Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

unenkuva

elokuu 19, 2016, 17:28:40 ip #9780 Viimeisin muokkaus: elokuu 19, 2016, 17:31:54 ip käyttäjältä unenkuva
Lainaus käyttäjältä: Villepetteri - elokuu 19, 2016, 16:24:26 ip
Laitoin ensimmäisen taimen kasvamaan lajike on trinidad moruga scorpion. Kertokaapa miltä näyttää pitäiskö tuota latvoa ja saako valojakso olla 24/0  ja isompaan ruukkuun varmaan häätyy siirtää :) voiko tähän linkata kuvaa?


Kuvan lisäämisen ohjeet tässä.
Latvominen ei oo tarpeen, jos valoa on tarpeeksi. 24/7 on liikaa valoa, pitää saada "lepoaika"  14-16h/pv parempi.
Ruukunvaidosta tässä

EDIT: Noihin kaikkiin löytyy useaan kertaan vastaukset foorumilta, hakua kannattaa käyttää :)  en tarkoita aukoa päätä, vaan neuvoa, että täältä löytyy todella moneen asiaan vastaukset, kun vähän aikaa etsii :)

chipe

Lainaus käyttäjältä: Hubert - elokuu 19, 2016, 15:37:38 ip
Eivät ne vastukset kasvarikäytössä punaisina hohkaa. Hetken päällä ja sitten taas napsahtaa pois päältä. Ajastimien kanssa on turha sählätä, ei se pelkkä tuuletus mitään haittaa tee, silloin kun vastus ei ole päällä. 70 neliön tilaan kannattaa laittaa useampi lämmitin.
Mulla on ollut motonetin 2kw rakennuslämmitin käytössä muutaman vuoden. Suojausluokitus IP44. Ei pahaa sanottavaa, yksinään hurissut sen kuukauden pari kerrallaan. Hintaa tuolla oli 35€, eli niitä saisi yhden joka nurkkaan noiden linkattujen lämmittimien hinnalla...


Tarkoituksena on käyttää tuollaista vain satunnaisesti keväällä/syksyllä yöpakkasten yli selviytymiseen mutta vehkeen joutuu jättämään pörräämään niin ettei itse ole edes paikkakunnalla. Siitä syystä lämmittimen turvallisuus on hyvin oleellista. Ja jos jotain kuitenkin sattuisi, niin olisihan tuo esim. vakuutusten kannalta varmaan parempi, että ongelman aiheutti laite jota käytettiin ihan ohjeiden mukaan, kuin sellainen jota ei ohjeiden mukaan olisi saanut jättää yksinään tai laittaa kasvariin.

Mitä useampiin lämmittimiin tulee, niin seinärasia ja pitkä paksu jatkojohto rajoittaa käytettävät tehot tuollaiseen reiluun kolmeen kilowattiin joka tapauksessa. Ja kasvari on niin viidakko, ettei siellä ole oikeasti kuin yksi paikka johon tuollaisen voi laittaa riittävän kauas kasveista pörräämään.

Hubert

Ihan aikuisten oikeasti se lämmitin ei ole mikään kamina. Eli voi hyvin laittaa vaikka puolen metrin päähän kasveista. Tuossa motonetin lämppärissä ne vastukset ovat suunnilleen sentin paksuisia, eli eivät todellakaan näillä tehoilla hirmulämpöihin kuumene. Tuuletusilma on ehkä 50-asteista, jos vehje pitkään pöhöttää täysteholla, mitä ei näissä oloissa edes tapahdu.
Olkoon maksimisähköteho mitä tahansa, niin suosittelen kyllä useampaa lämppäriä noin valtavaan tilaan. Omassa 17 neliön kasvarissakin lämppärin vastaisnurkat jäävät hyvin kylmiksi.
Tottakai kannattaa ostaa kallis laatupeli, jos paniikkinappula on herkässä ja tykkää pelata varman päälle. Halusin vain kertoa huolettoman kasvattajan kokemuksia normivehkeestä.  ;)

chipe

Alkuperäinen suunnitelma oli kaksi yleensä ottaen varsin turvallista auton sisätilalämppäriä eri kulmiin. Yksi sellainen vanhempi 2kw:n lämppäri kun on uskollisesti pitänyt pienempää kasvaria lämpimänä pari vuotta. Mutta se suunnitelma jäi siihen ettei niistä nykyisistä juuri hönkää irtoa, etenkään nollan seutuvilla. Noissa rakennuslämppäreissä on jo ilmoitetut suojaetäisyydet sitä luokkaa, ettei sellaisilla ole mitään asiaa omassa viidakossa muualle kuin yhteen nurkkaan. Siellä ei ihan oikeasti ole muuta paikkaa jossa kasveihin saisi etäisyyttä sen puoli metriä, ei likimainkaan, ja tuossa yhdessäkin nurkassa se on kiikun kaakun. Suurin osa käytävistä on nyt jo siinä kunnossa, ettei siellä enää kävellä vaan ryömitään ;D.

Seuraavana vuonna en kyllä ahda tuonne enää yhtä montaa kasvia... Luultavasti satomääräkin vaan kasvaisi kun noita laittaisi vähemmän harvempaan. Ei sillä ettei sitä satoa nytkin tulisi ihan riittämiin. Viimeisin poimintakerta oli jo reilut 2kg + vaa'an ohi syödyt + pienemmän kasvarin sato. Onneksi viime vuodesta viisastuneena valtaosa sadosta on nyt mietoa eikä jotain habaneroja, niin noita saa kulutettuakin aika paljon :).

jewe

Lainaus käyttäjältä: chipe - elokuu 19, 2016, 15:07:11 ip
Noissa rakennuslämmittimissä/lämpöpuhaltimissa näyttää olevan vähän kaikissa kiellot ettei pitäisi käyttää ajastinta tai katkaista virtoja ilman että laite saa jäähdyttää itsensä. Olosuhteet sitten tietysti määrittää että voiko lämpö nousta niin suureksi että lämpösuojat laukeaa ja useimmissa värkeissä vehje pitää ainakin irrottaa seinästä vähäksi aikaa jotta se käynnistyisi uudelleen. Tosin ajastimen kanssa sellainen viive tulisi yleensä luonnostaan :).



Ihan mielenkiintoista keskustelua noista lämmittimistä ja kerron vielä omasta kokemuksesta kun kasvihuoneita olen lämmittänyt sähkölämmittimillä jo lähes kymmenen vuotta.

Käytössä on ja on ollut vähän kaikenlaisia lämmittimiä Bilteman ja Tarjoustalon n.10 euron muovikuorisista lämmittimistä BioGreenin kasvihuonelämmittimiin. Erillisiä termostaatteja Clas Ohlsonin halpistermostaatista BioGreenin digitaalisiin termostaatteihin. Ei ole koskaan tullut mieleenkään ettei erillistä termostaattia voi käyttää noissa halvimmissa lämmittimissä ja niissä ne on toimineet ihan moitteetta vuosikausia. Kaikki mainitsemani lämmittimet ja termostaatit ovat toimineet ihan hyvin. Erot tulee lähinnä kosteussuojauksessa, yleinen laadukkuus mm. lämmittimen puhaltimen ääni ja kaikkein tärkeimpänä tuo puhaltimen ilmankierto kasvihuoneessa. Mitä kalliimpi ja parempi lämmitin niin sitä paremmin kierrättää ilmaa ja toisaalta käy harvemmin ja tällöin myös sähköä kuluu vähemmän. Lämmittimen olen sijoittanut myös aika lähelle kasveja eikä mitään muuta ongelmaa ole ollut kuin että ilma ei pääse kiertämään kunnolla huoneessa.
Itse suosin nykyään vähän parempaa ilmaa kierrättävää mallia niin ei jää huoneen nurkat ainakaan kovin kylmiksi, mutta jokainen tietysti määrittelee lämmittimen käyttötarpeen mukaan eikä sen tarvitse olla kallis kasvihuonelämmitin jos vain satunnaisesti syksyllä lämmittää. Jos jotain sattuu oikosulkuja jne. niin ainakin itselläni vikavirtasuoja katkaisee sähköt huoneista.
Blogissa esitelty sekä halpoja että noita parempia lämmittimiä.

http://kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2015/10/kasvihuoneen-sahkolammittimet.html

chipe

Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 20, 2016, 15:33:26 ip
Ei ole koskaan tullut mieleenkään ettei erillistä termostaattia voi käyttää noissa halvimmissa lämmittimissä ja niissä ne on toimineet ihan moitteetta vuosikausia. Kaikki mainitsemani lämmittimet ja termostaatit ovat toimineet ihan hyvin.


Noissa ohjeissa on varmaan pelailtu varman päälle, ja käytännössä nuo toimivat kaikki. Mutta mieluummin sitä tosiaan itsekin pelaa varman päälle, kun lämmityksen joutuu jättämään yksinään eri paikkakunnalle.

Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 20, 2016, 15:33:26 ip
Itse suosin nykyään vähän parempaa ilmaa kierrättävää mallia niin ei jää huoneen nurkat ainakaan kovin kylmiksi, mutta jokainen tietysti määrittelee lämmittimen käyttötarpeen mukaan eikä sen tarvitse olla kallis kasvihuonelämmitin jos vain satunnaisesti syksyllä lämmittää.


Tuossa Remkossa ilmoitettu kierrätetyn ilman määrä on tosiaan keskinkertainen mutta tuo on malliltaan muita pitkulaisempi ja sen väitetään siksi puhaltavan ilmaa pidemmälle. Tiedä sitten miten pitää paikkaansa mutta joku 12m tuossa olisi kasvarin toiseen päähän puhallettavaa... Tavoitteena olisi siis pitää tuollaisella kasvit vain hengissä yöpakkasten yli ja pidentää siten kautta molemmista päistä. Mutta mitään sen suurempia sisälämpöjä en edes tavoittele ja sitten kun keli menee pysyvämmin pakkasille niin on aika tyhjentää kasvari.

Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 20, 2016, 15:33:26 ip
Jos jotain sattuu oikosulkuja jne. niin ainakin itselläni vikavirtasuoja katkaisee sähköt huoneista.


Tarkoitus olisi kanssa laittaa sellainen väliin.

QnixGamer

Onko täällä jotain outoa tapahtumassa kun runko tuosta yhdestä kohtaa muuttumassa ruskeahkoksi?


chipe

Lainaus käyttäjältä: QnixGamer - elokuu 21, 2016, 00:08:43 ap
Onko täällä jotain outoa tapahtumassa kun runko tuosta yhdestä kohtaa muuttumassa ruskeahkoksi?


Eikös tuo kuvan perusteella näyttäisi muuttuvan ihan vain puurunkoiseksi alhaalta alkaen. Taimi kasvamassa aikuiseksi :).

Jame

Lainaus käyttäjältä: chipe - elokuu 21, 2016, 00:16:22 ap
Lainaus käyttäjältä: QnixGamer - elokuu 21, 2016, 00:08:43 ap
Onko täällä jotain outoa tapahtumassa kun runko tuosta yhdestä kohtaa muuttumassa ruskeahkoksi?


Eikös tuo kuvan perusteella näyttäisi muuttuvan ihan vain puurunkoiseksi alhaalta alkaen. Taimi kasvamassa aikuiseksi :).


Kyllä näihin silloin tällöin iskee myös joku tauti/mätäneminen, vähän kuin kuolio, jolloin esim. leikkauskohdasta alkaa tuollainen ruskettuminen ja etenee pitkin varsia/runkoa. Itse olen noita saksinut poikki ja todennut että pinnalta ruske on ollut myös sisältä täysin ruskea. Eli voi olla kasville kuolemaksi ilman leikkaushoitoa ja joskus myös siitä huolimatta.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

chipe

Lainaus käyttäjältä: Jame - elokuu 21, 2016, 00:48:01 ap
Kyllä näihin silloin tällöin iskee myös joku tauti/mätäneminen, vähän kuin kuolio, jolloin esim. leikkauskohdasta alkaa tuollainen ruskettuminen ja etenee pitkin varsia/runkoa. Itse olen noita saksinut poikki ja todennut että pinnalta ruske on ollut myös sisältä täysin ruskea. Eli voi olla kasville kuolemaksi ilman leikkaushoitoa ja joskus myös siitä huolimatta.


Ei tuo kuva minusta siltä näytä. Eikös tuo ole ihan alhaalta asti tuollaista pitkittäisviiruista ruskeaa normaalia runkoa? Sitten on ainakin syytä huoleen jos ruskea on keskellä vartta eikä alhaalta asti. Yleensä lehdet myös roikkuu jo siinä vaiheessa kun varren mädäntymisen huomaa.

QnixGamer

Juu on alhaalta asti.
Ei mulle vaan ole koskaan ollut kovin vanhaksi kasvanutta chiliä niin sillä ihmettelin  :D

Huru-ukko

Olisihan se jo kuollut jos tuo alaosa rungosta olisi pois pelistä, tuo on normaalia puutumista  :).

sorrii

LainausOnko täällä jotain outoa tapahtumassa...


[arvaisin joksikin pallero-ajiksi lajin ... ?!? Trepadeira do Werner??]

Baccatumit on aika kestäviä kasveja, ja voi elää monta vuotta. Makuasia on kannattaako.
Tokikin toisvuotiset tekevät satoa paljon helpommin, enemmän ja aikaisemmin, kuin kevään taimet. Talven aikana vaativat kuitenkin aika paljon hoivaa, tilaa ja sähköä, jotka on pois uusilta taimilta!

Jos tuollaisen itse haluaisin kasvatella talven yli, niin leikkaisin ainakin heti alkuun tuon keskimmäisen kitu-oksan pois. Ei siitä koskaan enää kunnon oksaa tule. Sen tilalle voisi helposti kasvaa keväällä ja hyvässä valossa kunnollinenkin oksa.
Syksyllä leikkaisin maltillisesti, niin että jää niitä risuoksia leikattavaksi keväällä, ja kasvi pysyy hyvin hengissä syksyn ja talven pimeät ajat. Sitten samoihin aikoihin helmi-maaliskussa kun idättäisi uusiakin, leikkaa huonot oksat kovalla kädellä pois ja laittaa tuon paraatipaikalle johonkin aurinkoiselle ikkunalle. Lisävalojen kanssa toki, jos mahdollista ... Kyä se siitä.
Nuo Ajit kestää kyllä aika rankkaa leikkaamista, enkä mä ole ainakaan törmännyt että olisi harmia isoistakaan oksatapeista joita jää leikatessa joskus.

Mulla on tältä vuodelta opettavainen tarina Ajien elämänhalusta:
Mä talvetin kolmea baccatumia talven yli autopotin 8l. ruukuissaan ikkunalla [makuuhuone] johon oon laittanut sivuille seinämät ja huoneeseen päin valkoisen pimennysverhon. Tuolla tilassa paloi iltapäivisin sellainen ~60W risa akvaarioledivalaisin ja olot on aika ihanteelliset: Öisin lämmöt putosi talvella alle 20 asteen; päivisin nousi ~24 asteeseen.
Leikkasin ne kasvit syksyllä ~30cm korkeiksi risuiksi => nippu varsia ja jokunen lehti;
Tammi-helmikuun aikoihin leikkasin niitä heikkoja roikkuvia  uusia oksia kunnolla pois - ei niistä kunnollisia tule jos ovat jo heikkoja.
Maaliskuussa alkoi uusilla paremmassa valossa kasvaneilla oksilla olla jo reilustikin raakileita ja kasvit näyttivät aika valmiilta kesäksi. Mietin vaan mitenkäköhän tila riittää siihen asti.

Sitten yksi päivä huomasin niissä reilusti ripsiäisiä -tai jotain. Myrkytin ne tuplaten: Annoin kasteluvedessä kunnolla murskattua Provadoa ja laitoin ne isoon jätesäkkiin jonne sumuttelin kunnolla vielä Baygonia. (Oli kämpässä ollut monnenmoisia ötököitä pitkin talvea)
Vajaan viikon kuluttua huomasin ja muistin sen  suljetun säkin siinä pimeän makuuhuoneen lattialla  ??? ???
Avasin säkin ja totesin kasvit aika sairaiksi: Lehdet olivat vaalenneet ja roikkuivat kuolleina ja oksiakin peitti home!
(vitutti)

Leikkasin ne sitten lähes bonchityyliin ja ajattelin, että taisi jäädä Aji-sato vähän heikoks sitten alkukesän osalta, mutta kokeillaan!
Tämä siis jo huhtikuun puolella: onhan tässä vähän aikaa kesään vielä.
Toukokuun lopussa kuskasin nuo kasvit mökille autolla ja laitoin kasvihuoneeseen samoille paikoille Autopottialustoihin, kuin edellisenä kesänäkin.

Olen niistä saanut kesäkuun lopulta asti sopivasti yksittäisiä podeja syötäväksi ja poimin viime viikolla kypsiä ~1kg verran. Jäljellä on vielä puolikypsinä arviolta vähän reilummin eli jopa 2kg. Peruvian Giallo Arancio [ei kovin hyvä] tuotti eniten; Aji Cristal sopivasti ja Blondie aika vähän, mutta tulisuus huomioiden ihan tarpeeksi: Blondie on nyt niin tulinen ja maistuukin jotenkin habanerolle, että epäilen jotain risteytymää tai mutaatiota Provadon, Baygonin ja hikoilevan homesienen vaikutuksesta ...  ;)

Tän vuoden uusista kasveista ei tullut oikein mitään ...  :-[
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

Jalapeenonsyöjä

Otin lemon dropista siemeniä niin kasvaako niistä seuraavassa sukupolvessa samanlaisia? Vai otinko turhaan?

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: Jalapeenonsyöjä - elokuu 21, 2016, 16:45:34 ip
Otin lemon dropista siemeniä niin kasvaako niistä seuraavassa sukupolvessa samanlaisia? Vai otinko turhaan?


Kasvaa, jos ei ole päässyt muiden kanssa risteytymään kuluneella kaudella = kukkinut eri aikaan kuin muut chilit tai riittävän erillään ollut.

Muutoin voi joskus vivahteitakin tulla Lemon Droppiin...
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

chipe

Mitäs raati on muuten mieltä Heinän Penan tämänvuotisista ainakin itselleni uutuushaboista eli Habanero Big Sunista (300 000 SHU) ja Tasmanian Habanerosta (400 000 SHU)?

Laittelin noita juuri pizzan päälle, toisen puolen Big Sunia ja toisen Nagalla terästettyä Tasmanian habaa. Tuo Big Sun oli omaan makuun todella brutaalin tulinen ja häijy. Suu tulessa, nenä valui, oli pakko pitää paussi ennenkuin kävin pelokkain mielin numeroiden valossa tulisemman puolen kimppuun. Yllättäin se ei ollut likimainkaan yhtä tulinen vaan edelliseen verrattuna ihan miellyttävä, vaikka suu olikin vielä Big Sunin raatelema.

Paljaaltaan maistetut palaset tuotti saman tuloksen eli Big Sun ei kaikessa häijyydessään meikäläisen kasvatuslistalle pääse mutta tuo Tasmanian oli ihan hyvä.

chiliyo

Laitoin nyt ensimmäisen taimen kookosmultaan, kysymys kuuluu kuinka usein on hyvä kastella ja laitetaanko bio-grow ravinnetta suoraan multaan vai kasteluveden sekaan?

:chili:

sorrii

Bio-lannoite ei käy kookokseen, vaan vesiviljelyravinteet tai kookokselle vartavasten kehitetyt.
Lannoitteet sekoitetaan aina kasteluveteen, paitsi jotkut rakeet joita levitetään maahan..
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

MRgreen

Vaikuttaako kasvin trimmaaminen (isompien lehtien karsinta) jotenkin negatiivisesti nuppujen muodostumiseen ja kukinnan alkamiseen? N. 30X40X40 cm Lemon Droppi on tupaten täynnä nuppuja ja haluaisin vähän trimmailla jotta saisi paremmin tuettua naruilla. Muutenkin saisi paremmin selkoa siitä, mitä rakkaalle tapahtuu.

Catnippi

Mistäköhän voisi johtua marjojen kuivuminen ollessaan vielä puskassa kiinni? Ainakin Omnicolorilla esiintyy tällaista, ja kuivuvat marjat ovat pääasiassa kypsiä tai melkein kypsiä, eli jotain kelta-oranssi-punaisia.