tammikuu 10, 2025, 12:35:09 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Rhubarburger 2015 - 2016

Aloittaja rhubarburger, helmikuu 08, 2015, 14:20:49 ip

« edellinen - seuraava »

rhubarburger

helmikuu 08, 2015, 14:20:49 ip Viimeisin muokkaus: joulukuu 15, 2015, 17:52:55 ip käyttäjältä rhubarburger
Valtakunnallisesti katsoen varsin myöhä aloittaa päiväkirjaa, näköjään, mutta meikäläiselle hämäläiselle tämä on jo melkeinpä hosottamista. Tarkempi havaintomuistio on olemassa toki, kuten ennenkin joko paperilla tai jossain tiedostossa tai siellä täällä, aiheesta riippuen. Varoiksi ja opiksi on mukava tännekin laittaa etenemisen pääkohdat. Jos on jotain menossa tyystin persielleen eikä itse näe sitä, joku saattaa antaa kirpeän kommentin josta havahtuu.

Menossa on välimallin vuosi. Aiemmin on asuttu omakoti- tai väljässä rivariympäristössä, jossa on ollut pihassa tilaa niin kasvimaalle kuin kasvihuoneellekin plus terassia jne. Nyt on kerrostalokämppä, lisä-alana mukavan lähellä asuvan faijan ihan tarpeeksi laakea omakotitontti.  Eräänlaista siirtolapuutarhurointia siis.

Chilejä on itämään laitettu pitkin tammikuuta, paitsi pari vielä tänään kun tuli uusia mielenkiintoisia lajeja chilikirjan kylkiäisinä kuluvan viikon lopulla.

Lajikkeen perässä suluissa itäneet/itämään laitetut.

Chinenset:   Aji Cachucha (1/3), Cajamarca (1/5), Pink Habanero (3/3), Roberto's Cuban Seasoning (3/3),
                  Habanero Yellow (0/10) ja 8.2. itämään Peach Trinidad Scorpion (0/2), Moruga Yellow (0/2)

Baccatum:   Champion (3/3), Starfish (2/2), Rocotillo Twins (0/3), Sugar Rush (0/3)

Annuum:     Poblano (3/3), Hot Tomato (2/3), Pasilla Bajio (0/3), Cayenne 0/2), Vampire F1 (1/2),
                  Lombardo (2/3)

Yhteensä sen 17 sorttia laitettu tulemaan, mutta lopullinen luku se ei varmaan ole.

Vampire osoitti luonnetta heti lähdöstä, lila varsi ja tosi tummat sirkkalehdet verrattuna noista mihinkään muuhun. Lupaavaa. Pink Habanerot tekevät jo toista lehtiparia ja näyttävät oikein hyvinvoivaisilta, selvästi nopeimman startin ottaneet. Molemmat Starfishit tsemppalievat kypärien kanssa, muilla ei ole ollut sitä ongelmaa ollenkaan. Osa siemenistä siis istutettu taimi/kylvömultaan, osa turvenapeissa. Mm Starfishit ovat turvenapeissa, en osannut odottaa kypäräprobleemia.

Ei-chileistä itämään on laitettu paprikat Sweetbite Yummy ja kaupan suippopaprika Murgi, jotka näyttävät itävän kaikki mitä laitettiinkin. Vielä on Naranjilla (Solanum Quitoense) ja virginialainen tupakki (Nicotiana Tabacum). Loput esikasvateltavat pääsevät idätysboksiin maalis-huhtikuussa, lajistaan riippuen.
Tupakki muuten otti reilut 2 viikkoa ennen itämistään, mutta nyt on sirkoilla varmaan 30 alkua  ;D

Tähän mennessä on ollut yksi kasvihuone ja tomaateille tunneliviritys. Tänä kesänä vanha kasvihuone jää kurkuille, tomaatit saava uuden ja näköjään chileille pitää koppuloida kolmas. Parvekkeelle jää jotain niistä koristeeksi ja tuorepalaksi, valtaosa menee siirtolaranchille.

Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

rhubarburger

Sen verran olosuhteista vielä, että idättämiseen tarvittava lämmöntuotto on ollut hankalaa.
Kylppärissä ei ole lattialämmitystä näissä kämpissä. Lämpöpatterien päällä olen minikasvareita pitänyt, vaan kun taloyhtiössä lämmitys säätyy ulkolämpötilan mukaan, ja on ollut kovin lauhaa tänä talvena. Patterit ovat välillä melkeinpä viileitä. Siihen nähden aika hyvällä prosentilla on itämistä tapahtunut.

Olisihan niitä idätysmattoja tms vempeleitä, mutta täytyy koettaa pitää homma ihan vaan harrastuksen asteella, toistaiseksi. Sitä paitsi onhan tuota itämistä kuitenkin tapahtunut, ja lajikkeetkin ovat käsittääkseni helppoja kasvatella, ilman kovin suurta vemmeltämistä.
Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

MiM

Entäs keittiön kaksi klassikkopaikkaa: Jääkaapin yläpuolella tai keittiökaapin alahyllyllä, jos kaapin alla on loisteputki? Tuo kaappi/loisteputki antaa vielä sen edun, että tulee luonnollista lämpötilavaihtelua, kun sammuttaa valot yöksi. Tämä väitetään parantavan itämistä, en tiedä pitääkö paikkansa, mutta on toiminut ainakin minulla loistavasti.
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

rhubarburger

Juu, mm sinun päiväkirjastasi nuokin olen bongannut. Jääkaappisysteemi on niin korkea ettei sen yläkaappiin ole mukava kiipeillä. Ja tietenkin se on täynnä jotain ihan mahdottoman tärkeää räipettä. Se on kuitenkin sitten se paikka joka otetaan käyttöön ellei muuten tokene. Keittötasojen valaistus on hullussa paikassa, alla on tiskipöytä ja päällä astiankuivauskaappi, toinen taas ei lämmitä ollenkaan.

Kiitos muistutuksesta, tuo jääkaapin yläpuolen tila varmaan on lämmin.
Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

Jani M

Tai sitten idättää ihan vain huoneenlämmössä. Itävyys oli tälläkin kerralla yli 90%, vaikka ihan olohuoneen nurkassa olevassa boksissa idättelin. Oli sillä tosin apuna valo, 12/12h -rytmillä.

rhubarburger

Ainahan se lisävauhti tervetullutta on idätykseenkin.
Omissa idätyksissäni olen itse suurin jarru ollut tähän asti, aloitus hiukka myöhässä (taas).

Pistinpä merkille tuossa taimien ohi mennessäni että Cajamarca ja Aji Cachucha ovat aloittaneet varsinaisten lehtien teon. Etistys etistyy, sanottiin jossain vanhassa Suomi-Filmissä.
Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

rhubarburger

Itäneitä löytyi yön jäljiltä lisää, kolmas Hot Tomato ja ensimmäinen Sugar Rush sirkoilla ja lampun alle.
Starfisheistä toinen pääsi kypärästään. Olen pitänyt kypärät kosteina ja hiukka kynnellä koputellut kun kohdalle osun, ainakin tämä toinen vapahtui kasvamaan normaalisti. Toisen kohdalla kypärässä ovat sirkkalehtien kärjet enää, eiköhän sekin sieltä ponnista.
Nuo turvenapit ovat melko näppärä keksintö. Viimeksi kun Agrimarketissa kävin heiltä oli ne loppuneet. Tuskin chilejä enää itämään laitan enempää, mutta alkaahan se tomaattien ja muiden kanssa touhu sekin kohtapuoliin, toivottavasti savat niitä vielä.
Jos chilejä lisää tulee niin ostanen taimina, vaikkei kovin polttavaa tarvetta olekaan. Eikä tilaa. Tosin tuollaiset seikat eivät ennenkään ole esteenä olleet.
Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

Trioniska

Oletko noita katsellut, jos tulee vielä paljon esikasvatettavaksi?

http://www.chilitarvike.fi/kookosbriketti_36kpl
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

rhubarburger

Lainaus käyttäjältä: Trioniska - helmikuu 09, 2015, 20:33:08 ip
Oletko noita katsellut, jos tulee vielä paljon esikasvatettavaksi?

http://www.chilitarvike.fi/kookosbriketti_36kpl


Olen kyllä, ja hiukan silmäillyt noita kookospaketteja muutenkin. Eilen illalla poikkesin Hämeenlinnan Agrimarketissa katsomassa tilannetta. Siellä on sisustan uudelleenjärjestely menossa ja järjestys sen mukainen. Jonkin verran oli kuitenkin uutta laitettu niihin harvoihin hyllyihin jotka olivat pystyssä. Siellä oli noita kookosnappeja, joskin hiukka kalliimpia muistini mukaan kuin linkissäsi. Niitä oli kahta kokoa. Päädyin kuitenkin ottamaan Jiffyn turvenappi - turveruukku -comboja. Samassa paketissa sekä turveruukku että nappi, 14 kpl, jotain vajaa 4€ ja nyt näköjään ovat poistamassa ne valikoimasta ja niistä saa -30% halvennusta. Niitä pari, eiköhän taas vähän matkaa suoriuduta. Säkki Biolan puutarhan turvemultaa lisäksi, ja kohti uusia seikkailuja. Tuo turve on niin tuttu ja turvallinen, mutta kyllä tuota kookosta johonkin väliin kokeilla tarvii.

Tokko chilejä enää tänä keväänä lisää idätän, jos jotain lisää tulee niin taimina. Näittenkin kanssa alkaa jo olla hätinänsä, että mihinkä ne tunkee kun kasvavat. Asunto on kolmannessa kerroksessa, ja kahdesta suht laajasta ikkunasta paistaa suoraan sisään aamusta alkaen alkuiltapäivään. Maaliskuussa alkaa jo tulla tilanne ettei ehkä lisävaloja tarvita enempää.

Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: rhubarburger - helmikuu 10, 2015, 12:41:44 ip
Lainaus käyttäjältä: Trioniska - helmikuu 09, 2015, 20:33:08 ip
Oletko noita katsellut, jos tulee vielä paljon esikasvatettavaksi?

http://www.chilitarvike.fi/kookosbriketti_36kpl


Olen kyllä, ja hiukan silmäillyt noita kookospaketteja muutenkin. Eilen illalla poikkesin Hämeenlinnan Agrimarketissa katsomassa tilannetta. Siellä on sisustan uudelleenjärjestely menossa ja järjestys sen mukainen. Jonkin verran oli kuitenkin uutta laitettu niihin harvoihin hyllyihin jotka olivat pystyssä. Siellä oli noita kookosnappeja, joskin hiukka kalliimpia muistini mukaan kuin linkissäsi. Niitä oli kahta kokoa. Päädyin kuitenkin ottamaan Jiffyn turvenappi - turveruukku -comboja. Samassa paketissa sekä turveruukku että nappi, 14 kpl, jotain vajaa 4€ ja nyt näköjään ovat poistamassa ne valikoimasta ja niistä saa -30% halvennusta. Niitä pari, eiköhän taas vähän matkaa suoriuduta. Säkki Biolan puutarhan turvemultaa lisäksi, ja kohti uusia seikkailuja. Tuo turve on niin tuttu ja turvallinen, mutta kyllä tuota kookosta johonkin väliin kokeilla tarvii.

Tokko chilejä enää tänä keväänä lisää idätän, jos jotain lisää tulee niin taimina. Näittenkin kanssa alkaa jo olla hätinänsä, että mihinkä ne tunkee kun kasvavat. Asunto on kolmannessa kerroksessa, ja kahdesta suht laajasta ikkunasta paistaa suoraan sisään aamusta alkaen alkuiltapäivään. Maaliskuussa alkaa jo tulla tilanne ettei ehkä lisävaloja tarvita enempää.



Itse ajattelin ainakin amppeleihin laittaa pelkkää kookos+vermikuliitti sekoitetta ja kun laitan isoihin ruukkuihin ulos niin siirryn turvetta käyttämään pääkasvatusalustana... Taimivaiheessa milloin alustan pitää olla läpäisevää ja tasaisen kosteaa kookos on kyllä ykkönen. Ei muuraudu pinta ja hulahtaa vain vedet lävitse alusastialle jos menee liikaa  ;)

Kuivasäilytys on tuon kookoksen etuna kun turve pitäisi omana mutuna elävänä massana olla vissiin ajoittain kosteaa, ei rutikuivaa? niin ja varsinkin kookospaalit on helppo ottaa käyttöön taimivaiheessa, lisää vain turvottava vesi ja lannoita tarvittaessa (tiiliskiven kokoisesta saa täyden 20l rakennussaavillisen) ;)
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

rhubarburger

Pinnan kuorettumisen välttäminen on kyllä iso plussa kookokselle. Liikaa kastelua tulee harvemmin enää harjoitettua, mutta jospa ulkona ruukussa altistuu kasvi sateelle, niin Suomen kesissä voi sellainenkin tilanne kyllä tulla. Varteenotettavia pointteja. Jokunen tänäkin vuonna joutuu ulkona värjöttelemään, ei raatsi kaikkia poistaa jotka eivät kasvihuoneeseen mahdu.

Kuvaamisen kanssa on meikäläisellä kyllä parannettavaa paljon. Eilen huomasin että Cajamarca oli turvenapistaan kasvattanut juuria läpi ja ulotteli niitä pitkälle naapurinappeihin. Aika vintiö, alkoi ryövätä kavereiltaan. Siirsin turvepurkkiin että saa sitten omistaan tarpeeksi, ja vasta jälkeenpäin tuli mieleen että siinähän olisi ollut kuvan paikka, oli se niin röyhkeän näköinen otus. No, meni jo.

Muuten itäminen ja lehtien teko etenee melkolailla kuten ennenkin. Aina sitä jännittää ja seurailee, vaikka niinhän se vaan tapahtuu itsekseen kuin suihkussa liukastuminen.
Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

rhubarburger

Tein taimien valolaatikossa pikku inventaariota, osaa sitten suunnitella kasvupaikkojen lukumäärää eteenpäin. Tänään 19.2. löytyi seuravanlaisia laatikosta:

Chinense                          Taimia     Itämis%

Pink Habanero                      3             100
Roberto's Cuban Seasoning    3             100
Aji Cachucha                         1              33
Cajamarca                            1              20
Peach Trinidad Scorpion         2            100
Moruga Yellow                       2            100

Baccatum:                        Taimia     Itämis%

Starfish                                2            100
Sugar Rush                           2             67
Champion                             3            100
Rocotillo Twins                      2             67

Annuum:                          Taimia     Itämis%

Poblano                                3           100
Pasilla Bajio                          2            67
Lombardo                             2            67
Hot Tomato                           2            67
Vampire F1                           2            100
Cayenne                               0              0

Taimiksi laskin sellaiset joilla on jo sirkkalehtien lisäksi jonkinnäköistä alkua edes varsinaiselle lehtiparille.
Pisimmällä ovat Pink Habanerot, 3 lehtiparia. Jonkinnäköistä kuvaa koetan saada aikaiseksi.

Ne mitkä eivät ole vielä itäneetkään, ovat todennäköisesti menetettyjä. Olkoon nyt yrittämässä vielä, mutta en odota lisäyksiä siltä suunnalta. Oikeastaan tavoitetasoon on päästy, ja näidenkin kanssa on päänraaputusta luvassa, että mihin niitä kohta lykkää. Lisäksi on paprikoista Sweetbite Yummy 4 kpl ja kaupan suippopaprika "Murgi" 7 kpl taimella. Voivoi. Viikonloppuna idätysvuoroon astuvat tomaatit, joita on perheeltä tilauksessa useita lajikkeita. Ja mitä tässä nyt vielä muuta keksiikään. Aina on jotain keksitty.



Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

rhubarburger

helmikuu 20, 2015, 11:03:48 ap #12 Viimeisin muokkaus: helmikuu 20, 2015, 21:49:25 ip käyttäjältä rhubarburger
No ainakin pari kuvaa on upattuna joten voisi kokeilla josko ymmärrän kaikki ne mainiot ohjeet ympäri foorumia ja onnistunko saamaan ne tässä näkyviin. Hyvä se on harjoitella siltä varalta että johonkin väliin tulisi jotain todellista kuvan kanssa raportoitavaa.


Ikkunalaudalla 15.2. aurinkoa ottamassa vasemmalta Cajamarca, 2x Pink Habanero ja Poblano


Valolaatikko samaisen ikkunan alla avoinna


Valolaatikko by night

Kuvan koko on ainakin esikatselussa ihan siisti (sopivan pieni), toivottavasti se näyttää samalta muillekin.
Valaisin on Airamin loisteputkihimmeli, 2 x 36W ja olisko ollut 4000K. Näillä mennään tämä kevät, auringon paistaessa saavat sitten oikeaa auringonvaloa jo tähän aikaan vuodesta about klo 8 - 14 suorana.
Päivien taas pimetessä varmaan hommaan lisää valaisimia ja isommilla Kelvineillä. Valo on päällä valveillaoloajan, noin klo 7 aamulla päälle ja siinä 11 aikaan illalla pois.

Kunhan taimet kasvavat niin ettei noiden kannakkeiden päällä enää voi lamppua pitää, laitan kulmaraudat verholautaan ja ripustan valaisinkotelon niistä ketjuilla, saa sitten olla säätävinään etäisyyttä kohdalleen. Ei siihen kauaa pitäisi mennä kun tämä tulee ajankohtaiseksi. Tässä kotelossa on kätevät rinkulat selässä jo valmiina, tulee ihan siisti homma.

Taimilaatikkohan ei mikään kaunistus ole, mutta jos minullakin on pääsy makuuhuoneen puolelle niin ei se tuon boksin ulkonäöstä kiinni jää.

edit: kuvien kokoa säätelin



Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

rhubarburger

helmikuu 20, 2015, 21:58:27 ip #13 Viimeisin muokkaus: helmikuu 22, 2015, 16:48:01 ip käyttäjältä rhubarburger
Usein tämän Nokialaisen kameralla saa parempiakin kuvia kuin nuo.
Oisko olosuhteissa jotain että pitää tehdä joitain valintoja ennen kuvan räppäämistä...
Tähän tarvii perehtyä ennen kuin seuraavan kerran kuvia laittaa, nuo on aika tuhnuja.

Lannoitteita en ole lisännyt vielä, ovat purkitetut turvemultaan sen verran hiljan että siinä vielä kasvuvoimaa pitäisi olla. Ostoslistalla on Puutarhan Kesä tahi NF tomaattilannoite, joita täällä näkyy suosittavan, kumpi nyt kaupassa ensin kohdalle osuu.

Edit: siistimistä
Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

rhubarburger

helmikuu 23, 2015, 13:21:57 ip #14 Viimeisin muokkaus: helmikuu 23, 2015, 13:38:50 ip käyttäjältä rhubarburger
Ei pitänyt enää idättää mitään, ei välttämättä ehdi satoa tuottaa. Kuitenkin, ainoa itänyt Aji Cachucha on edelleen todella pieni, pidempi varsinainen lehti n 8mm ja lyhempi n 5mm, kuvassa:



Kovin kitukasvuinen, varsinkin verrattuna samaan aikaan itäneisiin Pink Habaneroihin, jotka kasvavat komean oloisesti. Lehtipareja jo neljännet tulossa ja kasvu tiheää ja matalaa. Kuva heistäkin:



Onkohan Aji Cachuchalla tapana kasvaa noin hitaasti ja vaalean vihreänä, vai onko jokin mennyt vikaan.
Tämä taimi on ollut alusta alkaen hitaan ja heikon oloinen. Alustana turvemulta, niinkuin muillakin. Samalla tavalla valoa ja vettä kuin muillekin. Höh.

Tänään menee tomaatteja itämään, lajeina Gardener's Delight, Chocolate Cherry, Gold Nugget, Indigo Rose, Sweetbaby ja Tigerella. Muutama kutakin. Ananaskirsikka ja passion myös koetetaan saada itämään, tänään alkuun nekin.

Voi tuhannen turskan töräys noita kuvia. Koetan kehittyä.

Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

rhubarburger

maaliskuu 06, 2015, 11:12:51 ap #15 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 06, 2015, 11:37:02 ap käyttäjältä rhubarburger
Pientä päivitystä, kun kerran kasvuakin tapahtuu.

Taimilaatikosta kuvaa kummastakin päästä:



Viikko sitten toinen Rocotillo Twinseistäni oli melko erikoisen näköinen propelli (alla ensimmäinen), ja sama häkkyrä nyt (alla toinen):



Alkuun hänellä oli vaikeuksia selviytyä kypärästään, sitten oli ikäänkuin kolme sirkkalehteä. Nyt yksi lehdistä, varsinainen lehti, on ksavanut muita suuremmaksi selvästi. Muut etenevät tasaisin lehtiparein, tällä on oma tyylinsä.

Edellisen postauksen vaiheessa itämään laitetut tomaatit ovat nyt tämän näköisiä:



Mutta muuten menee ihan mukavasti.


Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

rhubarburger

Unhoittunut mainita, niistä chileistä jotka jäivät vielä itämättöminä turvenappeihin, on Cajamarca nostanut pikku alun pintaan. Koetetaanpa siitä tehdä toinen lajiaan kasvamaan, vaikka melko hentoinen on alku. Muut jotka eivät vielä mitään elonmerkkiä näyttäneet nakkasin menemään. Aji Cachuchalle, joka kituu heikon kasvun kanssa, laitoin kilpailijan silloin kuin tomaatitkin, ja niskalenkki on nyt näkyvissä. Oliskohan nyt sitten setti kasassa lopulta, vai innostuuko vielä jostain taimena hankkimaan puuttuvilta tuntuvia lajeja, jää nähtäväksi. Näiden kanssa taitaa olla jo tarpeeksi hätinänsä. Faijan puutarhassa ja pihamaalla on niin rutosti hommaa että riittäneekö aika enää kunnolla hoitaa mitään.

Purjot ovat jo n 4 cm mittaisia, siellä täällä purkeissa kaikenlaista epälukuista, joita ei enää niin muistakaan että mitä on tullut multiin tällättyä. Jaa niin, tupakantaimet ovat nyt n 2 cm korkeita. Oletin niidenkin kasvavan nopeammin, jos kerran aikovat kaksimetrisiksi ehtiä syksyyn mennessä.
Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

rhubarburger

Melkoinen pettymyksen kausi takana, oikeastaan kaikki puutarhurointiin liittyvä meni huonosti.
Aikaan saatu kuitenkin uusi isompi komposti ja toinen kasvihuone vanhan vierustalle. Etelän suunnan puista sain ehkä kolmanneksen poikki ja pinoon, pois auringonvalon edestä. Vielä on siinäkin tekemistä. Aika on ollut kovin kovin rajallinen, eikä tuo kesän kylmyyskään yhtään auttanut satokautta. Virginialaiset sain hyvään alkuun ja ulos kasvamaan melkein ajoissa. Niistä pukkasi n kaksimetrisiä, isot kauniit lehdet ja kukkivatkin sitten elokuussa jo. Tuleentua eivät ehtineet edes vähä alusta, ennen kuin halla vei ja oli vain mustat roikot mustissa varsissa eräänä kauniina aamuna. Simmottis.

Chilit eivät paleltuneet, ja jotain sentään tuottivatkin kiitos elokuun vähän lämpimämmän jakson.
Olisiko ihan pari lajiketta vain joista ei saanut mitään. Talvettumaan pääsivät 1 kpl Lombardo (annuum), 1 kpl Peac Trinidad Scorpion (chinense) ja 1 kpl Roberto's Cuban Seasoning (chinense).
Näyttää siltä että selviävät, katkaisin ne jotta saavat lepoa hetken aikaa, tammi-helmikuun vaihteessa alkaa sitten kunnon lannoitus ja kasvu kohti uusia pettymyksiä.

Uutta kautta jo toki suunnitellaan, ehkä hiukka rajatummalla lajivalikoimalla mutta kokonaismäärä saattaa olla samoissa. Sellaisia jotka eivät maultaan vakuuttaneet jää pois, jotain uusia tilalle. Esimerkiksi Pink Habanero ja Cajamarca eivät ole ohjelmassa enää. Kun kasvihuoneeseen siirtymisen aika tuli kesäkuun alkupuolella, siinä tuli sellainen sählinki että kaikki oli hujan hajan ja liian tiheässä ja mitä nyt ylipäänsä voi pieleen mennä. Jos koettaisi järjen kanssa tulevana keväänä. Ainakin nyt on sellainen tunne että homma sujuisi harkitummin.

Siemeniä on sen verran että hyvin saa ensi kauden koko kapasiteetin niillä käyttöön, mutta sen verran itseäni tunnen että Fataliille tilaus vielä menee. Ehkäpä toinenkin...



Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

rhubarburger

Katselin tuossa hajanaisia muistiinpanojani läpi kuluneelta kesältä ja syksyltä, samalla kun inventoin että mitähän siemeniä on vielä jäljellä. Itse asiassa chilien osalta kausi ei ollut täydellinen floppi. Tulihan niitä kuitenkin, mutta eivät juuri missään näy koska tuli tuoreeltaan ahmittua pitkin kesää ja syksyä melko tavalla. Perhekin innostui niitä käyttämään ruuassa ja osaa sellaisenaankin. Sehän on pelkästään hieno homma. Säilöttynä chiliä saa vaikka sitten kaupasta - nykyään tarjonta sisältää paljon mahtavia tuotteita.

Jospa sitten lajeittain kokemukset muistiin, niin osaa verrata tulevaisuudessa.

Chinenset ensin:

Pink Habanero: Taimet kasvoivat yli puolimetrisiksi, satoa ilmaantui elokuun alkupuolelta lukien varsin hyvin. Yhteensä kolme tainta varmaankin ämpärillisen pukkasivat. Mausta en pitänyt, vaikka kyllä ne värinsä mukaan kypsiksi ehtivät.

Roberto's Cuban Seasoning: Kaksi kasvia, toinen kasvihuoneessa, toinen parvekkeella. Suunnilleen samoin kehittyivät, korkeutta kertyi sen puoli metriä. Paljon podeja, mutta koko pienimmillän luokkaa puolukka, suurimmillaan vadelma. Hyvä maku! Tulta ei juurikaan, mutta ehkä se selittyy sillä että jäivät pieniksi? Ei sen mikään kovin tulinen ollut tarkoitus ollakaan, mutta ymmärsin että jonkin verran olisi pitänyt olla. Parvekkeella kasvanut talvehtii tappina ja ottaa sitten hyppylähdön tulevaan kauteen.

Aji Cachucha: Yksi iti, ei elänyt niin kauan että olisi tuottaa ehtinyt. Uusi kokeilu joskus.

Cajamarca: Yksi iti ja kasvoi, tuotti pari litraa kaikkinensa. Maku ei kehittynyt sellaiseksi kuin siitä on saanu lukea, joten tuotokset menivät sekalaiseen kasaan kuivattavaksi ja jauhettavaksi.

Peach Trinidad Scorpion: Kaksi iti. Toinen lähti pikku taimena 600km etelämmäksi lahjoituksena, toinen koetti sinnitellä kasvihuoneessa. Elossa on, talvehtii tappina. Yhtään se ei ehtinyt tehdä podeja, mutta jospa sitten ensi kesänä.

Moruga Yellow: Kaksi kasvoi, toinen jäi henkiin ja tuotti reilun litran n 3 cm läpimitaltaan olevia podeja. Kuivattuna rouheena erillään. Erittäin hyvän makuinen, ja tulikin riittää meikäläiselle.

Baccatumit:

Starfish: Odotukset olivat hurjat, mutta ei onnistunut. Kaksi piiskaa teki muutaman raakileen, mutta pääsivät paleltumaan ennen kuin niistä mitään tuli. Harmillista.

Sugar Rush: Kaksi puskaa samoista siemenistä. Pitkään olivat identtiset, kasvuvauhti ja lehdet ja kukkiminen aivan käsi kädessä. Olivat vierekkäin kasvihuoneessa. Toiseen tuli punaiset, toiseen keltaiset podit. Keltaiset olivat tulisempia, vaikka kumpikaan ei erityisen tulinen. Nämä kaksi pukkasivat yhteensä varmaan puolitoista ämpärillistä satoa, podien koko n 3-4 cm pitkiä ja 2-2,5 paksuja. Maku erinomaisen herkullinen, ehdottomasti näitä tulee lisää alkavalla kaudella.

Champion: Yksi piiska selvisi kasvihuoneeseen asti, teki pari marjaa läpimitaltaan n 2 cm. Ihan ok maku, mutta olisihan noita enemmänkin saanut tulla.

Rocotillo Twins: Puolisen litraa pieniä punaisia kellonmuotoisa podeja. Mieto, hyvän makuinen. Ellei siementen pakkauksessa olisi sanottu lajinimeä, olisin helposti uskonut Bishop's Crowneiksi. Kokeillaan vielä ensi kesänä, suurempi sato olisi tervetullut.

Annuumit:

Poblano: Yksi perheen suosikeista. Olisiko näitä kolme ollut, osa kasvihuoneessa, osa ulkona. Ulkona olleet tekivät suuremman sadon, kasvihuoneessa yksittäiset podit kasvoivat suuremmiksi ja varhemmin. Yhteensä puolitoista ämpärillistä näitä herkkumollukoita, jotka syötiin sitä mukaa kun kypsyivät. Törkeän näköisiä kypsinä, tumman ruskeita, sisältä jopa mädäntyneen näköisiä. Silti ihan kivan rapeaa ja raikasta purtavaa. Näitä olen pakotettu jatkossa laittamaan paljon tulemaan.

Pasilla Bajio: Pitkälti samaa kuin Poblanossa, väritkin. Muoto toki ihan eri, pitkiä, parhaat n 25 cm pitkiä kapeita podeja. Ei saanut satoa paljoa aikaan, arvioisin sellaisen puoli ämpärillistä.

Lombardo: Perhe tykkäsi. Mieto ja raikkaan värinen, ihan ok makuinen chili. Kaksi tainta oli, toinen jäi parvekkeelle ja toinen lähti lahjoituksena. Tämä jäljelle jäänyt tuotti reilun litran kapeita podeja, jotka nautiskeltiin sitä mukaa kun kypsyivät. Lahjoitus muuten oli hyvä juttu, lahjan saaja veti hirmuisen sadon ja on nyt tulevalla kaudella itse tilaamillaan siemenillä lähdössä harrastukseen mukaan monen lajikkeen kanssa. Juttuja kun kuuntelee, niin ilmiselvää on, ettei mopo enää ole hallinnassa yhtään. Eli se taimi oli tämän kauden paras meikäläisen idätyksistä.

Hot Tomato: Parin sentin (ja vähän ylikin) halkaisijaltaan olevia podeja hirmuiset määrät. Kypsiksi ei ehtinyt kuin vähän, ja maku kyllä miellytti. Mehevyys myös - näistä saisi varmaan puristettua chilimehua reilusti jos yrittäisi. Pahus että kehittyivät sen verran hitaasti että valtaosa sadosta jäi paleltumaan, kun en ajoissa kerinnyt raakojakaan noukkia pois. Hienosti podit kehittyvät rungon lähelle, ja niitä sitten on sen verran että runkoa ei sieltä välistä erota. Hauska raakku. Satoisampi ulkona kuin kasvihuoneessa, mistä sitten johtunee.

Vampire F1: Mukavan oloinen kasvi, tummuu valossa melkein mustaksi asti. Hyvä määrä podeja, raakoina mustia ja kypsinä punaisia. Melko paksulihaisia, makukin oikeastaan ihan jees. Tulta miellyttävästi, sellaiselle joka ei nauti siitä että silmät sulaa päästä. Toinen oli kasvihuoneessa, tuotti varmaan ämpärillisen, toinen kukkapenkissä, tuotti muutaman pienen podin jotka eivät oikeastaan ehtineet kypsyä.

Niin meni chileillä. Muut kasvit tuottivat elokuun lämmön turvin jotain, mutta parhaiden kesien tuottavuudesta jäätiin kauas. Ensi kesälle kehitetään kasvuympäristöä valoisampaan suuntaan, lisälämpöä tavalla tai toisella pitää koettaa saada aikaan. Ja tietenkin omaa tietämystä, motivaatiota ja ajanhallintaa parantamalla suurimmat parannukset tulevat.

Fataliilla on tilaus sisällä, malttamattomana odotellaan. Rocoto Red Peruvian olisi jo pitänyt saada taimettumaan, sen lisäksi tulee ainakin Chocolate Fatalii alkavalle kaudelle ohjelmaan. Viimevuotisista joitakin, ja uusia sitten tulevien mielenhäiriöiden mukaisesti. Lista ei ole valmis vielä.

Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.

rhubarburger

Aattelin laittaa alkavan kauden tähän samaan koska eipä sitä juttua 2015 -kaudelta niin hirveästi tullut. Ehkä tilaa säästyy jos jää taas yksi ketju avaamatta. Toivon mukaan positiivista kerrottavaa on alkavalta kaudelta enemmän.

Juu, Fataliin paketti kopsahti postiluukusta joten lopultakin sain Rocotoni idätykseen. Vähänhän se tilaaminen myöhälle meni, vaihteeksi. 4 kpl Red Peruviania itämässä, toivottavasti hyvällä prosentilla. Lautta lillittelee makuuhuoneen patterin vieressä lämmössä päivät, viereisellä pöydällä hiukan viileämmässä yöt. Uskon että lämpötilassa on riittävää vaihtelua jotta innostuisivat idulle. Hiukan kynsiviilalla karhensin siementen kylkeä ja kärkeä, nouseva kuu on 4 päivää vanha, joten kaiken pitäisi olla kohdallaan.

Tapilla talvehtivat Roberto's Cuban Seasoning (c.chinense), Peach Trinidad Scorpion (c.chinense) ja Lombardo (c.annuum) ovat edelleen hengissä, eli eihän tässä suurta draamaa vielä ole meneillään.
Roberto's Cuban Seasoning ei enää ihan tappikaan ole, vaan oksaa pukkaa ja uutta lehteä ihailtavalla innolla.

Muiden uusien osalta chinenset laitetaan itämään ennen Joulua, baccatumit ja annuumit sitten tammikuussa. Lajivalikoimaa tässä vielä puidaan, ehkä määrääkin. Joku 40 kasvia alkaa olla maksimi joille paikat löytää, ja viime vuonna hyviksi havaittujen osuus kasvaa. Säädetään sitä vielä.

Hiukan kuuluu napinaa siitä että chilit vievät aina vaan enemmän tilaa muilta kasveilta, mutta siihen asti kun suoraa huutoa ei kuulu, mennään oman mielen mukaan.
Minun haba ei kasva punttisalilla, se kasvaa puutarhassa.