heinäkuu 03, 2024, 05:20:18 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


snun kausi 2008 hyvissä ajoin...

Aloittaja snu, elokuu 24, 2007, 11:46:35 ap

« edellinen - seuraava »

jacaranda

Suuri kiitos!!!Myös muistakin vastauksistasi tyhmiin kysymyksiini.
Laitan varmaan vesisäiliöksi noita isoja muovipulloja (yläosa leikeltu pois), niitä kun taitaa saada jopa ei läpinäkyvinä (sisältö on sitten toisarvoinen asia :lol: ).

snu

Jos purkki on valkoinen, siis "ei läpinäkyvä", niin suuri osa valosta pääsee siitä läpi. Myös värillisistä purkeista pääsee yleensä joitakin spektrin osia läpi. Kannattaakin katsoa purkin kyljen läpi esim. aurinkoa, ja tutkia, tuleeko valoa läpi. Tai ennen muovipullon leikkaamista pistää silmän se suuaukolle, ja katsoo sisään hyvässä valaistuksessa. Jos pullon sisällä ei ole aivan pimeää, seinät vuotavat valoa läpi.

Tuosta kuvastani puuttui folio, jonka olen aina kietonut uloimman purkin ympärille. Se pitää valon poissa purkin sisältä aika hyvin.
#419
Eksyminen on suotavaa.

snu

Pitkästä aikaa taas kuvia. Viime päivinä on tuntunut vähän siltä, että ikkunoista tulisi sisään välillä valoakin... Ehkä se kevät sieltä vielä koittaa...

Makuuhuoneen loistareiden alla kasvaa pari palkoa:

Pyöreä on Inca Berry, ja kaksi pitkulaisempaa ovat PI260560:n siitepölyllä hedelmöitettyjä Golden Cayenneita. Golden Cayenne (c. annuum) x Habanero (c. chinense) -yhdistelmiä kasvaa tällä hetkellä yksi podi. Fatalii kirosi jossain annuum x chinensen huonoa itävyyttä, joten voi olla, että yhdestä podista ei irtoa yhtään hedelmällistä siementä. Annuum x baccatumin pitäisi olla jo helpommin idätettävissä.




Passiivihydrot pääsivät liian vähille vesille, ja suuri osa lehdistä varisi pois, ilmeisesti litkujen rikastumisen vuoksi. Tai ehkä niistä oli jo ravinteet loppu, kun viime vaihdosta oli jo aivan liian kauan. Oikealla oleva käyrä kaveri on mullassa kasvava PI260560, joka yrittää tehdä yhtä 2cm pitkää podia. Se rasittui siitä niin paljon, että kaikki lehdet muuttuivat aivan kellertäviksi.




Keittiössä Plant-eslin alla kaikki kasvaa hitaasti. Hydrohabanerolle ei ole tapahtunut oikeastaan yhtään mitään viimeisen viiden viikon kuluessa, lehtiä vaan on muuttunut keltaiseksi.
#419
Eksyminen on suotavaa.

snu

Voisiko hidas kasvuvauhti johtua liian vähästä kastelusta? Olen nenäkärpästen takia pitänyt chilit tosi kuivina, kastellut vain hieman alta päin, kun lehdet roikkuvat.

Liian vähäinen kastelu ei tietenkään selitä passiivihydroissa olevien rocotojen ja habaneron hidasta kasvua...
#419
Eksyminen on suotavaa.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "snu"Voisiko hidas kasvuvauhti johtua liian vähästä kastelusta? ...

Ei kai tuokaan täysin mahdotonta ole, mutta minun vähäiset kokemukseni puhuvat sen puolesta, että valon ja lannoituksen suhteet eivät ole oikein. Niukasti ravinteita ja paljon valoa pysähdyttää minulla kasvun ihan kokonaan. Valon vähentäminen auttaa, mutta vielä enemmän auttaa reilu lannoitus ja runsas valo. Tosin sillä sitten voi saada oireita ainakin herkkähipiäisiin baccatumeihin. Liian pieni purkki hidastuttaa myös kasvun, mutta ei nuo näytä siltä. Pieneksi kutsun ruukkua vasta, kun kasvin lehdet ylittävät sen moninkertaisesti.  :wink:

Onko sinulla siinä päivänvaloa ollenkaan?

snu

Kasvit ovat noin 50cm päässä itään avautuvasta ikkunasta, joten auringon valoakin alkaa pikkuhiljaa olemaan. Pitääkin varmaan yrittää säätää lampun heijastin niin, ettei se enää varjostaisi kasveja niin paljoa ulkoa tulevalta valolta.
#419
Eksyminen on suotavaa.

snu

Taas on aika kuvapäivitykselle.

Kasvit on nyt siirretty lähemmäs keittiön ikkunaa, ja lamput on nostettu sen verran ylemmäs, että auringon valo pääsee kasveille asti. Taitaa se olla kevät tulossa...

Keittiön uusi järjestys näyttää nyt tältä. Ensimmäisen kerran elämässäni olen yrittänyt pitää kasveja hengissä talven yli, ja ollaan selvitty lähes ilman uhreja. Nekin harvat ovat kuolleet aivan omiin mokiin, lähinnä kastelun puutteeseen. No, onhan noita vielä jäljellä, ja pöydän kulmalla olevassa jugurttipurkissa on kolme Aji Dulce Amarillon siementä itämässä, kun hydro-taimi meni kuolemaan (ehkä vesisäiliönä käytetystä liimapullosta pääsi vielä jotain liukenemaan kasviin), ja mullassa kasvava taimi on edelleen ihan pieni rääpäle.




Ikkunalaudan oikea reuna. Kuvassa vasemmalla alhaalla on juuri uuteen purkkiin päässyt vajaan vuoden ikäinen mandariinipuu. Mandariinit tosin eivät tee jälkeläisistään samanlaisia, niin kuin chilit tekevät, joten jos saan tuosta hedelmiä (joskus aikaisintaan viiden vuoden päästä), niin ne voivat olla aika hirvittävän makuisia. Tai sitten eivät, ehkä jopa parempia kuin alkuperäinen.
Kuvassa keskellä on chilejä. Fetahydroissa olevat rocotot ovat innostuneet kasvamaan viime viikonloppuna tehdyn liemien vaihdon jälkeen.
Oikealla on lihikset, Kannu ja Leuka. En ole huomannut kummankaan syövän yhtään ainoata nenäkärpästä, mutta syötin Leualle yhden pari milliä pitkän koppakuoriaisen. Leuka on tehnyt pitkän varren, jonka päähän on ilmestynyt nuppu.




Ottaessani Leuan kukasta kuvaa, huomasin siinä ötökän.




Taitaa olla kirva? Korjatkaa, jos olen väärässä.




Toisessa reunassa ikkunalautaa kasvaa kaksi Bolivian Rainbowta. Ne ovat täysin eri väriset, vaikka ovat eläneet koko ajan vierekkäin samojen lamppujen alla. Ainoa ero niiden kasvatuksessa on, että tummempi katkaistiin puolesta välistä jossain vaiheessa. Sen jälkeen se siis vaihtoi väriä ja on nyt taas huomattavasti pidempi, kuin haaroittunut vihreä lajitoverinsa. Kuvan vasemmassa reunassa näkyvät mangopuiden lehdet. Ne ovat nyt ensimmäistä kertaa päässeet keinovalon piiriin uudelleenjärjestelyn myötä. Hyvin ovat selvinneet talven yli, vaikka trooppisia puita ovatkin.




Makuuhuoneessa lehtiä on varissut talven aikana, mutta yläoksissa on kyllä uutta kasvua. Kuvan keskellä suuressa purkissa on tämän ikkunan ainoa viime kesältä säilytetty chili, punainen habanero.




Tahma on pyydystellyt ahkerasti nenäkärpäsiä, kuten varsinkin kuvan alareunan lehdistä näkyy.




Tunnistaako kukaan tätä kasvia? Vihjeenä voin sanoa, että se ei ole chili, mutta silti olen aika varma, että kaikki tämän lukevat ovat sellaista syöneet.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Volitans

^Korianteria veikkaisin - se hieman erikoisemman näköinen muunnos.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

snu

#419
Eksyminen on suotavaa.

Toivo


snu

Porkkanahan se.

Satoa kerättäessä huomattiin juuri itänyt porkkana, jonka siirsin korkeaan kertakäyttömukiin kasvamaan. Pimeässä naatista on jäänyt aika hontelo.
#419
Eksyminen on suotavaa.

jacaranda

Oletko onnistunut saamaan mitään vertailutuloksia passiivien ja multakasvien välillä? Eli onko siitä hydrosta jotain iloa?

snu

Rocotojen perusteella sanoisin, että passiivihydroilu on ehkä hieman tehokkaampaa, kuin multakasvatus, ainakin kasvin kasvunopeuden perusteella. Tosin olen taas opetellut (=mokaillut) niin multa-, kuin hydrokasvatuksessakin, joten en voi olla asiasta vielä kovin varma.

Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että liemet pitää vaihtaa parin viikon välein, koska seisova vesi menee nopeammin limaiseksi. Uusi vesi kannattaa varmaan laskea ensin suurella paineella esim. pulloon (vesi kuohuessaan sitoo ilmaa), jossa sen lannoittaa ja pH-korjaa, ja kaataa välittömästi tyhjennettyihin hydroihin. Myös lisättävän veden pitäisi olla yhtä lailla happipitoista. Näin juuret saavat happea edes silloin tällöin, ja kasvu nopeutuu.

Käytetyn veden voi vielä kipata multakasveille, tosin pitää varoa ylilannoittamista.
#419
Eksyminen on suotavaa.

snu

Nuppuja pukkaa koko ajan lisää, joten passiivihydroihin on isketty vähän voimakkaammat liemet. Tehdäänpä vielä yhteenveto tulevaisuuden passiivikasvattajia varten:

GHE FloraMicro 1ml/l
GHE FloraMato 1ml/l
30% vetypedoksidi 0,2ml/l
Sitruunahappoliuos* 0,5ml/l

*= liuos tehtiin lisäämällä 2,2dl vettä 50g sitruunahappojauhetta. Tarve vaihtelee veden pH:n mukaan, joten tämä ei ole kaikille sopiva määrä.

Näillä siis mennään nyt keväällä pienen lisävalaistuksen alla. En ole löytänyt vielä mitään äärirajoja kasvien lannoitteensietokyvylle, joten voi olla, että nämä liemet ovat turhan laimeat, vaikka kasvit ovatkin aika nuoria vielä. Kokeilin viime kerralla vesiä vaihdellessani laittaa perus-annuumille vetyperoksidia 0,4ml/l aikaisemman 0,1ml/l sijasta, eikä kasville näyttänyt olevan siitä mitään haittaa. Juuret kuitenkin tällä kertaa haisevat huomattavasti terveemmiltä. Nyt siis kaikissa hydroissa vetyperoksidin määrää on kasvatettu 0,2ml/l asti, jotta juuret pysyisivät terveinä lilluessaan paikallaan olevassa vedessä, joka kuitenkin on tavallaan lähes sama, kuin jatkuva ylikastelu.

Passiivihydro näyttäisi yhä tehokkaammalta vaihtoehdolta turpeeseen verrattuna, ainakin rocotot ovat kasvaneet passiivihydrossa hyvin varovaisilla lannoitteilla nopeammin, kuin turpeessa. Toivon eron vielä kasvavan näillä uusilla, väkevämmillä lannoitteilla.




Keittiössä näyttää nyt tältä, kuvaa voi verrata vajaan kolmen viikon takaiseen kuvaan, jossa tosin on vähän eri kuvakulma ja hydrot vähän eri järjestyksessä.




Lihikseni Leuka kukki tähän malliin 12.3. Nyt jäljellä on enää epämääräisiä kuivuneita "nuppuja". Terälehdet toisiaan menivät rullalle kuihduttuaan, ja muodostavat uudelleen nupun näköisen möykyn. Katsotaan, tuleeko vielä siemeniäkin.




Tahmalle tuli tämän näköinen vieras, joka on ilmeisesti tullut jäädäkseen (alakuvassa oikealla):




Mainitsin idättäväni lisää Aji Dulce Amarilloja, mutta niistä kolmesta siemenestä ei näytä tulevan mitään. Näyttivät jo itäneen, mutta kasvavat nyt jotain ihme höytyvää vain.

Golden Cayenne x Habanero ja Golden Cayenne x PI260560 ovat eilisestä lähtien olleet idätysvaiheessa. Molemmista risteytyksistä on kerätty yksi palko, ja niiden kaikki siemenet on pistetty itämään Chilivaarin desinfioitu turve+talouspaperi -menetelmällä.
#419
Eksyminen on suotavaa.

snu

Kolme ja puoli kuukautta viime päivityksestä... Aika paljon on tapahtunut sen jälkeen. Tärkein muutos on varmaan ollut siirtyminen vesiviljelyssä passiivisesta aktiiviseen. Täytyy myöntää, että vaikka olen nähnyt muiden vesiviljelyistä kuvia ja lukenut juttuja, niin se ei ole mitään verrattuna siihen, miten dramaattista se kasvunopeus oikeasti on. Passiivinen vesiviljely ei oikeastaan ole kovin paljoa multaviljelyä tehokkaampaa silloin, kun kaikki menee hyvin. Ja ongelmia tulee jatkuvasti: koko ajan saa olla läträämässä vetyperoksidia mätäneville juurille. Se auttaa aina vain väliaikaisesti. Ja kun juuret voi huonosti, niin koko kasvi voi huonosti. Talvella vielä se meni jotenkin, mutta keväällä ongelmia alkoi olemaan jo niin usein, että idätystä lukuunottamatta tuskin enää passiivijärjestelmiin vaihdan. Olihan se toki opettavainen kokemus.

Nyt siitä Ebbijärjestelmästä. Pönttöjä on siis kolme, joissa jokaisessa kasvaa kaksi kasvia 12l astiassa. Kaapeissa on 30l kanisterit. Kasvit vasemmalta oikealle ovat:
Punainen ja Keltainen Rocoto (c. pubescens, kiitos näistä Venomille), PI441551 (c. baccatum) ja Aji Cristal (c. baccatum), sekä punainen Habanero (c. chinense) ja Aji Dulce Amarillo (c. chinense, kiitos Volitans).


Siinä on ensin 23.5 otettu kuva, kun puskat on juuri siirretty ebbeihin. Toinen kuva on noin puolitoista kuukautta myöhemmin, eli 3.7.
Aika paljon ovat kasvit kasvaneet. Olen mittaillut niiden pituudet joka sunnuntai, PI441551:llä on ennätys, 20cm yhden viikon aikana, eli melkein 3cm/päivä!




Aji Cristal on alkanut kukkimaan. Vähensin hieman typpeä, koska se tiputteli nuppuja ja raakileita. Menee vielä melkein kaksi viikkoa, ennen kuin saan TopMaxia Tampereelta, taitaa olla vähän myöhäistä jo silloin. Myös PI441551 kukkii, ja osa taustalla olevista kukista on todennäköisesti sen.




PI441551 on tehnyt omituisen "tuplakukan". Saa nähdä, tuleeko tuosta vielä kaksi palkoakin :)




Aji Dulce Amarillo tekee vähän lehtiä, mutta sitäkin kookkaampia. Tuon alla oleva käsi on sen kokoinen, että XL-hansikas on usein liian pieni.
Oikeassa yläkulmassa oleva pöheikkö on lihikseni tahma, joka on ollut lihiksistä ehdottomasti tehokkain saalistaja. Nenäkärpäsiä ei ole juuri enää muualla kuin sen lehdillä näkynyt.




Chinense-ebbi siis näyttää sisältä tältä (Kuva otettu 23.5). Kanisteri on vanha akkuhappokanisteri, joita löysin romikselta viimesyksynä. Toiselta romikselta taas löytyi vanhoja suihkuletkuja 1€/kpl (niitä riitti yksi) ja roskalavalta löytyi kuvassa näkyvää vihreää letkua. Vertaa kuvassa oikealla olevaa Aji Dulce Amarilloa ylimpänä olevassa kuvassa oikeassa reunassa olevaan.

For the record, ebbeissä on käytetty seuraavanlaista lannoitusta:
Baccat: Micro 1,4 ml/l, Mato 1,85ml/l, Vetyperoksidia 0,18ml/l
Pubet ja Chinenset: Micro 0,75 ml/l, Mato 1,4ml/l, Vetyperoksidia 0,18ml/l
PH on korjattu sitruunahapolla.




Ebbien ja ikkunan välissä kasvaa myös ikkunalaudalla chilejä, tässä kuva sormen pään kokoiseksi jääneestä champion-podista, ja taka-alalla kukkimista aloittelevasta Habanerosta. Tämä haba siis kasvaa mullan ja hiekan sekoituksessa, ja kasvaakin tosi hitaasti. Champion on siirretty turpeeseen.




PI441551:n kukka, PI260560:n palko vaihtamassa väriä ja piikikäs kaveri on kumkvatti.




Pisimmäksi venynyt pitaya, joka kasvattelee juuria joka puolelta runkoaan, sekä nektariinipuu.




Keittiössä kasvaa mandariini- (vasemmalla) ja mangopuiden (oikealla) lisäksi Harold st. Bart's, jonka ajattelin antaa tehdä nyt ensimmäisen podin ja kaksi Golden Cayenne x PI260560 risteytystä.




Muita keittiön kasvatteja ovat toinen mangopuuni ja Bosse. Mandariini olikin jo tuossa aikaisemmassa kuvassa.




Mangopuu kasvattelee uusia lehtiä.



http://luovahulluus.googlepages.com/3.7.2008Kamera.JPG
Kamerani alkoi tekemään tuollaista ottaessani keittiön lihiksistä kuvaa. (Suuri kuva, siksi linkki.) Onnistuin kaikki lihikset kuivattamaan ollessani muutaman päivän poissa kotoa. Ne ovat nyt jo aika hyvin toipuneet.




Nyt kameralla saa enää tällaisia kuvia (kuva cropattu). Harmi. Mikähän siinä on vikana, olisiko kenelläkään ajatuksia? Kuvassa näkyy kuitenkin vielä digitaalista noisea, vaikka mistään muusta ei saakaan selvää. Kamera on jo vanha, enkä aio sitä mihinkään viedä korjattavaksi, mutta voisi sitä itse kuitenkin räpeltää, vaikka tuskin se siitä yhtään paremmin toimivaksi tulee.

Kerrotaan vielä siitä risteytyskokeilusta. Tarkoituksena oli siis risteyttää Golden Cayenne x Habanero ja Golden Cayenne x PI260560. Nämä lajikkeet ja lajit valittiin lähinnä siksi, että niissä oli kukkia ja hinku risteyttämään oli kova. Yksikään Habaneron jälkeläinen ei itänyt, mutta se oli vähän odotettavissakin. PI260560:n jälkeläiset itivät oikein hyvin, ja niistä nopeimmat pääsivät omiin ruukkuihinsa. Niitä on sisällä siis kasvamassa 2 kpl, 9kpl on annettu pois ja parvekkeella taitaa olla vielä 5 kpl. Parveke jäi nyt kuvaamatta kameran hajottua, mutta pari päivää sitten sinne tupsahtanutta tervapääskyä kuvatessani otin tämän kuvan:

Siinä näkyy oikealla hyvin voiva rocoto, ja pääskystä lähimpänä olevissa astioissa on risteytykset, jotka selvästi eivät voi kovin hyvin ilman laseja olevalla parvekkeella.

Kaikki risteytykset pääsivät noin kymmensenttisinä kuivahtamaan vielä sisällä ollessaan auringon suorassa paahteessa, ja menettivät lähes kaikki lehtensä. Tämä taas sai ne kasvattamaan uusia oksia aivan pieninä, joten näistä ei voi päätellä millainen kasvutapa risteytymällä on. PI260560 kasvaa aika omalaatuisesti ensin 30 cm suoraa vartta, ja siitä haarautuminen kolmeen laihaan, suoraan sivuille kasvavaan oksaan, jotka kasvavat niin pitkiksi, että ilman tukea roikkuvat maassa asti. Näin ainakin niillä kahdella yksilöllä, joista minulla on kokemusta. Se ei mielestäni ole mikään toivottava ominaisuus uudella lajillani.

Tämä oli vain kokeiluluonteinen risteytysprojekti, jota en taida jatkaa, paitsi ehkä yhden F2-puskan voimin. Minulla on suunnitteilla toinen risteytysprojekti: Risteytän keskenään Starfishin, C02598:n ja paprikan. Tarvoitteena on valtava puska (starfish, C02598), jossa kasvaa uskomaton määrä (C02598) mietoja (paprika), suuria (paprika), paksuseinäisiä (paprika) ja hyvän makuisia podeja. Toistaiseksi ei vielä ole muuta ongelmaa, kuin että mistä saan paprikan siitepölyä, sitä kun ei kasva enää meillä. Taidan aloittaa risteyttämällä Starfishin ja C02598:n, sekä toisen niistä paprikan kanssa. Sitten katsotaan mitä tulee tulokseksi, ja risteytetään niitä. Taitaa tulla aika monivuotinen projekti, mutta pitäähän sitä harrastuksia olla...

Edit: Miksi minun postissani puhutaan ipodeista, vaikka minä itse olen kirjoittanut p o d e j a ?
#419
Eksyminen on suotavaa.

snu

Mäiskin kameraa kämmeneeni ja sehän toimii taas!

Vaihdoin PI260560:n uuteen ruukkuun ja otin kuvan sen mielenkiintoisesta kasvutyylistä.

Huomatkaa, miten tumma varsi haarautuu pariksi oksaksi, joista yksi on kasvanut älyttömän kokoiseksi. Se ei mitenkään pysty pitämään itseään ylhäällä.




Parvekkeella on nyt tämän näköistä. Suurimmat "ruukut" ovat 20l rakennusämpäreitä Motonetista, vähän pienemmät ovat 10l ämpäreitä samasta paikasta. Kulmikkaat ruukut löytyivät hautausmaalta. 10l ämpäreissä kasvaa (vasemmalta oikealle) C02598 (c. baccatum), Golden Cayenne (c. annuum) ja Inca Berry (c. baccatum). 20l ämpäreissä on keltainen Rocoto (c. pubescens), PI441551 (c. baccatum), CGN19198 (c. sp.) ja Starfish (c. baccatum). Pienemmissä astioissa seinän vieressä kasvaa vielä kellertävät PI441551 ja Inca Berry. Nelikulmaisissa astioissa kasvaa pari perus-annuumia, kuusi kappaletta Golden Cayenne x PI260560 -puskia, sekä neljä kappaletta tammia. Tammista aion kasvattaa itselleni tuolin, vähän tähän tyyliin.




Parvekkeen päädyssä kasvaa vielä viimevuotinen ananaskirsikka, joka ei silloin tehnyt mitään satoa. Vaihdoin tänään sen suurempaan ruukkuun, tuohon kokoon se kasvoi puolen litran hunajapurkissa!
#419
Eksyminen on suotavaa.

hessi

Vau !
On sulla pienoinen urakka, kun tammesta meinaat moiset luomukset kasvattaa! On sen verran hidas kaveri kasvamaan !
täytyisköhän minunkin katsastaa tonttiani, siellä kun kasvaa luonnostaan tammia sikin sokin, jos muutama olis sopivalla etäisyydellä toisistaan :)
vaan onhan se upea juttu, terhosta kasvattaa oma luomus, vaikka siinä meniskin se parikymmentävuotta!
Onnea yritykseen !

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

snu

Lainaus käyttäjältä: "hessi"Vau !
On sulla pienoinen urakka, kun tammesta meinaat moiset luomukset kasvattaa! On sen verran hidas kaveri kasvamaan !
täytyisköhän minunkin katsastaa tonttiani, siellä kun kasvaa luonnostaan tammia sikin sokin, jos muutama olis sopivalla etäisyydellä toisistaan :)
vaan onhan se upea juttu, terhosta kasvattaa oma luomus, vaikka siinä meniskin se parikymmentävuotta!
Onnea yritykseen !

Käyhän siihen tietenkin muutkin puut, tammi tuli valittua lähinnä siksi, että terhoja satuin huomaamaan yhden puun alla. Tänä vuonna pituutta tuli vajaa 10cm, paitsi yksi tammi päätti tehdä vaan uudet lehdet siihen latvaan, ja jättää pituuskasvun seuraavaan kertaan.




Parvekkeella CGN 19198 kukkii, ja joitakin raakileitakin on jo. Se tosin on vielä epäselvää, alkavatko ne kasvaa. Olen yrittänyt saada aikaiseksi Starfish x C02598 -risteytystä ja toisiinpäin, mutta vaikuttaa siltä, että parvekkeella on ollut niin kylmä, että puskista ei oikein irtoa siitepölyä. Tai mistä se sitten mahtaa johtua.




Ihan kokeiluluonteisesti ripottelin basilikan, timjamin ja oreganon siemeniä vähän ebbien pinnalle kai noin viisi päivää sitten. Yllä on itänyt basilika (Dark Opal), ja alapuolella olevassa kuvassa on sitten timjami tai oregano. (En tietenkään merkinnyt mihinkään ylös, mitä mihinkin tuli laitettua.) Kolmannen ebbin pinnalla ei vielä näy mitään uutta elämää.




Olikohan se oregano, jonka siemenet olivat aivan älyttömän pieniä. Niitä taisin lykätä siihen kolmanteen ebbiin, ovat varmaan huuhtoutuneet vesisäiliöön, ja litkujen vaihdon yhteydessä viemäriin. Vähän oletin, että noille muillekin voisi käydä niin.

Kuten tuli jo mainittua, vaihdoin siis litkut ebbeihin. Nyt rocotot ja chinenset saivat pelkkää TopMaxia ja Matoa, baccoille on tarjolla myös pikkaisen Microa. Tänään tulee litkujen vaihdosta viisi päivää, eivätkä rocotot eikä chinenset vieläkään näytä kukkimisen oireita. Baccat kukkivat kyllä aikaisemminkin. Niistä näyttää satoa tulevan ihan kivasti. Nyt juuri ei näytä olevan kuvaa niistä.




Vielä yksi kuva mangopuun kesän muotiväreistä. Punertavat lehdet ovat uutta kasvustoa. Tämän(kin) kasvin saa tulla hakemaan parempaan (tilavampaan) kotiin.
#419
Eksyminen on suotavaa.

snu

Woohoo!!!

Eka rocoto alkaa tekemään podia!
Sitten vielä, kun saisi sen jossain kypsäksi, tämä satoisin yksilö kun sijaitsee parvekkeella 20l ämpärissä.




Muutenkin parvekkeella ollaan aivan liian myöhässä. Foreca lupailee loppuviikon yölämpötiloiksi jotain 7C, joka on aika vähän. Päivän 12C ei myöskään paljon chilin kasvamista edistä...

Starfish on kasvanut hiitaaassstti, ja yli kolmimetriseksi lupailtu puska ei ole mullan pinnasta mitattuna metriäkään. Satoakin alkaa oikeastaan vasta nyt tulemaan vähän paremmin, eli siis aivan liian myöhään. Punainen lanka tarkoittaa sitä, että tämä on yksi risteytysprojektin tuotos, risteytän siis Starfishin ja C02598:n, sekä vielä jonkin suuren lajikkeen (paprikan?). Siitä puhuin jo vähän aikaisemmin, ja varmasti vielä lisää myöhemmin.




C02598 voi oikein hyvin, ja tekee ihan kohtuullisesti satoakin, tosin podin koko tuntuu jäävän noin 2-2,5 cm pituisiksi, jotenkin Fataliin kuvista sain käsityksen, että ne olisivat pikkasen isompia. Tämäkin puska (kuten starfishkin) oli aivan koomassa suurimman osan kylmää kesää, joten sekin on pahasti myöhässä. Pitää kai hommata taas lisää lamppuja, että pysyvät hengissä jossain olohuoneen nurkassa sadon kypsymiseen asti...




CGN19199 -villichili tekee hyvän määrän podeja, jatkuvasti kukkien. Mitään se ei ole saanut vielä kypsäksi, mutta kiva tumma väri niissä on valon puolella.




Parvekkeella Golden Cayenne tekee taas uutta satoa.

Yritin aikaisemmin risteyttää Golden Cayennen kanssa sekä Habaneron, että PI260560:n kanssa. Molemmista ristiinpölytyksistä tuli yksi podi, joista laitoin kaikki siemenet itämään eri astioihin. Idätysastiat menivät tietenkin sekaisin, ennen kuin ehdin kirjoittaa mitä niissä oli. Toinen rasiallinen ei itänyt ollenkaan, toisessa itämisprosentti oli lähelle sataa. Koska Fataliin sivulta löytyvän taulukon mukaan Annuumin ja Baccatumin risteytyksen piti itää helposti, ja Fataliilla oli ongelmia Annuumin ja Chinensen risteytyksen itämisessä, päättelin, että habaneroristeytykseni ei itänyt ollenkaan, ja se hyvin itänyt rasiallinen olisi siis niitä PI260560:n kanssa risteytyneitä. Nyt mahdollinen hybridini on edelleen yksi kysymysmerkki. Se kasvaa aivan eri tavalla, kuin äitinsä (Golden Cayenne, asustaa siis nyt parvekkeella). Se on paljon korkeampi kuin mikään mahdollisista vanhemmistaan. Kukat ovat lähes puolta pienemmät ja niissä on ehkä hieman vihertävämpi sävy kuin kuin Golden Cayennessä. (Väri tosin ei erotu alla olevassa kuvassa, oikeastaan vain, jos pistää molempien kukat vierekkäin.) Mitään bacca-täpliä niissä ei erotu. Taipumus tiputella kaikki aikaan saadut nuput on myös hyvin tyypillistä tuolle habanerolle, äitikasvi kun ainakin tykkää pukata palkoa vähän hämärämmässäkin. Mutta jos tämä on Habanero-risteytys, niin miten ihmeessä siinä oli itävyysprosentti lähelle sataa, ja Fataliin Dutch-habassa vain yksi siemen iti? Jos se taas on puhdas Golden Cayenne, niin miten ihmeessä se ei tee mitään satoa? Jos se taas on PI260560-risteytys, niin miksei siinä ole mitään täpliä kukissa? Tässä vielä kuva kukista, joita on tipahtanut jo varmaan sata.




Tässä vielä yleiskuva keittiön chilitilanteesta. Golden Cayenne -hybridejä ovat tuo yksi kaveri oikeanpuoleisimmassa purkissa, ja tuo, jossa on tuo kaikkein korkeimmalle ulottuva oksa.




Tässä yleiskuva makuuhuoneen chilisekasotkusta. Täällä on ollut vähän vaivaa ripsiäisistä, mutta en viitsisi kypsyvää satoa myrkytellä... Aika hyvin ovat pysyneet aisoissa. Baccoissa on noin 15 chiliä/puska, vesiviljelyssä oleva habanero aloittelee vasta kukkimista, tietenkin nyt, kun valo ei enää riitä juuri mihinkään, ja samassa hydrossa oleva Aji Dulce Amarillo ehkä harkitsee kukinnan aloittamista.




Samalla ikkunalaudalla mullassa kasvava habanero ensin kukki oikein hienosti, sai juuri kypsäksi yhden podin, aloitteli toista, mutta ei jaksanut tehdä siitä täysikokoista. Viime kukinta ja podin tekeminen otti niin koville, että suuri osa lehdistä tipahti, mutta nyt on taas uusi kukkiminen alkanut. Saa nähdä, pysyykö se hengissä tästä uudesta rasituksesta. Taidan ruveta lannoittamaan sitä vähän enemmän, niin ehkä tuo kukkiminen ei sitä tappaisi.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Noli Me Tangere

Tossa siun viimesimmässä viestissä ei näy kuvat... Liekö vika sitten täällä päässä vai siellä.