Millä ja miten lannoitat?

Aloittaja naali, marraskuu 29, 2006, 03:06:04 ap

« edellinen - seuraava »

Pääasiallinen lannoitteesi

Substral tai muu kukkalannoite
24 (6.2%)
Tomaatti- ja vihanneslannoite
63 (16.3%)
Erityisliemet vesiviljelyyn
73 (18.9%)
Käsitelty kanankakka tms.
10 (2.6%)
Paska (myös oma, itäaasialaiseen malliin)
6 (1.6%)
Ei niin mitään
13 (3.4%)
Puutarhan kesä tai muu kastelulannoite
197 (51%)

Äänestäjiä yhteensä: 384

cix

Lainaus käyttäjältä: "vesuri"
Lainaus käyttäjältä: "cix"Onko kukaan kokeillut nutriforten tomaatti mansikkaravinne? Ajattelin ehkä ostaa ja kokeilla jos löydän jostain semmoinen.
http://www.nutriforte.fi/tuotesivut/tomaattimansikka.htm

Viikon päivät olen tuota turpeessa olevalle amppelitomaatille antanut. Varsin huonovointinen puska rupesi kukkimaan aivan toiseen malliin, vaikka aurinkoa ei pahemmin ole näkynytkään. Toimii ainakin tomaatille huomattavasti paremmin kuin kananpaska tai Puutarhan kesä.


Juu, on nyt antanut kerran sitä chilille ja tomaatille. en oo vielä ihan varma tykkääkö chilit, mutta huhu miten tomaatit alkoi kukkia 3-5 päivää sen jälkeen.  :shock:
voi olla että nutriforten starttilannoite (NPK 12-15-10) ois parempi nyt chilien kukkimisvaiheessa...

Chilivaari

heinäkuu 13, 2008, 13:33:23 ip #141 Viimeisin muokkaus: toukokuu 04, 2012, 23:29:05 ip käyttäjältä Chilivaari
Tämän pitkän keskustelusäikeen aikana on varmaan jo kaikki vaihtoehdot käyty läpi, mutta minä yritän yhteenvetoa.

Kevättalvella etsiskelin chileilleni sopivaa lannoitetta. Tiedot eri valmistajilla olivat kovin erilaisia ja vaikeaselkoisia. Siksi yritin selkeyttää asioita itselleni tekemällä Open Officeen taulukon, jossa pyrin saamaan mittayksiköt samoiksi ja päävertailun kohteeksi lannoitteiden määrät litran kasteluvedessä.

Taulukko on puutteellinen ja varmaan virheellisiäkin tietoja sisältävä. Tänäkin aikana muutama valmistaja on vaihtanut lannoitteensa kokoonpanoa tai ainakin ilmoittaa sisällön eri tavalla. Mielivaltainen lukujen pyöristäminen kuuluu myös kuvaan. Useimmat tiedot on koottu esitteistä tai nettisivuilta. Kaikkia en tietenkään ole kokeillut.

Multakasvien lannoitteet on tässä aakkosjärjestyksessä. Väreillä olen erottanut muutaman kiinnostavan. Chilli Focus on chilien erikoislannoite, johon voisi verrata muita. Puutarhan Kesä taas on se, jolla omia chilejäni ruokin ja se ainakin toimii. Nuo eivät paljon poikkea toisistaan. Substralin olen alleviivannut siksi, että se kertoo kodin viherkasvien kovin erilaisesta ravinnontarpeesta chileihin verrattuna. Typen määrä on huima.

Lannoitteiden väkevyys vaihtelee paljonkin ja joillakin on myös ilmoitettu suuri vaihteluväli laimennuksessa. Olen yrittänyt ottaa keskiarvoja ja Litrassa kasteluvettä-sarake ilmoittaa, paljonko pääravinteita on ohjeen mukaisella laimennuksella litrassa vettä. Yksiköksi jäi vertailun ja laskemisen helpottamiseksi prosentteja grammasta eli gramman sadasosia. Milligrammoja noista saat lisäämällä nollan perään, jos tuollainen yksikkö on sinulle sopivampi. Hieman pyöristetyt kokonaisluvut sopivat paremmin vertailuun.

Urea-sarakkeeseen olen kerännyt tietoja lannoitteiden sisältämästä urea-typestä sikäli kuin tietoja on saatavissa. Saattaa näet olla, että urea on hankalaa chilien kasvatuksessa ja sitä tulisi välttää. Kaikki eivät noita tietoja ilmoita. Chilli Focus korostaa, että siinä ei ureaa ole.


Open Officessa tuosta on helppo tehdä vertailuja esim. typen ja kaliumin tai fosforin suhteen. Sillä voi myös korjata ja laajentaa taulukkoa. Yksityisviestillä voit pyytää taulukon .ods-muodossa minulta.

Perustellut korjaus- tai täydennysehdotukset tänne.

EDIT 4.2.2010
Pikku korjauksia, mm. Puutarhan Kesän uusi koostumus. Ohjeen mukaisella annostuksella kasvit saavat kuitenkin lähes entiset ravinnepitoisuudet.
EDIT 4.5.2012
Poistettu muutamia vanhoja lannoitteita ja lisätty pari itse sekoiteltavaa kaksikomponenttista.
Ne eivät aivan taivu samaan kaavaan, joten niistä puuttuu annos-sarake ja sekoitussuhteet ilmenevät otsikkorivillä. NPK-sarakkeisiin on laskettu valmiiksi kulloinenkin ravinnepitoisuus. Ulkopuolisen tuota lienee mahdoton ymmärtää, mutta näiden käyttäjälle merkinnät ehkä aukeavat. Lopulliset ravinnepitoisuudet litrassa vettä ovat hämmästyttävässä määrin samoja kuin yksikomponenttisten valtaosalla.

snu

Olisi vielä hieman helpompi tutkia taulukkoa, jos lisäisit siihen vielä NPK arvot prosentteina. Esim. Substral 6 - 1 - 5 (50% - 8% - 42%). Pitäisi olla aika helppo lisätä taulukkoon.

Siihen voisi myös lisätä FloraMicron (4-0-1) ja FloraMaton (1-2-5), nekin kun ovat niin yleisesti käytössä.

Hyvä taulukko.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Chilivaari

Tietoisesti jätin tuollaiset yhdistelmälannoitteet pois. Floran lisäksi ainakin tomaatti- ja mansikkalannoite on noita, missä itse sekoittamalla tehdään kahdesta sopiva seos. Kun niitä aina käytetään yhdessä, ei komponenttien listaus oikein sovi tuohon taulukkoon. Eikös sieltä ole sekoitettavissa melkein mikä tahansa yhdistelmä?

Prosenttia mistä? Yritin yksinkertaistaa asian itselleni niin pitkälle kuin sen voi yksinkertaistaa. Oikeastaan vain Annoksessa-sarake on tärkeä. Annosta voi sitten pienentää tai suurentaa, jos tuntuu tarpeelliselta. Prosentit saisivat näyttämään, että Kekkilän Kukka- ja kastelulannoite ovat samanlaisia, vaikka toinen on 10x vahvempaa. Prosenttiosuudet olisivat samat.

Kun noita lannoitteita jonkin aikaa tutkii, N-P-K lukusarja tulee tutuksi, eikä kaipaa prosentteja. Siinä tosin vain keskinäiset suhteet merkitsevät, ei lukujen koko. Tämä  olisi ilmaistavissa prosenteilla, mutta epäilenpä, että ne vain sekoittaisivat päätä entistä enemmän.  Jos N-P-K numerot ovat pienempiä, lannoitetta vain laitetaan enemmän. Sellaisen vertailun tuohon kerran tein, että ohjelma laski, montako millilitraa mitäkin lannoitetta oli litraan laitettava, että siitä sai Chilli Focusin vahvuista. :lol:

Tietojen hankinta ei todella ollut helppoa. Jotkut valmistajat ilmoittavat prosentteja, toiset promilleja, yhdet käyttävät grammoja, toiset milligrammoja ja kolmannet mikrogrammoja. Annostelua ei tahdo saada selville ostamatta tuotetta.

snu

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"...Siinä tosin vain keskinäiset suhteet merkitsevät, ei lukujen koko. Tämä  olisi ilmaistavissa prosenteilla...

Juuri tuota hain takaa. (Tulipa irroitettua quote asianyhteydestään melko harhaanjohtavasti. :) )
#419
Eksyminen on suotavaa.

MasaT

Nyt löysin tuollaisen lannoitteen kuin esbau bio-puutarhalannoite jossa NPK on 7-6-5. Muttei taida olla kastelulannoite.

Rince

Tuosta taulukosta erottuu selvästi "pääryhmä" jossa on suhteet 30-40% N,  10-20% P, 45-55% K.

Toinen ryhmä ovat ne joissa on 50% N, 10-20% P, 30-40% K. Sinne kuuluvat mm tavallinen Substral ja Biobizz Grow (jotka ovat muuten erittäin lähellä toisiaan, Substral on vain paljon vahvempaa).

Sitten on kolme täysin (toisistaankin) poikkeavaa lannoitetta: Vihannes Superex 20%-10%-70%, Biobizz Bloom 20%-50%-30% ja Neko viher 60%-20%-20% (prosentit on pyöristetty).

Chilivaari

Okei, jos prosentit ovat helpompia mieltää kuin N-P-K, niin helpostihan taulukkolaskennasta sellaiset tekee. Niitä voisi myös lajitella minkä tahansa sarakkeen mukaan, mutta nämä nyt ovat aakkosjärjestyksessä:


Tämä ei sitten kerro mitään suositellusta annostuksesta. Eikä lannoitteen väkevyydestä.
Biobizzin  ja Substralin arvot ovat samat, 50% typpeä, mutta Substralin annostus ohjeen mukaan melkein kolminkertainen.  :roll:

cix

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Okei, jos prosentit ovat helpompia mieltää kuin N-P-K, niin helpostihan taulukkolaskennasta sellaiset tekee. Niitä voisi myös lajitella minkä tahansa sarakkeen mukaan, mutta nämä nyt ovat aakkosjärjestyksessä:


Tämä ei sitten kerro mitään suositellusta annostuksesta. Eikä lannoitteen väkevyydestä.
Biobizzin  ja Substralin arvot ovat samat, 50% typpeä, mutta Substralin annostus ohjeen mukaan melkein kolminkertainen.  :roll:


nyt en ymmärrä ollenkaan miten olet laskenut!

NPK arvot pakkauksessa kertoo % kuinka paljon aine sisältää typpeä, fosforia ja kaliumia. Elikkä se suhde ei muutu vaikka laitat enemmän tai vähemmän. Jos halut keskenään vertaila lannoiteet ja niitten annostelusuositukset sun pitää laskea esimerkiks kuinka monta grammaa typpeä, fosforia, kaliumia/annostelukerta.

Esim.

nutriforten starttilannoiten npk on 12-15-10

yks mitta on 15ml ja painaa noin 4g.

12% 4 grammasta on 0.48g

elikkä yks mitta sisältää 0.48g typpeä

käyttöohjeiden mukaan laitetaan yks mitta/10l vettä

elikkä yks litra valmista kastelulannoitetta sisältää 0.048 g typpeä.

15% 4g on 0.6g fosforia. Per litra antaa 0.06g

ja

10% 4g on 0.4g kaliumuia. Per litra antaa 0.04g


en tiedä tajuuko kukaan tästä mitään, mutta koitin ainakin selittää selkeästi.
:lol:

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "cix"... nyt en ymmärrä ollenkaan miten olet laskenut!

Kiitos!  :lol:

En ymmärtänyt minäkään tällaisen tarvetta, mutta tein sen "yleisön pyynnöstä".

Alkuperäinen, litran annokseen perustuva vertailu oli vähän aikaisemmin.
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=47480#47480

Kun kerran tuli puheeksi, voisit auttaa minua täydentämään taulukkoa tuon kiinnostavan starttilannoitteen osalta. Sinun laskuistasi litralle tulisi siis 48-60-40 milligrammaa. Aika kova satsi. Lannoitteen esitteestä näin, että sen käyttö kerrotaan neliömetreissä, eli sitä ei ehkä ole tarkoitettu käytettäväksi pelkästään kasteluvetenä noilla väkevyyksillä. Mikähän olisi vertailukelpoinen lukema? "Pienille taimille 0,5 g litraan vettä viikoittain" sisältää myös lisälaimennuksen, jonka määrästä ei saa selvää. Montako kertaa viikossa kastellaan?
Tuossa on kuitenkin tuhti annos fosforia, jos se vaikka auttaisi kukintaan ja juurien kasvuun. Annos vain pitäisi minusta olla noin kolmannes laskemastasi, jotta se tulisi muiden tasolle. Ehkä Nutriforte onkin laskenut niin, mutta ilmaisee sen omaperäisellä tavalla.

cix

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Lainaus käyttäjältä: "cix"... nyt en ymmärrä ollenkaan miten olet laskenut!

Kiitos!  :lol:

En ymmärtänyt minäkään tällaisen tarvetta, mutta tein sen "yleisön pyynnöstä".

Alkuperäinen, litran annokseen perustuva vertailu oli vähän aikaisemmin.
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=47480#47480


juu kyllä näin tuo sun litran perustuva vertailu myös, mutta ei sekään kertonut kuinka monta g tai mg esimerkiks typpeä tulee biobloomin suosituksissa. ei se npk arvo nouse vaikka laitat 5 annosta. NPK-arvo on aina sama laitatko koko purkki tai yks annos. Mutta aineiden määrä nousee tietysti.
jos ymmärrät mitä tarkoitan :D.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "cix"... ei sekään kertonut kuinka monta g tai mg esimerkiks typpeä tulee biobloomin suosituksissa.

Sen se juuri kertoo. 10 mg.
Ehkä tuo olisi vaatinut lisäselityksiä.
Annoksessa sarake kertoo valmistajan suosittelemalla annostuksella (mg/litra)  kasteluveden pitoisuudet milligrammoissa. Ne ovat täysin vertailukelpoiset eri valmistajien välillä, paitsi että annosteluohjeet ovat joskus vaikeita tulkita.

EDIT: Sori mahdollinen sekaannus. Mittayksikkö on laskemisen helpottamiseksi ollut prosenttia grammasta eli gramman sadasosia. (N-P-K arvot ovat prosenttilukuja). Laita siis nolla perään, jos haluat milligrammoja.

Tein taulukon talvella, eikä dokumentointi ollut kovinkaan hyvää.  :lol:

cix

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Lainaus käyttäjältä: "cix"... ei sekään kertonut kuinka monta g tai mg esimerkiks typpeä tulee biobloomin suosituksissa.

Sen se juuri kertoo. 10 mg.
Ehkä tuo olisi vaatinut lisäselityksiä.
Annoksessa sarake kertoo valmistajan suosittelemalla annostuksella (mg/litra)  kasteluveden pitoisuudet milligrammoissa. Ne ovat täysin vertailukelpoiset eri valmistajien välillä, paitsi että annosteluohjeet ovat joskus vaikeita tulkita.


voi ei :D sori! :lol:

:oops:

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "cix"
Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Lainaus käyttäjältä: "cix"... ei sekään kertonut kuinka monta g tai mg esimerkiks typpeä tulee biobloomin suosituksissa.

Sen se juuri kertoo. 10 mg.



Nyt kun katson uudestaan tuota talvella ihan vain omaan käyttöön tehtyä vertailutaulukkoa, niin mittayksikkö ei taida olla oikein. Ei sillä ollut minulle mitään merkitystä. Yksinkertaiset kokonaisluvut ovat helpompia vertailla kuin desimaalit ja siksi taisin päätyä tähän.

Annoksessa-sarakkeet kertovat pääravinteiden pitoisuudet litrassa kasteluvettä, mutta yksikkö on prosenttia grammasta eli gramman sadasosia. Niihin nolla perään ja saadaan milligrammoja. Noin se taitaa tarkkaan ottaen olla, jos joku haluaa eksakteja lukemia. Vertailuun nämä ovat helpommat.  :lol:

Edellinen sarake Annos millilitraa/litra tarkoittaa nesteistä puheen ollen grammaa litrassa. Myös jauheinen Puutarhan kesä painaa gramman/millilitra. Näitä lukemia on vaikea saada selville hankkimatta kyseistä tuotetta, eivätkä kaikki ehkä olekaan aivan valmistajan suosituksen mukaisia.

cix

Lainaus
Kun kerran tuli puheeksi, voisit auttaa minua täydentämään taulukkoa tuon kiinnostavan starttilannoitteen osalta. Sinun laskuistasi litralle tulisi siis 48-60-40 milligrammaa. Aika kova satsi. Lannoitteen esitteestä näin, että sen käyttö kerrotaan neliömetreissä, eli sitä ei ehkä ole tarkoitettu käytettäväksi pelkästään kasteluvetenä noilla väkevyyksillä. Mikähän olisi vertailukelpoinen lukema? "Pienille taimille 0,5 g litraan vettä viikoittain" sisältää myös lisälaimennuksen, jonka määrästä ei saa selvää. Montako kertaa viikossa kastellaan?
Tuossa on kuitenkin tuhti annos fosforia, jos se vaikka auttaisi kukintaan ja juurien kasvuun. Annos vain pitäisi minusta olla noin kolmannes laskemastasi, jotta se tulisi muiden tasolle. Ehkä Nutriforte onkin laskenut niin, mutta ilmaisee sen omaperäisellä tavalla.


Juu katoin just, ja kyllä nuo arvot pitää paikkaansa. olen antanut sitä ehkä 3 kertaa chilille ja ne kukkii ainakin vielä hienosti :D.
luulen että laitan vähän vähemmän seuraava kerta kuitenkin :P.

[/quote]

Icaros

Olen vasta tänä vuonna aloitellut kasvattelua, muutama cayenne, lombardo ja kaupan punainen habanero ovat kasvamassa. Cayennet ja lombardot kypsyttelevät jo satoa, habanerot ovat vielä aivan pieniä. Mietin nyt sitten että kun rahaa tulee vihdoin ensi yönä, voisin tilata lannotteita. En vaan todellakaan tiedä että mitä lopulta tilaisin. Bio Bizzeistä täällä on paljon puhuttu ainakin näemmä.
Onko tuo Viherpeukun Bio Bizz setti 1 kannattava ostaa? Ja jos sen ostan, onko vielä jotain muuta mitä tarvitsisi?

Rince

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Annoksessa-sarakkeet kertovat pääravinteiden pitoisuudet litrassa kasteluvettä, mutta yksikkö on prosenttia grammasta eli gramman sadasosia. Niihin nolla perään ja saadaan milligrammoja. Noin se taitaa tarkkaan ottaen olla, jos joku haluaa eksakteja lukemia. Vertailuun nämä ovat helpommat.  :lol:


Vielä kun lisäät sarakkeen "hinta per annos", tai oikeastaan "hinta per ravinnegramma" niin tuo on täydellinen  :lol:

Esim. Puutarhan Kesässä on 16+9+22=47% ravinteita, eli kilon purkissa on 470 grammaa. Koska kilon purkki irtoaa hintaan 6,90 euroa, maksaa yksi gramma ravinteita 6,90/470=1,468 senttiä.

"hinta per annos" on harhaanjohtava, koska esimerkiksi annoksessa Substral Kesäkukkaa on 1540 mg ravinteita, mutta  Nekossa vain 220 mg...

unska

Mistäs nuo kasvit saavat alussa kaikki ravinteet jos kasvatetaan esim. kivivillassa? Omien kasvien kasvamisvauhti näyttää hiipuneen valtavasti kun siirsin ne mullasta kivivillaan. Huom. kasvit ovat vasta sirkkalehtitasolla.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "unska"Mistäs nuo kasvit saavat alussa kaikki ravinteet jos kasvatetaan esim. kivivillassa?

Kasvattajan antamista lannoitteista. Ei mistään muualta.
Silloin on vain annettava vesiviljelyn lannoitteita, ei näitä multaan tarkoitettuja.

Sirkkalehtien ja juurien kasvattamiseen siemenillä on mukanaan"aloituspaketti" energiaa itämistä varten. Vasta ensimmäisten lehtien kasvattamiseen tarvitaan ravinteita.

Chilivaari

heinäkuu 15, 2008, 15:40:14 ip #159 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 21, 2009, 16:49:24 ip käyttäjältä Chilivaari
Lainaus käyttäjältä: Rince... Vielä kun lisäät sarakkeen "hinta per annos", tai oikeastaan "hinta per ravinnegramma" niin tuo on täydellinen  :lol:

Heh,

Hyvä idea sinänsä. En vain tiedä noiden hintoja.
Tässä kuitenkin muutama helposti selville saatu. Yksikkö on Euroa/kilo ravinteita Noin niistä tuli selkeämpiä kokonaislukuja. Puoli kiloakin kyllä riittää kymmenille chileille vuodeksi.

Halvin tietooni tullut (tarjous) oli kananP, 11 €
Puutarhan Kesä  15€
Substral  83 €
Biobizz Grow  100 €
Biobizz Bloom 139 €
Chilli Focus     300 €

Tuo erikoislannoite löytyi Englannista ja vain 0,3 l pulloissa. Muiden annos oli yleensä litra paitsi Kanankakalla 20 l = 13 kg. Sehän ei mikään chililannoite ole. Lannoitepuikot ovat huomattavan kalliita, vaikka sisältävät suunnilleen tuota halvinta puristetussa muodossa.

Chilli Focuksesta paljastui suttuisen sisältöluettelon avulla, että luvut ovat oudosti pyöristettyjä. Siinä on esimerkiksi fosforia 0,44%, vaikka he ilmoittavat 1. Tuosta syntyy yli kaksinkertainen virhe. Ei tämä ainoa omaperäisten pyöristysten harjoittaja ole. Pitänee korjata taulukkoa, kunhan muitakin puutteita ilmenee.

Edit: Linkki korjattu