Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

Huru-ukko


Caide

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - kesäkuu 04, 2014, 10:17:50 ap
Lainaus käyttäjältä: Caide - kesäkuu 04, 2014, 09:14:11 ap
Ja se on marja.


Se on oikeasti epähedelmä.

Oikeesti? Tuo on niin hauska, kun monessa paikkaa lukee marja ja jossain marjahedelmä. Epähedelmä onkin jo uusi mulle :)

niko.m

Eikö se kasvitieteellisesti ole marja? Vaikka toisaalta kyllähän epähedelmä sopii. Toisaalta paprikaa taidetaan kaupitella vihanneksena.

PP


x46900

Marja se lienee on.

Mielestäni hedelmäkin on riittävän oikein:"Chilin hedelmä on marja."

Mutta termit kuten: podi, bodi tai palko jne. on kyllä jo niin puhtaasti puhekielisiä ja yhtäaikaa kasvitieteellisesti vääriä termejä, että aina alkaa oksettaa kun näkee kirjoitettuna. Mutta sehän on vain minun ongelma.

Vixu

Hellou!
Ostin tuossa pari päivää sitten C. annuum 'Apache':n. Pistäisin teille pari kysymystä. 1. Pitääkö chilistäni poistaa nuo varkaat? 2. Kasvaako kuinka Apache Biolan Kasvusäkissä? Tarkoituksena olisi laittaa se sinne sitten, kun illat eivät ole enää niin viileitä. 3. Kuinka usein lannoitan? Kun menee kasvusäkkiin, ei sittene nää tarvitse lannoitella. 4. Poistanko kasvistani ensimmäiset nuput (tai kukat, mitä lie)? Kiitokset jo etukäteen.  :D

joseplluissans

Lainaus käyttäjältä: Vixu - kesäkuu 04, 2014, 12:42:43 ip
Hellou!
Ostin tuossa pari päivää sitten C. annuum 'Apache':n. Pistäisin teille pari kysymystä. 1. Pitääkö chilistäni poistaa nuo varkaat? 2. Kasvaako kuinka Apache Biolan Kasvusäkissä? Tarkoituksena olisi laittaa se sinne sitten, kun illat eivät ole enää niin viileitä. 3. Kuinka usein lannoitan? Kun menee kasvusäkkiin, ei sittene nää tarvitse lannoitella. 4. Poistanko kasvistani ensimmäiset nuput (tai kukat, mitä lie)? Kiitokset jo etukäteen.  :D

Missäs asti asut, kun illat on liian viileitä? Chileissä ei oo varsinaisesti varkaita. Ja ekat kukat tippuu, ne jää kasviin kun se on valmis niitä kypsyttämään...
Bassoa länkyttävä chilinsyöjä Tampereelta.

MiM

Lainaus käyttäjältä: wille - kesäkuu 04, 2014, 06:05:11 ap
Hedelmä on kypsä, kun se on vaihtanut väriään. Paria poikkeusta lukuunottamatta.

Ps. Podi. Ei bodi.


Tuohon voisi heittää lisäkysymyksen, että kuinka kauan se marja pysyy värinvaihdon jälkeen hyvänä siellä oksalla, ja muuttuuko maku paljon?

Tämä on varmaan kovin lajikekohtaista, mutta onko jotain yleispätevää, kuten vaikkapa "kannattaa roikotttaa muutaman päivän lisää, jotta maku kehittyy", "tulisuus lisääntyy/vähenee kun roikottaa pitkään", tai "kestää jääkapiissa pidempään/lyhyemmin kuin oksalla", tms..?
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

wille

Eipä siihen kai mitään yleispätevää standardia ole. Rocotoja monet roikottavat kypsinä oksilla maun kehittymisen vuoksi.

Kuten sanoit, se on lajikekohtaista. Riippunee myös olosuhteista.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Mog-

Kun haku ei tuo tulosta...
Helteet tulee ja kasvatti on vihdoin valmiina. Mikä on siis lämpötila jota kannattaa kasvavissa tavoitella?
Milloin on jo "liian" kuuma niin chileille kuin tomaateilla (ei tykkää helteestä niin kuin chili?)
Kasvavissa siis pubeja, baccaa ja chinenseä + tomaatit ja avomaakurkku.
Kipu syntyy kun heikkous poistuu kehosta

Päiväkirja vuosimallia 2012

Liikuntapäiväkirja

joseplluissans

Lainaus käyttäjältä: Mog- - kesäkuu 04, 2014, 13:44:21 ip
Kun haku ei tuo tulosta...
Helteet tulee ja kasvatti on vihdoin valmiina. Mikä on siis lämpötila jota kannattaa kasvavissa tavoitella?
Milloin on jo "liian" kuuma niin chileille kuin tomaateilla (ei tykkää helteestä niin kuin chili?)
Kasvavissa siis pubeja, baccaa ja chinenseä + tomaatit ja avomaakurkku.

Kasvavi/kasvatti=kasvari, eli kasvihuone?
Bassoa länkyttävä chilinsyöjä Tampereelta.

Mog-

Lainaus käyttäjältä: joseplluissans - kesäkuu 04, 2014, 14:21:01 ip
Lainaus käyttäjältä: Mog- - kesäkuu 04, 2014, 13:44:21 ip
Kun haku ei tuo tulosta...
Helteet tulee ja kasvatti on vihdoin valmiina. Mikä on siis lämpötila jota kannattaa kasvavissa tavoitella?
Milloin on jo "liian" kuuma niin chileille kuin tomaateilla (ei tykkää helteestä niin kuin chili?)
Kasvavissa siis pubeja, baccaa ja chinenseä + tomaatit ja avomaakurkku.

Kasvavi/kasvatti=kasvari, eli kasvihuone?


Kyllä juurikin näin.
Puhelimella typoilin näköjään.
Kipu syntyy kun heikkous poistuu kehosta

Päiväkirja vuosimallia 2012

Liikuntapäiväkirja

Miquel

Hahmottelin itsekin mielessäni jonkinlaisia sumuttimia kasvihuoneen katonrajaan joita voisi manuaalisesti käytellä aina kun koppi tuntuu aivan järkyttävän kuumalta. Haihtuva vesihän alentaa ympäröivää lämpötilaa ainakin joissain määrin.  ::)

En edes tiedä onko tuo tarpeen, mutta kivahan kaikkea uutta on aina rakentaa hei?  ;)
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0

Vixu

Lainaus käyttäjältä: joseplluissans - kesäkuu 04, 2014, 12:56:24 ip
Lainaus käyttäjältä: Vixu - kesäkuu 04, 2014, 12:42:43 ip
Hellou!
Ostin tuossa pari päivää sitten C. annuum 'Apache':n. Pistäisin teille pari kysymystä. 1. Pitääkö chilistäni poistaa nuo varkaat? 2. Kasvaako kuinka Apache Biolan Kasvusäkissä? Tarkoituksena olisi laittaa se sinne sitten, kun illat eivät ole enää niin viileitä. 3. Kuinka usein lannoitan? Kun menee kasvusäkkiin, ei sittene nää tarvitse lannoitella. 4. Poistanko kasvistani ensimmäiset nuput (tai kukat, mitä lie)? Kiitokset jo etukäteen.  :D

Missäs asti asut, kun illat on liian viileitä? Chileissä ei oo varsinaisesti varkaita. Ja ekat kukat tippuu, ne jää kasviin kun se on valmis niitä kypsyttämään...


Kyllähän täällä Länsi-Suomessa on illat jo lämpimiä, mutta jos sattuu halla iskemään niin en usko että Apa tykkää.

unenkuva

Lainaus käyttäjältä: Miquel - kesäkuu 04, 2014, 17:26:06 ip
Hahmottelin itsekin mielessäni jonkinlaisia sumuttimia kasvihuoneen katonrajaan joita voisi manuaalisesti käytellä aina kun koppi tuntuu aivan järkyttävän kuumalta. Haihtuva vesihän alentaa ympäröivää lämpötilaa ainakin joissain määrin.  ::)


Auttaisikohan jos ämpärillisen vettä laittaisi kasvihuoneeseen? tai ämpärillisen jäätä :)


HotVelo

Lainaus käyttäjältä: unenkuva - kesäkuu 04, 2014, 20:13:50 ip
Auttaisikohan jos ämpärillisen vettä laittaisi kasvihuoneeseen? tai ämpärillisen jäätä :)


Muistaakseni joku pitkän linjan kasvattajista viime kesänä kertoi kosteutus- ja/tai viilennyskonstiksi kesähelteillä muutamien ämpärillisen heivauttamisen kasvihuoneen lattialle. Siinä taisi olla kyseessä sorastettu lattia. Käytin vähän samaa konstia toissaviikon helteillä. Minulla on tosin kasvihuoneessa betonilaatta, mutta kyllä siihenkin kosteutta vähän jäi haihtumaan vaikka iso osa valuikin lattiakaivon kautta pois.

pErehtyjä

Minulla on kasvihuoneessa noin sadan litran vesi tynnyri, helteillä varmaan lämpenee 30 asteen paikkeille (täytynee mitata). Mukavasti lämmittää yöllä ja viilentää päivällä.
Haihtuva vesi tosiaan viilentää jäljelle jäävää vettä, silläne  karkaavat molekyylit sitovat ympäröivää vettä enemmän energiaa, jolloin veden sisäiset vety-sidokset katkeaa.
If something is worth doing, it is worth overdoing

Mog-

Mikäs tosiaan olisi se ihanne lämpötila johon vedellä ja tuuletuksella pyritään?

Tomaateilla se taitaa olla jossakin +25 paikkeilla, mutta onko chileille juurikaan ylärajaa täällä suomen olosuiteissa?
Kipu syntyy kun heikkous poistuu kehosta

Päiväkirja vuosimallia 2012

Liikuntapäiväkirja

pErehtyjä

Lainaus käyttäjältä: Mog- - kesäkuu 05, 2014, 09:17:56 ap
Mikäs tosiaan olisi se ihanne lämpötila johon vedellä ja tuuletuksella pyritään?

Tomaateilla se taitaa olla jossakin +25 paikkeilla, mutta onko chileille juurikaan ylärajaa täällä suomen olosuiteissa?

Heti muistui mieleen lukion BI kirjan grafiikka lämpötilan vaikutuksesta fotosynteesin tehokkuuteen
Googlauksella taisi vielä löytyäkin sama ja vähän muitakin http://sipura.pp.fi/Opetus/Bi2/06ja07.Kasvienmaailmassa.pdf (sivut 14-15 eli lopussa)
Jokainen saa itse arvata minkä uskoo olevan paras, mutta luultavasti yli 30 asteen voi jo alkaa haitata.


Vesiviilennykseen liittyen, oma tynnyrillinen vettä oli äsken mitattuna 25 asteista.
Vesihöyry myös vie tilaa kaasuilta, jotka muodostavat ilman, eli hiilidioksidi pitoisuus laskee ja linkin mukaan hiilidioksidia saisi olla tuplasti normaaliin verrattuna fotosynteesin tehostamiseksi.
If something is worth doing, it is worth overdoing

PP

Lämpötilan saa Suomenkin oloissa kasvihuoneessa tarpeettoman korkeaksi. Varsinkin pubescens-lajin chilien kukinta ja sadontuotanto voi kärsiä yli 30-35 asteen lämmössä, mutta muilla lajeilla ongelma on pienempi. Yli 30 asteen lämmöstä ei ole hyötyä millekään chilille.

Lainaus käyttäjältä: pErehtyjä - kesäkuu 05, 2014, 09:50:22 ap
Vesihöyry myös vie tilaa kaasuilta, jotka muodostavat ilman, eli hiilidioksidi pitoisuus laskee ja linkin mukaan hiilidioksidia saisi olla tuplasti normaaliin verrattuna fotosynteesin tehostamiseksi.


Tuolla ei ole käytännössä mitään merkitystä. Se on totta, että hiilidioksidin optimimäärä on paljon suurempi kuin ilmassa on sitä, mutta ainoa käytännöllinen keino nostaa hiilidioksidin määrää on tuottaa sitä polttamalla.