tammikuu 25, 2025, 07:18:03 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chinenset ja ravinteet

Aloittaja saulir, elokuu 01, 2008, 22:06:05 ip

« edellinen - seuraava »

saulir

Morjensta vaan pitkästä aikaa kaikille kasvattajakollegoille!

Minua vaivaa sama kysymys joka lienee ainakin jossain vaiheessa vaivannut muitakin, eli:

Paljonko olette käyttäneet matoa/microa/10l vettä chinensejen sadotuksessa?

Kukkia tulee tasaista tahtia paljon, vaan kun eivät pysy...

Tähän mennessä on mennyt 1ml/10l vettä kumpaakin, toisinaan olen kokeillut jättää micron kokonaan pois, mutta ei auta...

Kaksi kasvia olisi josta toivoisin saavani satoa, Pink Habanero sekä Naga, jos noiden kasvatuksesta on kokemuksia ebbissä, otan ehdotuksia erittäin mielelläni vastaan, ja satoa saadessani on k.o lajikkeiden siemeniä tarjolla :)


edit: ai niin, valo tulee 125W Esl:stä ja suurin osa etelänpuoleisesta ikkunasta.

gurgo

Kuulostaa aika vähäiseltä määrältä 1ml/10L? Eikös micro/mato suhteet mene 1/1ml / 1L pikkusille, 2/3ml 1/L keskikokosille ja 3/4ml / 1L isoille... en muista kumpaa tuli enemmän microa vai matoa mutta sehän lukee siinä purkin kyljessä.

Sauli Särkkä

Purkin kyljen ohjeistuksen pitoisuudet ovat yleensä melko tujakat.


-Sale
Sauli Särkkä

#002

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "saulir"... toisinaan olen kokeillut jättää micron kokonaan pois, mutta ei auta...

Ainakin multakasvatuksessa eräät chinenset näyttävät pitävän erittäin runsaasta lannoituksesta:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?t=4107&postdays=0&postorder=asc&start=180
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=48085#48085
Tämä oli minullekin yllätys, enkä ole vielä vertaillut vaikutuksia jollakin toisella lajikkeella, mutta ilmeisesti ainakin Habanerot tuosta pitävät Wiskin kokemusten mukaan.

Lainaus käyttäjältä: "saulir"... valo tulee 125W Esl:stä ja suurin osa etelänpuoleisesta ikkunasta.

Valon vähyyshän yleensä on paljastunut chinensen kukkien putoilemisen syyksi. Ei kai siinä etelän puolella ole isoja puita varjostamassa? Tuo 125W ESL alkoi herättämään päinvastaisia epäilyksiä. Ethän jatka päivää vielä keinovalolla? Tropiikin kasveille meidän nykyinenkin päivän pituutemme (17 tuntia) on aivan liikaa, mutta näyttävät nuo sen sietävän.

Ehkäpä syy kukinnan epäonnistumiseen oli sateinen ja pilvinen heinäkuu. Auringon vihdoin ilmestyttyä saattavat raakileetkin ilmestyä, kunhan et pidä kasvejasi nälässä.  :wink:

saulir

On tuossa puita pihan perällä mutta ne on sen verran kaukana että ne ei juuri varjosta ikkunaa.

125W esl valaisee Ebbien yllä niitä paikkoja mihin aurinko ei oikein pääse paistamaan. En jatka päivää, annan valon/valojen olla 12h päällä 07:00-19:00

Kanankakka on tullut todettua itsekin todella hyväksi chinensejen kanssa. Ehkäpä siirränkin Pink Habaneron ja Nagan multakasvatukseen...silloin varmaan satoakin tulisi.

Talveksi lisävalaistusta on tulossa 3*36W loisteputkien muodossa.

Ehkä noi tulee vaihdettua vielä jossain vaiheessa 400W natikkaan.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "saulir"... Ehkäpä siirränkin Pink Habaneron ja Nagan multakasvatukseen...silloin varmaan satoakin tulisi.

Aivan liian myöhään tälle kesälle.
Tarkkaile nyt vielä joku viikko, kun aurinkoakin on näkyvissä ja anna maksimiannos ravinteita. Vesiviljelyssä niiden vaikutus pitäisi näkyä nopeammin.

saulir

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"
Lainaus käyttäjältä: "saulir"... Ehkäpä siirränkin Pink Habaneron ja Nagan multakasvatukseen...silloin varmaan satoakin tulisi.

Aivan liian myöhään tälle kesälle.
Tarkkaile nyt vielä joku viikko, kun aurinkoakin on näkyvissä ja anna maksimiannos ravinteita. Vesiviljelyssä niiden vaikutus pitäisi näkyä nopeammin.


Täytyypä tehdä niin. Kiitos vinkeistä!

En ole aiemmin noille chinenseille niitä ravinteita niin paljon koittanut antaa kun jotkut on puhuneet että ne tulisi vähällä toimeen, asian laita lienee päin vastoin.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "saulir"... jotkut on puhuneet että ne tulisi vähällä toimeen, asian laita lienee päin vastoin.

Ei kai se ihan niinkään ole.
Chinenset tulevat varsin vähällä toimeen, siitä on minullakin kokemusta viime kesältä. Kasvi tosin oli  massaltaan ehkä viidesosa tämän kesäisistä ja satoakin oli murto-osa ja hyvin myöhään. Toisaalta chinenset (ainakin jotkut niistä) näyttävät sietävän hyvinkin runsasta lannoitusta ja kasvavat roteviksi ja monta kertaa suuremmiksi kuin ns. normaalikasvit.

Selitykseni noille mitoille:
Vähän lannoitettu: 35 cm korkea, satoa n. 10, lannoitus satunnaista, lähes olematonta
Normaali Habanero: 70 cm joka suuntaan, satoa jatkuvasti, kerrallaan n. 20, lannoitus Puutarhan Kesää ohjeen mukaan
Runsaasti lannoitettu: 140 cm joka suuntaan, satoa ehkä 50, lannoitus pienenä Puutahan Kesää, kesän alussa ruukun vaihdon yhteydessä "kourallinen" kanankakkaa pohjalle.

Nämä siis mullassa.

snu

Mulla myös on chinensejen kanssa ongelmia. Niitä kasvaa pari hydroissa, kaupan punaista habaneroa ja Aji Dulce Amarilloa. Nuput ovat halkaisijaltaan noin millin, kun jo tipahtavat pois. Kun kasvattelin niitä suuriksi, niin ravinteita oli aika runsaasti. Nyt yritän kukittaa niitä Topmaxilla, ja pelkällä Madolla. Monta viikkoa on jo mennyt, eikä edes yhtään kukkaa ole tullut. Valoa saavat varmaan aivan liian vähän, ainoastaan aamuaurinkoa itäikkunalla.

Ja aivan sama vika on Rocotoilla samalla ikkunalla. Ei kukan kukkaa.
#419
Eksyminen on suotavaa.

O

Dulce Amarillo on ollut täälläkin kitulias passiivisessa hydrossa. Purkin mukaisella annostuksella AHF:a EC 1.2 kasvi pysyy juuri hengissä vaikka muut lajit kasvavat oikein iloisesti. Vasta kun olen hiljalleen nostanut EC:n yli 2 on kasvi alkanut kasvaa. Eli melkein puolitoista kertaisesti ohjeen mukaan on vasta riittävästi. Muillekin 1.5 on ollut sopivampi. Ei tosin takaa, etteikö vikaa voisi olla jossain muussakin tekijässä.. pH:ta en ole tarkastellut, mutta tuskin se kovin pahasti pielessä kuitenkaan lienee, kun muilla menee kuitenkin hyvin.
If a law is unjust, a man is not only right to disobey it, he is obligated to do so. - Thomas Jefferson

Filago

Lainaus käyttäjältä: "snu"Mulla myös on chinensejen kanssa ongelmia. Niitä kasvaa pari hydroissa, kaupan punaista habaneroa ja Aji Dulce Amarilloa. Nuput ovat halkaisijaltaan noin millin, kun jo tipahtavat pois. Kun kasvattelin niitä suuriksi, niin ravinteita oli aika runsaasti. Nyt yritän kukittaa niitä Topmaxilla, ja pelkällä Madolla. Monta viikkoa on jo mennyt, eikä edes yhtään kukkaa ole tullut. Valoa saavat varmaan aivan liian vähän, ainoastaan aamuaurinkoa itäikkunalla.

Ja aivan sama vika on Rocotoilla samalla ikkunalla. Ei kukan kukkaa.


Näitä lukiessa tulee mieleen, että mullassa on hyvät puolensa, ainakin näin aloittelijalle. Ei ehkä tule niitä maksimisatoja, mutta vähän idioottivarmempaa. Eikä tarvitse noita doping-aineitakaan. Vaikkakin sinun kohdallasi epäilen, että se on se valo. Jos ei ole tarpeeksi valoa, kaikki muu taitaa Chinensejen kohdalla olla aika lailla yksi lysti... Saisitko niitä millään pihalle valohoitoon?

Chilivaarin kartoitus chinensejen kokoluokista ja sadoista oli myös valaiseva. Seuraavaksi blondimatematiikkaa, kaikki insinöörit ja vakavikot voivat hypätä yli...Eli: Jos tilaa on kotona/lampun alla rajallisesti, niin sitä alkaa miettiä mitenkä saa parhaan sadon per valaistu neliömetri. Ja niitä 35 cm korkeita ja saman leveitä pikkupuskia mahtuu neliölle hyvin asetellen n. 9 ;). Jos jokainen tekee kymmenkunta hedelmää, niin tulos olis n. 90 hedelmää per neliö, ja jopa haluttaessa 9 eri makua ;). Niitä keskikokoisia saisi tungettua neliölle n 4, vaikka tiukkaa hiukan tekisi. Ja chilivaarin kertoimella siis n. yhteensä 80 hedelmää, 1-4 lajiketta. Ja niitä isoimpia ei neliölle mahdu kuin n yksi, tekemään yhtä ja samaa makua 50 kpl.

Hiukan tuossa yksinkertaistin, kuten varmaan chilivaarikin näppisääntöä tehdessään, mutta ihan huvin vuoksi pohdin asiaa noilla spekseillä. ( juu ja mun taidoilla voi olla, että joihinkin ei tulis edes sitä kymmentä, vaikkois metrisiä...) Ja kesällähän tila ei ole este, kun ulkona on valaistuja neliöitä piha pullollaan.. mutta talvella siis... Luulen, että jatkan näillä omilla kohtuullisen kokoisilla ja hyvin maltillisella lannoituksella sen aikaa, että opin enemmän näitten oikuista. Varsinkin kun en ole varma mitä kanankakka tekisi hedelmien maulle, onko jollain kokemuksia?

Filago, jolle helteet kypsyttivät punaiseksi yhtä aikaa sekä ekan Red Savinan että ekan Nagan.. kauankohan nuo säilyvät puskassa, jos ei heti kerkeä kutsumaan ihmisiä maistelemaan?

ps. mulla on Fresnojen kanssa vastaava kokoluokka koe.. toinen ämpärissä, ja toinen ruukussa.. ja kokoero on "yllättävästi" merkittävä, vaikka kastelulannoitetta saavatkin samalla pitoisuudella silloin kun sitä tarjoilen.. Hedelmiä tunkee niin paljon kuin mahtuu molempiin, ja isompaan mahtuu enemmän.. ensi vuonna näitä tulee olemaan useampia, ja kaikki ämpäreissä...ehkä kokeilen jotain chinenseäkin ensi kesänä ämpäriin ja saan mahtisadon?
#163

Aji Inferno

Monien chilien kohdalla, ainakin mallia c.chinense ja c.frutescens (plus muitakin, mm. villejä lajeja) valo tuntuu todella olevan se ratkaiseva asia. Ilman sitä, ei kerta kaikkiaan onnistu.

Sellaisissa vähävaloisissa olosuhteissa (kuten omani) ainoastaan baccatum-lajin paprikat voivat menestyä aika hyvin. Jonkinlaista satoa voi saada myös c.annuum-paprikoista ja Andien harvinaisista c.pubescens-chileistä. Villichilit ovat aivan oma tapauksensa. Jotkin niistä vaativat todella erityiset kasvuolosuhteet. Toiset taas viihtyvät miltei missä vain.

Villleistä chilipaprikoista muutamat ovat kotikasvattajallekin helppoja ja arvokkaita. Näistä ehkä harvinaisin, mutta myös hienoin lienee "Rocopica", eli isomarjainen versio bolivialaisesta capsicum cardenasii -villichilistä. Upea, sitkeä, pitkäikäinen kasvi - ja marjojen maultaan aivan fantastinen! Hieno on myös brasilialainen capsicum pratetermissum -lajin chilikasvi! Kaunis, suuri ja pienten, ovaalien marjojen maku on vertaansa vailla! Villichileissä on muitakin aivan loistavia tapauksiaan. Kuten pakkasenkestävä Paraguayn karamellinmakea c.flexuosum, Argentiinan c.chacoënse tai vaikkapa Meksikon villichili, tulinen Tepin.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Filago"... Chilivaarin kartoitus chinensejen kokoluokista ja sadoista oli myös valaiseva. Seuraavaksi blondimatematiikkaa, kaikki insinöörit ja vakavikot voivat hypätä yli...Eli: Jos tilaa on kotona/lampun alla rajallisesti, niin sitä alkaa miettiä mitenkä saa parhaan sadon per valaistu neliömetri. Ja niitä 35 cm korkeita ja saman leveitä pikkupuskia mahtuu neliölle hyvin asetellen n. 9 ;). Jos jokainen tekee kymmenkunta hedelmää, niin tulos olis n. 90 hedelmää per neliö, ja jopa haluttaessa 9 eri makua ;). Niitä keskikokoisia saisi tungettua neliölle n 4, vaikka tiukkaa hiukan tekisi. Ja chilivaarin kertoimella siis n. yhteensä 80 hedelmää, 1-4 lajiketta. Ja niitä isoimpia ei neliölle mahdu kuin n yksi, tekemään yhtä ja samaa makua 50 kpl.

Hyvin tuon asian tiivistit. Tämä vaatii kuitenkin pikku tarkennuksia.
Keskikokoisen kohdalla mainitsin, että sato on jatkuvaa. Kerralla parikymmentä kypsää, mutta noita kertoja voi olla kesässä 3-4. Nyt on 2 satoa jo korjattu ja lisää tulee. Voit siis kertoa sadon kolmella, jolloin päästään jo yli kahteen sataan. Sen koon voi pitää haluamissaan mitoissa leikkaamalla.
Rotevakasvuinen näyttäisi ehtivän tehdä vain yhden sadon, mutta aloitin kokeilun myöhään. Sen käytännön eduiksi on mainittava, että normaalikokoinen ja pikkuinen Habanero mahtuvat asumaan sen juurella, sillä oksat leviävät vasta yli metrin korkeudessa. Oikeastaan se vie vain ruukkunsa tilan noista neliöistä. :lol:
Varjostaa kyllä muita, jos valo tulee ylhäältä, mutta onneksi sen lehvästö ei ole tiheä.

Eli yhdessä kaikkia kokoja kasvattaen niitä voi sovitella lomittain neliölle huomattavasti enemmän kuin matematiikka kertoo.  :idea:

Laitoinpa kuvan tuosta rinnakkain kasvamisesta päiväkirjaani:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=48384#48384

saulir

Lainaus käyttäjältä: "Aji Inferno"Monien chilien kohdalla, ainakin mallia c.chinense ja c.frutescens (plus muitakin, mm. villejä lajeja) valo tuntuu todella olevan se ratkaiseva asia. Ilman sitä, ei kerta kaikkiaan onnistu.

Sellaisissa vähävaloisissa olosuhteissa (kuten omani) ainoastaan baccatum-lajin paprikat voivat menestyä aika hyvin. Jonkinlaista satoa voi saada myös c.annuum-paprikoista ja Andien harvinaisista c.pubescens-chileistä. Villichilit ovat aivan oma tapauksensa. Jotkin niistä vaativat todella erityiset kasvuolosuhteet. Toiset taas viihtyvät miltei missä vain.

Villleistä chilipaprikoista muutamat ovat kotikasvattajallekin helppoja ja arvokkaita. Näistä ehkä harvinaisin, mutta myös hienoin lienee "Rocopica", eli isomarjainen versio bolivialaisesta capsicum cardenasii -villichilistä. Upea, sitkeä, pitkäikäinen kasvi - ja marjojen maultaan aivan fantastinen! Hieno on myös brasilialainen capsicum pratetermissum -lajin chilikasvi! Kaunis, suuri ja pienten, ovaalien marjojen maku on vertaansa vailla! Villichileissä on muitakin aivan loistavia tapauksiaan. Kuten pakkasenkestävä Paraguayn karamellinmakea c.flexuosum, Argentiinan c.chacoënse tai vaikkapa Meksikon villichili, tulinen Tepin.


Noita villichilejä yritin kasvattaa, kuten lanceolatum, praetermissum ja galapagoense, mutta huonoin tuloksin... Lanceolatumit ei pitäneet ebbiin siirrosta kivivillakuutioissa, ja praetermissum sekä galapagoense ei lähtenyt edes itämään : :(

Mutta, rocopicaa taidan kokeilla tuon kuvauksesi perusteella :)

Baccatumien maku kun on alkanut vähän jo tympiä... rocotoja ei sen sijaan ole vielä mikään piessyt maussa.

Edit: Siemeniä onneksi löytyy vielä noihin kaikkiin. Arvostan villichilejä jo sen vuoksi että pian niitä ei välttämättä enää ole luonnonvaraisena.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Filago"... kauankohan nuo säilyvät puskassa, jos ei heti kerkeä kutsumaan ihmisiä maistelemaan?

Ainakin pari-kolme viikkoa säilyvät. Paikallaan kasvissa säilyvät jopa paremmin kuin viileäkaapissa, joten ei kiirettä niiden poimimiselle.