tammikuu 24, 2025, 22:04:28 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tietokoneista

Aloittaja Aji Inferno, heinäkuu 19, 2008, 00:21:20 ap

« edellinen - seuraava »

tomps123

Suuri kiitos kaikille, kokeilin sitä rautapurkua ja nyt tuntuisi toimivan moitteetta. MPC Home Cinemalla siis aloin pyöritteleen niitä.

Kaikkea turhaa kamaa koitan säännöllisesti poistella ccleanerillä ja regseekerillä, mutta nää ylimääräset prosessit kyllä pistää ahdistaan... 84 prosessia käynnissä atm...  :-\

Saiskohan tolla EasyCleanerillä estettyä softan automaattisen käynnistymisen Winukan käynnistymisen yhteydessä? Muistan joskus omanneeni jonkun sellaisen softan, mutten millään enää muista sitä... Jotain kassakaapin kuvaa siinä piti painaa kun halus tallentaa sen "kokoonpanon", että mitä käynnistyy system startupissa...

Tapolan Tulikeppi

Lainaus käyttäjältä: tomps123 - maaliskuu 27, 2010, 18:52:18 ip
..Saiskohan tolla EasyCleanerillä estettyä softan automaattisen käynnistymisen Winukan käynnistymisen yhteydessä? Muistan joskus omanneeni jonkun sellaisen softan, mutten millään enää muista sitä... Jotain kassakaapin kuvaa siinä piti painaa kun halus tallentaa sen "kokoonpanon", että mitä käynnistyy system startupissa...


EasyCleanerilla se onnistuu kyllä, tosin et tarvitse easycleaneriä tähän vaan windowsista löytyy msconfig työkalu jolla voi tiputella pois käynnistyviä ohjelmia sekä palveluita. Joskin joudut googlettamaan melkoisesti erinäisiä .exe tiedostoja mutta se on pieni vaiva hyötyyn nähden. esim. jusched.exe on javan update agentti jolla ainakaan minä en myönnä tekeväni yhtään mitään ruksuttelemassa taustalla ja viemässä resursseja.

Tuo msconfig työkalu löytyy:
windows näppäin + r
msconfig
# 1022

tomps123

Noh taidanpa siis käyttää lauantai-iltani varsin tehokkaasti :D

Kiitokset kovasti neuvoista, neppailen ton kanssa sen aikaa kunnes kone lakkaa toimimasta 8)

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: Tapolan Tulikeppi - maaliskuu 27, 2010, 18:50:14 ip
Lainaus käyttäjältä: Herpiili - maaliskuu 27, 2010, 18:26:55 ip
...CoreAVC + media player classic home cinema on ainakin toimiva yhdistelmä...


Olenkos onnettoman vanhanaikainen jos suosittelen ffdshow kodekkeja ja/tai vlcplayeriä?

Näillä itse ruksutellut menemään arviolta 6vuotta.. Toki aina päivittäen uusimpaan ja kiiltävimpään.


FFDshow on itsellä myös käytössä ollut ihan alkupäivistään asti, vlcplayerin käyttöliittymästä en ole ikinä pitänyt ja media player classicia käytin jo vuosia sitten,  coreavc tuntui purkavan n. vuosi sitten vikkelämmin mkv:t kuin ffdshow joten tuli sitten se hankittua eikä ole tarvinnut katua. Makuja on monia ja prioriteetit vaihtelevat :)

Aji Inferno

huhtikuu 11, 2010, 04:47:41 ap #284 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 11, 2010, 04:52:06 ap käyttäjältä Aji Inferno
Sattuipa pelottava ja harmillinen ylläri, joka tuhosi erinäisten yhteensattumusten summana kaikki gmail viestini (tuhansia) ja teki tähän asti niin vakaan varmasta Windows 7:sta käyttökelvottoman. Kaikki tapahtui kun koetin päivittää kitaraefekti PodXT:ni ajureita. Jotain meni mönkään ja seuraavalla buutilla kone oli täysin sekaisin. Äänet särisivät, näytönpäivitys muuttui diashowksi ja kone näytti käyttävän 50..70% CPU tehostaan johonkin näkymättömään (ilmeisesti keskeytysten käsittelyyn). Asiaan ei auttanut kuin systeemin täysi palautus 3 päivää vanhasta backupista.

Investointini Acronis True Image back-up ohjelmaan osoittautui nyt kannattavaksi, sillä se palautti lopullisesti kadonneita gmaileja lukuun ottamatta (tämä johtui Outlook-ohjelman defaultista tyhjentää palvelimelta kaikki) helposti ja nopeasti. Suosittelen lämpimästi! On myös erittäin kyvykäs ohjelma esim. siirtämään tiedot uudelle kiinto- tai SSD-levylle.

Tässä AMD:n uusia 6-ytimisiä Thuban prosessoreita odotellessa (ovat myynnissä aivan näinä hetkinä) on vielä pakko ilmaista ihmetys ja tyytyväisyys AMD Overdrive ohjelmaan, jolla käyttäjä saa käytännössä täyden kontrollin kaikkeen siihen mitä aiemmin jouduttiin säätämään BIOSista käsin + paljoon muuhun. Aivan lyömättömän näppärä ja hyödyllinen ohjelma, jolla kaikki koneen terveyden valvonnasta aina yli- ja alikellotuksiin sun muihin puuhiin sujuvat helposti ja turvallisesti. Overdrivessa näkyy AMD:n mainostama "kokonaisuusajattelu", jossa prosessori, emolevy ja näytönohjain koetetaan saada pelaamaan mahdollisimman hyvin yhteispeliä, vieläpä niin että käyttäjällä on halutessaan joka hetki täysin kontrolli kaikkeen. Kyllähän tuohon pyrkiviä ohjelmistoja on ollut esim. kaikilla emolevyvalmistajilla jo pitkään, mutta näiden toimivuus, helppous ja kattavuus jäävät kyllä valovuosien päähän Overdrivesta. Lisää samaan malliin!

Manailin aiemmin ostamani Intelille suunnitellun OCZ-muistin tuottamia pikku päänvaivoja (samasta muistista on myös AMD-versio, jota esim. Verkkokauppa.comin soisi ottavan valikoimiinsa!). Enpä manaile enää. Kun aikani virittelin muistin asetuksia, lopputuloksena oli 4 kampaa eli 8 gigaa 1333MHz taajuudella varsin nopeilla ajoituksilla 6-6-6-20 1T. Enempää ei voi kohtuudella pyytää, etenkään 4 kamman setupissa.

MasaT

Erittäin valitettavaa!!!
Ja kitos vinkeistä.
Itse olen käytänyt AVG,n virustorjunta-ohjelmaa ja on toiminut parhaiten tähän astisista.

Aji Inferno

Pojat näköjään taas kellottelevat kevään kunniaksi: http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1132113

6.3 GHz 6-ytimisellä prosessorilla... voisi kait sanoa: "Kyllä lähtee!" ;)

Aji Inferno

Näytönohjaimista: tapaus ATI

Totuin vuosia sitten siihen, että ATIlla oli usein (joskaan ei aina) teknisesti parhaat näyttikset, mutta samalla kurjimmat ajurit - yhdistelmä, mikä tuotti hyvin värikkäitä, muttei aina arkipäivässä miellyttävimpiä kokemuksia. Joskus kahden näytön tuki ei toiminut, peleissä saattoi tapahtua mitä mielenkiintoisimpia ylläreitä, jne jne. Tämä "maine" vaivaa ATIa osin vielä tänä päivänä.

Nuo asiat olivat arkipäivää ennen kuin AMD osti ATIn. Onko jotain muuttunut? On. Käytin itse pitkään vain Nvidian näytönohjaimia (mm. 6600GT, 9800GTX+), kunnes eteen tuli koko koneen täyspäivitys - ja uteliaisuudesta menin ostamaan Radeon 4850:n - vielä hetki sitten varsin kuuma tykki pelikäyttöön. Perseelleen meni se päivitys - näytönohjain ei toiminut Nvidia (!) -pohjaisessa emolevyssäni lainkaan. Tuloksena pitkä ja hankala kiista myyjän kanssa. Lopulta sain rahani takaisin - enkä uskaltanut kajota 4000-sarjan ATI-malleihin enää hyvään aikaan...

Ongelmien syyksi ilmeni silloisen ASUS emolevyni harvinainen mutta totaalinen epäyhteensopivuus 4800-sarjan Radeonien kanssa. Sinänsä, pelottava esimerkki siitä, miten "vihollisleirien" (AMD/Nvidia/Intel) tuotteet eivät aina suostu yhteispeliin keskenään...  Kun sitten päivitin emolevyni AMD-piirisarjalla varustettuun Gigabyteen, järkeilin että "okei, AMD:n emolevy ja AMD:n näytönohjain - niiden täytynee toimia yhdessä, eikös?"  Ja kun tarjouksesta löytyi halvalla silloinkin vielä melkoisen tehokas Radeon 4890, varovaisuuteni jäi jälleen kerran uteliaisuuteni jalkoihin...

Ja olihan tuo yhdistelmä sitten todellinen tykki, jolle ei löytynyt käytössäni rajoja...  Nyt toimi - ja yhdessä uuden koneeni tehokkaan 4-ytimisen Phenom prosessorin kanssa kaikkien pelieni asetukset sai huoletta laittaa tappiin ja vaikkapa pyörittää virustarkistusta taustalla. Tehossa löytyi. 4890:n ainoa varjopuoli olikin sen huima tehonkulutus, mistä seurasivat huima lämmöntuotto - ja sitä kautta meluisuus rasituksessa. Ilmiötä tosin on hyvin vaikea välttää; aikakautensa tehokkaimmat näytönohjaimet käyvät aina kuumina ja meluisina.

Radeon 4800-sarjassa on sinänsä, vaikka mainioita näyttiksiä ovatkin, ilmeisiä yhteensopivuusongelmia ainakin ATIn omien vanhempien piirisarjojen sekä, kuten edellä todettu, joidenkin Nvidia-pohjaisten emolevyjen kanssa, joten mahdollisen ostajan kannattaa pyytää kokeilu ennen ostopäätöstä.

Niin tai näin, käytössäni oli nyt - ehkä ensi kertaa koskaan - liikaa tehoa. Kun sitten ystävälläni ilmeni "ylimääräinen" uudemman sukupolven Radeon HD5770, tulin jälleen uteliaaksi. Paperilla ja testienkin mukaan 5770 on kevyemmän sarjan näyttis kuin järeä ja massiivisen kokoinen 4890. Mutta... Ero suorituskyvyssä ei vaikuttanut kovin suurelta, virrankulutus ja lämpeneminen olivat vain puolet vanhemmasta järkäleestä, ja lisänä tuki DirectX 11:lle. Jos siitä nyt jotain iloa jollekulle on...  Niinpä tein ennenkuulumattoman: vaihdoin pienempään, heikkotehoisempaan - ja paljon hiljaisempaan, viileämpään näytönohjaimeen!

Enkä ole katunut. Suorituskykyeroa en ole oikeastaan havainnut. Sen kylläkin, että 5770 on käytännössä täysin äänetön (ainakin tämä versio aiheesta) ja kuluttaa jopa 100 wattia vähemmän virtaa kuin 4890. Se jo tuntuu.

ATIn nykyajureissa ei juuri ole heikkouksia, eli vanha maine voidaan huoleti kuopata. Ja mitä tulee peleihin, esim. Mass Effect 2 kulkee 1680x1050 resoluutiolla täysillä laatuasetuksilla täysin sulavasti. Samoin kaikki muu mitä minulta löytyy. Saattaa olla, että jokin Crysis full-HD tarkkuudella alkaisi olla jo liikaa - ja siten Radeon 5800-sarjan heiniä, mutta tällä hetkellä asiat ovat hyvin näin.

(kiintoisa huomio: Mass Effect 2 on ensimmäinen näkemäni PC-peli, joka todella käyttää hyväkseen 3-4 prosessoriydintä, ja siten hyötyy selvästi myös tehokkaasta moniydinprosessorista!)

Summa summarum: voin vilpittömästi suositella ATI Radeon 5770 mallia tehokkaaksi, hiljaiseksi ja ongelmattomaksi ratkaisuksi ns. puolivakavaan pelikäyttöön sekä kaikkeen hyötykäyttöön. Erityisen kiinnostava se lienee niille, jotka laillani koettavat tasapainottaa esim. musanteon vaatiman hiljaisuuden käyttökelpoiseen tehoon pelaamisessa. Eikä hintakaan ole paha.

jeQQ

Täällä pelittelee 4850 ihan hyvin, en mä kyllä niin paljoja pelailekaan. :)

Rankkapanda

No nyt alkaa olla aika päivittää näytönohjainta koneestani, koska SLI kokoonpanosta hajosi jouluna toinen näytönohjain ja nyt on seuraavakin siinä kunnossa, että jos pelaat, niin ylikuumenee ja kone sammuu. Superia. Elikkä kysymys on, kun en ole pariin vuoteen tutkaillut näytönohjaimia ja jotain 200-300 euron budjetista olisi tarkoitus ostaa nVidian mallistosta nyt yksi näyttis ja myöhemmin vastaava pala. Onkos minkäännäköisiä suosituksia näyttiksen suhteen?

Aji Inferno

Oli todellinen hellekesä. Ikävä kyllä, mitä tulee joihinkin asioihin...

Oma, itse koottu ja täydellisen hienosti pitkään toiminut tietokoneeni päätti sitten heti helteiden jälkeen sanoa yhteistyösopimuksensa irti. Juuri tällä hetkellä syyllinen näyttäisi olevan kallis, laadukas virtalähde merkkiä Zalman. Jos asia on niin, harmittaa tosissaan myöntää että eräs toinen foorumillamme ennusti juuri tällaista lopputulosta...

No, nyt koetan selvästi pienitehoisempaa Corsairin virtalähdettä.

Emolevynä on edelleenkin Gigabyten keskisarjan laadukkaan oloinen malli.

Prosessori vaihtui - ihan mielenkiinnon vuoksi - samalla 6-ytimiseen Phenom 1090T malliin.

Tapolan Tulikeppi

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 25, 2010, 03:29:15 ap
Juuri tällä hetkellä syyllinen näyttäisi olevan kallis, laadukas virtalähde merkkiä Zalman.

No, nyt koetan selvästi pienitehoisempaa Corsairin virtalähdettä.


Kummallista, olen pitänyt Zalmanin laitteita erittäin laadukkaina. Tosin eihän mikään ole rikkoontumatonta.. Corsair tuntuu (vähäisen) kokemuksen mukaan olevan ihan kohtalainen merkki, joskin "merkkiuskovaisena" tuo zalman tuntuu THE merkiltä.

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno
Emolevynä on edelleenkin Gigabyten keskisarjan laadukkaan oloinen malli.


Ja mitä merkkiuskovaisuuteen tulee, ei tuo Gigabyte ole ihan ykkösenä vakuuttamassa. Tosin kyllähän MSI:ltäkin löytyy levyjä jotka toimivat vuodesta toiseen hyvillä osilla.

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno
Prosessori vaihtui - ihan mielenkiinnon vuoksi - samalla 6-ytimiseen Phenom 1090T malliin.


Et sitten malttanut jatkaa x4 suorittimella enää? :) No, tuosta 1090T:stä ei kyllä puhti lopu ihan heti kesken, ja taitaa siinä sitä virittelyn varaakin olla sopivasti. En vaan itse käsitä sitä hintaeroa 1055T ja 1090T välissä, kun tehoissa ei kuitenkaan ole kamalasti eroa.. Kellotettavuus taitaa olla parempi tuossa 1090T:ssä kylläkin.

Lainaus käyttäjältä: Rankkapanda - elokuu 16, 2010, 19:39:17 ip
No nyt alkaa olla aika päivittää näytönohjainta koneestani, koska SLI kokoonpanosta hajosi jouluna toinen näytönohjain ja nyt on seuraavakin siinä kunnossa, että jos pelaat, niin ylikuumenee ja kone sammuu. Superia. Elikkä kysymys on, kun en ole pariin vuoteen tutkaillut näytönohjaimia ja jotain 200-300 euron budjetista olisi tarkoitus ostaa nVidian mallistosta nyt yksi näyttis ja myöhemmin vastaava pala. Onkos minkäännäköisiä suosituksia näyttiksen suhteen?


GeForce GTX470 1280MB
Tuohon ei ihan heti sitä toista korttiakaan tarvitse hankkia. Mielestäni saisit rahoillesi enemmän vastinetta Radeon HD 5850:n joka on hieman hiljaisempi ja viileämpi, täten käyttöiäksi uumoilen pidempää kuin tuosta gtx470:sta

Näytönohjaimen coolerin voi myös vaihtaa uuteen tai vaihtaa vain lämpötahnat tuulettimen alta, joka joissain tapauksissa riittää siihen ettei kone enää kaatuile kuumenemisesta. Tosin koneen kaatuilu voisi viitata myös suorittimen ylikuumenemiseen, oletko putsannut konettasi sisältä pölystä tai karvoista milloin viimeksi?
# 1022

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Tapolan Tulikeppi - elokuu 25, 2010, 08:22:24 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 25, 2010, 03:29:15 ap
Juuri tällä hetkellä syyllinen näyttäisi olevan kallis, laadukas virtalähde merkkiä Zalman.

No, nyt koetan selvästi pienitehoisempaa Corsairin virtalähdettä.


Kummallista, olen pitänyt Zalmanin laitteita erittäin laadukkaina. Tosin eihän mikään ole rikkoontumatonta.. Corsair tuntuu (vähäisen) kokemuksen mukaan olevan ihan kohtalainen merkki, joskin "merkkiuskovaisena" tuo zalman tuntuu THE merkiltä.

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno
Emolevynä on edelleenkin Gigabyten keskisarjan laadukkaan oloinen malli.


Ja mitä merkkiuskovaisuuteen tulee, ei tuo Gigabyte ole ihan ykkösenä vakuuttamassa. Tosin kyllähän MSI:ltäkin löytyy levyjä jotka toimivat vuodesta toiseen hyvillä osilla.

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno
Prosessori vaihtui - ihan mielenkiinnon vuoksi - samalla 6-ytimiseen Phenom 1090T malliin.


Et sitten malttanut jatkaa x4 suorittimella enää? :) No, tuosta 1090T:stä ei kyllä puhti lopu ihan heti kesken, ja taitaa siinä sitä virittelyn varaakin olla sopivasti. En vaan itse käsitä sitä hintaeroa 1055T ja 1090T välissä, kun tehoissa ei kuitenkaan ole kamalasti eroa.. Kellotettavuus taitaa olla parempi tuossa 1090T:ssä kylläkin.

Lainaus käyttäjältä: Rankkapanda - elokuu 16, 2010, 19:39:17 ip
No nyt alkaa olla aika päivittää näytönohjainta koneestani, koska SLI kokoonpanosta hajosi jouluna toinen näytönohjain ja nyt on seuraavakin siinä kunnossa, että jos pelaat, niin ylikuumenee ja kone sammuu. Superia. Elikkä kysymys on, kun en ole pariin vuoteen tutkaillut näytönohjaimia ja jotain 200-300 euron budjetista olisi tarkoitus ostaa nVidian mallistosta nyt yksi näyttis ja myöhemmin vastaava pala. Onkos minkäännäköisiä suosituksia näyttiksen suhteen?


GeForce GTX470 1280MB
Tuohon ei ihan heti sitä toista korttiakaan tarvitse hankkia. Mielestäni saisit rahoillesi enemmän vastinetta Radeon HD 5850:n joka on hieman hiljaisempi ja viileämpi, täten käyttöiäksi uumoilen pidempää kuin tuosta gtx470:sta

Näytönohjaimen coolerin voi myös vaihtaa uuteen tai vaihtaa vain lämpötahnat tuulettimen alta, joka joissain tapauksissa riittää siihen ettei kone enää kaatuile kuumenemisesta. Tosin koneen kaatuilu voisi viitata myös suorittimen ylikuumenemiseen, oletko putsannut konettasi sisältä pölystä tai karvoista milloin viimeksi?



Siltä tosiaan nyt vaikuttaa, että tuo Zalmanin 750W poweri se oli mikä hajosi... Laadukkaina olen itsekin noita pitänyt, mutta minkäs teet. Maanantaikappaleita lienee kaikilla valmistajilla. Tämä 550W Corsair vakuutti jo pakkauksestaan asti - hintaisekseen erittäin hyvää ja huolellista työtä. Corsairhan on esim. muistivalmistajana alansa huippua, eli sikäli pitkälti yli keskisarjan valmistajien.

Prosessorista: onhan se noin 100 euron ekstrahinta 400 MHz lisänopeudesta aika suolainen (tosin tuttua hinnoittelua myös Intel-puolella - jostainhan ne katteetkin on otettava), mutta tässä tapauksessa sillä saa myös kerroinlukitsemattoman eli ylikellotusystävällisen version. En ole sattuneesta syystä vielä ehtinyt edes ajatella mitään ylikellotuksia, mutta jos (?) tämä yksilö sattuisi esim. kulkemaan vakaasti 6 x 4 GHz vauhtia, kuten useimmat kulkevat, silloin alkaisi hinta-teho-suhde olla jo enemmänkin kuin hyvällä tolalla... Se on silti sanottava, että tuo halvempi Phenom X6 1055T on monille täysin lyömätön vaihtoehto.

Mitä 6 ydintä sitten tuovat pöytään? Yksi hyvin konkreettinen juttu on Acronis True Image back-up ohjelma, joka käyttää kaikki ytimet täysin hyväkseen. Niinpä 50% lisää laskentatehoa tarkoittaa kyseisellä ohjelmalla samassa suhteessa lyhentynyttä varmuuskopiointiaikaa. Musiikkiohjelma Cubase 5 hyödyntää samoin kaiken lisätehon. Samoin Photoshop, video-editorit, jne.

Aji Inferno

Lisäkokemuksia Phenom X6 1090T prosessorista...

Hyvin vasta alustavat kokeiluni ovat tuottaneet ihan mukavia tuloksia. Kirjoitan tätä nyt 4 GHz ilmajäähdytyksellä (hyvin hiljaisella sellaisella vieläpä). 6 x 4 GHz alkaa olla jo suht' asiallinen määrä tehoa esim. videoeditointiin. Testeissä tämä samainen prosessori on kyennyt ilmajäähdytyksellä aina 4.2..4.4 gigahertsin vauhteihin, mutta tältä erää keskityn vakaan ja toimivan koneen rakentamiseen, en nopeusennätyksiin.

AMD:n tehonhallinta on jo pitkään ollut mainiolla tasolla, sillä kone säätää jatkuvasti käyttöjännitettään ja nopeuttaan kuorman mukaan. Juuri nyt esim. tätä kirjoittaessani prosessorit käyvät vain 800 MHz kellotaajuudella ja alhaisella jännitteellä säästäen virtaa ja lämpöä. Eikä asiaa huomaa todellakaan mistään muusta kuin AMD OverDrive -ohjelman näyttötaulusta. Ei todellakaan hidastele! Jos tarvetta enempään tulee, yksi tai useampi kuudesta prosessorista kiihdyttää 1.6 GHz nopeuteen, sitten 2.4 GHz, jne. aina tämän hetken maksimiksi asettamaani 4.1 GHz asti. Siihen muuten tulee aniharvoin tarvetta. Enimmäkseen kone lönkyttää puoliunessa tuolla 800 MHz:lla ja hyvin vähän sähköä kuluttaen.

Lämpötilat pysyvät lähes järjettömän alhaisina, osasyyllisenä jalkapallon kokoinen (melkein) Noctuan prosessorituuletin. Se on muuten niin loisto peli kuin vain olla voi. Vaikka maksaakin kohtalaisesti, rahalle saa kyllä tolkuttoman vastineen! Laite on paitsi markkinoiden tämän hetken tehokkain prosessorituuletin, myös käytännössä äänetön. Pientä puhinaa siitä saa ulos maksimiteholla, mutta sitä ei tarvitse juuri kukaan - se kun vastaa jo pölynimurimaista ilman kiertoa... ;)

Tapolan Tulikeppi

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 25, 2010, 10:17:59 ap
En ole sattuneesta syystä vielä ehtinyt edes ajatella mitään ylikellotuksia..


..ja 14h myöhemmin konetta kellotettu. :)

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 26, 2010, 00:53:13 ap
Lisäkokemuksia Phenom X6 1090T prosessorista...

Hyvin vasta alustavat kokeiluni ovat tuottaneet ihan mukavia tuloksia. Kirjoitan tätä nyt 4 GHz ilmajäähdytyksellä (hyvin hiljaisella sellaisella vieläpä). 6 x 4 GHz alkaa olla jo suht' asiallinen määrä tehoa esim. videoeditointiin. Testeissä tämä samainen prosessori on kyennyt ilmajäähdytyksellä aina 4.2..4.4 gigahertsin vauhteihin, mutta tältä erää keskityn vakaan ja toimivan koneen rakentamiseen, en nopeusennätyksiin.

AMD:n tehonhallinta on jo pitkään ollut mainiolla tasolla, sillä kone säätää jatkuvasti käyttöjännitettään ja nopeuttaan kuorman mukaan. Juuri nyt esim. tätä kirjoittaessani prosessorit käyvät vain 800 MHz kellotaajuudella ja alhaisella jännitteellä säästäen virtaa ja lämpöä. Eikä asiaa huomaa todellakaan mistään muusta kuin AMD OverDrive -ohjelman näyttötaulusta. Ei todellakaan hidastele! Jos tarvetta enempään tulee, yksi tai useampi kuudesta prosessorista kiihdyttää 1.6 GHz nopeuteen, sitten 2.4 GHz, jne. aina tämän hetken maksimiksi asettamaani 4.1 GHz asti. Siihen muuten tulee aniharvoin tarvetta. Enimmäkseen kone lönkyttää puoliunessa tuolla 800 MHz:lla ja hyvin vähän sähköä kuluttaen.

Lämpötilat pysyvät lähes järjettömän alhaisina, osasyyllisenä jalkapallon kokoinen (melkein) Noctuan prosessorituuletin. Se on muuten niin loisto peli kuin vain olla voi. Vaikka maksaakin kohtalaisesti, rahalle saa kyllä tolkuttoman vastineen! Laite on paitsi markkinoiden tämän hetken tehokkain prosessorituuletin, myös käytännössä äänetön. Pientä puhinaa siitä saa ulos maksimiteholla, mutta sitä ei tarvitse juuri kukaan - se kun vastaa jo pölynimurimaista ilman kiertoa... ;)


Mikä tuuletin on kyseessä? Itselläni koneessa Intel Core2Quad Q8300 suoritin josta ei omassa käytössäni ole vielä teho loppunut. Meteli tosin on paikoittain epämiellyttävää kun vakiohyrrä näytönohjaimessa sekä suorittimessa pitää mekkalaa, vaikka kotelona Sonata II - joka siis ei siitä hepposimmasta ja meluisasta päästä. Lisäksi kirjoitit toisessa ketjussa jostain timanttipohjaisesta jäähdytystahnasta? Mitäs ihmettä se semmoinen on? Itsehän olen käyttänyt vain muutamia erilaisia pii ja hopea tahnoja.

Seuraava koneeni tulee luultavasti olemaan tuommoinen AMD sisuksinen, koska tuo virransäästely ja muutenkin fiksut kellotaajuudet kuulostavat hyvältä kun suuren osan ajasta tarvetta on vain tyhjäkäynnille, netin selausta ja työpöytää.. Toki täytyy olla suuruuden hulluuden vuoksi tehoa enemmän kuin tarvetta, mutta myös siksi että vihaan sitä että kone alkaa nykimään kun olen tekemässä koneella jotain. Eihän autonkaan jarru toimi 6 sekunnin viiveellä?

Tuo AMD on nyt kyllä hyvin nostanut päätään phenom x4 9-sarjan ja x6 10-sarjan kanssa. Sitten vielä jos miettii piirisarjoja ja ATI-näytönohjainten hinta-laadun niin on nVidialla välimatka kurottavana. Mutta tämmöistä vuorovetoahan tuo on tainnut olla aiemminkin.


# 1022

Aji Inferno

Tuuletin on Noctua NH-D14. Tahna on tosiaan puhdasta timanttia, pitäisi olla suurin piirtein parasta mitä saa. Ainakin lämmöt pysyvät todella alhaalla.

AMD on tehnyt hyvää työtä viime aikoina, eikä tahti ole ainakaan hidastumassa. Kokonaan uusi arkkitehtuuri kun on ensi vuonna tarjolla. Huhut kertovat että olisivat nuo uudetkin prosut taaksepäin yhteensopivia Socket AM3 emolevyihin. Se olisi kyllä jotain.

Rankkapanda

Nonnih, nyt muistin tännekkin laittaa viestiä. Elikkä viime viikoolla ostin GTX 470 alle kolmensadan euron. Tyytyväinen olen ollut. Pelit pyörii paremmin kuin kahdella 8800GT slissä, joten pelit rullaa komeasti. Mutta virtalähde hajosi, joten sekin piti korvata :D

Tapolan Tulikeppi

elokuu 26, 2010, 22:06:41 ip #297 Viimeisin muokkaus: elokuu 26, 2010, 22:13:21 ip käyttäjältä Tapolan Tulikeppi
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 26, 2010, 21:04:55 ip
Tuuletin on Noctua NH-D14. Tahna on tosiaan puhdasta timanttia, pitäisi olla suurin piirtein parasta mitä saa. Ainakin lämmöt pysyvät todella alhaalla.

AMD on tehnyt hyvää työtä viime aikoina, eikä tahti ole ainakaan hidastumassa. Kokonaan uusi arkkitehtuuri kun on ensi vuonna tarjolla. Huhut kertovat että olisivat nuo uudetkin prosut taaksepäin yhteensopivia Socket AM3 emolevyihin. Se olisi kyllä jotain.

Tuuletin on kokoa "tuo ei sitten mahdu koteloon sisälle" :D

Timanttitahna, ainakin pikaisen googleilun perusteella vaikuttaa todella pätevältä mönjältä.. Eikä edes yllättäen ole mitään älyttömän kallistakaan.

Tuossa tulevassa AMD:n arkkitehtuurissa huhutaan olevan myöskin suorittimeen ympätty grafiikkapuoli. Toivottavasti tekevät sen siirtymän paremmin kuin am2/am2+/am3, on aiheuttanut joitain harmaita hiuksia töissä tuo aikoinaan.. Tuo grafiikkapuoli jos osataan tehdä kunnolla CrossfireX yhteenkäyväksi niin aletaan puhumaan jo reilusta ylivoimasta. Esimerkiksi moniytiminen suoritin jonka ytimistä osa voidaan antaa grafiikkalaskentaan avuksi näytönohjaimelle tarpeen tullen. Sitten vielä kun kasvattavat vakio suorittimissa L2/L3 cachet 8 megaan ja yli.. :) *suu vaahdoten paasaa*

Intel kun yrittää vieläkin räpiköidä yksinään omien näytönohjain piirejen kanssa, eikä se ainakaan ole kamalasti vakuuttanut.. Intelillä kyllä on "kovaa rautaa" mutta niin on hintakin aivan ylimielistä ihan vertailun vuoksi..

Intel Core i7-860 2.8GHz 8MB 4 ydintä Hyper-Threading, noin 300€
AMD Phenom II X6 1055T 2.8GHz 9MB 6 ydintä, noin 220€
AMD Phenom II X6 1090T 3.2GHz 9MB 6 ydintä, noin 320€

Tuon i7 eduiksi voidaan lukea hyper-threading ja vähäisempi TDP lukema, mutta se ei kyllä vielä kallista vaakakuppia sinne, kuitenkin AMD:ssa 6 aitoa ydintä.

Jos mielenkiintoa löytyy niin Passmarkilta löytyy jollain tapaa tärkeitä ja merkityksettömiä pisteitä sekä listausta suorittimista.. http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html
# 1022

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Tapolan Tulikeppi - elokuu 26, 2010, 22:06:41 ip
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - elokuu 26, 2010, 21:04:55 ip
Tuuletin on Noctua NH-D14. Tahna on tosiaan puhdasta timanttia, pitäisi olla suurin piirtein parasta mitä saa. Ainakin lämmöt pysyvät todella alhaalla.

AMD on tehnyt hyvää työtä viime aikoina, eikä tahti ole ainakaan hidastumassa. Kokonaan uusi arkkitehtuuri kun on ensi vuonna tarjolla. Huhut kertovat että olisivat nuo uudetkin prosut taaksepäin yhteensopivia Socket AM3 emolevyihin. Se olisi kyllä jotain.

Tuuletin on kokoa "tuo ei sitten mahdu koteloon sisälle" :D

Timanttitahna, ainakin pikaisen googleilun perusteella vaikuttaa todella pätevältä mönjältä.. Eikä edes yllättäen ole mitään älyttömän kallistakaan.

Tuossa tulevassa AMD:n arkkitehtuurissa huhutaan olevan myöskin suorittimeen ympätty grafiikkapuoli. Toivottavasti tekevät sen siirtymän paremmin kuin am2/am2+/am3, on aiheuttanut joitain harmaita hiuksia töissä tuo aikoinaan.. Tuo grafiikkapuoli jos osataan tehdä kunnolla CrossfireX yhteenkäyväksi niin aletaan puhumaan jo reilusta ylivoimasta. Esimerkiksi moniytiminen suoritin jonka ytimistä osa voidaan antaa grafiikkalaskentaan avuksi näytönohjaimelle tarpeen tullen. Sitten vielä kun kasvattavat vakio suorittimissa L2/L3 cachet 8 megaan ja yli.. :) *suu vaahdoten paasaa*

Intel kun yrittää vieläkin räpiköidä yksinään omien näytönohjain piirejen kanssa, eikä se ainakaan ole kamalasti vakuuttanut.. Intelillä kyllä on "kovaa rautaa" mutta niin on hintakin aivan ylimielistä ihan vertailun vuoksi..

Intel Core i7-860 2.8GHz 8MB 4 ydintä Hyper-Threading, noin 300€
AMD Phenom II X6 1055T 2.8GHz 9MB 6 ydintä, noin 220€
AMD Phenom II X6 1090T 3.2GHz 9MB 6 ydintä, noin 320€

Tuon i7 eduiksi voidaan lukea hyper-threading ja vähäisempi TDP lukema, mutta se ei kyllä vielä kallista vaakakuppia sinne, kuitenkin AMD:ssa 6 aitoa ydintä.

Jos mielenkiintoa löytyy niin Passmarkilta löytyy jollain tapaa tärkeitä ja merkityksettömiä pisteitä sekä listausta suorittimista.. http://www.cpubenchmark.net/high_end_cpus.html


Noctua kyllä mahtuu esim. Antec Sonata 2 ja 3 koteloihin, mutta tekee todella tiukkaa powerin päässä. Vaikea siksi asentaa ao. koppaan irrottamatta poweria. Pätee kyllä kaikkiin isoihin jäähdyttimiin.

Joo, AMD:n seuraava arkkitehtuuri on aikamoisen mielenkiintoista, sillä se poikkeaa melkoisesti kaikesta tähänastisesta. Ja joissakin malleissa on sitten tosiaan tuo näytönohjainkin mukana. Pitäisi olla aika vikkeläkin, koska se voi käyttää muistia ja muita väyliä paljon nykyratkaisuja tehokkaammin. Silti tehonkulutusta väittävät hyvin pieneksi, eli tulossa on Intelin Atomille ja muille mobiilisysteemeille viimeinkin kilpailua.

Aji Inferno

lokakuu 18, 2010, 00:01:15 ap #299 Viimeisin muokkaus: lokakuu 18, 2010, 00:08:55 ap käyttäjältä Aji Inferno
Kokemuksia on taas karttunut karulla atk-matkalla...

Juuri nyt menossa on kokeilu, jossa masiinassa on järjettömät 12 Gt keskusmuistia. Jos joku ihmettelee miksi, niin syyllä saattaa olla jotain tekemistä sen tosiseikan kanssa, että minulla on syksyn tiettyjen haasteiden jälkeen nyt kaikkiaan 16 gigaa DDR3-muistia, joista 8 ylimääräisenä. Kun OCZ:n huippumuisti ei näytä kiinnostavan ketään, ajattelin sitten piruuttani laittaa 4 gigaa sitä 8 gigan Kingstonieni seuraksi ja katsoa mitä tapahtuu...  Muistien "sekakäyttö" on yleensä huono idea, joten tuskin tämä oikeasti toimii - mutta kuten sanottu, kokeillaan.

Syksyä riivasi hajoamissuma, joka kävi kalliiksi ja hermoille. Ensin 750W Zalman virtalähde. Sitten ilmeisesti biosista johtuneita muistiongelmia, jotka pakottivat ostamaan vaihtoehtoista muistia. Ja aivan äskettäin sitten tietenkin pamahti pääkiintolevyni (Samsung F1)... Että make my day - ja pankkitili! :(

Positiivisempaa kaiken harmin ja rahanmenon jälkeen on se, että kone taas toimii. Uusi pääkovalevy, Samsung F3 on varsin vikkelä ja joka euron arvoinen. 148 mt/s siirtonopeus ei ole ollenkaan huono suoritus, eli tuntuu ihan jopa päivittäisessä käytössä.

Entä oliko prosessoripäivitys 6-ytimiseen AMD Phenom X6 1090T malliin neliytimisestä vastaavasta hyvä veto? Heti alkuun voi sanoa, ettei se ollut mikään "pakon sanelema veto". 4-ytiminen Phenom hoiti loistavasti hommansa, eikä minkäänlaista nopeuseroa ole havaittavissa normaalissa työskentelyssä tai vaikka pelailussa. Ero tulee esiin äärimmäistä tehoa vaativissa hommissa, kuten esim. Acronisin backup-ohjelmassa tai vaikka videon tai musiikin käsittelyssä, jossa siirto 4 x 3.7 GHz:sta 6 x 4..4.2 GHz todella tuottaa vähintään 50% ajansäästön. Ja sehän tarkoittaa noissa hommissa jo parhaimmillaan tuntien säästöä.  Eli kannattaako? Toisaalta - ja toisaalta...

Sinänsä tämä 6-ytiminen ihme on tehnyt minuun aikamoisen vaikutuksen. Se kun tikittää iloisesti ja viileänä todellakin 4..4.2 GHz laukkaa (se päättää itse ylärajansa tilanteen mukaan) vaikka olen pitänyt tuulettimiani hiljaisimmalla ja teholtaan heikoimmalla moodilla. On helppoa kuvitella, että kunnon jäähdytyksellä sieltä lähtee vielä kunnioitettavia nopeuslukemia. On oletettavaa, että jo lähitulevaisuudessa useimmat ohjelmat alkavat tukea moniytimisiä systeemeitä kunnolla, tai ainakin paremmin, ja osviittaa tästä antaa jo esim. Mass Effect 2 peli, joka osaa jakaa kuormansa fiksusti ainakin 3-4 ytimelle. Kun taustalla sitten vielä touhuaa palomuuria, virustorjuntaa, meseä ja ties mitä, yhtäkkiä kaikki 6 ydintä ovatkin tasaisesti kuormitettuja! Eli eipä hexacoren hankintaa voi pitää minään brassailuna tai hölmöytenä tänä päivänä. Se on jo nyt hyödyllinen ja jatkossa vielä paljon hyödyllisempi!