tammikuu 10, 2025, 23:49:34 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tuupin Chilit

Aloittaja Tuupi, marraskuu 24, 2007, 12:39:43 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Tuupi"... Pidän taimia noin 5-10 sentin päässä siitä. Näyttää olevan riittävästi ainakin näin alkuvaiheessa.

Siinäpä sen salaisuus. Etäisyys on kaikkein tärkein tekijä. Sitten vasta tulevat tehot ja värispektrit. Kun etäisyys kasvaa kaksinkertaiseksi, valoteho putoaa neljäsosaan.

Myöhemmin sitä voi olla vaikeampi hyödyntää kun kasvit kasvavat ja vielä eri tahtiin. Kaikkia ei millään saa lampun lähelle, ei ainakaan alaoksia.

Tuupi

Fataliin ylläri nro 1 itänyt ja Nagalla niskalenkki ilmassa.


Siinä se sitten on. Pelkäsin jo vähän, ettei yksikään Naga Morichin kolmesta siemenestä itäisi. Voi tätä onnen päivää... :D
Huomenna kun vielä nostaisi päänsä mullasta, niin päästäis juhlimaan yhteistä syntymäpäivää. :wink:

Nyt sitten odotellaan vielä niitä viimeisiä, eli Malawi Bird's Eye ja Bird's Eye Baby itämättä.

EDIT: kuva

Chilivaari

Hyvinhän sinulla itää.
Linnunsilmiä taidat odotella? Eivät ole minullakaan itäneet. Yksikin on ollut mullassa jo marraskuun alusta. Taitavat olla sellaista erää. Luulisin pärjääväni ilmankin.  :wink:

e-Boy

Mulla on Linnunsilmät itäneet (2kpl), mutta Nagoja odotellaan...  :twisted: Viikko tulee huomenna täyteen Nagojen kanssa, joten voipi ruveta pikku hiljaa odottelemaan. :)
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Chilivaari

Väkevää syntymäpäivää vaan niin Nagalle kuin Tuupillekin!  :lol:

Ensi vuonna sitten saat itse kasvatetun Naga Morichin kakun päälle. Suikaloi se kuitenkin valmiiksi, ettei kukaan rohmua sitä yksin itselleen.  :wink:

Tuupi


escargo

Oho! mun bolivian rainbow on ihan saman värinen kuin kaikki muutkin  :o
#300

Chilivaari

Boliviaano on lahjomaton valon mittari.  :lol:

snu

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Boliviaano on lahjomaton valon mittari.  :lol:

Mulla oli keittiössä kaksi boliviaania, molemmat lampun valon äärirajoilla (hyvän makuiset pääsi suoraan lampun alle). Ne olivat molemmat 15cm pitkiä ja vihreitä, mutta kun katkaisin toisen puolesta välistä, se muutti vanhat lehdet tummemmiksi, ja jatkoi uusien vihreiden tekemistä.
#419
Eksyminen on suotavaa.

Tuupi



Toinenkin Naga sai kammettua itsensä ylös yön aikana.

Tuupi

Noniin, kaikki taimet on eroteltu omiin jugurttipurkkeihin. Purkit loppuivat kesken, mutta laitoin ylimääräisiä samaan purkkiin, jospa ne jollekin kelpaavat. En kehdannut heittää poiskaan. Pohjalle vähän kevytsoraa, kasvualustana edelleen kaktus- ja kylvömultaa. Seuraavassa vaihdossa sitten siirrytään turpeeseen.

Linnunsilmät eivät vieläkään ole itäneet, kaivelin siemenet niistäkin jugurttipurkkeihin, odotellaan nyt vielä... Toisaalta purkkeja tuli niin paljon, että en tiedä mihin ne kaikki kesällä mahtuu, jos siis kasvavat...

Tuupi

Jahah, joulusta on selvitty, päivitelläänpäs vähän.
Aika hitaasti lähtivät kasvamaan jugurttipurkkeihin istutuksen jälkeen. Voi olla että säihkähtivät tuota valoa enemmän kuin purkin vaihtoa.



Starfish, Surprise nro 3 ja Inca Berry. Nämä ovat kasvaneet eniten. Tuota Surprise nro 3:sta voisi ruveta epäilemään baccatumiksi...  :)




Siinä vielä nro 3 ylhäältä päin.




Super Pubella on jotain ongelmia. Johtuneekohan tuosta valosta...? Uutta lehteä tulee kuitenkin, mutta jotain vikaa tässä on... Olen ehkä pitänyt valoa hieman liian lähellä taimia. Baccatumit ja annuumit näyttävät viihtyvän hyvin, mutta osalla chinenseistä näyttää olevan samankaltaisia ongelmia kuin tuolla pubescensilla.




Pakollinen Bolivian Rainbow -kuva.

:?: Kysymys onkin siis, voiko kasvi saadaa liikaa valoa. Vähässä valossahan kasvi kasvaa pituutta päästäkseen lähemmäs valoa. Entäs jos valo on liian lähellä? Eihän kasvilla ole silloin syytä kasvaa... ainakaan pituutta... Aikani mietiskeltyäni nostin valoa hieman kauemmas taimista, nyt noin 10 cm:n päässä. Kyllähän se putki on todella lähellä taimia ollut, joten luulisin tämän auttavan. Siirrellään sitten myöhemmin taas lähemmäs, kunhan tottuvat tuohon ensin.

Chilivaari

Tämä nyt on pelkkää spekulointia, kun kokemusta asiasta ei ole, mutta liikaa valoa tai lämpöä minäkin epäilisin.

Jätin osan pikkutaimista 21W energiansäästölampun alle reilun kymmenen sentin päähän. Siihen tulee melkein auringon valoa vastaava säteily. Lämpö nousee jonnekin 28° tienoille. Kasvu pysähtyi muutamilla lajikkeilla ja parissa oli tuommoista lehtien ruskistumista tai kellastumista. Ikkunalla, kaukana loisteputkistakin saman erän taimet ovat kasvaneet paljon rehevämmäksi, mutta hennommaksi varreltaan.

Jatkon kannalta valo saattaa sittenkin olla parempi. Siirsin sitä vähän kauemmaksi. Eihän nopea ja rehevä kasvu tässä vaiheessa vuotta taida olla päätavoite, vaan runsas juuristo ja vahva varsi kantavat hedelmää myöhemmin.

Xbow

Kyllähän ne kohtuu elinvoimasilta näyttävät :) Ainakin isommat chilit ovat minulla kyllä jatkuvasti könyämässä lehtiään ESL:ään tai loisteputkeen kiinni. Sama varmaan loistareilla ja pikkuchileillä eli vähitellen pitääpi putkea nostella.

Vaikea sanoa näin aloittelijana, mikä pubea vaivaa. Tiettävästi pubet tykkäävät vähän viileämmästä ja hieman varjoisammasta kuin muut silit. Tuuletus on tärkeätä jotta lämpötilat pysyvät kurissa.

Koitan jossain määrin noudaltella Fataliin ohjetta:"When the first seedlings sprout, move the trays under a fluorescent light or on a windowsill with plenty of light, still, keep in mind that small seedlings are very sensitive to a strong sunshine. Good distance between the fluorescent tube & plants top is around 5-8cm during the first two weeks and, and 2-4cm later on (shorten the distance gradually)" Nojoo, itse varmaan pidän nyt min. about 4cm päässä putkesta, 2cm sitten kun chilit ovat isompia ja vahvemman oloisia.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Chilivaari

Tässä kohdin kannattaa pitää erillään perinteiset loisteputket ja uudet energiansäästölamput. Loisteputkiahan nekin ovat, mutta putki on käännelty mutkille ja esimerkiksi 21-wattisen 90 sentin pituus on pakattu 10cm alueelle. Tuosta seuraa PALJON voimakkaampi säteily lähialueelle. Loisteputkesta ei tuollaista määrää lähde, vaan valo on jakautunut laajemmalle.

Olisiko sinulla Tuupi mahdollista siirtää vain liiasta valosta häiriintyviä taimia kauemmaksi ja antaa muille edelleen valohoitoa. Olisi mielenkiintoista kuulla, mitkä siitä pitävät, mitkä eivät. Jos tuo lehdissä näkyvä ongelma edes on valosta lähtöisin.  :wink:

Tuupi

Lainaus käyttäjältä: "Xbow/Fatalii"...keep in mind that small seedlings are very sensitive to a strong sunshine...

Tässähän se syy taitaa olla. Lykkäsin taimet purkinvaihdon yhteydessä ilmeisesti liian lähelle ja ajastimesta liian monta nappulaa alas. Tuuletustakin olen pitänyt vain muistaessani päällä, eli ehkäpä lämmölläkin on jotain osuutta noihin kasveihin. Toisaalta tuo 36 w loisteputki tuskin voimakasta auringonvaloa vastaa, vaikka lehdet liimaisi putkeen kiinni...

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Olisiko sinulla Tuupi mahdollista siirtää vain liiasta valosta häiriintyviä taimia kauemmaksi ja antaa muille edelleen valohoitoa. Olisi mielenkiintoista kuulla, mitkä siitä pitävät, mitkä eivät. Jos tuo lehdissä näkyvä ongelma edes on valosta lähtöisin. :wink:

Tuo voisi olla ihan hyvä idea jo siinäkin mielessä, että nuo baccat, jotka näyttävät valosta pitävän, saattavat nyt vähemmällä valolla hujahtaa niin paljon pituutta, etteivät mahdu enää valon alle. Tai sitten lamppua joutuu nostamaan eivätkä pienemmät kasvit saa enää tarpeeksi valoa... Ihanteellinen tilannehan olisi, jos kaikki kasvit kasvaisivat yhtä nopeasti...
Yksittäisissä kasveissakin näyttää kuitenkin olevan eroja. Esimerkiksi Naga Moricheista kaksi kituuttaa, kun taas yksi kasvaa samaa tahtia annuumien kanssa.

Yksinkertaisin selitys olisi varmaan liian paljon valoa liian pienille taimille, jolloin osa alkaa nyt tottumaan jo tuohon valon määrään ja alkaa kasvamaan normaalisti, kun osa vielä totuttelee.

Tuupi

 

Vasemmalla Inca Berry, joka sai ensimmäisenä sirkkalehtensä auki ja on suurin taimista.
Oikealla kirsikkatomaatin taimi, jonka säästin ihan kokeilumielessä idätetyistä siemenistä. Itivät muuten nopeasti ja tehokkaasti; (lähes) kaikki yhden tomaatin siemenet itivät.

Chilivaari

Tomaatit on mukavia idätettäviä, mutta varsinaiseen kasvatukseen suosittelisin vielä harkintaa.  :wink:

Tomaatin kasvatus on pitkä prosessi (kuten chilinkin). Siksi kannattaa harkita melko tarkkaan, mitä alkaa kasvattaa. Lajikkeen pitää olla meidän oloihimme sopiva, riittävän aikainen ja viileää kestävä, lisäksi vielä hyvän makuinen ja satoisa.

Muutaman vuoden olen noita kasvatellut ulkona lasin alla. Omat taimet pitää laittaa kasvamaan suunnilleen maaliskuussa. Ehkä runsaalla lisävalolla voisi nytkin jo aloittaa, mutta tuskin niistä pystyssä pysyviä vielä tulee.

Torilta tai markettien puutarhaosastojen poistoista voi saada melkein siemenien hinnalla kolme kuukautta kasvatetun valmiin taimen, jossa on jo raakileetkin valmiina. Itse kasvatetuissa on tietysti erilainen maku ja ovat ne vauhdissa ohittaneet isommat marketin taimet, kun ovat multaan päässeet ulos. Noita valmiita taimia kidutetaan monella tavalla pienissä ruukuissa, jotka kuivuvat välillä, joskus ovat litimärkiä.

Pari riippuvaa amppelitomaattia minulla on jo pikkutaimella, mutta tuskin ne kevääseen asti selviävät. Laitan vasta muutaman kuukauden päästä varsinaisen satoa tuottavan erän itämään. Nyt tarkistin vain, että ne itävät - hyvin ja nopeasti.

Tuupi

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Tomaatit on mukavia idätettäviä, mutta varsinaiseen kasvatukseen suosittelisin vielä harkintaa...
Kuten sanoin, kokeilumielessä idättelin...  :) Tuskinpa tuosta mitään tulee, mutta annetaan nyt kasvaa, kokeilumielessä... :wink:

Ja takaisin chileihin.

Ylläri nro 2, jonka lehdet näyttäisi vahvistavan epäilyt liiasta valosta.
Jos oikein muistan, tämä iti mustasta siemenestä, mikä tekisi siitä pubescensin.  (korjatkaa, jos olen väärässä)

Näin ollen liiallisesta valosta näyttäisivät kärsivän pahiten juuri pubescensit; Super Pube, nro 2 sekä nro 1 (jolla, muistaakseni myös musta siemen), joka ei sirkkalehtien jälkeen ole saanut mitään aikaan.

Myös chinenseillä on ongelmia. Nämä eivät kuitenkaan näytä olevan niin herkkiä "palamiselle", sillä ongelmana on vain kasvun hidastuminen suurimmalla osalla chinenseistä. Kuitenkin yksi Naga Morich kasvaa ilman näkyviä ongelmia. Samoin yksi Habanero, jolla kuitenkin sirkkalehdet hieman kellastuneet. Muilla chinenseillä kasvu on hidastunut/pysähtynyt ja lehdet vaalenneet.

Annuumeille ja baccatumeille valoa ei näyttäisi olevan liikaa vaan pikemminkin tarpeeksi. Näistä lähes jokainen työtää toista oikeata lehtipariaan ja Bolivian Rainbow tummentaa edellisiä lehtiään samalla, kun puskee uusia vihreitä esiin.

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Olisiko sinulla Tuupi mahdollista siirtää vain liiasta valosta häiriintyviä taimia kauemmaksi ja antaa muille edelleen valohoitoa...
Kyllä tässä taitaa tulla ongelmia tuon yhden ainoan valaisimen kanssa, mutta pakko kai tätä on jotenkin yritettävä.

EDIT:


Väliaikainen ratkaisu. Annuumit ja baccatumit sekä hyvin kasvava Naga oikealla lähellä valoa, chineneset ja pubescensit vasemmalla vähemmässä valossa.
Kuvasta näkee hyvin eron valon määrässä.

Tuupi

Taisin rikkoa pienimmän Nagan. Ajattelin, että ehkäpä se innostuu tekemään uusia lehtiä paremmin, jos nykäisen kellastuneet sirkkalehdet pois. Eikös huonot lehdet pitäisi yleensäkin kasvista poistaa...? Ensimmäinen lähtikin hyvin, mutta toinen jäi. Sen sijaan kaikki muut lehdet lähtivät. Hauraita ovat... :roll: ...tuota yhtä sirkkalehteä lukuunottamatta. Ei taida tuosta enää toipua.

Kolmaskin Naga oli siirrettävä kauemmas valosta. Annuumit ja baccat voivat kuitenkin hyvin. Linnunsilmistä alkaa toivo loppua...