tammikuu 09, 2025, 12:19:17 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Peru parvekkeelle - Chilivaarin '009

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2009, 11:43:25 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

toukokuu 29, 2009, 20:27:45 ip #180 Viimeisin muokkaus: toukokuu 29, 2009, 23:03:43 ip käyttäjältä Chilivaari
Joulukuussa taimelle tullut ja rehevästi koko ajan kasvanut Turbo Pube on nyt sitten vihdoin päättänyt, että on aika tehdä pötkylöitäkin. Se on kukkinut ajoittain jo kolmen kuukauden ajan, pitkin talvea ja kevättä. Maaliskuussa se oli jo turhan iso sisätiloihin, vaikka kasvoi maitopurkissa. Siitä onkin leikelty pisimpiä sivuversoja koko ajan.
Turbo 29.5.
Sotkuinen kuva, joka vaatii vähän selittelyä. Tämä on parvekkeen peräseinältä. Oikealla on lasi itään noin metrin päässä jalustalla majailevasta Turbosta. Sille ei aurinko paista kuin varhain aamulla. Ulos se piti viedä, mutta enpä tiedä nyt, kun satoa alkaa muodostua parvekkeella noin vähässä valossa. Turbolla on korkeutta 60 cm, leveyttä 90. Muutama päivä sitten käänsin ruukun ympäri, joten pisimmät sivuoksat ja enimmät kukat ovat nyt takana.

Turbon vieressä keskellä kuvaa on lattialla perulainen Rocoto Manzano Orange, joka on pienestä asti saanut hieman ylimääräistä lannoitusta. Se kasvaakin nyt kuin köynnöskasvi puun runkoa ja ikkunan puitetta pitkin ja on jo 120 cm korkea, vaikka on Turboa paljon nuorempi. Siinä ei ole kukkia, ei edes nuppuja, mutta eiköhän niidenkin aika vielä tule. Ulkona jo majaileva, vähemmän lannoitettu Rocoto Manzano on alle puolet tästä ja kukkii kohta. Nurkassa oikealla kasvaa myös lattialta etelä-amerikkalainen baccatum Aji Chanca. Annoin sille nyt viimevuotisen Starfishin paikan, kun sekin osoitti voimakasta pituuskasvua ensimmäisinä elinkuukausinaan. Se kukkii ja raakileitakin on jo.

hessi

kiitos ihanasta juusto ohjeesta,
tein aamupäivällä oltermaanisulatejuustoon ja nyt
illalla ah kuinka ihanaa :)
tuoreet lemon drop, champion(värin vuoksi) ja samat myös savujauheena ja hiukan yrttejä :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Chilivaari

Hyvä että maistui.
Tuolla tavalla omat tuoreet chilit saa helposti levitettyä tasaisesti leivälle. Nyt satokaudella saa vaikka joka päivä uuden makuelämyksen, kun noita yhdistelee ja tosiaan käyttää vielä yrttejä lisänä. Muutaman tunnin säilytys tasaa makua, jos malttaa odottaa, samoin hyvin pieneksi silppuaminen.

Kun tuo ohje hautautui jo edellisen sivun loppuun, laitetaan tähän linkki sinne suoraan, niin ei tarvitse etsiskellä:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.msg66166;topicseen#msg66166

MrFrost

Komiasti nuo kasvaa vaarilla.

Itse epäilen, että saanko enää satoa omista idätyksistä (pink habaneroista tullut kerättyä
2 kypsää ja 5 raakiletta, ja nehän idätettiin joskus viime syys-lokakuussa evm)....

No, jos en saa satoa, niin syön muiden sadot.... Syksyllä pitää viritellä ebb&flow tms setit, kun noitten
turvemultahommien kans on niiin vaikeeta, etenkin jos ei ole kotona 25/8.

-Timo
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

hessi

ja vielä juustosta :)
tytär (20v)joka aina epäilee kaikkea ruokaa(onkos taas chiliä?)
alkoi täyttämään herkkusieniä ja
täytti ne tällä chilijuustolla ja kietaisi kaksi pekonisiivua
ympäri ja grilliin oli muuten herkkua :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Chilivaari

Nyt on aika varmistaa ensi syksyn sato. Riittävästi hyvää multaa ja lannoitusta saa chilitkin rehottamaan. Tämä juttu lähti siitä, että huomasin tuolla ylhäällä olevasta kuvasta, että  keskellä oleva Rocoto oli kasvanut parikymmentä senttiä neljässä päivässä. Eikä mitään huitulaa, vaan reilusti lyijykynän paksuista vartta ja suuria lehtiä. Se on saanut pienestä asti Biolan luonnonlannoitetta eli kananP:tä + merilevää ruukun vaihdoissa pohjalle. Tämän vuoristokasvin mullasta puolet on luonnonturvetta, eli hyvin hapanta. Vertailukasvia ei tästäkään kokeilusta ole, mutta ulkona omenapuun juurella kasvaa samanlainen ja se on puolet matalampi, mutta kukkanuppuja on, kun tältä rotevakasvuiselta parvekekasvilta ne vielä puuttuvat.

Nyt seuraa erään kokeilun muistelu viime kesältä. Kun linkit eivät toimi viimevuotisessa palstassa, laitan tähän muutamia pääkohtia. Verrokkia ei tullut kasvateltua silloinkaan, joten arvailua on mukana. Jos seuraat esimerkkiä, teet sen omalla vastuullasi.

Kesäkuussa leikkasin hyvässä kasvussa olevan Panamalaisen chinensen lyhyemmäksi ja lannoitin sitä samalla reippaasti:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg46553;topicseen#msg46553

Heinäkuussa totesin sen kasvaneen kolmessa viikossa lähes kaksinkertaiseksi:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.180

Epäilyistä ja runsaasta typpilannoituksesta huolimatta kukkia ilmestyi aivan käsittämätön määrä:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg47800;topicseen#msg47800
Ja ne kehittyivät vielä chileiksikin:
Aji Chombo 8.9.08:
Syyskuun alussa satoa oli ison puun oksilla vaikka muille jakaa ja sitä herkkua riitti vielä lokakuussakin:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg52798;topicseen#msg52798

Biolan suosittelee tavaraansa parvekeruukkuun jopa 1:10 mullan määrästä. Mahtaisi siinä chilit ihmetellä. Minä olen käyttänyt suuruusluokkaa 1:100 eli 0,5 desiä isohkoon ruukkuun. Silläkin kasvaa. Mullanvaihdon yhteydessä rakeet voi sijoittaa pohjalle pienen turvekerroksen päälle tai niille voi tehdä "taskun" ruukun sivuun. Kuulemma juuret osaavat hakeutua sinne sopivassa määrin. Tämän tein yläkuvan baccatumille ja kyllähän sekin kasvaa - ja se tuottaa jo satoakin.

Jos sinulla on useampia taimia samaa lajiketta ja tilaa kasvattaa niitä vierekkäin, tuossa olisi oiva vertailun aihe. Toista lannoittaisi normaalilla tavalla, toiselle antaisi extra-annoksen luonnonlannoitetta.


Riiviö

Ajattelin tehdä Rocotoilla kokeita, kun niitä on kaksi per sortti. Toiset meinasin laittaa ulos ja toiset sisään mutta vois laittaa molemmat ulos ja toiselle reilusti lantaa, meillä ei pääse kyseinen tuote loppumaan... ;)
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Chilivaari

kesäkuu 03, 2009, 16:36:31 ip #187 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 03, 2009, 17:10:38 ip käyttäjältä Chilivaari
Mitäpä Chombolle kuuluu tänään?
Ihan hyvää. Se talvehti eteisessä heikossa valossa, pudotti lehtensä, kasvatti uudet ja nyt parvekkeelle vietynä pudottelee talvilehtensä ja kasvattaa uudet.

Aji Chombo 3.6.09:
Chombolla on korkeutta talvella leikattuun tasalatvaan ruukun reunasta 140 cm. Enempää se ei oikeastaan mahdu kasvamaan amppelitomaatin alla. Siinä on runsaasti kukkia ja ensimmäisiä onnistuneita odotellaan. Talvi teki rungosta kaljun, mutta nyt juuresta puskee uutta versoa ja varsikin viheriöi. Ruukku on sama kuin viime kesänä ja täynnä juuria. Keväällä poistin osan niistä ja lisäsin vähän multaa pohjalle ja sivulle.

Niin, se piti samalla sanomani, että jos haluaa aikaisin keväällä tuoretta habaneroa, tämä ei ole oikea tapa. Talvehtineen rungon herättely kestää melko pitkään. Nopeammin saa satoa, kun kylvää Joulun tienoissa oranssin Habaneron. Se on kukassa aprillipäivän tienoissa ja toukokuussa on jo tuoretta Habaneroa pöydässä.

PI 439450:
Tässä uusin turbolannoituksen uhri. Menetelmä on jo melkeinpä "kasva tai kuole". Tuo on perulainen chilikasvi, myöhäisidännäinen minun viljelyksissäni. Se kasvoi tätä ennen maitopurkissa, mutta saatuaan pari annosta lannoitetta innostui kasvamaan niin, että siirsin sen heti 10 kertaa suurempaan astiaan. Samalla laitoin pohjalle happaman turpeen ja mullan sekoitukseen Biolanin suositteleman annoksen kananP:tä. Sitä tuli puoli litraa, kun muille olen antanut puoli desiä. Saattaa tuo kupsahtaa, mutta voipa se kasvaakin. Lannoite on paljon juurien alapuolella, joten ei niiden ole pakko sinne mennä, jos se tuntuu myrkylliseltä. Maitopurkissa tuo on kasvanut 40 cm korkeaksi, mutta lehdet ovat tavallista vaaleammat, vaikkakin isot ja chinensen oloiset.

PI 439450 on minulle outo lajike, tavallaan sattuman valinta. Se on kerätty Perusta USDA:n siemenpankkiin 1978 chinensenä, mutta määritys on muutettu 2005 Capsicum sp. Mitä sitten tarkoittaneekaan?

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - kesäkuu 03, 2009, 16:36:31 ip
Niin, se piti samalla sanomani, että jos haluaa aikaisin keväällä tuoretta habaneroa, tämä ei ole oikea tapa. Talvehtineen rungon herättely kestää melko pitkään. Nopeammin saa satoa, kun kylvää Joulun tienoissa oranssin Habaneron. Se on kukassa aprillipäivän tienoissa ja toukokuussa on jo tuoretta Habaneroa pöydässä.

Tuohon samaan tulokseen olen alkanut tulla minäkin. Tai sitten yksi vaihtoehto voisi olla, että koittaa kasvattaa pistokkaista.

Chilivaari

Heräämisen hitaus tietysti liittyy siihen, että noin isolle puulle ei voi antaa yhtä paljon valoa ja lämpöä kuin taimet saavat. Minulla oli myös viime syksynä otettu pistokas ja ajoissa idätetty taimi Inca Red Dropista ikkunalla vierekkäin samanlaisissa oloissa. Siementaimesta sain muutaman viikon aikaisemmin punaista maisteltavaa. Nyt ne ovat saman kokoiset ja molemmissa runsaasti satoa kypsänä ja kehittymässä sekä kukinta jatkuu.

Fatalii suositteli bonchina talvehtineen kasvin keväisten versojen juurruttamista. Se on hyvä tapa saada lisää samaa lajiketta, mutta ei ainakaan minulla johtaisi aikaisempaan satoon. Jos pienelle emo-bonchille saisi oikein edulliset olot, se saattaisi ryhtyä tuottamaan hedelmää talvellakin. Valon, lämmön ja ravinteiden määrästähän tässä vain on kyse. Luonnon armoilla Suomen talvisäässä se ei onnistu. Valoja, lannoitteita ja lämmittimiä myydään kuitenkin kaupoissa, joten onhan se mahdollista.

Chilivaari

Lannoitusohjeet ovat kummallisia. Ovathan tietysti kasvit ja kasvupaikatkin erilaisia, mutta käyttöohjeissa on kyllä aivan liikaa heittoa.

Otetaan vaikka tuo Biolan luonnonlannoite, KananP + merilevä. (Vieläkään tuota tuotenimeä ei voi kirjoittaa oikein, sillä sivuston sanamuunnin muuttaa sen käsittämättömäksi. Vielä ikävämpi juttu on, että se muuttaa myös linkit ja kuvien nimet - ja hukassa ollaan. Kiitos paljon, jöötinfernolo)

Luonnonturve, joka on täysin lannoittamatonta, suosittelee pussin kyljessä lannoitukseksi kananP:tä 1/50 turpeen määrästä. Lannoitepussin ohjeissa taas kehotetaan antamaan sama tai enemmänkin jo lannoitetulle mullalle. Kaikkein oudoin on kuitenkin Biolanin nettisivu. Siellä suositellaan parvekelaatikkoihin "varastolannoitusta", pohjalle koko kesän tarpeiksi 1/10 mullan määrästä. http://www.biolan.fi/suomi/default3.asp?active_page_id=163 
Alan jo epäillä paino- ja pilkkuvirhettä tuossa.

No, joka tapauksessa yhden chilin ruukun pohjalle on nyt kätkettynä tuollainen lannoitepommi. Se on kymmenen kertaa enemmän kuin aikaisemmin käyttämäni kokeiluannokset. Idea kuulemma on, että kasvin juuret hakeutuvat tarpeen mukaan ravinnelähteille ja runsaasta lähteestä riittäisi koko kasvukaudeksi. Mikä takaa, että chili ei syö heti itseään hengiltä, turpoa muodottomaksi, jätä kukkimatta tai ainakin ilman hedelmiä?

Ehkä vielä saamme tietää tämänkin ennen syksyä. Pahin skenaario on, että se heti polttaa juurensa ja kaatuu ruskeana maahan. Todennäköistä on komea viherkasvi, paljon isoja lehtiä, mutta ei chilin chiliä. Yllättävää olisi, jos se kaikesta huolimatta käyttäytyisi kuin Chombo viime kesänä kymmenen kertaa pienemmällä annoksella ja tuottaisi muhkean sadon isossa puussa. Chombo kasvoi ja kukoisti. Monella muulla se jäi puolimetriseksi pensaaksi, jossa oli muutamia chilejä, meidän lannoitepaukulla siitä tuli puolitoistametrinen puu, jossa oli todella runsas sato. Ilmeisesti kannattaa kokeilla kummallisiakin asioita.

ChaiN


Kuulostaa kyllä melko harhaanjohtavalta neuvonnalta Biolanin puolesta.
Samaa tavaraa itselläkin käytössä ja määrät on jääny ruokalusikalliseen per 5l ruukku.

Kiinnostaa tietää miten Chombo jaksaa vähän ajan jälkeen.
Varmasti mitä enemmän valoa, sitä parempi, kun ruokaa kerta on tarjolla.
oispa aina Kesä...
mut Jossain paistaa aina...

CyberDog

Tota pitäis melkeen ihmetellä biolannin palautteeseen...

Chilivaari

Entäpä jos se kuitenkin toimii?
Tuohan on vähän kuin kasvi kasvaisi lantakasan päällä, mutta sillä on kuitenkin 10 cm tavallista multaa välissä. Juurillaan se saa päättää, paljonko ravintoa ottaa.

Testikasvihan ei tänä kesänä ole Aji Chombo, vaan PI 439450 (capsicum sp). Taisin kätkeä sen tiedon aika syvälle. Sillä on siis 6,5 litran ruukussa pohjalla ohuesti lannoittamatonta turvetta ja siinä 5 desiä kananP:tä. Sitten on paksu kerros puutarhamultaa, hyvässä kasvussa oleva taimi maitopurkki-juuripaakkuineen ja multaa reilusti sen sivuilla. Sillä on siis vaihtoehtoja, jos se vain osaa valita. Aikaisemmissa kokeiluissani olen antanut 0,5 desiä sitä lantaa. Ei tuo parissa päivässä ole reagoinut mitenkään kymmenkertaiseen annokseen. Pari viikkoa siinä on ennenkin mennyt, ennen kuin juuret ehtivät perille ja vaikutus alkaa näkyä.

CyberDog

Mä siis ajattelin lähinnä tota ohjeiden kirjoa eri lähteissä. En varsinaisesti toimivuutta tai toimimattomuutta.

dicotyledon

Vaari, kun en jaksanut lukea koko päiväkirjaa, niin kysyn suoraan: oletko mittaillut pH:ta mullasta kesken kasvukauden? Lähinnä kiinnostaisi tietää, miten ravinteet vaikuttavat mullan happamuuteen.

Chilivaari

Kysy tuota joltakin kokeneemmalta kasvattelijalta. Minulla ei ole edes minkäänlaisia mittalaitteita. Multapussissa lukee pH 6,2 ja vuoristo- ja sademetsän kasveille olen sekoittanut mukaan luonnonturvetta, jonka pH on alhainen, jotakin 3,8-4,2. Ne tuntuvat pitävän happamesta.

Ilmeistä on, että kraanavesi nostaa pH:ta. Toisaalta olen nähnyt puutarhasivuilla väittämiä, että multa happanee märkänä ruukussa. Lannoitteista kalkkisalpietarin pitäisi nostaa pH:ta tai oikeastaan estää sitä laskemasta, sanovat lannoitteiden valmistajat.  Onkohan tuosta tosiaan kenelläkään mittaustuloksia? Nopeasti kasvavat chilit eivät kuitenkaan ehdi kauan vanheta mullassa, kun ne kasvavat niin nopeasti ja vaativat uuden mullan ja isomman ruukun.

Chilivaari

Tampereen lentoasemalla oli pientä pakkasta, mutta meillä harjun rinteellä jäi 3 astetta lämpimän puolelle. Kaikki ulkona olleet chilit selvisivät tuosta, jopa viime viikolla kukkapenkkiin viemäni täydessä sadossa olleet, viimekesäiset Aji Cristal ja Aji Indian. Ne saavat nyt kypsytellä loppuja palkojaan suomalaisessa kesäsäässä.

Rocotot kylmässä:
Kolme viikkoa sitten vein suurimman osan Rocotoistani ulos. Nämä ovat totutelleet leveälatvaisen vaahteran juurella, mihin aurinko osuu vain aamulla ja illalla. Mitään vaurioita ei lehtiin ole tullut, vaikka en harsoja käyttänytkään. Nämä ovat kylmään tottuneet. Ne ovat olleet parvekkeella huhtikuun alusta asti. Kuukausi sitten niistä toisesta oli kuva kylmässä kasvaneena rääpäleenä:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.msg63647;topicseen#msg63647
Tuon 3.5. kuvan vasemman laidan Rocoto Peru Puno Marki pääsi myös ulos omenapuun juurelle. Se on vähän korkeampi kuin nämä 45-senttiset  Cusco ja Puno, paljon leveämpi, kukkii runsaasti ja ensimmäiset pikku raakileet ovat näkyvissä. Kylmän huhtikuun kokenut Puno myös aloittelee kukintaa. Jos se onnistuu heti, se on melkein saavuttanut lämpimässä pidetyn kaverinsa.

Chilivaari

kesäkuu 10, 2009, 19:11:35 ip #198 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 10, 2009, 23:13:35 ip käyttäjältä Chilivaari
Chilirintamalla tapahtuu koko ajan niin paljon, että moni asia unohtuu raportoida tänne päiväkirjaan. Otetaanpa nyt tuo Kellu Uchu, jota on sanottu Perun keltaisten chilien arkkityypiksi vuosisatoja sitten Inkojen valtakunnan aikaan.
Kellu Uchu 10.6.
Alkuaikojen ronskin kasvun ja leikkelyn jälkeen tämä Kellu on rauhoittunut ja on tukeva puu tässä aivan liian pienessä ruukussaan. Se on 55 cm korkea ja runko sentin paksu maan rajasta. Siitä on kerätty satoa erilaisiin ruokiin jo parin viikon ajan. Kukkia ja kaiken kokoisia raakileita on samaan aikaan. Satoa siis saadaan vielä pitkään.
Kellun keltaiset:
Ilmeisesti tämä Kellu on vain siemenliikkeiden keksintöä. Siinä on tuskin mitään eroa Lemon Dropiin. Maku on mainio. Olemme käyttäneet sitä pääasiassa kalaruoissa, kastikkeissa ja suoraan uunikalan päälle ripoteltuna. Sitruunan makua on kyllä vaikea erottaa, ellei osaa etsiä, mutta kaunis chili se on.

Sulatejuustoon sekoitettuna tuo on muuten varsinaista herkkua, gurmeeta voileivän päälle. Luulisi sellaiselle olevan kaupallistakin potentiaalia, jos vain uskallettaisiin tehdä reilusti maistuva, jopa hiukan poltteleva tuote.

wille

Minkäslainen tuo "Kellu Uchu" on poltteeltaan, jos vaikka sitä 1-10 luokitusta käytetään. Oma Lemon Dropini tekee melko hillittömän tulisia puikuloita. Niille antaisin arvosanaksi tuolla luokituksella 8.

Täysin Lemon Dropin näköinen tuo sinun kasvisi kyllä on, kaikilta piirteiltään.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit