tammikuu 02, 2025, 15:20:39 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


UG Chilit '24

Aloittaja Uuge Poni, tammikuu 11, 2024, 23:34:14 ip

« edellinen - seuraava »

akselsson1

Hyvän näkösiä! Ja Trinidadilaiset jälleen riittoisia  ;D  :fire:
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Uuge Poni

syyskuu 12, 2024, 19:24:56 ip #61 Viimeisin muokkaus: syyskuu 28, 2024, 12:38:10 ip käyttäjältä Uuge Poni Syy: lis.
Tänään maistellaan Czech Black annuum chilimarjaa.


Czech Black annuumin (jatkossa 'Tsekin Musta') kanssa oli jännää että milloinka tämä on kypsä syötäväksi? Ihan varmaa ei ole mutta ilmeisesti se kypsyy johonkin punaisuuden asteeseen. Ensin mustahkoja, mustikan lailla, sitten kuten kuvassa, rusehtavia ja pikku hiljaa punertavia.

Tuore paprika ei eheänä tuoksu minusta millekään, ehkä aavistuksen metalliselle tai kurkku-maiselle. Mitähän tuo olisi kooltaan, ehkä 50 mm pitkä ja 30 mm leveä paksuimmasta kohdasta.

Tsekin Mustan kuori haukatessa aavistuksen kovempi kuin supermarketin makea paprika. Keittoon siivutettuna Tsekin Musta ei juurikaan eroa marketin punaisista makeista paprikoista.

Tuoreena syödyn alku on aika kiva, rouskuva, olisko 3-4 mm seinämät, ei erityisesti tuoksuva (tuoksuvalle referenssi olisi habanero), miedosti makea. Ihan raikas pikku paprika. Tsekin mustan sisällä oli myös paljon siemeniä. Siementen pariin kun pääsee, tulee myös pehmeä tulisuus, lähinnä kieleen ja kitalakeen vähän lämpöä (ei ehkä varsinaisesti 'tulinen', kenties miedon kebab-jalopenon luokkaa). ~3000 scovilleä?

Sopisi varmaan tosi mietoa tulisuutta ja mietoa makeutta etsivälle, enempi vihannes-osastosta. Tai jos pitää saada mustia paprikoita, miksi itse nämä tilasin.

Litran pytyissä ihan kiva sato, noin 8 paprikaa per pikku 'ruukku', mutta jostain syystä nuo chinenset ovat tuplasti isompia? Lopputuomiona, Ihan varma en ole päätyykö tämä chilihtävä paprikalajike enää jatkoon.

Edit:
Keräilin tänään 28.9. partsilta kypsät Czech Blackit ja mussuttelin niitä muutaman. Pientä tulisuutta muutamassa ensimäisessä, mutta kolmas! Todella tulinen, terävä polte kielen päällä ja huulissa, jatkuu melko pitkään. Eli näissäkin voi olla tulisia.  :fire:  :right:
@ugponics

Uuge Poni

syyskuu 13, 2024, 21:32:11 ip #62 Viimeisin muokkaus: syyskuu 13, 2024, 21:44:44 ip käyttäjältä Uuge Poni Syy: lis.
Päätin maistella myös yhden Sugar Rush Amarillo baccatumin marjaa.



Aji Sugar Rush Amarillo baccatum ei tuoksu ehjänä juuri millekään. Pyöreä, halkaisijalta noin 35 mm olevan marjan päästä kun rouskaisee, lentää ilmaan pienten vesipisaroiden sumu, rapeasta ehkä noin 2-3 mm paksusta seinämästä.

Maistaessa suuhun tulee mitä sanoisin porkkanamehun kaltainen maku ensin. Sitten jossain kohden ihan hienostunut häivähdys aprikoosia. Puoliksi syöty SRA chilimarja tuoksuu vihannes-paprikan kaltaiselta. Ja niin... onko tuo kapsaisiinin tuoksu?

Hetkeä myöhemmin alkaa tulisuus. Marjan puolessa välissä tulisuus alkaa tuntumaan pistävältä. Mietteet rientävät erilaisten rasvapitoisten ruoka-aineiden äärelle. Tosi hyvän aikaa tuntuu kielen päästä ja alta, sitten laajemmin. Ehkä noin 6 minuutin päästä polte laantuu.

Kyllähän tuo aivan liian tulinen varmasti useimmille on. Raikas se on, ja sit polttavan tulinen. Kenties 50k scovillea?  :chili:  :fire:  :right:

Aika hauska että vihdoin muutama enemmän näitä. Pidän SRA:n ulkomuodosta. Vielä odotan että tulisiko parin viikon ajan jotenkin lisää chilimarjoja kasveihin. Eivät kuitenkaan kummoisen kokoisia kasveja noi ole. Voisi hyvin ennemmin olla 1-1,5 m korkeita että ottaisivat kunnolla auringon säteitä talteen.
@ugponics

Uuge Poni

syyskuu 15, 2024, 13:56:11 ip #63 Viimeisin muokkaus: syyskuu 15, 2024, 14:13:12 ip käyttäjältä Uuge Poni
Parin päivän maisteluilla, Bee-Seedsin Aji Habanero onkin itseasiassa Aji Vegetabelo. :( Nyt maisteltu noin 20 marjaa useasta eri kasvista.



Kuvassa alimpana olevat keltaiset Aji Habanero baccatumit oli korkealla odotusten suhteen. Kasvit kasvoi suht ongelmitta ja aloittivat marjojen työntämisen ensimäisten joukossa.

Aji Habanero baccatumin pieni muutaman senttimetrin marja ei tuoreena tuoksu juuri miltään, vieno häivähdys kurkkumaista tuoksua jos oikein haistelee. Marjan kärjestä kun rouskaisee, ohutseinäinen rapea marja sumuttaa vähän pisaroita ilmaan, mutta ei kuten SRA. Marjan seinä ehkä 1-2 mm.

Maku on miedohko, vähän makea, jotakin kurkun ja marketin makean punaisen paprikan väliltä. Puolikkaan marjan tuoksukin on mieto, raikas ja "paprikamainen". Muutamista marjoista ei helposti löydy niin tuoksua kuin makuakaan. Siemeniä ehkäpä noin kolmannes marjan sisällä, kannan päässä.

Eli, tämä ei vaikuta chililtä ollenkaan.  :chili:  :thumbdown:  :wrong:  Siitä kenties helppohoitoinen vihannespaprika!
@ugponics

Uuge Poni

syyskuu 22, 2024, 17:51:41 ip #64 Viimeisin muokkaus: syyskuu 22, 2024, 18:06:01 ip käyttäjältä Uuge Poni Syy: kuvakoot
Syksyn kunniaksi vähän kuvia kasveista.  ^-^

Viime yönä parvekkeella ensi kertaa kuukausiin alle 10 C. Tänään päivällä ensinen päivä kun keskipäivällä alle 15 C. Todellakin, meinasin jo viikolla postata että ihme miten lämmintä partsilla ollut viimeisen kuukauden, kun ei ole kertaakaan laskenut alle 20 C ja päivällä paisteessa lähes aina yli 25 C astetta.  8)

Kannoin yöksi sisään partsilta osan chinenseistä ja annuumeista ja Perun porkkanan. Ei olleet partsille jääneet chilit tai annuumit moksiskaan aamulla. Taitaa parveke melko hyvin suojata, ja olen pitänyt ruukkuissa mullat suht kuivina. Kun se vesi varastoi kylmän, jos multa märkää ei ehdi päivällä lämmetä ja kylmät juuret ei kasveille hyvä.




Trinidad Douglah chinense on yksi uusi suosikkini. Laitoin puolikkaasta marjasta sen kanta-puolen kanakeittoon muutaman Aji Cristalin kaveriksi, kyllä jokainen ateria oli todella tulinen. Sillätavoin kapsaisiinia, että vähän tulee vesi kielelle, mutta ei sellaista ollut että olisi hikikarpalot tai kyyneleitä.

Kasvi on livenä upean näköinen. Nyt vähän näkyy alalehdissä jotain kirvoja.



Lemon Starrburst chinense oli pitkään tosi tumppi kasvi. Sitten vasta juhannuksen jälkeen alkoi työntämään verttiä. Asiaan varmaan liittyy osin ruukutukset, nämä selvästi ensin kasvattaa juuria johonkin kokoon ja vasta sen jälkeen lähtee lehtiään roikottavasta tumpista työntymään verttinä isompia varsia ylöspäin.



Tämmöisiä marjoja on Sitruuna Tähtipurskauksella :) Tuntuu että tämäkin kasvi työntäisi mielellään vielä useamman viikon vartta ja vasta sitten aloittaisi chilihommelit kunnolla. ;D



Toinen Lemon Starrburst chinense. Mitään hurjaa paprikamäärää ei litran Pirkka jugurttipurkista saa.



Peruviano Arancio baccatum on saanut muutaman kypsän chilimarjan. Tämä kasvoi kivasti verttiä 1,8 litran pytyssä. Pikkuporkkanoita tuntuisi tulleen kivasti. Jännä nähdä onko tämäkin tuleton kuten Aji Habanero tai Piispanhiippa oli, vai ei.



Aika kivan oloinen muoto ja koko perulaisella baccatumilla. Hedelmä ei tuoksu ehjänä erityisesti. Otetaanpa makutesti tähän kuvauksen kirjoittelun lomaan:
Perulaisen porkkanan päästä kun rouskaisee tulee vasta parin sekunnin jälkeen mieleen, että kuinkas tulinen tämä voisikaan olla, että olisiko pitänyt varoa. Parin sekunnin siis kun alkaa melko välittömästi nousemaan tuttu, hyvin tulinen maku.  :fire:  :chili:  :right:
Tämän chilimarjan seinämät ovat puraistessa miellyttävän jämäkät ja rapeat, ei roisku pisaroita mutta aika kuivana pitänyt tätä (jos se vaikuttaa). Vähän jämäkämpi kuin SRA baccatumilla. Tuoksu on heikko mutta kompleksinen. Taitaa nenäänkin vähän menny kapsaisiinia. Tuoksu muistuttaa hedelmäistä habaneroa, tosiaan vieno verrattuna habaneroon.


Trinidad Douglah chinense tämäkin, litran pytty. Ja kyllä siihen onkin kompostiteetä, madonlantateetä, madonlantaa ja Puutarhan Kesää kaadettu hemmetin monta kertaa!


Näin syyskuun jälkipuoliskolla näissä Trinidad Douglah chinenseissa muutama kypsä marja, pari pientä, yksi iso, ja päälle pieniä vihreitä. Ja kyllä siinä jo jotakin öttiäisiä on.



Aji Starfish baccatumin marjat ovat paljon pienempiä kuin ajattelin. Tuokin pitkää sorttia 1,8 litran pytyssä. Starfishit ei tuntuneet lähtevän kasvuun kauden alkupuolella, liekö tuo kasvi vai omia sössimisiä.



Starfish baccatumillä kuitenkin vielä marjat maistelematta.



Yhestä Lemon Starrburstista huiskaisin partsilla kävellessä oksan poikki kesäkuussa, joten se päätyi juurrutettavaksi puolen litran jugurttipurkkiin. Unohdin sen ja pyörinyt nurḱissa. Nyt sillä on nätein marja.



Nelijakoinen vieläpä!  >:D  :chili:




Maistelin myös Piispanhiippaa, Friar's Hat baccatumia. Sekin vaikuttaa vihannespaprikalta. Ei lainkaan tulta, 0 scoville.
Piispanhiippa on melko ohutseinäinen, pari mm. Se ei sumuta pisaroita puraistessa, mutta on raikas ja vähän mehukas. Ei erityistä makua, vähän makea. Että jos melko helppohoitoista vihannesta, niin tästä!  :chili:  :thumbdown:  :wrong:

Ehkä keksin minne voi lahjoittaa, mutta ei ehkä jatkoon.
@ugponics

akselsson1

Hyviä nää kuvat missä on korkeusvertailu ja muutenkin kivasti arvioitu eri lajikkeiden makuja :) Näitä on kiva lukea.
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

Uuge Poni

Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 23, 2024, 07:34:53 apHyviä nää kuvat missä on korkeusvertailu ja muutenkin kivasti arvioitu eri lajikkeiden makuja :) Näitä on kiva lukea.

Yritin ensin saada Douglahin hienosta neli-oksaisesta kruunusta hyvän kuvan. No se ei oikein tolla optiikalla onnistu. Mutta ainakin sai jotkut kuvat ja mitan pää on aina suunnilleen kasvin latvan korkeudella.

Vielä on makutestaamatta Lemon Starrburst, Starfish, Tupu ja Serranot.  >:D  :fire:
@ugponics

Uuge Poni

Kausi se vaan jatkuu, päivällä oli partsilla 25 C astetta, ja nyt yli 15 C. Lykkäsin pikkuruukkuihin siirtoa ja daisyn alle, nyt päiväkausia. Serraanot vielä vihreitä. Aji Cristalit työntää punaisia pötköjä hyvin, yhtä lukuunottamatta jossa on vain yksi.

Pitäisi karsia tulettomat. Kahdeksan Aji Habaneroa ja Piispanhiippaa. En vielä päättänyt annuumeista, josko nekin karsisi. Lisäksi mietityttää josko Trinidad Douglahia voisi monistaa. Suunnitelmissa kun on lyhentää nuo alle 30 senttisiksi ja siirtää litran ruukkuihin, siitähän jää hirmu määrä latvoja. Jos laittaisi ne juurtumaan neljän desin pikkupyttyihin, vai mätäneekö ne vain.

Ehkä lauantaina vois karsia.
@ugponics

Uuge Poni

syyskuu 28, 2024, 22:50:29 ip #68 Viimeisin muokkaus: syyskuu 28, 2024, 22:57:48 ip käyttäjältä Uuge Poni Syy: lis.
Pientä sadonkorjuuta ja karsintaa.


Vasemmasta yläkulmasta: keltainen Lemon Starrburst chinense, oranssi Perulainen Porkkana baccatum keltaoranssien Aji SRA baccatumien päällä, oikea yläkulma punaruskea Czech Black annuum, oikea alakulma ruskeat Trinidad Douglah chinenset, vasemmalla keltaoransseja Aji SRA baccatum, keskellä pieni punainen Turbo Pube Red ja pitkä punainen Aji Cristal vielä kokovertailuun.



Laitoin Trinidad Douglahia, Tupua ja Aji Cristalia kuivumaan kiertoilmauuniin 45 C asteeseen. Jos murskaisi ne kuivumisen jälkeen.

Loppujen lopuksi ei mitään valtavaa määrää chilimarjaa tullut, ainakaan vielä. Varmaankin joitakin satoja grammoja. Ei oikein tullut mitään satoa yhdestä 6 litran laatikossa olleesta Aji Cristalista, ja sen parista  Douglahista, kasvoivat vain pituutta, ja sitten noi Lemon Starrburstit tosi vähällä marjalla. Ja Douglahit mistä yksi vain kukkia tiputta ei lainkaan marjaa, lopuista mistä tulee marjaa ei mitään suurta nettoa tarjoa. Starfisheistä tullut tosi pieniä marjoja. Aji Habanero ja Friar's Hat piispanhiippa kasvoi tosi hyvin pituutta ja melko hyvin satoa, harmi ettei ne olleet yhtään tulisia.

Annuumeista, Czech Black on miellyttävä yllätys nyt kun löytyi tulisuutta, mutta ei mitään suurta marjamäärää tullut kun laitoin kaksi yhteen viiden litran pyttyyn. Jäivät melko lyhyiksi. Hungarian black on vähän pitempi mutta taitaa kypsyä hitaammin.

Hot Portugal on jättänyt hyvän vaikutelman, melko isoja marjoja ja tulisuuttakin. Kun Tsekin mustasta tulee poltetta kielen päähän ja huuliin, niin Hot Portugalista polte tulee ihan koko kieleen, sylkeä nostattavalla tavalla.  :chili:  :fire:  :right:

Hot Portugal oli maultaan vähän happoinen ja mehukas, tulisuus nousee aika nopeasti. Siemeniä ehkä ylin viidennes. Marjojen kokokin puolitoista kertaa Aji Cristaliin verrattuna. Hot Portugal kasvoi noin 80 cm pitkäksi 2,5 litran ruukussa neljä. Tämä taitaa mennä jatkoon.
@ugponics

Uuge Poni

Vähän venkslaillut chilejä partsilta olkkariin ja takas, yölämpöjen mukaan. Vielä ei ole serranot vaihtaneet väriä, sitten on SRAta ja Lemon Starrburstia joissa vihreitä marjoja.



Ja niin se taitaa olla että tämä on se Smarket Giallo, ja jotenkin onnistuin ohittamaan terälehtien värin, sillä tämä hedelmä on kyllä mielestäni habanero.

Halkaisin hedelmän ja se tuoksuukin voimakkaammin kuin noi muut miellyttävälle kukkais-hedelmäiselle. Melko pieni habanero tuo mielestäni on. En maistellut sitä vielä.



Korjasin muutaman Trinidad Douglah chinensen.



Tältä Trinidad Douglahin marja näyttää sisäpuolelta. :chili:  :fire:  :right: Ei tuoksu sillätavoin kuin habanerot kokemukseni mukaan tuoksuu.

Mietin että mitähän noille kasveille tekis, niitä on vieläkin ainakin kymmenen liikaa. Haluaisikohan joku sisäkasvattaja ostaa Douglahin, Cristalin tai SRAn, jos myis noita muutamalla kympillä?
@ugponics

Uuge Poni

Tänään keskipäivällä vähän yli 12 C astetta, iltapäivällä 18 C ja nyt illansuussa puol kuuden aikaan 15 C. En ole kauheasti jaksanut viedä kasveja ulos. Parvekkeelle jätetyt kasvit näyttää myös täysin terveitä, vaikka tuossa ollut muutamana yönä jotain 6-7 C astetta.

Marjoja kuivattu noin 48 C asteessa kiertoilmauunissa. Tuntuu kestävän päiväkaupalla. Kiertoilmauuni erikoisesti työntää lämmöt yli 60 C jos laittaa termostaattiin 44-50 C, ja noin 48-52 lämmös jos säätää 35-40 C termostaattiin.


Hot Portugal annuum tarjoaa vielä uutta punaista marjaa.



Jännästi tuollainen musta tuolta kannan päästä, liekö antosyaania tms.
@ugponics

DiscoKai

Lainaus käyttäjältä: Uuge Poni - syyskuu 23, 2024, 22:14:49 ip
Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - syyskuu 23, 2024, 07:34:53 apHyviä nää kuvat missä on korkeusvertailu ja muutenkin kivasti arvioitu eri lajikkeiden makuja :) Näitä on kiva lukea.

Vielä on makutestaamatta Lemon Starrburst, Starfish, Tupu ja Serranot.  >:D  :fire:


Kun saat maistettua Lemon Starrburstin, niin kerrothan.

Itselle raakana tympeän makuinen, mutta kypsennettynä petraa huomattavasti. Ettei taas kuivattuna maku olisi parhaimmillaan. Tämän vuoden kasvatuksissa vertailuna oli erinomainen Sansibar Habenero.

Uuge Poni

Lainaus käyttäjältä: DiscoKai - lokakuu 07, 2024, 21:07:37 ipKun saat maistettua Lemon Starrburstin, niin kerrothan.

Toki. Jännä tuo Lemon Starrburst, olen odottanut että tuleeko siitä vielä keltaisempi tai orassimpi niin ei siitä taida tulla kun se on tuollainen sitruunaakin vaaleampi ja viileämpi.

Kausi partsilla jatkuu, ihme kyllä!

Partsille on jäänyt Aji Cristal baccatum, Black Hungarian annuum, Starfish baccatum, hedelmätön Trinidad Douglah ja Smarket Giallo chinense jossa nyt yksi pieni marja, edelleen kukkii ja pitempi kuin noi Aji Cristalit. Ei juuri kasteltu tai muutakaan, vähän kuivia ovat mutta edelleen elossa. Päivät jotain 10 ja 14 C asteen välillä, ja yöt on nukuttu niin hyvin ettei havaintoja.



Kyllä Aji Cristal työntää eniten paprikaa ainakin näillä partsi ja komposti tsydeemeillä, 2,5 l laatikko.



Jänniä kelta-oranssi-vihreitä pötköjä.



Näitä Aji Cristaleita oli kaksi 5 l laatikossa, tällaisia puolimetrisiä nämä on. Kyllä näistä riittää aika moneen keittoon.



Kovin hitaasti tuntuu (mutu) kypsyvän tämä Black Hungarian annuum, tai kaksihan näitä on tässä 5 l pytyssä. Ei tullut mitään valtavia näistä, noin 30 cm.



Partsilta ja olkkarin ikkunalaudalta kertyi tämmöinen pikku sato. Aji Cristalien päällä on unkarin mustien lisäksi on pari Turbo Pube Red pubescenssiä, Lemon Starrburst chinenseä, Sugar Rush Amarillo baccatumia, Peruviano Arancio baccatumia ja olipa partsilla yksi kypsä mini Starfish marjakin.  ^-^  :chili:  :thumbup:

Olkkarissa jäi vielä keräämättä muutama, perun porkkanaa, SRAta ja Trinidad Douglah chinense että kausi jatkuu...  >:D
@ugponics

Uuge Poni

Maistellaas sitten Lemon Starrburst chinenseä...



Aika pieniä nämä minun Sitruuna Tähtipurskaukset. Isommat on 30-35 mm halkaisijaltaan.




Pienemmät on vain noin 20 mm. Valokuva tuntuu lisäävän vähän lämpimän keltaista väriä, livenä nämä näyttää vähän vaaleamman/kermamman keltaiselta.

Puolitettuna tuore Lemon Starrburst chinense ei tuoksu voimakkaasti. Jonkinlainen vieno oma tuoksu sillä on, joka muistuttaa vähän habaneroa mutta ei aivan sama.

Tuollaisesta pienestä marjasta kun rouskasee sivusta neljänneksen, tulee suuhun mieto maku, joka ei aivan osu sitruunaan mutta muistuttaa sitruunan kuorta, on hyvin vähän makea ja ihan vähän hapokkuutta. Tämä varmaan maistuu "Lemon Starrburstille"?

Jonkin ajan päästä alkaa polte kielessä, kielen etupuolella melko voimakas tulisuus, sillä tavalla että sylki alkaa tulemaan suuhun. Ei hikikarpaloita tai kyyneleitä, mutta kyllä tämä tujakka on, selkesti tulisempi kuin Sugar Rush Amarillo tai jopa Aji Cristal baccatum, olisiko sen 100k scovilleä.  :chili:  :fire:  :right:

Kyllä tuon neljäsosan päälle keitto maistuu mutta ei sillätavoin kärvistelyä. Oudosti vaikuttaakin että olenko tosiaankin habanerojen ystävä, nyt kun useampaa sorttia maisteltu? Varmaan vielä maisteltava pari vuotta chilimarjoja.  ^-^
@ugponics

Uuge Poni

Kausi jatkuu yhä, partsilla ja olkkarissa samaan aikaan. Olen yllättynyt sekä partsin kasvien kylmänkestosta että olkkarin kasvien vähän valon kestosta.

Ei ple ollut hirmu kylmiä kelejä muttei lämpimiäkään. Meren pintalämpötilan kieppeillä menty tämä viikko, 10-14 C.

Serraanotkin alkaneet vähän punottaa. SRA työntänyt kunnolla keltaista pampulaa. Ja koko ajan pientä sadonkorjuuta.


Tässä taitaa olla parisataa gramma. On Lemon Starrburstia (vaalea keltainen), niiden alla Cristalia  alhaalla lämmin keltainen SRAta, oik. yläkulma Tsekin mustaa ja Mustaa unkarilaista, vasen alakulma Douglahia. Yksi oranssi perun porkkana. Ja päällä isommat on Hot Portugal annuumia.  :chili:  ^-^
@ugponics

Uuge Poni

lokakuu 20, 2024, 16:30:49 ip #75 Viimeisin muokkaus: lokakuu 20, 2024, 16:42:01 ip käyttäjältä Uuge Poni
Mitä on opittu:
  • lasitettu parveke on tosi hyvä chilille (puolivarjoisanakin)
  • multaseoksen laatu ja komposti palkitsee
  • 2 litran ruukku riittävä useimmille
  • kuivan puoleisena mullat

Lasitettu parveke on hyvä, kunhan valitsee partsin mukaan joko aurinkoisessa tai puolivarjoisassa viihtyvän lajikkeen.

Jos on lasitettu parveke, joku pikku pöytä tai hylly johon pytyt saa lähelle ikkunan alareunaa, valoon alkukaudella. Varmaan muut tutut jutut kuten amppelit tai tukinarut voi viritellä. Partsilla ei ole tuulta, muuten hyvä. Kunhan ei päästä ötököitä tai lintuja helpolla apajille.

Ja jos on parveke jossa ~5-6 h suorahkoa auringonvaloa, niin voi ihan hyvin laittaa keski- tai isokokoisia fenoja (toki alkuvuodesta esikasvatus).

Multaseoksen laatuun kannattaa panosta. Pikku kalkkilisä kannattaa varmistaa, myös Mg tai piimaa on hyvä. Komposti tai madonlanta on mun mielestä tosi hyvä lisä, mikälie mikroravinteet tai mikrobit mikä niistä antaa potkua ja terveyttä kasveille. Eli siinä kannattaa puuhailla, ja kypsytellä kompostejaan hyvissä ajoin.

Kun on auringonvaloa ja ravinteet, chilikasvin brix pitäs nousta että ötöt ei tykkää, ellei ole mineraalipuutos tai liikakastelu. Ja kun kasvi on näin terve, se ei tarvi torjunta-aineita, se torjuu ötökät itse. Eli brix mielessä ruokkii multaseosta?

Tänä vuonna en juuri sumutellut enkä torjunut ötököitä. Jos sumuttelet jotakin, esim saippualiuosta, huuhtele se aina pois vedellä. Voi auttaa poistamalla pahasti ötöytyneet lehdet ja liiskaamalla tai ravistelemalla ötököitä pois.

2 litran pytty on varmaankin optimi jos kyse ei ole pienikasvuisista. Ei tarvi koko ajan kastella, mutta ehtii kuivua järjellisessä ajassa.

Kokeilin laittaa viime ja tänä vuonna 5 litran pyttyihin ja siinä ei ole hyötyä, eivät ehdi millään niin isoksi. Osa noista ei tee marjoja ennenkuin juuret täyttänyt astian. Litrankin pytty tuntuisi jo tuottavan maksimi-marjat, jopa parin desin pytystä tulee miltei sama. Näissä pienemmissä vaan joutuu kastelemaan usein.

Eli 2-3 l on hyvä. Toki jos esiviljelis isoon pyttyyn vois siitä olla hyötyä jos on kunnon keinovalot että ehtii ennen ulkokautta varttua, mutta näkis että ellei ole helmikuusta saakka hirmu kasvihuonetehot niin 5 l voi jäädä liika isoksi. Ainakin tolla Daisy+ikkunalauta esikasvatuksella.
@ugponics

akselsson1

Suht hyvin samaa mieltä ton ruukkukoon kanssa, joskin aurinkoisella kasvihuoneella voivat olla suhteessa vähän isompia. Kompaten ajatuksiasi: mullakin muutama aika "myöhään" istutettu taimi kerkesi tosi hyvin kun juuritilaa oli just pari-kolme litraa. Selkeästi aiemmin idätetyt mutta ämpäreihin laitetut olivat selvästi myöhäisempiä, enkä nyt oikein voi väittää että tuliko niistä sen enempää satoakaan, ainakaan kaikista. Ylivuotinen, jo talvella tehokasvatukseen siirretty puska oli sitten tietenkin aivan ylivoimainen sekä määrässä että aikaisuudessa.

Myöskin samaa mieltä siitä että multa(turve) saa olla mielummin kuivahkoa kuin kosteahkoa. Hirveän tiukassa tuntuu olevan jokin vanha uskomus että chilit tarvitsisivat vettä jotenkin todella paljon ja usein  ::)

ja ainiin, kivan näkösiä podeja :)
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

miiksuli

Mulla sisäkasvatuksessa noin 2L ruukuissa imasee 3-4 dl vettä vuorokaudessa. Ulkona vaatii 2/3 vähemmän tai 1/2 vähemmän kun kunnolla paistaa aurinko. Isommat chilit isoissa ruukuissa sisällä tarvi vettä noin 1,5L vuorokaudessa.

Uuge Poni

Kausi '24 on päättynyt.

Viimeiset parvekkeelle jätetyt kasvit oli pakko siirtää sisään kuun alkuviikolla siltä osin kun vielä elossa, alle nollan kuitenkin välillä. Aji Cristalit ja chinenset silti vaikutti puksuttavan vielä viidenkin asteen lämmöissä, eikä täysin kuolleilta, vaikka pari yötä aste-pari miinusta.

Pari douglahin marjaa vielä keräämättä, serraanot meni kiireiden vuoksi suoraan kuivaukseen eikä makutestiä.


Joulukuun toisena viikonloppuna keräsin vihdoin loput Aji Cristalin sadot, ehkä lähes 100 g? Ei ehdi eikä mahdu säilyttämään noita kasveja, kompostiin, muut kiireet meneillään.

Kaapissa on nyt joku puoli litraa kuivattuja chilejä chilirouheita varten.  :chili:  :right:  :thumbup:

Lämmin kesä alkoi melko aikaisin ja paistetta riitti puolivarjoisallakin partsilla, odotuksia paremmin meni.


Lainaus käyttäjältä: akselsson1 - lokakuu 29, 2024, 12:01:47 ip...
Myöskin samaa mieltä siitä että multa(turve) saa olla mielummin kuivahkoa kuin kosteahkoa. Hirveän tiukassa tuntuu olevan jokin vanha uskomus että chilit tarvitsisivat vettä jotenkin todella paljon ja usein  ::)
Lainaus käyttäjältä: miiksuli - lokakuu 30, 2024, 14:48:43 ip...Isommat chilit isoissa ruukuissa sisällä tarvi vettä noin 1,5L vuorokaudessa.
Niin, erikoista touhua tämä on!

Capsicum kai pitää luonnossa aika kosteasta ilmasta. Mutta sitten taas parvekkeella tai sisällä (kodissa) ei tuule ja on kuivempaa, eikä ole UV-säteilyä. Tulee vissiin mehukkaita ja pehmeitä kasveja jotka hyönteisille helppo nakki jos on kosteana. Eli nämä on eri tilanteet ja eri kastelut siinä ehkä paras.

Ja hauska kuulla noista ruukkukokomietteistä. Ja muuten lukea teiän ketjuja, kiitos vielä niistä.  :chili:

Kiitos kaikille kaudesta, kiitos Chiliyhdistykselle siemenistä ja foorumista, ja universumille kivasta kesästä. Suunnitelmissa on aloittaa kausi '25 noin kuukauden kuluttua, ehkä siellä jatketaan ensi vuonna. Onnekasta Uutta Vuotta!
@ugponics