tammikuu 09, 2025, 23:03:17 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


snun kausi 2008 hyvissä ajoin...

Aloittaja snu, elokuu 24, 2007, 11:46:35 ap

« edellinen - seuraava »

snu

Kuvia keittiön lampuista.

Taimien päällä olevassa lampussa on 15W purple esl. Lampun heijastimen suunnittelin ja toteutin itse.



Toisessa lampussa (oikealla) on tavallinen 20W halpis-esl. Taimilampun alla näkyy kohti valoa spurttaava CGN 19198. Hassu karvanen luikero.



Taimien kanssa saman lampun alla on myös feta-purkki-hydro. Sehän pääsi kuivahtamaan jossain vaiheessa, ja kasvi (perus-annuum) menetti suuren osan lehdistään. Nyt se on kuitenkin alkanut kasvattamaan uusia lehtiä muuallekin kuin latvaan. Tänään myös pistin sille ensimmäistä kertaa mato-micro-seoksen Nutriforten multalannotteiden tilalle. Johtuneeko kuivahtamisesta vai vääristä lannotteista, mutta vasta nyt on ensimmäiset juuret päässeet vesitilaan asti. Vedessä se on ollut jo lähes kaksi kuukautta. Kuvassa vasemmalla taustalla on Bolivian Rainbow, jonka lehdet ovat aivan samanväriset kuin muillakin. Saa nähdä tummuvatko pian.



Sweetie, jonka kylvin 23.10 on itänyt. Ihmeen helposti se kävi, ottaen huomioon, että hedelmä josta siemenen otin, oli vielä melkein kokonaan vihreä.

Parvekelaatikkoon oli jäänyt kolme noin 15mm korkeaa, aivan liian myöhään itänyttä porkkanan tainta. Siirsin ne sisälle kasvamaan korkeahkoihin kertakäyttömukeihin. Nähtävästi kaikkea pitää kokeilla.



Edit: Juuri huomasin, että mahdollinen jalapeno on alkanut myös vaihtaa väriään.

Edit2: Parvekkeella oleva rääpäle-chili näyttää niin pahalta, että en usko, että sitä saisi enää mitenkään elvytettyä. Otan sen sisään ja katson, miten käy.
#419
Eksyminen on suotavaa.

snu

Parvekkeella ollut pieni chili ei enää toipunut, vaikka toin sen sisälle.

Nyt olisi vähän paineita päästä kasveista eroon, varmaan jostain kymmenestä puskasta pitäisi luopua, että uudet taimet mahtuvat kaikki kohtuullisen valoisille paikoille. Ainakin kaikki perus-annuumit ja kaksi espanjalaista pitäisi lykätä tutuille. Vähän myöhemmin tarjolla olisi vielä jotain yksittäiskappaleita taimista, joita sattui itämään kaksi.

Venomilta tarttui mukaan Chilimiitistä punaisia ja keltaisia rocoton sekä Aji Dulce Amarillon siemeniä, joista osa pääsi idätykseen.
#419
Eksyminen on suotavaa.

snu

Väsäsin taas yhden fetahydron. Tällä kertaa valitsin siihen asukiksi Inca Berryn. Se oli aikaisemmin asustanut turpeessa ja oli melkein 20cm korkea, joten juurten pesemisessä oli vähän haastetta. Turpeessa on kaikenlaisia paakkuja, ja juuret olivat menneet niistä läpi, eikä paakkuja saanut hajoitettua. Tällainen oli pesuoperaation lopputulos, toivottavasti jäljelle jäänyt turve ei haittaa mitään.



Ajatuksena on tehdä sisempään purkkiin niin paljon reikiä, että kun siirrän kasvin suurempaan astiaan, sen sisemmän voisi istuttaa chilin mukana.



Saman lampun alla on nyt kaksi samankokoista Inca Berryä, toinen hydrossa ja toinen turpeessa, on mielenkiintoista seurata miten ne edistyvät.


Aikaisemmin oli koe pistää noin 50% hiekkaa sisältävään kestomultaan ja peruslannoitettuun turpeeseen samanlaiset Golden Cayennet. Kastelin molempia samalla lannoiteliemellä ja kun taimet olivat noin 25cm pitkiä, hiekkaseoksessa kasvanut oli sentin pitempi. Hiekkaseospaakku hajosi aika totaalisesti vaihtaessani kasvia suurempaan ruukkuun, joten se olisi ollut helppo pistää siitä hydroon.

Käytössä on nyt Micro+Mato, joten seos väkevöityy kasvin imiessä vettä, eikö? Veden pinta pitäisi siis varmaan pitää aikalailla samalla tasolla koko ajan? Millä korkeudella veden pinta olisi hyvä pitää?

Onko kenelläkään kokemusta juurten hukkumisesta passiivihydrossa?
#419
Eksyminen on suotavaa.

Filago

Mä katsoin sen sun boliviaanin siitä kuvasta, missä se näkyi taustalla, ja olihan se toki pienempi kuin mun samanikänen. Kuvasta ei saanut selvää, joko taimi oli oikeassa ruukussa. Mulla on muuten melkein samanlaiset lamputkin, lastentarhassa 20 W esl ja isommilla 30 W esl, eli ei siinäkään juuri eroa.

Siitä mulla ei ole mitään käsitystä, mitä vauhtia noi eri lajit/lajikkeet yleensä kasvaa, ja kaipa esim. vesiviljelyssä pääsee ihan eri nopeuksiin kuin perinteisesti mullassa, jos kaikki menee putkeen.

Mutta sellanen kaava on ollu havaittavissa vähän joka chililajikkeella, näillä uusilla ja vuosien varrella omalla vanhalla, että sitten on tullu selkee kasvupyrähdys, kun taimet ovat saaneet itsensä jugurttipurkissa siirtokokoon ja siirretty oikeeseen ruukkuun.

Ja senkin oon aikasemmin huomannu, että toisaalta jos siirtää liika aikasin, jos juuret ei oo kunnolla jugurttipurkin kokoiset, niin siirto ei aiheuta toivottua tulosta, vaan kasvi jumii aikansa sitten isossakin. Eli kaiken a ja o taitaa olla juuret? Kun ne on hyvät, isot ja vahvat, niin lisätila saa sitten lehdetkin kasvamaan perässä?

Ja noi sun Inca berryt, kyllä ne mun silmääni näytti reippailta kasveilta :).

Ehkä munkin pitäis alkaa perehtyä hydrojen saloihin jossain vaiheessa. Kunhan nyt ensin harjottelee mullalla...

Filago
#163

snu

Bosset on vielä tosiaan jugurttipurkeissa, ihan vaihtamiskunnossa varmaan jo. Valoa mulla on niillä taimilla vain 15W purple esl, eli vähän heikommin kuin sulla.

Inca Berryt voi kyllä ihan hyvin, ja muut baccat toisessa huoneessa ovat vielä 15cm pidempiä. Tosin niillä ei ole enää suurempaan purkkiin siirtämisen jälkeen ollut lisävaloa, mutta ehkä saan sen hoidettua sunnuntaina...

Minä tavallaan harjoittelen hommaa sekä mullassa että vedessä samaan aikaan. Ensin passiivifetahydrossa ja kunhan saan aikaiseksi sen hienon ebbin, niin sitten siinä.

Tänä vuonna satoa tuli noin 10 palkoa, ensi vuoden tavoite on 100, vaikka ei se 500:kaan mahdotonta ole... Puskien määrä pitäisi saada karsittua 16:een nykyisestä 31:tä, jos edes ne 16 mahtuu isoina mihinkään edes kohtuullisen valoisaan paikkaan.

Huomenna olisi koulussa puhe, aiheena chilit.
#419
Eksyminen on suotavaa.

snu

Ja rocotoja väitetään hankaliksi idättää! Pistin 4.11. neljä rocoton siementä multiin, ja nyt (11.11) kolmessa näkyy juuren alku ja neljäs on turpeen alla niin, ettei sitä näy. Myös ainakin toinen Aji dulce amarilloista on itänyt. Taidan siirtää ne lähiaikoina hiekka-multayhdistelmään kasvamaan, niin ovat sitten helpot siirtää hydroon. Edit: Nämä siemenet siis otettiin palosta 3.11 illalla ja kylvettiin 4.11 aamupäivällä. Idätys tapahtui tietokoneen powerin päällä jugurttipurkissa ja purkit oli peitetty ei kovin tiiviisti tuorekelmulla. Päivisin kone on päällä (=multa lämmintä) ja öisin pois päältä (=multa vähän viileämpää). En tiedä onko sillä vaikutusta itävyyteen.

Keittiössä perus-annuum, jonka yksi oksa on osittain 20W eslin alla, näyttää aloittavan podin kasvatusta. Ihmeen vähällä valolla aikoo tulla toimeen. Fetahydroon siirretty Inca Berry ei näytä reagoineen vielä mitenkään uuteen tilanteeseensa. Toivottavasti kasvattelee kiireellä juuriaan.

Makuuhuoneen ikkunalla epäonnistunut varttamiskokeilu, joka jo jossain välissä näytti oikein hyvältä, taitaa kuolla. Epäilen syyksi stressiä: Ensin katkaisu ja varttamiskokeilu, sitten katkaisu vähän alempaa, pari päivää väliä ja vaihto hiekka-multa -sekoituksesta turpeeseen. Olisi varmaan pitänyt antaa sen toipua ensin paremmin siitä toisesta katkaisusta ennen turpeeseen vaihtoa.

Ainiin, se puhe meni hyvin, sain värvättyä ainakin yhden uuden chilinkasvattajan.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Herra 47

Se aji dulce amarillo on sit kova kasvamaan... Mikäli tulee samanlaiseksi kuin tämä mun josta se hedelmä oli ;) yli 2.5 metriä korkea ja rungon paksuus noin 3 cm... Siittä löytyy kuviakin mun päiväkirjasta...
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "snu"... Päivisin kone on päällä (=multa lämmintä) ja öisin pois päältä (=multa vähän viileämpää). En tiedä onko sillä vaikutusta itävyyteen.

Tuo lämpötilan päivärytmi on kyllä mielenkiintoinen ilmiö, joka saattaisi vaikuttaa itävyyteen. Valitettavasti en pääse tuota testaamaan omassa idätyskokeilussani, läppärissä kun ei verkkosähköä tarvita kuin joskus ja silloinkin yleensä öisin.

Prosessoriohjattuja kasvatusympäristöjä rakentavalle tuossa olisi haastetta. Sopiva luonnonmukainen vuorokausirytmi saattaisi vaikka parantaa kasvuakin.

snu

Vihdoinkin valot makuuhuoneessa! Nyt chilit näkee taas kasvaa!
Putkina 2x36W 65000K T8 elektronisilla sytyttimillä




CGN 19198 pääsi taimilampun alta aikuisten puolelle.
#419
Eksyminen on suotavaa.

ChaiN

sehän on karvanen ku venäläinen kuulantyöntäjänainen, Tatjana Rakopaljana. onnea uusien valojen johdosta. (sananmukaisesti)
oispa aina Kesä...
mut Jossain paistaa aina...

snu


The largest diary update of all times!



Aloitetaampa vaikka yleiskuvalla makuuhuoneesta ja sitten kuva keittiöstä:





Keittiössä passiivihydrossa oleva inca berry on kasvanut veteen laittamisen jälkeen kolme senttiä enemmän kuin mullassa oleva, vaikka se vasta totuttelee todella laihoissa liemissä.



Keittiöstä löytyy myös uusimmat taimet, keltainen ja punainen rocoto ja aji dulce amarillo.



Rocotoja löytyy myös tietokoneen päältä vesilaseista. Kokeilu idättää rocotoja pelkässä vedessä on tähän mennessä ollut 50% onnistunut. Neljästä siemenestä kaksi on itänyt kolmessatoista päivässä.



Vedestä puheen ollen, passiivihydroon ensimmäisenä siirretty annuum on tehnyt lisää oksia ja juuria. Alkuperäiset juuret ovat kasvaneet melko pitkiksi ja pari uuttakin on ilmestynyt ruukun pohjaan.



Makuuhuoneessa oleva mullassa kasvava annuum on innostunut uudesta valosta ja kukkimisen jälkeen kasvatti 7 uutta raakiletta. Juuri kun harkitsin puskan hävittämistä...



Toisessa habanerossa olevat raakileet ovat alkaneet kypsyä ja toinen haba näyttää harkitsevan taas kukkimista. Täytyy sanoa, että pidän tuosta lisävalosta.



Se kasveista tällä kertaa, mutta ei siinä vielä kaikki!

Koska golden cayennet yrittävät kovin kukkia, tein pinsetit, joilla saan korjattua asian.



Paperilautaset, jotka olivat ennen suurempien ruukkujen alla päästivät hieman kosteutta läpi (yllätys yllätys), joten piti keksiä niiden tilalle jotain hyvän näköistä, joka ei vie kovin paljoa ylimääräistä tilaa. "Form follows the function", näihin on helppo kaataa lisää vettä.



Ja toinen väri on vähän pirteämpi.



Ensimmäisessä kuvassa ne näkyvät osana kokonaisuutta. Molempien ulkonäköä saa kommentoida.
#419
Eksyminen on suotavaa.

e-Boy

Hmm pitäisköhän koittaa tuota vesilasissa idätystä kanssa. 50% on kuitenkin parempi kun mun tähänastinen 0%.  :roll:
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

snu

Nyt ne vaan pitäisi sitten siirtää johonkin väliaineeseen, muuten kasvattavat vain juurta ulos siemenestä ja lopulta kuolevat. Ehkä pitäisi kokeilla suoraan leca-soraan kylvämistä...
#419
Eksyminen on suotavaa.

saulir

Lainaus käyttäjältä: "snu"Nyt ne vaan pitäisi sitten siirtää johonkin väliaineeseen, muuten kasvattavat vain juurta ulos siemenestä ja lopulta kuolevat. Ehkä pitäisi kokeilla suoraan leca-soraan kylvämistä...


Vois toimia, mutta se pitäis alussa saada pysymään paikallaan jotta se ei oo heti astian pohjalla kun se sora liikkuu astiassa esim kastelun tai tönäisyn yhteydessä... tämä kiinnostaa minuakin, kun huomasin että jos kasvin siirtää mullasta vesiviljelyyn, on tuloksena vieläkin nopeampi kasvu kun pelkästään vesiviljelyssä kasvatetulla kasvilla.

snu

Oliko nuo pelkästään vesiviljelyssä olleet kasvit kivivillaan kylvettyjä? Oletko kokeillut mullan sijasta hiekkaa? Se on helpompi irroittaa juurista kuin multaa tai turvetta.

Joka tapauksessa tänään aamulla lykkäsin toisen vedessä itäneistä rocotoista feta-passiivihydroon ihan sinne leca-sorakikkareiden sekaan. Oli hieman vaikeuksia saada se jäämään aloilleen juuri alaspäin ja siemen pinnan tuntumaan. Kerran se jo meinasi karata purkin pohjalle, mutta sain sen vielä kiinni. Nyt kai pitää olla vain varovainen, ja toivoa että se tarrautuu pian aloilleen.
#419
Eksyminen on suotavaa.

saulir

Kyllä, kivivillassa idätin, melko hitaasti kasvaa ainakin alussa nuo taimet siinä.

snu

Tältä näyttää nyt nämä hydroon siirretyt vedessä idätetyt rocotot.

Hydro rocoto 1 (punainen): 21.11.07



Sama kasvi 23.11.07



Hydro rocoto 2 (keltainen): 23.11.07



Edit: Toinenkin vedessä idätettävä punaisen rocoton siemen on nyt aloittanut juuren kasvattamisen.
#419
Eksyminen on suotavaa.

snu

Vihdoin olin kotona sellaiseen aikaan, että aurinko paistoi, joten sain otettua siitä lampustani kuvia. Tässä niitä:






Vesiviljelysuunnitelmat etenevät. Kuten jo mainitsin täällä, minulla on kolme 30l reso-kanisteria, ja niille jokaiselle yksi 12l saavi (jota muuten myytiin 10l saavina). Ideana on tehdä kolme ebbiä, yksi chinenseille, yksi pubescenseille ja yksi baccatumeille. Näin saan annettua baccoille vahvempaa liuosta kuin chinenseille. Pubejen ravinnontarpeesta mulla ei ole mitään käsitystä.

Chinense allas: Punainen Habanero + Aji Dulce Amarillo. Aji Dulce Amarillon pistin tänään itämään, niin ei tarvitse turpeeseen istutettua kaivaa ylös. Punainen haba sai juuri ensimmäiset juuret, ja siirrettiin vesilasista passiivihydroon. En yhtään tiedä mahtuvatko molemmat kasvamaan samaan altaaseen. Herra 47 sanoi oman Aji Dulce Amarillon kasvaneen 2,5 metriseksi, jostain netistä luin, että pysyisi alle metrisenä. Miten teillä muilla?

Tässä haba:




Pubescens allas: Punainen ja keltainen rocoto. Myöskään näiden kasvien mahtumisesta samaan 12l altaaseen en ole lainkaan varma. Laitetaan näistäkin vielä tuoreet kuvat, vaikka pari päivää sitten juuri laitoin.






Baccatum allas: Inca Berry + PI441551. Inca Berryn kai pitäisi jäädä kohtuullisen pieneksi? Mulla on myös sellainen käsitys, että PI441551:n pitäisi jäädä melko kohtuullisen kokoiseksi. Miten on?

Inca berry voi hyvin, ja odottaa passiivihydrossaan ebbin valmistumista. Kahdesta PI441551 turvetaimesta lähti tänään latvat vesilasiin, jos vaikka saisin ne tekemään juuria:
#419
Eksyminen on suotavaa.

snu

Aloitetaanpa uusimmista pikkuisista, jotka ovat nyt saaneet lisää tilaa keittiön valon alta. Fetahydroissa ja niiden välissä on rocotot ja niiden edessä Aji Dulce Amarillo. Hassu vihreä möykky taka-alalla on timjami, joka ei tunnu voivan kovin hyvin. On tainnut edellinen omistaja olla aika raaka sen juurille. Timjamin edessä on Harold st Bart's ja oikealla hämärässä tuuheutuskuurilla oleva Bolivian Rainbow.




Keittiöstä on siirtynyt pois kolme minihydroa, joissa majailevat (myötäpäivään vasemmalta aloittaen) perus-annuum, Aji Cristal ja Inca Berry.




Inca Berryn juuret kolme päivää sitten:




Eilen syötiin ensimmäinen kasvattamani paprika. Nyt puska on siirretty hämärämmälle ikkunalle olohuoneeseen pois parempien lajikkeiden tieltä.




Kypsästä paprikoista siirrytään sujuvasti toisiin annuumeihin, jotka tosin vasta kypsyvät. Seitsemästä raakileesta kuusi on lähtenyt kasvamaan. Yksi vielä miettii, muuttuako keltaiseksi ja tipahtaa, vai suureksi ja punaiseksi.




Toinen PI441551:tä, joista lähti latva neljä päivää sitten, on jatkanut kasvamistaan esimerkillisesti.




PI260560 haarautuu kovaa vauhtia, mutta en ole nähnyt siinä minkäänlaisia nuppujen alkuja. Annuumit ja Chinenset, joita olen ennen kasvatellut, ovat aina haarautuessaan vähintään yrittäneet nupun tekemistä, mutta tämä baccatum ei. Onko tämä normaalia baccoille?
#419
Eksyminen on suotavaa.

Herra 47

Joo luin kanssa että pitäis aji dulce amarillon kasvaa korkeintaan 1.5 m korkeaksi... Siksi "hieman" yllätyin tosta omasta kun se kasvoi noin isoksi huolimatta muutossa tulleista vaurioista (sitä ennen se poltti latvansa natikassa kun kasvoi niin nopeasti ettei ehtinyt lamppua nostaa joka päivä) nyt se on jotain 1.5 metrinen lähes kalju ranka josta lykkää uutta kasvua kovaa vauhtia pienessä valossa (kasvupaikkana piskuinen waterfarm) josta se tuntuu pitävän kovasti) pidä hyvää huolta siittä sillä ihan hyviä podeja tuottaa ja aika paljon... Olen niitä antanut kavereille ja käyttänyt ja vielä noin 50 jäljellä... Nyt menee niistä puolet kuivuriin ja jauheeksi muiden joukkoon... (olivat hieman pehmenneet)  loput menee joko soosiin yhdeksi osaksi tai sitten säilykkeeseen....
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)