kesäkuu 17, 2024, 04:43:34 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chinensen käyttövinkkejä?

Aloittaja ¿Por que no?, maaliskuu 21, 2008, 18:50:10 ip

« edellinen - seuraava »

¿Por que no?

Chilipuskat on alkaneet työntämään kukkaa ja palkoo, on eräs ongelma ilmaantunut. Kertokaa hyvät chilipäät näille "hedelmäisille" chinenseille sopivia ruokia ja reseptejä, mihin teidän mielestä sopii kyseinen palko. Onko tuore, kuivattu vai etikkasäilötty suosikkinne, vai aivan riippuen tapauksesta?

Olen paljon käyttänyt näitä annuumeja, mitä saa puskasta paljon ja kaupastakin aina kun tarvitsee. Ne sopivat vähän kaikkeen mausteeksi, etenkin naudanlihalle, kuten erilaisiin lihapatoihin, mielestäni loistavasti. Ongelma on nyt ollut habanerolla, mihin se parhaiten soveltuisi. Tänään sain aikaan valkosipuli-sitruuna-kanapastaa, johon tämä hedelmäinen chili sopikin oikein hyvin. Mutta kaikkiin ruokiin siitä ei vain ole laitettavaksi! Joissakin pöperöissä se suorastaan "riitelee" muiden makujen kanssa. Onko teillä vinkkejä, missä se olisi kuin kotonaan?
:P

Ja tietysti muistakin lajikkeista saa sanoa käyttövinkkejä, jos on hyviä keksinyt!

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "¿Por que no?"Chilipuskat on alkaneet työntämään kukkaa ja palkoo, on eräs ongelma ilmaantunut. Kertokaa hyvät chilipäät näille "hedelmäisille" chinenseille sopivia ruokia ja reseptejä, mihin teidän mielestä sopii kyseinen palko. Onko tuore, kuivattu vai etikkasäilötty suosikkinne, vai aivan riippuen tapauksesta?


Chinensejen maku on yleensä hedelmäinen - se tyypillinen habsun aromi. Valitettavasti tuo ominaismaku katoaa kuivattaessa, joten ken sitä kaihoaa, niin pakastus on paras vaihtoehto, etikkaan säilöminen tulee perässä.

Kuivattu jauhe sopii taas poltteen säätämiseen oivasti. Habsujen polte kun on sellaista kuuman tunnetta, joka nousee hitaasti. Sillä saa hieman peruspoltetta ruokiin. Fruteilla saa sitten nopeaa terää.

Tuolla reseptiosiossa on hedelmäisen habsusoossin resepti - siitä, kun varioi, niin pitäisi tulla aika yleispätevä karibialaishenkinen soossi.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Aji Inferno

Chinenset ovat oikeastaan aika helkkarin yleispäteviä mausteita kaikissa muodoissaan, kunhan niitä annostelee ns. maltillisesti. Kuivattuina ja jauhettuina ne ovat aivan loistavia lähes kaikkeen ruoanlaittoon. Kannatankin lämpimästi tätä käyttötapaa!

Tuoreeltaan tuliset chinenset ovatkin sitten jo vähän hankalampia tapauksia. Useimmat lajikkeet kun ovat käytännössä turhankin tulisia moniin ruokalajeihin. Riippuu toki täysin omasta mausta!

Säilöminenkin toki onnistuu, samoin pakastus. Jotenkin vain itse tunnen, että näissä muodoissa chinensen parhaat puolet jäävät helposti vähän sivuosaan. Paitsi tietysti silloin, kun tuoreen chinensen pureva, hedelmäinen aromi halutaan säilyttää ja käyttää!

Mitä tulee eri ruokalajeihin, niin... Useimmissa missä chiliä ylipäätään käytetään, chinense toimii hienosti. Mutta ennen muuta kuivattuna. Tuoreeltaan tai säilöttynä sen terävä ominaismaku saattaa tosiaan hyvinkin dominoida wokkeja, salaatteja sun muita liikaakin.

Pitäisin chinenseä erinomaisena mm. muhennoksiin, valmisruokien terästykseen, keittoihin ja marinadeihin. Vähemmän sopivaa se on ns. "herkkiin" ruokalajeihin, joissa mikään mauste ei saisi dominoida.

Pohjantuuli

Emäntä on laittanut lättytaikinan sekaan pienen määrän habanero orange -jauhetta viimeaikoina aina kun on lättyjä tehnyt, ja on kyllä hyviä lättyjä tullut. Omasta mielestäni maku sopii hyvin tuollaisiin makeisiinkin ruokiin.

Yleensä vähän jokaisella kasvilla - erityisesti yrteillä - maku säilyy parhaiten kun kasvin säilöö mahdollisimman kokonaisena. Saman ilmiön olin huomaavinani myös viimekesän habanero orange sadon (n. 10-20 marjaa) kohdalla. Tuoreena habanerolla oli hyvin voimakas ja omalaatuinen maku/tuoksu. Viimeisiä kuivattuja marjoja jauhaessani reilu kuukausi sitten tuon saman maun maistoi (ja haistoi) aika selvästi, mutta nyt samasta jauheesta ei ole enään melkein kuin pelkkä polte jäljellä..

timppa

Sopiihan ne sellaisenaankin syötäviksi ;)

Mikäs sen parempaa kuin paljaaltaan pienet chilipalaset telkkaria katsoessa  :lol:
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

¿Por que no?

Täytyykin varmaan sitten kuivata isoin osa chinense-sadosta, jos niitä nyt sattuu syntymään. Kyllähän se tuore on tuoretta, ja olen yrittänyt käyttää habojakin mahd paljon tuoreena, mutta ei niitä voi joka ruokaan laittaa. Jossakin makaronilaatikossa en voi tuoretta habsua edes kuvitella, mutta kuivattuna se voisikin sopia! Kiitos vaan vihjeistä.

Kaksi kasvia on tuota fataliita, yksi normi habsu ja pari suklaa-habaneroa. Siinäpä taitaa chinenset olla, en ole innostunut enempään, kun en ole ilmeisesti ymmärtänyt (!) hyvän päälle.

Pohjantuulen lettuvinkkiä kokeilen seuraavana lettupäivänä, kuulostaapa oivalta! Makean hillon kanssa varmasti sopii yhteen pikku polte. Timppa saa kyllä napostella habsunsa paljaaltaan ihan itte...  :lol:

Edit! Onhan kasvamassa myös yksi naga.

timppa

Joo ittehän näitä on joutunut popsimaan. Muutaman "ei-chilipään" olen saanut yllytettyä kyllä jopa maistamaan, mutta toista kertaa harvemmin kukaan on maistanut sen jälkeen uudelleen... mistä lie johtuu? Itse kyllä tosiaan pidän hapsujen syömisestä pienempinä paloina, joskus tosin vatsakivut ovat rajoittaneet nautintoa jälkeenpäin.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

GynZi

Lainaus käyttäjältä: "timppa"Joo ittehän näitä on joutunut popsimaan. Muutaman "ei-chilipään" olen saanut yllytettyä kyllä jopa maistamaan, mutta toista kertaa harvemmin kukaan on maistanut sen jälkeen uudelleen... mistä lie johtuu? Itse kyllä tosiaan pidän hapsujen syömisestä pienempinä paloina, joskus tosin vatsakivut ovat rajoittaneet nautintoa jälkeenpäin.


..Ja viimeistään se lämmin tunne, kun hapsut tulevat ulos muun ruoan seassa  :lol:
Artesaanirakastelija

timppa

Ring of fire. Ei sekään ihan kaikkein miellyttävin tunne ole.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

kyris

Appelsiini-marmeladiin chinenset sopivat loistavasti. Samaten porsaankanssa tykkään chinensen aromista.

Jos ruokaan sopii hedelmäinen maku, niin silloin sopii chinense

sundried

keitä riisit kookos maidossa lisää kokonainen tuore hapsu ja paljon tinjamia poista hapsu lopussa, näin saat mahtavan maun