tammikuu 08, 2025, 05:11:04 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Pitahaya, Lohikäärmehedelmä

Aloittaja unenkuva, maaliskuu 03, 2015, 22:50:06 ip

« edellinen - seuraava »

unenkuva

Tälle ei ollut omaa aihettaan, eikä hirvittävästi tietoa löytynyt hauallakaan, jotenka uusi otsikko tälle siis :)

Muusiemenkirjeestä siis näitä siemeniä otan, koska vaikutti mielenkiintoiselta, mutta.... Ei mitään kokemusta kasvatuksesta. Yhdestä päiväkirjasta löysin, että kivivillakuutiossa pitäisi itää hyvin.

Muita vinkkejä? Kuinka isoksi kasvaa, kuinka isossa ruukussa hyvä kasvattaa, mikä alusta paras yms yms yms. vinkkejä ja yleistä keskustelua kiitos :)

NPhoBiaz

Tosiaan Muusiemenketjukirjeessä olevat ovat Vietnamin aitoa tavaraa, eivät markettihybridejä. :)
Itselläni iti hyvin koeidätykset lautalla sekä kivivillakuutiossa. Yhteensä 6/8 itänyt, jos oikein muistelen.

unenkuva

Sinun päiväkirjasta spottasinkin kuutioidätykset :)  ja sitten niitä muita vinkkejä kasvatukseen?

NPhoBiaz

maaliskuu 04, 2015, 00:24:43 ap #3 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 04, 2015, 00:30:58 ap käyttäjältä NPhoBiaz
Tuolta puutarha.netin puolelta löytyi hieman keskustelua "pitaijan" kasvatuksesta. :) Aika helpon oloinen kaktus kuulostaa olevan, joten ihan perus lehtikaktusten kasvatusohjeilla pitäisi mennä hyvin. Nopeaksikin sitä kehuttiin.

EDIT: Lisää tietoa.

NPhoBiaz

Jos jollekin on vielä epäselvää, mistä lohikäärmehedelmästä on kyse, liitän tähän esittelyn hedelmästä (lähde):


Äänestimme viikon kasviksesi Pitahayan. Tätä piikitöntä katkushedelmää ei välttämättä löydä kaikista ruokakaupoista, mutta moni meistä tuntee sen paremmin lohikäärmehedelmänä Aasian matkoilta. Jos törmäät tähän kasvikseen, niin ei kannata säikähtää sen rajua ulkomuotoa. Tähän vuodenaikaan se sopii mainiosti vaikkapa hedelmälautaselle tai jäätelöannokseen.

Pitahaya on kaktuksen hedelmä, joka tunnetaan myös nimillä pitaya, pitaija tai lohikäärmehedelmä. Alunperin se on lähtöisin Meksikosta, josta se on levinnyt muualle Väli- ja Etelä-Amerikkaan. Pitahaya ja sen eri lajikkeet ovat olleet merkittävä ruoan lähde Meksikon intiaaneille sekä muille sen mantereen alkuperäiskansoille. Suurimmat viljelmät ovat tällä hetkellä Kolumbiassa. Eurooppalaisten kolonialismin myötä hedelmä levisi ympäri maailman ja nykyään sitä tavataan muun muassa Thaimaassa, Kambodzassa, Taiwanissa, Malesiassa, Sri Lankassa, Filippiineillä, Indonesiassa, Israelissa, Hawaijilla, Etelä-Kiinassa, Pohjois-Australiassa sekä Kyproksella.

Pitahayana tunnetaan kolmen eri kaktuslajin hedelmiä. Hylocereus undatus -kaktuksen hedelmä on sinipunakuorinen ja sen hedelmäliha on valkoista. Hylocereus polyrhizus - katkuksen hedelmän kuori on myös sinipunainen, mutta sen hedelmäliha on punaista. Selenicereus megalanthus -kaktuksen hedelmän kuori on keltainen ja sen hedelmäliha on valkoista.

Pitahayan hedelmästä syödään kuoren sisällä oleva hedelmäliha ja siemenet. Hedelmä lohkotaan tai halkaistaan ja syödään suoraan lusikalla puolikkaista. Hedelmäliha on hyytelömäistä ja sisältää runsaasti mustia pieniä siemeniä, joten se muistuttaa meille tutumpaa kiiviä. Maku on makeahko, aromikas ja melonimainen.

Pitahaya sisältää C-, E-, ja B -vitamiinia, sekä rautaa, fosforia ja kalsiumia. Hedelmä toimii vahvana antioksidanttina. Sen siemenet sisältävät hyviä rasvoja sekä omega-3 rasvahappoja. Pitahaya on niukkakalorinen moniin muihin hedelmiin verrattuna. Keskiverto hedelmä (n.200g) sisältää ainoastaan 60-100 kcal energiaa.

Pitahaya sopii eksoottiselle hedelmälautaselle, hedelmäsalaatteihin, pirtelöihin sekä jälkiruokien koristeiksi. Raakaa hedelmää voi säilyttää huoneenlämmössä, mutta kypsä hedelmä kannattaa siirtää viileään noin +8 - +12 asteeseen.

P.S. Eksoottiset hedelmät maistuvat parhailta niiden alkuperäisessä kasvupaikassa nautittuna. Suomessa ostettuun pitahayaan voi kokeilla pirskottaa hieman sitruunamehua. Sitruuna korostaa hedelmälihan makua ja tämä sama vinkki toimii monen eksoottisen hedelmän kohdalla.
P.P.S. Toisin kuin katkusviikunassa, pitahayassa ei ole paljain silmin näkymättömiä piikkejä ja siihen voi koskea paljain käsin.

KP78

Kaupasta ostin kalliin hedelmän (Hylocereus undatus, tarhametsäkaktus) ja parikymmentä siementä laitoin multaan itämään, melkein kaikki siemenet tais itää ja vielä ei oo tullu karsittua vähemmälle. Kidutan 3-8 tainta/taimiruukku.
Kärsiikö noita taimia katkoa vai kuivaako ne pystyyn jos katkoo? Mietin vaan että jos noi vajaan 18kk päästä aikoo kukkia ja hedelmää tehdä, ne on melkosia suikeroita eikä tilaa ole missään...

unenkuva

http://lainegraciavh.blogspot.fi/2013/09/pitaya-kaktus-kasvaa-ja-kukoistaa.html

Tuolla sanotaan, että lajikkeesta riipuuen osa ovat itsepölytteisiä ja toiset taas tarvivat jopa toisen kasvin pölytykseen (ja vieläpä aika tarkkaa sekin milloin pölytys onnistuu) Keltainen (Selenicereus megalanthus) pitaya osaa pölyttää itsensä. Siemenketjukirjeessä on Hylocereus Undatus siemeniä, mutta tuolla linkissä siitä ei sanota, että miten pölytyksen kanssa menee...

Joten NPhoBiaz, onko tietoa? Tieten jos kasvattaa kaks kasvia ja pölyttelee niitä ristiin keskenään

Muuten tuolla sanotaan, että "Pitaya viihtyy kuumassa, mutta ei siedä suoraa auringonvaloa. Se ei pidä liiasta vedestä. Sen kastelemiseen riittää noin 7 litraa viikossa. Vettä tarvitaan kesällä enemmän kuin talvella"

NPhoBiaz

Pengoin hieman asiaa, ja löysin tutkimuksen: Pollination biology of the hemiepiphytic cactus Hylocereus undatus. Siellä lukee näin:

"Both self-pollination (100% in unmanipulated treatments and 53.8% in hand self-pollination treatments) and hand cross-pollination treatments (40%) set fruit."

Joten tuosta on ymmärrettävä, että on itsepölytteinen. :)

KP78

Tekee niinku chilien kanssa, pölyttää kaiken varalta käsin jos pörriäisiä ei näy.

Filago

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - maaliskuu 04, 2015, 22:35:19 ip
Pengoin hieman asiaa, ja löysin tutkimuksen: Pollination biology of the hemiepiphytic cactus Hylocereus undatus. Siellä lukee näin:

"Both self-pollination (100% in unmanipulated treatments and 53.8% in hand self-pollination treatments) and hand cross-pollination treatments (40%) set fruit."

Joten tuosta on ymmärrettävä, että on itsepölytteinen. :)


"The capability of selfing in this cultivated plant has not been reported elsewhere and may be a result of intense local cultivation of this plant in Mexico."

Tuo lause samassa tiivistelmässä taas viittaa siihen, että itsepölytys on noilla ennemmin Meksikolainen jalostuksen aikaansaama poikkeus kuin maailman laajuinen sääntö... mutta voihan olla että myös Thaimaassa itsepölyttyminen toimii, ei vaan ole raportoitu?

Filago
#163

NPhoBiaz

Nyt on pakko tunnustaa, etten lukenut tiivistelmää loppuun tuon lauseen jälkeen... ;D :-[ No, kokeilemalla se selviää.

unenkuva

Lainaus käyttäjältä: KP78 - maaliskuu 05, 2015, 17:06:28 ip
Tekee niinku chilien kanssa, pölyttää kaiken varalta käsin jos pörriäisiä ei näy.


Muttakun ongelmahan on se, että useampi lajike tarvitsee toisen kasvin siitepölyä pölytykseen, ei häätyy siis kasvattaa kaksi kappaletta ja pölytellä ristiin. Vaan jos siemenet ovat samasta hedelmästä, niin sehän menee sukurutsaamiseksi ku velipojan siitepölyllä pölytellään :D

KP78

Luonnossahan ne hedelmät tippuu emokasvin juurelle mistä siemenet joskus itää siihen samaiselle emokasvin juurelle, osan toki vie linnut kauemmas...

unenkuva

Kuinkahan kauan nämä ruukaa itää? Mulla on kaks viikkoa ollu kivivillakuutiossa siemenet, eikä elomerkkejä näy... Pitäisköhän laittaa uus satsi lautalle...?

NPhoBiaz

huhtikuu 09, 2015, 11:33:16 ap #14 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 09, 2015, 11:36:50 ap käyttäjältä NPhoBiaz
Lainaus käyttäjältä: unenkuva - huhtikuu 09, 2015, 10:50:42 ap
Kuinkahan kauan nämä ruukaa itää? Mulla on kaks viikkoa ollu kivivillakuutiossa siemenet, eikä elomerkkejä näy... Pitäisköhän laittaa uus satsi lautalle...?


Itselläni nopein iti 4 päivässä, hitaimmalla meni noin viikko. Laita vaan uutta kehiin, uskon että suuren tarjonnan vuoksi otit varuiksi useamman? :D Laitoin noita aika reilusti kiertoon, niitä kun tuli yhdestä hedelmästä miljoona. ::)

EDIT: Älä muuten idätä kivivillakuution kolossa, se ei sieltä nouse. Idätä lautalla tai mullan päällä. Toinen huomautettava seikka on se, että tämä kaveri kasvattaa äärimmäisen ohuita juuria ja hyvin hitaasti, joten kuutiosta ne ei muutenkaan puske ulos pitkiin aikoihin.

unenkuva

No koloonhan minä laitoin :D  heitän siis mäkeen ne laitan lautalle uusia, otin minä muutaman siidun varalle ;)
Miten muuten sitten lautalta multaa? laitanko kuinka pinnalle mullassa?

NPhoBiaz



Tuolta näyttää sirkkalehtinen taimi, eli se on abaut 5mm korkuinen. Tein niin, että idätin lautalla, kunnes itujuuri puski muutaman millin ulos, ja sitten laitoin sen mullan pinnalle. Pidin pinnan kunnolla kosteana, niin siitä se sitten lähti hyvin. Eli laita ihan vaan pinnalle, korkeintaan pari milliä multaa päälle. :)

hanna.koo

Mä heitin siemeniä multaan - 90% itänyt! nyt mietin,ett montako alkua laittais per ruukku, 3-5?

KP78

8x8 taimiruukussa pidin 4kpl mutta nyt on vain 3. Melko hissukseen kasvaa, toisaalta jos enempi alkaa kasvaa niin pakko lyhentää ja toivoa että selviää hengissä kun juuret on melko lailla olemattomat mun mielestä.

unenkuva

Hahah. Halkaisin kivivillakuutiot, että näkisin, onko mitään eloa tapahtunut, eikä niin yhtään mitään. Päätin kokeilla villiäkorttia, jätin siihen halkaistun kivivillakuution päälle siemenet ja jätin rasiaan missä on ollutkin, reijitetty folio päällä. Eli siemenet olivat näkyvillä siinä kivivillakuution päällä. Pari päivää meni ja useampi siemen lähti itämään :)