tammikuu 09, 2025, 11:50:09 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Nagamakkara

Aloittaja Neutroni, heinäkuu 14, 2010, 09:37:38 ap

« edellinen - seuraava »

Neutroni

Teimme viikonloppuna makkaraa. Vakka se on erittäin suuritöinen ruoka, se on siitä kiitollinen, että massa on helppo jakaa osiin ja maustaa ne erikseen. Käytin tilanteen hyväkseni, ja lisäsin noin kiloon makkaramassaa neljä tosi isoa Naga Morichia (itse kasvattamiini verrattuna), ja osaan makkarasta vielä muutaman ruokalusikallisen Ultimate Insanity Saucea. Yleensä makkaraan on vaikea laittaa chiliä niin, että sukat pyörivät jaloissa, koska kapsaisiini jakautuu tasaisesti isoon rasvamäärään, mutta Nagalla sekin onnistui erinomaisesti. Loistavaa makkaraa, vaikka olenkin lähipiirissäni yksin mielipiteineni. Kun paistoin massanjämistä lihapullia, kaikki alkoivat liesituuletuksesta huolimatta yskiä kuin kyynelkaasukranaatti olisi heitetty huoneeseen, ja vauva oli pakko viedä alakertaan.

Oma suosikkiresepti on:
  1 kg luutonta rasvaista siankylkeä
  0,3 kg halpaa lampaanpaistia
  0,3 dl kokonaisia ohrasuurimoita keitettyniä
  18 g suolaa
  tilkka siirappia
  tilkka Worchestershirenkastiketta
  hieman korianteria ja jeeraa
  tilkka soijakastiketta
  järjettömän tolkuttomasti chiliä, chiliä ei voi panna liikaa.

Ensin pannaan ohrasuurimot kiehumaan. Se ottaa aika kauan, varmaan ainakin tunnin verran. Ohran tarkoitus on pehmentää ja mehevöittää makkaran rakennetta. Korvaan ohralla makkararesepteissä yleensä olevan silavan. En ole terveysintoilija, mutta joku tolkku siinäkin. Tuon siankyljen pitää kyllä sisältää tuhdisti läskiä.

Sitten jauhetaan lihat pariin kertaan ja sekoitetaan ne, sekoitetaan ohrat ja mausteet joukkoon ja tungetaan sian suoleen. Suola kannattaa punnita, itse pyrin yleensä noin 1,5 %:iin lihan massasta. Jos massaa on useita kiloja, ei suolaa tule millään pantua tarpeeksi ilman vaakaa. Se määrä vaikuttaa täysin järjettömältä. Lihamyllyssä on yleensä vakiovarusteena putki, jolla sen tunkemisen voi tehdä kätevästi. Makkaroita keitetään noin 20 minuuttia runsaassa vedessä ja paistetaan sen jälkeen noin 20-30 minuuttia 200 asteessa uunissa. Sitten nautiskellaan. Seuraavana aamuna kärsitään.

Chili tosiaan laimenee ja sitä saa panna paljon enemmän kuin vähärasvaisempiin ruokiin. Maha tosin laskee kapsaisiinin grammoissa ja kapinoi seuraavana aamuna jokaiselle chilipäälle tutulla tavalla.

Makkara on aika työläs ruoka, joten jos hommaan ryhtyy, massaa kannattaa tehdä ainakin 2-3 kg. Tuon reseptin määrät voi kertoa vaikka kahdella.

Janne

Nam nam Naggaraa!

Hienoa kun makkaraharrastus leviää, se on tosi mukavaa puuhaa.
www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

Tomppa

Aiks työläs on resepti mutta pitääpä koittaa tuotakin...

ja tosiaan...tiedän miltä tuo "kyynelkaasukranaatti" tuntuu..  aivan hirvittävää  ;D

varsinkin kun ei ole sitä liesituuletinta  ;D


Samperi

tota on kyllä ihan pakko kokeilla.. ollaan kaverin kanssa tehty kerran makkaraa ja hyviä tuli... miinuksena vaan että ainoot chilit mitä sillon saatiin käsiimme oli kaupan punaisia chilejä että tulisuus jäi kokonaan puuttumaan... mutta juusto ja tavallinen versio oli hyviä.. ja Chili-valkosipuli maistui kyllä reilusti valkosipalille..