tammikuu 10, 2025, 19:45:55 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


PP:n ensimmäinen kausi

Aloittaja PP, huhtikuu 03, 2010, 17:48:44 ip

« edellinen - seuraava »

Tomppa

sitä vähän arvelinkin  8)

hyvä kun toimii nyt kunnolla.

PP

Kasvarissakin alkaa olla syksy. Kypsyminen etenee mutta hitaasti. Lämpötila olisi ihan eri luokkaa, jos paistaisi edes vähän. Kypsytän kasvarissa vielä viikon verran ja katson tilannetta uudelleen.

Mullassa kasvanut Bishops crown. Podeja on mukavasti, mutta osa täysin vihreitä ja lehdet tippuu kohta.



Ebbissä kypsiä on enemmän, mutta vihreitä riittää täälläkin. Yleisesti ottaen ebbikasvit on vihreämpiä ja pukkaa vielä uuttakin kasvua vaikka typpeä ei ole ollut saatavilla yli kuukauteen. Tankeissa on vieläkin Ripenit, reilusti laimentuneina tosin.



Aji cirstalit on lähinnä lehdettömiä rankoja. Lähtee ensimmäisenä pihalle.



Pink haba kypsyy yllättävän hyvin. Olisin luullut, että lämmöstä tykkäävänä tämä pysäyttäisi kypsymisen ensimmäisenä. Makuun en ole vielä ihan tottunut. Ei ole pahaa, mutta niin erilaista kuin muut, että vaatii totuttelua. Täytyy kokeilla jauheena.


PP

Aika menee niin ettei meinaa ehtiä käsitellä pientäkään satoa. Jotain on sentään tullut tehtyä. Alla podeja reilun viikon takaa, noista meni pääosa säilykkeiksi ja loput kuivuriin. Kasvarissa olisi taas reilusti Pink habaa ja muutakin kypsänä. Taitaakin sitten olla tämän vuoden viimeinen sadonkorjuu kun ehdin viikonloppuna kasvariin.



Tässä tähän mennessä syntyneet säilykkeet. Sitruuna-Lemon drop hilloa tuli reilu kilo. Hillo jäi liian löysäksni, mutta maku on kohdallaan. Oikein hyvä sitruuna maku ja poltetta sen verran, että pitäisi sopia vähän kokemattomillekin. Muissa purkeissa on Lemon droppia, Aji cristalia, Bishops crownia kahden edellisen kanssa sekaisin sekä Penalta tilattua Jalapenoa ja Bubbaa. Pääosin Meiran vihannessäilöntäsekoituksella tehtyjä, mutta myös muutama oma seos, johon meni etikkaa, vettä, sokeria, pippuria ja valkosipulijauhetta.



Kuivattua chiliä on sekä savulla, että ilman. Niistä kuvia sitten kun saan jauhettua. Kylmäsavulihasta tuli muuten pari viikkoa sitten aivain loistavaa.

PP

Viimeinkin pientä päivitystä. Kuukauden takaa oli jäänyt satokuva linkittämättä, tässä se.



Aika on ollut kortilla ja kasvarikausi venyi turhan pitkäksi. Eilen sain sitten viimeinkin kasvit kumoon ja podit talteen. Tuloksena 2,7 kg Lemon droppia ja Bishops crownia, joista puolet tai yli toki raakaa. En olisi uskonut kesällä, että kypsiä podeja tulee vielä lokakuun lopussakin läjäpäin. Kasvarissa oli tietysti lämmitys, mikä ei taatusti tule ihan halvaksi. :(

PP

marraskuu 01, 2010, 22:03:26 ip #144 Viimeisin muokkaus: marraskuu 01, 2010, 22:06:40 ip käyttäjältä PP
Eilinen kasa. Raakoja tai vähän vihreitä on ennemmän kuin kypsiä. Laitoin hyllyn päälle lämpimään kypsymään ja muutaman omenan seuraksi. Joku täällä väitti, että omenoiden tuottama etyleeni nopeuttaisi kypsymistä.



Ensi kautta olen vähän miettynyt. Tarkoitus on lisätä lajikemäärää, mutta pitää kasvimäärä kohtuullisena eli maks. 20 kpl. Tänä vuonna oli turhan vähän lajikkeita ja osaa liian monta kasvia/lajike. Alustavaa listaa:

Annuumeja:
Mirasol, Cascabel, Chilaca tai muita meksikolaisia mietoja annuumeja 2-3 lajiketta
suippopaprika
Jalapeño DRH-7400

Baccatumeja:
Aji cristal
Lemon drop
Bishops crown

Chinensejä:
Pink Habanero
Orange habanero (mahdollisimman alkuperäinen)
ehkä Naga tai muu tappotulinen

Pubescenseja:
PI-585273 (on jo siemenet)
1-2 kpl muita ei tulisimpia rocotoja

Saa suositella noita meksikolaisia ja pubeja.

Ryhis

Hyvännäköistä settiä. Komea satokuva! Omenat kyllä jeesaavat.

Jos haluat extravaganttia chinenseä niin voin postittaa PI: 281429n siemeniä. Maku ja polte olivat mitä mainioimmat, itse tein levitettä leivälle sotkemalla em. chiliä voihin. Sitäpaitsi tuo kasvaa aika mainiosti, ei tunnu olevan yhtä kranttu kuin muut chinenseni.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

PP

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - marraskuu 02, 2010, 10:42:21 ap
Hyvännäköistä settiä. Komea satokuva! Omenat kyllä jeesaavat.

Jos haluat extravaganttia chinenseä niin voin postittaa PI: 281429n siemeniä. Maku ja polte olivat mitä mainioimmat, itse tein levitettä leivälle sotkemalla em. chiliä voihin. Sitäpaitsi tuo kasvaa aika mainiosti, ei tunnu olevan yhtä kranttu kuin muut chinenseni.


Kiitoksia. Tuo chinense menee harkintaan, vaikutti hyvältä muutamia kokemuksia lukemalla. Kattoo nyt, miten lista tuosta muotoutuu.

PP

Pitihän se minunkin, kun vähän joka toinen näyttää väsäävän boncheja. Eipä nuo ulkonäöln hyviä lähtökohtia ole, mutta menee näin kokeiluna. Oikeanpuoleinen on Lemon drop ebbistä ja vasen Aji cristal mullasta. Olisi pitänyt saada lehtiä mukaan, mutta niitä ei ollut noin alhaalla. Lisäksi rangat oli pätkittynä kylmässä (mutta yli nollan) kasvarissa viikon verran ennenkuin otin ne ylös, karsin juuria ja istutin. Ebbeissä oli yhtä tiheää juurimattoa koko kasvutila 2 cm syvyydeltä alkaen. Ei ihme, että ebbissä kasveilla on älytön kasvuvoima, koska veden ja ravinteidenottokyky on taatusti eri luokkaa kuin mullassa.

Toivottavasti nuo tuosta lähtee. Miten nopeasti teillä on ilmaantunut uutta kasvua pätkittyihin tappeihin? Nuo on olleet ruukuissaan ja lämpimässä vasta kolme päivää  joten toivoa ainakin on vielä.

Ruukut löytyi Prismasta eivätkä maksaneet kuin vajaat 4 €/kpl.


PP

Jos en paremmin tietäisi, luulisin, että on paha nuha. :) Jauhoin kaikki kuivatut chilit ja vaikkei mukana ole Lemon droppia vahvempaa, on tullut pärskittyä ihan riittävästi ja käsiäkin polttaa. Jauheita tuli kokonaisuudessaan tasan kilo, joten eipä pääse maustekaappi tyhjymään talven aikana. Pelkkää Lemon droppia on kivat 460 g. :)

Alla illan työkalut. Kahvimylly oli käytössä ekaa kertaa. Se tekee tasaista jälkeä ja tosi hienoakin jauhetta, mutta siinä on pari ongelmaa. Chilien pitää olla melko pieninä paloina myllyyn laitettaessa tai mylly ei saa syötyä niitä. Tein siksi esijauhatuksen tehosekoittimella, jolla taas ei saa tasalaatuista jauhetta. Pahin vika on se, että myllyn jauhantamekanismi menee välillä tukkoon. Sitkeämmät chilit aiheutti tuon muutaman kerran ja lopulta jauhoinkin Bishops crownit pelkästään tehosekoittimella. Muut lajikkeet meni myllyn läpi esijauhettuna, mutta ne ei jostain syystä.



Lopputulos.



Onko vinkkejä, mitä tehdä raaoilla Lemon dropeilla? Niitä ei voi enää kypsyttää tai nahistuvat/pilaantuvat enkä edes kaipaa kypsää Lemon droppia.

bluesman

 Hommasin myös tuon saman Krupsin kahvimyllyn. Jauhettavien pitää olla tosi kuivia ja esimurskattuja. Itse murskaan isolla kivimorttelilla. Lopputulos on erittäin hyvä, eipä tarvii siilailla siivilän läpi kun jauhe tulee sopivan hienoa suoraan masiinalla. Nenän tukkoisuus katoaa kun jauhaa savunagaa.
Ainakin vihreistä haboista tehty jauhe on sitruunaisen arominsa vuoksi oivaa kalamaustetta niin miksei vihreistä baccoistakin vois jotain tulla. Mun vihreät lemon dropit kypsyivät sisään tuotuna viikossa ja vaikka hiukka nahistuivat niin jauheeksi tehtynä ei haitannut. Komposti on sitten yksi vaihtoehto.

hamitu

Lainaus käyttäjältä: bluesman - marraskuu 12, 2010, 07:05:51 ap
Hommasin myös tuon saman Krupsin kahvimyllyn. Jauhettavien pitää olla tosi kuivia ja esimurskattuja.

Avataanpa sanainen arkku ensimmäistä kertaa tällä foorumilla näin vinkin muodossa. Minulla on tuosta halvempi Krupsin malli ja siihen sopii kuivatut Aji Cristalit kokonaisina, kymmenkunta kerrallaan, ja jauhaa minun tarpeisiini hyvin (en tee pölyä vaan jätän tarkoituksella hieman isompirakeiseksi). Kyse on tästä masiinasta: http://www.gigantti.fi/product/pienkoneet/kahvinkeittimet/F2034210/krups-kahvimylly

PP

Lainaus käyttäjältä: hamitu - marraskuu 12, 2010, 09:57:33 ap
Avataanpa sanainen arkku ensimmäistä kertaa tällä foorumilla näin vinkin muodossa. Minulla on tuosta halvempi Krupsin malli ja siihen sopii kuivatut Aji Cristalit kokonaisina, kymmenkunta kerrallaan, ja jauhaa minun tarpeisiini hyvin (en tee pölyä vaan jätän tarkoituksella hieman isompirakeiseksi). Kyse on tästä masiinasta: http://www.gigantti.fi/product/pienkoneet/kahvinkeittimet/F2034210/krups-kahvimylly


Tekeekö tuo tasaista jälkeä? Silppuriteräiset (tehosekoittimen tyyppiset) jättää yleensä aina vähän karkeaa osaa jäljelle ja seos pitäisi sitten siivilöidä, jos haluaa tasaista hienoa jauhetta.

PP

Lainaus käyttäjältä: bluesman - marraskuu 12, 2010, 07:05:51 ap
Hommasin myös tuon saman Krupsin kahvimyllyn. Jauhettavien pitää olla tosi kuivia ja esimurskattuja. Itse murskaan isolla kivimorttelilla. Lopputulos on erittäin hyvä, eipä tarvii siilailla siivilän läpi kun jauhe tulee sopivan hienoa suoraan masiinalla. Nenän tukkoisuus katoaa kun jauhaa savunagaa.


Kaikki oli varmasti kuivaa, mutta Bishops crown ei jostain syystä mennyt läpi edes esimurskattuna. Murskaamatta jotku muutkin lajikkeet tukki terää, mutta karkea jauhe meni hyvin läpi. Ilmeisesti kyse ei ole vain kuivuudesta vain myös kuivatun hedelmälihan sitkeyseroista yms. Muuten mylly vaikuttaa hyvältä ja jauhaa nopeasti.

En uskalla edes kuvitella nagan jauhamista, kun Lemon dropitkin avasi röörit ihan riittävästi. Tein tosin homman sisällä ja pahemmin pölyä varomatta.

Lainaus
Ainakin vihreistä haboista tehty jauhe on sitruunaisen arominsa vuoksi oivaa kalamaustetta niin miksei vihreistä baccoistakin vois jotain tulla. Mun vihreät lemon dropit kypsyivät sisään tuotuna viikossa ja vaikka hiukka nahistuivat niin jauheeksi tehtynä ei haitannut. Komposti on sitten yksi vaihtoehto.


Pitää kokeilla vihreänä. Kypsää Lemon droppia on tosiaan melkein puoli kiloa jauheena, joten eiköhän se riitä talven yli. :)

Xbow

Vähän tuon tapasta problemiikkia oli minullakin krupsin kanssa. Totta kai koitin jauhaa kuivattuja chilinpalasia, lajikkeena Fatalii. Noo, jotain pientä jauhetta tuli. Otin pois jonkun muoviosasen myllystä ja laitoin täys karkeelle jauhamismoodin. Tällain sain työstettyä jauheeksi. Kenteis toinen kierros asennolla hieno viimeistelisi homman... Tehosekotin vaihe pitää seuraavalla kerralla ottaa käyttöön.

No, totta mooses siinä tuunaillessani keittiöön pääsi kohtuu määrä fatalii pölyä. Tämä sitten tietty takertui naamaani. Ei siinä mitään, mutta kun pölyt sitten käsien tai hien mukana ajautuivat silmään, niin sitten olikin vähän miettimistä, nimim. molemmat silmät kiinni :p
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

PP

Kauanko kannattaa odottaa, ilmestyykö tuollaisiin bonchi-rankoihin eloa? Ne on olleet sisällä ja valossa (2 x 23 W ESL) nyt 6 päivää eikä näy mitään uutta. Vielä en ole heivaamassa niitä pihalle, mutta noinkohan niistä tulee enää mitään.

Ryhis

Kyllä siinä hetki vierähtää, ennenkuin alkaa "silmuja" pukkaamaan runkoon. Mutta sitten kun ne ilmestyvät, ei kestä kauaa kun on jo tunnistettavat lehdet.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

hamitu

Lainaus käyttäjältä: PP - marraskuu 12, 2010, 15:40:30 ip
Lainaus käyttäjältä: hamitu - marraskuu 12, 2010, 09:57:33 ap
Avataanpa sanainen arkku ensimmäistä kertaa tällä foorumilla näin vinkin muodossa. Minulla on tuosta halvempi Krupsin malli ja siihen sopii kuivatut Aji Cristalit kokonaisina, kymmenkunta kerrallaan, ja jauhaa minun tarpeisiini hyvin (en tee pölyä vaan jätän tarkoituksella hieman isompirakeiseksi). Kyse on tästä masiinasta: http://www.gigantti.fi/product/pienkoneet/kahvinkeittimet/F2034210/krups-kahvimylly


Tekeekö tuo tasaista jälkeä? Silppuriteräiset (tehosekoittimen tyyppiset) jättää yleensä aina vähän karkeaa osaa jäljelle ja seos pitäisi sitten siivilöidä, jos haluaa tasaista hienoa jauhetta.


Jauhoin tänään loput kuivatut chilit ja kokeilin tuota ihan jauhetasolle jauhamista ja kyllä se minun mielestäni teki aivan tasalaatuista jauhetta. Aika paljon pidempään sitä sai kuitenkin tuohon surrutella, yli minuutin varmaankin pesällistä kohden kun normaalisti harrastamani rouhe tulee 15 sekunnissa. Sen sijaan tuon Aji Cristalin kokonaisena pesään sopimisen muistin väärin. Saksilla jouduin nyt pistämään ne kahteen osaan.

PP

Pieni yhteenveto tästä kaudesta.

Kokonaisuutta vaivasi omien kasvatuksien turhan myöhäinen kylvö ja sisäkasvatuksessa ennen kasvihuoneeseen siirtoa riittämätön valo. Valonpuute hidasti kasvua ja teki ostetuista taimista hinteliä hujoppeja. Kasvarissa kasvu räjähti kesä-heinäkuussa ja riittämättömän karsinnan vuoksi ebbikasvit varjosti toisiaan, mikä myöhästytti ja pienensi satoa. Ebbeissä viherkasvu oli järjetöntä multaan verrattuna, mutta satoa ei tullu samassa suhteessa enempää. Ensi vuonna tietää olla tarkempi karsimisen kanssa ja paljon muutakin tuli opittua. Kokonaisuutena kausi oli kuitenkin ensimmäiseksi loistava ja sadontuotanto yllätti positiivisesti. Mopo ei karannut kasvimäärässä eikä natikoita tai muita isoja lamppuja ole vieläkään, mutta kasvariin sekä sen varusteluun ja lämmitykseen on uponnut ihan riittävästi rahaa.

Vielä kokemuksia lajikkeittain vaikka niitä oli vähän. Satoarvioissa on mukana myös raakana kerätyt podit.

Lemon drop (5 kasvia). Erinomainen maultaan, tulisuudeltaan ja muutenkin. Loistava sadontuotto etenkin ostotaimella, mutta omillakin OK joskin liian myöhään. Ebbissä tuli isompia podeja kuin mullassa. Satoarvio yhteensä ainakin 3-4 kg.

Aji cristal (2 kasvia). Ostotaimia, joten kypsyivät ajallaan. Kaikkien tuntema, joten turha kuvailla. Satoarvio n. 1,5 kg.

Pink habanero (1 kasvi). Ostotaimi, teki todella runsaan sadon. Maun ja tulettomuuden vuoksi loistava chili tottumattomille ja esittelytarkoituksiin. Satoarvio vajaa kilo.

Bishops crown/Campane (2 kasvia). Erinomainen chili tämäkin. Erittäin makea, suorastaan hedelmäinen ja poltetta vain nimeksi. Hidas kypsymään, joten paremmalla ajoituksella olisi voinut olla erittäin satoisa, muttei ollut huono nytkään. Satoarvio 1,5 kg.

Orange thai (3 kasvia). Ainoa virhevalinta. Melkoisen tulinen, mutta muuten lähes mauton tai jopa pahan makuinen. Satoisa tämäkin. Arvio 500 g.

Kaikki muut paitsi Orange thai on myös ensi vuoden listassa. Sen valmistelu alkaa tässä joku päivä lajikepohdinnoilla uudessa päiväkirjassa. En aio kylvää kuin Pubescensit tämän vuoden puolella, joten kiirettä ei ole.

PP

Vielä tämän vuoden päiväkirjaan pari kuvaa. Boncit on kuin onkin elossa. Lemon dropissa ei ole paljoa kasvua ja ehkä vain aivanalaosa elossa, mutta eiköhän se tuosta lähde.

Aji cirstal



Lemon drop. Kuva on rajattu paljon rajummin.