tammikuu 08, 2025, 22:11:42 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kotiruoka kunniaan!

Aloittaja Janne, joulukuu 28, 2006, 16:37:33 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Hei, hei, älkääpäs nyt Jaakkoa mollatko, kun ette tiedä mistä puhutte. Jotkut yhden lauseen lainaukset eivät tee oikeutta elämäntyölle.

Minä olen Jaakon tuntenut 60-luvulta lähtien. Siinä on rehellinen hyvän (ja yksinkertaisen ja terveellisen) ruoan ystävä. Vähemmän suolaa, vähemmän sokeria, enemmän makua, noin sen tiivistäisin.

Jo se, että mies on koonnut ja julkaissut suomalaisia perinneruokia eri puolita maata, maakuntaruokia yms. osoittaa, että hän ei pysynyt yhden ainoan suuntauksen äänitorvena. Maustaminen oli vuosikymmeniä sitten kieltämättä rajoittunutta, mutta se korvattiin valmistusmenetelmillä. Hyviä olivat keitokset ja paistokset, sen voin vakuuttaa. Omat kokkailuharjoitukseni lähtivät juuri Jaskan ja Veijon innoituksesta. Jos jätkien ulkonäkö ärsyttää, se on vain sen aikaista (yliampuvaa) julkisuuden hakua. Näköjään on toiminut.

Raimo Rintalihas

Kyllähän Jaakon reseptit ovat ihan hyviä, mutta juuri tämä "Minun maustamistapa on ainoa oikea tapa, muut vääriä" on ihan naurettavaa. Kai nyt joka ihminen voi itse maustaa oman ruokansa, miten haluaa. Se paljastaa, että Kokki Kolmonen on tyypillinen maalainen, juntti, jolle on mahdotonta tolkuttaa, että kyllä sen ruoan voi maustaa muullakin tavalla, kuin hänen tavallaan. Hän vihaa sisimmässään meitä chili-ihmisiä, kuten kaikkia muitakin, jotka haluavat "ainoaan oikeaan makuun" vaihtelua. Tämä ihminen on juuri se, joka tappelee chilituotteiden kaupoista poistamisen puolesta. Kouvolan asukkaista noin 90% on samanlaisia juntteja. Tämä pappa vaan pääsee kirjoittelemaan lehtiin. Ei meidän tarvitse välittää punaniskojen chilivihasta. Pitäkäämme chilien puolta.

chilihardhead.fi

Kyllähän Jaskakin on chiliä käyttänyt ja oikein kärmeksenkin uudessa versiossa paisteli.
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 27, 2011, 12:48:08 ip
Jo se, että mies on koonnut ja julkaissut suomalaisia perinneruokia eri puolita maata, maakuntaruokia yms. osoittaa, että hän ei pysynyt yhden ainoan suuntauksen äänitorvena. Maustaminen oli vuosikymmeniä sitten kieltämättä rajoittunutta, mutta se korvattiin valmistusmenetelmillä. Hyviä olivat keitokset ja paistokset, sen voin vakuuttaa. Omat kokkailuharjoitukseni lähtivät juuri Jaskan ja Veijon innoituksesta. Jos jätkien ulkonäkö ärsyttää, se on vain sen aikaista (yliampuvaa) julkisuuden hakua. Näköjään on toiminut.

Komppaan
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

Nosiseptori

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 27, 2011, 12:48:08 ip
Vähemmän suolaa, vähemmän sokeria, enemmän makua, noin sen tiivistäisin.

Jaakko on nyt narrannut!

Kyllä lisämakua tuo lisäsuola ja lisäsokeri. Tai lisäpippuri. Tai lisächili.

jortikka71

elokuu 27, 2011, 13:21:11 ip #24 Viimeisin muokkaus: elokuu 27, 2011, 13:23:10 ip käyttäjältä jortikka71
Näin se menee, esim. sienten kohdalla. Hyvä sienikeitto vaatii hyvän freesauksen, hauduttamisen nesteessä, mitä kukakin haluaa käyttää. Haudutetaan jotta saadaan sienistä kaikki maku talteen ja sitten RÄJÄYTETÄÄN MAUT YHTEEN, milläs muulla kun kun SUOLALLA!
HELEPPOO KUN HENGITTÄMINEN ;)
P.S kuivattuja sieniä murentamalla joukkoon, saa lissee makuva, ei tarvii liemikuutioita,
myös itsetehty sienisuola toimii..

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Nosiseptori - elokuu 27, 2011, 13:15:25 ip
Kyllä lisämakua tuo lisäsuola ja lisäsokeri.

Noinko pitkälle on jo menty?

Olisit maistanut suomalaisia ruokia 1950- ja 60-luvulla.

Janne

Vanhan ketjun nosto näköjään :)

Mutta allekirjoitan oman kirjoitukseni vieläkin täysin. Tarkoitukseni ei ollut eikä ole vieläkään mollata Jaakkoa, nostan väinämöishattua hänen työlleen suomalaisen ruokakulttuurin puolesta. Kritiikkini kohdistuu tiivistetysti siihen, ettei hän ainoastaan puolusta suomalaisia perinneruokia vaan hyvinkin fanaattisesti vastustaa muita tapoja laittaa ja maustaa ruokaa. Sinänsä on aina arvokasta laittaa kampoihin texmexkebabpizza -ruokakulttuurille ja tarjota muitakin vaihtoehtoja.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Nosiseptori

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 27, 2011, 13:33:55 ip
Lainaus käyttäjältä: Nosiseptori - elokuu 27, 2011, 13:15:25 ip
Kyllä lisämakua tuo lisäsuola ja lisäsokeri.

Noinko pitkälle on jo menty?

Olisit maistanut suomalaisia ruokia 1950- ja 60-luvulla.


Rappio lähti liikkeelle siitä, kun ensimmäiset appelsiinit tuotiin Suomeen?

Nosiseptori

Lainaus käyttäjältä: Janne - elokuu 27, 2011, 13:53:04 ip
Vanhan ketjun nosto näköjään :)

Mutta allekirjoitan oman kirjoitukseni vieläkin täysin. Tarkoitukseni ei ollut eikä ole vieläkään mollata Jaakkoa, nostan väinämöishattua hänen työlleen suomalaisen ruokakulttuurin puolesta. Kritiikkini kohdistuu tiivistetysti siihen, ettei hän ainoastaan puolusta suomalaisia perinneruokia vaan hyvinkin fanaattisesti vastustaa muita tapoja laittaa ja maustaa ruokaa. Sinänsä on aina arvokasta laittaa kampoihin texmexkebabpizza -ruokakulttuurille ja tarjota muitakin vaihtoehtoja.


Meille suomalaisille tekisi kyllä ihan hyvää perehtyä perinteiseen ruuanlaittoon ja raaka-aineisiin. Varsinkin eläinten eri osien hyödyntämiseen. Olisi ihan kunnioittavaa syötyä ruokaa kohtaan käyttää se edes taloudellisemmin ja hyödyntää siitä useampi osa kuin vain parhaat pihvifileet. Jannen kritiikki osuu kuitenkin kohdalleen: makuja on monia eikä siksi vain Yhtä oikeaa tapaa(tm). Sitä paitsi Kolmonen käyttää monissa resepteissään voin sijasta kylmäpuristettua rypsiöljyä. Tosi perinteistä. Vasta 60-luvulla rypsistä poistettiin myrkyllinen - tarkemmin sanottuna sydäntoksinen -erukahappo, jolloin siitä tuli elintarvikekelpoista.

Ryhis

Jaakko Kolmonen edustaa sitä suomalaista ruokakulttuuria joka on syntynyt aikana jolloin Suomessa ei ollut ruokaa eikä kulttuuria. Jaakon kirjoja ja artikkeleita lukeneena, mm. ravintola-alan ammattilehdistä, olen saanut sellaisen vaikutuksen, että jos Jaakko olisi meillä presidenttinä niin kaikki söisivät kaskinauriita rohdinmekot päällä. Kaikki kunnia tosin Jaakolle, hän on tehnyt erittäin pitkän uran kokkina ja on satavarmasti erittäin ammattitaitoinen sekä pätevä sälli.

Omalle tyylilleen pitää olla uskollinen, mutta Jaakon tapauksessa nykyaika on mennyt ohi ja pitkälle. Minun näkemykseni mukaan Jaakko ei edusta mitään "vanhaa viisautta" vaan pikemminkin synkkää keskiaikaa...

http://www.youtube.com/watch?v=Mv8Z_JOnu6s

Kun katsoo tuon videopätkän niin oikein pelästyy. Katsokaa noita aivopestyjä ja synkkiä ihmisiä ravintolasalissa...
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Nosiseptori

Lainaus käyttäjältä: Räyhis - elokuu 27, 2011, 15:29:24 ip


Omalle tyylilleen pitää olla uskollinen, mutta Jaakon tapauksessa nykyaika on mennyt ohi ja pitkälle.



No, mutta mainitseehan Jaakko tuossa pätkässä raflaavasti otsikoidun "Tartu pannuun" -kirjan, joka on tarkoitettu nuorille.  ;D

LupeKani

Taitavat nää kaikki sairaudet johtua noista kevyttuotteista ja muista jalosteista joilla ei ole enää tekemistä alkuperäisen tuotteen kanssa kuin mahdollisesti nimi. Kyllähän sitä pointtia on, että ihmiset voisivat laittaa ruokaa perinteisemmin, mutta täyttä paskaa se ettei ulkomailta tulleita höpöhöpö juttuja saisi syödä.

jortikka71


Lainaus käyttäjältä: Räyhis - elokuu 27, 2011, 15:29:24 ip
jos Jaakko olisi meillä presidenttinä niin kaikki söisivät kaskinauriita




Heh, kaskinauriita!! Tietyissä piireissä tästä on tullut aika kuolematon läppä, kiiskilientä unohtamatta..

Mites olis tirriliha ja kirnupiimä, niin hyvää kun tirri onkin..

http://www.youtube.com/watch?v=h1Z5L6FDZwQ&feature=related

Aji Inferno

Jaakko edustaa omien vanhempieni makumaailmaa, eli aikaa jona mausteina olivat tosiaan pelkästään suola, pippuri ja ehkä tilli. Heille tämä meidän meininkimme on aika lähellä sitä, jos lestadiolainen joutuisi katsomaan telkusta South Parkin jakson, jossa saatana kysyy jumalalta neuvoa homo-parisuhdeongelmiinsa Saddam Husseinin kanssa. Siinä on kaksi aivan erilaista näkökulmaa ruokaan, kumpikaan ei parempi tai huonompi kuin toinen. Välillä esim. reilu "uudet perunat tillillä + silliä" on oikein loistavaa syötävää. Sitten toisena hetkenä taas vaikka vahva kiinalainen rokkaa kuin nagahumalainen hirvi! :D

Ryhis

Elikkä mitä Toveri Inferno yrittää sanoa, kultainen keskitie on paras. Ei kaadeta käynyttä tammanmaitoa sillin ja uusien perunoiden sekaan tai tuunata mämmiä chilillä. Ei mustikkapizzaa tai cokacolassa keitettyjä ahvenia.

Perusasiat perusasioina ja kohtuutta cross kitchen-kokeiluihin.

Mutta Jake-setä saisi kyllä heivata sen Väinämöislakkinsa vaikka kansallismuseoon näytille ja hieroa vähän nagapyrettä pizzaansa..
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Chilivaari

Jaakko lupasi vastauksia tähän ketjuun, kunhan muilta kiireiltään ehtii. Hänellä on nyt juuri valmisteilla Yleen marjailta ja Der Spiegeliin sikäläisen toimittajan kanssa iso ruokajuttu. Sitten voisi olla aikaa chilifoorumille.

Jaakon ohjelmassa on käytetty chiliä, jopa aidon intialaisen gurun opastuksella. Tuota en ole nähnyt itsekään ja tuskinpa moni täällä kirjoittelevista. Suurin osa teistä ei ollut edes syntynyt silloin kun Patakakkosia esitettiin säännöllisesti viikoittain. Ruokaa tehtiin sen ajan aineista ja sen ajan mausteilla, silloisten terveysihanteiden mukaan. Ajat ovat muuttuneet ja me Jaakon kanssa sen mukana. 40 vuotta vanhojen näytteiden pohjalta ei kannattaisi lähteä lyömään ketään lyttyyn.

Aji Inferno

Olisi tosiaan kiintoisaa avata positiivinen ja ennakkoluuloton keskustelu täällä Jaakon ja mahd. muiden erilaisten kokkauskulttuurimme vaikuttajien kanssa. Onhan täälläkin varsin kokkaustaitoista porukkaa, aina ammattikokeista alkaen.

Janne

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 29, 2011, 11:17:17 ap
Ajat ovat muuttuneet ja me Jaakon kanssa sen mukana. 40 vuotta vanhojen näytteiden pohjalta ei kannattaisi lähteä lyömään ketään lyttyyn.

Ei ainakaan minun tarkoituksena ole ollut häntä lyttyyn lyödä. Tuo aloitusviestissä mainittu artikkeli on muuten 5 vuotta, ei 40 vuotta vanha.

Julkisuus ja yksittäiset artikkelit toki voivat antaa vääristynyttä kuvaa asioista ja myönnän kernaasti että "hyökkäsin" nimenomaan tuota saamaani käsitystä vastaan. Kiteytän oman mielipiteeni aiheesta tähän: ei ole olemassa yhtä oikeaa tapaa valmistaa ruokaa, eikä yksikään raaka-aine ole sellainen että sen ominaisuudet pääsevät loistamaan ainoastaan yhdellä tapaa valmistettuna.

Sitäpaitsi minäkin suorastaan rakastan esimerkiksi pelkällä suolalla maustettua läskisoosia, vaikka kunnon läskiä ei oikein kaupasta tunnu saavan. Onneksi sentään löytyy useammastakin paikasta tutunkauppana vähän tuhdimpaa sikaa.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Aji Inferno

Pakko kumminkin ihan piruuttaan lisätä: se suolalla maustettu läskisoosi on nam! - mutta ripaus nagaa ja/tai edes habanero tabascoa siihen... Nam nam! :D  Okei, tärkeintähän on lopputulos ja se, miltä se maistuu, eivät siihen käytetyt aineet.

Nosiseptori

elokuu 29, 2011, 12:57:16 ip #39 Viimeisin muokkaus: elokuu 29, 2011, 13:04:34 ip käyttäjältä Nosiseptori
Jos joku kärjistelee asioita tai ilmaisee mielipiteitään kärkkäästi, niin mielestäni on ihan ok vastata samalla tavalla. :) Jaakon pointti on varmasti ollut se, että ei ruoanlaitto tarvitse eksotiikkaa ollakseen hyvää. Jos halutaan korostaa ruoan alkuperäistä makua, niin kyllähän sen voi tehdä vähentämällä maisteita. Esimerkiksi ei hyvää karitsanlihaa tarvitse upottaa voimakkaisiin marinadeihin tai kastikkeisiin. Ei se silti välttämättä pilalle mene. Yksinkertaisen maustamisen suosimista voi tuoda esiin positiiviseen sävyyn kehumalla sitä haukkumatta muita. Haukkua toki saa, mutta sitten pääseekin ottamaan vastaan vastakritiikkiä. Sitä paitsi kuka muka on ollut lyttäämässä Kolmosen elämäntyötä? Jos viitataan yksittäisiin lauseisiin ja lehtijuttuihin, niin kai niihin saa ja pitääkin kommentoida sillä suppealla alueella, jota aihe koskee.

Syön samalla muuten hernekeittoa, joka on mausteiden ansiosta ruskeaa. Varmaan pilalla.


EDIT: Jaakolle terveisiä, että kevytkerma on pahaa.