tammikuu 10, 2025, 07:31:00 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Yleinen tilanneraportti

Aloittaja Soppamies, joulukuu 19, 2007, 22:31:09 ip

« edellinen - seuraava »

Soppamies

Tänne voi kirjoittaa tilanneraportteja elämästä. Aloitan:

Etsin vitriinihyllystäni jotain uutta soosia jota en ole ennen maistanut, käteen sattui Blairs jersey death. Ajattelin sen olleen muiden vastaavien hyllyssä olleiden Blairs-tuotteiden (Mega death ja sudden death) joukosta se miedoin kaveri. Lorotin sitä paksuina köntteinä hesen pita-kebabin väliin. Tuli itku aina köntin kohdalla.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

e-Boy

En ole eläessäni vielä maistanut (saanut käsiini) yhtäkään Blairssin tuotetta..... :roll:  Pitäis vissiin vihdoin tehdä se Pepper-king tilaus.

Anyway, justiinsa tuli taas finishoitua yks Amazon Triple Pepper:
.
Vehnäleipää, yrttituorejuustoa, meetwurstia, Glimminge Port Salut-juustoa, väliin tuhti kasa noita Amazon-pepper putkuloita. Voin taata että on hyvää! ;)

Koitin liottaa juustosiivua vielä tuossa pullon etikassa, on se raikasta tavaraa tuo niitten etikkaliuos. Ja juustosiivuun tuli mukava lämpö. Pitää säästää visiin tuo etikka vaikka itte chili jo loppuikin!!!
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"En ole eläessäni vielä maistanut (saanut käsiini) yhtäkään Blairssin tuotetta..... :roll:  Pitäis vissiin vihdoin tehdä se Pepper-king tilaus.


Veinpä työpaikalle Blair's -viisikon parhaasta päästä lähipäivänä eräänä. Eli: After Death, Sudden Death, Mega Death, Possible Side Effects ja kaiken kukkuraksi se vihoviimeinen 2AM... Porukka kierteli ja kaarteli pulloja uteliaan pelokkaina, mutta kuten on väistämätöntä, parin oli aivan pakko maistaa... Ensin vähän, sitten aivan liikaa. Ja johan alkoi tunnelma kohota! ;)

Jääkaapin ovi alkoi käydä varsin tiuhaan itse kunkin etsiessä (turhaan) maitoa tai mitä tahansa helpotusta... Ja muutenkin alkoi meininki näyttää chilitapaamisistamme tutulta: ärräpäitä ja hikikarpaloita ihmisten otsilla - ja kun edellisestä satsista oli toivuttu, sitten: "niin, mikä oli sitten seuraavaksi vahvempaa?". Ja taas mentiin... Possible Side Effects taisi muodostua eniten kokeilluksi liemeksi, sillä moni tuntui ajattelevan sen "miedoksi" (huolimatta pullon tekstistä: "vahvin koskaan valmistettu chilikastike"). Niin, sivuvaikutuksia todellakin ilmeni... :-)

Mutta satunnaisissa keskusteluissa kuului koko loppupäivän maininta "Mega Death", mitä merkillisimmissä yhteyksissä... Taisi tuo karmiva aine tehdä niin pullon ulkoasullaan, nimellään kuin maullaankin vaikutuksen. ;)

Niin, ja sitten oli tosiaan 2AM... Eikä siitä sen enempiä. Siitä hirveämpää lientä on vaikea edes kuvitella. Paras kuvaus sen vaikutuksesta on ajatella moottorisahaa mahalaukussasi. Ikävä kyllä, pahempaakin toki on. Hyllyssäni sellainen on yli tuplasti vahvempi, avaamaton 3AM... Saa pysyäkin avaamattomana! ;)  Luulisin...

Ei silti, jo 2AM:n etiketti teki työpaikalla vaikutuksen: "VAROITUS: käsiteltävä erittäin varoen! Tämä ei ole maustekastike vaan kemikaali! Varottava ihokontaktia!" jne... :-)  No, osittain ihan tottakin tuo kaikki. Totuuden nimessä, ei tuon iloliemen pahin puoli ole sittenkään sen tulisuus , vaan se, miten hirveältä se maistuu!!!

Herra 47

hmm... tänään... odotas joo tänään ollaan vielä perjantaissa...

vein uskokaa tai älkää SOURCEN työmaalle  :twisted:   :shock:

no pari sitä maisteli "hieman eli muovilusikan varren päässä juuri nakyi ruskeaa"  :wink:  ja köhinää ja niiskuttelua riitti... hieman ennen kotiin pääsyä vielä yksi entinen "siis entinen jo ennen tätä tapahtumaa" tuli käymään ja pakko oli sille kanssa maistattaa... samanlainen micro annos kuin muillekin" ja 5 sekunnin päästä pientä kiroilua ja vaikerointia jonka jälkeen red savinan punainen naama... värin vaihto kesti vain 30 sekuntia "onneksi" jonka jälkeen pitkä aika meni helpotuksen etsimiseen... maitotuotteet oli myös jostain syystä jo loppu

että sellainen perjantai...    ai niin joka kerta kun joku maistoi niin tietenkin itse otin myös ja huomattavati isomman määrän  :twisted:  malliksi
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Soppamies

Lainaus käyttäjältä: "e-Boy"Pitää säästää visiin tuo etikka vaikka itte chili jo loppuikin!!!

Mä käytän aina kaikki (etikka)liemet kastikkeisiin. Jalapenonviipaleita mulla on jääkaapissa sellasessa 4kg:n muovitönikässä, ni sieltä on hyvä aina jauhelihakastikkeeseen kauhoa sekä viipaleita että lientä samaa tahtia isolla soppakauhalla.
I'm bigger than you and higher up the food chain. Get in my belly!

a.k.a. dazler@ircnet

Volitans

Tämmöisiä alkuruokia tuli tänään tehtyä:

Sitruunaruoholla graavattua siikaa, tuorekurkkusalaattia, wasabi-creme fraichea:



Sitruunagraavattua lohta, persikkaa ja mascarpone-parmesan vaahtoa:



Siianmätiä, smetanaa, punasipulia ja tillicrostini:



Mätihyytelö, tilliöljyä ja avocadoa:



Ankanrintaa chaudfroid sekä appelsiinin fileitä:



Maalaispateeta ja yksinkertaistettua rosollia:



Hirven paahtopaistia, hirvilientä ja piparjuurikermaa:



Hyvin tuntuivat kelpaavan :)

Lautasia meni jokunen kymmen. Menee vähän mössön näköiseksi annokset, kun ei ole yksinkertaista lautasta. Täytyy varmaan investoida settiin kunnon lautasia.

Voin kirjoitella reseptejäkin, jos joku kiinnostaa.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

svalli

Wow Volitans! :shock:  Oletko ammatiltasi kokki vai muuten vaan harrastat kunnon gourmee kokkailua? Tuoreet yrtit ym. tarjoilussa ei ihan ole ihan tavallisen kotikokin juttuja ja ensinnäkin mistä niitä edes löytää jolukuussa, jos ei ole omat kasvatukset tai tiedä oikeat shoppailupaikat.

Miten ihmeessä sait aikaan noin monen sorttiset alkupalat? Miten monta vaihtoehtoa oli pääruuaksi???

Meillä vaan syötiin aamulla riisipuuroa ja iltapäivällä omenamehussa suolattua palvikinkkua lanttulaatikon, puikulaperonoiden ja kaikenlaisten etikkaan säilöttyjen vihannesten kera. Viimeistä joulua vietellään amerikoissa ja kaapit pitää syödä tyhjiksi pilaantuvista tai matkaa kestämättömistä tarvikkeista. Olohuoneessa on kasa pahvilaatikoita ja lahjatkin pitää pian pakata takaisin laatikkoihinsa.

Maa on valkoinen ja viikon päästä on taas luvassa uusi lumimyrsky. Toivottavasti täältä pääsee pian pois.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Miten monta vaihtoehtoa oli pääruuaksi???


Tässä koko menu:

Graavia siikaa, wasabi-creme fraichea ja kurkkusalaattia

Graavattua lohta, persikkaa ja mascarbone-parmesan kermaa

Sillilautanen - sitruuna-, sipuli ja lasimestarinsilliä sekä perunasalaattia.

Muikun mätiä, punasipulia, yrtticrostini ja smetanaa

Mätihyydykettä  - Lohen mätiä ja avocadoa sekä tilliöljyä
---
Ankan rintaa chaudfroid ja appelsiinifileitä
---
Hirven paahtopaistia - hirvilientä ja piparjuurikermaa

Maalaispateeta ja rosollia
---
Haudutettua kinkkua,

Tulista konjakkisinappia

Mustaherukka-madeirahyytelöä

Kinkkukastiketta

Haudutettua punakaalia

Lanttulaatikkoa

Porkkanalaatikkoa

Tuuvinkia

Bataattilaatikkoa

Herneitä
---
Juustolautanen
---
Victoriakiisseliä ja mansikkakastiketta
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Wow Volitans! :shock:  Oletko ammatiltasi kokki vai muuten vaan harrastat kunnon gourmee kokkailua?


En ole kokki ammatiltani - tosin harrastuksena on käydä vuosittaisissa grillauskilpailuissa ja nöyryyttää siellä ihan suurempaakin arvostusta nauttivia keittiömestareita :)

Lainaus käyttäjältä: "svalli"
Miten ihmeessä sait aikaan noin monen sorttiset alkupalat?


Siitä on kiittäminen ilmatieteenlaitosta:

http://www.ilmatieteenlaitos.fi/
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

hessi

Sitruunaruoholla graavattua siikaa! laitappa ohjetta tulemaan!
kuullostaa herkulliselta, täytynee mennä heittään verkot veteen, jospa sais siian!  :D

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Herra 47

Oli sitten hilkulla etten lähteny käymää sun luona ku kuulin millaiset annokset oli tulossa.... Ja joo reseptejä kehiin niin pääsee itsekin polttamaan ruuat ja kastikkeet pohjaan ja lihat karrelle ;)

edit... typovirhe
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Volitans

Sitruunaruohograavattu siika:

2 kg tuoretta siikaa
2 dl vettä
4 zitruunaruohoa viipaleina
4 rkl merisuolaa
4 rkl sokeria
puntti tuoretta tilliä
(½ sitruunan mehu)
valkopippuria

Riistetään siioilta henki huolellisesti. Leikataan fileiksi ja nypitään ruodot pois.

Keitetään makuliemi: veteen zitruunaruohon viipaleet ja sokeri, sekä puolet suolasta. Keitetään, kunnes liemi on maustunut. Zitruunaruohosta kannattaa yleensä käyttää vain pehmeä sisus - tässä ruoho on mausteena, sitä ei syödä, joten kaikki siistin näköiset palat voi leikata mukaan.

Chilipää laittaa mukaan liemeen chillejä - vaikka kuivattua lemon droppia.

Jäähdytetään liemi alle 2 C:n. Maista. Lisää tarvittaessa sitruunamehua - jos sitruunamehua laittaa liikaa, niin se "kypsentää" kalan - tulee cevicheä!

Ripotellaan puolet suolasta suoraan fileiden pintaan. Hieman valkopippuria myllystä. Laikataan tillin varret, murskataan ne veitsen selkäpuolella ja levitetään fileiden päälle. Hienonnetaan tillin lehdet ja levitetään nekin fileille. Kaadetaan jäähtynyt makuliemi päälle zitruunaruohon viipaleineen. Siirretään kylmään (2 C) ja annetaan graavautua vähintään vuorokausi, mieluiten pari.

Poistetaan tillli+sitruunaruohomössö veitsellä pyrstöstä päin liuttamalla. Leikataan lohiveitsellä vinottain ohuiksi viipaleiksi pyrstöstä alkaen.

Kurkkusalaatti

1 pienehkö tuorekurkku, siemenet poistettuna ja kuutioituna
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl tomusokeria
1 rkl tillisilppua

Aineet kannelliseen astiaan, ravistetaan. Tulee kevyt ja raikas salaatti.

Wasabi creme fraiche

1/3 wasabia (tai vähemmän, tai enemmän)
creme fraichea

Vatkataan yhteen huolellisesti. Ripaus suolaa. Tätätkin voi boostata jälkilämmöllä sopivalla vaalealla chilijauheella, vaikka lemon dropilla.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

hessi

KIITOS !
Nyt puuttuu vaan se siika!
Olet kyllä aika Epeli, niin tarkaan annat nuo ohjeet!
tässä tuntee itsensä tosi blondiksi!  :wink:
Lähden tästä sivistyksenpariin eli Hesaan, mutta kun palaan täytyy kait heittä ne verkot mereen! ellei sitten tule Hallin kautta kotiin? :lol:

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Volitans

Semmoinen lisäys, että tuo suola kannattaa laittaa makuliemeen viimeiseksi, sillä muuten liemi on "vähän" turhan suolaista maun tarkistusta ajatellen. Osa suolasta suoraan pintaan - se saa suolata kalaa ensin sen aikaa, kun liemi jäähtyy. Astian tulee olla laakea, hieman kalojen vaatimaa pinta-alaa suurempi, jotta lientä jää pohjalle ja kala suolautuu/maustuu tasasesti.

Tuo lohi graavataan periaatteessa samalla tavalla, mutta ilman sitruunaruohoa  - sitruunamehu ja raastettu kuori antavat raikkautta ja leikkaavat rasvaisuutta mukavasti. Tässä piilee kuitenkin ansa: Talvella tuntuvat sitruunat olevan hirveän kitkerän makuisia kuoriltaa. Nyt oli taas kitkeriä sitruunankuoria, joten jätin pois. Kuori kannattaa raastaa suoraan fileen päälle, niin purskahtavat sitrusöljyt maustavat kivasti kalan.

Olen kerran kalan pilannut, kun en huomannut maistaa sitruunan kuorta ensin  - pitäisi varmistaa kaikkien raaka-aineiden laatu aina. Sitruunabasilikassakin on muuten jekku: jos se pääsee kukkimaan, niin siitä tulee kitkerän makuista.

Kauppahallistakin saa päteviä kaloja, kunhan muistaa pyytää mukaan jäitä, jotta säilyy tuoreena. Se on muuten kumma juttu: Ihan lain voimalla säädetään, että kalan kylmäketjun on oltava katkeamaton myyntihetkeen saakka. Mitä se sitten hyödyttää, kun kala lojuu ostoskärryissä ensin, lämpenee automatkan aikana ja mikrobit pääsevät valloilleen.

Graavattavien kalojen on oltava ehdottoman tuoreita, muuten ei tule hyvää. Sitten on vielä eroja itse kaloissa - joskus harvoin sattuu kohdalle oikein erinomaisen hyvän makuinen lohi - pari kertaa on sattunut kohdalle. En tiedä mistä johtuu. Olen aika tarkka tuon tuoreuden kanssa, joten sen voinee sulkea pois. Japanilaisilla on sellainen "unisex"-lohi, jonkinlainen hermafrodiitti-lohi, jonka liha on erinomaisen hyvän makuista ja kallista - Liekö kyse jostain tuollaisesta omituisuudesta.

Jäät toimivat hyvin, viime keväänä kokkasin 70+ hengelle lähes 20 ruokalajin menuun serkun synttäreillä, autossa kuljetin noin 300 km pari isoa juuri graavattua lohifilettä - jäitä oli paljon ja elektroninen mittari hälyttämässä, jos lämpö pääsisi nousemaan liiaksi. Jos olis noussut lämpö, niin mukana oli varalla merisuolaa... Sillä jäähtyisi kyllä nopeasti. Hyvin pysyi viileänä pitkänkin kuljetuksen. Oli tosin stryroxisessa kalalaatikossa.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

hessi

No nih, kotona ollaan ja siian hain kaupasta, ja nyt kun sen fileroin, täytyy myöntää, en ole eläissäni (tai ehkä lapsukaisena) niin huonosti tehnyt fileitä, liekkö syy kalan vain mun väsymyksen ? :( , nyt liemi jäähtyy ja sitten pääsee muhimaan! Täytynee myöntää myös se, että tässä vasta muutamat vuodet olen kalaa kaupasta ostanut, kyllä se on yleensä itse tuolta merestä käyty kalastamassa, vaan kun tuo Ahti on peijakas ruvennut niin kitsaaksi ja kalastaja laiskaksi,  mutta aikansa kutakin harrastusta  :D   jään odottelemaan makunautintoa . . .

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Herra 47

joo kaupasta saa ja autolla pääsee  :wink:

mutta tuoretta saa kun itse hakee... aina kaikki kiva kannattaa tehdä itse  8)

no joo pitää todeta että tuo liha/kala puoli on kyll helpompaa kaupan kautta mutta kesällä mikäs sen hienompaa kuin olla "kalassa" ja uittaa viehettä vedessä

ei niin väliä tuleeko mitään muttta saapahan ulkoilmaa ja rentoutuu samalla  :D

edit ja typoja korjattu.. toivottavasti kukaan ei oo huomannu  :wink:
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "hessi"No nih, kotona ollaan ja siian hain kaupasta, ja nyt kun sen fileroin, täytyy myöntää, en ole eläissäni (tai ehkä lapsukaisena) niin huonosti tehnyt fileitä, liekkö syy kalan vain mun väsymyksen ?


Siika ei ole niitä helpoimpia fileoitavia, siinä on sen verran pehmeää ja helposti lohkeilemaan pyrkivää lihaa. Veikkaisin syntipukiksi veistä, ei tarvitse olla kuin hieman poissa parhaimmasta terästä, niin repii jo ikävän näköisesti. Terotuspuikkoa on syytä "näyttää" veitselle joka viillon jälkeen.

Hyviä herkutteluhetkiä! Omat siiat on jo syöty :(

Mutta onneksi hirvetystä oli sen verran paljon, että sitä on vielä puolisen kiloa :)
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Herra 47

Tuollainen hirvitys häviää kyllä alta aikayksikön... Olettaisin... Kun taitaa hirvittävän hyvääkin olla ;)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

hessi

Enpä usko että veitsessä oli mitään vikaa  :(  olin sen just puikolla vetänyt teräväksi, mutta muija on ehkä vähän ruosteessa :lol:  ja olin kyllä jo aika väsy tosta Hesan reissusta.(heräsin vast 11.55) no nyt vaan odotellaan jospa maku voittaisi ulkonäön :D

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "hessi"Enpä usko että veitsessä oli mitään vikaa  :(  olin sen just puikolla vetänyt teräväksi, mutta muija on ehkä vähän ruosteessa :lol:  ja olin kyllä jo aika väsy tosta Hesan reissusta.(heräsin vast 11.55) no nyt vaan odotellaan jospa maku voittaisi ulkonäön :D


Edelleen syyllistäisin veistä, jopa näkemättä sitä. Kyllä sen terässä olevan veitsen pitäisi leikata siististi, vaikka kuinka olisi leikkaaja väsynyt.

Teroituspuikkohan ei nimestään huolimatta teroita veistä. Se vain poistaa terän molekyylien kierteen. Ajan mittaan veitsi kuitenkin oikeasti tylstyy, jolloin puikolla ei sitä hyväksi enää saa - sitten auttaa vain asianmukainen ja oikein suoritettu hionta.

Veitsen terässä ei tarvitse olla kuin pienen pieni kolhu, niin se jo repii. Tästäkin vaivasta pääsee teroittamalla veitsi, mikäli puikko ei riitä.

Omat veitseni teroitain noin kerran vuodessa. Hyväkin veitsi tylsyy ajan myötä, metallia irtoaa pikkuhiljaa terästä.

Hyvänä mittarina veitsen terävyyteen toimii paperi. Veitsellä, kun viiltää paperia, niin näkee, miten terä leilkkaa - jos terässä on pienikin "nyppy", niin paperi repeää. Hyvällä veitsellä, voi viiltää A4-arkin keskeltä siististi poikki pituussuuntaan pitämällä paperi toisella kädellä yläkulmasta kiinni.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry