tammikuu 09, 2025, 22:43:06 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Salsat - parhaat salsareseptinne

Aloittaja Janne, toukokuu 21, 2002, 09:56:41 ap

« edellinen - seuraava »

Volitans

Itse teen salsan yleensä niin, että paahdan ensin uunissa sipulia ja mahdollisesti sellerinvarsia sekä chilejä. Niistä tulee paremman makuisia, kun hieman karamellisoituvat. Paksummista chileistä otan vielä kuoren pois.

Kattilaan öljyä ja jeerat sekaan. Sitten muut ainekset pilkottuna sekaan.

Mausteeksi oreganoa, paahdettua ja jauhettua jeeraa. Hieman valkosipulia hienonnettuna.

Lopuksi tomaattia kuutioina (valutettuna) kun tomaattia ei keitä kuin hetken, niin salsasta tulee raikkaampaa.

Tuoretta korianteria. Yleensä laitan hunajaa, elleivät tomaatit satu olemaan erityisen makeita. Suolaa ja mustapippuria myllystä.

Happamuudeksi puristan yleensä lime-mehua.

Jos salsaa on tarkoitus käyttää taco-kuoriin tai fajitaksiin, niin sitä on yleensä suurustettava hieman maissitärkkelyksellä.

Tuore korianteri sopii hyvin joukkoon.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

svalli

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Tuore korianteri sopii hyvin joukkoon.


Tarkoitat kai korianterin lehtiä, eikä niitä korianteriksi yleensä nimitettyjä kuivia siemenkotia. Englanninkielisissä ohjeissa korianterin lehdet kulkevat yleensä nimellä cilantro tai chinese parsley, riippuen onko kyseessä meksikolainen vai aasialainen ruokalaji. Cilanto antaa salsalle sitruunaisen raikkauden ja onkin ihan 'must' varsinkin tuoresalsoissa.

Korianterin lehdistä kannattaa käyttää sellaiset litteät persiljamaiset, joita kasvi kasvattaa nuorena. Kun varsi saa pituutta lehdet muuttuvat tillimäisiksi.  Olen nähnyt siemenkaupassa korianterivariaatioita, joiden pitäisi kasvattaa niitä leveitä lehtiä vähän pidempään.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "svalli"
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Tuore korianteri sopii hyvin joukkoon.


Tarkoitat kai korianterin lehtiä, eikä niitä korianteriksi yleensä nimitettyjä kuivia siemenkotia. Englanninkielisissä ohjeissa korianterin lehdet kulkevat yleensä nimellä cilantro tai chinese parsley, riippuen onko kyseessä meksikolainen vai aasialainen ruokalaji. Cilanto antaa salsalle sitruunaisen raikkauden ja onkin ihan 'must' varsinkin tuoresalsoissa.

Korianterin lehdistä kannattaa käyttää sellaiset litteät persiljamaiset, joita kasvi kasvattaa nuorena. Kun varsi saa pituutta lehdet muuttuvat tillimäisiksi.  Olen nähnyt siemenkaupassa korianterivariaatioita, joiden pitäisi kasvattaa niitä leveitä lehtiä vähän pidempään.


Nimenomaan "cilantroa" - tämä on monissa käännetyissä resepteissä sotkun aiheuttaja. Kun englanniksi lukee "coriander", niin sillä tarkoitetaan aina kuivattuja marjoja. Suomeksi molemmat ovat "korianteri" - Tuore korianteri kuitenkin viittaa lehtiin ja pelkkä "korianteri" kuivattuihin marjoihin.

Cilantro on muuten maailman suosituin yrtti! Sen maku on aika vieras useimmille suomalaisille, se kun tavallaan maistuu luteelta ja saippualta yhdessä... Mutta, kun makuun tottuu, niin hyväähän se on!

Otapas sieltä jenkeistä mukaasi sitten noita cilantron siemeniä!
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

svalli

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Otapas sieltä jenkeistä mukaasi sitten noita cilantron siemeniä!


Kävin tarkistamassa siemenlaatikon ja siellä oli vain kaksi pussia tavallista cilantroa/korianteria, eli ei sitä "slow bolting" variaatiota, vaikka sitä keväällä taisin hypistellä jossain siemeniä myyvässä liikkeessä. Kokoelmassa näyttää olevan jostain syystä monta pusillista basilikaa eri variaatioina. Noita siemeniä tuli viime keväänä ostettua vähän summissa monesta eri paikasta, enkä aina ostaessa muistanut mitä kotoa jo löytyy.

Kuivaa cilantroa on maustekaapissa pari pussillista, mutta se ei maistu salsassa samalle kuin tuore, jota täällä jenkeissä on kauppojen salaattitiskillä saatavissa läpi vuoden.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Kokoelmassa näyttää olevan jostain syystä monta pusillista basilikaa eri variaatioina.


Ei ole synti, että on pyhää yrttiä - vaikka useampanakin versiona :)
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Janne

Lainaus käyttäjältä: "svalli"Kävin tarkistamassa siemenlaatikon ja siellä oli vain kaksi pussia tavallista cilantroa/korianteria, eli ei sitä "slow bolting" variaatiota, vaikka sitä keväällä taisin hypistellä jossain siemeniä myyvässä liikkeessä.

Sitä täytyisikin jostain metsästää, nuo normikorianterit alkavat kukkia niin pirun nopeaan että kunnon lehtisato jää haaveeksi jossei jaksa panostaa lannoitukseen. Ja siltikin, kukkia tulee herkästi ja lehdet jäävät aika surkeiksi.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Janne"
Lainaus käyttäjältä: "svalli"Kävin tarkistamassa siemenlaatikon ja siellä oli vain kaksi pussia tavallista cilantroa/korianteria, eli ei sitä "slow bolting" variaatiota, vaikka sitä keväällä taisin hypistellä jossain siemeniä myyvässä liikkeessä.

Sitä täytyisikin jostain metsästää, nuo normikorianterit alkavat kukkia niin pirun nopeaan että kunnon lehtisato jää haaveeksi jossei jaksa panostaa lannoitukseen. Ja siltikin, kukkia tulee herkästi ja lehdet jäävät aika surkeiksi.


Totta. Aloittakaamme nyt Svallin hienovarainen painostus, jotta tuo tännekin noita kunnon siemeniä!
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

svalli

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"Totta. Aloittakaamme nyt Svallin hienovarainen painostus, jotta tuo tännekin noita kunnon siemeniä!


Jaa, pitäsköhän rahoittaa muutto myymällä siemeniä Suomessa :wink:.
Nyt on vaan vähän väärä vuodenaika siemenien hankinnalle, sillä kaupoissa on joulukoristeita siinä mihin parin kuukauden päästä tulee siemenet. Jos hyvin käy, täältä tullaan jo ennen joulua. Netistähän vois tietysti tilata tai mennä ihan oikeaan puutarhakauppaan hankintareisulle.
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

svalli

Kävin ihan oikeassa puutarhakaupassa ja kauhistuin, kun tämäkin kauppa oli täynnä joulukoristeita, sielläkin missä oli viime keväänä siemenhyllyt.
Sivuhuoneesta lannoitteiden ja hautaseppeleitten välistä löytyi lopulta yksi sellainen pyörivä teline täynnä siemenpusseja, jotka ovat jopa pakattu 2008 kautta varten. Siellähän oli onneksi tätä slow bolting cilantroa. Ostin kolme 5g ja kolme 1g pussia ja vähän lisää basilikaakin...  

Ensi kesän salsat on siis pelastettu!  :D
Ei reisuus rikastu, mutta viisastuu...

Astron

Tässä salsaresepti, jonka eräs meksikolaine antoi, melko perus salsa:  


4-6 tomaattia
Korianteria"Cilantroa" oman maun mukaan, hyppysellinen riittää hyvin.
2-4 valkosipulinkynttä
puolikas sipuli
chiliä(Itse käytän noin 1-3 kuivattua De Arbol chiliä, voitte laittaa varmaan mitä chiliä sitten haluuttekin kuinka paljon vaan)
kunnon ripaus suolaa

Keitä vettä, heitä sinne tomaatit.   Kuori tomaatit, kun ne on aikansa vedessä kiehuneet(voit  kuorimisen jälkeen halkasta ne ja kaivaa siemenet pois , jos haluut vähemmän vetistä salsaa)
Kuori ne valkosipulinkynnet, Kuori sipuli.
Laita kaikki tehosekoittimeen paloittelematta ja sekoita nopesti (3-6s) että salsa on "chunky".
Öfläpöflä!

Bermann_7

Noniin, jaetaanpa nyt jotain:

Luumusalsa:

pari luumua, muutama chili,  sipulia, paprikaa, ketsuppia/tomaattipyrettä/valmista salsaa etc. valkosipulinkynsi tai 2, öljyä, suolaa ja jotain suurustetta. kaiki kattilaan, suunnilleen tossa järjestyksessä... sipulit ekana. hyvä tulee. nami nami.
So it goes.
-KV

Riiviö

Korianterin kukkiminen heti täällä Suomessa voi johtua sellaisesta seikasta että siemenet ovat lyhyemmän päivän alueella viljeltävinä "lehtikorianteria" ja täällä pitkän päivän alueella tuottavat siementä hyvin herkästi. Luultavasti viisaat Kiinalaiset ovat keksineet myös lajikkeita jotka tuottavat siementä lyhyessä päivässä ja pohjoisempaan yöttömään yöhön pukkaavat vaan lehtisatoa... Harmi että kiinalainen siemenkauppa on hieman vaikeasti avautuvaa meille täällä juuroopassa... :wink:
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...