tammikuu 08, 2025, 16:15:46 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


NPhoBiazin kausi 2016

Aloittaja NPhoBiaz, marraskuu 02, 2015, 18:36:52 ip

« edellinen - seuraava »

NPhoBiaz



Kuriiri toi meikäläisen talven pelastuksen. Reilut 30 kiloa nannaa. ;D

Whili

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - marraskuu 04, 2016, 08:52:34 ap
Kuriiri toi meikäläisen talven pelastuksen. Reilut 30 kiloa nannaa. ;D

Ja jonkin verran siemeniä  ;D

NPhoBiaz

Kausi on virallisesti päätöksessään, sillä kasvarista on viety lämmittimet pois ja kaikki kasvit on teilattu tai laitettu talviunille. Tuota 30kg mälliä lähdettiin viikonloppuna perkaamaan.





Montufarit, Turbo Pubet, sekä Turbo Pube Redit lähti hapatukseen. Näistä kolmesta lajikkeesta tuli yksinään 11-12 litraa hapatetta. :D


 

Käyttöön otettiin isäukon vanha kunnon savinen hapateruukku. 10 litrasta jäi litran pari vajaaksi, mutta lähes täyteen tuli. Huomaa kuinka mehukkaita nuo rocotot on, uivat täysin omassa mehussaan. :) Ja kun jälkimmäiseen kuvaan laitettiin painokivet paikalleen, niin nesteeseenhän nuo upposi. Tuonne on lisätty vain pari desiä hapankaalin jämäliemiä, josko se jotain auttaisi käymään lähdössä.




Illan tulos: 11-12 litraa hapatetta ja pari kuivurillista jauheeksi. Kuivuriin silvottiin kaikki Aji Nortenot ja lähes kaikki Mini Rocotot.




Ja vielä jäi tavaraa... :o ??? Jatketaan duunia huomenissa. Käsittelemättä jäivät Aji Fantasyt, Rocoto Riesen Gelbit, Rocoto Red Peruvianit, Jamyt, Aji Cristalit sekä osa Mini Rocotoista.


Lainaus käyttäjältä: Whili - marraskuu 04, 2016, 09:07:27 ap
Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - marraskuu 04, 2016, 08:52:34 ap
Reilut 30 kiloa nannaa. ;D

Ja jonkin verran siemeniä  ;D


Jep. ;)


NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - marraskuu 07, 2016, 19:39:23 ip
Jatketaan duunia huomenissa. Käsittelemättä jäivät Aji Fantasyt, Rocoto Riesen Gelbit, Rocoto Red Peruvianit, Jamyt, Aji Cristalit sekä osa Mini Rocotoista.


Loputkin chilit on saatettu lopulliseen muotoonsa. :)



Rocoto Red Peruvianit menivät kaikki hapatteeksi, ai että kun oli taas mehukasta tavaraa. ;D Mitään ei tarvinnut lisätä (muuta kuin perus desin loraus hapankaalin nestettä tehostamaan käyntiin lähtöä), kyllä niin lilluu omassa mehussaan. :o Suolaa on hapatteisiin laitettu 1,5 - 2%. Myös Jamysta tehtiin litran purkillinen hapatetta.




Jamya sekä Aji Fantasya säilöttiin perattuina puolikkaina etikkaliemeen. Tämä on ensimmäinen etikkakokeiluni. Liemi koostuu:

- 0,35 litraa omenaviinietikkaa
- 1 litra 100% omenamehua
- n. 1dl hunajaa
- n. 2rkl suolaa

Liemestä tuli hyvän makuista, eikä etikan heikko sivumaku haitannut yhtään. :) Toivotaan että säilöntä onnistui. Purkit ja kannet keitettiin ennen säilöntää, liemi kiehautettiin ja chilejä keitettiin liemessä pari minuuttia ennen purkitusta. Kai se siitä.

Loput Mini Rocotot, Aji Cristalit, Hainan Yellow Lanternit sekä Rocoto Riesen Gelbit laitettiin kuivuriin ja jauheeksi. Josko nyt riittäisi sadon käsittely tältä vuodelta! ???

Whili

Oliko tuo omppomehu liemenä oma ajatus vai onko joku kokeillet aikaisemmin ?? 

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Whili - marraskuu 10, 2016, 12:29:44 ip
Oliko tuo omppomehu liemenä oma ajatus vai onko joku kokeillet aikaisemmin ??


Ruukkikylän Aji Cristalit (ne mitä Kari myi) oli säilötty omenamehuun. Ja toimi aivan hemmetin hyvin! :)

Chilivaari

En epäile yhtään omenaa, vaikka oma suosikkini onkin sitruunan mehu. Makuaisteja on erilaisia ja jos mehu on makeampaa, sokeria voi laittaa vähemmän. Etikan ja sokerin tasapainoa ei oikein voi arvioida vielä liemestä, sillä chilit muuttavat makua oleellisesti. Nykyisellä tietämykselläni olisin jopa lisännyt hiukan etikkaa. Sen toteat vasta muutaman viikon kuluttua, kun maut tasaantuvat.

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - marraskuu 10, 2016, 12:50:13 ip
En epäile yhtään omenaa, vaikka oma suosikkini onkin sitruunan mehu. Makuaisteja on erilaisia ja jos mehu on makeampaa, sokeria voi laittaa vähemmän. Etikan ja sokerin tasapainoa ei oikein voi arvioida vielä liemestä, sillä chilit muuttavat makua oleellisesti. Nykyisellä tietämykselläni olisin jopa lisännyt hiukan etikkaa. Sen toteat vasta muutaman viikon kuluttua, kun maut tasaantuvat.


Tämä olikin tosiaan ensimmäinen etikkaeräni koskaan, voi olla että tuli liiankin makeaa. Liemi itsessään oli hyvää, mutta Jamy ja Aji Fantasy ovat itsessään makeita lajikkeita. Raportoin jokusen viikon päästä. :)

Chilivaari

Tuohonhan on korjaussarja olemassa.  :)
Etikkaa voi lisätä purkkiin vielä maisteluvaiheessakin, samoin suolaa.

NPhoBiaz

Kiitos vinkistä, säädetään makua tarvittaessa. :)

NPhoBiaz

Etikkasäilykkeistä tuli erittäin hyviä, kertalaakista täydellisiä. ;D Herkkua!
Näin voitaisiin sitten lyödä kausi päiväkirjankin osalta pakettiin. Tiivistetään oleellisimmat asiat.

Ensimmäinen vesiviljelykausi meni itse vesiviljelyn osalta hienosti, vaikka 2/3 kasvista kuolikin tautiin. Kasvihuone tuli pykättyä, ja siellä chilit kasvoivat aivan uudella tarmolla. Kasvihuoneeseen vienti tapahtui liian myöhään. Osa chileistä kärsi liian aikaisesta idätyksestä, ensi vuonna laitan baccatumit ja annuumit vähän myöhemmin itämään. Kausi oli täysin ötökkävapaa, mikä lämmittää mieltä mukavasti. :) Liekö neem-öljyn vai kasvariin raijattujen hämähäkkien yms ansiota, mutta ikävyyksiltä säästyttiin.

Positiiviset lajikkeet:
- Hainan Yellow Lantern osoittautui äärimmäisen herkulliseksi, sitä menee ensi vuonna useampi kasvi kasvariin!
- Aji Cristal on aina varma valinta, jatkoon myös ensi vuodelle.
- Dong Xuan oli myös hyvää, mutta kovin samankaltainen Aji Cristalin kanssa. Tästä syystä ei jatkoon.
- Montufar. Nam nam. ;D

Pettymykset:
- Aji Golden ei koskaan saanut ilmaa siipiensä alle, joten se jäi ruipeloksi eikä päässyt koskaan kasvariin asti. Harkintaan ensi vuodelle.
- Orange Habanero (taimena ostettu) oli liian pieni taimi silloin kun se ostettiin. Tästä syystä ei ehtinyt enää kunnolla mukaan ja teki vain pari kourallista nappuloita.
- Fatalii White ei ollut kovin erikoinen tuttavuus. Vaikka olikin todella satoisa, niin kuitenkin aika mälsä perus chinense, josta ei tullut tehtyä kuin jauhetta. Ei jatkoon.

Kaiken kaikkiaan oli monen asian suhteen opetteluvuosi, ensi vuonna ollaan monen asian suhteen taas viisaampia. Omaa satoa tuli yhteensä arviolta 6-8kg, joka on taas moninkertainen parannus edellisvuoteen. En enää ole jaksanut satoa punnita.

Kiitos kaikille vuodesta 2016! :)

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - joulukuu 03, 2016, 11:25:45 ap
Etikkasäilykkeistä tuli erittäin hyviä, kertalaakista täydellisiä. ;D Herkkua!

Kannattaisi varmaan laittaa resepti tuonne etikkasäilöntä-ketjuun, että muutkin löytävät.
Ilmeisesti etikan maku oli varsin mieto, lähes huomaamaton?


NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - joulukuu 03, 2016, 12:56:21 ip
Kannattaisi varmaan laittaa resepti tuonne etikkasäilöntä-ketjuun, että muutkin löytävät.
Ilmeisesti etikan maku oli varsin mieto, lähes huomaamaton?


Voin sen sinne laittaa myös. Voin jopa todeta, että etikan maku on täysin huomaamaton. Liemestä tulee esiin omenan maku ja hunajan makeus, muttei kyllä pätkääkään etikka. :) Joillekin tuo saattaa olla liian makea, mutta minulle juuri sopiva. Hunajaa voi tietysti kukin vähentää maun mukaan.