tammikuu 09, 2025, 12:02:08 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Peru parvekkeelle - Chilivaarin '009

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2009, 11:43:25 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

heinäkuu 01, 2009, 12:28:40 ip #220 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 01, 2009, 13:47:54 ip käyttäjältä Chilivaari
Ensikertalaisena pubescens-chilien kasvattelijana kokeilen kaikenlaisia kasvatusohjeita yrittäen ymmärtää niiden korkealta Andien vuoristosta peräisin olevia kasvutapoja. Helppoa se ei ole. Ohjeita on monenlaisia ja ristiriitaisia. Lajikkeita on myös monia ja niillä ehkä omat vaatimuksensa. Älä siis missään tapauksessa ota tätä ohjeena. Tämä on pelkkää etsiskelyä. Jospa ensi kesänä jo hallitsisin asian vähän paremmin.

Omenapuun juurella:
Rocotot Manzano Orange ja Peru Cusco istutin samaan isoon ämpäriin ja vein ne vanhan omenapuun juurelle varjoon jo toukokuussa. Ruukun pohjalla on hapanta turvetta ja jonkin verran kananP:tä lannoituksena. Pelkästään vedellä kastellen ne ovat levinneet melkoiseksi pusikoksi, vaikka tässä välillä oli pari kylmää viikkoakin. Tähän paistaa aurinko vain vähän oksien lomasta.
Cuscon raakile:
Parivaljakosta Rocoto Cusco kukkii ja pikku palleroitakin kehittyy mukavasti. Manzano vasta kehittelee nuppuja. Se on vasemmalla ja siinä on pidemmät oksat, mutta eihän noita toisistaan enää erota. Toisella puolen puuta on Rocoto Peru Puno Marki omassa ruukussaan ja siinä on tuon kokoisia raakileita myös mukavasti. Toisaalla vaahteran alla kasvaa kaksi pienempää Rocotoa, jotka nekin kukkivat.

Parvekkeella Turbo Pube on vihdoin ryhtynyt ihan tosissaan sadon tuotantoon, kun en ole sitä viime viikkoina liikutellut, kastellut vain vuoroin vedellä ja typpiköyhällä lannoitevedellä. Turbo on saman näköinen pusikko kuin toukokuun lopulla: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.msg66430#msg66430. Muutama iso chili piileskelee puskan keskellä ja uusia alkuja kehittyy ulommaisiin oksiin. Niitä on nyt kaiken kokoisia samassa puskassa ja kukinta jatkuu.

Samaisen turbokuvan keskellä kiemurteleva Rocoto Manzano Orange on todella osoittautunut köynnökseksi, joka on mainiosti peittänyt parvekkeen seinää ja menee jo katossa. Korkeutta on siis kohta 3 metriä. Salaisuus on voimakkaammassa kananP-lannoituksessa (Biolan Luonnonlannoitetta ruukun pohjalla kourallinen). Seuraus tästä on, että kasvissa ei ole kukkia, ei edes nupun alkuja näkyvissä. Olen tainnut tehdä lannoitusvirheen. Se on hyvin voiva, isolehtinen ja paksurunkoinen, mutta niin iso, että sitä ei pysty enää siirtämään sisään. Jos satoa ei tule tänä kesänä tai se ei ehdi kypsyä ennen pakkasia, runsas kananlanta ei osoittautunut Rocotolle sopivaksi. Vielä on kuitenkin paljon kesää jälellä. Tuosta voi myös saada jättisadon.

Edit:
Unohtuipa mainita sellaiset itsestäänselvyydet kuin
- Ulkochilien taustalla on 2,5m korkea betoniseinä suojana pohjoistuulilta. Jyrkkä rinnetontti on pengerretty tuolla tavalla. Sitä vasten kasvattelen tomaatitkin. Niille laitan lasia päälle kylmillä ilmoilla. Rocotot saavat pärjätä säiden armoilla.
- Kaikissa ämpäreissä on tietysti reiät pohjassa, jotta liika sadevesi pääsee pois ruukusta.
- Ämpärien multa on jaettu muovilla keskeltä, jotta juurien ei tarvitse taistella naapurin kanssa.

zenx

On kyllä pakko kehua komeita puskia, loistavia kuvia ja hyvää tekstiä. Tätä päiväkirjaa on aina ilo lukea! ;D

Chilivaari

Yli kolme kuukautta sitten tämä Rocoto Peru oli pieni rääpäle, paljon muita kasvinkumppaneistaan jälessä. Pituuskasvussa se on jo muut saavuttanut, mutta jotakin oleellista puuttuu.
Rocoto Peru 5.7.
Olen siis kokeillut Rocotojen kasvua monessa erilaisessa kasvupaikassa ja erilaisilla lannoituksilla. Tämä Rocoto Peru kasvoi aluksi hyvin hitaasti. Hapanta turvetta saatuaan kasvu kiihtyi. Sittemmin se on kasvanut baccatumien joukossa valoisassa paikassa parvekkeen itälaidalla hyvässä mullassa ja baccojen lannoituksella. Komeahan siitä on tullut. Korkeutta on 90 cm ja leveyttäkin saman verran, jos oksien antaa vapaasti levitä. Siinä ei kuitenkaan ole kukan kukkaa, ei edes hajua nupuista. Baccat vieressä tuottavat komeata satoa.

Voi olla, että vähempi valo ja lämpö olisivat riittäneet. Siltä ainakin näyttää, kun vertaa puutarhassa majaileviin. Parvekkeella Turbo Pube on perällä, auringon tavoittamattomissa ja se on niin täynnä eri kokoisia hedelmiä, että ajattelin nyt kääntää sen ympäri, jotta toinenkin puoli kehittyisi. Muuten se kaatuu hedelmien painosta valon puolelle. Lannoitus on myös todennäköisesti ollut liikaa tälle Perulle, pitänee laittaa vesikuurille ja siirtää pois auringosta.

naga morich

heinäkuu 05, 2009, 13:36:53 ip #223 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 05, 2009, 13:45:58 ip käyttäjältä naga morich
Hienoja rocotoja. minkäs kokoisia ne olivat ennen ulos vientiä?hienosti näyttävät voivan.
Ajattelin itsekkin ensi vuonna kasvattaa rocotoja ja viedä suurimman osan ulos(tilan puutteen vuoksi)muutama rocoto kyl mahtuu sisälle.mites olet sekoittanut multia keskenään tai no millaisissa suhteissa?

Ja minkäs kokoinen ampäri toi on mis on 2 rocotoa samassa? miten olet jaotellut sen?

Käytätkö aina lisä valoa sisä kasveillesi jos aurinko ei paista ollenkaan?

Ilo aina seurata päivä kirjaasi.
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Chilivaari

Selkeitä kysymyksiä. Vastaukset vain eivät ole helppoja. Kaikkea ei ole tullut kirjattua noin tarkkaan.

Vein Rocotot ulos toukokuun puolivälissä. Tuossa isommassa ämpärissä (40 cm, jaettu keskeltä muovipussilla reunoihin teipaten) ovat suurimmat, jotka olivat jo silloin yli puolimetrisiä. Erityisesti leveys on lisääntynyt valtavasti. Toisessa astiassa ovat kylmästä kärsineet, jotka olivat silloin 45 cm korkeita, nyt yli 60 cm ja kukkivat. Tässä vaiheessa näyttävät parhaiten menestyvän korkean vuoriston kasvit, Puno ja Cusco.

Multana on Kekkilän Puutarhamultaa (testivoittajaa  :D ) johon sekoitin aika reilusti luonnonturvetta, hapanta lannoittamatonta. Osassa on puoletkin sitä, osassa 1/4. Tarkoitus oli siis laskea mullan pH:ta. Pohjalle lisäsin puoli desiä kananP:tä eli Luonnonlannoitetta.

Pariin kuukauteen en ole käyttänyt mitään lisävaloa, mutta eipä ikkunalaudalla paljon mitään olekaan. Chilit ovat parvekkeella.

naga morich

heinäkuu 05, 2009, 17:16:00 ip #225 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 05, 2009, 17:44:37 ip käyttäjältä naga morich
Käytätkö kaikille kasveillesi tuota puutarha multaa Ja paljos on ph? minkäs hintaista on suurin piirtein?Kaus ton luonnon lannoiteen vaikutus kestää silloin kun juuret pääsevät siihen?

Kiitos vastauksista.
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Chilivaari

Puutarhamulta on tosiaan vakiintunut minun chilimullakseni, jos sitä vain on varastossa. Siinä on riittävästi hiekkaa ja turvetta, joten en ole sekoitellut mitään, paitsi noille vuoristokasveille hapanta turvetta. pH-mittaria ei ole, mutta kun multa on 6,5 ja turve alle 4, niiden sekoituksesta tulee jotakin 5-5,5. Andien rinteillä, noiden Rocotojen kotimaisemissa multa on todettu olevan jopa alle 4, paitsi jokien rannoilla. Tuo puutarhamulta oli halvinta lähi-puutarhaliikkeessäni, taisi olla 3.80 iso säkki. Isoissa erissä halvempaa.

Kokeiluni kananP:llä ovat vielä kovin vähäisiä. Moni muu on käyttänyt sitä jo vuosia. Vaikutus riippuu lajikkeesta, lämpötilasta jne. Parissa viikossa se saattaa alkaa näkymään ja vaikutus voi kestää pari kuukautta. Jotenkin on vain alkanut tuntua, että Luonnonlannoite on tasapainoisempi ratkaisu kuin kemialliset sekoitukset. Niillä saadaan kasvamaan komeasti, mutta ehkä jotakin puuttuu kuitenkin?

naga morich

heinäkuu 06, 2009, 00:39:25 ap #227 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 06, 2009, 00:48:38 ap käyttäjältä naga morich
Eikös tuo luonnon lannoite ollut kanan-p ja merilevä?siis jos pistän vaik puoleen väliin ampäriin/ruukkuun tuota niin kuin pitkään ei tarvi lannoittaa? ja kannattaako tehdä vaik puolee välii ja suht pohjaa ohuet kerrokset vai johonki yks paksumpi.(ajatuksena ravinteita tulis tasasemmin)

Mikäs on muuten vaarin lempi lajike?

Anteeksi aiheuttamastani vaivasta.
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Chilivaari

Sanotaan nyt heti, että en minä tuota kananP:tä pikkutaimille laita. Saattaisivat saada liikaa. Muutama rae riittää, jos niiden kasvua haluaa boostata. Kastelulannoitteet on helpompi annostella.

Lopulliseen isoon ruukkuun olen tottunut laittamaan sitä pohjalle pienen turvekerroksen päälle. En minä tuollaista annostelua itse ole keksinyt. Täälläkin esimerkiksi Wiski on käyttänyt sitä vuosia. Sellainen ohje on myös lannoitteen käyttöohjeissa. Idea on kait, että kasvit annostelevat itse juurillaan sopivan määrään. On tarjolla sekä normaalimultaa, että jossakin runsaasti lannoitetta. Sitä käytetään myös niin, että kepillä painetaan syvä kolo ruukun reunalle ja se täytetään lannoitteella. Siis ajatus on, että lannoitetta EI tule tasaisesti. Silloin ihminen voisi annostella sitä liikaa. Annetaan kasvin valita.

Lainaus käyttäjältä: naga morich - heinäkuu 06, 2009, 00:39:25 apMikäs on muuten vaarin lempi lajike?


Lempilajike onkin mielenkiintoinen kysymys. Se oikeastaan vaihtelee siten, että kulloinkin kypsyvä on sen hetken lemppari. Kestosuosikeista  muutama esimerkki:
Aji Cristal:
Ei varsinaiseen ruoan maustamiseen, vaan leivän päälle, salaatteihin, osana ruokaa, jos sitä on riittävästi. Sitä pitää olla koko ajan saatavissa ja isoin, talvehtinut on puutarhassa täydessä iskussa, toinen parvekkeella.

Inca Red Drop:
Incaa olen varmaan jo kehunut riittävästi, mutta se on perusmauste, ruoan kuin ruoan pelastaja ja siitä riittää koko ajan uutta aikaisesta keväästä myöhään syksyyn. Toinen näistäkin on ulkona.

Habanero:
Viimevuotinen kuva yhdestä suosikkichilistäni. Nyt juuri puska on syöty tyhjäksi.  :D  Kun tarvitaan potkua ja makua, otan Habaneron tai kaksi. Perusruokaan saattaa riittää puolikaskin. Hyötykasviyhdistys myi Habaneron siemeniä ilman mitään lisukkeita nimessä ja se osoittautui vaivattomaksi ja kauniiksi kasviksi, jonka hedelmät sisältävät uskomattoman määrän makua. Jos vain aurinkoa on riittävästi tarjolla, tätä voi ehdottomasti suositella. Usein siemenkaupassa tämän nimen eteen liitetään Orange.

Chilivaari

Melkein kuukausi sitten ihmettelin Fataliin yllätyslajiketta, jonka kukissa oli sininen reunus. Nyt sen tummat hedelmät alkavat saada väriä ja se väri on keltainen.
Yllätyschili V7:
Onneksi olkoon Chiliwili, täydellinen tunnistus noin vähäisillä tuntomerkeillä. Fataliin sivustolta löytyy lisää vahvistusta. Kyllä tämä on Golden Nugget.

chiliwili

Lainaus
Onneksi olkoon Chiliwili, täydellinen tunnistus noin vähäisillä tuntomerkeillä. Fataliin sivustolta löytyy lisää vahvistusta. Kyllä tämä on Golden Nugget.

8) Yay! Kiitos. Kasveissa näyttää olevan yksilöllisiä eroja. Sinulla ilmeisesti hedelmät eivät missään vaiheessa muuttuneet mustiksi raakoina? Minulla ne auringonpuoleiset osat ovat täysin mustia, kunnes kypsyttyään vaihtavat väriään tumman keltaisiksi. Ihan mukava kasvi, ei lainkaan niin kitkerä annuumiksi kuin voisi kuvitella ja varsin satoisakin tuntuu olevan, etenkin kuin hedelmät ovat varsin kohtuullisen kokoisia.

Omaa päiväkirjaani en ole jaksanut juurikaan päivittää, kun ei ole ollut oikein mitään kerrottavaa, korkeintaan vain huonoja uutisia. Uusista kasveista yksikään ei ole vielä ruvennut chilistymään, kukkiminenkin tuntuu tekevän tuskaa. Vanhoista kasveista onneksi Inca Red Drop ja juuri tuo Golden Nugget ovat tehneet oikein mukavasti satoa. Siksipä tätä Chilivaarin päiväkirjaa on ollut mukava lueskella.

Chilivaari

Mustuvat ne, jos saavat paljon aurinkoa. Tuo isoin oli vähän lehtien varjossa. Tämä on myös epätyypillinen muodoltaan. Useimmat ovat melkein tasapaksuja, tämä leviää tyveä kohti.

Chilivaari

Tämä yllätyslajike taitaa jäädä ratkaisematta. Onko tutun näköinen?
Yllätyslajike V2:
Pyöreämarjainen baccatum lienee joku joukosta PI 439370, PI 441560 tai CGN 17241. Noiden eroista en kuitenkaan saa selvää. Minulla on talvehtinut PI 439370, joka on vielä aivan samassa vaiheessa, marjat kypsyvät. Eroja ei ole havaittavissa, mutta ei noissa muissakaan näytä netin perusteella eroa olevan.

Kukat olivat tyypillisiä baccatumin kukkia, aluksi vihertävän sävyisillä pilkuilla, jotka vanhemmiten muuttuvat rusehtavan sävyisiksi. Marjat ovat keskimäärin 2,5-3cm halkaisijaltaan ja enimmäkseen pyöreitä tai vähän pitkulaisia. Kypsyminen punaiseksi kestää jopa pari kuukautta. Maku on miellyttävä, ei äkkitulinen, mutta pistelee kyllä suussa. Vanhaan kasviini verrattuna ainoa ero näytti olevan siementen määrä. PI 439370 oli täynnä niitä, tässä siemeniä oli vähemmän. Tämä yllätyslajike on kuitenkin kasvanut hyvin ahtaalla ja juuret maitopurkissa.

PI 441560 näyttäisi olevan useammin pitkulainen ja tummuvan auringossa. Lisäksi havaitsin niiden päässä olevan useammin kuoppa kuin terävä kärki, mutta kaikkia vaihtoehtoja näyttää olevan näissäkin. CGN 17241:n uskoisin nettituntomerkkien perusteella jopa samaksi chiliksi kuin PI 439370. Mikäpä ne erottaisi?

Hombre

Ei näytä kyllä PI441560:lta. Vannoahan ei tietenkään voi, mutta itselläni hedelmät ovat hiukan erinäköisiä ja täynnä siemeniä.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

naga morich

Vielä tuosta kanan-p:sta.Levitätkö sen tasaiskesi kerrokseksi siihen kohtaan mihin laitat vai laitatko kaikki johonki reunaan vasten kasaan?
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Chilivaari

Molempia menetelmiä on käytössä. Tuskin niillä isoa eroa on.

naga morich

heinäkuu 11, 2009, 11:11:37 ap #236 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 11, 2009, 11:16:23 ap käyttäjältä naga morich
sitä itsekkin ajattelin. Kiitos vastauksista.
Ilman kahvia, chiliä  ja salmiakkia ei voi elää

Chilivaari

Kesäkuun  lopulla (29.6.) ihmettelin saamiani vääriä siemeniä. "Ei Kellu" on annuum, jossa on kellertävät pysytyt raakileet, mutta joka kuitenkin kypsyy punaiseksi. Hankin sen Amerikasta nimellä Kellu Uchu, Inkojen keltainen baccatum, mitä se ei siis ole.  Ketšuan kielessä se tarkoittaa yksinkertaisesti keltainen chili.
Ei Kellu 16.7.
Raakana vaalean kellertävät, kypsänä punaiset chilit ovat noin viisisenttisiä, tukevia, paksunahkaisia ja kasvavat pääasiassa pystyasennossa. Tämä on lähes tuleton annuum. Vain siementen kiinnikkeet aiheuttavat poltetta kielellä. Raakanakin se on maukas, ei niinkään paprikan vaan chilin makuinen, mutta ei polttava.

Mitäpä tällaisella tekisi? Pensas on aika kookas ja hyvän muotoinen. Tuosta syntyisi koristekasvi chilimiehen portinpieleen ja siitä voisi käydä napsaisemassa salaattiin aineksia tarvittaessa. Jos se nyt kestää ulkokasvatusta. Tähän asti tuo on kasvanut alakerran ikkunalla ja varsi ei kestä tuulta.

Niin, se pääasia. Onko tunnistusapua?

Chilivaari

On jo yli puolitoista kuukautta siitä kun kuvasin edellisen kerran parvekkeen peräosaa, missä hyvin lannoitettu Rocoto Manzano Orange peittää seinää kuin mikä tahansa köynnöskasvi.
Parvekkeen perällä:
Vasemmalta lähtien ensin on auringosta pois siirretty Rocoto Peru, jossa ei vieläkään ole kukkia. Mustassa ruukussa korokkeella on Turbo Pube, jonka yksi komea hedelmä näkyy melkein keskellä kuvaa puunrungon vieressä. Niitä on lehtien kätkössä lisää. Se köynnös, Rocoto Manzano Orange kasvaa ikkunapieltä ja runkoa pitkin kattoon ja sielläkin jo vaakasuoraan. Parveke on 2,60 cm korkea. Jos mutkatkin lasketaan, Rocoto on jo yli kolmimetrinen. Tuollaisen siitä saa kananP:llä. Tuskin on toivoa sadosta tänä kesänä, sillä nupun alkujakaan ei ole näkyvissä.

Aivan nurkassa täydentää seinän peittoa baccatum Aji Chanca, joka sekin yltää jo kattoon. Siinä on sentään kohta kypsyviä isoja chilejä siellä täällä oksilla. Se on kovin hentovartinen ja mutkitteleva. Kuvassa on linkki isompaan, jos oikein tarkkaan haluat katsoa.

Niabo

Teillä oli puhetta tosta auringon puolelta mustumisesta, onko se ihan normaalia ja harmitonta koska mulla lemon dropit tekee sitä että raakana mustuvat auringon puolelta? yksikään ei vielä ole kypsynyt joten en tiedä muuttuuko kokonaan keltaseksi kypsyessään..