tammikuu 10, 2025, 11:26:37 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Vinkkejä aloittelijalle

Aloittaja Shrike, lokakuu 27, 2005, 19:46:50 ip

« edellinen - seuraava »

Shrike

Aloitin jo hieman aiheesta toisaalla, mutta tänne oikeaan paikkaan ihan kunnollinen ketju samasta aiheesta.

Pastetaan nyt vielä tännekin tuo viesti:
LainausOstin hetken mielijohteesta uuteen kotiin taimistosta tuollaisen juuri kukkineen chilin, jossa on tuollaisen 10-15 hedelmää tulossa, mutta se tiputtaa lehtiä aika reilusti.
Lajikkeestä ei ole hajuakaan, kun en tullut siihen kiinnittäneeksi huomiota. Siinä vaiheessa ajatukset oli enemmänkin "millastakohan salsaa mä tekisin sitten..." linjoilla.

Itse kaipaisin siis perusohjeita, kuten sen että sietääkö kasvi vetoa lainkaan?
Tuossa se kököttää keittiön ikkunalla, jossa ei sinänsä vedä paljoa, mutta ainahan tuollaisista vanhahkoista ikkunoista hieman hohkaa kylmää ja karmit falskaa.

Tässä vielä kuvat noista kasveista, josko se auttaa hieman asiaa.


Klikkaamalla kuvia näkee isomman kuvan.
Carpe Jugulum!

bassino

"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Shrike

Lainaus käyttäjältä: "bassino"http://www.saunalahti.fi/thietavu/Chili/C_Kasvatus.htm

Tuota jo lueskelinkin, mutta siellä ei juurikaan mainita ihan perusteista.
Kuten: missä kasvia kannattaa ja ei kannata pitää normaaleissa kotioloissa?

Tuolla on hirvittävät listat hyviä ideoita lampuista lannoituksiin ja ruukkuihin, muttei tuota nyypän kaipaamaa perustietoa.
Carpe Jugulum!

bassino

Kasvit kannattaa sijoittaa mahdollisimman valoisaan paikkaan (mahd. eteläikkunalle), sekä tarjota niille mahdollisuuksien mukaan lisävalaistusta esim. loisteputkien muodossa. Lämpöä sisätiloissa kyllä riittää useimmille lajikkeille ainakin kasvuvaiheeseen. Kastelun kanssa kannattaa olla tarkkana ja pyrkiä välttämään liikakastelua. Itse tapaan kastella pienissä erissä muutaman päivän välein. Niin ja tietysti jutella täytyy niinkuin muillekin kasveille  :lol:
"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Anonymous

Lainaus käyttäjältä: "bassino"Niin ja tietysti jutella täytyy niinkuin muillekin kasveille  :lol:


Joidenkin lajikkeiden kohdalla (esim. Fatalii, Datil, eri Habanerot, Canariot, Rocopicat, ym ym ym ad inf.) se juttelu koostunee pääosin suomen kielen aggressiiveista... ;-)

Fatalii

Hyvällä tuurilla saa kasteluvedetkin omasta suusta... sellaiset fiery-kuolaamis-sessiot tuli sadonkorjuupileissä nähtyä ettei tosikaan.. :D
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Shrike

Nyt rupesi tuottamaa hedelmää, eikä lehtiäkään ole enää tiputellut lainkaan. Ajattelin leikellä chilit talteen ja tehdä salsaa, olisiko reseptiehdokkaita tai mistä niitä löytyisi?
Carpe Jugulum!

bassino

"As long as there are Peppers, there is Hope"
(a new Finnish proverb)

Shrike

Mikäs sitten on "paras" tapa säilyttää chilejä, siis kuivaamatta?

Tuo hilloaminen kuulosti aika mainiolta, jota varmaan pitää joskus kokeilla, mutta näin aluksi ne pitäisi säilöä niin että ne ovat mahdollisimman monikäyttöisessä muodossa.
Carpe Jugulum!

JartsaP

Mä olen suosinut liemeen (kurkkujen säilöntäohje) säilömistä ja pakastamista kokonaisena tai silppuna. Ensimmäinen vastaa kaupan lasipurkkichilejä (paitsi omista tulee parempia, tietenkin) ja jälkimmäinen on helpoin mutta rakenne niissä kärsii eli ovat sulaneina vähän "lötköjä" - jos niistä ruokaa meinaa tehdä niin sehän ei suuremmin haittaa.  Lötköjä tosin ovat liemeen säilötytkin. Kaikki chilit mitä kykenee, kannattaa tietty syödä tuoreina, silloin ne ovat parhaimmillaan. Siinä suhteessa sisäkasvatus on erinomainen, että satoa tulee lähes jatkuvasti ympäri vuoden, ei tarvitse säilöä eikä olla chilittä.