Filagokin kasvattaa jotain, varoitus mukana isoja kuvia

Aloittaja Filago, syyskuu 28, 2007, 22:15:10 ip

« edellinen - seuraava »

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"ps. eikös tää PI441551 ole sekin vähän joulukellon muotoinen.. tästäkin pitäisi tulla kirkkaan punainen, odotan innolla


By filago, at 2008-07-31

Tuohan näyttää jo aika mukavalta! Itse en saanut viime vuonna yhtään kypsää ennen syyskuuta.

Aji Inferno

Oikein kivan näköinen ja varmasti hurjan maukaskin! :)  Ajatelkaapa sitä aikaa ennen baccatum- ja pubescens-lajien saapumista Etelä-Amerikasta Eurooppaan? Kun kaikki oli vain "paprikaa"...

Itse jo 12 vuotta tätä hullutusta harrastaneena muistelen vain sitä, miten vaikeaa ja jännittävää oli saada 1996 *minkään* peruspaprikasta tai cayennesta tai jalapeñosta poikkeavan lajikkeen siemeniä mistään! Saati sitten näiden täysin eri chililajien - lajien, joista kiersi enintään huhuja!! :D

En olisi silloin 1996 osannut ikinä kuvitellakaan tätä muutosta suomalaisessa chilinkasvatuksessa - tai suomalaisten chilimaussa! :) Muutos on aivan totaalinen. Silloin Habanerokin oli harvinaisuus. Ja tämä PI-441551 yksinkertaisesti täysin kaikkien ulottumattomilla. Ajatelkaapa: tätä valokuvasi chiliä ei olisi tuolloin saanut käytännössä millään keinolla, juuri mihinkään hintaan. Baccatumeja ei yksinkertaisesti ollut Euroopassa. Eikä Rocotoja. Eikä villejä chilejä. Jne.

Sitä on mahdotonta ajatella nyt, kun kaikilla harrastajilla on tosiaan kaikkea. Ja se on sinällään hieno asia! :)  Mutta on hyvä, vaikka ihan piruuttaankin, muistaa yksi asia. Kaikki PI-merkintäiset chilit ja muut kasvit ovat USA:n kansallisen geenipankin syystä tai toisesta uhanalaisiksi ja/tai geneettisesti merkittäviksi luokiteltuja...

PI-441551 esim. ei merkitse samaa kuin esim. "Cayenne pippuri". Se merkitsee USA:n tärkeimmän tieteellisen, maailman geneettisen perimän tallennus- ja suojeluorganisaation luokittelemaa, säilyttämää ja - luotettaville tahoille - jakelemaa biologista geenipankkia. Ja yhden sinne tallennetun arvokkaan, harvinaisen lajikkeen koodia.

Sinulla onkin aivan helkkarin paljon harvinaisempi ja arvokkaampi kasvi kuin ehkä arvaatkaan. Sellainen, jonka tutkijat ovat jopa valinneet säilytettäviksi tulevaisuuteen geenipankeissa. :)

Nauti kasviystäväsi hedelmistä ja kauneudesta. Mutta nyt tiedät myös sen, että hän kuuluu maailman uhanalaisiin kasveihin ja ansaitsee siksi aivan erityistä huomiota, kuten kaikki muutkin PI-luokitellut kasvit! :)

Filago

Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"Muutos on aivan totaalinen. Silloin Habanerokin oli harvinaisuus. Ja tämä PI-441551 yksinkertaisesti täysin kaikkien ulottumattomilla. Ajatelkaapa: tätä valokuvasi chiliä ei olisi tuolloin saanut käytännössä millään keinolla, juuri mihinkään hintaan. Baccatumeja ei yksinkertaisesti ollut Euroopassa. Eikä Rocotoja. Eikä villejä chilejä. Jne.

Sitä on mahdotonta ajatella nyt, kun kaikilla harrastajilla on tosiaan kaikkea. Ja se on sinällään hieno asia! :)  Mutta on hyvä, vaikka ihan piruuttaankin, muistaa yksi asia. Kaikki PI-merkintäiset chilit ja muut kasvit ovat USA:n kansallisen geenipankin syystä tai toisesta uhanalaisiksi ja/tai geneettisesti merkittäviksi luokiteltuja...

PI-441551 esim. ei merkitse samaa kuin esim. "Cayenne pippuri". Se merkitsee USA:n tärkeimmän tieteellisen, maailman geneettisen perimän tallennus- ja suojeluorganisaation luokittelemaa, säilyttämää ja - luotettaville tahoille - jakelemaa biologista geenipankkia. Ja yhden sinne tallennetun arvokkaan, harvinaisen lajikkeen koodia.

Sinulla onkin aivan helkkarin paljon harvinaisempi ja arvokkaampi kasvi kuin ehkä arvaatkaan. Sellainen, jonka tutkijat ovat jopa valinneet säilytettäviksi tulevaisuuteen geenipankeissa. :)

Nauti kasviystäväsi hedelmistä ja kauneudesta. Mutta nyt tiedät myös sen, että hän kuuluu maailman uhanalaisiin kasveihin ja ansaitsee siksi aivan erityistä huomiota, kuten kaikki muutkin PI-luokitellut kasvit! :)


Koetan parhaani mukaan olla asianmukainen lenkki ketjussa. Itse sain tämän yksilön siemenen oululaiselta tunnetulta harrastajalta Vaasan chilitapaamisen jälkeen. Ja vaikka se oli minulle ilmainen rahallisesti, se symboloi minusta hienosti yhteistä chiliharrastusaatetta, joka minusta on olemassa, vaikka eri ihmiset kokevatkin sen eri tavalla, ja vaikka niin erilaisia ihmisiä olemmekin. Se on siis minulle arvokkaampi, kuin jos olisin maksanut siitä rahaa siemenliikkeeseen. Koska sillä on tarina. Ja koska sain sen ihmiseltä, joka uskoi kykyyni kasvattaa kasvi, pitää se hengissä, ja saada tuottamaan siemeniä muillekin, minulla on myös vastuu olla luottamuksen arvoinen.

Kasvina tämä lajike tai ainakin tämä yksilö on ollut uskomattoman reipas, kasvanut muutamassa kuukaudessa länsi-ikkunalla kattoon, vahva varsi, ainut tuki ikkunaan nojaillen. Ja nuo isot kauniin muotoiset hedelmät, joista suorastaan näkee, että ne ovat väistämättä herkullisiä. Katselen niitä ilta-auringon kuultaessa hedelmän lihan läpi ja odotan... Kasvi kasvaa sisällä, ja olen yrittänyt pölyttää kukat huolella, jotta seuraavakin kierros olisi puhdas lajike, yhtä kaunis ja elinvoimainen.

Mutta se mitä kerroit kasvilajikkeeni uhanalaisuudesta jne., se pistää miettimään mitä meidän pitäisi tehdä? Riittääkö se, että yritämme pitää siemenet puhtaina ja antaa niitä eteenpäin uusiin koteihin? Minkälaisella diilillä nämä siemenet aikoinaan päätyivät Suomeen, mitä niiden kanssa odotettiin tehtävän? Ja entä me, jotka nyt pääsemme nauttimaan tästä lajikkeiden runsaudesta pikkurahalla, mitenkä meidän tulisi perintöämme hoitaa?

pohtii Filago yömyöhällä, käytyään vielä illalla tarkistamassa ketkä chileistä tarvitsivät tänään hellepäivän jäljiltä juotavaa.. kyllä ne ovat lemmikkejä toisella tavalla kuin salaatit tai krassit tai kehäkukat, usko pois ;)
#163

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"
Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"PI-441551 esim. ei merkitse samaa kuin esim. "Cayenne pippuri". Se merkitsee USA:n tärkeimmän tieteellisen, maailman geneettisen perimän tallennus- ja suojeluorganisaation luokittelemaa, säilyttämää ja - luotettaville tahoille - jakelemaa biologista geenipankkia. Ja yhden sinne tallennetun arvokkaan, harvinaisen lajikkeen koodia.

Nauti kasviystäväsi hedelmistä ja kauneudesta. Mutta nyt tiedät myös sen, että hän kuuluu maailman uhanalaisiin kasveihin ja ansaitsee siksi aivan erityistä huomiota, kuten kaikki muutkin PI-luokitellut kasvit! :)

Mutta se mitä kerroit kasvilajikkeeni uhanalaisuudesta jne., se pistää miettimään mitä meidän pitäisi tehdä? Riittääkö se, että yritämme pitää siemenet puhtaina ja antaa niitä eteenpäin uusiin koteihin? Minkälaisella diilillä nämä siemenet aikoinaan päätyivät Suomeen, mitä niiden kanssa odotettiin tehtävän? Ja entä me, jotka nyt pääsemme nauttimaan tästä lajikkeiden runsaudesta pikkurahalla, mitenkä meidän tulisi perintöämme hoitaa?

Itse sain siemeneni Cornellilta, joka taas taisi saada ne Fataliilta. Fatalii lienee siis oikea henkilö kertomaan tuosta "diilistä".

snu

Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"Kaikki PI-merkintäiset chilit ja muut kasvit ovat USA:n kansallisen geenipankin syystä tai toisesta uhanalaisiksi ja/tai geneettisesti merkittäviksi luokiteltuja...


Ja ilmeisesti kaikki CGN, CAP ja C0 -alkuiset chilit ovat myös "uhanalaisiksi ja/tai geneettisesti merkittäviksi luokiteltuja", mutta jonkin muun porukan toimesta?
#419
Eksyminen on suotavaa.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "snu"
Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"Kaikki PI-merkintäiset chilit ja muut kasvit ovat USA:n kansallisen geenipankin syystä tai toisesta uhanalaisiksi ja/tai geneettisesti merkittäviksi luokiteltuja...


Ja ilmeisesti kaikki CGN, CAP ja C0 -alkuiset chilit ovat myös "uhanalaisiksi ja/tai geneettisesti merkittäviksi luokiteltuja", mutta jonkin muun porukan toimesta?

Nuo muut tosiaan viittaavat geenipankkeihin muualla maailmassa. CGN on Hollannissa (Centre for Genetic Resources), CAP Saksassa ja CO Taiwanissa (Asian Vegetable Research and Development Center).

Filago

Viime yönä alkoi yllättäen sataa kaatamalla. Kipitin pihalle pimeyteen ja pelastin Rocopican ja Rocoton katoksen alle terassille sateen suojaan, kun sateenjumalatar Esteri ei tyytynyt vain kyynelehtimään... Mutta hiukan liian myöhään.

Tämä aamuna sitten tutkimaan tuhoja: Rocotossa on kiinni enää pari hedelmää. Rocopicassa sen sijaan raakileet pysyivät hyvin kiinni (ainakin näytti olevan suunnilleen yhtä paljon, en ole laskenut), mutta vanhemmat lehdet ovat "hävinneet" jonnekin, jäljellä lähinnä versojen kärkien pienempiä ja uudempia lehtiä.

Rocoton raakileista isoimman irronneen pelastin nurmikolta ja laitoin muovipussiin banaanin kanssa. Katsotaan kypsyykö syömäväriseksi, ja samoin pitää kokeilla saisiko siemenistä itäväisiä. Ihmeellistä kuitenkin, että kasviin jäi kiinni ensimmäisinä kasvuun lähteneet, jo toivon mukaan pian kypsyvät hedelmät, ilmeisesti kasvi pitää tiukimmin kiinni niistä joihin on jo panostettu eniten? Onko joku kokeillut tuota banaani menetelmää, toimiiko se chileillä? Vai pitäisikö kääriä sanomalehteen ja laittaa pimeään kuten tomaatit?

Rocopica sen sijaan näytti kyntensä.. kasvi on itseasiassa vain jotenkin virkistyneen näköinen, ja arvelen, että ne lehdet jotka lähtivät olisivat vaihtuneet pian muutenkin. Kuten Aji Inferno toisaalla kehui, alan uskoa että tämä kasvi on erityisen sitkeä sissi ja sopii hyvin muuallekin kuin kasvihuoneiden tieteellisen tarkkaan huolenpitoon.

Sitten pitää vielä miettiä sitä Chilivaarin Chinensejen kokoluokka juttua. Minulla itsellänihän nämä nyt ovat kaikki noita "pieniä", ehkä pari "melkein keskikokoista" eli Fatalii ja isompi Naga ja yksi "keskikokoinen-iso" eli Numex Suave Orange, joka on sisällä ikkunalla ja kasvanut melkein kattoon, muut ovat kaikki kompakteja ruukkupuita, joihin mahtuu kerralla se kourallinen hedelmiä. Jos haluisin ämpärikaupalla satoa, niin olisi ehkä kannattanut kesäksi laittaa joku isompaan astiaan ja lannoittaa ja ja... Mutta mulla olikin tässä vähän toisenlainen plääni.

Laitoin sankkoihin yhden Annuumin ja Baccoja, ajatuksena, että ne tuottavat kesällä minkä tuottavat, ja syksyllä metriset ja yli puskat eivät siirry enää sisälle. Hyvinhän heistä on satoa tulossakin, joutuu varmaan sen kuivurin hankkimaan..

Sen sijaan Chinenset on aikomuksena talvettaa. Kaikkiaan talvichileille on tilaa yhteensä pari metriä länsi-ikkunalautaa, sekä suorakaiteen muotoinen "askartelupöytä", jonka ylle lamput voi virittää, ja jossa ehkä se reilu neliö tilaa, viime keväänä siihen mahtui kerralla asustelemaan n.12-15 niitä korkeintaan puolimetrisiä.
Talvimajoitukseen en voi kuvitella laittavani mitään yli metristä, sen NumexSuavenkin meinasin leikata alas heti kun on sato saatu talteen (eka vasta saamassa väriä, eli ei kiirusta ;) ).

Tällä hetkellä ajatus siis on, että vanhat Chinenset pääsevät lamppujen alle, ja ne Baccat yms. muut, jotka ovat ruukuissa ja leikattavissa järkevän kokoisiksi, pääsevät ikkunoille pysymään hengissä vähemmällä luonnonvalolla.

Viime talvena rohkeimmat Chinenset kukkivat ja tekivät muutamia hedelmiä (White Bullet ja Golden) myös lampun alla, vaikka aluksi oli pienemmät lamputkin. Raakileiden kypsytykseen kerkesi sitten se isompi lamppu, joka nyt pääsee hommiin jo syksystä alkaen.

Nyt tänä kesänä näyttää siltä, että aika vahva into noissa on satoa tehdä, saman tien kun Naga alkanut punastuttaa ekaa satsia, yksi jo punainen, niin uusi kasvu käynnistynyt ja jo pari ihan uutta palon alkua taas kehissä. Sama juttu Red Savina, joka tosin koko ajan jättänyt aina silloin tällöin jonkun kukan raakiloitumaankin, nyt kun ekat kypsymässä niin näyttää vakavammalla innolla taas ilmaantuvan raakileita. Eli pienikin Chinense kyllä kerkeää vuodessa tehdä useamman kierroksen, kertamäärät vain eivät ole niin ihmeellisiä.

Tosin mainittakoon että  Golden Habaneron kanssa mä tein paljonkin väärin, se teki talvella jo hedelmää, sitten keväällä se oli väsynyt ja raihnainen ja leikkasin sitä vähän.. virkistyi, sitten paloi auringossa.. ja vasta nyt on kasvanut vanhaan kokoon ja kantaa kasaa raakileita. (Kasa tarkoittaa sitä että joka oksalla on jotain, alle 10-15 riittää minun kielenkäytössäni kasaan kun on kompakteina kasvavista haboista puhe ;) ) Mutta kuitenkin tekee kiltisti osuuttaan sadosta, vaikka omistaja on näin tampio.

Mutta talvea ajatellen tuo Rocoto on kyllä ongelma. Se on selvästi tykännyt olla ulkona puskan juurella, jos ei lasketa viime yön myrskyä, ja sisällä se joutuisi tasaiseen lämpöön ja kuivaan ilmaan. Ehdotuksia sijaintipaikaksi otetaan vastaan tässä ennen syksyä, olisiko parempi paikka länsi-ikkunalla vaiko lampun alla? Meillä on myös autotalli, jossa talvella lämmöt n 10 astetta, mutta se on pimeä, ei ikkunaa. No onneksi kerkeää vielä ennen syksyä pohtia..

Filago, joka lähtee työmaalle katsomaan vieläkö firma on pystyssä öisen vedenpaisumuksen jäljiltä

ps. ja Rocopican ajattelin päästää itäikkunalle aamuauringon hyväiltäväksi kauniiseen seuraan.. orkideat asuvat siellä .. koska kyseessä on syvennys, jonka talvisin suljen yöksi rullaverholla patterin lämmön ulottumattomiin.. luultavasti Rocotokin tykkäisi siitä, mutta tilaa ei kyllä ole :(.. tai sitten pitää alkaa antaa orkideoja tutuille?
#163

chilifellow

Parina päivänä on ukostanut & satanu kuin Lady Esteri olisi pahalla päällä. :twisted:

Omat plantut kannoin terassin lipan alle idänpuolen aamuvaloa nauttimaan. Chilit saavat sateen pärskeitä.

Mr. Rocopica näyttää suorastaan nauttivan säiden muutoksista. Vieressä viruva C. b. "Microcarpum" lähinnä juroo. Toisaalta planttu sai oikein paikallisen trombin (poju 3.v.:n kepistä) ja lentävien perkeleiden imutusta.  :cry:

Chilifellow, joka pohtii "diilin" merkitystä, kasvien alkuperää ja mielellään jakaa puhdasta siementä muillekin, ja on tyytyväinen jakaessaan iloa Xbowlle & Filagolle. :lol:
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

Herra 47

itsellä pudotin yhden raan rocoton tuossa viimeviikon loppuna... söin sen torstaina ja oli se raakanakin hyvää ja tulista... :)

mutta mikäli siemenet on vaalean värisiä niin niistä ei mikään idä... kokeiltu on mutta jos ne on jo mustia niin sitten voi hyvin olla itäviä
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Filago

Väliraportti sisächileistä:

Sisällä länsi-ikkunalla ei myrskyt vaikuta. Tilaa tosin ei ole kuin reilu puolitoista metriä, toisen pojan huoneessa samanlainen ikkuna on kirsikkatomaattien vallassa. Tämän ikkunan tarina on kai tyypillinen, kertoo siitä kuinka chilit valtaavat joka paikan.

Mielestäni olin keskellä talvea suunnitellut jutut, minulla oli olohuoneessa lamppu ja sen alla taimia, ja porukka kasvoi hyvää tahtia, aikomuksena saada kaikki ulos kesäksi. ( Niinkuin sainkin, siellähän ne pihalla ja Liiderin muovin alla...) Sitten tuli helmikuinen chilitapaaminen, jonka jälkeen minulla oli siemeniä Somalta, kuin myös samaan aikaan sain vaihdossa nikki Nickyltä risteytyssiemeniä ja Numex Suave Orangen.

Joten muutama laji tuli idätettyä vielä helmi-maaliskuun vaihteessa, ja niille ei ollut tilaa lampun alla, eikä edes kunnolla ikkunalla.. olivat keittiön pöydän päässä, saivat valoa itäikkunasta ja pikkueslista. Mutta kun vaihdoin heidät jukurttipurkeista ruukkuihin, päätin jo heti alkuun, että en edes yritä kasvattaa tästä satsista isoja satoihmeitä. Vaan saavat olla pienissä ruukuissa pojan huoneen länsi-ikkunalla, ja tehdä satoa jos ehtivät sen verran että a) pääsee maistamaan miltä ko. lajikkeet maistuvat b) saa uudet siemenet ensi vuotta varten jos vaikka ovatkin hyviä.

Tuolle yhdelle ikkunalle on siis ängetty 8 kpl (15 cm-17 cm) ruukkuja plus pojan kaktus, ja latvoja leikattu kun yrittäneet kasvaa ikkunan ylälaidan ohi. Niin ja ruukkukokoja suunnitellessani oletin, että jos nämä ovatkin pieniä chilifoorumin mittapuulla, niin ei se kukkimista ja palkoja estä.

No oppimiskokemuksena tämä kertoi, että olin oikeassa, kukkiminen ja palonmuodostus ei näytä olevan kovinkaan riippuvainen ruukun koosta, ja minä en ole edes kovin paljoa viitsinyt lannoittaa ( pari kertaa kuussa ovat saaneet n. teelusikallisen Nutriforten kastelulannoitetta pariin litraan vettä), kun koetin pitää porukan kompakteina.

Samoin ilmeni, että kasvien haaromista pieni ruukku ja vähät lannoitteet kyllä haittaavat. Pihalla olevat, tosin vanhemmatkin yksilöt ovat sankoissa päätyneet aivan erilaisiksi pensaiksi. (lievä ilmaus ;) )

Ja ilmeni sekin, että kirvat jylläävät sisätiloissa aivan hulluina, kasvien jättäminen sisään kesäksi ei todellakaan ole niitä fiksuimpia ideoita... Ulkokasveissakin kirvoja on, mutta myös leppäkerttujen ja hämiksien armeijat vastaiskuja tekemässä.

Mutta tässä nyt sitten on kuva ikkunasta, tämänhetkiseltä pääkypsymisen korkeudelta. Lehtiä ei tällä korkeudella paljoa ole enää, nuorempina olivat paljon kauniimpia siinä mielessä.


By filago,  at 2008-08-07

Molemmissa äärimmäisissä reunoissa kuvan ulkopuolella on Aji Benitot, suurimmat kasvit, isoimmissa ruukuissa, joista satoa on kerätty jo jotain reilu kymmenkunta podia molemmista, ja joissa roikkuu vielä vajaa 20 kypsää-vihreää. Eivät kuki enää. Kuvassa näkyy vasemmassa laidassa jokunen tonttulakki muiden chilien "alueella", ne on noita, kypsyminen tällä hetkellä edennyt jo vähän korkeammalle.

Sitten vasemmalla näkyy Numex Suave Orange, pikkuruukku, ja kypsymässä pari ensimmäistä maukkaan oranssia hedelmää, montaa niitä ei tule, mutta maistamaan pääsee, ja siemeniä saanee.

Seuraava varjokuvatolppa on risteytys LemonDropxRed Uganda F1, jossa kattoa kohti mennessä löytyy vajaa 10 vielä raakaa hedelmää (kukkii edelleen).

Sitten vähän paremmin kuvassa esillä Dutch-Haba F4, kirkkaan keltaisia hedelmäpareja ekat kypsymässä. Ovat kuin karkkeja kyllä. Kukkii edelleen, ei ole edes leikattu kun pysynyt ikkunan alueella...

Ja seuraavana järkyn kokoisine joulukelloineen PI441551, nyt alkavat siis kypsyä täältä alhaalta. Eikä noita kovin montaa lisää ole ylempänäkään, mutta syytän kirvoja siitä. Hänen kukkansa ja pikkuraakileiden varret olivat kirvojen mielestä parasta mitä ikkunalauta kykeni tarjoamaan, ja keräilin sitten pois niitä kitukasvuisiksi jääneitä surkeita rääppyjä, ja tuli niitä alas ihan itsekin.

Seuraava yksilö onkin sitten matalampi, nippa nappa kuvan alakulmasta saadaan mukaan ShortYellowTabascon muutama pikkupatukka Ja leikatut oksankärjet näkyvät. Olen leikannut aika rajusti, ja tämä on haaronut ihan kivaksi puskaksi, ja kymmenittäin noita oranssin keltaisia kastikkeen tulisuuden lisääjiä (maku joudutaan tosin hakemaan muualta) on tullut ja lisää tulee koko ajan. Kirvoista huolimatta, joille ikkunan ainut aito Annuum on maistunut myös.

Kuvan ulkopuolelle jää kaksoiskappale LDxRU risteytystä, jossa samoin vajaa kymmenkunta vielä vihreää hedelmää, ja toinen Aji Benito.

Sitten seuraava yksityiskohtakuva näyttää mitenkä lopultakin ensimmäinen risteytyskasvi alkaa kypsyttää satoaan. Siinä missä kukka oli LemonDrop tyylinen kuvioineen, jotka olivat vaalean harmaan vihreitä, niin hedelmän väri ei selvästikään ole peräisin äidiltä.


By filago,  at 2008-08-07

Mielenkiintoista nähdä mitä toinen yksilö sanoo, siinä hedelmät ovat sinänsä habamaisempia, ruttuisempia. Niin ja mausta ei vielä tiedä, kummankaan osalta.

Filago, joka innostui raportoimaan osaksi siksi, että halusi antaa esimerkin siitä, että 15 sentin ruukku ei estä saamasta maistiaispalkoja. Yksikään laji mitä kylvin ei ole jäänyt ilman raakiletta, ja omista lajeista viimeisenä kerkesi ulkona ihan reilun kokoisessa astiassa kasvava Fatalii.

ps. ensi vuonna PI441551 ja Benito saavat sankon ja pääsevät pihalle ;)

pps. Ampiaiset alkavat olla jo aika ärhäköitä. Ulkona chiliplantaasilla ryömi amppari selkään paidan alle, ja kun yritin saada pois, niin kerkesi pistää viisi kertaa ennen kuin loppui hööki pistimestä.. Jälkeenpäin hupaisa katsoa kuinka eka on kunnon patti, sitten pienenevät kunnes se viides on vaan enää sellanen hyttysenpurema -tyyppinen. Sattuivat silti jokainen ihan simona, joutui oikein hetkeksi istahtamaan, kun verenpaine hetken heitteli miten sattuu kun myrkku kerkes johonkin asti (tai sitten se oli vaan sen kivun takia).
#163

NaokiSoma

Tosi hyvältä näyttää! Pääasiahan on saada ensimmäisellä kaudella kasveista maistiaisia, niin tietää mihin pahostaa sitten jatkossa enemmän.
Lainaus käyttäjältä: "Filago"pps. Ampiaiset alkavat olla jo aika ärhäköitä. Ulkona chiliplantaasilla ryömi amppari selkään paidan alle, ja kun yritin saada pois, niin kerkesi pistää viisi kertaa ennen kuin loppui hööki pistimestä.. Jälkeenpäin hupaisa katsoa kuinka eka on kunnon patti, sitten pienenevät kunnes se viides on vaan enää sellanen hyttysenpurema -tyyppinen. Sattuivat silti jokainen ihan simona, joutui oikein hetkeksi istahtamaan, kun verenpaine hetken heitteli miten sattuu kun myrkku kerkes johonkin asti (tai sitten se oli vaan sen kivun takia).

Kannatta napata heti pistoksen jälkeen antihistamiinia (vaikka tupla-annos), niin allergiset reaktiot loppuvat kuin seinään. Itseäni pisti kerran ampiainen silmäkulmaan ja kun en asialle mitään silloin tehnyt niin silmä oli muutautuneena umpeen kolmatta vuorokautta...

MasaT

LainausMutta talvea ajatellen tuo Rocoto on kyllä ongelma. Se on selvästi tykännyt olla ulkona puskan juurella, jos ei lasketa viime yön myrskyä, ja sisällä se joutuisi tasaiseen lämpöön ja kuivaan ilmaan. Ehdotuksia sijaintipaikaksi otetaan vastaan tässä ennen syksyä, olisiko parempi paikka länsi-ikkunalla vaiko lampun alla? Meillä on myös autotalli, jossa talvella lämmöt n 10 astetta, mutta se on pimeä, ei ikkunaa. No onneksi kerkeää vielä ennen syksyä pohtia..

Mahtaisko tästä linkistä olla apua http://www.rocoto.com/Overwintering.html
Itsellä ei ole kovin hyvä englannin kielen taito mutta tuosta koitan ainakin itse ottaa selvää syksyä ajatellen. Auto tallissa voisi hyvinkin saada talvehtimaan ,olihan joku talvehdittanut täällä jos oikein muistan kellarissakin.

Filago

Lainaus käyttäjältä: "MasaT"
LainausMutta talvea ajatellen tuo Rocoto on kyllä ongelma. Se on selvästi tykännyt olla ulkona puskan juurella, jos ei lasketa viime yön myrskyä, ja sisällä se joutuisi tasaiseen lämpöön ja kuivaan ilmaan. Ehdotuksia sijaintipaikaksi otetaan vastaan tässä ennen syksyä, olisiko parempi paikka länsi-ikkunalla vaiko lampun alla? Meillä on myös autotalli, jossa talvella lämmöt n 10 astetta, mutta se on pimeä, ei ikkunaa. No onneksi kerkeää vielä ennen syksyä pohtia..

Mahtaisko tästä linkistä olla apua http://www.rocoto.com/Overwintering.html
Itsellä ei ole kovin hyvä englannin kielen taito mutta tuosta koitan ainakin itse ottaa selvää syksyä ajatellen. Auto tallissa voisi hyvinkin saada talvehtimaan ,olihan joku talvehdittanut täällä jos oikein muistan kellarissakin.


Tuossa linkissä henkilö talvetti Rocotoja ulkosalla seinän viereen suojaan laitettuna ja harsolla peitettynä. Ei taida Suomen oloissa toimia, ei edes täällä Hangossa :). Mutta leikkausohjeet kevättä varten olivat oikein asiallisia. Eli kiitos linkistä, oli siitä iloa :).

Järjestelin tänään vähän tuolla Liiderin tarjoamassa ( 59 €) hienossa muovihuoneessani, 1.4x1.4 m2 pohjapinta-ala kun vaatii aika tarkkaa suunnittelua. Siinä tulikin sitten tilaisuus ottaa kuvia, joissa ei näy kerralla kaikki, ja kasvit erottuvat vähän paremmin.

Tässä on Kaleidoskop, joka oli mukana FIM-latvonta kokeessani. Jos jotakuta kiinnostaa, voin laittaa kuvan myös verrokista, lähinnä niiden ero on kasvutavassa ja vaiheessa. Tällä yksilöllä kypsyminen alkamassa hissukseen, olen käyttänyt noita vihreinä jo jonkun verran ruokiin ikäänkuin vihreän paprikan korvikkeena, mutta on niitä vielä tulossakin, meidän tarpeisiin ihan kivasti, ja vielä kukkiikin. Lehtisuonien ympäriltä kellastuneet lehdet ovat kaikki vaihtuneet uusiin paremmin vihreisiin, tiedä häntä mikä sitten auttoi.


By filago,  at 2008-08-07

Toinenkin ämpärichili ja FIM-uhri, Lemon Drop on kypsyttänyt ekat hedelmät. Vein töihinkin maistiaisia, ja hyvin kelpasivat. Kauniitakin ne ovat, mutta kohtuullisen tulisia, meikäläinen ei rouskuta menemään noin vain. Aika varmalta tapaukselta lajikkeena tämä vaikuttaa, kun ekat harjotukset menossa ja kasvissa melkeen enemmän raakileita kuin lehtiä ;). Alemmatkin haarat tuntuvat ottavan vakavasti palkojen tuotannon (vähän vaikea kyllä erottaa vihreitä vihreästä). Verrokkikaveri ei vielä kypsy.


By filago at 2008-08-07

Ja laitetaas sitten vielä väripilkkukin: Red Savinan eka "oikean muotoinen" hedelmä kypsyy. Se ihan eka kypsynyt oli pienempi ja litteän turvonnut. Tuo sen sijaan muistuttaa enemmän sellaista miltä kuvissa näkee Red Savinat. Vielä kun uskaltaisi maistaa ;).


By filago,  at 2008-08-07

NaokiSomalla eka Cumari o passarinho oli kypsynyt. Niin täälläkin.. poimin ekan, ja mittasinkin.. tasan sentin.. hui :)

Filago, jolla edelleen vähän selkäpuoli kipeä pistojen takia, mutta uskalsin silti mennä tuonne ulos, kun oli hyvä syy, eli se muovihuoneen tuuletus ja järjestely.
#163

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"NaokiSomalla eka Cumari o passarinho oli kypsynyt. Niin täälläkin.. poimin ekan, ja mittasinkin.. tasan sentin.. hui :)

Itseasiassa minulla on Cumari (c.chinense versio), eikä Cumari o Passarinho. Eron näet tuolta ->
http://www.thechileman.org/results.php?chile=1&find=cumari&heat=Any&origin=Any&genus=Any&submit=Search

En ollut tuota lajikettani tarkastellutkaan aiemmin thechileman.orgista, mutta tosiaankin nuo Cumarin hedelmät kypsyvät vain tuollaisiksi 3-4mm kokoisiksi "mini-herneiksi". Sikäli tuo omani ei ollutkaan jäänyt kuin puoleen tuosta oletetusta koosta :roll:.

Cumari o Passarinhon hedelmät kaiketi kypsyvät punaisiksi ja juuri tuon sentin kokoisiksi.

Filago

Lainaus käyttäjältä: "NaokiSoma"
Lainaus käyttäjältä: "Filago"NaokiSomalla eka Cumari o passarinho oli kypsynyt. Niin täälläkin.. poimin ekan, ja mittasinkin.. tasan sentin.. hui :)

Itseasiassa minulla on Cumari (c.chinense versio), eikä Cumari o Passarinho. Eron näet tuolta ->
http://www.thechileman.org/results.php?chile=1&find=cumari&heat=Any&origin=Any&genus=Any&submit=Search

En ollut tuota lajikettani tarkastellutkaan aiemmin thechileman.orgista, mutta tosiaankin nuo Cumarin hedelmät kypsyvät vain tuollaisiksi 3-4mm kokoisiksi "mini-herneiksi". Sikäli tuo omani ei ollutkaan jäänyt kuin puoleen tuosta oletetusta koosta :roll:.

Cumari o Passarinhon hedelmät kaiketi kypsyvät punaisiksi ja juuri tuon sentin kokoisiksi.


Onpas sekasotku nämä lajikenimet. Mulla se, mikä mulla on, on siis Chinense. Ja hedelmät näyttävät sellaisilta kuin Chileman kuvassa ylempi versio, joka kuitenkin on Praetermissum selityksien alla. Kirkkaan keltaisia, päästä sisäänpäin vähän uponneita, tylppiä. Ja käsittääkseni normaalikoko on juuri sellainen sentti-pari.


By filago,  at 2008-08-08

Tällaisia. Siemenet on hankittu Chilimaailmasta, ja tosiaan Cumari o passarinhon nimellä. Kukat tosi pienet, valkeat, ponnet vain violetit, selkeä Chinense vaikkakin hyvin pienikokoinen kasvutavaltaan, ainakin minun hoidossani ;).

Eli ilmeisesti minun lajikkeeni ei ole Cumari o passarinho, jos sen kuuluisi olla pieni ja punainen ja suippohedelmäinen. Eikä sitten kai se pelkkä Cumarikaan, jos sen kuuluisi olla Praetermissum ja violetit kukat ja hedelmän koko vain millejä?

Tosin tuosta Chilemanin selityksestä voisi päätellä, että on olemassa myös pelkkä Cumari, joka on Chinense, ja keltainen, ja kuva violetin kukan vieressä esittäisi sitä. Siinä tapauksessa omani on ilmeisestikin se :). Eli meillä on sama lajike kuitenkin?

Filago, jolle ei ole mitään uutta että lajikenimet on sekasotku, mutta tämä Chileman on siis se ylin auktoriteetti?
#163

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Filago"... ei ole mitään uutta että lajikenimet on sekasotku, mutta tämä Chileman on siis se ylin auktoriteetti?

Hyvä kysymys.
Ainakin intialaisten chilien lajimäärittelyt ovat sielläkin väärin suurelta osin, mutta onko parempaakaan yleisesitystä, joka olisi noin laaja?

Jokuhan ne tiedot sinnekin syöttää. Ei siellä varmaan mitään valtavaa koepuutarhaa ole, jossa kaikki kokeiltaisiin ja todettaisiin oikeiksi.  :wink:

Tuo sinun Cumarisi näyttää aivan samalta kuin Chilimaailman kuva, vähän kylmän kutistamana vain. Ei kai tuossa mitään ongelmaa ole?

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"Eli ilmeisesti minun lajikkeeni ei ole Cumari o passarinho, jos sen kuuluisi olla pieni ja punainen ja suippohedelmäinen. Eikä sitten kai se pelkkä Cumarikaan, jos sen kuuluisi olla Praetermissum ja violetit kukat ja hedelmän koko vain millejä?

Tosin tuosta Chilemanin selityksestä voisi päätellä, että on olemassa myös pelkkä Cumari, joka on Chinense, ja keltainen, ja kuva violetin kukan vieressä esittäisi sitä. Siinä tapauksessa omani on ilmeisestikin se :). Eli meillä on sama lajike kuitenkin?

Filago, jolle ei ole mitään uutta että lajikenimet on sekasotku, mutta tämä Chileman on siis se ylin auktoriteetti?

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Jokuhan ne tiedot sinnekin syöttää. Ei siellä varmaan mitään valtavaa koepuutarhaa ole, jossa kaikki kokeiltaisiin ja todettaisiin oikeiksi.

Juu, thechileman ei ole ylin auktoriteetti ja itsellänikin meni pidemmän aikaa tuon sivun tulkitsemiseen. Sinne kasvattajat saavat kirjoitella omia lajitietojaan ja lähetellä kuviaan. Kuitenkin tuolla tietojärjestelmässä on eniten käyttäjiä ja siksi myös tarkimmat lajikuvaukset niistä mitä olen sattunut löytämään. Tosin tuolla toisessa järjestelmässä Cumari o Passarinhon hedelmä on keltainen (Fataliin kuvaamana), joten sen lajikkeen nimelläkin taitaa olla useampia variaatioita. Tai sitten kaikki siemenet eivät välttämättä ole puhtaita yksilöitä; kuka tietää.

On tosiaan olemassa chinense Cumari, joka minulla ainakin on. Sen hedelmien kuva on siinä thechilemanin lajikkeen selostuksen alla. Ja sitten on praetermissum, jonka kukka on siinä kuvassa. Omat siemeneni ovat tunnetulta kasvattajalta Ruotsista, joten luotan niiden puhtauteen.

Tarpeeksi sekavaa, eikös niin. ;)

Filago

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"

Tuo sinun Cumarisi näyttää aivan samalta kuin Chilimaailman kuva. Ei kai tuossa mitään ongelmaa ole?


Juu niin kauan kun kasvatan tuota vain itse, niin ei ole mitään väliä mitä nimeä käytän, tai millä nimellä hankkinut. Muutenkin uskon sen olevan juuri ja nimenomaan sitä lajiketta, mitä olen hankkinutkin, ja jonka nimi Chilimaailmassa on Cumari o passarinho.

Mutta siinä kohtaa kun otan siemeniä talteen siitä mahtisadosta, jota pienessä puskassani vielä tappelee elintilasta, ja jos haluan vaikkapa antaa niitä muillekin, siinä kohtaa pitäisi olla nimi, josta muutkin ymmärtävät mitä siemenistä voi olettaa kasvavan.

Nythän on tilanne se, että jos sanon, että Cumari o passarinhon siemeniä täältä, ihmiset uskovat saavansa ( ainakin jos käyvät chileman'ssä katsomassa) pieniä suippoja punaisia palkoja, ja hämmästyvät kauheasti kun kasvi alkaa punkea keltaisia tylppiä ;). Eli on hyvä selvittää jos tuo lajike onkin perinteisemmin "Cumari, chinense", niin sitten nimeän sen mielessänikin sille nimelle.

Ja, tadaa, muut ymmärtävät ilman kuviakin.

Filago

edit: Kävin tutustumassa aiheeseen netin syövereissä, ja päätin, että olkoon minulla "Cumari o passarinho, Chinense, keltaiset tylpät palot" ei se siitä enää sekasemmaks mene.. Kuvahaulla Cumari o passarinho tuloksena on keltaisia tylppiä hedelmiä ainakin eka sivullinen, joukossa vain yksi punainen poikkeus.

Cumari sanana tarkoittaa kuulemma jollain brasilian intiaalikielellä yksinkertaisesti chiliä, joten ymmärrettävää jos sekaannuksia syntyy. Vastannee sitä ongelmaa jos jonkun chililajikkeen nimi olisi vain "Aji".

Senkin takia pidän nimen Cumari o passarinho, linnun chili, kun se on kauniinpikin kuin pelkkä Cumari, chili. Ihan kuin runoa. ;)
#163

Filago

Venäläistä rulettia osa yksi.


By filago, at 2008-08-11

Ihan ensimmäisen Nagan marjan kuori alkoi halkeilla niin pelastin sen pois puskasta, vaikka alunperin koetinkin säästellä viikonlopuksi. Tulee nääs chilinistikamu kylään la. Onneksi puskassa on toinenkin kypsä, joka ei vielä halkeile, ja melkein kypsä, joka varmaan vkl jo syötävissä..

Tuo eka ei ole ollenkaan niin pelottavan näköinen kuin ne muut. On nimittäin paljon paljon sileämpi, ei yhtään niin ruttuinen ja nystyräinen kuin myöhemmät kaverinsa. Itse asiassa sen voisi melkein saada hukkumaan tollaiseen sämpleri valikoimaan ;). "Maista tästä, vähän erilaisia mitä tänä vuonna kasvatellut.. ota vaan useampi". Kiilto paljastaa, että toinen vasemmalta on Naga, jos ei nyt joku muuten arvannut.

Lajit vasemmalta: A.Benito, NagaM., PI441551 ja Yatsufusa, LemonDrop ja A.Cristal.

Filago, joka otti siemenet talteen vaikka onkin eka marja, onkohan itävyys kuitenkin normaali? Montaa niitä ei ollut, kymmenkunta vain, tyypillinen kai siinäkin ollakseen kasvin eka kokeilu¨

edit. halkaisin veitsellä, käytin pinsettejä siementen käsittelyyn ja luulin että en saanut käsiini mitään..  vaan taisi sittenkin mennä.. nimimerkki räpläsin naamaani kirjoittaessani ja nyt on huulet tunnottomina..no se siitä pelosta että eka on ihan mauton
#163

hessi

Naga?!?
onpas erikoisen näköinen?
haluaisi nähdä kuvaa muista bodeista, ovatko ne normi Nagan näköisiä?

Ei ollut minullakaan eka mauton, ja potkua riitti! :twisted:

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry