lokakuu 06, 2024, 18:23:28 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Suomalainen ruokakulttuuri

Aloittaja Tomppa, elokuu 29, 2010, 18:03:29 ip

« edellinen - seuraava »

Kaltsu

Nahkiaisia etikkaliemessä olen syönyt. Pari meni sitten tökkäs. Voi olla jos uudelleen tarjottaisiin niin joutuisin kieltäytyyn.
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

wille

Savustettuna on tullut nahkiaisia syötyä. Ihan mainioitahan ne.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Tomppa

Ikinä en ole maistanut... :-\

mistä noita saisi ostettua?  kuullut olen kyllä mutta en syönyt..

Pakko on muuten hommata noita  8)

eihän sitä tiedä vaikka löytää uuden herkun..   

linker

Tämä ei ole maksettu mainos, minulla ei ole sidoksia firmaan, vaikka tunnen omistajat ja asun melkein naapurissa:
Paikallinen http://www.nahkiaispaistamo.com/
toimittaa matkahuollon välitykselläkin. Purkitettua myydään joissakin hyvinvarustetuissa ruokakaupoissa (stokkan herkku- tyylisissä)

Nahkiainen jakaa ihmiset niin kuin aura-juustokin.


___

Pankkipoju

syyskuu 09, 2010, 13:08:38 ip #64 Viimeisin muokkaus: syyskuu 09, 2010, 13:12:24 ip käyttäjältä Pankkipoju
Lainaus käyttäjältä: MadDog.357 - elokuu 30, 2010, 10:21:05 ap
Suomen ruokakulttuuri pähkinänkuoressa:

Liikaa hiilihydraatteja (maito,peruna/vaalea makaroni, vaalea leipä, ruisleipä, karkit , limut) = insuliini raiskaa kehoa ja kerryttää ylimääräisen sokerin rasvaksi.

Liian vähän proteiinia (rasvaton kala/liha, kananmunat) = ei täyttävää ruokaa (proteiinipitoista), syödään höttöä enemmän.

Liikaa vääränlaisia rasvoja (kovia transrasvoja) = sydän -ja verisuonisairaudet, lihavuus (1g rasvaa = 9kcal)

Eli kuten se katukuvastakin nähtävissä on, suomalaisilla ei ole MITÄÄN käsitystä siitä miten kuuluisi syödä.

Toi menee vähän ristiin koska rasvapitoinen kala on juuri sitä kaikkein terveellisintä, kalarasvan vaikutukset on joko neutraaleja tai positiivisia, siinä missä maaeläinrasvoilla ne on joko neutraaleja tai negatiivisia.
Suomen kaloissa ei ole rasvaa siitä simppelistä syystä etteivät ole kylmän meriveden fytoplanktonravintoketjun yläpäässä, siinä missä norjalaisten eväät...

Mut näköjään (kiitos tämän triidin) löytyy se poikkeus joka vahvistaa säännön, vielä ironisesti se ei sitten edes ole kala...
Eli tuo nahkiainen.... Näköjään öttiäinen joka elää sisävesikalan verellä, muistuttaa koostumukselaan merikalaa  ;D


Tämä siis todella rajua amatöörimutua, en oikeasti ole näitä lueskellut kuin huvin vuoksi joten palstan endokrinologit oikokkee..

Siinä on (lähde Fineli):

1300mg EPA:a / 100g (hauen vastaava arvo on 54mg / 100g).

Tämä siis on se joka sammuttaa elimistössä tulehduksia ja on aina vaikutuksiltaa neutraali tai positiivinen.
Neutraali ulottuvuus tulee siitä että kilpailee AA:n (aiheuttaa tulehduksia) kanssa samasta entsyymistä ja siten estää elimistöä muodostamasta tätä.
Positiivinen syntyy siitä että toimii rakennusaineena tulehduksia sammuttavien eikosanoidien rakennusaineena.

EPA:sta kertoo jotain se että aiemmin eskimot saivat C-vitamiinin suolista ja ihosta, eivät syöneet jäätikön reunalla vihreitä vihanneksia.
Tästä huolimatta sydän ja -verisuonisairaudet oli täysin tuntemattomia. Modernisoituminen lienee muuttanut tilannetta..

Japanissa kulutetaan teollisuusmaista kaikkein vähiten maitotuotteita, mutta osteropoosi on siellä tuntematon sairaus.

Okinawan se puolisko saaresta joka mussuttaa alkuperäistä ruokavaliota, on tämän planeetan pitkäikäisin ja tervein.
Jonkun tutkimuksen mukaan seitsemänkymppisten yhdyntätaajuus on sama kuin muiden sivilisaatioden teini-ikäisillä.
Se puolisko saaresta joka on omaksunut maaeläinrasvakulttuuriin (USA:n sotilastukikohtien myötä) on täsmälleen yhtä mätää (siis hyvin konkreettisesti) kuin muu läntinen maailma.

Lisäksi on ymmärtääkseni jo selvää näyttöä EPA:n ja masennuksen sopimattomuudesta samaan päähän...

Nahkiaisessa näyttäisi olevan myös kolossaalisia määriä DHA:a ( 2100mg / 100g), ihmisen aivojen kuivapainosta noin 60% on tätä juttuu.
Ymmärtääkseni tämän tiimoilta ei ole vastaavaa näyttöä, mutta on rasvana joka tapauksessa myös joko neutraali tai positiivinen.

Kaltsu

Nahkiainen on kala, joka kuuluu ympyräsuisten heimoon. Nahkiainen on nahkiaiskalojen lahkon ainoa edustaja. Jokeen kutemaan nousevat nahkiaiset eivät elä verellä, koska niiden suoli on surkastunut, joten ne eivät syö mitään. Tästä syystä merinahkiaista ei tarvitse perata. Nahkiainen syö kalojen kyljistä nahkaa ja lihaa, ei siis verta. Nahkiaisesta on olemassa myös sisävesimuoto. Ja mitä suomen rasvaisiin kaloihin tulee niin ankerias on todella rasvainen kala. ;)
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

linker



...ja kerpu ei ole kerppu, eikä kerpo eikä kerppo.


.

Xbow

syyskuu 09, 2010, 16:40:26 ip #67 Viimeisin muokkaus: syyskuu 09, 2010, 16:58:26 ip käyttäjältä Xbow
Kyllä nahkiaisiakin näin syssyllä napostelee :) Sokeri-etikka-sinappi niiden kanssa. Näitä kun ostaa, kannattaa ensiksi kokeilla maistiaisella -- Porin torilla joku myi syystä tai toisesta nahkiaisia, jotka kuulemma, vuosikymmeniä nahkiaisia napostelleen äitylini sekä isukkini mukaan, maistuivat HELVETIN PAHALTA.

Edit: Kyseessä luultavimmin oli kuolleina, tai peräti vähän mädäntyneinä, myllyyn pistetyt nahkiaiset tjsp. Tosiaan satakuntalaisittain tehtyjä tuoreita, näin nahkiaiskauden aikana saatavia nahkiaisia on naposteltu jokunen vuosikymmen.
#209 säälittävät 38,61 g
Disclaimer: Mun höpinöitä ei pidä sit ottaa liian vakavasti

linker

Syynä pahanmakuiseen nahkiaiseen on kuolleen nahkiaisen joutuminen suolamyllyyn. Nahkiaisten pitää olla eläviä, kun ne laitetaan ennen paistoa suolalla täytettyyn myllyyn jossa niistä myllytetään veri pois. Satakuntalaiset eivät mausta nahkiaisia millään, vaan syövät aivan sellaisinaan ja mieluusti lämpiminä.

TunturiTiger

Nykynuoriso ei vaan ole päässyt tekeen ruokaa kotona. Huomaa esim. tosta Pete Parkkosesta, kun laitto liivatteen suoraan kattilaan jossa keitti kermaa. Varmaan monien kohdalla asia menis juurikin noin.

Antaako monikaan vanhempi mukulan kokeilla nykypäivänä omien sörsseleiden tekoa? Omat vanhemmat mukulat eivät saa tehdä ruokaa koskaan kotonaan, mutta meillä ne "joutuu" siihen hommaan. En halua muksujen syövän koko ikäänsä äitien tekemiä kertakäyttöpizzojakaan.

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger - syyskuu 09, 2010, 20:19:21 ip
Antaako monikaan vanhempi mukulan kokeilla nykypäivänä omien sörsseleiden tekoa?


Ja sotkis keittiön ja tärvelis disain kapustat?!?!?
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

TunturiTiger

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - syyskuu 09, 2010, 21:47:24 ip
Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger - syyskuu 09, 2010, 20:19:21 ip
Antaako monikaan vanhempi mukulan kokeilla nykypäivänä omien sörsseleiden tekoa?


Ja sotkis keittiön ja tärvelis disain kapustat?!?!?

Eli haistakoon koko nyky vanhemmisto pitkän... Keittiö tehdään nin, että se on helppo siivota.

Ryhis

Mutta sitten on vielä ne disain kapustat. Ei kai alakouluikäisiä voi päästää skannon sitruspusertimen kimppuun? Tai jos ne tiputtaa lusikan blenderiin. Mitä jos ne särkee sen kromisen eksxpressokoneen? Milläs sitten brassaillaan vieraille?  ;)
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

TunturiTiger

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - syyskuu 09, 2010, 22:11:01 ip
Mutta sitten on vielä ne disain kapustat. Ei kai alakouluikäisiä voi päästää skannon sitruspusertimen kimppuun? Tai jos ne tiputtaa lusikan blenderiin. Mitä jos ne särkee sen kromisen eksxpressokoneen? Milläs sitten brassaillaan vieraille?  ;)

Ruualla! Ruualla voi brassailla vieraille! Mä teen morapuukolla ja leppäklapista veistetyllä kapustalla partemmat sörsselit ku snobi V**TU IKINÄ! Blenderi kestää kyllä lusikan (kokemusta on) ja meillä juodaan vain heteromokkaa. Sitrukset mukulatkin osaa puristaa lusikkaa vasten niin, ettei siemenet tuu soppaan (oikeesti jopa meidän 4v plikka joka haluaa kokiksi isona).

Ryhis

syyskuu 10, 2010, 09:24:19 ap #74 Viimeisin muokkaus: syyskuu 10, 2010, 09:27:14 ap käyttäjältä Räyhäkäs
Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger - syyskuu 09, 2010, 22:25:50 ip
Ruualla! Ruualla voi brassailla vieraille! Mä teen morapuukolla ja leppäklapista veistetyllä kapustalla partemmat sörsselit ku snobi V**TU IKINÄ! Blenderi kestää kyllä lusikan (kokemusta on) ja meillä juodaan vain heteromokkaa. Sitrukset mukulatkin osaa puristaa lusikkaa vasten niin, ettei siemenet tuu soppaan (oikeesti jopa meidän 4v plikka joka haluaa kokiksi isona).


Kyllä sun täytyy, SIIS TÄYTYY, kokeilla exkspressoa ja macchiatoa ja cappuchinoa! Sitten tilailet kato sellaisia fantsuja makusiirappeja. Teet pillifarkuissa ja napapaidassa frappuchinoja vieraille niin ne on iha et "oo la laa!"  ;)
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

MadDog.357

Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger - syyskuu 09, 2010, 20:19:21 ip
Nykynuoriso ei vaan ole päässyt tekeen ruokaa kotona. Huomaa esim. tosta Pete Parkkosesta, kun laitto liivatteen suoraan kattilaan jossa keitti kermaa. Varmaan monien kohdalla asia menis juurikin noin.

Antaako monikaan vanhempi mukulan kokeilla nykypäivänä omien sörsseleiden tekoa? Omat vanhemmat mukulat eivät saa tehdä ruokaa koskaan kotonaan, mutta meillä ne "joutuu" siihen hommaan. En halua muksujen syövän koko ikäänsä äitien tekemiä kertakäyttöpizzojakaan.


Kotitaloustunneilla koulussa kokattiin (ja kokataan vieläkin) joka kerta.
This is the proving ground
As the heat begins to rise
Turn away from yesterday
Tomorrow is in my eyes

Even through the darkest days,
this fire burns, always..

Pankkipoju

Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - syyskuu 09, 2010, 15:18:19 ip
Nahkiainen on kala, joka kuuluu ympyräsuisten heimoon. Nahkiainen on nahkiaiskalojen lahkon ainoa edustaja. Jokeen kutemaan nousevat nahkiaiset eivät elä verellä, koska niiden suoli on surkastunut, joten ne eivät syö mitään. Tästä syystä merinahkiaista ei tarvitse perata. Nahkiainen syö kalojen kyljistä nahkaa ja lihaa, ei siis verta. Nahkiaisesta on olemassa myös sisävesimuoto. Ja mitä suomen rasvaisiin kaloihin tulee niin ankerias on todella rasvainen kala. ;)

No niimpä, kalahan tuo on... Selkärangan puute jotenkin assosio toisaalle....


Mutta joo, siis ankerias..
Vinelistä kurkkasin sen koostumusta ja uskaltaisin vetoa lyödä ettei massaspektrin perusteella kukaa osaa kertoa nahkiaisen ja ankeriaan eroa, joten onhan näitä ravintoarvoltaan kauniita kukkasia enemmänkin täkäläisessä ympäristössä.
Eivät nyt vaan ole marttaliiton opukseen "näin tulet zeppeliiniksi" päätyneet, mikä toisaalta saattaa olla suosituksista parhain.

Mut se mikä tuskaa aiheutti oli tuon uhanalaisluokitus, ompi CR, eli niinku pikkasen vaille kadonnut tältä planeetalta.
Mun etiikka ei anna periksi moista murkinaa pupeltaa, pandantassut menee vielä, se ei oo kuin erittäin vaarantunut.

Oikeesti olen toki ankeriasta syönyt, ihan mökkirannan antimina.
Tiedän ettei sen pitäisi ihmisen kutomiin standardipyydyksiin juuttua, mutta olen omin silmin kakruna nähnyt kun mökkirantamme rysässä oli seitsemän ankeriasta.

Elukoina olivat suoraan ilmestyskirjasta, isukkini on/oli aika pirun iso ukko, mutta joutui tosissaan vääntämään kärmeksiä ennenkuin sai ne ämpäriin taiteltua...
Niiden nirhaamista en sit saanut todistaa, oli kuulemma jotain mikä ei sovi lasten silmille..

Kaltsu

Lainaus käyttäjältä: Pankkipoju - syyskuu 10, 2010, 13:12:47 ip
Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - syyskuu 09, 2010, 15:18:19 ip
Nahkiainen on kala, joka kuuluu ympyräsuisten heimoon. Nahkiainen on nahkiaiskalojen lahkon ainoa edustaja. Jokeen kutemaan nousevat nahkiaiset eivät elä verellä, koska niiden suoli on surkastunut, joten ne eivät syö mitään. Tästä syystä merinahkiaista ei tarvitse perata. Nahkiainen syö kalojen kyljistä nahkaa ja lihaa, ei siis verta. Nahkiaisesta on olemassa myös sisävesimuoto. Ja mitä suomen rasvaisiin kaloihin tulee niin ankerias on todella rasvainen kala. ;)

No niimpä, kalahan tuo on... Selkärangan puute jotenkin assosio toisaalle....


Mutta joo, siis ankerias..
Vinelistä kurkkasin sen koostumusta ja uskaltaisin vetoa lyödä ettei massaspektrin perusteella kukaa osaa kertoa nahkiaisen ja ankeriaan eroa, joten onhan näitä ravintoarvoltaan kauniita kukkasia enemmänkin täkäläisessä ympäristössä.
Eivät nyt vaan ole marttaliiton opukseen "näin tulet zeppeliiniksi" päätyneet, mikä toisaalta saattaa olla suosituksista parhain.

Mut se mikä tuskaa aiheutti oli tuon uhanalaisluokitus, ompi CR, eli niinku pikkasen vaille kadonnut tältä planeetalta.
Mun etiikka ei anna periksi moista murkinaa pupeltaa, pandantassut menee vielä, se ei oo kuin erittäin vaarantunut.

Oikeesti olen toki ankeriasta syönyt, ihan mökkirannan antimina.
Tiedän ettei sen pitäisi ihmisen kutomiin standardipyydyksiin juuttua, mutta olen omin silmin kakruna nähnyt kun mökkirantamme rysässä oli seitsemän ankeriasta.

Elukoina olivat suoraan ilmestyskirjasta, isukkini on/oli aika pirun iso ukko, mutta joutui tosissaan vääntämään kärmeksiä ennenkuin sai ne ämpäriin taiteltua...
Niiden nirhaamista en sit saanut todistaa, oli kuulemma jotain mikä ei sovi lasten silmille..


Isäsi oli oikeassa, ei sovi lapsille.  :D Kymmeniä säkkejä ankeriaita perkanneena voin sanoa että on suht v#ttumaista hommaa. Onneksi niiltä sentään oli henki pois. Se olisi tuonnut vielä kivan lisän hommaan. On sellainen otus ettei henkikullastaan tahdo luopua sit millään ja kun kalan rakenne on mitä on, niin käsissä pysyminenkin tuottaa omat ongelmansa. Jos saatte ankeriaan niin helpommalle pääsette kun laskette sen takaisin.  :)
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

linker

Mukulana mökillä, Säkylän Pyhäjärveltä saatiin pitkästäsiimasta 80 ankeriasta, joskus 70- luvun lopulla.
Siinä oli hommaa saada hengiltä ja perkailla niistä 2/3... loput annettiin jonnekin.
Sillä se henki lähti ankeriaasta, kun pani sanomalehteen että pysyi hyppysissä ja mätkäisi pään päin veneenlaitaa.

Ei tarvinnut voita lisätä pannulle kun paistoi.


Mutta ankeriaasta nakkeihin:
Muija (vaimo- suom.huom.) kävi hankintamatkalla Kivikylän palvaamon tehtaanmyymälässä Huittisissa, ja toihe tuliaisksi
minulle Chilinakkeja. Käski maistaa ensin varovasti, kun olivat siellä antaneet varoitusta että ovat sitten tulista tavaraa.
Ainahan minä varovainen ruuan kanssa, vaikken ennakkoluuloinen ollenkaan.



tuossa linkki firmaan josta ne olivat peräisin, täytyisi varmaankin ojentaa jallun oikeinkirjoituksesta, mutta
mitä sitä saivartelemaan.
http://www.kivikylan.fi/tienpaalla


niin; ne nakit olivat oivallista tavaraa: menivät 10 minuutissa, pientä poltteen tapaistakin havaittavissa mutta ei mitään älytöntä


___

MasaT

Lainaus käyttäjältä: linker - syyskuu 10, 2010, 14:26:01 ip



Mutta ankeriaasta nakkeihin:
Muija (vaimo- suom.huom.) kävi hankintamatkalla Kivikylän palvaamon tehtaanmyymälässä Huittisissa, ja toihe tuliaisksi
minulle Chilinakkeja. Käski maistaa ensin varovasti, kun olivat siellä antaneet varoitusta että ovat sitten tulista tavaraa.
Ainahan minä varovainen ruuan kanssa, vaikken ennakkoluuloinen ollenkaan.

tuossa linkki firmaan josta ne olivat peräisin, täytyisi varmaankin ojentaa jallun oikeinkirjoituksesta, mutta
mitä sitä saivartelemaan.
http://www.kivikylan.fi/tienpaalla

niin; ne nakit olivat oivallista tavaraa: menivät 10 minuutissa, pientä poltteen tapaistakin havaittavissa mutta ei mitään älytöntä


___


Piti itsekkin hakea pussillinen näitä nakkeja, kun lähes naapurikylässä on tehtaan myymälä. Muualla en ole nähnyt näitä muuten myynnissä. Taitaa olla hieman spesiaalituote. :D
Erinomaisia nakkeja! Tulisuutta juuri niin, että kitalakeen ja nieluun jäi sellainen mukava lämmön tunne. Myöhemmin on tuntunut jo hieman vatsassakin.
Pussillista en silti syönyt heti yhdeltä istumalta, kyllä tuosta kilon pussista pitää jäädä hieman huomisellekin. ;D
Päihittää kyllä aikaisemmin maistelemani chilimakkarat tulisuudessa mennen tullen!