tammikuu 10, 2025, 06:56:16 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Spirulina mikrolevä Suomessa

Aloittaja Suupalo, kesäkuu 02, 2018, 22:08:04 ip

« edellinen - seuraava »

Suupalo

Hei,

tein tällaisen blogin aiheesta ja keksinnöistäni aiheeseen liittyen.

Toivoen asiallista ja tieteellistä keskustelua aiheesta:

https://spirulinasuomi.wordpress.com/

Suupalo



Lainatakseni erästä kommentoijaa:

"Kannattaisi hankkia joku markkinointivastaava. Potentiaaliset asiakkaat haukkumalla ei edistä omaa asiaansa kovin hyvin.

Jos/kun tuote on hyvä niin miksi ihmeessä sitä sitten ei ole suojattu? Yhteisen hyvän kyseessä ollen pitää hyväksyä ne kiinalaisetkin.

Turhautuminen on ymmärrettävää kun kaikki muut osapuolet on ihan hölmöläisiä, vain peilistä katsomalla näkee, niin mitähän sieltä näkyykään..."

Vastaukseni tähän:

Jos mun työssäni on jotain hölmöä, niin itsehän pidän rakentavaa kritiikkiä vain voittona projektille.

Sellaista en kuitenkaan ole saanut, mistään suunnasta esim. yliopistoista joihin olen yrittänyt olla yhteydessä vuosia.

Tänään turun yliopiston eräs leväekspertti lähetti sähköpostia, että ota yhteyttä sitten kun olet saanut systeemin toimimaan.

Eli sitten kun olen tehnyt työn, minkä valtion kuuluisi tehdä niin miksi ihmeessä käyttäisin näitä Suomen palveluja enää hyväkseni, kun työni jatkuu sitten ulkomailla?

Se, että sanon suoraan miten asiat on, että on hölmöä myrkyttää maaperä, vesistöt ja ihmisetkin kaikenmaailman kemikaaleilla maataloudessa, ei ole mikään loukkaus vaan totuus, toki totuus voi loukata jos on omallatunnolla asioita joita ei voi itsellekään oikein myöntää.

Olen päättänyt että keksintöni tulevat olemaan ilmaisia niin Kiinalle kuin Suomelle.

Kun/jos kerran Suomella ei ole halua ratkaista maassamme olevia ongelmia ja vääryyksiä, että käytämme lisäksi köyhien maiden luonnonvaroja kuten rehua ja lannotteita: sehän on varastettua tavaraa, koska raha on eriarvoista siellä, niin miksi ihmeessä tekisin yhteistyötä jatkossa paatuneiden rikollisten kanssa?

Siinä vaiheessa, kun köyhät maat saavat asiansa kuntoon: sieltä ei voida enää varastaa asioita Suomeenkaan, niin millä ihmeellä te sitten elätte suomalaiset kun ette kerran enää osaa/viitsi tehdä omaa ruokaanne edes?

Niin, sitten onkin asia niin, että suomalaiset on se kehitysmaa ja tekevät vastaavasti orjatyötä kiinalaiselle, että saadaan leivänkanttu edes pöytään.

Syy, miksi en suojaa keksintöjä on yksinkertainen: tässä tilanteessa, kun itsekin olen osallinen tähän varkauteen, on vain rehellistä yrittää ratkaista tilanne niin ettei enää tarvitse elää tällä tavoin.

Tällöin ei voi varas miettiä omaa etuaan, vaan maksaa velkojaan.

Suupalo

Blogia päivitetty tuli lisää tekstiä n. puolet, kun tässä muistelin kaikkea kun luin läpi joten kannattaa lukea uudestaan mm. LED valojen välkyttäminen lisää biomassaa ja säästää sähköä:

https://spirulinasuomi.wordpress.com/

Koska LED valo on lähes monokromaattinen, se varmaankin vahingoittaa levää varsinkin jos valonlähde on täysin kiinni kasvustossa.

Tästä syystä, kun LED valoja välkytetään, on huomattu että se itseasiassa lisää biomassaa. Lisäksi se säästää energiaa ja lisää LED valojen elinikää, kun ne eivät kuumene.

Klorofylli pystyy käsittelemään vain yhden fotonin kerrallaan ja reaktioon kuluu hieman aikaa, kunnes se voi vastaanottaa taas uuden fotonin.

Kun annamme valoa levälle, niin osa fotoneista menee aina hukkaan ja valon lisääntyessä: alkavat aiheuttaa levälle vahinkoa. Kun valoja välkytetään oikealla taajuudella, voidaan optimoida klorofyllin toiminta ja vähentää photoinhibation-haittoja.

Eri tutkimusten mukaan paras μmol m−2 s−1 Spirulinalle on n. 25-300.

Jos annamme Spirulinalle vaikkapa 100 μmol m−2 s−1 LED valolla jonka taajuus on 660 nm niin tällöin tarvitsemme:

(100 x10-6 mol/(s·m²) / 660 x 10-9 m) x 0.119626 565 J·m/mol = n. 20 wattia/neliömetri.

Voimme siis todeta, että spirulinan LED valaistus ei vie paljoa sähköä.

Yhdellä autonmoottorilla saamme siis kasvatettua valon puolesta n. 800 neliömetriä levää kun LED valot ovat päällä 12/12. Tässä ei ole huomioitu sähkösäästöä, minkä valojen välkyttäminen aiheuttaa.

LED valojen välkyttämien siis tuottaa puolella sähkömäärästä, enemmän biomassaa.

Laskemme seuraavaksi hallin tuoton euroissa käyttäen Suomen 85 euron kilohintaa eli Spirulina-jauhetta.

Tabletit maksavat enemmän koska ne pitää puristaa. Myöskin levän kuivatus ja pakkaaminen lisäävät kuluja. Kun levä tuotetaan paikan päällä siellä missä se voidaan käyttää heti tuoreena, sen ravintoarvo kasvaa ja säästämme ison osan kuluista.

Tutkimuksien mukaan Spirulinan sisältämä muu mikrobimassa nimittäin juurikin lisääntyy kuivaus- ja pakkausvaiheessa eniten, joten tuoreen levän käyttö on myös mikrobiologinen etu.

Perinteinen allaskasvatus tuottaa n. 3-6 grammaa spirulinaa päivässä per neliömetri, kuivattuna massana siis.

Vuodessa tällainen 800 neliön levähuone tuottaisi maks. n. 1500 kiloa Spirulinaa. Tämän markkinarvo Suomessa olisi n. 120 tuhatta euroa.

Suljetussa reaktorissa biomassan tuotot ovat suurempia.

Otamme esimerkiksi erään PBR-tutkimuksen 30 grammaa päivässä per neliömetri.

Muistan lukeneeni, että voidaan saavuttaa myös 60 grammaa, mutta tällöin levän kasvua tuetaan niin monella keinotekoisella ja kestämättömällä tavalla, että näissä kokeissa ainoastaan ollaan voitu osittain tavoitella levän maksimaalista fotosynteesiä.

Jos levä yhteyttäisi optimaalisesti, voisimme saada teoriassa jopa 3-5 kertaa enemmän biomassaa.

Jos oletamme että kehittelemäni systeemi toimii ainakin yhtä hyvin, kuin nykyiset suljetut reaktorit eli 30 grammaa: tällaisella tekniikalla voitaisiin tuottaa vuodessa n. 8500 kiloa.

Jos välkytämme valoja niin hallin koko saataisiin teoriassa tuplattua samalla energialla.

Tämän tuotto olisi 723 tuhatta euroa vuodessa - olettaen että se siis myydään ihmisille Suomessa, eikä karjalle. Jos voitaisiin tuottaa 60 grammaa, niin liikevaihto olisi jo huomattava.

Suomessa ihmiset mielummin ostaisivat kotimaista levää. Suomessa levän käyttö on jo niin laajaa, että on n. 10 eri tuotemerkkiä myytävänä, osa näistä yrityksistä suomalaisia jotka ostavat levän ulkomailta.

Jakelukanavat ovat siis jo olemassa, mutta kukaan ei vain vielä tuota levää Suomessa - mutta olisi korkea aika jo.

Lisäksi kun voimme toteuttaa uudenaikaisia hygieniastandardeja, niin myytävä levä sisältäisi myös maitohappobakteereja ja B.subtilis.

Karjalle myytävän levän hinta tulee olla huomattavasti pienempi, että se voi kilpailla mm. ulkomaisen GM soijan kanssa.

Tällöin kustannustehokkainta on maatilallisen itse rakentaa tilan omaan kiertoon osaksi pieni systeemi. Vastaavasti voidaan myös verkostoitua toimitsijoiden kanssa ja tehdä yhdessä yksi isompi laitos. Tällöin mm. lannan kuljetusmatkat eivät saa olla pitkiä.

Esittelemäni systeemin avulla, voimme tuottaa levää oletettavasti halvemmalla kuin missään ulkomaillakaan tällä hetkellä.

Suupalo

Hei,

Kirjoitus löytyy myös Uudensuomen palvelusta.

Jos haluat tukea projektia, niin klikkaa ja jaa linkki myös kavereillesi:

http://lentonenhenri.puheenvuoro.uusisuomi.fi/256740-spirulina-mikroleva-suomen-maatalouden-pelastus

Suupalo

Tässä yksi tutkimus, missä pelkkä spirulina lannoite kasveille antoi lähes yhtä hyvän sadon kuin synteettinen NPK lannoite.

Olisi vielä pitänyt tehdä yksi ryhmä, jossa oltaisiin käytetty komposti + spirulina lannoitetta. Spirulina pärjäsi paremmin kuin kompostilannoite.

Myöskään en ole löytänyt tutkimusta, jossa oltaisiin annettu levä elävänä kasveille. Miksi se pitää ensin kuivata? Se vain lisää säätöä ja kustannuksia.

Levän voisi sekoittaa maatalouskoneiden säiliöihin, mistä muutenkin nesteitä ruiskutetaan. LIsäksi kuivana kesänä isot spirulina altaat toimivat hätävesivarastoina.

http://www.jgeb.eg.net/pdf/vol6-n2/1.pdf

Huru-ukko

Luulisin että se pitää kuivata jotta se kuolee, jolloin se on kasvien hyödynnettävissä. Senhän on tarkoitus lannoittaa, eikä elää siellä mukana.

Vuorikaskas

heinäkuu 06, 2018, 12:15:14 ip #6 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 06, 2018, 12:19:37 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - heinäkuu 06, 2018, 10:53:44 ap
Luulisin että se pitää kuivata jotta se kuolee, jolloin se on kasvien hyödynnettävissä. Senhän on tarkoitus lannoittaa, eikä elää siellä mukana.


Tuskin se mullassa kasvaa vaan hajoaa.  Vai oliko tossa tutkimuksessa mullaton systeemi?

Toisaalta eiköhän se lakkaa kasvamasta ja kuolee kun valo vähenee minimiin. 

Suupalo

Kyllä se levä ennenpitkään kuolee maaperässä. Tosin se voi sopeutua elämään myös maaperässä, jos ei ihan kuivu kokonansa.

Veikkaisin, että eläessään se voisi auttaa muuta mikrobistoa mm. tuottamalla happea multaan.

Tosin se joutuisi elämään vain lähinnä mullan pinnalla. Spirulina voi kasvaa myös ilman valoa, mutta tarvitsee silloin esim. sokeria saadakseen hiilen lähteen.

Tietyt mikrobit toki tuottavat sokeriyhdisteitä, joista voisi olla ruoaksi spirulinalle pimeässä mullan sisällä.

En kuitenkaan elättele kovin suuria toiveita, että levä tällä tavoin jatkaisi, ainakaan kovin tehokkaasti: elämäänsä pellossa, kun se on ruiskutettu sinne elävänä.

Jos levän kuivaa jne. se vaatii taas energiaa ja prosesseja, joka tekee kasvatuksesta vaikeampaa. Helpointa olisi tosiaan vain ruiskia se pellolle elävänä ja (laimmennetun) liuoksen korkea pH vuoksi, kalkitusta ei tarvittaisi laisinkaan enää.

Levä imee itseensä suuret määrät magnesiumia ja kalsiumia, joten se korvaisi dolomiitin käytön myös ravinteiden kannalta.