makean hedelmäiset lajikkeet

Aloittaja Tiina Parkkila, lokakuu 23, 2016, 03:47:44 ap

« edellinen - seuraava »

Tiina Parkkila

lokakuu 23, 2016, 03:47:44 ap Viimeisin muokkaus: lokakuu 29, 2016, 03:22:40 ap käyttäjältä Tiina Parkkila
Olen vasta chiliharrastuksen alussa ja  otan kiitollisena vastaan  infoa erityisen  makeista, raikkaista ja hedelmäisistä lajikkeista, joita voisi nimenomaan napostella "tosta vaan" menemään tuoreena; niinko tomskut tai omput. Eli että siis nämä kaikki ominaisuudet  yhdistyisi samassa lajkkeessa.

En   pidä  parfyymin, maan, saippuan, sienen  tai savun mausta ollenkaan. Mielellään ei niitä kaikkein tulisimpia suositeltaisi, koska  tykkään syödä  hedelmät tuoreenaan sellasenaan tai salaatissa. 

Tähän mennessä olen  tuoreena  maistellut seuraavia lajikkeita Heinän Puutarhan ja Eskolinin Puutarhan  (Viikarin tila) tuotteista:   


Medina: suht mieto tulisuus, makeahko,  hedelmäinen, lievästi aromikas, ihan miellyttävä ja OK, muttei silti mitenkään  tajunnanräjäyttävän ihmellinen.  :thumbup:
 
Starfish: raikas ja hedelmäinen, miedosti makeahko, reunat todella miedot, keskusta tulinen, mielenkiintoinen. Tuli mieleen mieto  omena tai hapoton raparperi siitä mausta. Tykästyin.  :-*   

Aji Verde; makeahko, sopivan mieto ja ensin  maku on miellyttävän hedelmäinen  ja makea, mutta kohta tuli suuhun  voimakas ja todella epämiellyttävä parfyyminen maku, josta en pidä yhtään.  Ihanko olis deodoranttia nuollut.  :thumbdown:

Manzano Red; lihaisa, makeahko,  maukas, mutta turhan tulinen naposteluun. Miellyttävä maku, - tykästyin.  :thumbup:

Manzano Orange on vielä kypsymässä..

Big Bomb: hedelmäinen, makea, maukas, paprikamainen  hedelmäliha, kokonaisena tulisuus siinä rajoilla, keskusta aika tulinen, hedelmäliha suht tuletonta, -   tykästyin.   :-*

Jalapeno: (vihreä) suht mieto ja maukas, ei juurikaan makeutta, ihan OK.

Orange Flame: hedelmäinen ja herkullinen raikas maku,   paprikamainen, joskin hieman turhan tulinen naposteluun.

Star Flame: Ihan Ok, mutta turhan tulinen sellasenaan.

Serrano Tampiqueno:  mehevä, mutta lievä saippuan maku, josta en yhtään pitänyt. Muuten melko pliisu maultaan ja aromiltaan, tulisuus OK tai siinä rajoilla, että onko jo liian tulinen naposteluun.  :thumbdown:

De Cayenne: ihan OK, mausteinen ja  aromikas, ei makeutta, turhan tulinen sellasenaan napostella. (Ite kasvatettu)
   
Lemon Drop: turhan tulinen, ei makeutta, en  havainnut sitruunan makua ollenkaan, enkä juurikaan hedelmäisyyttäkään,  hienoinen  pettymys.  Ystävä lähetti kuivatun podin maisteltavaksi, joka oli homehtunut osittain, joten saattoi johtua siitäkin, ettei ollut kovin herkullinen se pieni  terävän kärjen pala, joka katoin  kelvolliseksi syöntiin. 

Rawit: aromikas ja turhan  tulinen paljaaltaan, ei makeutta. (Ruokakaupasta ostettu Hollantilainen).

Coronong: turhan tulinen, mutta hedelmäinen, raikas ja herkullinen, raikas maku.

Scotch Bonnet (oranssi): herkullinen, hedelmäinen ja raikas, mutta aivan turhan tulinen  naposteluun.

Chocolate Habanero;  todella hirveä; tympeän ja tunkkaisen  makuinen ja aivan liian polttava.    En tiedä, missä  sen kehuttu    hedelmäinen maku on..? Ellei sitten tarkoiteta jotain mullan + kuivatun ikivanhan luumun + savun sekasta  makua..? Kerrassaan epämiellyttävä ja todella pöyristyttävä maku.   :thumbdown:   

Monster: herkullinen, makea ja hedelmäinen, mutta aivan liian tulinen naposteluun.

Red Savina: makea, herkullinen ja hedelmäinen, mutta aivan liian tulinen napostelun. 

Tasmanian Habanero: makea, mutta aivan liian tulinen sellasenaan.

Hyffae F1:  todella raikas ja super herkullinen, makean hedelmäinen  ja  miellyttävä mieto tulisuus, - rakastuin!  :-*   

Aji Amarillo, (oranssi) herkullinen, raikas ja hedelmäinen, makea, tulisuus siinä rajoilla, että onko jo liian tulinen naposteluun  - rakastuin!  :-*  :-*   

Cheyenne F1 (oranssi) erittäin täyteläisen ja voimakkaan hedelmäinen. Todella super herkullinen ja raikas, joskin aavistuksen turhan tulinen naposteluun sellasenaan, - rakastuin todella ja tulisesti!  :-*  :-*

Aji Cristal: makea, raikas,  hedelmäinen, herkullinen, mutta hieman turhan tulinen sellasenaan tuoreena, - rakastuin!  :-*

Aji Norteno: hedelmäinen, herkullinen, raikas, makeahko, turhan tulinen tuoreena napostella,  -tykästyin!  :-*

Aji  Delight:  herkullinen, täyteläisen hedelmäinen, makea ja raikas, mieto tulisuus, - rakastuin intohimoisesti!   :-*  :-*


Huru-ukko

Voisit Tiina aloittaa päiväkirjan vieläkin tältä vuodelta ja pistää tomaatti- ja melonivideoidenkin linkit sinne kaikkineen mitä nyt olet eri osioihin kirjoitellut sekä ehdottamasti tämä chiliarvostelusi  :).
Silloin olisi kaikki samassa paikassa helposti löydettävissä. Kaikesta voisi myös olla vinkkejä kasvatteluun  :).

kasvattaja

http://www.pepperseeds.eu/fatalii-chocolate.html
Linkin takaa löytyvä Fatalii Chocolate oli herkullinen ja tuleton. Summa summarum monikäyttöinen.
Kävisi napsittavaksi suoraan kasvista, salaattiin, leivän päälle etc.

Pitää puollustaa vähän Lemon Droppia  ::)
Kesällä vein jauhettua lemonia työpaikan ruokalaan.
Kaikki maistaneet sanoivat, että kyseessä täytyy olla mausteseos, jossa yhtenä ainesosana on jauhettua sitruunankuorta  ^-^ 
Chili korvaa suolan ruuanlaitossa. Lajikepuhtaita Hainan yellow latern -siemeniä myytävänä.

PP

Oletko kokeillut Sugar Rushia? Se ei ole kaikkeen hedelmäisin, mutta muuten erittäin hyvä.

Jame

Lainaus käyttäjältä: PP - lokakuu 23, 2016, 11:14:00 ap
Oletko kokeillut Sugar Rushia? Se ei ole kaikkeen hedelmäisin, mutta muuten erittäin hyvä.


Täältäkin ääni Sugar Rushille. Alma on myös hyvä, samoin Champion. Baccatumeista löytyy pahimmat hajuvesilajikkeet, tosin niitäkin voi  hyvin käyttää kuivattuna tai ruuanlaitossa.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Tiina Parkkila

lokakuu 23, 2016, 13:40:30 ip #5 Viimeisin muokkaus: lokakuu 23, 2016, 15:11:53 ip käyttäjältä Tiina Parkkila
Kiitos paljon lajikevinkeistä. Pitääkin laittaa vielä tilaukseen talven aikana. :P   

Kotona omissa kasvihuoneissa on kasvatuskokemusta  ainoastaan  tämän menneen kesän ajalta, jolloin   oli  ainoastaan THOR F1 suippopaprika ja Californian  Wonder (bell-pepper) paprika ja De Cayenne chili.  Ensi vuodeksi onkin sitten jo eri lajikkeiden siemeniä useampi kymmen  tilattuna. 

Olikin hyvä tuo neuvo päiväkirja osiosta, en muistanutkaan sitä. Sieltähän ne on aina  helpompi tosiaan löytää myöhemminkin.  :) (Muoks: Nyt kävin kurkkimassa siellä päiväkirja-osiossa ja se näyttäisi olevan tarkoitettu  vaan chilikasveille..? )

Tuosta, Fatalii Chocolatesta pitää vielä kysyä, että onhan sen maku ja aromi varmasti ja selkeästi totaalisesti erilainen  kuin Chocolate  Habanerolla (C. Chinense)?  Sen suklaa habaneron maku oli  minusta kerrassaan karmea. 

Huru-ukko

Päiväkirjoissa on melkein kaikilta luullakseni myös mainintoja muistakin kasveista kuin chileistä. Itselläni on ehkä sieltä kärkipäässä muutakin asiaa.
Ylläpito ei ole asiaan puuttunut, ja antanut jokaisen pitää haluamansalaista päiväkirjaa. Mikä mielestäni on erinomaista moderointia.


Tiina Parkkila

lokakuu 23, 2016, 15:03:58 ip #7 Viimeisin muokkaus: lokakuu 23, 2016, 15:27:11 ip käyttäjältä Tiina Parkkila
Nyt  googlatin Fatalii Chocolatea ja sen  kerrotaan  olevan  erittäinkin  tulinen ja omaavan luontaisesti savun makua (savun  maku on minusta erittäin epämiellyttävä).

Peppernorth.com: "Chocolate form of the Fatalii Pepper, hailing from South Africa. Has a natural smoky flavour and a searing heat. Scoville rating from 150,000 - 400,000"   

Onko noissa tummissa (suklaa versioissa)  aina mukana se kitkerähkö tai karvas;  maan tai savun... tai mikä se epämiellyttävä sivumaku ikinä lieneekään, joka ainakin suklaa habanerossa oli, vai tuleeko se "kaupanpäällisenä" vaan silloin, kun on kysessä tulisempi podi  :question:

Sugar Rush kuullostaa todella lupaavalta, kunpa vaan löytyisi jostain sen siemeniä. :P


kasvattaja

Lainaus käyttäjältä: Tiina Parkkila - lokakuu 23, 2016, 15:03:58 ip
Nyt  googlatin Fatalii Chocolatea ja sen  kerrotaan  olevan  erittäinkin  tulinen ja omaavan luontaisesti savun makua (savun  maku on minusta erittäin epämiellyttävä).

Peppernorth.com: "Chocolate form of the Fatalii Pepper, hailing from South Africa. Has a natural smoky flavour and a searing heat. Scoville rating from 150,000 - 400,000"   

Onko noissa tummissa (suklaa versioissa)  aina mukana se kitkerähkö tai karvas;  maan tai savun... tai mikä se epämiellyttävä sivumaku ikinä lieneekään, joka ainakin suklaa habanerossa oli, vai tuleeko se "kaupanpäällisenä" vaan silloin, kun on kysessä tulisempi podi  :question:


Ihmettelin myös Chocolate Fatalii:n  tulisuutta tai pikemminkin sen puutetta, koska lajike on chinense -suvun edustaja. En maistanut savun aromia. Olisin muuten kirjoittanut siitä.
Tuolta http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17060.20 Vuorikaskas -käyttäjän päiväkirjasta, toiselta sivulta alhaalta löytyy hiukan lisään. Maistoin siis häneltä peräisin olevia chilejä.

Molemmissa "ruskeissa" lajikkeissa Chocolate Fatalii:sa ja Barbere Coffee Brown:sa oli hiukan sitkeämpi suutuntuma, kuin muissa paketin mukana tulleissa herkuissa. Tiedä sitten mistähän kuoren sitkeys on peräisin?
http://fataliiseeds.net sivuilla oli vielä syyskuun alussa tietoa lajikkeesta mutta nyt näyttää, että siemeniä ei enään tuota kautta saa tilattua.

Omien kokemuksien mukaan chilijen tulisuuden kehittymiseen voi vaikuttaa kypsymisaikaa pidentämällä. Mikäli voimakkaampi tulisuus on ehdoton ei ei, voit kerätä marjat aikaisemmin pois.
Chili korvaa suolan ruuanlaitossa. Lajikepuhtaita Hainan yellow latern -siemeniä myytävänä.

Ezmo

Viimme kesänä kasvanut Chocolate Fatalii teki yllättävän tulisia podeja. Vanhoilta Fataliin nettisivulta muistaakseni kopioin tulisuudeksi kolmosluokan ja aloin sen mukaisesti sitä maistelemaan. Tulisuus ylsi mielestäni liki Antillais Caribbeania ja maku oli hyvä. Mielestäni siinä maussa ei ollut mitään tunkkasta maan makua, mutta eihän sitä tiedä miltä se toisen suussa maistuu, kun jokainen maistaa omalla tavallaan.

Trioniska

Rocotoista omat suosikkini lueteltuna alla ja tosiaan jos mehukkuuta hakee niin rocotot ylipäätään valintana hyvä.

Riesen Gelb, Turbo Pube (oranssi), Red Peruvian ja Peru Cusco.

Toki muutkin menevät rocotoista, mutta nuo omaan suuhun mieleisiä  ;)

LainausLemon Drop: turhan tulinen, ei makeutta, en  havainnut sitruunan makua ollenkaan, enkä juurikaan hedelmäisyyttäkään,  hienoinen  pettymys.  Ystävä lähetti kuivatun podin maisteltavaksi, joka oli homehtunut osittain, joten saattoi johtua siitäkin, ettei ollut kovin herkullinen se pieni  terävän kärjen pala, joka katoin  kelvolliseksi syöntiin.


Tuoreena ruuan seassa parasta mutta itsekin olen samoilla linjoilla, ei makeutta tai sitrusta. Sellaisenaan tymäkkää eikä sitrusta havaitse, ruuan seassa tuoreen maun tuo ruokaan ja lämmittää. Mielestäni lajike mikä pääsee oikeuksiin ainoastaan ruuanlaittoon käytettynä, ei naposteltuna.
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Trioniska

Niin omaa päiväkirjaa itsekin kannustan pitämään ja hyvin riittää kun edes vähän chiliä sekaan laittaa ;)

Kun kyllä lukijoita riittää muihinkin aiheisiin kun chileille hyvää voi keksiä ties mistä ja moderointiin en usko että oman päiväkirjan kohdalla joutuu törmäämään, lukijakunta sen valinnan tekee ;)

Tuolta löytyy vanhoja Chilin poltteessa lehtiä http://www.chiliyhdistys.fi/chilin-poltteessa/ uusin lehti on aina paperisena, kunnes uusi numero julkistetaan.

Bluesmanin esimerkkejä päiväkirjastaan
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=16711.msg327306#msg327306
Tai sama kaveri kirjoittamassa asiaankuuluvaan ketjuun tai osaston alle...
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=13127.msg328652#msg328652

kunhan kasvattelun iloa ja jotain chiliä silmäkulmassa niin ihan rattoista täällä on kirjoitella.
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Tiina Parkkila

Niinhän se on, että jokasella on omansalainen makuaisti ja mieltymykset.   Parhaiten tietysti maku selviäisi, jos   pääsisi maistelemaan laajalti eri lajikkeiden  tuotoksia ennenkuin siementä tilaa omaan kasvatukseen.

Onkohan Suomessa miten monta ammattiviljelmää, joilta voisi tilata tuoreita hedelmiä maisteluun? Itse löysin ainoastaan  Heinän Puutarhan Salossa ja  Eskolinin Puutarhan  Nakkilassa.

Ehkä se vaan pitää  tehdä käytännössä niin, että tilaa kattavan  ;D siemenvalikoiman ekana vuonna niistä lajikkeista, joiden arvelee esittelyn perusteella olevan mieluisia. Kasvattaa niitä ja  sadonkorjuun  jälkeen valkkaa ekan vuoden päätteeksi omat suosikki lajikkeet. Seuraavana vuonna ottaa niiden rinnalle taas   kokeiluun   20-30  uutta lajiketta.   

Rocotoja olen nyt maistanut kahta lajiketta; Manzano Rediä aiemmin ja Manzano Orangea maistelin tänään. Pidin erityisesti tuoreeltaan punaisen Rocoton mausta, mutta se oli kuitenkin turhan tulista naposteluun, koska olen tottumaton chilin  syöjä   teihin  chili-konkareihin verrattuna.  :D

Rakenne oli miellyttävä; rapsakka ja mehevä, makukin  mehukas ja raikas, vaikka makeutta kaipasin. Orangen kerrottiinkin pääsevän  oikeuksiinsa esim. juustolla  täytettynä uunissa. Sokerirottana vielä lisäisin hunajahunnun päälle.   
   
Tulisuutta voisi  tietysti vähentää poimimalla raakana, mutta raaka hedelmä ei oikein  ihastuta, koska niistä  usein puuttuu makeus, mitä pidän erittäin  tärkeänä ominaisuutena  marjoja, hedelmiä ja kasviksia valitessani.   Mitä makeampi maku ja hedelmäisempi aromi, sen  parempi.    :P



Trioniska

lokakuu 24, 2016, 01:05:06 ap #13 Viimeisin muokkaus: lokakuu 24, 2016, 01:10:09 ap käyttäjältä Trioniska
Lainaus käyttäjältä: Tiina Parkkila - lokakuu 24, 2016, 00:32:20 ap
   
Tulisuutta voisi  tietysti vähentää poimimalla raakana, mutta raaka hedelmä ei oikein  ihastuta, koska niistä  usein puuttuu makeus, mitä pidän erittäin  tärkeänä ominaisuutena  marjoja, hedelmiä ja kasviksia valitessani.   Mitä makeampi maku ja hedelmäisempi aromi, sen  parempi.    :P


Rocotoa voi kyllä hieman ryöpätä niin saa isoimmat poltteet pois eikä rakenne ihan hirveästi kärsi. Raakana Rocotot ovat vähän niin ja näin, kun paraimmillaan on melkein ylikypsän kintaalla poimittaessa.

Paras paikka testailla eri makuja on paikallisiin chilipäihin tutustuminen tai chilifestin myyntikojut missä mielestäni hyvinkin laaja valikoima kaikkea saatavissa. Toki jos yhdistyksen tapahtumiin päätyy niin ennakkoon tiedustelee löytyykö maistiaisia niin uskoisin semmoisten järjestyvän jossain muodossa. Koska porukka jakaa kyllä mielellään oman suosikkinsa muille yhdessä käyttötavan kanssa. Sitten kun pääsee enempi chiliporukkaan tapahtumissa sisään niin sitten alkaa kujeilu, mutta uusia kasvoja enempi neuvotaan ja turistaan tarinoita.  :D

EDIT: Vaikutitko missä päin maailmaa muuten?
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Tiina Parkkila

lokakuu 24, 2016, 01:57:32 ap #14 Viimeisin muokkaus: lokakuu 24, 2016, 02:00:50 ap käyttäjältä Tiina Parkkila
Pitääkin ens suvena osallistua erilaisiin chilitapahtumiin ja markkinoihin. Oon nyt vasta myöhäis-herännyt chileihin. Asun Satakunnassa Kokemäellä. :)

Eiköhän suu sitten totu  erilasiin  makuelämyksiin  ennakkoluulottomalla   rohkealla asenteella ja kokeilun kautta. Moni  herkku voi ekalla ja tokalla kerralla olla  ensin äkkiseltään tottumattoman suuhun  epämiellyttävä kokemus, mutta jos vaan maistelee sitkeesti, niin kummasti se suu alkaa tottua.

Aikanaan ensimmäisellä lomamatkalla Kreikassa ollessa maistelin  ekaa  kertaa elämässäni Fetajuustoa ja erilaisia oliiveja heti tulopäivänä. Ei ne maut oudokseltaan välttis heti herkuttanut ollenkaan,  ;) mutta jo  illalla  ja taas seuraavana aamuna piti  päästä maisteleen niitä. Kolmannella kertaa jo oli hywäääää ja  sen jälken taisi jo mennä rohmunnan puolelle; - niihinkin tulee nopsaan  himo..   :-*



Tiina Parkkila

Olipa hyvä, sillä mm. JAMYN  siemenet jo Fataliilta tilasinkin. :P  Kiitos infosta. <3

unenkuva

Minä lisäisin listaan Cajamarcan, mielenkiintoisen näköinen ja hyvän makuinen, eikä liian tulinen.
Myös Habanero Brown Large on todella hyvä makuinen, tosi aromikas. Se voi tosin olla liian tulinen sinulle kommenteista päätellen.

Tiina Parkkila

lokakuu 29, 2016, 03:06:09 ap #18 Viimeisin muokkaus: lokakuu 29, 2016, 03:21:06 ap käyttäjältä Tiina Parkkila
Kiitos vinkeistä.   :thumbup:  Pitää kuukkeloida ja etsiä tietoa  noista lajikkeista ja yrittää löytää vaikkapa maistelu videoita katsottavaksi.  :D

Ruskea habanero (tai ylipäätään kaikki ruskeat) jotenkin nyt oman maistelukokemuksen jälkeen vahvasti arvelluttaa. Ounastelen kaikissa ruskeissa olevan jotain savun, sienen tai maan  makua tai aromia.

Ei kai vaan Brown  Habanero Large ole sama  lajike kuin  Chocolate Habanero? Tai joku sen isompi muunnos?

Olen ehkä todella väärässä ennakkoluuloineni, mutta ainakin  ruskean Chocolate Habaneron maistelu oli todella karmaiseva "makuelämys".  :-\
En pitänyt  siitä olenkaan, mutten oikein tarkasti osaa analysoida, mikä ihme siinä oikein  maistui,  arvailen  edelleen.  Todella epämiellyttävä se oli jokatapauksessa.  Minusta erittäin  kaukana hedelmäisestä tai raikkaasta; enemmänkin siinä oli joku tympeä; savuinen maan tai  sienen maku..?   (En pidä sienen, savun tai maan mausta  ollenkaan, mutta rakastan makeutta, raikkautta ja hedelmäisyyttä).

Monet on kuitenkin suklaa habista  kehuneet hedelmäiseksi, aromikkaaksi ja todella herkulliseksi.   En vaan löytänyt siitä mitään hedelmäistä tai herkullista makua.   

Jälkeenpäin olen funtsinut,  että  voisiko siinä olevinaan olla mukana  kenties aavistus kuivatun luumun aromista ? Kuivatuista luumuista pidän kovasti, mutta nehän on todella supermakeita ja voimakkaasti hedelmäisen täyteläisiä;  ei ollenkaan savun,  karvaan ja kitkerän makusia. Luumut ei myöskään maistu maalle tai sienelle, kuten se suklaa habanero. 

Makuasiat on just niitä vaikeimpia, koska meillä kaikilla on niin  erilainen  mieltymys ja makuaisti. 

Trioniska

Makumieltymysten lisäksi asiaa ei auta se että lähes samankaltaisilla nimillä on 1001 erityyppistä ja sukuista lajiketta noin keskivertona  >:D
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014