tammikuu 09, 2025, 22:20:54 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


ikioma grillaamiskulttuurisi

Aloittaja Pertsa, kesäkuu 15, 2007, 19:56:04 ip

« edellinen - seuraava »

Pertsa

kunhan nyt vain hiukan puran puheripuliani....
mitenkäs rakkaiden foorumilaisten kesän grillaamiset, kotona, parvekkeella, pihalla, hiilillä, kaasulla,  sähköllä, milloin, possua, nautaa, kanaa, vaiko mitä?
herra tietää josko saataisiin myös kaikille hyödyllisiä vinkkejäkin tänne :D
itse grillailen pääasiallisesti parvekkeella sähköllä, pihassa on myös muurattu tulisija jossa yleensä kokoonnumme pihapiirin miesten kesken.
itselleni on muodostunut sellainen tapa että oli se vaikka vain 2kpl makkaraa jotka aion grillata, niin varaan siihen koko illan aikaa..grillaaminen on minulle lähestulkoon pyhä rituaali joka menee aina tietyn kaavan mukaan(ritilän pesu, kuivaaminen grillin lämmetessä aluksi mietoon alkulämpöön jonka aikana grillattavat tuotteet ehtivät hyvin lämmetä huoneenlämpöisiksi ja vasta sitten kamat grilliin), saatan oluenkin/jos on viikonloppu niin viskin tai viinilasillisenkin nauttia siinä samalla...
yleensä meillä syötävät grillattavat ovat:
-makkaraa
-sikaa kaikissa muodoissaan
-täytettyjä tomaatteja foliossa
-täytettyjä chilejä/normi paprikoita
-kalaa
-siipiä/muuta lintua.(sorsaakin on joskus testattu, on <3)
-maksimissaan kaksi kertaa kaudessa nautaa
-muksuille kepakoita/lihapullia/nugetteja
-kasviksia
-yms muuta herkkua mitä nyt sattuu kaupasta mukaan osumaan.
marinadin teen pääasiallisesti itse(poikkeuksiakin on), oma perusohje kuuluukin:
ketsuppia/tomaattipyreetä
chipotlea
colajuomaa(kokis/pepsi/mikälie)
ehkä liraus kahvia
öljyä
suolaa
ehkä sinappia
jotain happoa colajuoman tueksi, valkkaria/sitruunaa/punkkua...yms...
jos jätän suolan pois niin sitten tilkka vahvaa liha/kasvislientä.
tosta saa eri variaatioilla lähestulkoon jokaiselle grillattavalle omanlaisensa soosin.
monelle meistä grillaaminen kuuluu kesään, mutta mikä onkaan mukavampaa kuin istuskella  parvekkeella toppapuku päällä helmikuun pakkasilla ja odotella muutamaa makkaran tynkää hampaat irvessä, ja jonka jälkeen taas herätä eloon...:)
ainiin, oma työjuhtani on toista kauttansa lämpenevä tefal masteris, hintaansa nähden varsin toimiva peli..taisi olla jotain 50e ja kaveri kirosi 100e:n luciferinsa alimpaan sinne jonnekin tuon antimia nauttiessaan...
Meillä määrää Nainen!

Tupakka

Aikaisemmin oli käytössä peruskaasugrilli, mutta koska kaasun hankinnat ja sellaiset alkoivat käydä liian vaikeiksi. Heivattiin se mökille sitten. Tässä on nyt muutama kesä peruspallogrillillä grillailtu. Parilagrilli, sähkö tai kaasukäyttöisenä olisi kuitenkin mielessä, mutta katsotaan sitten kun löytyy rahaa ellei tuota sitten hankita suvulle yhteiseksi.

Grilliin joutuu lähes aina ainakin maisseja, niitä on hyvä valella jollain chililiemellä. Toinen klassikko on folioon sipuliperunasekoitusta ja hieman sulatejuustoa(joukkoon voisi kokeilla myös chilisilppua). Useimmiten grillautumaan laitetaan myös possua tai broileria, joskus molempiakin. Ananasrenkaatkin maistuvat. Harvemmin on aikaisempina kesinä tullut vihanneksia laitettua, mutta tänä kesänä kun saa isompia chilejä omastakin sadosta(441551, ramiro ainakin) ja muutenkin enemmän valikoimaa niin voisi yrittää tehdä täytettyjä, vaikkapa 441551 täytettynä jollain perustäytteellä ja lemondropsilpulla. Harvinaisempana mutta kuitenkin yleensä jokakesäisenä herkkuna on toiminut grillattu banaani vaniljajäätelön ja vaahterasiirapin kera.
Joo.

Espelt

Grillaaminen kuuluu meillä niihin kesän iloihin joita odotellaan koko luminen aika. Heti kun lumet sulaa, saa meidän hiilipallogrilli kyytiä.

Yleensä ostan possua, ulkofilettä taikka kassleria, riippuen siitä miltä ne kaupassa näyttää. Pihvit teen nykyään itse, kun en ole enää kaupan palvelutiskillä töissä. Tein aina pihvit koneella 3 kertaa koneen läpi ajaen mureita pihvejä.

Broitskun koipia tulee kanssa grillailtua. Koivet ruskistan ensin grillissä ja käärin ne sitten folioon jotta eivät pala.

Marinadi tulee kaupasta. Merkki on Kapteenin Kastikkeet ja sitä perus- taikka sitten hunaja-pippuria.

Meillä käytetään ainoastaan brikettiä. Paras briketti tulee Australiasta. Se on tiivis ja painava ja luovuttaa lämpöä todella pitkään ja tasaisesti.

Olutta tulee yleensä juotua tuossa kun touhuaa grillin kanssa. Tänä kesänä pitää kokeilla ribsejä jonkun Jenkkimarinadin kera.

Kaiken kaikkiaan hiton kivaa hommaa.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

svalli

Takapihalla seisoo Char Broilin kaasugrilli, joka on käytössä ympäri vuoden, mutta yleisimmin silloin kun ei ole pakkasta. Kesäviikonloppuisin ei meillä edes laiteta mitään kuumennettavaa ruokaa sisällä, vaan kaikki kokkaukset tehdään grillissä.
Yleisin grillattava liha on nahaton ja luuton kananrinta tai sitten naudan sisäfilepihvi. Silloin tällöin grilliin laitetaan amerikkalaismalliset porterhousepihvit, mutta kolesterolin pelossa sitä harratetaan enää aika  harvoin. Kalaakin on grillailtu ja varsinkin minun suosikkejani on tonnikalapihvi. Raakabratwursteja tai 100% paistijauhelihasta tehtyjä hampurilaispihvejä heitän joskus grilliin, kun pitää saada jotain yksinkertaisempaa. Possua meillä syödään harvemmin ja siitä teen yleensä barbecueta, eli grillauksen jälkeen se kypsyy hiljalleen chilillä terästetyssä barbecuesoosissa sähköllä lämpenevässä haudekeittimessä.

Kasviksia tulee lihan kanssa grillattua joka kerta. Grilliin sopivat kesäkurpitsa, tomaatit, makeat sipulit, ananasviipaleet, isot täytetyt herkkuisienet, mikrossa esikypsytetyt valtavat uuniperunat ja tietenkin kokonaiset maissintähkät, jotka grillataan suojuslehtineen, niin eivät kuiva ja pala.

Lihaa en yleensä marinoi ennen grillaamista, sillä varsinkin makeat kastikkeet palavat lihan pintaan. Ennen grillausta ripottelen lihan pintaan maustesuolaa ja milloin mitäkin mausteseoksia ja chilipulveria. Joskus saatan marinoida kananrinnat vaikkapa öljypohjaisella salaattikastikkeella tai uittaa kalanpaloja salsassa ennen grillausta. Kun koko kesä menee syödessä grillattua ruokaa, on mukava välillä kokeilla erilaisia maustamitapoja tai uusia raaka-aineita.

Monethan vannovat aidon hiiligrillin olevan se ainoa oikea tapa, tuo kaasu on vaan niin helppokäyttöinen usein grillaillessa. Lisämakua noihin kaasugrillin tuotoksiin olen saanut käyttämällä folioon käärittyjä savustuslastuja polttimon päällä.

Mikään ei tietenkään voita nuotiolla paistettua lenkkimakkaraa ja kunnon sinappia, siinä kalpenee monet gourmee grillailut ja kokkikin saa rentoutua...
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Timppa75

Meilläkin kaasugrilli kuumenee kesällä melkein päivittäin.
Pääasiassa tulee grillattua possua,kanaa sekä välillä hirvenlihaa.
Sekä tietysti kaikenlaiset makkarat kuuluvat kesään.

Kesäkurpitsa marinoituina sekä maissi ja paprikat menee lihojen kyytipoikina.Ja tietysti noitten kanssa kaikki chilikastikkeet sekä tuoreet chilit kokonaisina tai hienona silppuna...alkaa kuola valumaan suusta,pitää vissiin lähtee kauppaan :wink:
Kun olet epävarma, mumise. Kun olet kusessa, delegoi.

Maca

Taitaa olla aikalailla miesten omima ala :D ...no meikäläinen, eli poikkeus, vahvistaa säännön! Maalla perinteinen hiiligrilli, parvekkeella sähkökäyttöinen. Ja grillaan vaikka lunta olisi polviin asti. Oletteko kokeilleet tofua? Hyvällä chilimarinaadilla sairaan hyvää!

Red Hot Chili Peppers

Itse muuratussa tiiligrillissä palaa vain puu! Siitä saa kunnon hiilloksen millekkä vain. Tavallisesti naudan filettä tai paistia, kanan rintaa tai koipea ja tietysti kasviksia; kesäkurpitsaa, munakoisoa, sipuleita jne. Makkara, muut jauhotuotteet tai lastulevyt eivät grillilleni eksy!
Myös itse valmistettu marinadi eri muodoissaan on käytössä lähes aina, kaupan oranssilimamarinadi ei.
Jos jokin polttaa, niin onko se kuuma?

Malla007

Mulla on ihan vaan sellanen halpis sähkögrilli tuossa terassilla... muuta kun täällä kerrostaloissa ei saa käyttää... :S

Useimmiten teen vartaita, joita grillailen.. mitä milloinkin niistä löytyy.. useimmiten pieniä tomaatteja, maissia, kesäkurpitsaa, kanaa tai kalaa, paprikaa ja ananasta. ja marinadina käytän vähä milloin mitäkin, tosin lähes aina  chilin kera..

Joskus grillaan ihan vaan kananrintafileitä tai tonnikalapihvejä. ai ja yks herkku on kyllä folionyytit! niihin laitan perunasipulisekoitusta, valmiiksi marinoituja kirjolohisuikaleita, kesäkurpitsakuutioita ja tuoretta tomaattia pieneksi silputtuna.. ja tietysti lemon drop jauhetta, mun mielestä kalalle tosi hyvä!! tossa tulee oikein kunnon ruoka samalla, ja noita on helppo tehä monta kerralla.. jos kokeilette niin ottakaa tarpeeks isot palat foliota ja leivinpaperia, mikään ei ota enempää päähän ku se, et lopuks huomaa ettei nyyttejä saa kiinni.... mä teen ainaki aika reilun kokoisiksi nuo nyytit.

Macc

Olikos kellään kokemusta halloumi-juustosta grillattuna? Tälle kesälle pitäisi moista kokeilla, kaverin suosituksesta...

Ai niin, pihalla grilli-majassa lepää Landmannin 3-polttiminen kaasugrilli, jossa paistuvat useimmiten Alenin Keijon lihatiskiltä ostetut valmiiksi marinoidut Jättikaslerit (n. 0,5kg/kpl), erinäköiset perunanyytit, kananrinnat, isot herkkusienet (puolikkaina, kunnolla chiliä soija-viinietikka-marinadiin!)...

Joskus kuhaakin on tullut grillattua, mutta aikamoista kyttäämistä sen kanssa on. Helpompaa heittää kasleria savuamaan kuumalle ritilälle ja keskittyä enemmän seuranpitoon ja oluen maisteluun.  :wink:

Janne

Lainaus käyttäjältä: "Macc"Olikos kellään kokemusta halloumi-juustosta grillattuna? Tälle kesälle pitäisi moista kokeilla, kaverin suosituksesta...

On, aivan mahtavaa kamaa! Tosin erittäin suolaista, eli jos on suolakammoinen niin kannattanee liottaa viipaleita reilussa vedessä.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Hombre

Kaasugrilliä käytän nykyään enimmäkseen. On tietysti puukäyttöinenkin, josta pidän enemmän. Herkkusienet tuorejuustolla täytettyinä ja sipulit ovat juuri nyt in. Muuten grillailen enimmäkseen porsaanlihaa.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

NaokiSoma

Juhannuksen ruokalistaa kauppalapulle rustatessani huomaan, että kaikki ruuat valmistetaan tänä(kin) vuonna grillissä. Grillinäni toimii OBH:n sähköparilagrilli, joka on ympärivuotisessa käytössä: talvisin sitä käytetään pöytägrillinä, kesäisin ulkona.

Lihoista grillaan yleensä possua (sisä/ulkofilettä, vaimo ei suostu esim. kaslerin syömiseen), lohta ja perusmakkaraa. Lihaisat makkarat jätän kauppaan, jos haluan syödä lihaa niin silloin myös ostan lihaa. Makkarassa täytyy olla mukana jauhoakin.

Kasviksista menevät (yleensä pekoniin tai vuohenjuustoon käärittyinä) tomaatit, sipulit, kesäkurpitsa, herkkusienet ja maissi. Sekä mitä muuta sattuu viileäkaapista löytymään.

Perunat sotken perunasalaatiksi tai sitten leikkaan lohkoiksi, esikypsennän mikrossa, ja grillaan foliossa öljyn valkosipulin ja mausteseoksen kanssa.

Kastikkeena käytän Santa Marian "Grill Oil Chili" kastiketta. Satuin löytämään sen toissa kesänä ja sen jälkeen olen siinä pitäitynyt; varsinkin kun kaikki muutkin kotona pitävät sen mausta. Tätä siis muihin, paitsi loheen johon laitetaan ainoastaan sitruunapippuria, tilliä ja suolaa.

Juhannus on grillijuhla! Nautitaan siitä!

Volitans

Joo, lempiaiheita!

Vakavasti, mutta kuitenkin huumorilla suhtaudun grillaukseen, kuten yleensäkin ruanlaitoon.

Grillauksessa, jos jossakin etukäteisvalmistelut "mis en place", kuten ranskalaiset sen taitavat sanoa on kaiken hyvän perusta. Jonkinverranhan tuota on tultu harjoiteltua, mutta silti aina välillä jotain unohtuu:

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/Pallogrillauksen+mestari+uusi+tittelins%C3%A4/1135229261340

Murphyn laki tuntuu toimivan tässäkin.

Itse tykkään grillata hiilillä. Usein tulee poltettua ihan lehtipuuta, jotta saa sopivan hiilloksen ja kaivattua aromia savuun. Omenapuu tuli toissavuonna kaadettua ja vieläkin tuota niin hienoksi osoittautunutta puuta onneksi hieman jäljellä. Kirsikka toimii myös erinomaisesti. Tervaleppä on suomalainen klassikko.

Makkaroiden grillaus ei ole oikein koskaan innostanut - liekö syynä ne lukuisat lapsuudessa makkaratikun nokassa paistetut (alkuun noetut) makkarat... Pitää vielä jossain välissä viritellä omia makkaroita, niin eiköhän se siitä.

Naapurin koiraa en vielä ole grillannut - itseäni ja kaverita kylläkin :) Kaikenlaista sitä on testailtu mm. nautaa, possua, lammasta, karitsaa, hevosta, hirveä, saksanhirveä, poroa, strutsia, ankkaa, kanaa, sorsaa, hanhea, ahventa, siikaa, makrillia, silakoita, nieriää, lohta, kirjolohta, piikkihaita, miekkakalaa, sillihaita, kampelaa, merikrottia, kampasimpukoita, monenmoisia rapuja mutta myös krapulaisia ja ties mitä vihanneksiakin ja etelän hetelmiä. Pizzaakin. Ja onhan sitä kastikkeitakin tehty grillin päällä - varsinkin tuota Béarnaisea ja sen johdannaisia.

Kuumahan tuossa helposti tulee, mutta mitään kintaita en käytä - filosofiani menee niin, että jos kintaita tarvitaan, niin sitten on jotain tehty pahasti väärin - pelkät grillipihdit riittävät. No, Treen chilimeetissä jäivät pihdit sitten kotiin ja niiden tilalla käytettiin puulastoja - toimihan se niilläkin, mutta täytyi nyppiä sormin katkikset pois, jotta sai ne  ennen sitkistymistä pois kuumasta rasvasta...

Grillatessa hirvi ei ole lainkaan hirveä, varsinkaan ulkofile ja varsinkaan syyskuussa täysin pimeässä pelkästään kuulo- ja hajuaistin perusteella grillattuna - ja tietenkin grillipihdeissä tuntuvan lihan kypsyyden ilmoittaessa, että sekunti liikaa, niin muuttuu huonommaksi - fantastisia elämyksiä!

Jotenkin ne huippu raaka-aineista tehdyt yksinkertaiset ruat oikein tehtynä ovat sittenkin niitä parhaita.

Aika usein tulee mietittyä aivan uusia reseptejä ja valmistustapoja.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry