Kokki kuoli vedon takia - söi supertulista chiliä

Aloittaja harvester, syyskuu 30, 2008, 22:22:47 ip

« edellinen - seuraava »

harvester

Pannaan nyt tänne tää aihe.. bongasin tuolta iltasanomista http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1595774
LainausBrittiläinen amatöörikokki Andrew Lee, 33, menehtyi syötyään supertulista chiliä reilu viikko sitten Doncasterissa, kertoo Telegraph.

Poliisin mukaan Lee oli kuolemaansa edeltävänä päivänä lyönyt vetoa ystävänsä kanssa siitä, kumpi heistä pystyy kokkaamaan tulisemman aterian.

Leen ateria osoittautui niin tuliseksi, että ruokailun jälkeen hän sai sydänkohtauksen. Kuolinsyyntutkijat selvittävät nyt, mitä Leelle tarkkaan ottaen tapahtui tulisen chiliaterian seurauksena.

Lee oli lyönyt kohtalokkaan vedon tyttöystävänsä veljen kanssa. Ennen chiliaterian syömistä, Lee oli erittäin hyvässä kunnossa.

Aterian jälkeen Lee meni normaalisti nukkumaan, mutta seuraavana aamuna tyttöystävä löysi hänet liikkumattomana asunnon lattialta.

Paikalle kutsutun ambulanssin ensihoitajat yrittivät elvyttää Leetä, mutta hänet todettiin kuolleeksi paikalla.
IS

Tässä koittanu järkeillä tota tapahtumaketjua.. mulla yleensä on se heikoin hetki ollu silloin ihan hetki sen chilin syömisen jälkeen (eli toivonu, että olispa henki menny ennemmin kuin joutuis kärvisteleen tätä)
lieneekö tässä ollut lopuiksi kyse kuitenkin jostain muusta kuoleman aiheuttajasta? totahan vois koittaa söörtsiä kansainvälisistäkin julkaisuista.

e-Boy

"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Xbow

kyllä chiliin voi kuolla siinä missä paprikaan, herneeseen, munakoisoon tai vaikkapa perunaan.

Vaikea sanoa, mitä britille oikein kävi. Voimakas kutina ( brittiartikkelissa oli mainittu ) voisi viitata kuulemma mm. vakaviin maksaongelmiin ( joihin voi nopeasti kuolla ) tai allergiseen reaktioon. En kuitenkaan ole mikään lääkäri.

Mikäli chili olisi kovin vaarallinen, olisi siitä paljon enempi juttua. Miljardi ihmistä syö sitä päivittäin. Eiköhän extreme kokemuksia hakevia chilistelijöitäkin maailmalla ole tuhansia ja taas tuhansia. En todellakaan ihmettele vaikka miljoonakin ihmistä olisi jossain elämänvaiheessa kokeillut extreme chilielämystä.

Edit: Artikkeleissa höpistiin epämääräisesti punaisesta chilistä ja aasialaisesta ruuasta. Noilla chileillä on erittäin haastavaa saada mitään oikeasti supertulista soossia aikaiseksi. Esimerkiksi 70% chiliä sisältävä 'chiranca' tyyppinen soosi ei mitään ultra tulista ollut. 10k shu soossi kun on jo aikas peevelin tulista itse tehdyksi. Tietty jos jotain Dorset Nagaa käytti, niin sitten asia voi olla eri.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

Torakka

joo ja se että se kaveri söi sen chilin ja  ei herännyt enää aamulla joten jos se mun mielestä chiliin olis kuollu kyl se siihen heti olis delannu

NaokiSoma

Dave DeWittin mukaan ihmisen tappava kerta-annos on 13 g puhdasta, kiteistä kapsaisiinia. Hän kertoo, että kapsaisiinin sietokykyä eläimillä kokeiltaessa on todettu kuoleman kaikissa tapauksissa johtuneen hengityselinten halvaantumisesta. Maksa hajottaa kapsaisiinia ja normaaliannoksista päästään eroon parissa tunnissa. Tiedä sitten voiko käydä kuten alkomahoolilla, että se imeytyy hiljalleen ja vaikutus tulee vasta usean tunnin jälkeen. Sinäänsä ihan mahdollista, muutta mikäli Lee ei ole käyttänyt ekstrakteja, on pitänyt popsia kyllä aika reippaasti chiliä... annos olisi siis ollut luokkaa 200g nagaa...

wille

Kyllä sopivissa olosuhteissa voi chilinsyöntiinkin kuolla. Heikko sydän, vaikea astma, oikein paha verenpainetauti ja heikot verisuonet esim. pääkopansisällä..  :wink:

En kylläkään usko että chilillä oli suoranaista kuolettavaa vaikutusta em. tapaukseen. Jonkin pitkän ketjureaktion osana se saattoi toimia. Mutta eihän tossa jutussa kerrottu mitään vaikuttavia pohjatietoja, kuten millainen ränni tolla kaverilla oli ollut käynnissä, oliko vakavia sairauksia käynnissä jne.

Mutta mitäpä niitä kertomaankaan, asiahan on selvä.

Tulinen chili meni ja otti Andrewn hengiltä. Pitäisiköhän tulisten chilien saantia rajoittaa. Esim. vuosi harrastusta yhdistyksessä, johon pääsee jos on suosittelijoita. Sen jälkeen poppatohtorisedän kanssa juttelemaan tyyliin "Nautitko kivusta? Onko sulla itsetuhoisia ajatuksia paprikoiden suhteen" ja sitten näytetään musteläiskiä ja jos vastaat jokaisen musteläiskän nähtyäsi "NAGA!!!", joudut tarkkailuun ja kolmen viikon perunamuussi-shokkihoitokuntoutukseen.

Jos läpäiset testin saat luvan esim. ostaa Fataliilta siemenet vaikkapa kahteen Madame Jeannet-puskaan. Vasta kokeneemmat ja pitkän linjan keräilijät voivat sitten anoa lupaa 7 Podeihin sun muihin hermomyrkkyihin. Ja näihinkin vain omaan käyttöön.

Ei sitten satu ketään.

:wink:
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

harvester

Jep. Nähtävästi kukkahattutätien ja setien tulisi puuttua tähän chilistelyyn. Jota mm. ennätystehtaassa eräs herra vakuuttavasti esitteli, syöden näitä pahamaineisia nagoja kuin makeisia. ;) Kyllähän media varmasti saisi tähänkin asiaan lisäpotkua uutisoimalla väkevämmin näitä chilikuolemia.
Noo mutta takaisin aiheeseen. Kaikkeenhan voi kuolla sopivissa olosuhteissa. Mutta onko tavattu jotain todellista yliherkkyyttä tuolle kapsaisiinille? Nykyäänhän muksut on pienestä pitäen jollekkin ruoka-aineelle tms. allergisia. Tässä chilien syönnissä siedätyshoito tiettävästi auttaa selviämään niistä tulisemmistakin annoksista jatkossa.
LainausDave DeWittin mukaan ihmisen tappava kerta-annos on 13 g puhdasta, kiteistä kapsaisiinia. Hän kertoo, että kapsaisiinin sietokykyä eläimillä kokeiltaessa on todettu kuoleman kaikissa tapauksissa johtuneen hengityselinten halvaantumisesta.

Oliko tästä tarkempaa tietoa, aiheuttiko se välittömän hengen lähdön? Vai oliko kyseessä ns. lempeä poistuminen kehon käydessä levolle iltasella..

Bermann_7

niin, kuten täälä näytetään jo spekuloineen, kai chiliin voi epäsuorasti kuolla.

Worst-case skenaario: Perus-suomalainen, koko ikänsä perunaa jauhanut jamppa heittää jonku Nagan suuhun, ja massuttaa menemään. Huomattava kivuntunne voi johtaa esim. sydänkohtaukseen tai sokkiin/pyörtymiseen. Sokissa taas on kovin helppo niellä kielensä, ja tukehtua.

vastuullista chilinkäyttöä, sitä peräänkuulutan.
So it goes.
-KV

rasse

"Tulinen chili meni ja otti Andrewn hengiltä. "

En jaksa uskoa että kysymyksessä oli chilin tulisuus, pikemminkin allerginen reaktio. Maksaongelmat todella aiheuttavat kutinaa, samoin allergiset reaktiot. Toisaalta, voimakas allerginen reaktio ei olisi sallinut miehen mennä nukkumaan, vaan ensiapuun olisi ollut hakeuduttava heti.

e-Boy

Hmm, pitääköhän käydä ottamassa maksa-arvot, kapsaisiinia kun menee kurkusta alas aika paljon...  :?:

Siis ihan oikeasti.
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "harvester"
LainausDave DeWittin mukaan ihmisen tappava kerta-annos on 13 g puhdasta, kiteistä kapsaisiinia. Hän kertoo, että kapsaisiinin sietokykyä eläimillä kokeiltaessa on todettu kuoleman kaikissa tapauksissa johtuneen hengityselinten halvaantumisesta.

Oliko tästä tarkempaa tietoa, aiheuttiko se välittömän hengen lähdön? Vai oliko kyseessä ns. lempeä poistuminen kehon käydessä levolle iltasella..

Lainaus on tuolta->
LainausToxicity of Capsaicinoids

In order to determine the lethal toxic level of capsaicinoids in animals, and to extrapolate that level for humans, researchers in 1980 performed a rather gruesome experiment with mice, rats, guinea pigs and rabbits. Pure capsaicin was administered intraveinously, subcutaneously, in the stomach, and applied topically until the animals died. The lethal toxic doses of capsaicin, measured in milligrams per kilogram of animal weight ranged from a mere .56 milligrams when administered intraveinously to 190 milligrams when consumed to 512 milligrams when applied topically--which means that the poor animals were drowned in it. Indeed, the probable cause of death in all cases was presumed to be respiratory paralysis. Guinea pigs were the most sensitive to capsaicin, while rabbits were less susceptible. The author of the study, T. Glinsukon, concluded that the acute toxicity of capsaicinoids as a food additive in mankind was neglible. If humans are about as sensitive as mice, the acute fatal toxicity dose for a 150 pound person would be about thirteen grams of pure, crystalline capsaicinoids, which frankly, sounds high to us. I think that less than that would be lethal.

There have been investigations in dangerous doses in humans of the various substances that have capsaicin as an ingredient. For example, C.L. Winek conducted a study that was published in Drug and Chemical Toxicology that examined the overdose potential of Tabasco® Sauce. He concluded that a person of average weight would have to consume nearly a half gallon of the sauce to overdose and become unconscious.

In a related study, rats were fed large amounts of Tabasco® Sauce and suffered "no gross or microscopic pathological changes or any significan biochemical changes in the animals." Their growth rate also remained normal. In a similar study, rats were fed crude extracts of chile pods and crystalline capsainoids by stomach tube while allowed access to normal food and water. None of the rats died and they all appeared normal throughout the study. Of course, the rats were killed and then autopsied, but no gross pathological changes were detected.

Humans have also acted as guinea pigs with oleoresin capsicum. It is an ingredient in super-hot sauces with words in the name like insanity, death, and suicide. These sauces are tasted at food shows by people who have no idea of how hot they are. Some people, with few tastebuds in the mouths, are not bothered by the extreme heat. But most people react very negatively to the super-hot sauces, experiencing severe burning and sometimes blistering of the mouth and tongue. Other immediate responses have included shortness of breath, fainting, nausea, and spontaneous vomiting. People should be very careful of commercial hot sauces that list oleoresin capsicum as an ingredient.

Aside from the above adverse effects, the super-hot sauce will not hurt you. "Comprehensive nutritional studies have not shown any adverse effects of chile or capsaicinoids even at ten times the maximum use levels," wrote the one world's experts on capsaicin, V.S. Govindarajan, author of the mammoth study, Capsicum--Production, Technology, Chemistry and Quality. But even if you do overindulge in capsaicinoids, do not worry, for they are quickly metabolized in the liver and excreted in urine within a few hours.

Ja tuo viimeinen rivihän kertoo suoraan sen, että ei se kapsaisiini kerry elimistöön. Eikä maksaan. Leen kuolema ei siis ole voinut olla suoraan kapsaisiinin aiheuttama, vaan jonkunlaista muuta allergista oiretta on täytynyt olla.

Sauli Särkkä

Tämä tarkempi tutkimus ja keskustelu todennäköisimmin menee kuuroille korville. Tavan tallaajalle on jo kerrottu absoluuttisena totuutena se, että chili on tappava myrkky. Paikallisen karvakäsilättylän jalopeenomenekki romahtanee ja vuoden päästä Pirkka vetää jalopeenot pois markkinoilta, kun pelkää mummo-oikeustoimia murhasta syytettynä. Fataliinkin käyttämille kasvihuoneille hyökkää kukkahattutätilegioona ja piilottaa multiin pottuja, Penan kasvareilta löydetään uhkauskirjeitä ja otteita raamatusta.


-Sale
Sauli Särkkä

#002

Red Candy

:lol:  :oops:

Kipua seuraa verenpaineen nouseminen, ja sen sieto on yksilöllistä, ja juuri siksi toiset jää henkiin myös jostain käärmeen(tms.)puremasta johon toiset kuolee. (miten nuo verisuonten seinämät kestää yms.)

En nyt chiliä syyttäis, viaton herttainen kasvihan se on. Jokainen saa luvan itse katsoa mitä suuhunsa lykkää, ja ottaa sen pois jos ei tunnu sopivan.  :shock:

harvester

Voidaan siis todeta että sopivissa olosuhteissa voi kuolla vaikka margariiniin.. eli täti olis setä jos sillä olis munat. Ja löytyneehän noita kasveja joiden popsiminen johtaa välittömään tai hyvin hitaaseen kuolemaan. Ilman että tarvii olla valmiiksi heikko sydän.

Osaako joku sanoa millainen osa prosentuaalisesti nagassa on sitä kapsaisiiniä? ja miten tujua tavaraa siitä saa puristetua ulos, jos ajattelee että jollain mehulingolla pyöräyttäisi juotavat vaikka kaveriporukalle ;)

Sauli Särkkä

Ei tarvita mehulinkoa, vaan mahdollisimman vahvaa etanolia. Sinne kun heität kourallisen Nagaa, tehosekoittimella vielä pirtelöksi ja annat tekeentyä vaikka viikon, jonka jälkeen voi sen vaikka siivilöidä, saat aikaiseksi sellaista juomaa, jota ei ihan kuka tahansa sieppo alas saa.


-Sale
Sauli Särkkä

#002

harvester

Juuh, ei varmasti juo. tein tossa muutama vuosi sitten rawiteista sellasta viinaa(pullo auki, chilit joukkoon ja maustumaan).. ja juomatta on jäänyt, muutaman kerran on hölmöyksissään pitänyt koittaa, mutta ei siitä isoja napsuja ole koskaan alas saanut, oli melkosta tulilientä. taitaa vieläkin olla se pullo jossain jemmasa.. punaiset rawitit vaan taitaa olla jo melkoisen harmaita, eikä se kirkas viinakaan ole enää kirkasta ;)

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "harvester"Osaako joku sanoa millainen osa prosentuaalisesti nagassa on sitä kapsaisiiniä?

Noissa ennätyskirjaan mitatuissa oli 1MSHU:n molemmin puolin, jolloin niissä siis oli 1/16 (tai reilut kuutisen prosenttia) kapsaisiinia.

pexi

Lainaus käyttäjältä: "harvester"Juuh, ei varmasti juo. tein tossa muutama vuosi sitten rawiteista sellasta viinaa(pullo auki, chilit joukkoon ja maustumaan).. ja juomatta on jäänyt, muutaman kerran on hölmöyksissään pitänyt koittaa, mutta ei siitä isoja napsuja ole koskaan alas saanut, oli melkosta tulilientä. taitaa vieläkin olla se pullo jossain jemmasa.. punaiset rawitit vaan taitaa olla jo melkoisen harmaita, eikä se kirkas viinakaan ole enää kirkasta ;)


Menee offtopiciks.. Iteki tein joskus chiliviinaa kaupan chileistä. Oli mukavan makuista. Ei maistunu viina lähes lainkaan ku pieni tulisuus puski pintaan. Ei kuitenkaan liian kovana.

Smaug

Onkin mennyt tämä tyystin ohitse. Ihmettelin lauantaina, kun kaveri selitti ruokaa syödessä, että ottakaa kännykät esiin ambulanssin soittoa varten.

Tuosta kokovartalokutinasta nukkumaan menessä tulee kyllä mieleen äkillinen allergiakohtaus mullekin. Käsittääkseni allergiakohtaus voi tulla joko limakalvokontaktista välittömästi tai sitten, kun se allergisoiva juttu alkaa ilmeytyä ruoansulatuskanavassa.

Itsellä on pähkinöiden, mantelien ja aspiriinin suhteen sen verran ollut terveysongelmia, että nykyään on aina mukana sellainen adrenaliinipiikki, antihistamiinia ja kortisonia tablettina. Kohtaukset on tulleet just viiveellä ja niiden kehittyessä olen ehtinyt lääkäriin ihan kivasti. (Pääsee päivystyksessäkin kätevästi jonon ohitse. :mrgreen: )

Huh huh... Olisi mielenkiintoista tietää mikä tuon kaverin oikeasti tappoi.

Hege

Lainaus käyttäjältä: NaokiSoma - lokakuu 06, 2008, 08:52:25 ap
Lainaus käyttäjältä: harvesterOsaako joku sanoa millainen osa prosentuaalisesti nagassa on sitä kapsaisiiniä?

Noissa ennätyskirjaan mitatuissa oli 1MSHU:n molemmin puolin, jolloin niissä siis oli 1/16 (tai reilut kuutisen prosenttia) kapsaisiinia.


Noinko se tosiaan lasketaan? Eli puhdas tavara 16 MSHU on 100% ja vaikkapa 100 kSHU on sitten 100.000 : 16.000.000 x 100 = 0,625% kapsaisiinipitoisuus. Menikö oikein?