Aloittelijoiden chilikysymykset. Kysy täällä ensin!

Aloittaja Kärsä Babar, maaliskuu 14, 2009, 10:13:47 ap

« edellinen - seuraava »

ARvngr

Nyt on vähän ongelmia matikan kanssa. Jos teen Puutarhan kesästä stokkiliuoksen jota otetaan litraan vettä 0,5 desiä, niin montako grammaa/ml ravinnetta pitäisi olla puolen litran pullossa?

Chilivaari

Saattoi muuten olla niin, että se sakkaantuu vähitellen stokkiliuoksena. Se on niin helppo sekoittaa jauheena suoraan kastelukannuun ja se liukenee saman tien jopa sekoittelematta, että en näe puuhassa mieltä. Eikös nesteen mittaaminen ole hankalampaakin?

Keittiövälineistä etsit muovisen maustemitan, 1ml ja litran lannoitteet on siinä.

ARvngr

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - helmikuu 13, 2010, 16:45:38 ip
Saattoi muuten olla niin, että se sakkaantuu vähitellen stokkiliuoksena. Se on niin helppo sekoittaa jauheena suoraan kastelukannuun ja se liukenee saman tien jopa sekoittelematta, että en näe puuhassa mieltä. Eikös nesteen mittaaminen ole hankalampaakin?

Keittiövälineistä etsit muovisen maustemitan, 1ml ja litran lannoitteet on siinä.
Siinä mielessä ajattelin hommat olevan helpompaa, kun olisi pH:n saanut säädettyä samaan liuokseen. Ei olisi tarvinnut kuin ottaa tietty määrä liuosta ja lisätä veteen niin on ravinteet ja pH:t kohdallaan. Eikö sakkaantumisen voi hoitaa niin, että sekoittaa liuosta ennen käyttöä?

ddog

Minkä ikäisenä chilit yleensä alkavat kukkimaan?

MaXXer

Lainaus käyttäjältä: ddog - helmikuu 14, 2010, 23:39:57 ip
Minkä ikäisenä chilit yleensä alkavat kukkimaan?


Riippunee aika paljon lajikkeesta ja muistakin tekijöistä, mutta itselläni ainakin Bolivian Rainbow alkoi tekemään nuppuja aika tasan 2kk iässä, kukkia niistä avautui pari viikkoa myöhemmin ja muutamia päiviä myöhemmin alkoi jo podeja kasvattelemaan.
Bell Pepper-paprika alkoi kukkimisen vuorostaan 3-4kk välillä, tosin oli vähemmällä valolla kuin tämä BR.

Chillix

Ilmapumpuista ja vesiviljelystä...onko pumpun pakko olla päällä 24/7? Entä jos ei, niin mikä riittää? Entä ravinteet? Mikä ero multakasvatukseen? Mikä tuo optimaali pH on? ...ja miksi pH on vesiviljelyssä niin tärkeää? Kuinka usein vedet pitäis vaihtaa? Entä sora? Tnx.  :D
∞ Deus est vis mea ∞

wille

Lainaus käyttäjältä: Chillix - helmikuu 15, 2010, 15:59:06 ip
Ilmapumpuista ja vesiviljelystä...onko pumpun pakko olla päällä 24/7? Entä jos ei, niin mikä riittää? Entä ravinteet? Mikä ero multakasvatukseen? Mikä tuo optimaali pH on? ...ja miksi pH on vesiviljelyssä niin tärkeää? Kuinka usein vedet pitäis vaihtaa? Entä sora? Tnx.  :D

Mulla on Waterfarmin pumppu päällä miten sattuu. Aamulla laitan jos muistan, illalla sammutan jos muista jne...  ;) Pitkäänkin pärjäävät kyllä ilmankin, mutta juuret alkavat voimaan huonosti melko nopeasti. Eli ei tartte pöristä yötäpäivää.

Ravinteena olen käyttänyt GHE:n Flora TriPackia. Ihan pätevä ja riittoisa, mutta kolmen eri litkun kanssa pelaaminen on joskus aika rasittavaa. Joku täällä mainitsi että jopa Puutarhan Kesä toimisi hydrossa(!!). Siitä en mene valalle, mutta kokeilun arvoinen idea kuitenkin.

Ero multaviljelyyn on melkoinen. Kasvu on huomattavasti nopeampaa ja lannoitteita (ja sitä pH:ta) on helpompi kontrolloida kuin mullassa. Satoakin on tullut ihan mukavasti vesiviljelyllä.

Optimi-pH taitaa olla semmoinen 6-7. En ole kyllä itse jaksanut sitä enään alkuaikojen jälkeen mittailla ja ainakin edesmennyt lemon drop toimi ihan kivasti, vähemmälläkin kemistintyöllä. En ole tohon ph:n vaikutukseen pahemmin paneutunutkaan. Kait se osaltaan auttaa ravinteiden imeytymistä ja auttaa juuria pysymään terveempinä. kokeneemmat vesifarmarit kertokoot tästä faktoja.

Vesiä olen vaihtanut "tarpeen mukaan", eli silloin kun näytäisi liuos lähentelevän loppuaan.

Soraa ei juurikaan pääse vaihtelemaan, sillä kasvi kasvattaa juurensa siihen kiinni aika tehokkaasti. Nyt kun poistin oman lemon droppin muonavahvuudesta, ajattelin irrotella tuon juuripaakun ja pesaista sorat seuraavaa kasvia varten.

Tuolta edistyneemmältä puolelta kannatta lueskella "miten vesiviljellä"-ketjua. Sieltä löytyy melkoisesti vähän perinpohjaisempaakin tietoa.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chillix

Eli toisinsanoen jos ei kiinnosta hienosäätää sen enempää peehoiden sun muiden kanssa, niin vois periaatteessa lykätä yhden kasveistaan sankoon reikäruukkuun sorineen, puutarhan kesät (joita on valmiiks kaapissa) ja ilmapumppu perään ja kattoo miten käy?

Juup, yritin sieltäkin haeskella, mut ei tuntunu löytyvän selvää selitystä sille _miksi_ pH-kikkailu on niin tärkeetä - tai ainakin siltä se vaikuttaa. Mutta ilmeisesti voin jättää kikkailematta, eikä se silti ole välttämättä kasvin kuolemantuomio..
∞ Deus est vis mea ∞

Kärsä Babar

Voi jättää kikkailematta jos ei halua.
Jos ilmapumpulla hapetat niin pidä se 24/7 päällä.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Linda

Siirtelin tuossa just itäneitä chilejä noista pikkulokeroista vähä isompiin kippoihin, kun alkaa osalla tuo minikasvarin katto tulla vastaan. Tuli siinä mieleen, että kumpi mahtaa olla parempi vaihtoehto chilien kannalta:

a) siirtää taimi kerralla reilun kokoiseen astiaan?

vaiko

b) taimen kasvun mukaan kasvattaa myös astiaa?

Käytännöllisempää on varmasti se, että laittaa taimen kerralla isoon astiaan, ei sitten tarvitse vähän väliä pelleillä mullanvaihtojen kanssa. Toisaalta taas vois kuvitella, että jos sen pienen taimen lykkää kovin isoon astiaan, hidastuuko kasvu kovastikin sen ajaksi, että kasvi lykkää ensin purkin täyteen juuria ja alkaa sitten vasta keskittyä kasvattamaan korkeutta jne.? :)
The fact that no one understands you
doesn't make you an artist...

Rankkapanda

Viime kesänä kokeilin muutamalla taimella ja kasvu oli hidasta PITKÄÄN, mutta sitten pyrähtivät. Suosittelen pikkuhiljaa vaihtelemaan purkkeja, koska on turhauttavaa odotella kuukauden päivät ilman mitään kehitystä...

Linda

Jep, itellä aika pitkälti sama homma parin Nagan kanssa. Siirsin ne ehkä vähän turhan pieninä vähän turhan isoihin astioihin. Ovat noissa ruukuissa olleet vaikka kuinka kauan ja nyt ovat vasta alkaneet kasvaa pituutta ja leveyttä :) Oon vaan tuolta päiväkirjoista kattonu, että aika monet on laittanu ihan pienet taimet isoihin ruukkuihin ja rupesin miettimään, että onko sillä loppupeleissä millanen vaikutus :)
The fact that no one understands you
doesn't make you an artist...

ddog

Ei kai se ruukun koko loppupeleissä siihen kasvunopeuteen vaikuta niin kauan kun ruukku ei ole liian pieni. Mun tajuntaan ei mahdu, miksi se haluaisi ensin kasvattaa ruukun täyteen juuria ennen kuin kasvattaa vartta ja lehtiä. Luonnossa ei ole mitään reunoja kasvualustassa, ja kasvavat silti yhtä aikaa maan alla ja pinnalla. Luulen että enemmän vaikuttaa ihan vaan se että kasviparka on revitty pois ruukustaan, juuriin kajottu ja sen jälkeen laitettu uuteen ruukkuun, ja uuden ruukun olosuhteiden mukaan lähtee kasvamaan lisää. Huono/liian tiivis multa ja kasvaa hitaasti, hyvissä oloissa nopeammin. Voin kyllä olla totaalisen väärässäkin...

Linda

Niin no tuota mä tässä mietinkin, kun omalla kohdalla samantien isoon ruukkuun laitettujen taimien kasvu on ollu tooodella hidasta, kun taas ne, jotka on pikkuhiljaa siiretty isompiin ruukkuihin, ovat kasvaneet korkeammiksi ja tuuheammiksi paljon nopeammin. :) Kiinnostais nimenomaan tietää miten muut tekee ja millä lopputuloksilla :)
The fact that no one understands you
doesn't make you an artist...

Chillix

Lainaus käyttäjältä: ddog - helmikuu 16, 2010, 15:33:52 ip
Mun tajuntaan ei mahdu, miksi se haluaisi ensin kasvattaa ruukun täyteen juuria ennen kuin kasvattaa vartta ja lehtiä. Luonnossa ei ole mitään reunoja kasvualustassa, ja kasvavat silti yhtä aikaa maan alla ja pinnalla.


Oon useempaan otteeseen lukenu eri lähteistä, että kasvaa nopeemmin kun istuttaa pieneen ja pikkuhiljaa siirtelee aina isompaan. Jopa suositeltavaa siten. Toki on rasittavaa, mutta käytännössä moneen kertaan koettu, että puska kasvaa ripeemmin. Varsinkin siinä vaiheessa kun nimenomaan _on_ kasvattanut ruukun ensin täyteen juuria ja kun lykkäät uuteen ruukkuun, jossa enemmän tilaa, se innostuu kasvamaan hurjasti. Olisko jotain tekemistä sen kanssa, että isossa ruukussa se kasvattelee ensin suhteettoman paljon juuristoa, johon menee tietty energiaa, jollon ite kasvin on mahdotonta kasvaa samaa vauhtia. Muistaakseni minkä tahansa kasvin kasvu menee juurikin noin, eli eri aikaa kasvaa joko juuret tai maanpäällinen osa ja kun isossa ruukussa sitä tilaa löytyy, niin kasvi ilmeisesti iloisena kasvattelee niitä juuria ensin melko pitkään.
∞ Deus est vis mea ∞

hoffi

Väittävät myösen että ei ole juuristo / muu kasvi niin altis sitten taudeille jos "juuret hallitsee multaa" elikkäs ei liian isossa astiassa ole. Sitten taas jos joutuu lähtemään muutamaksi päiväksi pois niin ettei kastella voi, niin kyllähän se iso multamäärä kosteutta paremmin säilyttää kuin pieni...

Kaltsu

Mistäs porukka on ostanut kukkakeppejä? Minkälaiset olisi käytännössä hyviä? Alkais tuo Championi tartteen tuentaa. Olen nähnyt myös jonkinlaisia naruvirityksiä. Mites ne on ruukattu laittaa?
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

TunturiTiger

Itse keräsin muutamia raketin varsia uudenvuodenpäivänä.

waikku

Myös hyvä keino jos vaan löytyy paikallisesta rautakaupasta. Eli yleensä niillä on myynnissä ns.mökkilistoja eli 2-laadun puutavaraa pyöreetä,neliötä ja no mitä siellä nyt kaikkee onkaan.

Kpl pyörii varmaankin 1-3e kpl ja pituutta 2-2.5m ja halkaisija tollasta 10mm luokkaa.

Eli pysyy pystyssä ihan hyvin. Tosta vaan katkomaan sopivan kokosta tikkua

hoffi

Puukko käteen ja puistoon tahi merenrantaan ettimään nättejä risuja mistä kuoret on lähteny, kestävä ja kaunis ratkaisu. Tuo on siis hyvinkin taloudedllinen ja toimiva ratkaisu niille alle puolen metrin puskille. Ja jos tahtoo vielä silmälle sopivampaa ni Robin Hood / muut halpakaupat tarjoo ihan tyylikkäitä ja edullisia muovisia ratkaisuja.