tammikuu 10, 2025, 22:58:45 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilirieskat

Aloittaja Chilivaari, kesäkuu 16, 2008, 12:33:45 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Sunnuntain kunniaksi tein tuoretta leipää. Jauhot pussin pohjalla haiskahtivat jotenkin ummehtuneelta ja mieleen tuli, että leipä pitää maustaa jollakin. Tietenkin chilillä, selväpä se.

Tehdään aivan tavallinen sämpylätaikina. Ohjeet ovat kaikkien jauhopussien kyljessä, ainakin rouheisten sämpyläjauhojen. Vaivauksen alkuvaiheessa lisätään pari chiliä ohuina viipaleina siemenineen viiden desin taikinaan. Vaivataan valmiiksi, annetaan kohota ja leivotaan.

Minä olen pojanpojan 6v. kanssa tehnyt viime aikoina rieskasia, pienehköjä lättyjä tai kiekkoja. Sellaisia, mitä pikku nyrkillä saa taottua leivinlautaa vasten. Epämääräinen muoto ja koko kuuluvat asiaan. Puolen litran taikinasta noita tulee 3 pellillistä, 3-4 kpl pellille. Sämpylät tai patonki käy tietysti yhtä hyvin. Rouhittu rosmariini kuuluu meillä ehdottomasti leivän koristeeksi pinnalle. Jos noista tekisi kaupallisen tuotteen, punaiset chilipalat tietysti kuuluisivat asiaan.  :lol:

Usein teemme myös kertakäyttöisen 3 dl:n taikinan vanhassa leipäkoneessa, kun pyörivä taikina niin kiinnostaa pikku miestä ja sieltä voi sormella maistella kesken kaiken. Silloin riittää 1 chili. Taikinan leivomme ja paistamme normaaliin tapaan, vain vaivaus tehdään koneella.

Käytin kokeiluun "merkkicayennea", juuri kypsynyttä Ring of Fire lajiketta. Pari palkoa antoi mukavan maun, jota ei vielä voi sanoa poltteeksi, mutta pitkään se säilyy suussa. Ei muuten maistunut enää vanhoille jauhoille, ei sitten yhtään. Habaneroa en rieskasiin laittaisi, se sopisi ehkä makeampaan leipään paremmin.  :lol: