tammikuu 08, 2025, 22:22:16 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Leppäkertut kirvojen kimppuun?

Aloittaja Hessu, lokakuu 21, 2002, 08:48:37 ap

« edellinen - seuraava »

Hessu

Huomasin tuossa pari viikkoa sitten, että olivat pienet kirvat löytäneet tiensä meikäläisen chilien kimppuun. Ensin niitä löytyi syksyllä pihalta tuotujen Cayennejen yläosista. En olisi varmaan huomannutkaan, mutta ne parveilivat lehtien varsissa, eivätkä niiden alapuolella. Heitin kukkaset takaisin pihalle (pakkasta yöllä melkein 10 astetta) koska ne eivät olleet mitenkään arvokkaita tai edes nätin näköisiä. Parin päivän päästä alkoi elämää olla myös nuoremmissa taimissa (Bolivian Rainbow, Bird's Eye Baby jne.), samalla muutama isompi Annuumi rypistelee lehtiään, vaikka mitään syytä en ole löytänyt.

Raidaaminen ei kuulemma ole oikein suosiossa, eikä 50:n kipon kuljettaminen mäntysuopaetikkapesussa ja suihkussa kiinnosta ihan vielä tässä vaiheessa. Onko joku saanut leppäkerttuja viihtymään sisätiloissa kirvoja saalistamassa? Ajattelin lähinnä, että lentääkö leppis pois heti tilaisuuden tullen tai kuoleeko se, jos kirvoja ei ole riittävästi? Mistäköhän semmoisia otuksia edes saa tähän vuodenaikaan...

mitjo

jaa,a...kyllä sen tai niiden pitäisi toimia ihan kiitettävästi vaikka en itse ole kokeillut....mutta siitä mistä niitä saa tähän vuoden aikaan minulla ei ole mitään tietoa...tuskin mistään.

Janne

Leppiksistä en tiedä, mutta luomuviljelijät käyttävät vihannespunkkeja syöviä petopunkkeja (ja muitakin hyödyllisiä öttiäisiä). En tiedä tästä vuodenajasta, mutta kasvukautena kuulemma toimitukset tulevat Suomeen kerran viikossa hollannista.
Mikäli niitä saa järkevinä "annoksina", olen ajatellut ensi keväänä kokeilla. Tästähän voisi kehittää kesän chilimiittiin vaikka kimppatilauksen, jos ovat kohtuuhintaisia. Ainakin kasvihuoneissa lienevät varsin ehdottomia tuholaistorjujia.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Rysty

Olin töissä kasvihuoneilla aika monta kesää ja siellä todellakin käytettiin noita petopunkkeja. Voisikin kävästä entisessä kesäduunissa kyselemässä josko sitä kautta saisi hieman tietoa elukoista.

Hessu

Juuri kun olin päässyt puhumasta muutamasta kirvasta, niin aloin katsella kukkasia tänään auringonpaisteessa ja löytyihän niitä, nimittäin vihannespunkkeja :( Monen Annuumin lehtien alapinnalla oli vilkasta elämää ja pienenpientä seitin alkua lehtien suonten vieressä. Kiikutinpa kiireesti kaikki chilini suihkuun ja sumuttelin yltä päältä suopavedellä jossa oli liuotettuna muurahais-baygon -jauhetta. Saa nähdä mitä tästä seuraa... Pitäsikö uusia tämä käsittely vielä uudestaan vai antaa pelkkä vesisuihku? Joukossa on myös pieniä taimia, jotka käsittelin kaiken varalta. Kyselin myös sähköpostitse niitä petohyönteisiä eräästä firmasta, katsotaan mitä vastaavat.

Strode

Mäntysuopa on biologinen torjuntakeino ja näin ollen siitä ei ole haittaa kasville. Monet tekevät reilusti vahvempaa seosta kuin mitä mäntysuopapurkissa neuvotaan. Tällöin on muistettava, että sen pois huuhtominen tunnin-parin päästä on tärkeää. Punkkien ja kirvojen pitäisi tukehtua tällaisessa käsittelyssä.

Muniin mäntysuopa ei tehoa, joten joudut uusimaan käsittelyn myöhemmin. Itse käyttäisin parin viikon aikana esim. joka kolmas päivä chilit suihkussa. Tosin 50 (hieno määrä!) ruukun kanssa tämä ei kovin paljoa houkuttelisi, mutta ei kannata jättää hommaa puolitiehen.

JyriT

Itselläni kirvat iskivät mansikan taimiin oikein joukolla. Omituisinta tässä oli se että pihalla ei näkynyt yhtään ötökkää, mutta annas kun toi puskan sisälle niin parin viikon päästä rupesi kuhina käymään. Niitä oli pitkin varsia varmaan legioonallinen ;) suhautin sitä kiukkusinta raidia niskaan ja punkit kyllä lähti, mutta niin myös mansikat. En suosittele. Chileihin nuo pirulaiset eivät onneksi tarttuneet.
Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **

jossu

Huomasin chili-puskissani n.viikko sitten noita niin ihania ja kaivattuja punkkeja. Suhautin kasvit läpi Substralin torjunta-aineella joka selosteen mukaan "tehoaa kärpäsiin ja muihin lentäviin hyönteisiin, kovakuoriaisiin, syöpäläisiin ym. pinnoilla liikkuviin hyönteisaikuisiin ja -toukkiin, esim. riisihäröön, jauhopukkiin, torakkaan, turkiskuoriaisiin, luteisiin, sokeritoukkaan ja muurahaisiin sekä vihannespunkkiin ja lehti- sekä kilpikirvoihin". Chilit eivät näyttäneet tykkäävän huonoa eikä öttiäisiäkään ole näkynyt. En sitten tiedä kuinka myrkkyä tuote on, varoajaksi ilmoitetaan tillille ja persilijalle 7 vrk ja muille kasveille 1 vrk.

Tyräkki

Ötököitä

Sitä on sitten tullut hankittua muutamia tuhansia kotieläimiä meidänkin perheeseen. Tuossa chilitorion loisteessa kun ovat samassa ruukussa paistatellut päivää nuo ulkoa sisään evakuoidut habanerot, orange ja caribbean red. Noiden suunnilleen metristen "serkusten" lisäksi ovat siinä päivettäneet itseään myös kaksi Tanjan siemenestä istuttamaa 25cm korkeaa appelsiinintainta, jotka niin ikään tuotiin ulkoa sisään kun alkoi pakastaa.

Tuossa reilu viikko sitten huomasin aplareissa kirvoja. Rynräsin oitis paikalliseen K- "ihan mitä vaan kauppaan" ja ostin biokilliä ja mäntysuopaa. Spreiasin taistelukaasut epäinhimillisen vihollisen niskaan  ja katselin mielipuolisesti hihitellen kun tuonen viikate niitti satoaan. Seuraavana päivänä vielä uusin offensiivin, ja sitten näyttikin olevan kovin hiljaista sillä rintamalla, kunnes...

Toissapäivänä havahduin siihen, että niin haboja kuin aplareitakin peitti kauttaaltaan harmaanvihreä puuro. Niitä pelsebuubin kätyreitä oli varmaankin tuhansia imemässä elinnesteitä chilitorion kaikista asukeista. Pahoilla mielin noukin kiireesti kaikki 54 punaista ja 28 oranssia marjaa pois "sodan jaloista". Aloitin biokillillä ja jatkoin mäntysuovalla. Muutaman tunnin päästä huuhtelu ja vielä raidia uskonvahvistukseksi. Tämän jälkeen näyttikin vihollinen siirtyneen koko vahvuudessaan ns. taivaallisiin sotajoukkoihin, ja taputtelinkin kaksin käsin itseäni olalle ripeän ja riittävän massiivisen kemiallisen iskun toimeenpanosta.

Eilen illalla sitten tyrmistyksekseni havaitsin niitä pirulaisia taas samojen kasvien kimpussa. Kello oli jo paljon, joten tyydyin tuuttaamaan raid/biokill koktailia niiden silmille. Joten kertokaapa nyt hyvät ihmiset, jotta mistä lemmosta niitä öttiäisiä aina vain sikiää? Minulla on samassa huoneessa (toistaiseksi puhtaina) puoli tusinaa muuta komeaa chiliä, joten arvannette mitä nyt pelkään. Varsinkin kun noihin ei näytä mitkään myrkytkään enää tepsivän. Jos jollain on vielä antaa aseteknisiä tai strategisia neuvoja tähän taisteluun, niin olisin kiitollinen. Muussa tapauksessa siirryn käyttämään puhalluslamppua. Vanhana panostajana saattaa kyseeseen tulla myös dynamiitti

ps: Kai nuo nyt sitten kirvoja ovat? N.1-2mm pitkiä, vihreitä ja siivekkäitä otuksia jotka (kaikesta päätellen) imevät kasvien nesteitä.

:angry:  :angry:  

Aji Inferno

Niin, mistä sikiävät nuo paholaisen pienet kätyrit, enpä itsekään tiedä... Mutta oma kokemukseni on se, etteivät ne tosiaan millään ystävällisillä tempuilla katoa tai pysy edes kurissa. Ainoa tietämäni täystuho-aine taitaakin olla Baygon. Sen jäljiltä eivät punkit eivätkä kirvat vähään aikaan ole mellastaneet. Ikävänä puolena tietysti se, ettei tuon jäljiltä voi hedelmiäkään vähään aikaan syödä - jos ollenkaan. Mutta hätätilassa Baygon kyllä on hyvä "ydinasepelote"...

Tyräkki

:angry: Eipä nitistyneet kirput vaikka kahdesti sumuttelin viikon kuurin suopaa, raidia ja biokilliä. Nyt noista myrkytyksistä rohkaistuneina perustivat chileihini siirtokuntansa sitten vielä punkitkin. Kannanko ulos, vai leikkaanko alas kun eivät myrkyistä tokene? :(

Aji Inferno

Työläs mutta yleensä toimiva tapa on kylvettää kasvit kokonaan niin että ötökät hukkuvat... Sen jälkeen kun vielä myrkyttää mullan ja lehdet Baygonilla, kestää taas aikansa ennen kuin sama rumba alkaa... Ei silti, kyllä ongelman saa pidettyä aika kurissa jo silläkin että nyppii pahiten saastuneet lehdet pois ja suojelee uusia ja terveitä lehtiä noilla erinäisillä liemillä mäntysuovasta myrkkyihin, mitä kukin sitten käyttää.

Suntio

Tieteen Kuvalehdestä löyty mielenkiintoinen uutisen poikanen. "Thaimaalainen Saranyou Punyaratanabunbhu on kehittänyt tietokoneohjelman karkottamaan ötökät ja rotat. Ilmaiseksi Internetistä ladattava Antimal 2.0 saa tietokoneen kaiuttimet suoltamaan eritaajuuksisia ääniä, jotka karkottavat keskimäärin 80-90 prosenttia hyttysistä, torakoista ja rotista."

Mahtaisikohan tuo toimia myös chiliä vaivaaviin ötököihin.. epätoivoisimmat kokeilkoot.

Tyräkki

Pakon edessä lähti sitten ulos lähes koko chiliviidakkoni. Jätin vain pari pientä sateenkaarta. Tämä siksi, etten saanut ötököitä kokonaan hävitettyä, ja kohta pitää alkaa kasvattamaan taimiakin kasvariin ensi kesäksi. Toivon siis saavani kirvat ja punkit kokonaan hävitetyksi taloudesta ennen sitä, kun taimien kasvatuskin tapahtuu samassa huoneessa josta juuri vein niitä ötököityneitä puskia ulos. Harmittaa vietävästi moisten loisien puuttuminen kasvatusharrastukseeni. Suruani tosin hiukan lievittää mielikuva niistä tuhansista ötököistä pakkasen armoilla.

Aji Inferno

Kokeilen juuri kyseenalaista menetelmää... Nimittäin Substralin hyönteistikkuja, joiden pitäisi kyllästää kasvit ötököille myrkyllisiksi. Ja ihmisille, samoin... Capsicumeille noita ei suositella vahingoittumisvaaran takia. Laitoin pahiten ötököistyneille, ilman hedelmiä oleville kasveilleni noita kokeeksi. Toistaiseksi kaikki hyvin.

Suntio

Eivät chilit näyttäneet huonoa tykkäävän noista myrkkytikuista. Kokeilin niitä loppukesästä habanerojani (tai ainakin kasvattajaa.. habanerot eivät näyttäneet kovin kärsiviltä) vaivanneisiin mullan seassa möyriviin toukkiin. Satoakin tuli vähän, enkä tietääkseni ole vielä saanut vakavia maksa/munuais vaurioita, ja jos olen, niin ne tuskin johtuvat myrkkytikuista. Eli ei niistä pitäis paketin varoituksista huolimatta chileille haittaa olevan. Tietysti on varmaan ihan tervettä odottaa pari kuukautta (paketissa vaikutus ajaksi mainittiin muistaakseni 6 viikkoa) tikkujen "asentamisesta", ennen kuin syö puskasta mitään.
Toisaalta taas.. nyt talvella vaivana ovat olleet pienet lentävät ötökät (jotka tosin eivät näytä chilejä pahemmin häiritsevän), jotka ovat ilmeisesti turvesääskiä. Turvesääskiksi niitä ainakin taimi, mansikka, mesimarja, ja tiesmikälie viljelystä pitävä enoni väitti. Se selittäisikin paljon, sillä viimekesän työpaikalla (viinatehtaan turvevoimalaitoksella) niitä oli jumalattomasti.
Eli siis.. eivät myrkkytikut tappaneet chilejä, eivätkä toukkia. Toivottavasti punkkien & kirvojen kanssa käy toisin.

Aji Inferno

Ehkeivät ne tikut tepsi mullan seassa oleileviin ötököihin, vaan ainoastaan kasvin lehtiä syöviin riiviöihin... Jotenkin ymmärsin toimintaperiaatteen sen suuntaiseksi että myrkky imeytyy lehtiin. Vielä paha sanoa muuta kuin että viikon jälkeen kasvit näyttävät olevan ok.

Fatalii

Mullastahan nuo ötökät tulevat pääosin, myös kaupan mullasta, yllättävän paljon elämää niissä on.
Lisäksi monet talvehtivat talon rakenteissa ja ilahtuvat varmasti otollisista kasvi+kuumuus+kosteus olosuhteista.

Itselläni paras torjuntakeino ötököitä vastaan on ollut ENNALTAEHKÄISY.
Toimii varsin hyvin ainakin punkkeja vastaan, ei ole nyt vähään aikaan muitakaan näkynyt, ihme kyllä.

Kaksi hyvää keinoa:

1.
valitse lajit jotka kestää talvisia olosuhteita ja ötököitä parhaiten (useimmiten muita kun lähikaupasta löytyviä annuumeja)

2. Pudota lämpötila niin alas kuin mahdollista, ainakaan punkit eivät viihdy kylmässä ja kosteassa, sen sijaan lämmin ja kostea on niille ihanteellinen elinympäristö.
Eli lämpöpatterit pois päältä chilihuoneesta ja suihkuttelua USEIN, mieluiten aamuisin ja päivisin.

Kaikista ötököistä olen päässyt eroon suopaamalla ja suihkuttamalla kasvit suihkussa (KUNNOLLA) + raidaamalla koko huoneen niin etten suihkuta suoraan kasveihin (multaan kannattanee roiskasta vähän), vaan tyhjennän isohkon pullon raidia tms ympäri huonetta niin että on sakeata myrkystä, tämän jälkeen annan vaikuttaa 10-30min ja tuuletan oikein kunnolla.

Kyllähän tuossa vk-loppu vierähtää kun kasveja on likemmäks 100, mutta kun sen tekee kerran niin saa yleensä olla rauhassa vähän aikaa ötököiltä.

em. myrkytys ja suopaus tehonnut: ripsiäisiin, kirvoihin ja vihannespunkkeihin ja mullassa möyryäviin juuria syöviin matoihin. vihannespunkkejen kohdalla joutuu joskus uusimaan käsittelyn moneen kertaan, mutta kyllä niistäkin pääsee eroon kokonaan (ainakin melkein).

Kasveja kannattaa tarkkailla usein jotta huomaa ajoissa hyökkäyksen, ötökät iskevät useimmiten yllättäen... suurin riski on tosiaan ulkoatuotujen kasvien kanssa, itse suopaan ja raidaan koko huoneen kun siirrän kasvit parvekkeelta ja kasvihuoneesta sisätiloihin, tepsii.

Kirvoista: aina on olemassa "äitikirva" joka monii uusia kirvoja tolkutonta tahtia, sen tappamalla uusia ei enää tule, voihan noita tulla varmaan muutamiakin sisälle munimaan, mutta tuo tieto helpotti ainakin itseäni paljon.
"Peruskirvat" eivät ole siis kykeneväisiä lisääntymään.

tässä vieläkin odotellaan tulevaa ötökkähyökkäystä... valmistautuneena tosin.

Onnea talvikasvatuksen kanssa :)
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Tyräkki

Koko kasvi ruukkuineen muovisäkkiin ja sumutetta perään. Muutaman tunnin kuluttua kortsu pois ja katso, "kotieläimet" ovat vainajia kaikki tyynni :D

Toimii varmaankin sata kertaa paremmin kuin avosumutus. Ei tietystikään kovin käytännöllinen jos kasveja on kymmenittäin.

Baycon on minunkin kokemukseni mukaan varsin tömäkkää kamaa, ainakin raidiin verrattuna.

Tyräkki

Harmagedonin torviko törähtelee?

Nyt aamulla huomasin, että toinen lemon drop kasvarissa on vihreänään kirjoja. Siis yläosiltaan aivan paksun kerroksen peittämä. Muissakin chileissä/paprikoissa näkyy siellä täällä samoja pirulaisia. Onko kellään tiedossa konstia jolla niitä vastaan soditaan viidakontiheässä kasvarissa jossa kaikki kasvit juuri duunaavat syötävää satoa? Löytyykö mitään "turvamyrkkyä" tms. ruiskutetta jolla niitä voisi nitistää, vai täytyykö vain nostaa kädet pystyyn ja katsella kun ne epäluomat imuttavat kasvini kuiviin? Kun ei niitä leppäkerttujakaan näköjään löydy mistään muutamaan enempää.