tammikuu 10, 2025, 12:11:38 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilivaarin muisteluksia

Aloittaja Chilivaari, lokakuu 20, 2007, 22:42:12 ip

« edellinen - seuraava »

Hombre

...Kokeilepa Mylaria tai musta-valko muovia, tai ihan valkoista maalia...
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

ChaiN

oispa aina Kesä...
mut Jossain paistaa aina...

Chilivaari

Päivän kuva:

Sateinen liputuspäivä, mutta chilin lehdillä on enemmän valoa kuin ulkona keskipäivällä.  :lol:

Chilivaari

Minulla on vanhastaan yksi kiinalainen T5 loisteputkivalaisin taimien kasvatusta varten viime keväältä. Ostin sen halpana heräteostoksena jostakin marketista. Lampun ja putken merkki on Lampex ja putken tunnusnumero 827. Minua kiusasi väri jo viime vuonna, kun se mielestäni väritti sekä kasvit että huoneen vihertävän keltaiseksi. Tomaatintaimet ja krassit kuitenkin kasvoivat terhakoiksi ja lehdet olivat tummanvihreitä. Ilman lisävaloa ne olisivat eteläikkunallakin jääneet honteloiksi ja vaaleanvihreiksi. Siitä on kokemusta edellisiltä keväiltä.  

Meillä on jo vuosi sitten kokonaan hylätty hehkulamput. Yleisvalona on katossa loisteputket tai energiansäästölamput. Loisteputket ovat isompaa T8 mallia väriltään 950, mikä tarkoittaa parasta mahdollista värintoistoa ja luonnonvaloa, lähinnä aurinkoisen päivän värisävyä. Kirjoittamani Wiki-juttu loisteputkista videokuvauksessa selvittää vähän perusasioita. Yritin sähköliikkeestä kysellä tuohon pikku valaisimeen vastaavia putkia, mutta tässä uudessa T5 koossa ei sellaisia ollut. Kauppias tutki asiaa ja kertoi sitten, että Suomeen niitä ei vielä tuoda. Niitä pitäisi tilata vähintään rekkakuorma tai kontillinen kerralla. Ruotsissa saattaisi jo löytyä.

No, vuoden myöhemmin lähdin kierrokselle etsimään parempia putkia ja heti ensimmäisessä liikkeessä onnisti. Löysin "kirkkaalla" putkella varustetun T5 lampun. Mitään tarkempaa tietoa siitä ei ollut. Ostin yhden, vein kotiin, mittailin, koekuvasin ja olin tyytyväinen. Kävin ostamassa toisenkin. Kauppias vähän ihmetteli intoani: "Jaa sinulla taitaa sitten olla luonnonvaloa enemmänkin?" Hänelle oli juuri tullut palautuksena noita samoja asunnosta, jossa valaistiin hehkulampuilla. Olivat kuulemma ikävän sinisiä. Kun eilen kävin taas ostamassa lisää toiseenkin huoneeseen, lamput olivat loppu. Taitaa luonnonvalo kelvata muillekin. Mieltymykseemme johonkin valoon vaikuttaa siis voimakkaasti se, missä ympäristössä sitä katsellaan. Kuvassa on kooste samasta kohteesta eri valoissa tai eri "ympäristöissä", tässä tapauksessa kameran balanssilla tehdyissä. Kohde on kaikissa sama: valkoisella paperilla punainen ja oranssi chili ja vihreä lehti.

Värintoisto eri putkilla ja eri valoissa:

Tämä kuvien selitys menee vaikeaksi, ellet tiedä mitään värilämpötiloista sekä kameran ja silmän eroista erilaiseen valoon mukautumisessa.  Asiasta on pohjatietoa vaikkapa netin tietosanakirjoissa. Nimittelen kuvia numeroilla vasemmalta oikealle, lukusuuntaan.
1) Vasen laita on tuolla kirkkaalla putkella kuvattu, toinen kuva 827 putkella. Kameran balanssi oli lukittu aurinkoiselle, jotta se ei korjaisi putkien eroja. "Kirkas" on siis vain vähän puna-violetti (näkyy valkoisessa taustassa parhaiten). Se ei haitanne kasvien kasvatuksessa, eikä kyllä näy silmällekään. Kamera näkee vähän eri taajuuksia kuin silmä.
2) "Lämmin valkoinen" 827 näyttäytyy kameralle näin. Punainen korostuu, vihreä tummenee. Oranssikin on punaista.
3) Nyt seuraa kuvitteellinen tilanne, missä hehkulamppukodissa katsotaan luonnonvalo-putkea. Olen kameran asettanut keinovalolle ja valona on tuo uusi "kirkas" loisteputki. Siniseksi menee, mutta useimmat värit kyllä toistuvat.
4) Tämä on pelkkää "mutua". Tavoittelin kuvaa värjäämällä sitä mielikuvaa, joka minulle luonnonvalossa elävälle syntyi 827 putkesta. Efekti on liioiteltu, eikä mikään mittalaite tue silmieni ja aivojeni mielikuvaa, mutta ymmärtänet nyt helpommin, miksi tuollaisesta halusin eroon.

Kameran automaattiasetuksilla kaikki kuvat olisivat olleet samanlaisia, ainakin melkein. Kamerat osaavat korjata aika paljon, silmät vieläkin enemmän, jos vertailukohtia ei ole vieressä.

Noita pieniä loisteputkivalaisimia voi olla vielä vaikea löytää kaupoista. Useammin on tarjolla lämmintä valkoista. Se kun kuulostaa niin mukavalta, mutta näyttää ikävältä ainakin minun silmilläni luonnonvalon seassa. Tutusta nettikaupasta kuitenkin bongasin saman tapaisia. Kysäisin kauppiaalta putkien laadusta, mutta hänkään ei osannut antaa tarkempaa vastausta. Luonnonvaloa lähellä ovat. Hän epäili kuitenkin, että nuo ovat Elexin kanssa samasta kiinalaisesta tehtaasta. Niitä siis on eri mittaisiakin. Täältä saat myös liitososat, jos vaikka haluat tehdä lamppujonoon mutkia.

Tästä uudesta putkesta minulla siis ei ole vielä mitään kasvatuskokemuksia. Silmälle se näyttää miellyttävältä, mutta miten kasvit reagoivat, se selviää vasta keväällä, jos silloinkaan. Keinovalossa kokonaan kasvattajat älkööt kuitenkaan vaivautuko. Tuo ei riitä teholtaan kuin päivänvalon täydentäjäksi.

Edit: Linkki korjattu

Chilivaari

"Henkimaailman hommia aina välillä tämä chilien kasvatus." kirjoitti Kocmoc tuolla toisessa keskustelussa.
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=34700#34700

Ajattelin nyt hyvissä ajoin ennen seuraavaa kasvukautta järjestää omin kotikonstein pienen idätyskokeilun chilinsiemenille. Tarkoituksellisesti aloitan sen juuri nyt, jotta ehdin laittaa vielä uuden satsin ennen täysikuuta, jos mitään itua ei ole näkyvissä viikon päästä.

Olen minä lukuisia vertailuja lukenut itämisajoista eri lajikkeilla ja kivivillan tai kahvisuodattimen kehuja, mutta jospa katsoisi ihan itse, mikä meillä toimii, mikä ei. Itse kasvatetun Cayennen siemeniä on kuivattuna aika määrä, joten niillä voisi kokeilla. Eiköhän Annuumit ole helpommasta päästä idätettäviä? Erikoislajikkeiden erikoisvaikeudet jätän myöhemmäksi murheeksi.

Nyt voi vielä ehdottaa uusia kokeilutapoja, mutta ainakin seuraavia ajattelin testata:
Mullassa idätys sekä liotettuja siemeniä että kuivia ja normaalilämmössä ikkunalaudalla ja vähän lämpimämmässä. Kovin kuumaa paikkaa ei helposti löydy, joten jääköön se.
Kahvisuodattimesta on niin paljon kehuja täällä, että laitan siemeniä myös siihen sekä tuohon lämpimämpään paikkaan (n. 25 astetta) että pimeään komeroon 21 asteeseen.

Tuleeko muita kotikeinoja mieleen?

Testin lopputulos pitää olla vihreä taimi, joten aikaa ei oteta juurten ilmestymisestä vaan valmiista sirkkalehdistä. Sitä varten paperissa itäneet pitää kait siirtää multaan?

Menetelmiä tutkaillessani havaitsin, että minulle outo suodatinpaperi vaatii tosiaan muovipussin tai kelmun ympärilleen. Muuten paperi haihduttaa voimakkaasti ja jäähtyy haihtumisesta. Aiheutuukohan tuosta muovista homehtumisongelmaa?

Espelt

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari""Aiheutuukohan tuosta muovista homehtumisongelmaa?


Ei siitä aiheudu jos suunnilleen joka päivä ottaa sen pussin pois ja katsoo valoa vasten itämistä. Saatat kyllä joutua kastelemaan sumutinpullolla suodatinpussia jos itäminen kestää monta päivää.
-Vaikeaa olla uskottava jos kaikki muut ovat väärässä-

Chilivaari

Aloitin sitten idätyskokeen edellisessä viestissäni olleilla vaihtoehdoilla. Laitoin 5 satsia a' 5 siementä oman sadon Cayennesta itämään eri aineissa ja lämpötiloissa. Kivivillaa minulla ei ollut, joten multa-turve-suodatinpussi linjoilla liikutaan. Kuulette tästä lähiviikkoina lisää. Tuon perusteella aion valita ensi kevään idätysmetodini arvokkaammille siemenille.

Vihannesten ja kukkien siemenissähän on itävyysprosentit ja itävyysajat painettuna pussin päälle ja ne yleensä pitävät paikkansa. Chilit eivät taida vielä olla noin pitkälle jalostettuja, tasalaatuisia kauppalajikkeita. Onneksi. Mielenkiintoista on juuri lajikkeiden yksilöllisyys ja arvaamattomuuskin.

Chilin siemenet on "ohjelmoitu"   toimimaan kasvuympäristössään parhaalla mahdollisella tavalla. Niin ovat kotimaiset luonnonkasvitkin, joiden siemeniä kyllä myydään, mutta itävyys on mitä on ja voidaan tarvita kaikenlaisia temppuja, että niistä saa taimia. Suomalaisia siemeniä esimerkiksi pitää talvehdittaa maassa ennen kuin ne itävät. Vaihtoehtoisesti niille voi tehdä "kylmäkäsittelyn" eli pitää mullassa jääkaapissa joitakin viikkoja ennen kylvämistä ulos. Kullero on tyypillinen esimerkki. Nyt ovat siitäkin kuulemma jalostaneet "tarhakulleron", jonka saa itämään vähemmillä tempuilla. Hyi!

Chileissä lienee näkyvissä eri lajikkeissa vielä alkuperäisestä kasvupaikasta johtuvia erikoistarpeita. Autiomaassa kasvit alkavat itää sadekuuron tullessa, joskus jopa vähän ennen sitä, sillä ne osaavat ennustaa säätä. Sademetsässä valon lisääntyminen (kun iso puu on kaatunut) saa pikku aluskasvillisuuden rehottamaan. Siellä voi olla vuosia itämättömiä siemeniä odottaen vain sitä valonsädettä. Vuoristokasveilla lämpötilan nousu keväisestä kesäiseen käynnistää itämisen.

Aji Cristal 3 viikkoa kylvöstä:

Samalla tavalla vierekkäin idätetyt siemenet, joista toinen putkahti pintaan reilussa viikossa ja on jo kuusisenttinen kasvi oikeita lehtiä muodostamassa. Toinen on vasta nousemassa mullasta kolmen viikon piileskelyn jälkeen. Tilastollinen hajonta lienee vaikeimmin ymmärrettäviä ja hyväksyttäviä ominaisuuksia luonnonmukaisten kasvien idätyksessä. Senkin on kasvi ohjelmoinut siemeniinsä.  Kyse on aivan yksinkertaisesti henkiinjäämisestä. Kun taimet joukolla puskevat maasta, aina jää muutama itämättä. Ne ovat siltä varalta, että tulee heinäsirkkalauma, tulva tai vuohikatras ja tuhoaa pikku taimet. Kasvipa on tähänkin valmistautunut ja muutama taimi ponnahtaa vielä pari viikkoa myöhemmin tai seuraavan sadekauden jälkeen paikkaamaan menetyksiä.

Tästä johtuen olisi varmaan viisasta laittaa ainakin 5 siementä itämään kerralla. Eiköhän niistä 3 käyttäydy "normaalisti". Liiat taimet voi sitten heittää pois tai lahjoittaa vastahakoisille naapureille.

Näyttää siltä, että sadonkorjuuaika ei ole hyvä aika itämiselle. Minulla näet kaikki idätyskokeet ovat epäonnistuneet, jos olen ottanut siemenet tuoreesta chilistä (tai kirsikkatomaatista) ja laittanut ne kosteana maahan. Siementen pitänee viettää kuiva kausi ennen kuin ne ovat valmiit itämään.

snu

En nyt pysty ihan tarkasti muistamaan, mutta en ainakaan paljoa yli vuorokautta ollut haban siemen kuivilla, ennen kuin pistin multaan. Tosin pistin niitä ehkä 20 tai jotain ja vain viisi nopeinta kasvatettiin isoiksi.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Chilivaari

En taida osata kahvisuodattimessa idätystä tai sitten Tampereen kraanavesi ei sovellu chileille.

Ensimmäiset elonmerkit ovat ilmestyneet siemeniin. Vähän yllättäen ne eivät olleetkaan suodatinpaperissa nähtävissä vaan happamessa turpeessa 25 asteisessa paikassa. Kolmessa vuorokaudessa Cayennet muodostavat juuria ja samalla ne ovat nostaneet turvetta sen verran, että juuren kaari paljastui pinnalle näkyviin parista kohdin. Tuosta on vielä matkaa sirkkalehtiin, mutta odotellaan.

Suodatinpaperissa ei ole mitään eloa, tai yksi epäilyttävä siemen on. Sen juuren ilmestymiskohtaan on muodostunut limamöykky, joka vaikuttaa pilaantuvalta bakteerimuodostelmalta. Tämä oli noiden turpeessa itävien vieressä. Olenkohan pitänyt paperia liian märkänä, kun sillä on koko ajan ollut alapää vedessä? Viileässä pimeässä tai 30 asteen lämmössä ei myöskään ole mitään elonmerkkiä. Nekin ovat hyvin märkiä.

Ikkunalaudalla huoneen lämmössä hiekan sekaisessa mullassa ei myöskään ole vielä merkkejä, mutta enpä niitä näin nopeasti olisi odottanutkaan.

Merkittävä havainto tässä vaiheessa on, että vuorokauden liotetut siemenet eivät ole itäneet, vaan aivan kuivana kylvetyt. Kraanavesi taas?

snu

Ainakin annuumit itävät ihan hyvin pelkässä vedessäkin. En usko, että liika märkyys haittaa itävyyttä. Ikkunalaudalla voi olla liian kylmä idättää chilejä. Tai sanotaanko, että lämpötila voi olla aika kaukana optimista, muttei välttämättä liian kaukana.

Kokeilen tällä hetkellä myös rocotojen idättämistä pelkässä vedessä, mutta toistaiseksi noin viikossa ei ole vielä tapahtunut mitään. En kyllä sitä näin nopeasti odottanutkaan.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Chilivaari

Yksi pikkiriikkinen "häntä" eli juuri oli ilmestynyt kahvisuodattimessa oleviin siemeniin neljäntenä päivänä. Tämäkin 25° lämmössä. 21 tai 30 astetta eivät ole vielä reagoineet mitenkään.

Missä vaiheessa tuo pitäisi siirtää multaan?

snu

Helpointa varmaan mahdollisimman pian. Omat vedessä itäneet ainakin oli aika hankala saada multiin, kun niissä oli 3cm ohuet juuret.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Chilivaari

Suodatinpussin salaisuuksia:

Keskilämmössä yksi siemen oli kasvattanut vajaan senttisen juuren ja siirsin sen kosteaan multaan. Muista pusseista ei löytynyt kuin 1 tulossa oleva "troppiselta osastolta" eli patterin kyljessä majailevasta 30° pussista.

Mietiskelin vähän kevättä ja monien eri lajien idätystä samaan aikaan. Suodatinpusseissa nuo saisi pysymään järjestyksessä kun laittaisi mini-kokoisiin minigrip pusseihin vähän taitellun ja leikatun suodattimen ja pohjalle tilkan vettä. Nimitiedot voi kirjoittaa pusseihin ja suodatinpaperissakin kuulakynä näkyy pysyvän. Pussit voisi rei'ittää reunastaan ja laittaa pieneen kierrekansioon. Puolen litran pussit saattaisivat olla kätevämpiä tuossa. Itämiskansiota voisi sitten selailla helposti.  :lol:

Toisaalta, multaan ne on kuitenkin lopulta laitettava, joten ehkä ne minulla voisivat aloittaakin mullassa. Katsotaan, miten tämä kokeilu etenee.

Chilivaari

Itämiskilpailun voittaja:

Nopeusvoittajaksi selvisi lannoittamaton, hapan kasvuturve noin 25° lämmössä patterin lähistöllä. Kantena tuossa on ollut läpinäkyvä ohut muovilevy, jostakin einespakkauksesta leikelty. Kaikissa purkeissa ja suodatinpapereissa on 5 siementä. Joukkuevoittajaksi julistetaan se, joka saa ensimmäisenä 3 terhakkaa taimea aikaiseksi.

Kuva on otettu aamuvarhaisella, nyt taimi on jo pystyssä ja vihreä. Muuten tilanne on sellainen, että kaksi kahvisuodattimessa itänyttä on mullassa ja niistä toinen saattaa nousta vielä tänään tai ensi yönä. Muuta itämistoimintaa ei ole havaittavissa.

Ihan uteliaisuuttani laitoin vielä yhden vertailuryhmän multiin, mukana myös vaikeammin itäviä lajikkeita. Katson, onko täysikuu-teorialla jotakin katetta.
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=36916#36916

Täysikuu on ensi viikon lauantaina ja nyt pitäisi olla juuri oikea aika kylvää silloin taimelle innolla puskevat siemenet.  :lol:

Chilivaari

Uusia, odottamattomia ongelmia kahvisuodatin-metodin kanssa. Siemen ei irtoa sirkkalehdistä, kun taimi nousee mullasta. Ehkä lehdet myöhemmin vapautuvat itse vankilastaan, mutta helposti se ei pois tipahtanut.

Syy lienee juuri metodissa. Multaan kylvetyt siemenet ovat jo tarttuneet ympäristöönsä ja jäävät sinne, kun sirkkalehdet kasvavat. Suodatinpaperista varovasti multaan siirretty juurtunut siemen ei tunnu kestävän kovaa käsittelyä, joten se jää löyhään multaan lähelle pintaa. Seuraus on, että siemen jää kiinni lehtiin ja nousee niiden mukana ilmaan. Siellä se kuivuu kovaksi ja taitaa vielä kutistua samalla tiukemmin sirkkalehtien päälle.

Juuttunut siemen:

Muistan täällä keskustellun ongelmasta, mutta en sitä nyt löytänyt. Ilmeisesti juuren kasvattanut siemen pitäisi vain tampata tiukempaan multaan ja vähän pintaa syvemmälle?

snu

Yleensä lähtee ihan itsestään siemenestä sirkkalehdet vapaiksi. Jos se näyttää pahasti jumittavan, niin kasta juuttunut siemen, odota hetki ja vedä varovasti.
#419
Eksyminen on suotavaa.

ChaiN

kypärä päässä. ei sitä soitellen sotaan.

ihan hauska idea toi idätyskansio :) himo-organisointia :D

eiköhän se siemen irtoa. voihan sitä koittaa kastella ja sit koittaa varovasti irrottaa vähän ajan päästä.. jos olis pehmenny vähän..

vois kyllä kuvitella että jos sen siemenen istuttaa vähän syvemälle ja tiukempaan multaan niin noustessaan pinnalle päin verso karistais sen kypäränsä.. en tiiä sitte vaikuttaako negatiivisesti mullasta nousemis nopeuteen..
oispa aina Kesä...
mut Jossain paistaa aina...

Chilivaari

Ei kai tuo nopeus siinä vaiheessa enää mitään merkitse, kun juuri on kuitenkin jo todettu kehittyneen. Tuo kypäräpäinen oli mullan alla vain pari päivää.

Kirjoitin ongelmasta siksi, että toinenkin taimi on nousemassa samalla tavalla. On siis syytä epäillä vikaa menetelmässä.

Chilivaari

Helpotuksen huokaus!

Kypärä oli pudonnut päästä yön aikana. Ihan itsekseen.

Muutoin tilanne itämisrintamalla on edelleen epäselvä. Voittaja itämisalustojen joukkuekilpailussa ei selvinne vielä tänään, mutta yllätys on muhimassa.

Asetin vaatimukseksi 3 taimea viidestä siemenestä siksi, että viallisia siemeniä on aina joukossa ja viimeiset hidastelijatkin voidaan sulkea ulos kilpailusta. Kuivissa siemenissä jo oli muutama reunasta ruskea ja nyt suodatinpusseissa ne ovat mustuneet lisää eivätkä ilmeisesti idä ollenkaan. Niitä ei näyttäisi olevan kuin enintään 1 idätyserää kohti, joten ne eivät ratkaise kilpailua.

Chilivaari

Siemenet näyttävät pitäneen viikonvaihteen vapaata. Yksikään ei ollut kasvattanut juuria tai ituja. Ehkäpä maanantaina taas jatketaan.

Tilanne on tasainen. Kaikilla idätystavoilla on yksi taimi pinnalla. Kahvisuodattimista kylmin on saanut kaksi multiin, muilla vain tämä yksi. Ensimmäinen juuri ilmestyi neljässä päivässä, mutta yhdeksäntenä ei vielä ole toista näkyvissä. Taitaa olla aikamoisia eroja siemenissä, vaikka kaikki ovat samaa itse kasvatettua erää. Ne ovat pölyttyneet parvekkeella ja ristiinpölytys on mahdollista eri lajikkeiden välillä. Se tietysti vaikeuttaisi itävyyttä. Sääli, jos kokeilu kaatuisi tuommoiseen. Nyt on vain odoteltava eikä vielä spekuloitava.  :lol:

Mullassa kasvaneista viileimmässä on eniten eloa, mutta ei vielä lisää taimia näkyvissä.

Sellainen näyttää selvältä, että siementen liottamisesta ennen kylvöä on vain haittaa. Laitoin yhden viiden siemenen erän melkein vuorokauden vedessä liotettuna multapurkkeihin mukaan, eikä niistä ole ainoatakaan elonmerkkiä. Nehän saivat tavallaan ylimääräisen päivän etumatkan tuossa liotuksessa. Eikä idun itua.  :twisted: