tammikuu 10, 2025, 11:50:17 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tietokoneista

Aloittaja Aji Inferno, heinäkuu 19, 2008, 00:21:20 ap

« edellinen - seuraava »

chiliwili

Vihdoin. Vistakin on hengissä.

Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"Mitäs osia hankit?

Aika peruskamaa. Asus P5Q, Intel C2D E8500, Kingston Valueram 800MHz DDR2 4GB setti ja Antec P182 kotelo. Kun hankkii leipänsä erinäisten tietoteknisten haasteiden kanssa puuhastellessa, kotona ei enää oikein jaksa innostua mistää kovin eksoottisista tietokoneosista. Kunhan ne vain toimivat.

Ihan onnistunut päivitys näin 3dmark06:lla testattuna. AMD X2 4600+, DDR 400MHz ja Radeon HD4870:lla sain n. 9200 pistettä, samalla näyttiksellä, mutta nykyisella C2D 3.13 GHz:llä ja muisteilla testi tuotti yli 13000 pistettä.

Aji Inferno

Jotain opittua...

Tämä nykyinen koneeni toimii joillekuille merkityksellisillä spekseillä: 4 x 3.2 GHz, 4 GB RAM 1066 MHz, 5-3-3-15-1T.  Mikä kai merkitsee aika tehokasta tietokonetta.

Aiempi masiinani olisi samoilla spekseillä ollut: 2 x  2.2 GHz, 2 GB RAM 400 MHz, 2.5-3.3-?-1T.

Eli jotain on nopeutunut, vaikka numeroissa jotain on hidastunutkin?

Se on pakko sanoa, että ero aiempaan systeemiini on subjektiivisesti pieni. Ja se ei merkitse tämän uuden koneen huonoutta. Se merkitsee aiemman koneeni hyvyyttä tämän ajan käyttöjärjestelmillä ja ohjelmilla! Tuo vanhempi dual-core AMD hoiti kevyesti kaikki hommat, aina raskaaseen studiotyöhön asti. Missä se nytkin taas jatkaa elämäänsä. :)

Tämä uusi superkone näyttää muskeleitaan lähinnä äärimmäisissä tilanteissa, kuten HD-videon pakkaamisessa ja sen sellaisessa. Muulloin sen ei tarvitse kuin haukotella pitkästymisessään. Mutta arkipäivän käytössä en huomaa eroa aiempaan, teoriassa huimasti tehottomampaan koneeseeni. Koska sekin oli enemmän kuin riittävän tehokas!

Foorumeilla näkee usein kiihtyneitäkin keskusteluja siitä, miten esim. käyttämäni AMD:n prosessorit ovat monien mielestä markkinajohtajan, lähes monopolin Intelin vaihtoehtoihin verrattuna surkeita ja tehottomia. Pistää todella miettimään. Sillä tämä joidenkin mielestä "surkean tehoton" AMD Phenom X4 9850 omassa koneessani on paitsi erittäin vakaa ja luotettava, myös niin tehokas, etten ole saanut yrittämälläkään koneeni tehoja loppumaan kesken. Hevosvoimia on niin maan perkeleesti, ei siitä pääse mihinkään. Ja niin on epäilemättä myös Intel-pohjaisissa koneissa.

Luulin olevani ns. "tehokäyttäjä". Luulin, että tarvitsisin kaikki gigahertsit mitkä saisin. Havaitsin toisin. Tulisin toimeen selvästi vähemmälläkin. Siksi esim. AMD:n X3-sarjan kolmeytimiset prosessorit ovat muutakin kuin markkinointikikka. Ne todella hyödyntävät nykyistä Windowsia parhaalla mahdollisella tavalla.

Pitäisikö tätä kirjoitettaessa tuntea ylpeyttä siitä, että tietokoneessa on 700 MHz ylikellotus tavallisella ilmajäähdytyksellä? Ehkä ei. Sillä tämän voisi kirjoittaa 700 MHz vähemmälläkin nopeudella. Enkä huomaisi mitään eroa.  Nykytietokoneet yksinkertaisesti ovat saavuttaneet tietyn rajan. Ehkä meillä onkin nyt tarpeeksi tehoa, ellei liikaakin. Ja seuraava tärkeä piste onkin tuon tehon järkevä ohjaaminen eri asioihin, mahdollisimman pienellä sähkönkulutuksella.

Ehkäpä myös nuo Flash-muistiin pohjautuvat muistijärjestelmät muuttavat asioita. Sillä juuri nyt asioiden lataus ja tallennus ovat aikamoisia pullonkauloja vähän kaikessa...

Aji Inferno

Microsoft alkaa hiljalleen itsekin myöntää, että Vista käyttöjärjestelmä ei ollut se aivan paras tuote, jolla valloittaa maailma ja käyttäjien sydämet... Hassua Vistassa on se, miten todella rankasti se jakaa käyttäjien mielipiteitä. Ne, joilla se toimii hyvin ja ilmeisesti jopa parantaa tietokoneen käyttökokemusta, ovat usein lähes raivona niille, jotka lyttäävät Vistan suohon...

Oma kokemukseni on ollut lähellä kauhufilmiä, ikävä kyllä. Sinänsä aivan moderni, vaikkei huipputehoinen HP:n työkannettavani tuli Vistalla - ja taivas varjele sitä ongelmien putkea, jossa yhä yli vuoden jälkeen olen. Kone toimii aivan miten sattuu. Ei sammu. Ohjelmat kaatuilevat mitä mielikuvituksellisimmilla tavoilla. Vista vie koneen 2 gigan muistista (minkä hitto vie PITÄISI riittää toimistokäyttöön!!) niin paljon, että esim. Photoshoppailu ei vain kerta kaikkiaan käytännössä onnistu...

Ja kyllä; olen siivonnut joka helkkarin tarpeettoman apuohjelman ja prosessin pois käynnistyksestä...

Pahinta on ehkä se hitauden ja epävarmuuden TUNTU. Kun moderni kone boottaa käytännössä noin 5 minuuttia, subjektiivisesti ainakin vartin, ja kaikki kestää, kaikki tapahtuu viiveellä, tuntuu kuin käyttäisin jotain antiikin ajan ihmettä.  Todella; 16 MHz Motorola 68030 suorittimella ja 4 megan muistilla varustettu Atari Falcon oli Vista-kokemukseen verrattuna avaruusraketti 1992. Ja mikä pahinta, se upea laite kykeni tuottamaan erinomaisella graafisella käyttöliittymällä ja grafiikalla aivan ylivertaisen tunteen tehosta nykyisiin Vista-PC:ihin verrattuna.

Mikä tavallaan ehkä kaikkein masentavinta, Atarin ohjelmistojen eräs lippulaiva, julkaisu/sivuntaitto-ohjelmisto DMC Calamus SL oli tämänkin päivän mittapuulla ehkä paras koskaan kohtaamani graafinen ohjelmisto - kykenevä aivan huipputason täysväripainojulkaisuun ja nykypuillakin erittäin hienoilla editointiominaisuuksilla... Aivan fantastinen ohjelmisto, jolla taitoin itsekin niin lehtiä kuin kirjoja! Mutta miksi asia masentaa?

Siksi, että Calamus (kieltämättä pääosin Assemblerilla ohjelmoitu) toimi hienosti jopa 4 (!!!) megatavun keskusmuistilla, kyeten silti editoimaan ja renderöimään aivan täydellisellä WYSIWYG-käyttöliittymällä jopa kaikkein vaativimpia värillisiä painotöitä! Asiasta kiinnostuneiden tiedoksi: Calamus käytti näytönohjaukseen täysin samaa menetelmää kuin esim. 4-väri painokoneen ohjaukseen. Jokainen pikseli ruudulla vastasi 100% painosta tullutta pikseliä. Kaikki mitä ruudulla näit, oli täsmälleen sitä mitä tulostui ulos. Paljon myöhemmin mm. Apple otti saman menetelmän käyttöön OS/X:ssä.  Atari oli aikanaan huimassa etunojassa... Mutta sitten kaikkien piti saada MS/DOS, Windows ja PC. Ja hei Atarille, Amigalle ja ylipäätään vaihtoehdoille.

Kun lopulta jouduin opiskelu- ja työpakosta vaihtamaan Falconini Windows 3.1:stä käyttävään Intel-PC:hen, se oli melkein itkun paikka. Nimittäin, vaihto oli niin helvetin perseestä kaikin tavoin! Kaikki toimi huonommin ja epäloogisemmin. Ja kesti vuosia, ennen kuin PC:lle esim. tuli Atarille (ja Amigalle) tuttuja huippuluokan audiosoftia, yms.  

Se, mikä esim. Atarin paremmissa tietokoneissa (TT ja Falcon) todella ihastutti, oli niiden toiminnan välittömyys, helppous ja nopeuden tunne. Kaikki yksinkertaisesti toimi ja tapahtui heti. Laitteiden nykymittarilla lähes naurettavan surkea laskentateho ei tuntunut niiden käytössä. Subjektiivisesti katsoen esim. viimeinen Atarini, Falcon-030 oli selvästi tehokkaampi tietokone kuin työssä käyttämäni tuplaydinprosessorilla varustettu Vista-PC. Asiat sujuivat nopeammin ja paljon miellyttävämmin.  

Ja mikä ehkä kaikkein merkillisintä... Tuon nykykoneita teknisesti satoja (!) kertoja hitaamman tietokoneen tietyt ohjelmistot olisivat nykymittapuullakin täysin toimivia. Esim. Atarin Papyrus tekstinkäsittelyohjelma, jolla tein mm. graduni, oli valovuosia edellä kaikkea PC:lle ja jopa Macille 90-luvulla saatavaa. Täydellinen WYSIWYG teksturi täydellä tuella täysvärigrafiikkaan (ja sen vapaaseen sijoitteluun dokumentissa), erinomaiset oikoluku-ominaisuudet, cross-referencet ja sisällysluettelon hallinnat... Se oli fantastinen, luotettava, nopea ja mukavakäyttöinen ohjelma, jonka asetan tänä päivänä Wordin edelle! Miksi? Koska Papyrus tarjosi kaiken saman visuaalisen ja toiminnallisen herkun kuin uusinkin Word, mutta oli nopeampi ja varmatoimisempi. Siis 90-luvun alkupuolella!

Calamus ja Papyrus osoittavatkin, ettei kaikki softakehitys ole todella mennyt eteenpäin kuluneina 15..20 vuotena. Se on aika jännä havainto.

Onhan toki syitä. Atarin TOS (syntyperä muuten Minixissä...), vaikka olikin myöhempinä vuosinaan aidosti moniajava käyttöjärjestelmä Amigan tapaan (ja aidommin moniajava käyttis kuin esim. Windows 98 tai jopa XP!), nojasi pitkälti ohjelmoijien taitoon ottaa nykymittapuulla vaatimattomasta raudasta kaikki irti - ja enemmänkin. Asiaa auttoi Atarin (ja Amigan) tapa käyttää erilaisia erikoistuneita apuprosessoreita asioiden nopeuttajina. PC-maailma hankkiutui niistä eroon.

Atari Falcon-030 oli 1992 todella hurja laite. Aikana, jona PC:lle tai edes Macille oli vaikeaa ja kallista löytää oikeasti laadukasta äänikorttia musiikin äänittämiseen tai kuunteluun , Falconissa oli vakiona Motorolan MC56000 DSP signaaliprosessori, joka kykeni mm. reaaliaikaiseen huipputason äänen tai kuvan käsittelyyn. Niinpä Falcon kykeni esim. studiokäytössä äänittämään ja toistamaan aidolla CD-laadulla jopa 16 raitaa samanaikaisesti, sekä vieläpä muokkaamaan niitä erikoisefekteillä lennossa! Tuo oli siis 1992... Kykeneekö oma tietokoneesi tänä päivänä samaan? Tuskin.

Kyse ei ole pelkästä nostalgiasta. Atarin viimeiset tietokoneet olivat oikeasti aivan fantastisia laitteita ja niiden parhaat ohjelmistot lajinsa klassikoita. Epäilemättä Amiga-leirissä tilanne oli sama. Mutta PC ja Intel voittivat, koska... niitä vain piti käyttää. Kuten pitää käyttää nykyäänkin.

Silti, joka kerta kun rukoilen epävakaata, hidasta ja kaikin puolin huonoja fiiliksiä herättävää Vista-työkannettavaani heräämään ja tekemään edes jotain tuottavaa, mietin sitä, miten joissakin asioissa on menty sivupoluille ja harhaan...

Kirjoitan tätä nykymittapuulla kai suhteellisen tehokkaalla PC:llä (3.14 GHz AMD Phenom Quad-Core, 4 GB RAM, Win XP). Ja kaikki tapahtuu vikkelästi ja luotettavasti, kuten pitääkin. Vistaan en silti vaihda, sillä vaikka arvaankin, että se toimisi tässä masiinassa paljon paremmin kuin työkannettavassani, vaihtoon ei ole syytä. Windows XP ei ole taivaallinen ihanuus, mutta se nyt keskimäärin toimii. Viimeinkin. ;)

saulir

Kyllä siinä aikoinaan meinasi itku päästä kun kuuli Atarin ja Amigan kohtalosta...paljon hyvää softaa ja varsinkin tuo että kaikki tapahtui viiveettä, ei sellaista käyttökokemusta tahdo saada edes DVD-soittimista tänä päivänä :D

Siihen oli monia syitä. Amigan tappoi piratismi, kuten osittain atarinkin.
Itse en tähänkään päivään mennessä ole ymmärtänyt miksi PC sai sellaisen aseman markkinoilla siihen aikaan, kun se oli kuitenkin loppujen lopuksi valovuosia jäljessä kaikessa...teho kuulosti paperilla paremmalta, mutta käytännössä se oli kaikkea muuta.

R.I.P edelleen noille tietokonemaailman ihmeille...

PS: kaapissani lymyilee C64 ja Amiga 500 odottelemassa suunnatonta retroiluintoa :)

hyeena

Muistini voi tehda tepposet (kun valilla on vaikea muistaa edes eilista, saati sitten yli 15v vanhoja juttuja..  :D ), mutta muistini sanoo etta noiden parempien atarien ja amigoiden hinnoilla sai parikin perus klooni PC:ta..
Tama yhdistettyna siihen etta tietokoneet alkoivat oikeasti yleistya toissa, kotona ja peruskouluissa (huomioidaan sitten etta esim. amiga 500 oli pelikonsoli, perustelen tata silla etta suurimmalle osalla kayttajista kaytto oli juuri sita. Ja piratismin on vaikea tappaa tyokalua, pelikonsoli on helpompi) ja nama koneet olivat juuri niita halpoja perus klooni PC koneita. Ja kun kotona on win 3.1 ja koulussa win 3.0 niin mika on valinta tyo paikalla -> win 3.11, tottumuksen voimaa ei pida aliarvioida. Jos jokin on kerran opittu tekemaan vaarin on sen korjaaminen vaikeampaa (kuten me chilinharrastajat olemme varmaan jokainen jouduttu kokemaan joltain taholta suomalaisille suola on ainoa mauste ja keitossa ehka kokonaiset pippurit, pyhapaivana..).

Veikkaan etta IBM-PC:n taru olisi loppunut lyhyeen ilman kloonien sallimista. Toinen seilviytyja Applekin salli kloonit aika pitkaan, ja lopullinen pelastus oli juuri oikein ajoitettu uudistuminen.
Koska itsellekkin Amiga ja Atari jaivat lahinna pelikonsoliasteelle niin muistini naiden kohdalta on todella hatara, mutta eikos molemmat pitaneet langat tiukasti omissa kasissaan?
Viela yksi vertailu pitaa vetaa tahan, Sony, teknisesti mahtava PS3 roikkuu hengissa puhtaasta Sonyn massiivisten muualta tulevien varojen varassa, jos PS olisi oma firmansa olisi se ollut konkassa jo ajat sitten.
Xbox jyraa puhtaasti tottumuksella (+massiivisten microsoftin varojen varassa), Windows pelien kehittajien on helppo siirtya Xbox pelien kimppuun. Nintendo vaikuttaisi pitavansa itsensa hengissa applemaisen uudistuksen varassa..

Aji Inferno

Heh, kyllä Intelillä riittää ainakin uskoa itseensä. Tämän uutisen jälkeen ei tiedä enää mitä ajatella.

http://www.theinquirer.net/gb/inquirer/news/2008/11/27/intel-attacks-european

hyeena

Pakko lyoda tahan ketjuun nyt kun tormasin toisaalla..
http://www.acube-systems.biz/eng/minimig.php
LainausThe Minimig, the first hardware emulator of an Amiga 500 system.

The original Amiga chipset (OCS and ECS) is re-implemented in FPGA.

Furthermore, thanks to the onboard 68000 cpu, the same used on the original machine. the emulation of the original hardware is accurate and it is possible to run a wide number of games and applications simply copying the ADF files (they are images of the original floppy disks) on a standard SD card.

arse

CCIA joka on tuon Aji Infernon uutisen takana on taas amd:n taskussa, jotenkin ironista että heidän antitrust summitin lounaan sponsori oli AMD. Ei siis mikään ihme minkälaisia lehdistötiedotteita sieltä sitten syntyy :)

CCIA on muutenkin täysin mätä: "The antitrust settlement between Microsoft and the Computer and Communications Industry Association (CCIA) announced earlier this month included a payment of $19.75 million to the CCIA's president, according to a report published Wednesday."
Almost half of the $19.75 million total settlement went to Ed Black, the president and chief executive officer of the Washington. D.C.-based industry organization

Ja tuon Ed Blackin nimihän tuolla lehdistötiedotteen yläkulmassakin paistaa :)
Elämässä on tärkeintä puutarhanhoito, eikä sekään ole niin tärkeää.

Aji Inferno

Inteliä on aika turha puolustella millään perusteilla. Heidät on jo mm. Koreassa tuomittu mafiamaisista käytännöistä, ja EU on samaten antanut alustavan samanlaisen tuomion. Mutta: lainatakseni Monty Pythonia: "It's good to be king!"  Kun olet tarpeeksi suuri, olet lain ulkopuolella.

Moni täällä voi rakastaa Intelin tuotteita, eikä niiden nykyisessä laadussa olekaan valittamista, päinvastoin. Mutta vain pari vuotta sitten firma teki ylihintaista, tehotonta, kuumana käyvää paskaa, antaen siten useaksi vuodeksi pallon viholliselleen, paljon pienemmälle AMD:lle. Ylimielisyys kostautuu kaikille. Ehkä se tapahtui myös AMD:lle, joka usean vuoden ajan nautti harrastajien ja jopa ammattilaisten keskuudessa selkeää suorituskyvyn ja hinta/laatu-suhteen asemaa.

Mutta paremmuuskaan ei auta näillä markkinoilla. Edes aikoina, joina AMD:n teknologia oli jopa ylivoimaista Intelin tarjontaan verrattuna, AMD ei saanut juurikaan nostettua markkinaosuuttaan? Miksi?

Sitä sopii miettiä...

Intelillä oli sopimuksensa ja valtava myyntivoimansa. Intel-systeemin myyjä sai tietyt bonuksensa. Moni kauppa sai rahaa jopa siitä, ettei se ottanut kilpailijansa systeemeitä myyntiin lainkaan. Ja juuri siitä on tuossa EU-Intel-oikeudenkäynnissä kyse.

Kysymys ei ollut siitä, voittaako paras tuote. Todellista kilpailua ei aina ollut olemassakaan. Intelillä oli varaa heittää sopiva rahasumma jokaiselle jälleenmyyjälle "palkintona" siitä, ettei kilpailijan laitteita myytäisi. Ja vihjailla, että "toimitukset saattavat viivästyä" jos kilpailijan laitteita silti myytäisiin.

Ja koska Intel-systeemien myynti, tuosta kaikesta johtuen, oli jälleenmyyjien tärkein tulonlähde, useimmilla ei ollut varaa torjua Intelin "tarjouksia, joista ei voi kieltäytyä"...

Tuo kaikki on vain kylmää bisneslogiikkaa, ei tunnetta. Useimmat firmat toimisivat täysin samoin, samassa tilanteessa.

Siksi asenteeni ei ole Inteliä vastaan, vaan kilpailun puolesta. Kuluttaja hyötyy vain, jos markkinoilla on suhteellisen tasavahvoja, samoilla ehdoilla toimivia yrityksiä.

Ja jos yhteiskunta ei kannusta todelliseen kilpailuun, silloin asia on meidän kuluttajien käsissä. Saatan jonain päivänä taas ostaa Intelin valmistamia tuotteita, mutta en nyt. Sillä haluan kilpailua - ja siksi tuen Intelin kilpailijaa, AMD:tä, sen hyvillä tuotteilla. Kenties jonain päivänä tilanne on toisin päin. Silloin toimin ehkä toisin. Mutta valinnanvaraa pitää olla! :)

Aji Inferno

Näytönohjainseikkailuni osa 994 jatkoi sitten tänään pitkään mietityllä hankinnalla... Eipä niin, etteikö tämän Asus emolevyn integroidulla Nforce 8300 sarjan ohjaimella kevyempiä ja vanhempia pelejäkin pelaillut, mutta esim. rakas Oblivion on sille jo yksinkertaisesti liikaa.

Vanha Geforce 7900GT:ni paukahti lopullisesti hajalle tuossa joulun maissa, eikä (kuten aiemmin katkerana selostin) korvaavaksi hankittu ATI 4850 suostunut toimimaan käyttämässäni Asus M3N-HT Deluxe emolevyssä. Aivan hiljan minulle selvisi, että kyse on ilmeisesti yhteensopimattomuudesta kyseisen emolevyn ja ATI:n näytönohjainten välillä. Miten riemukasta... :(

Sehän jätti sitten tasan yhden vaihtoehdon: Nvidian näytönohjaimet. Eikä siinä mitään; kyllähän ne hommansa keskimäärin hoitavat. Olivat vain pirulaiset ATIn vastaavia kalliimpia ja useimmissa testeissä myös hitusen hitaampia. Iskin silmäni kumminkin Asuksen "Dark Knight" Geforce 9800 GTX+ korttiin, jonka massiivinen jäähdytin saattaisi merkitä siedettävää käyntiääntäkin. Sellainenhan sitten lopulta tarttuikin mukaan, vaikka hinta kirpaisikin. Ei; eihän tuo ole tosipelimiehelle edes kallis kortti, eikä lähelläkään tämän päivän huippua. Ennemminkin jo hiukan vanhentuvaa tavaraa. Mutta turhan iso kasa rahaa silti...

Pakkaus oli hieno, mutta ensisilmäys itse korttiin säikäytti pahasti. Se kun on aivan valtavan kokoinen! Tuumasin, ettei tuo välttämättä mahtuisi ollenkaan Antecin miditornikotelooni. Ja toden totta; jouduin suureksi harmikseni poistamaan toisen kotelotuulettimista, jotta tämä hirvitys juuri ja juuri mahtui sisään. Tämä ei todellakaan tehnyt hyvää mm. kiintolevyjeni lämpötiloille, eikä näissä tehokoneen tapaisissa niin kriittisen tärkeälle läpituuletukselle!

Mutta vaihtoehdot olivat jo melkoisen vähissä. Kun pienikokoisempia ATIn kortteja ei kerran kannattanut enää edes kokeilla tässä, niin jättiläismäisen Geforcen kanssa oli opeteltava tulemaan toimeen.

Kun masiina oli jälleen koottu ja ajurit sun muut asennettu, huoli kääntyi pikkuhiljaa positiivisemmiksi tunnelmiksi. Laitoin tulikokeeksi aika uuden Fallout 3 pelin, ja löin 1680x1020 resoluutiolla kaikki mahdolliset näyttöasetukset tappiin. Ja kauniistihan tuo pyöri, samoin kuin samaan tekniikkaan perustuva Oblivion. Ero vanhempaan Geforce 7900GT näytönohjaimeen on kieltämättä melkoinen, vaikka sekin hoiteli esim. Oblivionin aika mallikkaasti.

Tämä yksilö näyttää myös ylikellottuvan mukavanlaisesti, eli GPU 820..840 MHz (testaukset vielä pahasti kesken) ja muisti yllättäen ainakin 2500 MHz:iin. Ei niin, että asialla olisi välttämättä väliä, sillä omaan käyttööni tämä on vakionakin enemmän kuin riittävän nopea kortti. Oikeastaan tärkeämpää olikin se, että sen tuulettimen nopeutta voi säätää monenlaisilla tavoilla. Hirviökokoinen tuuletussysteemi osoittautuikin aika onnistuneeksi, sillä kortin tuuletin ei täysilläkään huuda korvia tukkoon, ja hiljaisimmillaan sen ääni hukkuu koneen muiden äänien alle. Lämmöt pysyvät hyvin kurissa, eli onnistunut systeemi tältäkin osin.

Juuri nyt keksinkin sen ainokaisen syyn edes teoriassa harkita Windows Vistaa! Sillä tuolloin tämä systeemini osaisi automaattisesti kytkeä suht' virtasyöpön päänäytönohjaimeni pois käytöstä silloin kun en pelaa, ja käyttäisi emolevyn integroitua piiriä. Säästäisi sähköä ja kone kävisi viileämpänä. En vain usko, että moiseen temppuun tarvitaan mitään helkkarin Vistan kaltaista irvikuvaa käyttöjärjestelmästä; Nvidia olisi voinut aivan hyvin rakentaa tuon toiminnallisuuden myös XP:lle, arvelen (vaikken toki tiedä)... Mutta kun Microsoftia pitää "miellyttää"... :( :( :(   

Mahdollisetkaan Vista-houkutukset eivät tehoa havaittuani, että juuri mikään suosikkipeleistäni ei toimi Vistan alla. Eikä sen puoleen musiikin tekokaan kovin kummoisesti, väittävät foorumeilla.

Kaipa sitä palaisi "todellisuuteen", jos kokeilisin uusimpia, raskaimpia pelejä. Vaikkapa Crysistä. On aivan mahdollista, ettei tämä masiina sitä käsittelisi kovinkaan hienosti. Tai kuka sen tietää kokeilematta... Mutta tärkeämpää on ilman muuta se, että seuraava Oblivion ja Microsoftin tuleva uusi junasimulaattori pyörivät! Muotipeleistä viis. :)

Aji Inferno

Näytönohjaimen päivitys näyttää poikineen heti uuden päivitystarpeen, jota en tyhmyydessäni osannut ajatellakaan. Nimittäin, ihmettelin illalla aiemmin hiljaisen tietokoneeni nyt melkein epämiellyttävän kovaa melua. Ja ihmettelin, oliko se todellista vaiko vain kuvitelmaani? Mutta tottahan se oli. :(  Syylliseksi paljastui - ensi kertaa kohdallani koskaan - tietokoneen virtalähde! Antecin sinänsä laadukas 500 watin poweri kun reagoi uuden näytönohjaimen selvästi suurempaan virrankulutukseen heittämällä oman tuulettimensa ensi kertaa täysille. Ja sille ei oikein voi (turvallisesti) tehdä mitään...

No, onneksi tuo melu ei ole kovin epämiellyttävän sävyistä. Jos talous sallii, poweri menee aikanaan vaihtoon.

Ajoin tässä äsken piruuttani benchmarkeja mallia 3DMark 03..06. 3Dmark 03 tulos oli 42.524, 05:llä 18.409 ja 06:lla 13.974. Käytössä oli näytön ohjelmallinen skaalaus ja erinäisiä mahdollisesti hidastavia apuohjelmia, mutta kumminkin. Muistelin ensi kertoja kun aikanaan ajoin 3Dmark 03 testiä, ja silloinen koneeni hädin tuskin jaksoi suorittaa koko testiä. Ja miten kuva nyki, silloisilla melkein huippusysteemeillä... Nyt tilanne on niin toinen.

Mutta tavallaan silti ei! On yhä pelejä, jotka vaativat tietokoneelta enemmän tehoa kuin siitä löytyy. Ja mikä ehkä yllättävää, moni näistä peleistä on yllättävän vanha! Nämä ovat enimmäkseen strategiapelejä, kuten Civilizationit, Heroes of Might & Magic, tai vaikka Railroad Tycoon 3. Yllättävän raskas on myös vanha, mahtava Microsoft Train Simulator! Näiden raskaus ei kohdistu niinkään näytönohjaimeen, vaan tietokoneen prosessoriin. Ne sisältävät valtaisia tekoälyyn perustuvia toimintoja, eivätkä yleensä osaa hyödyntää moderneja moniydinprosessoreja. Olikin kiintoisaa - ja hämmentävää - huomata esim. jo varsin vanhan Railroad Tycoon 3:n kuormittavan helposti oman koneeni prosessoriytimistä yhden 100% teholle, muiden nukkuessa sivussa. Ei niin, etteikö kyseinen peli pyörisi mukavasti nykyaikaisessa tietokoneessa, mutta törmäsin kyllä - noloa myöntää - hetkiin, joina massiivisimmissa skenaarioissa peli laittoi tämän ei super- mutta kohtuullisen tehokkaan ja nykyaikaisen masiinan täysin polvilleen.

Rakennan muuten piruuttani tuohon legendaariseen pelivanhukseen nyt itse uusia skandinavia- ja kiina-skenarioita, joiden koon pitäisi helposti viedä mehut omaa konettani tuplasti kalliimmistakin i7-masiinoista... Hmmm. Tämä ei lupaa hyvää. ;)

hyeena

Tuli tosta hidastelusta mieleen, joskus n.5v (? ei muista edes tarkkaan) sitten paatettiin kavereiden kanssa laneissa vahan muistella vanhoja ja Duke Nukem 3D kehiin, kyl maar leuat loksahteli siita nykimisen maarasta ;)

Nuo tiukkaa laskentaa kysyvat tekoalypelit on parhaita, nykyinen oma suosikkini on Total War-sarja josta nyt muuten on tulossa pari vuotta vanha Rome (+laajennokset) macille.. (ah, civilisation, total war, enaan puuttuvat vanhat rainbow sixit ja hitmanit sit ei todellakaan enaan keksi mitaan syyta koskea winkkariin ;) )


Aji Inferno

Viimeisin haasteeni, eli uuden näytönohjaimen aiheuttama lisäsähkönkulutus ja sen aiheuttama tietsikan virtalähteen tuulettimen epätoivoinen huutaminen, sai vähän helpotusta kun paransin kotelon ilmanvirtausta ja sain sitten kuitenkin ängettyä koteloon toisen, ilmaa sisään imevän tuulettimen. Kyllähän tuo yhä pelaamisen aikana huutaa vähän turhan paljon, mutten millään raaskisi investoida tehokkaampaan/hiljaisempaan virtalähteeseen nyt. Ja kyllä tuonkin kanssa nyt elää.

Että suosittelenko Nvidian Geforce 9800 GTX+:aa? No, mikä etten. Eihän se viimeisintä huutoa enää ole tehossa tai vaikka virrankulutukseltaan, eikä ainakaan vielä erityisen halpakaan. Mutta kun... tähän riivatun emolevyyn ei kerran mitään muuta suht järjellisen hintaista saanut asennettua, niin turha valittaa. Muiden kannattaa katsella ATIn 4800-sarjalaisia sillä silmällä. Ei silti niin, että Nvidia/ATI akselilla olisi tälläkään hetkellä varsinaista laatu- tai suorituskykyeroa. Kilpailu on - jälleen kerran - varmistanut sen, että samoissa hintaluokissa kilpailijat ovat aikalailla yhtä hyviä. Pätee toki myös iänikuiseen Intel-AMD taistoon prosessoreissa. Ken eroja etsii, hän eroja löytää - mutta keskimäärin kilpailu toimii alalla hyvin. Kunhan vain pidämmekin sen elossa...

Asensin sitten ihan piruuttani Windows 7:n 64-bittisen betaversion, joka toimii vain kesän loppuun asti. Että miksikö? No, inhoan Vistaa niin liikuttavalla tunteella, että oli lähes pakko tsekata, onko minkäänlaista toivoa näkyvissä... ;)

Asennus sujui omien hölmöilyjeni jälkeen helposti, vaikka kestikin aika kauan ja välillä kone näytti olevan jumissa, vaikkei ollut. Ääniä en masiinasta tosin tätä kirjoittaessani ole saanut ulos, sillä muusikkokäyttöön tehty M-Audion äänikorttini ei tue kunnolla edes Vistaa, saati sen seuraajaa... :( 

Testit ovat jääneet vielä hyvin vähiin, mutta ensivaikutelma Win 7:sta on ollut ehkä varovaisen myönteinen. Se näyttää ja tuntuu kyllä pitkälti Vistalta, mistä en itse välttämättä anna ruusuja, ja kuluttaa toisten raporteista poiketen omassa koneessani aivan järkyttävästi muistia (voittaen siinä Vistankin), mutta tuntuu kumminkin vakaalta (mitä en Vistasta tai edes XP:stä voi todellakaan aina sanoa) ja kohtuullisen nopealtakin. Ehkä Microsoft saa vielä aikaan kelvollisen käyttöjärjestelmän.

Kunhan saisin nuo pirun äänet toimimaan, koetan tehdä erityisesti vanhemmilla peleillä testejä. Sillä jos rakkaat suosikkini mallia Oblivion, Civilization, Railroad Tycoon, ja sen sellaiset eivät toimi, kiinnostukseni päivitykseen jää kyllä hyvin alhaiseksi.

Xbow

Juupajuu. 3d korttien osalta näkee, että kun kilpailu on tervettä, niin edistys on suoraan sanottuna mieletöntä. Oma wanha raato ( Radeon 9800 proo ) osaa esimerkiksi hoitaa 40 pikselikohtaista konekielikäskyä ( blin-phong shader viritys fresnelillä, gradientit muutetaan normaaleiksi, pikselikohtainen gradientti lasketaan kanssa ( oma menetelmä, lähin serkku lienee hermite interpoloiti derivaattatasolla ) ), lisäksi omaa pikselisumua, heijastukset yms about 3 kellojaksossa (!). Eli teoriassa pystyy pommittamaa jotain pariasataa miljoonaa tämmöstä pikseliä sekunnissa. Tykeimmissä korteissa ( raato 4870x2 tms ) tämä suorituskyky lienee parikymmentäkertainen....

3d ohjelmointia on nyt muutama viikko harjoiteltu. Pitäisi varmaan tehdä joku chiliaiheinenkin animaatiotekele :D Voin privalla lähetellä jotain virityksiä kokeiltavaksi ( vaatii pixel shader 2_0:n + direct3d 9.40 tms ). Ihan nyyppä vielä olen tässä hommassa, mutta kyä sitä vanhempikin pikkuhiljaa oppii, kun junnuna tuli jotain yksinkertaisia virityksiä tehtyä.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

ladoga

Mulla pyörii alla vanhahko AMD Athlon XP 3000+, MSI K6 emo, 1 GB muistia ja näyttiksenä GeForce 7800 GS 512MB ja vaihtoehtoisesti IBM Thinkpad X41 (Pentium M 599-1.6GHz, 1.5GB). Käyttiksenä pöytä...tai paremminkin lattiakoneessa on Debian unstable ja X41ssä Debian testing.



Molemmat on ihan toimivia koneita ja tuskin olen päivittämässä vielä moneen vuoteen. Etenkin tuo Thinkpad on mainio. 12 tuumaa melkein saavuttaa miniläppärin mitat ja kulkee hyvin pikku kangaskassissa, repussa tai olkalaukussa. Sopii hyvin esim. digikuvausta harrastavalle kun voi käsitellä kuvia helposti paikan päällä. Vaikka näyttö on vain 1024x768 niin silti peittoaa kyllä nuo netbookkien näytöt ihan mennen tullen. Prosessointitehoakin riittää raskaampien filttereitten käyttöön niin ettei tarvitse odotella minuutteja. Ja se näppis, se näppis!

Thinkpadistä olen yrittänyt tehdä mahdollisimman kevyen jättämällä turhat kilkkeet pois joten ikkunointiin käytän hyvinkin minimalistista, mutta silti nättiä ja toimivaa fluxboxia. Näin ikkunointiin ja graafiseen ympäristöön ei tuhlaannu turhan paljon heppoja ja miltei kaikki muisti on käytössä mm. kuvankäsittelyyn ja muuhun toimintaan. Käyttöjärjestelmän linux ydin on konffattu toimimaan pienillä latensseilla (tickless kernel,'on-demand' timer) eli I/O toiminnot pitäisivät tapahtua miltei reaaliaikaisesti ja ilman lagitusta. Toiminta oli sen verran sujuvaa muutenkin että eroa en kyllä huomaa. Eli aivan turhaan tuli hifisteltyä. Joku muusikko saattaisi realiiaikaisesta ytimestä jotain hyötyäkin, kun musiikkimaailmassa pienenpienilläkin viiveillä on väliä. Eli tällä koneella lähinnä selailen nettiä firefoxilla, alkueditoin raakakuvia GIMPillä (+ UFRaw plugin) ja joskus harvoin pelailen konsolipelejä MAMElla. Debianin valitsin käyttikseksi koska siinä mielestäni parhaiten yhdistyvät hyvä paketinhallinta, työkalujen helppous ja jakelun skaalautuvuus erilaisiin kokoonpanoihin. Eettiset seikat ovat tietysti plussaa kakun päälle, eli linuxia käyttämällä ei minun tarvitse kumarrella Redmontin herraa jenkkilässä ja olla tukemassa heidän joidenkin mielestä kyseenalaista toimintaansa. Tietysti tyypillisen Microsoft veron jouduin kannettavasta maksamaan koska ilman windowsia eivät suostuneet sitä aikoinansa myymään. :( Oiva bisnesmalli muuten tuo pakko-ostatus, ei ihme jos rikastuu. Raudaksi halusin ehdottomasti IBM:män, koska nämä läppärit ovat kestäviä käytössä (kestää vaikka pomppisit tasajalkaa päällä) ja kuten jo totesin näppämistö on aivan erinomainen.

Pöytäkone...siis lattiakone. Tämä on tällainen kodin monitoimikone eli hoitaa TV:n, stereioiden ja videoiden virkaa sekä tyydyttää normaalit nettiselailun ja satunnaiset kuvankäsittelyn-, videoeditoinnin- sekä pelaamisen tarpeet. Näyttö kääntyy zip-zäp ks. kuva. Debianin laitoin tähän myös kun en Ubuntun vakauteen täysin luota...vaikka varmasti sekin olisi kelvannut, hyvä jakelu kun on. Ikkunointiympäristönä toimii Gnome+Compiz Fusion parivaljakko, joka toimii mukavasti miltei kokonaan näytönohjaimen prosessorilta jättäen täten normi prossun vapaaksi muille asiolle. Hienoa kun tekniikka kehittyy, kohta ei tarvii ostaa uusia koneita ollenkaan kun vanhat vaan nopeutuu. Työpöytäefekteistä käytän lähinnä vain käytännöllisimpiä eli tässä tapauksessa työpöytäkuutiota, OSX:n Exposén kaltaista efektiä jonka nimi on muistaakseni "scale" ja zoomausta joka on mainio keino netissä flash videoiden katseluun kokoruutuna ilman minkäänlaista suorituskykykatoa (Adoben Flash soitin kun on tehosyöppö p4ska joka fullscreenina miltei kyykyttää tämän koneen. nimim. diashowhun kyllästynyt). Pelailen lähinnä nettilentosimulaattoria nimeltä Targetware joka sattumoisin löytyy myös Linuksille. Jos muita PC pelejä kaipaa niin Windows on siihen huomattavasti parempi vaihtoehto. PC pelitarjonta Linuxille on aika heikkoa, johtuen kai niistä yksinkertaisista seikoista että A: MS Windows on yleisempi B: Useimmiten käytetty 3d rajapinta Microsoftin DirectX on suljettu, eikä sitä ole siis saatavilla muille alustoille. OpenGL peleistähän on olemassa yleensä myös Linux ja OSX versiot. Toisaalta jos konsoli ja retropelit kelpaavat niin linux on oiva vaihtoeto lukuisten emulaattoriensa vuoksi. Ninsku, Playstation, Neogeo jne... Metal Slugia tuli joskus napitettua aika runsaasti sekä C64:n loistavaa Paradroidia. Ainiin..ja natiivina asukkaana löytyy tietysti maanmainio Nethack (nykyajan junnut ei varmaan ymmärrä näin hyvän päälle).

No niin...siinä siis tietokoneista. :)

Ps. Teidän foorumin sensorointisofta yritti vääristellä kääristellä mun sanoja.

Xbow

Djuupa juu. Kenties tässä lähiaikoina hankin uuden masiinan tämän vanhan kunnon Athlon 3500 / raato 9800 proo virityksen tilalle. Ilmeisesti joku Core2 Q prosari ja raato 4870x2 vauhdittamaan graffapuolta tms...

Nooh, laitoin sitten videon direct3d ohjelmointiharjoitus räpellyksestä muiden haukuttavaksi nettiin :p Saa vilkasta ja antaa palautetta, löytyypi täältä clicketi click
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Xbow - helmikuu 03, 2009, 19:39:00 ip
Djuupa juu. Kenties tässä lähiaikoina hankin uuden masiinan tämän vanhan kunnon Athlon 3500 / raato 9800 proo virityksen tilalle. Ilmeisesti joku Core2 Q prosari ja raato 4870x2 vauhdittamaan graffapuolta tms...

Nooh, laitoin sitten videon direct3d ohjelmointiharjoitus räpellyksestä muiden haukuttavaksi nettiin :p Saa vilkasta ja antaa palautetta, löytyypi täältä clicketi click


Ehkä voisit miettiä tuota valintaasi vielä. AMD Phenom II on testienkin mukaan täysin ja vähintäänkin Core2Q:n veroinen - ja tasaveroisessa tilanteessa koetan itse suosia aina pienempää haastajaa. Tekee kummasti hyvää kilpailulle ja sitä kautta omille kukkaroillemme... :)  Tämähän on osin idealistinen, osin hyvinkin pragmaattinen näkökulma näihin valintoihin. Intel laskee hintojaan ja nostaa suorituskykyään, energiatehokkuuttaan yms. tasan niin kauan kuin jokin AMD pakottaa sen siihen. Se on myönnettävä, että oma viimeisin hankintani, AMD Phenom mallia ensimmäinen sukupolvi oli osin idealistinen valinta, sillä sillä hetkelllä Intelin tuotteet olivat absoluuttisella skaalalla vaihteeksi hivenen suorituskyvyltään parempia, siinä missä AMD:n aiemmat Athlonit hakkasivat puolestaan Intelin Pentium 4 tuotteet.

Juuri tällä hetkellä tilanne on se, että Intelin i7 on tehokkain, mutta myös hyvin kallis valinta. AMD:n melkoisesti paranneltu Phenom II ja Intelin Core2Q taistelevat hyvin tasaväkisesti kaikin tavoin niin peleissä kuin hyötykäytössäkin (kts. esim. Anandtechin uusi testi aiheesta). Suorituskyky-, energiatehokkuus-, vakaus- tms. mielessä kuluttaja voikin ostaa yhtä hyvin aivan kumman tahansa. Ainoa  valinnan merkitys onkin siinä, että jättiläismäinen Intel pärjää joka tapauksessa ja tulee selviytymään lamastakin miljardiensa turvin. AMD/ATI on paljon pahemmassa asemassa ilman Intelin valtavaa markkinointikonetta (joka tälläkin hetkellä on EU:n oikeudenkäynnissä monopoliaseman väärinkäytöstä), ja tarvitsee kipeästi jokaisen euronsa. Tällä hetkellä tuota asiaa ei tarvitse ajatella edes idealistisesti, koska yritysten tuotteet ovat täysin yhtä hyviä ja saman hintaisia. Ainoa asia, minkä nyt teoillamme päätämme, on se, onko jatkossa vain yksi prosessoritoimittaja, joka hinnoittelee tuotteensa aivan miten haluaa  - vai haluammeko vaihtoehtoja ja kilpailun kautta halvempia, tehokkaampia laitteita. Minä haluan. ;)

En todellakaan halua maksaa tulevaisuudessa "lisäveroa" sen paremmin "Intel Inside" kuin AMD:n tai muidenkaan monopoliasemasta. Ja, ai niin... Taitaa viimeistään nyt olla aika boikotoida myös Microsoftia. Ne paskiaiset sulkivat simulaattoristudionsa. Hyvästi Flight Simulatorit. Hyvästi hartaasti odottamani Train Simulator II... Terveiseni Redmontiin: haistakaa pitkä paska!!!

Aji Inferno

Windows 7 beta...

Uteliaisuuteni voitti. Vastoin parempaa ymmärrystäni, ehkä se pieni nörtti minussa lopulta pakotti kokeilemaan uuden, kaikkien ylistämän killeri-Windowsin julkista beta- eli testiversiota. Minun tapauksessani 64-bittistä versiota...

Asennus koneeni kakkoskiintolevylle, eli XP:n rinnalle sujui yllätyksekseni kivuttomasti, vaikka välillä odotustauot saivatkin epäilemään oliko systeemi kuollut. Lopulta se kuitenkin heräsi henkiin ja näytti esiin varsin kauniin työpöydän. Olin etukäteen etsinyt tarvittavat ajurit, joten systeemi oli parin buuttauksen ja päivityksen jälkeen toiminnassa, näytti hyvältä ja tuntuikin aivan muulta kuin pahuksen Vista...

Pari asiaa heti tosin mietitytti ja yllätti. Systeemi ei nähnyt koneessani kuin yhden kiintolevyn, vaikka niitä oli käytössä kaksi. Tämä ongelma olisi luultavasti ollut helpostikin ratkaistavissa laitehallinnan kautta, mutta hämmentäisi kyllä pahasti ns. ei-teknisen ensikäyttäjän. Toinen ongelma oli aika paha: ei ääniä... Koneeni äänet tuottaa M-Audion studioäänikortti, jonka Vista-ajuri ei kerta kaikkiaan suostunut asentumaan Windows 7:n alla, vaikka Vista ja W7 kuuluvatkin olevan yleensä yhteensopivia. Foorumeilta opin lopulta trikin, joka olisi voinut ratkaista asian, ellei...

Mutta ensiksi: vain noin viikon pituisiksi jääneet vaikutelmani Suuresta Uudesta Windowsista...

Vistahan se pohjimmiltaan on - ja kuten täällä jo tiedetään, inhoan Vistaa kokemusteni perusteella syvästi ja hartaudella. Täysi paska millä tahansa mittapuulla. W7 ei kuitenkaan ole tämän testiversion perusteella yhtä huono. Se näyttää ja tuntuu aika Vistamaiselta, mistä jokainen voi olla haluamaansa mieltä. Mutta vaikka sen muistinkulutus sai sydämeni hyppäämään yhden lyönnin yli (1.1 gigaa heti käynnistyksessä, ilman apuohjelmia, kaikkiaan 4 gigan koneessa), se tuntui aika vikkelältä ja miellyttävältä. Ja oli helkkarissa syytäkin, sillä jos 4x3.1 GHz nykyaikainen tietokone 4 gigatavun nopealla DDR2-1066 muistilla ja tehokkaalla näytönohjaimella ei tuntuisi nopealta, silloin ollaan pulassa! ;)

Tietyt Vistan pahimmat typeryydet on W7:ssä korjattu. Kaiken kaikkiaan, se tuntui minulle käyttöjärjestelmältä, jolle saattaisin antaa mahdollisuuden, kunhan saisin esim. äänet toimimaan.

Mutta... Eräänä päivänä W7 kieltäytyi käynnistymästä. Vain noin viikon jälkeen asennuksesta. Se ei ladannut työpöytää enää edes vikasietotilassa. Ihmettelin asiaa aikani ja kokeilin ratkaisuja. Lopulta päätin palauttaa D-asemalleni vanhan backupini ja hyvästellä W7:n tältä erää. Oli syy ongelmaani sitten mikä hyvänsä, en sellaista tarvinnut. Tarvitsen toimivan tietokoneen - ja se minulla on tällä hetkellä epätäydellisen, mutta keskimäärin ok XP:n alla.

Olisin ehkä voinut jopa harkita W7 upgradea sitten kun se ilmestyy (Vistasta en maksa euroakaan). Nyt pisti miettimään enemmän. Ja ihan tunnepohjaisesti, kun Microsoft tappoi mielipelieni kehittäjätiimit ja lähes valmiit projektit, enpä taida vaivautua rikastuttamaan noiden paskiaisten osakkeenomistajia enää eurollakaan. Sitä kun saa mitä tilaa... Tyytyväinen kuluttaja maksaa. Tyytymätön näyttää keskisormea ja jatkaa muualle...

Aji Inferno

Niin ja näin, vastoin suunnitelmia sitä tuli taas vähän päivitettyä pääkonetta ja siinä ohessa kakkoskonettakin, pikkuista Acerin miniläppäriäkin... Pääkone sai AMD Phenom 9850BE:n tilalle Phenom II 940:n. Että lähteekö? Kyllähän tuolla lähtee, jos siihen tarvetta on. 3.6 GHz onnistui hiljaisella, kevyenlaisella ilmajäähdytyksellä heittämällä. Tämä Nvidian piirisarjaan pohjautuva emolevy ei ole ymmärtääkseni lainkaan ideaalinen näiden uusien Phenomien kellottamiseen, eli olin oikeastaan hiukan yllättynyt tästäkin tuloksesta. AMD-pohjaisilla uusilla emolevyillä saavutettavissa on 3.8 GHz ja tuurilla enemmänkin. Hullut suomalaisethan kellottivat tämän Phenom II:n maailmanennätyslukemaan 6.5 GHz ja tekivät siinä ohimennen myös 3Dmark 06:n uuden maailmanennätyksen. Siitä onkin taas hiukan aikaa, kun AMD-pohjainen kone keikkuu nopeusennätysten haltijana. Hyvä niin - saadaan taas vaihteeksi kilpailua ja vaihtelua...

En kuitenkaan taida viitsiä käyttää laitetta noin suurella teholla, koska en tarvitse ihan noin tykkiä konetta - en ainakaan vielä. Tyydyn siksi P2:n 3 GHz vakionopeuteen, mikä on käytännössä kaikkeen enemmän kuin tarpeeksi. P2:n omalta kannaltani tärkein ominaisuus lienee sen erittäin kehittynyt virransäästöteknologia; tätä kirjoittaessani ja iTunesista Norah Jonesia kuunnellessani kone raksuttaa vain 800 MHz (!) nopeudella ja 1 voltin jännitteellä, eli hyvin viileänä ja hiljaisena. Eikä todellakaan tunnu missään, vaikka kone tosiaan melkein nukkuu... Aika vaikuttavaa. Ja heti kun tarvetta on, vehje laittaa lisää vaihdetta silmään salamannopeasti. Eipä silti, hyvä alkuperäinenkin Phenom tuossa asiassa on. Ja jos konetta käyttää esim. vaativiin musasovelluksiin, silloin virransäästöä ei kannata pitää päällä ylipäätään (kaikki musasoftat eivät diggaa ajatusta siitä, että kun ne luottavat tietyn asian tapahtuvan tietyssä ajassa, kone vaikka ihan piruuttaan hidastaakin itsensä kolmasosan nopeuteen - jolloin asiat eivät tapahdukaan enää ajallaan...).

Musafoorumeilla on käyty raivokasta väittelyä näistä koneasioista. Siellä vallitsee yleinen käsitys siitä, että ainoastaan Intelin i7 -pohjainen tietokone on edes mainitsemisen arvoinen musiikintekoon. Keskustelun motiivina on yleensä se, että maailman tällä hetkellä nopein vakioprosessori on noin 1000 euron hintainen i7. Se taas vaatii uuden, vielä hyvin kalliin emolevyn ja uudet, vielä kalliit DDR3 erikoismuistit, eli kokonaisuudessaan aikamoisen investoinnin, jolla saa parhaaseen AMD-systeemiin tai Core2 -sukupolven Intel-systeemeihin nähden mitattavan tehoeron. Mikä tuon foorumin keskustelusta vain on tahtonut puuttua, on maalaisjärki. Useimmat kotistudion omistajat pärjäävät vielä aivan hienosti vuosia vanhalla tuplaydinprosessorilla - ja vaativinkin ns. normaalikäyttö sujuu hienosti halvimmallakin neliydinprosessorilla. Mikä tahansa Intel C2Q6600:n tai vaikka AMD Phenom 9850BE:n yläpuolella on käytännössä pelkkää laitteilla diivailua, jolla ei ole enää mitään kosketusta käyttäjän todelliseen tarpeeseen. Eikä siinä mitään; kyllähän itse kukin esim. Ferrarilla voisi ajella ainakin kerran tai satunnaisesti. Mutta monenko kannattaa ostaa Ferrari arjen liikenteeseen Kehä I:n ruuhkiin..?  Musafoorumien mielipidejohtajien nykyinen melkein uskonnollinen i7:n ylistys ja suosittelu aloittelijoillekin tarkoittaakin käytännössä sitä, että ihmisiä kehotetaan ostamaan sikakallis ja jopa osin epäkäytännöllinen Ferrari työmatkaliikenteeseensä. Mutta tuskin tuosta kannattaa olla edes yllättynyt; noinhan me ihmiset vain toimimme. Erilaiset vehkeet toimivat useimmille jonkin elimen jatkeina ja pullistamassa egoja. ;)

Oli miten oli, tänä päivänä saa uskomatonta tietokonetehoa pilkkahintaan. Se on kilpailun ansiota ja hyvä niin!

Sitten on tuo pikkuiseni, Acerin miniläppäri... Acerin insinöörit olivat suunnitelleet muutoin aika mainion pelin, mutta jättivät siihen sitten piruuttaan oikein kunnon jäynän. Yleensähän kannettaviin saa muistia laajennettua pohjan luukun kautta - mutta ei tässä laitteessa, ei! Ei, vaikka tila ja mahdollisuus siihen ovat täysin olemassa. Mutta kun ei! Jotta saat Acer Aspire Oneen yli 1 gigan muistia (tärkeää lähinnä Win XP-käytössä), koko pirun kone pitää purkaa lähes alkutekijöihinsä emolevyä myöten. Ja silloinkin muistin saa kasvatettua vain 1.5 gigaan. Totuuden nimessä, se kyllä riittää. Sillä melkein kaikille nykyminiläppäreille yhteinen Intel Atom prosessori on teholtaan niin säälittävä (oikeasti), että vaikkei se kuluta juuri lainkaan tehoa, se ei kyllä sitten teekään juuri lainkaan mitään. Eli jos jokin Windowsin ohjelma vaatii yli 1.5 gigan keskusmuistia, on hyvin todennäköistä ettei kone jaksaisi sitä pyörittää muutoinkaan.

Nämä ekan polven miniläppärit ovat aika ristiriitaisia ilmestyksiä! Esim. tämä Acer on monin tavoin mitä mainioin, höyhenenkevyt pikku kumppani vaikkapa kävelylenkille mukaan. Nopeasti siitä sitten tosin ilmeni vähemmänkin hurmaavia asioita, kuten lähes surkea, osin kosketusvikainenkin näppäimistö ja lajissaan naurettava tuskin 2 tunnin akkukesto. Lisäksi, useimmille nykyminiläppäreille yhteinen 1024x600 näyttö aiheuttaa joillekin uudemmille ohjelmille odottamattomia ongelmia, sillä ne on suunniteltu 800 pikselin vähimmäispystyresoluutiota ajatellen. Eli voi jäädä valintanappuloita tms. näkymättömiin.

Niin; purin oman pikkuiseni palasiksi ja hän jopa heräsi henkiin huiman 1.5 gigan muistin kera. Toisella yrittämällä...  Pirullinen työ tuo muistinlaajennus, vaikkei mitenkään mahdoton. Tavallaan miniläppäri hämmentää mieltä, sillä sitä yrittää vaistomaisesti käyttää kuten "oikeaa tietokonetta", samoilla ohjelmillakin kuin isommissa laitteissa. Mutta kun esim. Word käyttää kymmenkunta minuuttia tekstisi oikolukuun tai Youtube-videon katsomisessa vähävirtainen, vähätehoinen Atom yli 90% tehostaan, sitä tajuaa käyttävänsä lähinnä tavallista fiksumpaa taskulaskinta.

Eroa voisi kuvailla ehkä näinkin: juuri nyt kirjoitan tätä modernilla neliydintietokoneella, joka vain 800 MHz (!) kellotaajuudella, puoliunessa pyörittää lukuisia ohjelmia ja soittaa minulle musiikkia - ja silti koneen kuormitus näyttää olevan 4-6%! Vehje siis käytännössä kävelee unissaan, eikä edes huomaa tekevänsä mitään! Miniläppärien Intel Atom pyörii tuplanopeudella 1.6 GHz, eikä silti jaksa kuin juuri ja juuri pyörittää yksinkertaista videota. Siinä on jotain kummallista, vaikka miten asiaa miettisi. :)

Muuan tekniikkasivusto ihmetteli samaa asiaa ja teki kiintoisen kokeen: he ottivat AMD:n vähävirtaisimman tavallisen työpöytäprosessorin, naittivat sen modernin energiataloudellisen 780G -emolevyn kanssa, alikellottivat sen vain 1 gigahertsiin alennetulla käyttöjännitteellä - ja laittoivat vertailutestiin Intel Atomilla varustetun miniläppärin kanssa.

Tulokset olivat aika hauskoja, mutta herättivät samalla kysymyksiä. Nimittäin, Atom loistaa nimenomaan energiataloudellisuudellaan? Ja toki, Atom kulutti sähköä vain noin 25% verrokki-AMD systeemistä, jos katsotaan pelkkää prosessorin virrankulutusta. Vaan kun systeemien kokonaissähkönkulutus oli lopulta aivan sama! Mitenkö? Yksinkertaisesti: Intelin 945 piirisarja kuluttaa sähköä 15 watin paikkeilla, vaikka Atom vain muutaman watin. AMD-systeemissä tilanne on täsmälleen päinvastainen! ;) Ja jopa rajusti alikellotettu vanhan designin AMD-systeemi oli nopeustesteissä keskimäärin 2-3 kertaa uutta Atomia nopeampi. Jokin tuossa kaikessa haisee vanhalle sillille - sen testaajatkin huomasivat. Ja jotta turpakeikka olisi täydellinen, modernin AMD-piirisarjan kyky purkaa mm. HD-videota ja pelata suht' moderneja pelejäkin erittäin hyvän integroidun ATI näytönohjaimen kanssa tuotti 10-0 voitot. Atom-systeemeillä ei katsota HD-videota, eikä pelata ristinollaa kummempaa.

Silti kaikissa markkinoiden miniläppäreissä on tuo teknisesti aika surkea Atom! En ole ihan varma siitä, haluanko edes tietää koko totuutta. Tänään Etelä-Korean kilpailuvirasto tuomitsi Intelin syylliseksi monopolin törkeään hyväksikäyttöön kilpailun kukistamisessa. Todettiin mm. Samsungin saaneen ainakin 800 miljoonaa dollaria Inteliltä sen vastapainoksi, ettei Samsung käyttäisi AMD:n tuotteita lainkaan tai missään merkittävässä. Kun EU on jo antanut alustavan tuomionsa samasta syytteestä, todeten Intelin todennäköiseksi syylliseksi ja mikäli päätös säilyy, jopa yli miljardin euron sakkoihin kilpailurikoksista, niin... Laitesodat ja tunteet sikseen, mutta: pahalta haisee! Turhan pahalta... :(

Herra 47

pitääpä itsekin taas avautua hiukan... Itsellä vistan temppuilun takia (hävittää ajureita ja tuhosi windowsin palautuspisteet ja palautus osion yms) waretin (ihan totta... Ainoa tapa saada alkuperäinen vista kuntoon olisi lähettää se huoltoon kun asennuslevykettä ei tule mukana) enkä todellakaan maksa siittä että saan toimivan systeemin epätoimivan tilalle...
Nyt koneessa windows xp 64 ja 7 beta 64
Sitten tulikin ongelmat... 7 oli suht helppo tapaus ja toimii muuten ihan hyvin mutta muisti loppuu aika nopeasti... (koneessa 4Gb) eli muistisysteemit normaalia pahemmat jopa windowsille ja kaatuu välillä... No beta versio niin mitäs voi odottaa...
Mutta sitten xp... Nvidia sitten... Siinä tuli ongelmia ja rankasti...
Syytä voi vain arvailla mutta nvidian sivuilta on kadonnut yllättäen koneeni näytönohjaimen (7000M/610) xp ajurit ja muutenkin lähes kaikki muutkin ajurit ovat todella kiven alla...
Koneessa amd prosessori ja nvidian piirisarja...
3 vrk:n työn jälkeen edelleen ääniajurit uupuu muuten on jo suht kunnossa xp:kin...

Mutta tuntuu että nykyään suht vakaata xp:tä ollaan ajamassa alas kovaa vauhtia... Ainakin nvidia...

No kunhan kaikki ajurit saan kuntoon niin driver magicianilla teen ajureista exe tiedoston jolla voi palauttaa ajurit kaikki kerralla...

kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)