puolella, mutta en ole syötyjä laskenut mihinkään, hyviä ovat olleet huonoimmatkin  ;)...




Kymmenen keskikoista punnittuna, 11g, jos kiinnostaa laskea siitä saa alakantissa olevan podiluvun.

Näistä tehdään hapatusta, eikä muuten perata  :o.
Käyttötarkoitus tulee olemaan makupaloina tai ruuassa pippureina.

2014 satoa 648g.

Huru-ukko

Lisää satokuvia......



Naga Morichitkin alkaa kypsymään. Molemmat ovat ämpärissä, takana Aji Eschabechea.

Lisäksi pari pikku terttua Red Swenssonia, Supagassakin on rypäleitä, mutta ovat vielä raakoja.

Huru-ukko

Sato(käsittely)kuva.



Sisältö on Canariota kasvarista 3/4 ja neljäsosa Chile De Sedaa ulkoa pellolta kerättynä.
Pubesatoa on nyt kerätty kilon verran.

Tässä tehdään pubehapatusta lasitölkissä jolla ei ole kantta enää olemassa. Reikäsahalla otin 2cm solumuovista hiukan isomman "kannen" kuin tölkin suuaukon sisähalkaisija on, ja poran reikään työnsin sitten vesilukon johon laitoin ensin labraletkua. 
Vaikka onkin jo jääkaapissa tämän sadon Nagavalkosipulihapankurkkuja, jolla olisi voinut herättää käymään myöskin tuon chilimössön, niin laitoin sinne muutaman tipan Finnmolken "maitohappokäynyt suomalainen heravalmiste":tta.
Paljon vaivattomampaa ja helpompaa, ja suhtaudun hiukan asenteellisesti siihen että käyttäisin tämän vuoden puolella valmistunutta tuotetta, jossa on mahdollisuus olla mahdollinen väärä bakteerityyppi...... Vaikkakin se on tosi pieni niin silti....
Samalla tuotteella olen hapatellut vuoden verran, ja tulos on ollut hyvä.
Hapatuksen saa kyllä käyntiin leivänpalallakin, tai ottaamalla viili- rahkapurkista sinne kertynyttä heraa. Tai kuten sanoin ottamalla aiemmasta hapatuksesta hiukan nestettä uuteen satsiin.

Huru-ukko

Sadonkorjuuta kasvarista ja ulkoakin. Ulkona NFT:ssä olleet pubet ei kylmän kesän aikana kovin paljoa ole kasvaneet, lisänä oli vielä virheellisen mittauksen takia puolentoista kuukauden ajan viiden korvilla huidellut EC.

Ulkoa tuli Costa Rica Rediä 460 g, Manzano Rojoja 300 rammaa....Ja pari Giant Rocotoa ammppelista.
Kellarin nurkalla olevasta Costa Rica Redistä 600 grammaa. Kilon verran vihreitä isoja podeja jäikin vielä.....

Peltokasvatuksista ei kovin paljoa satoa tule, ja ne jallut ja baccat jotka on kypsyneet, on mennyt suoraan suuhun. Tarkoitus olikin juuri päästä maistamaan eri chilejä, ja päästä hoidossa mahdollisimman vähällä.

Jos jotain pellossa haluaisi kasvattaa, niin pubet viihtyy siellä parhaiten. Ovat muita huomattavasti kookkaampia, ja kukkivat nyt kilvan. Mistä ei ole kyllä hyötyä yhtään, podit ei kerkeä kypsymään enää.
Ne kypsytti ne podit, mitkä oli liimautuneet esikasvatuksen aikana.. Kylmät kelit ja etenkin sade kiusasi juuristoa huomattavassa määrin. Kohopenkki olisi ollut paikallaan.

Kasvihuoneesta onneksi tulee sen verran että talvenkin pysyy chilin syrjässä kiinni. Sato menee melkein kokonaan mössöihin ja hapatukseen. Rocoto Peruvian Red on tehnyt isoja omppuja 1,6 kg verran, ja ne menee pakkaseen paitsi ne mitkä itse syön täyttettyinä Auralla yms. ja pekoniharsoon käärittynä.

CAP 363 joka oli vielä toukokuussa 10 senttinen, teki podeja 300g.

Baccoista kasvarissa Starfish satosi 300g, Aji Fantasy lähemmäs 400g ja Sugar Rush 450 g.

Habanero Orange 860g. Ne meni kaikki tehosekoittimeen Starfishin ja Sugar Rushin kanssa, ja sieltä käymään.

Kaikenkaikkiaan 5,7 kiloa, ja jo aiemmin kilon verran tekee 6,7 kiloa. 5 kilon tavoite pubeista on enää kilon vajaa. PI 585273 unohtui keräämättä, siinä olisi ehkä puolen kilon verran tullut, mutta sen ehtii vielä syksyn mittaan korjaamaan...

Huru-ukko

Pari kuvaa kaamokseen......




Toisaalla keskusteltiin vahinkoristeymistä. Omalle kohdalle sattunut vain tämä. Tämän pitäisi olla Aji Fantasy, ja omista siemenistä kasvatettu. Maku on kuin esikuvallaan, mutta poltetta moninkerroin enemmän......
Tämä kasvaa Aji Fantasyn kanssa samassa "ruukussa" NFT:ssä, taimivaiheessa mulla oli yleensä 2 siementä ruukussaan. Huonoimman nipsaisin yleensä poikki, mutta  tämä joko selvisi siitä, tai sitten unohdin tehdä sen.
Ei mene silti jatkoon  :o, seuraavasta sukupolvesta ei ole mitään tieto mikä se voisi olla.





Tobago Sweet, Juson siemenistä. 13.8. otin kuvan samoista podeista, väri on edelleen pysynyt samana, joten tuskin tuo tuosta muuksi muuttuu...





Sama halkaistuna, tuoksu on chinensemäisen pistävä, ja maku on tosi hyvä, ehkä persikan ja sitruksiin vivahdusta. Polttoa ei lainkaan, tai aavistus. Ensimmäiset podit voi tietysti olla mitä vain, pitänee maistella syksyn mittaan..... Voisi olla ihan hyvän makunsa vuoksi kiva kasvatettava, mutta tuskin seuraavat on samanlaisia....



Ensi vuoden kasveista voisi sanoa että Biquinho ei mene jatkoon, vaikka satohirmu olikin. Maku on erikoinen, ja "must" lajikkeena tietty jokaisen kasvattajan kuuluu tuota kerran ainakin kasvattaa  :o...

Myös Trepadeira Do Werner saa jatkossa jäädä pois listalta,hyvänmakuinen NFT:ssä viihtyvä asukki. Saksin muutama päivä sitten siitä kaikki oksat pois joissa ei ollut vielä punaisia podeja tulossa.
Tällä ei ole minulle oikeastaan mitään muuta käyttöä, kuin suuhun kesän aikana.
Osittain siksi että viereinen Rocoto Peruvian Red sai lisää kasvutilaa.

Orange Habanero jää pois myös, silläkään ei ole käyttö mihinkään.....Ei edes suupalaksi, liian tulista minulle ohikulkiessa napsia.  Aji Cristall ja Sugar Rush riittävät ..
Naga on ruuan laitossa loistava mauste, ja riittoisakin.

Huru-ukko


Aji Eschabeche, tehnyt koko kesä podeja, vaikka ei mikään satokone ole ollutkaan...Takana vasemalla muutama CAP 363 mollukka näkyvissä.





PI 585273, hyvänmakuinen pube, voi ensi vuonna päästä mukaan kasvatuksiin.





Orange Habanero, satoaa kivasti, kerätty jo aiemmin 860 rammaa, puolitoista kiloa ehkä kaikkiaan tulossa.
Etualalla yksi lampaanokka.





Starfish, nämä pääsee pakkaseen kaikki mitä ei suuhun mene.





Tobago Sweet, hyvänmakuinen melkein tuleton variantti.





Se on siinä. AC, ensi vuonnakin mukana. Ihan vain maun vuoksi.....





Keväällä pistin tälle lapun Canario..... Rocoto Red Peruvian on oikeampi vaihtoehto. Aiemmin satoa keräsin 1,6 kiloa, ehkä vielä kilo lisää roikkuu oksilla.






Vihonviimeisenä Naga, josta tulee riittävä sato shotteja varten. Tuotto pakkaseen.

Syyskuun loppupuoli näkyy jo kasvarinkin kasvissa, keltaisia lehtiä on joka kasvissa.

Chilioni

Siellähän on mukavat sadonkäsittelyt vielä edessä! :) Pitänyt muutaman kerran kesän mittaan laittaa viestiä, josko olisi farmiin ja kasvatuksiin päässyt tutustumaan mutta niin se syksy vaan jo tuli. :) Mutta oli asiaakin. Mitäs niille maapähkinöille kuuluu? Saitko niistä jotain, vai onko niistä ekan vuoden aikana mahdollista mitään tullakaan? Hienon näköisiä kasveja olivat, voisi itsekin joskus kokeilla jahka saa joskus tilat ja puitteet siihen malliin, että mahtuu jotain kokeilujakin.
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Huru-ukko

Sato menee osin pakkaseen, osin hapatukseen pubejen osalta....
Osa sinne alajostolle.
Maapähkinä puskille kuuluu hyvää, laiskana kitkemiseen laitoin kymmenen kasvihuoneeseen multapuolelle.
Siellä tomaattien alla ei valo tainnut riittää niille muuhun kuin hengissä pysymiseen. En ole ainakaan havainnut että yksikään olisi alkanut satoa tekemään, oksat on pystyssä ja rihmoja ei näy....
Ne puskat on yksivuotisia näillä leveysasteilla, ja kyllä niistä satoa pitäisi saada opusten mukaan.

Toki täällä käydä saa, pistä yv:tä tulemaan kun siltä tuntuu että aikaa löytyy  :).
Kasvit on kaikki hengissä ainakin vielä.

Huru-ukko

syyskuu 23, 2014, 08:48:12 ap #134 Viimeisin muokkaus: syyskuu 23, 2014, 09:13:12 ap käyttäjältä Huru-ukko
Mielenkiintoinen aamu....Pihan mittari näytti tunti sitten -0,3 astetta, kellarin nurkalla oleva rocoto näyttää ihan vihreältä eikä härmää lehdissä.
Pohjoispuolen keittiön elohopeamittari ilmoittaa pakkasta olevan 3 astetta, ja ruoho on vaalean härmän peitossa hiukan.

Mielenkiintoinen siksi, että pellolla  :o olevat chilit, tomaatit ja tomatillot ovat suojaamatta. Kurpat on harson alla, joka ei taida ehkä olla riittävä suoja.
Pitänee parin tunnin päästä mennä katsastamaan.

Kasvariin pistin patterin lämmittämään, siellä lämmintä oli 6 astetta alimillaan.
Niin kauan kuin noita pakkasöitä tulee n. kerran viikossa, patteri on silloin ainoastaan päällä. Kyllä ne podit paremmin puskissa kypsyy, kuin lavereilla. Jos vaikka 5-6 yön lämmityksellä kausi jatkuu yli kuukauden, niin sen voi hyväksyä. Varmaan on vielä pienimpiä kustannuksia  :o :o...

Muoks: Päästin koiran ulos, ja sen vesiastiassa oli parin millin jääkansi, ulkoviljely out  :o.

Huru-ukko

syyskuu 23, 2014, 09:53:40 ap #135 Viimeisin muokkaus: syyskuu 23, 2014, 09:57:07 ap käyttäjältä Huru-ukko

Peltoviljelystä jallu satoa. Samoissa olosuhteissa Jalastar pärjäsi paremmin, kahden puska yhteispaino 400 g.
Biker Billyt 200g. Mainittakoon että kaikaista jallupuskista arviolta noin puolet sadosta on syöty makupaloina.

Kasvatuskokeilun tarkoituskin olimm. tutustua uusiin makuihin ja lajeihin/lajikkeisiin.
Peltokasvatuksen tuloksen minun onnistumisena näkyy aika tarkkaan valokuvassa, sieltä saa satoa, kunhan ei kovin isoja odotuksia aseta. Toki kohopenkit ja harsotuksetkin olisi varmaan lisänneet sadonkin määrää.
Eikä vuodet ole veljiä.

Kaikenkaikkiaan tyytyväinen kuitenkin tulokseen, vaikka olisi paremminkin voinut mennä.
Vähällä vaivalla yli 20 puskaa kasvoi, muutama kuoli kesäkuun sateisiin, tai kärsi valtavia tuskia  :o :o ::)..

Biker Billyt tulettomia hyvänmakuisia chilejä, by Semillas. Nämä oli tälläisiä, täällä on myös mainittu näissä olevan poltettakin. Eri toimittajan siemenistä.
Jalastar on maultaan perusjallu, ei ihmeellisiä makuelämyksiä, lähinnä paprikamainen ehkä....Tulta näissä oli mielestäni mm. kaupan vihreisiin etikkajalluihin nähden saman verran tai hiukan vähemmän.
Kesästä muistan kyllä ainakin yhden podin olleen aika tulinenkin.

Chilioni

Täytyypä katsoa jos tässä syksyn mittaan vielä ehtisi poikkeamaan kun kerran samoilla nurkilla vaikutetaan. :) Työkiireet ja pihahommat jne verottaa vielä hetken vapaa-aikaa. Tuo kohopenkki voisi olla ulkochileille varsin toimiva ratkaisu. Maa lämpenee nopeammin keväällä eikä pysy niin märkänä kuin satakuntalainen savimaa muuten. Itsellä oli joskus laudoista tehty 40cm korkea kehikko, jossa kasvoi mm papuja. Kasvoivat selvästi paremmin kuin avomaalla siinä vieressä. Mielestäni ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tapa myös chileille. :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

HotVelo

Mitenkäs peltokasveille viime yönä sitten lopulta kävi?

Huru-ukko

Podit ei paleltunut, lehdet roikkuu. Parin päivän sisällä selviää paremmin. Kuitenkaan isoja tappioita ei menetyksistä tule jos on tullakseen. Parhaiten kasvoivat pubet; kookkaimmiksi, mutta heinäkuun kukinta ei riitä podien tekoon.
Vieressä tomaatit osa kärsi, osa selvisi ensi silmäyksillä. Täksi yöksikin on luvassa vain asteen verran lämmintä.
Huru-lootissatm olleet tomatillot ja pubet taisi selvitä ollessaan metriä ylempänä.

Huru-ukko


Tulipas kännykällä surkea kuva, mutta näkee siitä tarpeeksi. Kymmenen litran ämpäristä otettu jääpala, puolen senttiä paksu.
Ei viime yönä ollut pakkasta sen enempää kuin edellisenäkään, (-3) mutta sitä kesti n. kahdeksan tuntia....
Hyvinä puolina voi pitää että kellari tuulettui ja viileni, sekä nyt puolukat alkaa olla parhaimmillaan. Sinne kunhan metsä kuivahtaa hiukan  :o..
Kasveille tuskin tuli sen enempää vaurioita mitä tuli jo edellis yönä.