Chilin negatiiviset terveysvaikutukset - - Onko niitä ja missä määrin?

Aloittaja bassino, heinäkuu 19, 2004, 13:06:28 ip

« edellinen - seuraava »

Red Candy

Jos öljyä tekee niin chilit pitää ensin kuivata, ja ne voi silputa ensin jotta kuivuvat nopeammin. Jos käyttää ruokaöljyä niin samaa öljyä voi hyvin käyttää sekä iholle että ruoanlaittoon, ja jos on iholle liian väkevää niin voi laimentaa lisäöljyn kanssa silloin kun alkaa sivellä iholle. Jossain sivulla sanottiin että chilistä on ollut hyötyä myös psoriasiksen hoidossa, eli muiden voitehien lisänä.

Sinikka Piippo: "Kasvien salaiset voimat" kertoo, että chilit auttavat sydänchakran avautumista! Tämähän käy järkeen; poltetta kun seuraa voimakas onnen tunne.

Rohtokäytöstä:
-ruokana, mausteena, kapseleina, tinktuurana, voiteina.
-sisäisesti: yleisstimulanttina, parantamaan ääreisverenkiertoa, lisäämään "vitaalilämpöä", uupumukseen, ilmavaivoihin, parantamaan ruoansulatusta, ripuliin, elvyttämään hengitystiehyitä, kylmettymisiin, kurkkutulehduksiin, laihduttamisen avuksi, krapulaan ja merisairaudesta johtuvaan pahoinvointiin.
-ulkoisesti: auttaa lihaskivuissa, lihasjäykkyydessä, kylmänkyhmyissä, nyrjähdyksissä, iskiaksessa, nivelkivuissa, niveltulehduksissa, reumassa, noidannuolessa ja vyöruusukivuissa.

"Chili sopii veltoille ihmisille, jotka eivät kuntoile, syövät väärää ruokaa ja kärsivät huonosta verenkierrosta."    :shock:  :lol:

Ja vielä Piipon varoitukset: voi ärsyttää kurkkua, mahaa, peräaukkoa ja ihoa, voi aiheuttaa rakkuloita iholle. Ei sovi mahahaavasta, liikahappoisuudesta eikä korkeasta verevpaineesta kärsiville. Ei pidä käyttää raskauden aikana tai jos haluaa tulla raskaaksi, koska se voi stimuloida kohtua supistumaan.

Itse luin joltain sivulta että hiirosilla oli tullut sikiövaurioita, kun niiden emojen iholle oli sivelty chiliä, mutta tutkimus oli vielä kesken. En siis kuitenkaan sivelisi hiireni iholle chiliä, ja ihmisenkin raskauden aikana rajoittaisin käytön ihan hiukkaakin niukemmaksi.

Maksasta en ole kuullut chilin kohdalla mitään, mutta sen sijaan hyvin monet muut mausteet aiheuttavat liiallisesti käytettynä vakaviakin vaurioita. Yrttien ja muiden mausteiden käytössä on siis huomattava pitää yllä jatkuvaa vaihtelua, eli mitään maustetta ei kannata käyttää päivittäin. Siksi valmiiksi maustetut einekset, leikkeleet yms. voivat siis tuottaa jonkin ajan kuluttua ikävän yllätyksen vaikka tuote sinänsä olisi ensiluokkainen. Ruokalistan on vaihdeltava.  8)

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Red Candy"Itse luin joltain sivulta että hiirosilla oli tullut sikiövaurioita, kun niiden emojen iholle oli sivelty chiliä, mutta tutkimus oli vielä kesken. En siis kuitenkaan sivelisi hiireni iholle chiliä, ja ihmisenkin raskauden aikana rajoittaisin käytön ihan hiukkaakin niukemmaksi.

Ja imetyksen aikana kannattaa jättää chilit ihan kokonaan pois, sillä sitä siirtyy myös äidinmaitoon aiheuttaen vauvoille vatsanväänteitä.

Nimimerkillä "Itkun takia valvottuja öitä takana ja niistä jotakin oppineena"

MikkoM

Meksikossa tehtiin yksi tutkimus jonka mukaan kapsaisiini saattaisi aiheuttaa syöpää:
http://aje.oxfordjournals.org/cgi/content/abstract/139/3/263

Tosin tuo yksittäinen testi jossa potilaat itse arvioivat chilin kulutuksensa on minusta liian epävarma jotta varmoja johtopäätöksiä voisi vetää.

vesuri

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Ja imetyksen aikana kannattaa jättää chilit ihan kokonaan pois, sillä sitä siirtyy myös äidinmaitoon aiheuttaen vauvoille vatsanväänteitä.

Nimimerkillä "Itkun takia valvottuja öitä takana ja niistä jotakin oppineena"
Oletko varma, että itkut ja valvotut yöt johtuvat chilin aiheuttamista vatsanväänteistä?

Meillä on imetetty tässä viimeiset puoli vuotta ja chiliä syöty varsin reippaasti. Minkäänlaisia chilistä tai muustakaan johtuvia vatsanväänteitä ei ole esiintynyt.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "MikkoM"Meksikossa tehtiin yksi tutkimus...

Mielenkiintoisempi voisi olla vertailu eri maiden syöpätapauksista. Olisiko paljon chiliä käyttävillä kansoilla enemmän vai vähemmän joitakin syöpätyyppejä.

Ei nyt sattunut eteen hyvää tilastoa, mutta Wikistä löysin tämmöisen otteen:
"Erilaiset elintavat vaikuttavat merkittävästi syöpätilastoihin. Esimerkiksi USA:ssa ja Euroopassa noin joka viides kuolee syöpään, kun taas esimerkiksi elintavoiltaan kurinalaisilla Utah'n mormoneilla luku on puolet tästä. Myös eräiden afrikkalaisten kansojen syöpätilastot ovat matalia. Kun USA:ssa 100 000 ihmisestä 110 sairastuu keuhkosyöpään, vastaava luku Intiassa on 5,8"

Viimeisestä lauseesta voisi vaikka vetää sellaisen äkkijyrkän (väärän) päätelmän, että chili vähentää oleellisesti keuhkosyöpiä. Intialaiset tupakoivat hillittömästi, mutta he myös nauttivat isoja annoksia chiliä päivittäin. Keuhkosyöpää on vain 5% amerikkalaisten lukemista.  :lol:

Sauli Särkkä

Tuosta meksikolaisesta tutkimuksesta ote:

LainausThe odds ratio for high-level consumers compared with nonconsumers was 17.11 (95% Cl 7.78-37.59). However, when consumption was measured as frequency per day, a significant trend among consumers was not observed. Multivariable adjustment increased the magnitude of the chili pepper-gastric cancer association, but a significant trend among consumers (measured as frequency per day) was still not observed. Chili pepper consumption may be a strong risk factor for gastric cancer, but further studies are needed to test this hypothesis.


Boldaus by me. Tutkimus, joka perustuu subjektien haastatteluun, on epätarkka. "Paljon" voi tarkoittaa jollekulle peruspotturuokailijalle sitä, että muussin sekaan laitetaan kokonainen jalopeenorengas. No, ehkei sentään Meksikossa, mutta ymmärtänette idean.


-Sale
Sauli Särkkä

#002

Janne

Juu ja osaako joku selittää kansankielellä paljonko tuo syöpäriski sitten oikeasti kasvoi? Riskin kaksinkertaistuminenkaan ei tarkoita yhtään mitään jos 0,1 prosenttia kasvaa 0,2 prosenttiin. Ja sama toisin päin, mikäli aines a puolittaa sairausriskin b, on sillä minusta jotain merkitystä vasta jos ylipäätään riski sairastua on merkittävä.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "vesuri"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Ja imetyksen aikana kannattaa jättää chilit ihan kokonaan pois, sillä sitä siirtyy myös äidinmaitoon aiheuttaen vauvoille vatsanväänteitä.

Nimimerkillä "Itkun takia valvottuja öitä takana ja niistä jotakin oppineena"
Oletko varma, että itkut ja valvotut yöt johtuvat chilin aiheuttamista vatsanväänteistä?

Meillä on imetetty tässä viimeiset puoli vuotta ja chiliä syöty varsin reippaasti. Minkäänlaisia chilistä tai muustakaan johtuvia vatsanväänteitä ei ole esiintynyt.

Olen. Chili jätettiin pois äidin ruokavalioista ja sen jälkeen, aivan taianomaisesti, vanhemmatkin saivat nukkua. Kaikki muut potentiaaliset ruoka-aineet kokeiltiin jättää jo aiemmin pois sitrushedelmistä alkaen.

Janne

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"Olen. Chili jätettiin pois äidin ruokavalioista ja sen jälkeen, aivan taianomaisesti, vanhemmatkin saivat nukkua. Kaikki muut potentiaaliset ruoka-aineet kokeiltiin jättää jo aiemmin pois sitrushedelmistä alkaen.

En kyseenalaista ollenkaan ettetkö olisi oikeassa, kuulostaa minusta ihan järkeenkäyvältäkin.

Muttamutta, tuolla tavalla todistellaan kaikkia uskomuslääkinnällisiäkin keinoja, kokeillaan kaikkea mahdollista ja kun vaiva jonain päivänä katoaa, löytyy selitys siitä keinosta joka juuri sillä hetkellä on kokeilussa, oli se sitten homeopatiaa tai henkiparannusta ;)
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Janne"En kyseenalaista ollenkaan ettetkö olisi oikeassa, kuulostaa minusta ihan järkeenkäyvältäkin.

Muttamutta, tuolla tavalla todistellaan kaikkia uskomuslääkinnällisiäkin keinoja, kokeillaan kaikkea mahdollista ja kun vaiva jonain päivänä katoaa, löytyy selitys siitä keinosta joka juuri sillä hetkellä on kokeilussa, oli se sitten homeopatiaa tai henkiparannusta ;)

Totta. Lääketieteellistä faktaa meillä ei ole. Meille annettiin vain lista neuvolasta ruoka-aineista, jotka todennäköisimmin ovat vaivan aiheuttajia ja niitä sitten kokeiltiin läpi. Eiköhän tuo kuitenkin ole tapauskohtaista: joillekin vauvoille vatsanväänteitä saattavat aiheuttaa perunat, maitotuotteet, viljatuotteet taikka hedelmät ja joillekin chilit.

Imettävien äitien kuitenkin kannattaa seurata, miten heidän vauvansa reagoivat voimakkaisiin mausteisiin.

e-Boy

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Ja imetyksen aikana kannattaa jättää chilit ihan kokonaan pois, sillä sitä siirtyy myös äidinmaitoon aiheuttaen vauvoille vatsanväänteitä.

Nimimerkillä "Itkun takia valvottuja öitä takana ja niistä jotakin oppineena"
Liittyy varmaan ennemminkin paprikaan kuin kapsaisiiniin?
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Ja imetyksen aikana kannattaa jättää chilit ihan kokonaan pois, sillä sitä siirtyy myös äidinmaitoon aiheuttaen vauvoille vatsanväänteitä.

Nimimerkillä "Itkun takia valvottuja öitä takana ja niistä jotakin oppineena"
Liittyy varmaan ennemminkin paprikaan kuin kapsaisiiniin?

Normaalipaprikan syöntiä kuitenkin jatkettiin normaalisti, eikä se näyttänyt häiritsevän. Neuvolan antamalla listalla oli kuitenkin voimakkaasti maustetut ruuat todennäköisempänä syynä vatsavaivoihin ja niiden poisjättö auttoi ennenkuin harvemmin ongelmia aiheuttaviin aineisiin päästiin.

Filago

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"
Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Ja imetyksen aikana kannattaa jättää chilit ihan kokonaan pois, sillä sitä siirtyy myös äidinmaitoon aiheuttaen vauvoille vatsanväänteitä.

Nimimerkillä "Itkun takia valvottuja öitä takana ja niistä jotakin oppineena"
Liittyy varmaan ennemminkin paprikaan kuin kapsaisiiniin?

Normaalipaprikan syöntiä kuitenkin jatkettiin normaalisti, eikä se näyttänyt häiritsevän. Neuvolan antamalla listalla oli kuitenkin voimakkaasti maustetut ruuat todennäköisempänä syynä vatsavaivoihin ja niiden poisjättö auttoi ennenkuin harvemmin ongelmia aiheuttaviin aineisiin päästiin.


Meillä eka lapsi sai havaittavia ilmavaivoja, kun imetysaikana söin paistettua sipulia. Onneksi en niin välitä sipulista, joten sen jättäminen pois ei ollut uhraus. Lapsi ei kylläkään paljoa itkeskellyt, mutta aromit olivat sellaiset että sitä ei pienestä pelkkää maitoa syövästä vaaleanpunaisesta nyytistä uskoisi.

Chiliä ja muita "voimakkaita mausteita" sen sijaan saattoi huoletta popsia. En mä kyllä nyt niin kauheita määriä vetänytkään ;).

Aika monella tutulla kellä on lapsilla ollut koliikkia, se on ilmennyt juuri niin, että ensin on huutoa ja valvottuja öitä, ja kun jokin maaginen ikä tms. tulee täyteen, niin oireet häviävät ihmeen omaisesti kerralla. Siis ei mitään hissuksiin tapahtuvaa parannusta, kuten voisi luulla jos kyseessä on jokin suoliston kypsyminen tms.

Mutta tottahan jos löytyy omalle lapselle oireita aiheuttava ruoka niin pitäähän se jättää pois, jos edes hiukan olo paranisi lapsella, ei se lapsestakaan ole kivaa huutaa yöt. Ja onneksi nuo äidin ruokarajoitteet yleensä tarpeen vaan ekan puolenvuoden tai niillä tienoin, kun se nyytti alkaa itekin ryömiä lattialla ja tunkea massuunsa mitä sattuu niin ei enää paljon äidin läpi maitoon suodattuneet kasvisjämät hetkauta. (heh niin ja kaikkihan eivät imetä yli vuotta muutenkaan).

Pohtiipi Filago, jonka pojat sen sijaan eivät saaneet mistään äidin syömisestä vaivoja, ja tyttö puolestaan ei syö vieläkään sipulia ;)

ps. Soma syövätkö ne teidän lapset nytten chiliä vaikeuksitta?
#163

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"ps. Soma syövätkö ne teidän lapset nytten chiliä vaikeuksitta?

Isoveli on niin ennakkoluuloinen, ettei laita suuhunsa mitään erikoista. Pikkusisko (2v) sen sijaan haluaa kokeilla kaikkea, mitä isin lautaselta löytyy. Chiliöljyssä paistettu spagetti on oikein herkkua, josta itsellenikin tulee hiki... Tytön lautasen saa tyhjäksi sanomalla "laita seuraavaksi tuo kukkakaalin pala suuhun, niin taas annan vähän spegetin" tai "sitten kun nuo herneet on syöty, niin taas saa lisää spagettia". Hänen ykkösmausteensa onkin Chipotle Tabasco, jota täytyy aina roskutella paistettujen herkkusienien päälle.

Muutenkin tyttärelläni on aika erikoinen maku lapseksi..., herkkuruokaa on ruislimppu, jossa on päällä mikrossa sulatettua aura-juustoa :shock:.

Ja eräs hassu tapahtuma reilun kuukauden takaa... Viime juhannuksena ostin yhden HK:n "ei aivan mautonta" Potku Kebab purkin; aioin kerrankin kokeilla onko tuo syötävää ruokaa, jolloin sitä voisi vaikka ottaa joskus töihinkin evääksi. Laitoin lapsille muut ruuat, jätin Kebab-dippipurkin pöydälle siksi aikaa kun lähdin lämmittämään liha/leipäpurkkia mikrossa. Parin minuutin jälkeen palasin ja dippipurkki oli tyhjä..., tyttö oli sitten dippaillut omia kalapuikkojaan siinä ja kaikki oli mennyt... Teinkin sitten kesäloman aikana omaa Kebabia pakastimeen ja keitin omat kastikkeet, ja säästin pitkän pennin eväiden kanssa. Parin kokeilun jälkeen muuten tuli tosi hyvät reseptit kastikkeille ja mikä parasta ovat simppeleitä valmistaa.

Niin mutta takaisin aiheeseen. Pojan kanssa meillä niitä mahavaivoja silloin vauva-aikana olikin, joten on vaikea tietää olisiko niitä edelleenkin, kun hän ei uskalla niitä maistaa.

Paprikaana

mitä tämä kapsaisiini oikeastaan tekee iholle/limakalvoille?? luonnollisesti limakalvoilta tämä polte lähtee aika nopeasti, mutta iholla tämä ikävä tunne voi kestää pitkäänkin. eli polttaako tämä kapsaisiini ihoa/limakalvoja vai mitä se tekee??? yritin googlettaa, mut mistään en tietoa löytänyt   :?

edit: moka
Il Mondo Cambia, Io No!

Paprikaana

Il Mondo Cambia, Io No!

pgrt

Experience is simply the name we give our mistakes.

Tsilimiäs

Chilit aiheuttavat henkistä riippuvuutta.

En kuitenkaan pidä sitä huonona asiana niin kauan kuin chilejä riittää. Omat elämäntapani ovat olleet melkoisen huonot parikymmentä vuotta, juon liikaa ja elän epäsäännöllisesti, varsin stressaava työ myös kun kellot menee miten sattuu. Syön monipuolisesti mutta rasvaa ja suolaa menee suominormien mukaan aivan liikaa. Ja tupakkaa.

Chilejä olen syönyt koko ajan paljon, erittäin paljon. Ja olen sisäkaluja myöten täysin terve, sekä paperilla että muutenkin -näin yli nelikymppisenä se ei ole ihan itsestäänselvyys enää. En käytä mitään lääkkeitä, en edes buranaa.

Näin omalääkäripohjalta oletan että runsas chilien käyttö vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin niin paljon että koko kroppa tykkää. Ihminen on kuitenkin kokonaisvaltainen olio, kaikki vaikuttaa kaikkeen.


Negatiivisia vaikutuksia tosiaan tulee vasta kun en saa tulista ruokaa muutamaan päivään. Tulen ärtyneeksi ja nukun huonommin.