tammikuu 10, 2025, 06:06:09 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


dh:n chilikausi 2009.

Aloittaja dh, tammikuu 15, 2009, 16:45:26 ip

« edellinen - seuraava »

dh

Tuota lämmöneristystä maahan kaverikin kehotti eilen. Pitää pahvilaatikoista vaikka repiä kerros maan ja ruukkujen väliin.

Lannoituspuutteeseen en oikein usko, koska ruukut ovat täynnä viikon vanhaa puutarhaturvetta.

Tästä eteenpäin voisi viedä kasvit päiväksi ulos ja illalla roudata sisään niin kauan kunnes yölämmöt paranee. Helpottaisi huomattavasti roudaamista jos tuota hallaharsoa ei tarvisi levittää joka kerta.. ärsyttävä laittaa ja meinaa vähän ruhjoa lehtiä.

Chilivaari

Pahvi kastuu nopeasti, eikä sitten enää eristä. Lauta on myös hyvä eriste, jos ei styroksia ole nurkissa.

Noiden muovien UV-läpäisyä en tunne, mutta joku kasvihuonevalmistaja kyllä väitti, että heidän muovillaan kasvit ovat suojassa UV-säteilyltä. En lähde yleistämään, kun en tunne asiaa. Luulisi täällä nyt jollakin olevan kokemuksia tuostakin muovista. Eikä sitä harsoa tällaisina puolipilvisinä päivinä tarvita. Eikös sen voi levittää kasvihuoneen päälle?

dh

Lee:llä tuolta enklanninkieliseltä puolelta on samanlainen kasvari. Hän kehotti laittamaan aluksi harsoa silloin kun paistaa suoraan aurinko pilvettömältä taivaalta.

Harsoa ei ole niin paljoa että saisi levitettyä kattavasti koko mökin ympärille. Sitä kuitenkin riitti siihen, että asettelin purkit isoimpaa lukuunottamatta kasvarin hyllyille parittain ja leikkasin aina kahdelle sopivan palan harsoa. Noin harso oli helppo laittaa ja pysyvät mukavan portablena. Lisäksi jos jätän yöksi ne taas niin eivät koske maahan ollenkaan (paitsi se iso).

dh

Pikapäivitystä, kuvia ei ole kerennyt ottamaan, eikä oikein paljoa muutakaan tekemään kasvien eteen. Sanotaanko vaikka näin, että tässä perheessä on kasvatettu keskiviikon jälkeen muitakin kuin näitä kasvijälkeläisiä ;)

Kasvit ovat nyt olleet kasvihuoneessa yötäpäivää perjantaista lähtien. Yölämmöt käyvät siellä neljässä asteessa suunilleen. Ovat ilmeisesti tottuneet yökylmyyteen koska alun kaltaisia shokkeja ei ole enää kasveille tullut. Toivottavasti yökylmyys ei pahemmin hidasta kasvua. Päivisin taas lämmöt nousevatkin helposti yli kolmenkymmenen jos aurinko paistaa.

Silmämääräisesti eniten uudesta kasvupaikasta ovat nauttineet Inca, CGN 22871, White bulletit ja Nagat. Varsinkin valkoammukset kasvavat huikeaa vauhtia - isohkoja alueita uusista kasvukäristä on vaaleanvihreinä. Jalapenot, Starfish ja Pikku-Pube (CO4896) taasen eivät näytä kasvaneet ja ovat hieman löysän tuntuisia lehdistä ja/tai varresta.

Palamista ei ole vielä näkynyt yhdessäkään lehdessä (kopkop) vaikka harsot ovat välillä tuulen vuoksi olleet pois paikalta pilvettömän taivaan aikanakin.

dh



Sori huonohko kuva... Ensimmäiset palamisen jäljet ovat näkyvissä. Onneksi vain yhdessä kasvissa ja sekin vähemmän tärkeä pienempi kahdesta White Bulletista. Tämä puska on ollut kasvihuoneen eteläisessä nurkassa ja harso on aina välillä ollut karussa juuri auringon puolelta. Eli ei tälläkään kasvihuonemuovilla ilman vaurioita selviä, vaikka valmistajan sivuilla mainostetaan polypropylene materiaalin olevan uv-suojattua. Onneksi olen pitänyt varalta harsoja.


dh

Viime yönä kävin neljän aikaan katsomassa keittiön lämpömittaria ja sehän oli nollassa. Kasvarissakin mittari meni ainakin 0.9C ja tuli kiire roudata kasvit sisään. Tuli vähän puskan takaa, kun ennustukset eivät luvannu alle viittä astetta ja illalla puolen yön maissakin oli vielä astetta enemmän lämpöä kuin yleensä. Tällä hetkellä hieman kyllä tympii tämä Suomen kesä ja näin pohjoisessa asuminen.  :-\

Nyt kun tuli revittyä nuo hyvin olleet harsot irti niin sama kait joka ilta alkaa roudaamaan nuo sisään. Ihan jo senkin takia, että vaikka nyt on ollut komeita ilmoja päivisin jo jonkin aikaa niin uusi kasvu on ollut odotettua hitaampaa - varmaankin liian alhaisten yölämpöjen vuoksi.

CyberDog

Tuo mitä ne mainostaa uv-suojattuna taitaa tarkoittaa sitä että ko. muovi kestää uv:ta...

dh

niinjoo tosiaan, voihan se tuotakin tarkoittaa.

koko mainoslause "cover made from polypropylene that is UV resistant to provide maximum protection during winter. "

Tuoki winter jäi vähä epäselväksi myös.

dh


dh


dh

Mitähän tämmöinen mahtaa olla? Jotain josta pitäisi huolestua?



White Bullet Habanerossa lähes jokainen lehti on tämmöinen laikukas, parhaiten laikut (lehden ohuemmat kohdat?) näkyvät valoa vasten lehden nurjalta puolelta. Osa laikkuista on muuttunut ruskeaksi. Viereisissä kasveissa, Nagassa ja Jalapenossa, on samankaltaisia laikkuja pienemmässä mittakaavassa. Mitään öttiäisiä en ole löytänyt.

dh

Yllä olevat oireet saattavat johtua liikakastelusta ja/tai lannoituksesta. Vettä on luultavasti ainakin tullut annettua turhan isoja määriä kerrallaan, koska olen antanut samaa määrää tai vähän enemmänkin kuin viime kesänä kuumalla ikkunalaudalla.. ovi auki olevassa kasvarissa harvoin menee yli edes 25C. Noh, nyt opettelen sopivan kastelurytmin antamalla vettä pieniä määriä ja vain silloin kun kasvit alkavat roikottamaan. Lannoiteesta en usko jälkien johtuvan, koska olen antanut vain 4ml / litra turvallista Bio Bizz Growta kahden viikon välein. Jäljistä huolimatta kasvien kokonaisilme näyttää aika terveeltä joten en kovin huolissani ole.

Tänään tuuli riepotti harson puoliksi irti kasvarin päältä painoista huolimatta. Tulkitsin sen merkiksi ylhäältä, ja otin sitten koko harson pois. Kolme viikkoa kerkesi kasveilla olla kasvarimuovin lisäksi harsosuoja. Toivottavasti riittää ja eivät ole jo parin päivän päästä karrella.


dh

Eilen vetäs semmoisen myrskyn täällä Oulun suunnassa, että hempula-Lidl-kasvarissa ruukut vain lenteli hyllyiltä. Piti suorittaa hätäevakuointi ja kasvit sisälle ja pressu pois.

Vahingoiksi laskettiin Starfishin 10cm pitkä haarautuma ja pienemmän Nagan haara. Lisäksi erinäisiä rikkinäisiä ja irronneita lehti, pari posliinista alusastiaa ja kaksi repeämää kasvarimuvoin nurkkiin. Eniten harmittaa tuo starfishin katkeaminen, koska se on ainoa lajiaan ja se olin vaivalla saanut edes tuon verran haarautumaan. Loppujen lopuksi aika vähällä kuitenkin päästiin.

Kun roudasin purkit sisälle niin tuli tutkailtua kasveja hieman tarkemmin myös multatilan puolelta. Isompi Naga ja CGN  22871 kärsivät selvästi liikakastelusta.. eli jotain hyvääkin kun tuo tuli huomattua (toivottavasti) ajoissa.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: dh - toukokuu 25, 2009, 19:41:06 ip
Mitähän tämmöinen mahtaa olla? Jotain josta pitäisi huolestua?

Noita on chinenseissä usein. Ylensä aina silloin kun elinolot ovat jotenkin muuttuneet. Lämpötilojen muutokset, valon määrä ja ravinteiden määrä taitavat olla ne joihin olen saanut kohdistettua noiden esiintymisten yhtäläisyyksiä.

Varsinkin syksyllä sisään tuodessa miltei jokainen chinense alkaa näyttää enemmän tai vähemmän tuollaiselta; miksipä ei siis vastaavaa tapahtuisi keväisin ulos päästessäkin.

dh

Lainaus käyttäjältä: NaokiSoma - kesäkuu 01, 2009, 12:56:26 ip
Noita on chinenseissä usein. Ylensä aina silloin kun elinolot ovat jotenkin muuttuneet. Lämpötilojen muutokset, valon määrä ja ravinteiden määrä taitavat olla ne joihin olen saanut kohdistettua noiden esiintymisten yhtäläisyyksiä.

Varsinkin syksyllä sisään tuodessa miltei jokainen chinense alkaa näyttää enemmän tai vähemmän tuollaiselta; miksipä ei siis vastaavaa tapahtuisi keväisin ulos päästessäkin.


Hyvä tietää. Tosiaan noihin aikoihin oli paljonkin muutoksia, varsinkin yö- ja päivälämpötilojen välissä. Eivätpä nuo laikut näytä juuri menoa haitanneen.

dh

Viime yönä pakkaset paukkuivat täälläkin päin. Aamulla näytti kasvarin mittari -1.4C minimeitä...onneksi olin illalla siirtänyt kasvit sisään. Nyt kun  noita on joutunut muutamana yönä siirtelemään sisälle, olen tehnyt empiirisen havainnon. Ihan niinkuin kasvit tykkäisivät lämpimästä yöilmasta ja olisivat kasvaneet aina yöaikaan. Olisikohan niin, että kasvit yhteyttävät yöllä? Tämä selittäisi aika paljon sitä miksi toukokuun ja kesäkuun alku ovat olleet aika nihkeitä kasvun kannalta. Kasvit ovat olleet suurimman osan öistä kylmässä kasvihuoneessa.

Noh, nyt kelit ovat sitten ihan vastakkaiset viime yöstä. Aurinko mollottaa ja kasvihuoneessa 30c lämmintä. Hyvä ilman innoittamana räpsin kuvia kasveista.



Kaikki kasvit paikoillaan. Kasvien määrä tuli vahingossa mitoitettua aika oikein.. ei tuonne olisi mahtunutkaan kuin ehkä yksi lisää.



Naga Morich on kasvanut ihan kohtalaisesti olosuhteisiin nähden. Kukkia on tullut ja mennyt, mutta kiinni eivät ole vielä pysyneet näillä valomäärillä.



White Bulletit. Kukkia on myös tullut, mutta heti kun vähänkään päästään marjan puolelle niin tippuvat pois. Vähän huolettaa, että kerkeänkö tänä kesänä saamaan chinesejä omista puskista.



Starfishissä jaksaa edelleen harmittaa myrskyssä toinen katkennut päähaara. Ilman katkeamista antaisin varmaan nuppujen olla, mutta nyt yritän odotella Juhannukseen asti, jos vaikka vähän tuuheutuisi.



Tästä kuvasta huomaa eron, miten ainakin minun Jalapenoissa nyppiminen vaikutti pituuskasvuun. Vasemmalla oleva Jallu on saanut kypsytellä podejaan jo toista kuukautta. Se oli vasemmalla olevaa toukokuun lopulle asti nypittyä Jalapenoa isompi alunperin. Incassa ja CGN 22871:ssä en ole huomannut samaa. Johtuisikohan erilainen käyttäytyminen marjan koosta tai lajista (annuum / baccatum).



Tällä hetkellä ainakin kasvun puolesta ehdoton suosikki tälle kaudelle on Inca Red Drop. Kukkii ja marjoo runsaasti. Jos marjat ovat hyvänmakuisia ja eivät jää turhan pieniksi, niin tätä tulee varmaan kasvatettua myöhemminkin.



CGN 22871 alkoi vihdoin kasvattaan marjojaan parin viikon mökötyksen jälkeen. Kasvi on myös alkanut tuuheutumaan varresta. Annan "varkaiden" olla, koska kesä on vasta alussa ja baccamaisen nopean kasvun vuoksi voi näihinkin alaruohoihin tulla marjaa.



CO4896, jonka kohdalla olen jo menettänyt toivon sadosta tälle kaudelle. Ei tuon kokoinen pube varmaan kerkeä enää kypsäksi mitään saamaan.




dh

Viikossa ei ole tapahtunut ihmeempiä, paitsi mitä nyt marjat ovat lähteneet kasvamaan kiitettävällä vauhdilla.

Incassa, CGN22871:ssä ja varsinkin Jalapenoissa on marjojen kasvuvauhti ollut aika huikeaa kiitos aurinkoisen viime viikon. Myös White bulletissa on nyt pari marjan alkua, mutta ei vielä takeita että pysyisivät kiinni. Harmittavasti se mielenkiintoisin kasvi eli Naga Morich pudottaa edelleen kaikki kukat.

Juhannus lähestyy uhkaavasti ja pitäisi alkaa miettiä mitä kasveille tekee juhannuspäivältä alkavan viikon lomareissun ajaksi. Ongelmana on riippana telttakasvihuone, jossa ei ole minkäänlaista tuuletusta. Olen pitänyt aurinkoisella säällä kasvihuoneen ovea auki, jmikä pitääkin hyvin lämmöt kurissa. Viikoksi ei kuitenkaan oikein uskaltaisi ovea jättää auki jo siitäkin syystä, että tuulisella ilmalla oven ollessa auki tämä muovin ja alumiiniputken viritys muuttuu äkkiä leijaksi. Lisäksi pihapiirissä lymyilee aika paljon irtokissoja, jotka saattaisivat uskaltatua kasvariin asti kun huomaavat, ettei ketään ole kotona.

Itselle mieleen tuli kaksi vaihtoehtoa. Väsäisi jotenkin leikkaamalla ja jeesusteipillä räppänän kasvarin johonkin yläosaan, josta kuuma ilma pääsisi karkuun. Päiväkirjan aikaisemmilta sivuilta löytyy kuvia kasvarista ulkoapäin. Voisikohan tuo toimia ja mihin kohti räppänä kannattaisi tehdä?

Toinen vaihtoehto olisi roudata vaan kasvit sisälle tuohon työpöydälle ottaan viikoksi aurinkoa eteläikkunalasien läpi. Turvallinen, mutta hieman masentava vaihtoehto, kun marjojen kasvu on lähtenyt niin hyvin nyt vauhtiin kasvihuoneessa.





CyberDog

Sivulla kuusi oli hyvä kuva kasvarista.

Ylös molempiin päätykolmioihin vaan reijät. Saa sillä tavalla vähän läpivirtausta sinne. Vaihtuu tehokkaiten ilma niin. Kyl nyt luulis olevan sen verran lämpimät yöt jo että ei haittaa vaikka se hieman jäähtyiskin yöllä.

dh

Kylläpäs nyt ottaa kaaliin. 

Varauduin kuuden päivän lomareissuun kastelemalla kasvit hyvin, eli käytännössä annoin joka kasville sen verran vettä millä aikaisemmin olivat pärjänneet viikon ja sen lisäksi vielä pari desiä. Noh, juhannuspäivänä kun lähettiin eiköhän iskenyt samantien sellainen paahtava helle, johon en aikaisemman kesän vuoksi osannut varautua :(.

Huonomminkin olisi voinut käydä, ainoastaan Inca Red Drop ja CGN 22871 kerkesi kuudessa päivässä pahemmin ottamaan vahinkoa. V-käyrää kyllä lisää se, että nämä kaksi olivat juuri ne tällä hetkellä parhaiten sadottavat ja pidin näitä kasveja varmoina nakkeina, josta saan hyvin chiliä pitkin kesää.


Inca


CGN 22871

Tässä kasvit eivät itseasiassa näytä enää niin pahalta kuin eilen, koska osa keltasista lehdistä on jo otettu pois. Lähinnä nyt huolettaa jääkö alkaneet marjat kypsymättä kun ei lehtiä ole enää niin paljoa. Incassa on jo muutama kuivahtaneen oloinen marja ja CGN:ssä pari marjaa näyttää hieman kellertävältä.

Hieman kyllä jäi vielä askarruttamaan johtuvatko vahingot oikeasti kuivuudesta vai onko kyse jostain muusta, koska muut kasvit eivät ottaneet nokkiinsa kuivuudesta ja jo ennen lähtöä kumpikin näistä näytti hieman kellastavan osia lehdistään. Toisaalta lehtien kellastuminen ja pudottelu ovat juuri saman näköistä kun viime vuonna ikkunalaudalla kuivahtamaan päässeillä Lemon Dropeilla.  Myös ruukkujen pohjasta tulevat juuret olivat kuivuneet keltaisiksi koppuroiksi.

Positiivista on, että muut chilit näyttivät diggaileen aurigosta. Starfish on tuuheutunut mukavasti varresta ja alottanut tekeen nuppuja. White Bulletissa näyttää ne kaksi ainokaista marjaa vaihtavan väriä kypsemmäksi.. ovat kyllä todella pieniä marjoja. Naga on vihdoin aloittanut tekemään marjoja ja heti puolisen kymmentä kerralla. CO8496 (pube) kukkii komeasti vaikka muuten roikottaakin aika pahasti varmaan kuumuudesta johtuen. Jalapenoissa marjat ovat kasvaneet vauhdilla, ja niitä on tulossa jotain 10-20 väliltä. Silti Inca ja CGN tekivät niin paljon marjaa, että jos ne nyt tuohon kuolevat, niin saa heittää hyvästi 2/3 tämän kesän sadosta :(.

snu

Hyvinhän nuo näyttävät jo voivan, ei ne siihen enää kuole. Ei mene kauaakaan, kun ovat entistä tuuheampia ja pukkaavat podeja enemmän kuin ehdit syömään! 8)
#419
Eksyminen on suotavaa.