tammikuu 10, 2025, 22:51:01 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Idätystietoja- osio!?

Aloittaja Riiviö, joulukuu 30, 2008, 12:58:26 ip

« edellinen - seuraava »

Riiviö

Täti tahtoo. Tehdään sellainen osio missä on (vastaavasti kuin lajikearvostelut) jokaista lajiketta koskevat idätyskokemukset yhdessä... Sitten ei tarvi joka vuosi kertoa ihmisille erikseen ja yhdessä että lajien itämisessä on eroja ja että kaikki kilit eivät ole trooppisia vaan osalla on jopa mahdollisesti itämistä estäviä mekanismeja jotka täytyy purkaa esim kylmäkäsittelyin tms. Jos kyseisen osion kyhää sopivasti kasaan voi se toimia myös enklannin kielisille ystäville apuna, siis koodistoa temp. month days yms voisi käyttää vai mitääh? Täti ei taaskaan v...ile, täti NEUVOO... ::)
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Filago

Lainaus käyttäjältä: Riiviö - joulukuu 30, 2008, 12:58:26 ip
Täti tahtoo. Tehdään sellainen osio missä on (vastaavasti kuin lajikearvostelut) jokaista lajiketta koskevat idätyskokemukset yhdessä... Sitten ei tarvi joka vuosi kertoa ihmisille erikseen ja yhdessä että lajien itämisessä on eroja ja että kaikki kilit eivät ole trooppisia vaan osalla on jopa mahdollisesti itämistä estäviä mekanismeja jotka täytyy purkaa esim kylmäkäsittelyin tms.


Ei se idätys ole noin vaikeata :).

Ja silloin kun on, niin mistä ihmeestä me sitten tiedetään, että lajike x jätti itämättä siksi, että olisi halunnut olla ensin jääkaapissa viikon, eikä siksi, että harsosääsken pirulaiset söivät siemenen? Tai, että hedelmän kypsyessä takapihalla oli turhan kylmää ja siemenistä ei tullut itämiskelpoisia tms.

Mä testailin viime vuonna erilaisia metodeja, materiaaleja, lämpötiloja ja esikäsittelyitä. Ja lopputulos: chilit ja paprikat itävät normaalisti kutakuinkin 100%, menetelmästä riippumatta, kunhan home ja hyönteiset saadaan pidettyä poissa ja kosteutta ja lämpöä on.

Siksipä tänä vuonna kaikki siemenet tulevat saamaan osakseen kasvattajalle helpoimman version. Mikä ei itselläni ole kelluvat talouspaperit tai "kätevät" turvebriketit, vaan pienet kivivillakuutiot muovilaatikossa akvaariolampun päällä, pohjalla vettä ja päällä kansi, kurkistellaan tarpeeksi usein. Hoituu hyönteis- ja homeen esto, lämpö ja kosteus.

Olen kuitenkin yhtä mieltä siitä, että mikäli jollakulla on taatusti toimivia keinoja vaikeisiin lajikkeisiin, niin on hienoa jos muutkin saavat tietää niksit. Ja kun sitten löydätte lajikkeen, joka vaatii itääkseen ensin santapaperilla vuoratussa tulitikkulaatikossa heiluttelua, sitten kamomillateekylvyn ja lopuksi pari melkeen kuoliaaksi kuivatusta ennenkuin itää, toki se kiinnostaa muitakin, uskoisin. Vaikeus on vain siinä, että jos ko. lajike yhdellä henkilöllä itää em. käsittelyn jälkeen, mikään ei silti todista, etteikö se olisi voinut onnistua myös vain heittämällä siemen multaan/kivivillakuutioon ja odottamalla ;).

Niin ja ei mulla ole kokemusta joistain vaikeimmista villilajikkeista, vasta pari ekaa villiä kasvaa, ja nekin iti kylvämällä kivivillaan ja odottamalla. Tähän asti vaikein oli Rocopica, josta viime talvena idätin yhteensä kuutta siementä eri olosuhteissa, ja yksikään ei tehnyt elettäkään itääkseen, vaikka samoissa idätyserissä muut onnistuivat. Nyt sitten tänä syksynä kokeilin omasta adoptioRocopicasta saatuja tuoreita siemeniä, ja niissäkin prosentti oli surkea, 3/5 iti, mutta sain aikaiseksi uuden elinvoimaisen kasvin, ja sehän se idätyksen perimmäinen tarkoitus on, eikös?

Mitähän mä tässä yritän ajaa takaa tällä romaanilla? Kai sitä, että jos idättää normaalia peruskamaa tavallisista lajeista ja lajikkeista, niin perussäännöt riittävät. Löytyy ohjeet mm. Fataliin sivustolta, kantsii lukea samalla kun tilaa siemenet... Suurin osa haluaa saada aikaiseksi kasvin tai korkeintaan muutaman, eikä prosenttien kymmenyksillä itävyydessä ole silloin suurtakaan väliä, kunhan erotaan nollasta. Jos taas kasvattaa vaikeita villichilejä, niin osaa varautua siihen, että kannattaa kysellä neuvoja siltä kuka sen lajin ainakin kerran on jo saanut itämään eli siltä keneltä siemenet hankkii.

Filago, joka ei ole vielä kuullut, että mikään chilinsiemen tarvitsisi kylmäkäsittelyä, kemiallisista käsittelyistä kyllä, joten jaa nyt tietosi ja kerro mikä laji/lajike kaipaa huilausta kylmässä eikä idä ilman?

ps. tämäkään täti ei kettuile, vaan tehtyään itse viime talven tämän hetkisen käsitykseni mukaan täysin turhaa olosuhdetestausta, haluaa säästää jälkipolvia vaivannäöltä...
#163

Kärsä Babar

Itselläkin on itänyt lähes kaikki siemenet ilman mitään erikois kikkoja. Ihan sama että onko ollut mullassa vai kivivillassa.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Riiviö

Mulla on myös itänyt kasvit aina ennemmin tai myöhemmin ihan vaan turvehiekkaseoksessa styroxisessa kalalaatikossa ja ne jotka ei idä mun menetelmällä ei sit vaan ole mun kasveja... Kuitenkin näyttää siltä että ihmiset kyselee usein juurittainkin tuota miksi minun kilini ei idä, mitä teen väärin-ruikutusta ja eivät siis tiedä ilmeisesti edes millaisia kasveja ovat kasvattamassa... Itse perehtyneenä parin orkidean ja muutaman liskon olosuhdevaatimuksiin ja omaten kokemusta jopa joistakin puutarhakasveista, joilla on idätystä haittaavia lepotiloja, toivoisin että nämä asiat käsiteltäisiin yhdellä palstalla jotta helpottaisi epävarmoja idättäjiä... jooko?
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Filago

Lainaus käyttäjältä: Riiviö - tammikuu 03, 2009, 00:31:30 ap
Kuitenkin näyttää siltä että ihmiset kyselee usein juurittainkin tuota miksi minun kilini ei idä, mitä teen väärin-ruikutusta ja eivät siis tiedä ilmeisesti edes millaisia kasveja ovat kasvattamassa... toivoisin että nämä asiat käsiteltäisiin yhdellä palstalla jotta helpottaisi epävarmoja idättäjiä... jooko?


Oletko huomannut:

Chilifoorumi > Fatalii.net forums (in english) > Fatalii.net > Traditional growing > Germinating instructions!

Tuota perusteellisemmin on vaikea asiaa selittää, tuolta löytyvän linkin takana asia on kuvattu sanoin ja havainnollisin kuvin. Kieli on englanti, mutta jos asia on itselle tärkeä, siitä ei muodostune ongelmaa, ja kuvat auttavat.

Filago, joka uskoo, ettei itse saisi aikaiseksi sen parempaa koesarjaa kuin mitä Fatalii on tehnyt idättämällä tuhansia lajikkeita, ei riittäisi aika, tilat eikä harrastuksen aste
#163

wille

^Juurikin näin. Ja omasta mielestäni on aikaslailla turhaa tehdä lajikekohtainen idätysohje-osio. Ensinnäkin siitä tulisi älyttömän iso, toisekseen näitä tiedon murusia on jo ripoteltuina pitkin päiväkirjaosiota. Lisäksi valtaosa chileistä itää kuitenkin hyvin perinteisin keinoin. Kivivillaa, turvetta tai multaa tms. Vain murto-osa näistä chilikasveista vaatii erikoishuomiota idätysvaiheessa. Toiset vaan itää hitaammin kuin toiset. Jotkut saattaa tykätä vuorokausirytmistä, jotkut ei. Kokeilemalla selviää. Ja omasta mielestäni chilinkasvatuksen yksi viehätys onkin idättää myös näitä vaikeampia kavereita. Tutkia sitä maailmaa ihan konkreettisesti ja henkilökohtaisesti, ja tehdä vähän töitäkin sen itämisen eteen.

Näille vaikeasti (lue: hitaasti) itäville chileille kannattaa kyllä käyttää kivivillaa. Kivivilla kun ei lähde homehtumaan mullan tai turpeen lailla.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Aji Inferno

Vaikka asia onkin jo monen toimesta sanottu, niin kumminkin heitän yli 12 vuoden chilikokemuksella pari sanaa:

Käytännössä chilikasvien siementen itävyys riippuu kahdesta asiasta.

Pääsääntö on siinä, onko kyseessä villi vai jalostettu chili. Yleensä asiasta ei ole epätietoisuutta, mutta toisinaan kyllä - ja tietyt "puolivillit" chilit (c.annuum var. glabriusculum, c.chacoënse, c.praetermissum, c.cardenasii) ovat usein aivan oma juttunsa. Puhtaasti villit, yleensä  erittäin harvinaiset chilit ovat todella vaikeita idätettäviä, eivätkä ne pidä useinkaan ns. normaaleista idätyksen olosuhteista. Niiden kanssa voi varautua mihin tahansa, eikä varmuutta oikeasti ole! Puolivillien lajien kohdallakin tilanne on se, että osa lajikkeista on täysin villejä (= pirun haastavia!), kun taas osa on enemmän tai vähemmän ihmisen "kesyttämiä" (esimerkki: isomarjainen c.cardenasii).

Kaikkien "villien" lajikkeiden kohdalla itämisaika on aivan normaalisti melkoisen suuri, viikoista kuukausiin. Tarvittavat olosuhteet eivät myöskään ole välttämättä lainkaan jalostettujen chilien kaltaiset. Näissä asioissa tietoa ei yksinkertaisesti vain vielä ole tarpeeksi!

Jalostetut chilit ovat puolestaan normaalisti aika helppoja idätettäviä, koska niiden siemenet eivät villichileistä poiketen vaadi mm. kulkua lintujen ruoansulatuksen läpi. En ole 12 vuoden aikana kokenut suurempaa käytännön eroa jalostettujen lajien (c.annuum, c.frutescens, c.chinense. c.baccatum. c.pubescens) välillä tässä asiassa. Jos siemenet ovat tuoreita ja olosuhteet suht' ok, kaikki kyllä itävät mukavasti. Erot alkavat myöhemmin.

Sinänsä, asiaa tuumattuani, olen samaa mieltä siitä, ettei idätystiedoille luultavasti kannata tehdä omaa osiotaan, koska kaikki riippuu näissä asioissa niin paljon kaikesta - ja usein sattumastakin... Ja ainoat todelliset erot idätyksen suhteen liittyvät toisaalta siementen tuoreuteen ja toisaalta villeyteen.

Riiviö

"Ei idätys ole niin vaikeaa" ei niin mutta silti kyselyjä siitä saa lukea melkeinpä jopa ruoanlaitto-osiosta. Ja tunnustan että itse en lue palstalta kuin uusimpia aiheita, olen varmasti kokonaista kerran käynyt jopa sivulla 2 jossain osiossa... :-[ ja käyttänyt hakua yhden (1)kerran! Eli jos muut ovat yhtä reippaita käyttäjiä, niin saatte kyllä varautua vastaamaan vuodesta toiseen ihan niihin samoihin kysymyksiin... Luulis nyt noinkin tärkeästä asiasta voivan oman osion luoda, varsinkin kun yhä useampi kunnolla luonnosta vieraantunut henkilö innostuu kasvattamaan yhä haasteellisempia idätettäviä= juuri niitä villilajeja ja lajikkeita, joiden idätysniksologiaa olisi hyvä kerätä kun siitä on niin vähän kokemusta. Mites sitä kokemusta kertyy, jos se leviää ruoanlaitto-osioon ja niihin kaikkiin muihin yleisen jupinan joukkoon...??? :-*
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

wille

Lainaus käyttäjältä: Riiviö - tammikuu 08, 2009, 00:02:27 ap
Eli jos muut ovat yhtä reippaita käyttäjiä, niin saatte kyllä varautua vastaamaan vuodesta toiseen ihan niihin samoihin kysymyksiin... Luulis nyt noinkin tärkeästä asiasta voivan oman osion luoda, varsinkin kun yhä useampi kunnolla luonnosta vieraantunut henkilö innostuu kasvattamaan yhä haasteellisempia idätettäviä= juuri niitä villilajeja ja lajikkeita, joiden idätysniksologiaa olisi hyvä kerätä kun siitä on niin vähän kokemusta. Mites sitä kokemusta kertyy, jos se leviää ruoanlaitto-osioon ja niihin kaikkiin muihin yleisen jupinan joukkoon...??? :-*


No mutta kun se tieto on jo saatavilla. Lähes tyrkyllä.

http://www.saunalahti.fi/thietavu/Chili/C_Kasvatus.htm#1_Idatys

http://fatalii.net/growing/index.php?option=com_content&task=view&id=12&Itemid=26

Kaikki ne itää kuitenkin lähes samalla tavalla. Toiset hitaammin, toiset nopeemmin. Kokemus opettaa. Niksejä kertyy ajan myötä. Mitään ultimaattista ja universaalia ainoaa oikeaa menetelmää kun ei ole. "Kaikki heti mulle nyt"-ideologia ei taida muutenkaan oikein istua chilinkasvatukseen.  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Riiviö

Kyl mä tiedän että lähes kaikki kaksisirkkaiset itää ihan samalla tavalla ja että kasvit vaatii kasvaakseen ravinteita, vettä, valoa ja sopivan lämpötilan. Mutta kunhan härnään...
   Ottaa välil nupoon kun samaa asiaa, joka on oikeasti ihan itsestään selvää, kysytään ja kysytään... ::)
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Riiviö - tammikuu 08, 2009, 22:15:02 ip
Kyl mä tiedän että lähes kaikki kaksisirkkaiset itää ihan samalla tavalla ja että kasvit vaatii kasvaakseen ravinteita, vettä, valoa ja sopivan lämpötilan. Mutta kunhan härnään...
   Ottaa välil nupoon kun samaa asiaa, joka on oikeasti ihan itsestään selvää, kysytään ja kysytään... ::)


Se on sama ilmiö kaikilla foorumeilla. :)  Kun aloittaa uutta harrastusta ja on siitä aivan innoissaan, sitä ei tule (toki ihmistyypistäkin kiinni) välttämättä ajateltua esim. foorumien sääntöjä, etenkään näitä ns. sanattomia sellaisia. Mielessä on vain kysymys ja siihen haluaa mahd. nopeasti vastauksen, eikä osaa tai viitsikään lähteä mihinkään "tiedonhakuun". Hyvin impulsiiviset ja toisaalta hyvin "ajattelevat" ihmiset (tai keksikää omat vastakohtanne tähän) ärsyttävät siksi toisiaan foorumeilla tahtomattaan. Siksi tämä foorumimme aloittelijaosio on ihan tarkoituksella jätetty vähän sotkuiseksikin hiekkalaatikoksi, jossa kaikki saavat innoissaan kysellä "tyhmiäkin" haluamallaan tavalla. Ei tämä ihmisluonto nimittäin miksikään muutu; vaikka tuonne luo millaisia pysyviä aiheita mallia "Chilien idättäminen", on aivan saletti että sinne ilmaantuu kaikesta huolimatta kymmeniä kysymyksiä mallia "Miten chiliä idätetään?" :)  Se on jo nähty, eikä se ratkea sillä, että otetaan tiukempi moderointilinja. Se vain tappaa innostusta ja siirtää sinänsä tärkeät kysymykset jonnekin muualle. Ainakin itse musafoorumeilla loukkaannun jos pelkkää tietämättömyyttäni teen virheen ja mua tylytetään siitä sitten malliin "Opettele keskustelemaan, jerk!"

Mutta jotain olisi varmaankin tehtävissä, jos joku vain osaa sen tehdä: olisi hyvä saada foorumin pääsivulle chilikauppojen linkkien lisäksi suorat linkit tietyille perustietoa tarjoaville sivuille niin Infernossa, Fataliilla kuin Yhdistykselläkin. Oma käsitykseni kun on se, että yllättävän moni ei joko tiedä noiden tietosivustojen olemassaolosta tai ainakaan hoksaa/muista niitä käyttää. Ehkä esim. Infernon lajikuvaussivut voisi suorina linkkeinä laittaa foorumiinkin? Tai mitä jengi nyt tarpeelliseksi ehkä katsoo...

Toivottavasti en nyt sotke näillä ajatuksilla esim. yhdistyksen miettimiä kuvioita; nämä nyt olivat esimerkki tästä impulsiivisesta "tulipa mieleeni ja auoin heti päätäni" -käytöksestä foorumilla! ;)

Janne

maaliskuu 27, 2009, 11:43:51 ap #11 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 27, 2009, 11:46:16 ap käyttäjältä Janne
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 27, 2009, 11:15:46 ap
Mutta jotain olisi varmaankin tehtävissä, jos joku vain osaa sen tehdä: olisi hyvä saada foorumin pääsivulle chilikauppojen linkkien lisäksi suorat linkit tietyille perustietoa tarjoaville sivuille niin Infernossa, Fataliilla kuin Yhdistykselläkin.... Ehkä esim. Infernon lajikuvaussivut voisi suorina linkkeinä laittaa foorumiinkin? Tai mitä jengi nyt tarpeelliseksi ehkä katsoo...

Onnistuuhan tuo, mukavinta olisi jos joku tekisi kutakuinkin saman kokoiset kuvakkeet kuin nyt on Infernolla, Fatalii.netillä, Chiliyhdistyksellä ja Chilikaupalla tuossa foorumin yläreunassa.
LainausToivottavasti en nyt sotke näillä ajatuksilla esim. yhdistyksen miettimiä kuvioita; nämä nyt olivat esimerkki tästä impulsiivisesta "tulipa mieleeni ja auoin heti päätäni" -käytöksestä foorumilla! ;)

Yhdistyshän on yhtä kuin sen jäsenet, joihin sinäkin kait kuulut :)
Ja käsittääkseni yhdistyksen tehtävä on edistää harrastusta, joten eiköhän kaikkien harrastajien ehdotukset ole samalla viivalla 8)

edit: ja minusta aloittelijoiden osio on juuri sitä varten että siellä voi esittää "tyhmiä" ja moneen kertaan kysyttyjä asioita ilman pelkoa konkareiden kuittailuista
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Janne - maaliskuu 27, 2009, 11:43:51 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - maaliskuu 27, 2009, 11:15:46 ap
Mutta jotain olisi varmaankin tehtävissä, jos joku vain osaa sen tehdä: olisi hyvä saada foorumin pääsivulle chilikauppojen linkkien lisäksi suorat linkit tietyille perustietoa tarjoaville sivuille niin Infernossa, Fataliilla kuin Yhdistykselläkin.... Ehkä esim. Infernon lajikuvaussivut voisi suorina linkkeinä laittaa foorumiinkin? Tai mitä jengi nyt tarpeelliseksi ehkä katsoo...

Onnistuuhan tuo, mukavinta olisi jos joku tekisi kutakuinkin saman kokoiset kuvakkeet kuin nyt on Infernolla, Fatalii.netillä, Chiliyhdistyksellä ja Chilikaupalla tuossa foorumin yläreunassa.
LainausToivottavasti en nyt sotke näillä ajatuksilla esim. yhdistyksen miettimiä kuvioita; nämä nyt olivat esimerkki tästä impulsiivisesta "tulipa mieleeni ja auoin heti päätäni" -käytöksestä foorumilla! ;)

Yhdistyshän on yhtä kuin sen jäsenet, joihin sinäkin kait kuulut :)
Ja käsittääkseni yhdistyksen tehtävä on edistää harrastusta, joten eiköhän kaikkien harrastajien ehdotukset ole samalla viivalla 8)

edit: ja minusta aloittelijoiden osio on juuri sitä varten että siellä voi esittää "tyhmiä" ja moneen kertaan kysyttyjä asioita ilman pelkoa konkareiden kuittailuista


Voisin värkätä logoja tässä viikonloppuna niin hommaa voisi ehkä kokeilla...

snu


Hieman offtopic, mutta kun linnun ruuansulatus otettiin puheeksi, niin onko joku kokeillut syöttää (häkki)linnulle jotain villichiliä ja sitten idättänyt lopputulosta?
#419
Eksyminen on suotavaa.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: snu - toukokuu 19, 2009, 18:44:19 ip

Hieman offtopic, mutta kun linnun ruuansulatus otettiin puheeksi, niin onko joku kokeillut syöttää (häkki)linnulle jotain villichiliä ja sitten idättänyt lopputulosta?


Itselläni olisi varsin vahva muistikuva että joku on tässä vuosien varrella häkkilintujen ruuansulatuksen kautta kierrättänyt chilinsiemeniäkin. :)

Chilicutter

Pitäsköhän hommata joku lintu ;)
Täällä kotona sitä ei vastustaisi kukaan..ei edes vaimo :D
Itse olen ollut aina lintuja vastaan(häkki lintuja)...mutta niistähän voisi olla hyötyäkin.
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

MasaT

Viiriäiset ei vaadi kuin yhden neliön lattiapinta-alan, eikä tarvitse kasvattaa häkissä. ;)
Saa vielä luomu-munia syötäväksi. Voi olla silti oma konstinsa, kun syöttelee niille chilejä. :D

Chilicutter

Saiskohan niiltä tulisia munia jos syöttäs paljon chilejä :D
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU