tammikuu 08, 2025, 22:10:46 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Kimchi (korealainen hapankaali)

Aloittaja muur, kesäkuu 17, 2010, 17:25:29 ip

« edellinen - seuraava »

muur

kesäkuu 17, 2010, 17:25:29 ip Viimeisin muokkaus: kesäkuu 17, 2010, 17:36:06 ip käyttäjältä muur
Kimchi on korealaista hapankaalia ja sisältää yleensä tuhdin annoksen chiliä. Chiliä voi annostella oman mieltymyksensä mukaan. Resepti on ystäväni kokeiluiden myötä muokkaama ja olen lisännyt siihen myös vähän omiani. Kiitos reseptistä, jeiccis :)

Kimchiä voi syödä sellaisenaan, grilli- ja oikeastaan kaikkien muidenkin ruokien lisukkeena, paistetun riisin seassa, pannukakuissa, ... Korealaiset syövät kimchiä käsittääkseni kaiken mahdollisen ja mahdottoman kanssa.

Valmistuksessa tarvittavat astiat perinteisten veitsien ja siivilöiden ym. lisäksi:

  • puhdas elintarvikekäyttöön soveltuva ämpäri

  • puhdas riittävän iso kannellinen lasipurkki



Ainekset 1
2 kg kiinankaalia
2 dl merisuolaa
4 l vettä

Ainekset 2 (marinadi)
6 valkozibulankynttä
noin 3 cm pala inkivääriä
2-3 rkl chilijauhetta
3 rkl itämaista kalakastiketta
noin 1,5 dl vettä

Ainekset 3 (valinnaisia ja vapaaehtoisia)
retikkaa
kevätzibulaa
purjozibulaa

Ainekset 4 (hätäisille syöjille)
seesamiöljyä
paahdettuja seesaminsiemeniä

Liuota merisuola veteen. Huuhtele kiinankaalit ja leikkaa 4-5 cm mittaisiksi paloiksi, poista kannat. Erottele kaalinlehdet toisistaan ja lado isoon astiaan (esim. puhdas 10 l ämpäri käy). Kaada kylmä suolavesi päälle, lisää esimerkiksi lautanen painoksi päälle. Painele varovasti mahdollisia ilmakuplia kaalinlehtien välistä pois siten, että suolavesi peittää lehdet kokonaan.  Anna kaalin suolautua huoneenlämmössä 4-5 tuntia tai yön yli.

Tarkista maistamalla, että paksuimmatkin kaalipalat ovat suolautuneet riittävästi. Kimchi saa olla aika suolaista. Kaada suolavesi pois ja huuhtele kaali lävikössä.

Valmista marinadi sekoittamalla ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi liemeksi. Anna valmiin marinadin seista hetken aikaa huoneenlämmössä. Jos käytät kimchiin kiinankaalin lisäksi retikkaa,  kevätzibulaa tai purjoa, pilko ne suupalan kokoisiksi palasiksi. Retikan voi myös suikaloida puolen senttimetrin suikaleiksi, ihan miten mieli tekee.

Valitse kimchiä varten mieluiten laakea astia, esimerkiksi kannellinen uunivuoka käy. Laita astian pohjalle ohut kerros marinadia ja lado kerroksittain kaalia (sekä retikkaa, kevätzibulaa ja purjoa) ja lisää jälleen pari lusikallista marinadia. Hiero marinadia kaaliin käsin ja paina samalla mahdollisimman tiiviiksi. Varo laittamasta astiaa liian täyteen, kaalista erottuu vielä vettä.

Kun kaikki kasvikset on ladottu vuokaan, marinadia pitäisi vielä olla jäljellä. Kaada loppu marinadi vuokaan niin, että kaikki kasvikset peittyvät. Jos marinadi on paksua, voit lisätä joukkoon hieman vettä. Aseta esim. lautanen kimchin päälle painoksi ja peitä kannella. Tarkista, että kaali on kokonaan marinadin peitossa. Laita kimchi jääkaappiin ja odota 4-5 päivää. Kimchi säilyy jääkaapissa 3-4 viikkoa. Tämän jälkeen se voi olla liian hapanta syötäväksi sellaisenaan, mutta sitä voi edelleen käyttää ruoanlaitossa.

Kimchin fermentoituminen kestää muutaman päivän. Jos et malta odottaa, tarjoa tuore kimchi maustettuna tilkalla seesamiöljyä ja ripottele päälle paahdettuja seesaminsiemeniä.

Huomioitavaa

  • Jos unohdit kaalin suolautumaan liian pitkäksi aikaa, liota sitä kylmässä vedessä kunnes suola on sopiva.

  • Jos sinulla ei ole tehosekotinta, hienonna valkozibula ja inkivääri terävällä veitsellä niin hyvin kuin mahdollista.

  • Käytä marinadia levittäessä suojakäsinettä tai varo kaivamasta nenääsi muutamaan päivään

  • Kimchin haju "saattaa" tarttua muihin jääkaapissa säilytettäviin elintarvikkeisiin.



edit: kannattaa kokeilla tätä ohjetta ensimmäisellä kerralla puolikkaalla annoksella, sillä kaikki eivät tästä jostain käsittämättömästä syystä pidä tai saa kulumaan samanlaisia määriä kuin toiset...

Kaltsu

Tämähän kuulostaa hyvältä. :P Täytyypi kokeilla, kun kaalin suuri ystäväkin olen.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

bluesman

Tästä aiheesta oli jo vähän juttua aiemmin. http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6351.0
On erittäin hyvää jos pitää esim.hapankaalista. Chilihapankaalia tein viime kaudella onnistuneesti.

muur

Ou nou, todellakin. Pahoittelen! Kiitos bluesmanille linkistä, mielenkiintoisia puinteja todellakin aiheeseen liittyen.

Kaltsu, suosittelen kyllä tähän eväkseen tutustumista. Varoituksen sanana tosin että tää on tosi koukuttava eväs. Jotenkin nykyään ihan omituista, jos jääkaapista ei avaamisen yhteydessä leijailekaan voimakas inkiväärin, chilin ja kiinankaalin tuoksu. :)

Tomppa

Lueskelin tämän läpi emäntäni kanssa ja tulimme siihen tulokseen että tätä pitää koittaa!!

Riisiä,kanaa ja tätä!

Kaalin ystäviä olemme itsekkin mutta nyt löytyi jotain uutta!!!


Kiitos muur hyvästä reseptistä/vinkistä..


P.s.          Saako olla tulista vai suolaista....          kumpaa haetaan enemmän..

ja saisiko noi maut tasapainoon chilin ja suolan kanssa  ;)

!!Tätä pitää Koittaa!!

muur

Tulistahan tästä toki tulee ennemminkin kuin suolaista. Kiinankaalin suolautumisastetta maistellessa saa kaalissa tuntua suolaisuus, eli että suolaisuuden puolesta olisi oltavissa syötävissä vaikka sellaisenaan. Maku ei vielä tässä vaiheessa ole erityisen herkullinen, eikä kyllä hajukaan. Mutta kyllä se siitä marinadin kanssa... Kimchin tekemisessä kannattaa muuten olla huolellinen hygienian kanssa, eli kiinankaalit on pestävä hyvin, kiinankaali on syytä suolata puhtaassa ämpärissä ja luonnollisestikin, pistää muhimaan puhtaaseen kippoon syömistä odottamaan.

Olen itse suolauksessa kokeillut melkoisen monenlaisia aikoja yön yli viileässä - yön yli viileähkössä huoneenlämmössä. Kimchin valmistuksen kannalta on tärkeää, että kiinankaali on saanut lillua hyvän aikaa suolavedessä. Suolaista (muttei liian), ja syötävää.

Yufina

Nostetaanpas tämä nyt ylös. Tein tässä mielenkiintoisen kimchi reseptin löydön: http://www.closetcooking.com/2010/06/kimchi-version-20.html

Tuota pitää ehdottomasti itse ainakin kokeilla. On vielä vain tuo omenpäärynän metsästys kesken. Pitää kattoa johka jonnekkin kunnon kauppaan tässä pääsisi.

Moni on saattanut törmätä myös tähän: http://www.maangchi.com/recipe/easy-kimchi jota on ehkä hyvä käyttää apuna ja tarpeeen vaatien soveltamisessa. :)