tammikuu 09, 2025, 11:59:11 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Peru parvekkeelle - Chilivaarin '009

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2009, 11:43:25 ap

« edellinen - seuraava »

naga morich

Lainaus käyttäjältä: Chilicutter - toukokuu 15, 2009, 22:51:05 ip

Näitä Chilivaarin kasvatuksia kyllä mukava lukea ja seurata.


samaa mieltä hienot chilit ja loistavasti kerrotu kaikki.
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Mape

Lainaus käyttäjältä: naga morich - toukokuu 15, 2009, 23:15:05 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilicutter - toukokuu 15, 2009, 22:51:05 ip

Näitä Chilivaarin kasvatuksia kyllä mukava lukea ja seurata.


samaa mieltä hienot chilit ja loistavasti kerrotu kaikki.


Yhdyn edelliseen
---

Mursu

komppaan edelleen! vaikken vaarin kelluvalautta idätys menetelmää käytäkkään. ;) mut kaikki muut on niiiiiiiin asia niiinku niiin!

hessi

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - toukokuu 15, 2009, 22:27:21 ip
Rocoton kasvatuksesta minä en tiedä vielä mitään. Ensimmäisiäni kasvattelen. Useimmat niistä ovat peräisin korkealta vuoristosta, missä yöt ovat kylmiä ja maa hapanta.  Älä nyt kuitenkaan ala pH:ta laskemaan sitruunahapolla. Siitä seuraa vain katastrofeja.  :D
Liika lämpö voi olla pahasta. Esimerkiksi tuolla Punossa Titicaca järven rannoilla on niiden kasvukaudella päivisin 16-19 astetta, öisin keskimäärin nollasta neljään plusasteeseen. Jotkut ovat kertoneet, että kuumassa kasvihuoneessa satoa ei synny.

no voinen sanoa että kaksi omaani kasvaa tuolla isolla kasvarilla ja mikä kasvu tänä vuonna, ihan hulluna rehottavat, tänään jouduin melkein kaikki uudet versot nyppimään pois, koska kasvissa oli jo nyt yli 50 bodia!
ja siellähän on lämmitys ! ja rocotoni ovat tänä vuonna kasvihuoneen päässä joten putket kiertävät ne !
mutta ei nuolaista ennenkuin ....
katsotaan mikä on loppu sato :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

MasaT

Mahtoikohan hessin pubet olla vesiviljelyssä? :)
Kyllä pubet meinaa itselläkin vähän ajaa muiden chilien ohi. -Vaikkei pitäisi. Viime kesänä vaan tuntui alkuhankaluuksien jälkeen pubien kasvattelu niin helpolta, eikä tarvii kasvaria.
Hedelmien kypsyminen loppukesästä tosin vaatii lämpöä, ehkä se kasvihuone silloin kuitenkin olisi hyvä.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: hessi - toukokuu 16, 2009, 23:02:30 ip... ihan hulluna rehottavat, tänään jouduin melkein kaikki uudet versot nyppimään pois, koska kasvissa oli jo nyt yli 50 bodia!


Muiden kokemuksista ja kirjoituksista minä vain puhuin, kun omia ei vielä ole. Kasvavat kyllä rehevästi täälläkin. Hessillä on omakohtaista näyttöä. Se herättää kyllä monia kysymyksiä.

Ensinnäkin lajike. Hessin oranssin ja keltaisen alkuperästä en tiedä, omani ovat Perun Andeilta, osa hyvinkin korkealta, missä on kesälläkin viileää ja yöt kylmiä. Voivathan nekin silti hyötyä lämmöstä. Siksi ajattelin jättää yhden parvekkeelle kesäksi.

Lannoitus. Lupasit Hessi jo viime vuonna tarkistaa kasvihuoneen tietokoneelta ravinteiden koostumuksen. Enpä ole sitä tietoa nähnyt, mutta kiinnostaisi kovasti.

Lämpötila. Kasvarissa on varmaan melko tasainen lämpö, mutta paljonko se on?

Herra 47

hessin oranssi on lajike orange rocoto... Olen sen tilannut pepper kingiltä 3 vuotta sitten...  :)
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Chilivaari

Viedäkö ulos vai jättää parvekkeen lämpöön, kas siinäpä pulma. Tai eihän se oikeastaan pulma ole, sillä parvekkeella ei ole Rocotoille tilaa. Kasvien määrän laskin jo talvella sen mukaan, että osa siirtyy ulkoruokintaan viimeistään kesäkuulla. Nyt voisi olla otollinen aika, kun säätiedotusta katselee. Yöpakkaset tulevat sitten myöhemmin - jos tulevat.


Rocoto Peru Puno Markin kukat ovat isot ja syvän violetit, viimeisen päälle kirkollisen, suorastaan piispallisen väriset. Kukkia on paljon. Muut ulos lähtevät, Rocoto Peru Cusco, Rocoto Manzano Orange ja Rocoto Peru vasta aloittavat nuppujen tuotantoa.

Punon sää, 3900 metriä merenpinnasta:


Punon keskimääräiset lämpötilat kuukausittain kertovat, että kasvukausi on tuolla toisella puolella maapalloa suunnilleen lokakuulta huhtikuulle. Muuhun aikaan on yöpakkasia. Eiväthän nuo yöt lämpene milloinkaan tuolla noin neljän kilometrin korkeudessa.

Cuscon sää, 3250 metriä merenpinnasta:


Melkein kilometrin alempana Cuscossa sää on koko ajan muutaman asteen lämpimämpi, eikä yöpakkasia esiinny kuin kesä- heinäkuulla. Kasvukausi voisi siellä olla selvästi pidempi. Siitäköhän johtuu, että Rocoto Puno jo kukkiin kovasti, mutta Rocoto Cusco vasta aloittaa nuppujen kasvattelun?

esanssi

Oletkos muuten kasvuolosuhteita tutkiessasi törmännyt tietoon, miten korkeus ja ohut ilma vaikuttavat kasvuun? Neljässä tonnissa ilmanpaine on enää noin 60% merenpinnan paineesta.

Chilivaari

Varmasti se vaikuttaa, mutta eipä sitä millään pysty jäljittelemään kotioloissa.   ;)
Hurjan happamen maaperän ja kylmyyden sietokyky saattaa olla seurausta ohuesta ilmasta, vaikka tietysti vuosisatojen sopeutuminen vaikuttaa eniten. Mahtaa noille kasveille olla melkoinen shokki joutua Suomeen, ikkunalaudalle, muhevaan multaan, aivan liian lämpimään ja tasaiseen ilmastoon, missä mullan pH ja ilmanpainekin ovat aivan vieraita. Ei ihme, jos joskus on vaikeuksia kasvun tai kukinnan kanssa.

naga morich

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - toukokuu 18, 2009, 00:11:11 ap
Varmasti se vaikuttaa, mutta eipä sitä millään pysty jäljittelemään kotioloissa.   ;)
Hurjan happamen maaperän ja kylmyyden sietokyky saattaa olla seurausta ohuesta ilmasta, vaikka tietysti vuosisatojen sopeutuminen vaikuttaa eniten. Mahtaa noille kasveille olla melkoinen shokki joutua Suomeen, ikkunalaudalle, muhevaan multaan, aivan liian lämpimään ja tasaiseen ilmastoon, missä mullan pH ja ilmanpainekin ovat aivan vieraita. Ei ihme, jos joskus on vaikeuksia kasvun tai kukinnan kanssa.

joillain lajikeilla se on tollein.
niikuin jotku villilajikkeet mitkä tulee sademetsästä. sademetsässä on erittäin,kuumaa,kosteaa valoisaa. koko ajan. suomen olosuhteessa mikään ei osu oikeaan

Joo sori tää kyl ei liity mitenkää tähän.
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Chilivaari

toukokuu 19, 2009, 16:42:34 ip #171 Viimeisin muokkaus: toukokuu 20, 2009, 12:42:20 ip käyttäjältä Chilivaari
Tässäpä eräänlainen varalaatikko, Fataliin runsaat yllätyssiemenet viime vuosien muutamasta tilauksesta. Olen tahallani pitänyt niitä pieninä odottamassa tilaa valoisassa parvekkeen kaiteen vieressä. Eteläseinustaa en nytkään voi niille uhrata, sen saavat chinenset. Lähdetäänpä historiasta. Näin ne kylvettiin kohta neljä kuukautta sitten: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.msg56091;topicseen#msg56091
Kuukautta myöhemmin rivistö näytti tältä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.msg58001;topicseen#msg58001
Tässä toissapäiväinen tilanne:
Koko laatikko:
Takarivistä on paria lukuun ottamatta taimet siirretty jo muualle, eturivin yllätyslajikkeistakin yksi. Nuo siirretyt ovat nyt puolimetrisiä, niissä on kukkia ja raakileita kaikissa, vaikka niitäkin on neljä tämmöisessä pikku jäätelölaatikossa. Nämä ovat 30 cm korkeita paitsi takarivin intialainen annuum, joka kohoaa muiden yli. Muutamaa olen joutunut leikkaamaan, mutta pääosan kasvun hidastamisesta on tehnyt niukka multa ja niukka lannoitus. Ne ovat saaneet lannoitevettä vain silloin tällöin, kun muut chilit ovat nauttineet siitä koko ajan. Seurauksena on myös muutama kellastunut alalehti, mutta ei se ole vakavaa. Nuppuja on kaikissa ja joku jo aloittelee kukintaa näissäkin oloissa.

Yllätyschinense:
Tässä V4 eli neljäntenä itänyt vaalea yllärisiemen. Se on ilmiselvä chinense. Sen näkee lehtien ryppyisyydestä ja rungon mutkista. Tarkempi tunnistus jää maisteluvaiheeseen, jos selviää silloinkaan. Juurilla oli siis 4x4x7 cm tilaa mullassa. Rajasin samanlaisesta jäätelölaatikosta leikatuilla muoviliuskoilla chilien välit. En minä tällaista minimalisointia kellekään suosittele, mutta ahtaasti liian monia lajeja kasvatellessa on joskus pakko vähän vuorotella paikkaa auringossa ja pitää osaa odottamassa. Parissa kuukaudessa tästä saa vielä ihan mukavan sadon, luulisin. Nyt se siirtyi vasta maitopurkkiin ja odottelee edelleen paikkaansa auringossa.

EDIT:
Tulkoon nyt selvyyden vuoksi todetuksi, että en näistä yllätyslajikkeista aio mitään isoja satoja saada. Muutama chili maistiaisiksi riittää. Jos ovat hyviä, kylvän niiden siemenistä ensi keväänä uudet ja hoidan niitä paremmin. Talven kestävyyttä ja talvisatoisuutta aion myös mielenkiintoisimmilla yksilöillä kokeilla.

snu


Ja silti se ei ole saanut juuria aivan pintaan asti...
#419
Eksyminen on suotavaa.

Chilivaari

Se on jättänyt kasvun varaa pahan päivän varalle.   :D

Totta puhuen tuo johtunee siitä, että kaikki kosteus on tullut alakautta ja sinne siis on kannattanut juurilla suunnata. Pintamulta on ajoittain kuivunut täysin.

Chilivaari

Perulainen keltainen chinense Limo on osoittautunut minun kasvatustavalleni hankalaksi. Tuollaisen siemen sattui olemaan vanhaa varastoa ja idätin sen jo joulukuussa. Mielessä kävi kuvitelma aikaisesta sadosta keväällä. Hyvin se kasvoi, sangen rehevästi ja oksia piti leikellä varsinkin leveyssuuntaan, kun ikkunalla oli niin vähän tilaa. Kohta kolme kuukautta on siitä kun se avasi ensimmäiset kukkansa, maitopurkissa. Niitähän tippui solkenaan.
Limo 21.5.
Tältä Limo näyttää tänään. Korkeutta on puoli metriä, rungolla paksuutta sentti. Vihdoin on raakileita alkanut ilmestyä ja nyt niitä näyttää tulevan päivittäin lisää. Ruukku on edelleen liian pieni, vain 13 cm. Noin tukeva kasvi tarvitsisi enemmän. Siinä lienee yksi viivyttelyn syy. Toinen voi olla lannoituksessa. Tämä sai kokeeksi runsaampaa typpilannoitusta ja viikon kuluttua se johti hillittömiin versoihin, jotka venähtivät parikymmentä senttiä muutamassa päivässä. Leikkasin ne tietysti pois ja vähensin lannoitusta. Kolmas mieleeni tuleva syy kukkien tippumiseen on valo tai oikeastaan sen vähyys. Tämä aloitti kukinnan ikkunalla maaliskuun alussa, jolloin ulkoa ei kerta kaikkiaan tullut riittävästi valoa chinenselle. Parvekkeella tuo on ollut muutaman viikon. Vaikka se on ollut eteläseinustalla parhaassa paikassa, sekään ei heti riittänyt. Oudosti onnistuminen alkoi sen jälkeen kun olin antanut sille suoraa aurinkoa ilman parvekelaseja. Puoli tuntia ensimmäisenä päivänä, tunnin seuraavana. Tarvitseeko Limo UV-säteilyä kukkiakseen, vai oliko tämä vain sattuma?

Onneksi kypsä chili ei enää lopu taloudesta, vaikka Limo ei kypsykään. Pääsiäisenä syötiin kaikki puskat tyhjiksi, vihreätkin, mutta nyt on taas runsaasti Inca Red Droppia ja Aji Cristalkin alkaa saada väriä. Kuukausi ja viikko tai kaksi sillä menee kypsymiseen. Ensimmäiset Habanerot on syöty ja Aji Indian tuottaa päivittäin uusia maustepötkylöitä.

Toista kuukautta myöhemmin kylvetty Limon kaveri Limon, keltainen perulainen sekin, on selvästi korkeampi ja kapeampi ja näyttäisi aloittavan sadon kasvattelun aivan samaan aikaan kuin tämä ongelmalapsi Limo. Toinen niistä ei kai vain sovi minun kasvatustapaani.

Chilivaari

toukokuu 23, 2009, 13:06:38 ip #175 Viimeisin muokkaus: toukokuu 23, 2009, 18:51:29 ip käyttäjältä Chilivaari
Kokonaisista kasveista on hankala saada kuvia, kun ne kasvavat tiheässä toisissaan kiinni ja limittäinkin. Lisäksi minulla ne sotkeentuvat kuvassa taustaansa, kun parvekelasien takana on samaa vihreää. Nytpä revin muutaman chilin irti paikoiltaan ja teippasin lasiin muovikalvoa pehmentämään taustaa. Tässä muutama otos. Limon on n. 60 cm, Kellu puolimetrinen ja Omnicolor 40 cm, mutta leviää 70 cm joka suuntaan katossa roikkuessaan. Taimet ovat tammikuulta, joten onhan niillä jo ikääkin.

Limon 23.5.
Limon kasvaa vielä melko kapeana. Haaroittuminen on alussa, mutta kukkia on paljon ja osa kukinnasta näyttäisi onnistuvan. Ulkonäkö on aika tavalla erilainen kuin Limo.

Kellu Uchu:
Kellu Uchu on siis ilmeisesti lähes sama kuin Lemon Drop, vaikka tuota hyvin yleistä chiliä en ole vielä kasvattanut. Jouduin katkaisemaan Kellun jo aika pienenä, kun se kasvoi niin kovasti kohti kattoa. Siitä se on haarautunut ja sitä on monet kerrat pitänyt lyhennellä saksilla. Kasvu on rotevaa. Sato alkaa kohta kypsyä.

Omnicolor:
Omnicolorin päätin kasvattaa amppelissa, kun hylly- ja pöytätila on parvekkeella kortilla. Sen ensimmäinen sato jäi pieneksi, kun kukinta alkoi maitopurkissa ja siirsin sen tähän amppeliin ja kylmälle parvekkeelle muutama viikko sitten. Uutta satoa on kuitenkin tulossa jo hyvää vauhtia. Tuo vaikuttaa huolettomalta kasvilta.

EDIT:
Lisätäänpä tähän samaan rimpsuun nyt vielä vähän nuorempi Aji Cristal, kun se on monelle tuttu lajike.
Aji Cristal 23.5.
Tämä on se taimi, joka sai kuusinkertaisia lannoiteannoksia, kun yritin saada lehtien käpristymistä aikaiseksi. Ei se toiminut. Kasvi kyllä kasvoi. Nyt se on yli 60 cm korkea ja alkoi aivan mukavasti haarautua ja kukkia. Sen jälkeen pituuskasvu on hellittänyt ja maisteltavaakin on tulossa. Ei siis mitään vaurioita erittäin runsaasta lannoituksesta. Sisällä ikkunalaudalla minulla on talvehtinut Aji Cristal, joka on vähän isompi ja tuuheampi. Siinä on taas punertuvaa satoa korjattavaksi, vaikka on pienemmässä ruukussa kuin tämä parvekkeella.

snu


Mullakin Aji Cristal tekee tuollaisia hassuja rullaantuvia lehtiä, joissa keskimmäinen lehtiruoti näyttäisi olevan liian pitkä. Niitä taitaa olla kyllä vain varjon puolella kasvia. Mistäköhän moinen johtuu?
#419
Eksyminen on suotavaa.

Chilivaari

Joillakin baccoilla tuollainen näyttää kuuluvan isojen lehtien tyyliin. Eipä se mitään haittaa.
Tämä ei siis ole sitä käpristymistä, mistä lannoitusta epäiltiin. Siinä lehtien reunat kääntyvät ylös jo ihan pienestä lähtien. Taitaa olla pääasiassa valaistuksen muutoksista kiinni se.

Chilivaari

toukokuu 24, 2009, 11:26:51 ap #178 Viimeisin muokkaus: toukokuu 24, 2009, 11:47:08 ap käyttäjältä Chilivaari
Nytpä yritän todistella kuvalla sellaista, minkä oikeastaan voi todeta vain läheltä katsomalla ja sormin kokeilemalla. Ellet halua uskoa havaintojani, voit hypätä tämän yli. Vaikka kuvassa on linkki isompaan, senkään avulla et pääse hypistelemään lehtiä.  ;)
Dominicat 24.5.
Kaksi Habanero Red Dominicaa. Oikealla viimekesäinen kasvini, joka talvehti lyhyeksi leikattuna eteläikkunalla. Satoakin on jo korjattu, viimeinen kevätsadosta kypsyy vielä oksalla ja uutta alkua on kehittymässä samaan aikaan. Vasemmalla on saman kasvin viimesyksyinen pistokas. Se on kevään ollut eteisessä pienen pohjoisikkunan valossa. Kauniit lehdet siihen on kasvanut ja kukkiakin on ollut jo muutaman kuukauden. Lannoitusta se on saanut vain harvoin. Sillä ei vain ole toivoakaan sadosta, sillä valoa on todella vähän.

Lehdissä on valtava ero. Pohjoisikkunalla kasvaa ohuita, melko sileitä ja pitkulaisia lehtiä. Eteläikkunalla lehdet ovat ryppyisiä, paksuja ja lyhyempiä. Siellä myös kukinta onnistuu. Tekisipä mieli vaihtaa noiden paikkoja tai edes tuoda eteisen kasvi vähäksi aikaa aurinkoon. Ulkona se palaisi herkästi, mutta lasin takana parvekkeella saattaisi vaikka ryhtyä tekemään Habaneroja.

Siis lyhyesti:
Habanerot ja monet muutkin chinenset tarvitsevat PALJON valoa kehittääkseen kukistaan noita makupötkylöitä. Kauniin viherkasvin niistä saa vähemmälläkin.

Chilivaari

Laitanpa tähän kuvallisen kommentin foorumilla virinneeseen juustokeskusteluun:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5994.msg66162#msg66162

Chili-Oltermanni:
Todellakin, maustamaton sulatejuusto käy pohjaksi mille tahansa chilille ja muitakin mausteita voi oman maun mukaan lisäillä. Jos noin pieneen nokareeseen sekoittaa kokonaisen Aji Indianin, siinä on jo poltettakin leivän päälle. Tässä on Oltermannia, mutta Pohjan Poika on notkeampaa ja helpompi sekoittaa. Tosin tunnin lämpimässä pitäminen notkistaa muutkin.

Aji Cristal on suosikkini tuossa, mutta pyöreämarjainen baccatum PI 439370 tai hyvin kypsynyt Aji Indian (PI 370004) käy myös mainiosti. Niissä on maun lisäksi mukana myös tuoksu. Inca Red Drop pitää mielestäni paloitella pienemmäksi, Rocoto maistui vähän isompinakin siivuina. Mikä tahansa chili käy, kunhan annoksen ja silppuamisen saa kohdalleen. Terävä veitsi on tarpeen ja oma chilileikkuulauta. Pieni muovinen käy hyvin. Sekoitussuhdetta kannattaa kokeilla ja voi myös tehdä niin, että rasian toinen pää on tiukempaa ja toinen melkein pelkkää juustoa lapsille.