heinäkuu 01, 2024, 11:10:27 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilistä dokumenttia?

Aloittaja foolevil, helmikuu 20, 2009, 13:33:43 ip

« edellinen - seuraava »

foolevil

Moi.

Olen nähnyt dokkarin pastasta ympäri maailmaa, ja sushista ja hampusta niitä vilisee....
Eli, onko havaintoa dokumentista joka käsittelee chiliä: historia, kasvatus ja lajikkeet ympäri maailmaa, teollisuus,
käyttö ympäri maailmaa (tiedän että sitä yleensä syödään.... ; )?




timppa

Lainaus käyttäjältä: foolevil - helmikuu 20, 2009, 13:33:43 ip

Eli, onko havaintoa dokumentista joka käsittelee chiliä: historia, kasvatus ja lajikkeet ympäri maailmaa, teollisuus,
käyttö ympäri maailmaa (tiedän että sitä yleensä syödään.... ; )?



Eipä ole varsinaisesti tullut vielä vastaan. Ruokaohjelmien/matkailuohjelmien yhteydessä pieniä pätkiä kyllä on chilistä ja joissain kokonaisia jaksoja jotka on jollainlailla sidoksissa chiliin (mm. Anthony Bourdain: No reservations oli joku jakso jenkeissä jollain chilipaikkakunnalla). Myös "onpas tulista ruokaa" -tyyppiset pätkät vilahtelee silloin tällöin ohjelmissa. Fataliin kotoa oli kotimaisessa puutarha-ohjelmassa pätkä ja se on ainakin löytynyt netistä jossain vaiheessa, en vain muista nyt ohjelman tarkkaa nimeä. Ehkä joku muistaisi ja voisi lisätä linkin tähän ketjuun?

Mielenkiintoista olisi tosiaan nähdä oikea TV-dokkari chilistä. BBC Planet Earth -tyyppinen huippulaatudokkari, jossa pääosassa olisi chilin luontaiset kasvuympäristöt ja alkuperä :) Olisi kyllä varmasti ihan parasta! Tietty samaan voisi ympätä vähän chilin käyttöä.

Ei muuta kuin vaikkapa chiliyhdistys asialle ja lobbaamaan asiaa multikansallisiin TV-jätteihin ;) Tai no, vaikka ihan aluksi vaikkapa pieni pilotti projekti jollekin jolla pysyy kamera kädessä ja intoa kotimaisen dokkarin tekoon "chilin kasvatuksesta suomessa". Minun puutarhaani saa ainakin tulla vaikkapa kesällä aurinkoisena päivänä kuvaamaan. Jostain miitistä vaikkapa pätkä chilin syöntikisoista lisäksi ja jotain chiliruokia sitten vielä gourmet-herkkuina.
Ruoka ilman chiliä on teeskentelyä!
ps. kysy siemeniä, löytyy yli 80 eri lajiketta! OTA YHTEYTTÄ SÄHKÖPOSTILLA: sir_timppa@hotmail.com

En lue yksityisviestejä!

Hombre

Fatalii esiintyi ainakin puutarhaunelmia sarjassa
Tässä yksi linkki mistä sen pätkän löysin:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=5621832191&oid=7756845548

Siellä Myös Huomenta Suomen Chilijuttu.
http://www.facebook.com/video/video.php?v=5621642191&oid=7756845548

Toivottavasti linkit toimii.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

Avon Barksdale

Tämä nyt menee televisio-topiciksi, mutta menkööt. Kieltämättä ilahduttaa aina, kun jossain ohjelmassa mainitaan joku muu chili kuin se perinteinen punainen.

Anthony Bourdain tosiaan on jonkinlainen chilipää. En muista oliko juuri tuossa No reservationsissa vai A Cook's Tourissa, kun oli torilla Meksikossa. Suu pyöreänä ihaili eri lajikkeita ja ilmoitti että voisi samantien tehdä koko ohjelman chileistä.

Toinen loistava ohjelma on amerikkalaisen Travel Channelin (ei kaapelissa näkyvän brittiläisen) ohjelma Man vs Food. Ohjeman juontaja Adam Richman kiertää Jenkkilän kaupunkien legendaarisia ruokapaikkoja läpi. Yhdistävä tekijä taitaa olla isot annokset ja epäterveellisyys. Jokaisen jakson lopussa kilpailee ravintolan jossain kilpailussa missä pitää yleensä syödä joku valtava annos, että saa kuvansa seinälle jne. Melkeinpä joka toisessa jaksossa käsitellään jotain chilipitoista ruokaa. Esimerkiksi yhdessä ravintolassa kaikki annokset perustuivat chileihin, esim fatakiipasta jne. Ravintolassa sai jäätelöä jos maku oli liian tulinen. Totta kai jätski tuotiin pöytään pienellä nöyryytyksellä. Kannattaa ettiä jos vaikka netistä löytyisi jaksoja.

hyeena

Taytyypa kilautella kaverille kuhan sen paa selviaa edellis viikonlopun bileista, on tuotantopaallikkona eraassa kotimaisessa dokumentteja suoltavassa puljussa.

Turun miitissahan tuli esille mielenkiintoinen tieto, ainakin turun suunnalla kasvateltiin chilia kotikayttoon jo viimevuosisadan alkupuolella, ja ainakin sellaisia henkiloita jotka ovat silloin lapsina chilia kayttaneet on viela elossa.
En vain muista mita nimea chilista kaytettiin..


Hombre

Kyllähän chileistä saisi aika pitkänkin ohjelmasarjan, mutta se jaksaisiko sitä tavallinen makkaranpurija tai kärhönviljelijä katsoa, on eri juttu.
Pelkästään chilipäitä ei suomessa kuitenkaan ole ohjelman katsojalukuja kovin kummoisiksi viemään.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

AndyMJ

Kuulin tässä justiin isoäidiltäni että minun isoisoisäni viljeli kotona chiliä lääketarkoituksiin.  Chili sujautettiin alkoholiin ja anneettiin liueta. Tämän jälkeen litkua siveltiin kipeille nivelille. Näin siis Tampereella aikoja sitten.

hyeena

Nama vanhat jutut ovat hienoa infoa, etenkin ajatelle "suurta yleisoa". Sille kun saattaa syntya helposti kuva etta on jotain uutta hapatusta, ja kaikkea uuttahan pitaa vastustaa eiko?  ;)

Ajatellen keski-ikaista joka tuijottaa telkkaria tylsalla hetkelle, kumpi on vetavampi

a) Taman nakoinen kaveri kertomassa extreme elamyksista (ei mitaan henkilokohtaista, vain tahan tarkoitukseen oivasti sopiva esimerkki kuva ;) )
Vaiko
b) Omalta vanhemmalta nayttava henkilo joka muistelee vanhempiensa chili-rohtoja (ja alkaa mahdollisesti muistella etta mitahan se isoaidin linimentti tarkkaan ottaen sisalsikaan).

Itse mutu tuntumaalla vetaisin etta b, ja taman jalkeen menee varsin hyvin herra a lapi kertomassa chilin uusionoususta ja nykytilasta, kun mielenkiinto on ensin heratetty.

Miksi sitten naen nuo keski-ikaiset niin tarkeana?
Siksi etta dokumentti pitaa jotenkin kustantaa. Kunnollinen kamera ja aanitys setti maksaa n. 1500e/viikko. Sen lisaksi pitaa pyoria "ympari suomea". jne. Ja taman jalkeen aineisto on vasta kuvattu sitten alkaa se varsinainen hupi, eli aineiston pohjalta dokumentin tekeminen. Patakkaa palaa, ja kiitettavasti.
Eli kunnolliseen dokumenttiin tarvitaan rahoittaja. Sellainen on sita helpompi hankkia mita laajempi yleisopohja on.

Kustannukset toki tipahtaa reilusti jos yhdistykselta loytyy vapaa ehtoisia jotka oikeasti hanskaavat kuvaamisen, editoinnin jne.

wille

Lainaus käyttäjältä: Avon Barksdale - helmikuu 20, 2009, 16:44:28 ip
Anthony Bourdain tosiaan on jonkinlainen chilipää. En muista oliko juuri tuossa No reservationsissa vai A Cook's Tourissa, kun oli torilla Meksikossa. Suu pyöreänä ihaili eri lajikkeita ja ilmoitti että voisi samantien tehdä koko ohjelman chileistä.


Sanoi muistaakseni voivansa puhua tunteja chileistä, mutta lupasi jättää sen homman niille, jotka niistä jotain tietävät...  8) Bourdain rocks.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Riiviö

Bourdain onkin ainoita ruoka-matkusteluohjelmia, missä se päähenkilö ei alleviivaa omaa erinomaisuuttaan, vaan on ihan yhtä krapulainen ja onneton kuin me tavallisetkin kuolevaiset...
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

Flaming_22_

Sattumalta bongasin tämmöisen dokkarin kuin Heat Up Your Life. http://www.fiery-foods.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=5&category_id=2&option=com_virtuemart&Itemid=66 Vaikuttaisi näin ensisilmäyksellä ihan mielenkiintoiselta. Käsittääkseni siinä käsitellään juuri chilin historiaa ja kasvatusta. Pituuttakin on 2h 37 min, joten aika paljon siinä on asiaakin.
Oiskohan joku tämän nähnyt?

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Flaming_22_ - huhtikuu 08, 2009, 00:18:03 ap
Sattumalta bongasin tämmöisen dokkarin kuin Heat Up Your Life. http://www.fiery-foods.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=5&category_id=2&option=com_virtuemart&Itemid=66 Vaikuttaisi näin ensisilmäyksellä ihan mielenkiintoiselta. Käsittääkseni siinä käsitellään juuri chilin historiaa ja kasvatusta. Pituuttakin on 2h 37 min, joten aika paljon siinä on asiaakin.
Oiskohan joku tämän nähnyt?

On tuo minullakin ja varmaan aika monella chiliharrastajalla suomessakin. Ehdottoman kannattava ostos! Aika rutkasti on asiaa ja hauskasti esitettynä. On vähän huumori-miehiäkin tuo Dave.  :D

Flaming_22_

LainausOn tuo minullakin ja varmaan aika monella chiliharrastajalla suomessakin. Ehdottoman kannattava ostos! Aika rutkasti on asiaa ja hauskasti esitettynä. On vähän huumori-miehiäkin tuo Dave.

No pitäähän se sitten laittaa tilaukseen, kun kerran kehutaan. :)

hyeena

Yritin ujuttaa kaverille tuota chili-dokumentti ajatusta, ja han sita aikansa mielessaan pyorittelikin, lopputulemana oli etta patakkaa tarttis, alle 10ke ei tapahdu sitten yhtaan mitaan.
Halvin vaihtoehto on se jos harrastelijat tekee, mutta jos ei loydy chilipaita jotka ovat "siviilissa" tuon tapaisen tyon ammattilaisia (ja naitahan tarvitaan lauma) niin homman laatu saattaa jaada niin heikoksi etta tuote kaantyy itseaan vastaan..
Ehdotus joka hanelta tuli oli etta jos joku tilaa tv-sarjan ruuan historiasta niin chilin saattaisi pystya ujuttamaan siihen yhdeksi jaksoksi. Tassa taas tarvittaisiin harrastajaa jolla olisi korvat oikeassa paikassa, saattaisi hieman pannia jos huomaisi tallaisen sarjan tekemisen vasta siina vaiheessa kun kattoo mitahan tanaan telkkarista tulee. Kaveri lupas pitaa korvat auki jos tilaisuus tulee, mutta ei hanen korvansa kuitenkaan laheskaan jokapaikkaan ylla..

Mursu

hommatkaa kamera, ja matkoihin osallistutte ni mie tuun kuvaamaan. mul vois olla jopa pari ideaakin.

Niabo

hommatkaa äänikamat ni mä voin äänittää :) just olin äänittämässä koko viime viikon virossa lyhytelokuvaa :)

Chilivaari

Eihän sitä nyt noin tehdä, että hommataan kamat ja lähdetään reissuun.   :D
Kerran 60-luvulla olin kuvausryhmässä, joka lähti etsimään lillukanvarsia ilman tietoa paikasta tai käyttötarkoituksesta. Eihän niitä syksyllä löytynyt, mutta kiva reissu oli silti. Ei dokumentteja enää noin tehdä.

Suunnittelu on kaiken A ja O. Käsikirjoitus pitää olla, asiantuntijat varattuna, hyväpuheiset ja edustavat haastateltavat aiheeseen sopivassa ympäristössä ja suulas, mutta tietävä juontaja. Näiden tietojen kanssa voisi lähteä etsimään maksavaa  tuottajaa.

Chilistä saisi esimerkiksi kolmiosaisen sarjan puolen tunnin jaksoilla. Historia, kokkailu ja kotikasvatus vaikkapa pääaiheina.

Aji Inferno

Voisin kysäistä ystävältäni, joka edustaa suomen huippuosaamista mainos-, dokumentti-, ym. puolella ja on vielä aito chilipää. Idea on hyvä ja hän on joskus itsekin sitä pyöritellyt mielessään. Kustannuksista se tuskin jää kiinni, jos ihmiset vähän talkoohengellä tähän lähtevät. Chilin ystävistä löytyy myös mahd. dokumentin kannalta varsin kiintoisia huippumuusikoita ja liike-elämänkin huipputoimijoita.

fastpete

Ilmoittaudun autonkuljettajaksi :) jos vielä pääsis maistelemaan tuotteita "kameran takana..."

ridges

Chiliyhdistyksen jäsen numero 810