tammikuu 10, 2025, 11:39:40 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Esan hydroilut 2007

Aloittaja esa, joulukuu 19, 2006, 15:55:28 ip

« edellinen - seuraava »

esa

Vaihdoin hydroihin uudet litkut tavoistani poiketen jo kahden viikon kohdalla. 100l uusia litkuja on raahattu paikoilleen. Tällä kertaa suoritin operaation suosiolla tytön nukahtamisen jälkeen ja aikaa meni vain puolet aiemmasta. Kummasti helpottaa kun ei tarvitse kokoajan hätistelemässä taaperoa pönttöjen kimpusta ;)

Alkaa vähitellen näyttää siltä, että kyllä tästä tulee vielä ok kausi. Vielä pari viikkoa sitten näytti todella synkältä - vain pari pensasta kasvoi kunnolla. Nyt kaikki pensaat ovat terveen näköisiä ja kasvupyrähdys on alkanut tai alkamassa. Onneksi kesään on vielä hyvin aikaa... No kävi miten kävi niin onneksi sato on taattu myös etäsijoitetuilla taimilla. Lemon droppeja on jo nyt kypsymässä jokusen kymmenen palkoa ja rocotojakin toista kymmentä.

- Esa

esa

Otin tänään muutamia kuvia ja alkoi suorastaan järkyttämään, kun laitoin rinnan kuvat hydrossa lojuneesta ja mullassa kasvaneesta CAP 502:sta. Kasvit idätetty samaan aikaan syksyllä ja kasvaneet osan aikaa hydroissa. Sen jälkeen multakasvi on odotellut kesää ja isompaa ruukkua. Toisaalta hydrokasvikin on kärsinyt mm. ylilannoituksesta. No eipä sen enempää antaa kuvien puhua puolestaan... Extrana parempi kuva CAP 502:sen kukasta.



- Esa

esa

Kuvapäivitystä kehiin (pitkästä aikaa):

 

Starfish (bac.) - C04896 (pub.) & CAP 1151 (bac.) - Long pequin (ann.) - Bolivian rainbow (ann.)

 

Red fatalii (chi.) - NuMex Twilight (ann.) - Bolivian rainbow (ann.) - CAP 502 (sp.)

 

CAP 520 (frut.) - Yrttitarha CB:ssä

-----------------------------------------

Vihdoinkin on alkanut kunnollinen kasvu. Pääansio on todennäköisesti auringolla, joka on vihdoin alkanut paistaa tännekin. Mutta osaltaan lannoitusten tarkastuksella. Olen vihdoin myöntänyt että näissä oloissa toimii miedommat annokset. 4kk taoin päätä seinään liian tuhdeilla litkuilla ja kasvu (tai sen puute) oli sen mukaista. Nyt olen päätynyt siihen että käytän annostuksena mato:micro yhdistelmällä noin 60% 3ml/2ml annostuksesta (vastaa noin 300ppm riippuen, miten laskee mukaan vedestä tulevan kalsiumin).

Kokeiluun on menossa myös nutriforten tomaatti ja mansikka lannoite. Aiemmin oli puhetta nutriforten hyötykasvilannoitteesta, mutta sen lahjoitin porukoille käytettäväksi etächileilleni. Jälkimmäisestä puuttui kokonaan kalsium enkä löytänyt käytännöllistä tapaa sitä lisätä tuntuvassa määrin puuttumatta muihin ravinteisiin... No, tomaatti ja mansikka lannoite lähtee kokeiluun parilla kasvilla seuraavassa litkujenvaihdossa. Annokseksi olen ajatellut 1osaa 4.5g ja 2osaa 2.2g. Annostelu tapahtuu toki emoliuosten avulla (30% & 20%) 15ml ja 11ml. Annostelu vastaa kohtuu tarkasti 60% mato:micro yhdistelmää. Tarkempia tietoja saa pyytää jos kiinnostaa. (Väsättynä on mm. yksinkertainen ravinnelaskuri google spreadsheetiin)

- Esa

esa

Litkut vaihdettu ja samalla siirsin keskitetyn ebbin parvekkeelle - harsojen alle tietysti. Kummasti tuli tilaa olohuoneeseen ja parvekekin muuttui astetta viihtyisämmäksi. Pitää käydä vielä biltemassa tms. hakemassa muutamat kaarevat kukkatuet. Vanhastaan löytyi kaksi ja niillä tuki loistavasti bossen. Parveke on sen verran tuulinen että tuet ovat ehdoton välttämättömyys. Lämpötila oli yöllä tippunut 5 asteen pintaan, mutta se ei näyttäisi kasveja haitanneen.

Litkujenvaihdon yhteydessä CAP 520 (frut.) ja CAP 1151 (bac.) siirtyivät nutriforte kuurille. Jos oletetaan että vesijohtovedestä tulee kalsiumia 30ppm (tod. 20-35ppm) niin silloin annostus näyttää seuraavalta:

N 67, P   24, K 130, Ca 72, Mg 11, S 14, B 0.09, Cu 0.04, Fe 0.54, Mn 0.22, Mo 0.01, Zn 0.09.
Tot ppm=319 K/N=1.94 N/Ca=0.94

Ja sama 60% 2ml:3ml micro:madolle (kalsiumia +30 vedestä):

N 68, P   36, K 114, Ca 62, Mg 13, S 27, B 0.16, Cu 0.08, Fe 1.70, Mn 0.38, Mo 0.09, Zn 0.13.
Tot ppm=322 K/N=1.69 N/Ca=1.09

Ja eikun odottelemaan mitä vajareita saadaan aikaan ;)

- Esa

esa

Terve,

Lisäilenpä pari kuvaa kun tuli kerran räpsittyä...



Kuten jo aiemmin mainitsin, keskitetty ebbi siirtyi parvekkeelle. Tänä vuonna sijoituspaikka on toisessa reunassa, jos vaikka tuo säleikkö hieman suojaisi tuulelta. Tähän mennessä ovat pysyneet pystyssä, mutta pitänee hakea lisätukia kunhan joudan biltemaan. Sisälle tuli samalla lisätilaa. Nyt muut chilit mahtuvat yksien loisteputkien alle, jotka sitten luovat kasveille symbolista valoa ;) CAP 1151 on tänä vuonna kasvanut köynösmaisesti. Vaihdoin sille noin 1,5 metrisen tukikepin niin voi pääkasvua kietoa surutta sen ympärille. Siinä kasvissa on kyllä potentiaalia ihan näyttävään pylvääseen Starfishin rinnalle. Tällä hetkellä korkeutta on vasta noin 60 cm.

- Esa

cornell

Eeriiinomaaiiistaaa... hienoa Esa, että ryhdyit testaamaan myös NF lannoitteita ja vieläpä GH vertailuryhmän kera  :haba:  :haba:  :haba:

Omat chinenset ainakin kukkivat lupaavasti NF liemillä... mul on noin 150 ppm:ää enemmän vahvuutta litkkuissa joten katellaan miten etenee... :D
¨käynks mä usein täällä?¨

esa

Lainaus käyttäjältä: "cornell"Eeriiinomaaiiistaaa... hienoa Esa, että ryhdyit testaamaan myös NF lannoitteita ja vieläpä GH vertailuryhmän kera  :haba:  :haba:  :haba:

Omat chinenset ainakin kukkivat lupaavasti NF liemillä... mul on noin 150 ppm:ää enemmän vahvuutta litkkuissa joten katellaan miten etenee... :D


Joo-o katellaan kuin käy. Ainakaan vielä ei ole mitäänkatastrofia ilmassa. Lähdin suoraan miedompiin litkuihin, kun olen pari kuukautta takonut päätä seinää liian vahvoilla. Eron näkee kyllä kasvussa. Valitsin nf:n vahvuudet ml tarkuudella (0.2/0.3g) vastaamaan mato/micro kombon vastaavia, joten jos jompi kumpi on huonompi niin ei ainakaan pitäisi vahvuuksista olla kiinni... Parin kuukauden päästä ollaankin sitten toivoottavasti viisaampia.

- Esa

esa

Kuvapäivitystä kehiin kun on ollut niin mahtavat kelitkin:

 

Bolivian rainbow (ann.) - Red fatalii (chi.) - Long pequin (ann.) - CAP 502 (sp)

 

Koko parveke-ebbi - Starfish (bac.) et al. - C04896 (pub.) - CAP 1151 (bac.)

 

passiivi-bosse - basilikaa CB:ssä

Lannoitekokeet etenee... Ei ainakaan vielä mitään hälyyttävää havaittu. Uusilla lannoitteilla elelevät siis CAP 1151 ja CAP 520 (starfish kuvassa oikealla). Mutta vielä ei mitään pitkällisiä johtopäätöksiä voi vetää.

Ninja-edit: Niin piti myös mainita että nykäsin kaikki diy-waterfarmit toimimaan 4 kertaa päivässä tunnin kerrallaan. Vesipumppujen kanssa tuntui että kasvit uivat aivan turhan paljossa vedessä. Ebbikasvitkin elää 4x 10min satsilla niin kyllä noidenkin pitäisi pysyä kunnossa. Saa nähdä kuin äijän käy.

- Esa

esa

Viikon työmatka takana ja ei pahoja yllätyksiä kasvien suhteen. Kasvu on kyllä ollut melkoista - Starfishillä on enää 40cm matkaa kattoon ja muutkin tulevat vauhdilla perässä. Starfishin latvominen on vähän hyödytöntä puuhaa, kun tilalle kasvaa aina noin 80cm suoraa runkoa. Näyttäisi muuten riittävän hyvin että pitää waterfarmien vesipumput päällä 4 x 1h päivässä. Ei nuoku lehdet illallakaan...

Mitä tulee nutriforte-mato lannoitevertailuun, niin eipä ole juuri eroa havaittavissa. CAP 1151 (bac.) kukkii ihan nätisti NF:n lannoitteilla, viereinen CAP520 (frut.) ei vielä. Starfish aloittelee madolla kukkimista ja C04896 on tyypillinen pubescens - kukkia nolla. Kaikkien kasvien lehdistö on terveessä kunnossa. Parvekkeen ebbissä olevat kasvit kukkivat reippaasti (bosse, long pequin) tai aloittelevat kukkimista (Red fatalii, CAP 502 (sp.)).

Kuvia tulee, kunhan jaksaa kuvailla. Pitäisi vissiin myös kuivailla hieman basilikaa kun tuo 60cm korkea basilikametsä alkaa varjostaa chilejäkin ;)

- Esa

esa

Kukkaa puskee pirusti ei vain pysty kuvaamaan kun on paha vastavalo. Viikolla pitäisi taas vaihtaa litkut ja iskeä monille kasveille topmaxit peliin. Kunpa olisi lopputalvesta tietänyt että tulee muutto eteen heinäkuussa - olisi jäänyt starfish idättämättä. Nyt mittaa reilu 2m ;).



Bonsai-bosse alkaa muotoutua mielestäni aika hienoksi, joten pistetään siitä isompi kuva.

- Esa

esa

Litkut vaihdettu alkuviikosta. Onneksi mulla ei enää ole kuin 6 erillistä vesiviljelyjärjestelmää. Vajaan sadan litran raijaaminen olohuoneesta/parvekkeelta vessaan on todella nuivaa puuhaa. No onneksi sitä ei tarvitse tehdä turhan usein.

Osa kasveista aloittelee kukintaa, mutta rocoton kanssa on ongelmaa. Tyypilliseen tapaansa kasvi mököttää. Kukan alkuja kyllä syntyy, mutta ne kuivahtavat ennen kuin oikeastaan kehittyvätkään. Lannoitteiden ei ainakaan pitäisi olla liian vahvoja. Tällä hetkellä laskennalliset vahvuudet ovat n. 320ppm (12ml matoa ja 18ml microa 10 litraan) Pitääkin kaivaa vanhoista muistiinpanoista, millä vahvuuksilla sain aikanaan punaisen rocoton kukkimaan. Muista kasveista parvekkeen ebbin kaikki yksilöt kukkivat voimakkaasti ja tuottavat kosolti marjaa ja olohuoneessakin CAP 1151 tekee reilusti kukkia. Kaikilla kasveilla on suunilleen samanlaiset ravinteet. Rocotot taitavat taas vain olla rocotoja ;)

- Esa

esa

Lomamatka lusittuna. Emäntä oli sitten vetänyt ässän hihasta ja vetänyt jatkojohdon seinästä ennen matkalle lähtöä. Parveke-ebbi oli sitten viikon ilman vettä. Onneksi oli aika sateista, sillä kuin ihmeen kaupalla selvittiin vain kohtuullisella lehtien tiputtelulla. Pahiten nokkiinsa otti tuuheahko bosse, sitä vastoin fatalii ja long pequin eivät olleet asiasta moksiskaan.

Parvekkeella kaikki kasvit tekevät mukavasti satoa, mutta sisällä ei tapahdu oikein mitään. En tiedä mikä mättää sama tilanne vaivaa sekä Nutrifortella että Mato/microlla lannoitettuja. Eivät ne nyt kaikki voineet kevään kämmeistä suuttua...

Muutama kuva vielä lomien ratoksi. Elokuun alusta vaihtuu laajakaistaoperaattori, joten ei olisi ennen sitä enää tarkoitus lisäillä kuvia.



Yksinäinen soturi puolustaa bossen koskemattomuutta ja "bonsai"-bosse marjahedelmäloistossaan.



CAP 502 (C.sp) kukat ovat voimakkaan vihertäviä ja niitä kasvaa kaksi kasvupistettä kohden. Maussa ei ole chinense aromia. Mitä lie ovat? Kaksi marjaa olen tosin vasta päässyt maistamaan... Osassa lemon dropin kukkia on hassu ilmiö. Terälehtin kärjessä on violettia väriä. Mahtaako moinen ilmiö olla yleistäkin? Viereinen lemoni tekee normaaleja kukkia ja molemmat ovat pistokkaita samasta emokasvista, joka teki täysin normaaleja kukkia...

- Esa

Herpiili

Vihertävä väri taitaa viitata Frutescensien leiriin :p

esa

Lainaus käyttäjältä: "Herpiili"Vihertävä väri taitaa viitata Frutescensien leiriin :p


Niinpä ja niin myös tuo jonniin asteinen taitos kukassa. Toisaalta 2 kukkaa/kasvupiste ei sinällään viittaa frutescensiin. Mausta en osaa sanoa, kun en ole frutescenseja maistellut. Kasvutapa voisi myös sopia frutescensiin - melko puumaista kasvua ja tuentaa ei tarvitse (ainakaan multayksilöt). Jotenkin mulla oli sellainen mielikuva että frutescensien marjat olisivat yleensä isompia, mutta olin siinäkin väärässä. Jo noiden infernon lajien joukoista löytyi vastaavan kokoista marjaa... ei vaan ollut tullut luettua tekstejä koskaan tarkasti ;)

- Esa

esa

Päivitystä pitkästä aikaa...

Litkut vaihdettu taas ja satoa odotellaan. Kasvit voivat hyvän näköisesti ja sadontuottokin on hiljakseen pääsemässä vauhtiin. Näin jälkikäteen katsottuna loppukevään kämmäilyt aiheuttivat kyllä toista kuukautta takapakkia kasvien kanssa. Toivottavasti ensi kaudella malttaisi olla hötkyilemättä.

Listaan kasvit ja niiden tilanteet suurpiirteisesti.

Parvekkeella ebbissä:

Bolivian Rainbow (ann.) - Reilusti marjoja (arviolta 100+), joista vanhimmat käyvät läpi värivaihdoksia. Kukkii edelleen vaikka menettikin paljon lehtiä kastelukämmin takia.

Red fatalii (chi.) - Bossen ja Long pequinin varjostama. Kukkii nätisti ja muutamia marjan alkujakin jo kasvaa hitaasti.

Long pequin (ann.) - kukkii runsaasti ja puskassa roikkuu 100+ marjaa. Jostain syystä marjat vain tahtovat jäädä hieman pienehköiksi, tai sitten vaan olen arvionut kuvista marjojen koon yläkanttiin...

CAP 502 (sp. frut?) - Kukkii pienen pieniä vihertäviä kukkia ja ensimmäiset marjatkin ovat aluillaan. Lannoitteilla kämmäilyn takia ensimmäiseen satoon näyttäisi tällä sankarilla kestävän lähemmäs 12kk.

Sisällä:

CAP 520 (frut.) - kasvaa ja vahvistuu koko ajan toivottavasti kukkii vielä syksymmällä.

CAP 1151 (bac.) - Pistokas viimevuodelta ruukkuineen noin 2m korkea. Tekee marjanalkuja, joita nyt hieman toistakymmentä ja päivittäin tulee lisää.

CAP 1153 (chac.) - Hento kasvi turpeessa/perliitissä/vermikuliitissä. Ainoa multakasvi, joka on ainakin tähän asti pysynyt ihmeenlailla hengissä.

Starfish (bac.) - Useiden latvomisten johdosta vain noin 2m korkea. Mahtaakohan tehdä lainkaan satoa. Luultavasti huono idea näin sisätiloissa ;)

C04896 (pub.) - Teki vain lehteä - ei kukan kukkaa vaikka kokoa oli jo kosolti. Tulevan muuton takia leikkasin noin 20cm korkeaksi rangaksi. Jos vaikka tekisi paksumpaa runkoa.

Passiivisissa:

Bolivian rainbow ja numex twilight. Tuottavat marjaa/kukkivat ja kituvat aitoon bonsai tyyliin. Näiden jälkeen taidan jättää passiivikokeet muiden iloksi - siksi heikosti kasvavat.


 - Esa

esa

Päivitystä pitkästä aikaa... Muutto takana ja näyttäisin selvinneen yhden kasvin menetyksellä - C04896 ei toipunut typistyksestä. Kasvatusolosuhteet paranivat älyttömästi. Tuulisesta länsiparvekkeesta, johon paistoi aurinko muutaman tunnin, siirryttiin läpinäkyvällä materiaalilla katettuun 12 neliön eteläterassiin, johon paistaa aurinko noin kello yhdeksästä ilta kuuteen. Tämä on varmaan niin lähellä kasvihuonetta, kuin ylipäätänsä on mahdollista kerrostalossa päästä ;) Kasvit suorastaan pillastuivat tekemään satoa, joten kausi näyttää pelaustuneelta. Kuvia seuraa, kunhan saan aktivoitua kotisivutilat uudelta palveluntarjoalta...

- Esa

esa

Kuvia sanahelinän sekaan. Elisan kotisivupalvelu potkittu pystyyn.

 

Pari yleiskuvaa terassilta. Kuvissa näkyy käytännössä kesän kaikki chilini (pl. kuollut c04896). Basilika ja kump. kasvavat myös iloisesti terassin lämmössä.



"Satokuvia" vasemmalta oikealle: Red fatalii - CAP 502 - CAP 1151 - Bosse



... Long pequin - CAP 1153 - Starfish.

- Esa

esa

Kyllä se aurinko on aina vaan aurinko. Nyt kolmisen viikkoa muutosta ja kasvien pääsystä eteläterassille on jälki sen mukaista. Kasvit jotka eivät suostuneet aiemmin kukkimaan kukkivat, ne jotka eivät pölyttyneet ovat täyttymässä marjoista ja ne jotka tekivät vain marjan pari notkuvat uusista hedelmistä. Kausi on pelastettu!

Päivitystä ravinnekokeiluihin: 3kk takana ja ei valitettavaa nutriforten mansikka&tomaatti -ravinteesta. Kasvu ja satotulokset on annostuksillani olleet vastaavat. Molemmilla raviteilla on ollut onnistujansa ja huonommin satoavat, mutta nyt valaistuksen muuttumisen jälkeen kaikki näyttäisivät satovan hyvin. Eli antanen oman suositukseni NF:n lannoitteisiin paremman hinta/laatu -suhteen johdosta.

Myös NF:n hyötykasvilannoite on ollut testissä kesän ajan porukoiden mökillä ja hyvältä vaikuttaisi ainakin tomaattien, kurkkujen ja chilien lannoittamiseen. Viimeiset makutestit on vielä tekemättä, mutta tuskin mitään yllätyksiä on odotettavissa.

Ensi kausikin on jo ajatuksissa. Muutaman kasvin enemmän voisi pistää tämän vuotisen kahdeksan sijasta. Toinen panostus olisi lajikkeisiin joita voi napsia hyvillä mielin jo ennen viimeistä kypsymistä. Puolet ja puolet voisi olla hyvä suhde raakana syötävien ja kypsäksi päästettävien välillä.

EDIT: muutama kuva loppuun, joita en viitsinyt laittaa yksinään...



CAP 1153 (chacoense) - Starfish (baccatum) - Red fatalii (chinense)


- Esa

esa

Iski taas pieni askarteluvimma. Pienellä aherruksella syntyi pienehkö ebbi. Tarkoituksena olisi laittaa se kiinni samaan ravinnesäiliöön aiemman ebbin kanssa. Oma ajastin ja pumppu käyttöön ja aikoihin joku 30min-60min viivästys. Maalia olisi tarkoitus läimiä pintaan kunhan kerkeän. Astiana on 45l laastipalju á 6,50€, Pöytäläpivienti 1,95€ ja muut osat ilmaiseksi pajasta. Ulkoinen ylivuotosuoja on toki vielä tekemättä. Saa nähdä monta näitä ilmestyy nurkkiin ;) Pönttö on siis tarkoitettu alustavasti kahdelle kasville.



Mökille jätetyt chilit voivat muutenkin hyvin ja satoakin tulee ihan vaivatta...



- Esa

tknummelin

Jösses kun on komia ebbi.