tammikuu 10, 2025, 12:46:53 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


InkRosen ensimmäiset idut

Aloittaja InkRose, joulukuu 13, 2010, 14:38:40 ip

« edellinen - seuraava »

InkRose

Cajamarcan pistokas osoittaa elinvoimaisuuttaan:



Ja sitten pari kukkaräpsyä, joista näkyy hyvin se Chinenseille tyypillinen palhojen (heteen varsien) violetti sävy:

PI 281429


Habanero "Sudden Death"


Biquinhossa olisi todella komea, syvä violetti palhoissaan, mutta kukat niin pieniä ja hankalasti lehtien seassa, että en saanut kelvollista kuvaa aikaiseksi niistä. Ja tosiaan, tuo violetti ei aina näy heti kukan auettua, toisinaan sitä saa hakemalla hakea ylipäänsä, mutta tuo on yksi chinensejen varmimmista tuntomerkeistä.

Ryhis

Mikäs sedällä on taustakuvana?
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

InkRose



InkRose

Näköjään olen onnistunut jemmaamaan Biquinhon siemenet jonnekin paikkaan X, joka ei ole sama kuin kaikkien muiden siemenpussien sijainti... Pahoitteluni niitä odotteleville. Pitää nyt kaivella että mihin on saattanut jäädä se. Yksi hyvä ehdokaskin on jo tiedossa, jahka kotiin pääsen.

InkRose

Liedellä hautuu paraikaa puolisen kiloa savustettuja chilejä (josta puolet rocotoja ja vajaa 100 g habaneroja), kilo paseerattua tomaattia, 390 g yrttitomaattimurskaa, pari hyppysellistä merisuolaa ja reilu loraus hunajaa, seassa myös ehkä desin verran omenaviinietikkaa. Piti jotain tehdä kun ovat pilkottuna jo viikon olleet ja pubeja kun ei meidän kotikonsteilla noin vain kuivailla niin sörsseliksi menee. Valkosipuli vain oli päässyt loppumaan... Pitää aamusella testailla, jahka saan ajettua sieläksi tuon soosin - ei näin lasten nukkuessa enää viitsi kovin paljoa mekkaloida.

Cheiro Roxat on nyt kuivattu uunissa, olisi tarvinnut vielä jonkin verran pitempään (tai enemmän lämpöä/tuuletusta) että olisi ihan jauhettavaksi tullut, mutta säilyy jo näinkin varmasti, kun pussin sulkee kunnolla.

InkRose

PI 585239 (C. Baccatum) alkaa vihdoin ja viimein kypsyä. Saas nähdä ehtiikö enempää kuin tämän yhden saada punaiseksi asti. Suoraan vihreästä vaihtuu, ei näyttäisi juurikaan edes tummuvan kuten jotkut.


Intian F1-ihme alkaa olla enimmäkseen kypsänä. Yllättävän pienikokoiseksi jäi itse kasvi. Kasvarissa ja tuettuna olisi tulos varmasti parempi. Perus intia/aasia-annuumi kyllä maultaan, ei taida saada jatkopaikkaa.


"Grande Mysterion" toinen hedelmä näyttää aika paljon Rocoto Peronilta muotonsa puolesta. Kolmonen on saman muotoinen, mutta seuraavat ovat taas perus Pubescens-pötkylän mallisia.


Ensimmäinen kypsä Lemon Drop! Kasvoi ja kukki tuossa Starfishin katveessa ja sisälläkin osin, joten tokkopa maksaa vaivaa näistä siemeniä kaivella, mutta pääsenpä sentään maistamaan tätäkin laatua.


Ja sitten se Starfish, jossa alkaa kypsiäkin olla jonkin verran. Pari-kolmekymmentä on jo kerätty ja vihreitä vaikuttaisi olevan enemmän kuin punaisia vielä.

InkRose

syyskuu 18, 2011, 16:56:10 ip #487 Viimeisin muokkaus: syyskuu 20, 2011, 15:53:45 ip käyttäjältä InkRose
Vatelle ja muille uusille, innokkaille kasvattajille, tässä muutama (huono) kuva minun nuorimmista taimistani. Nämä ovat nousseet sirkoille noin viisi viikkoa sitten, ainoa valo on tullut auringosta, kastelu on ollut pääasiassa vettä, pari kertaa on tainnut mennä Puutarhan Kesääkin, vaikkei vielä tarvetta olisi. Pyrin kastelemaan mahdollisimman vähän, kuitenkin samalla pitämään mullassa pienen kosteuden jatkuvasti, ettei aivan täysin pääse kuivumaan, vaikkei se tämän kokoisille enää hengenvaarallista olekaan.


Ylhäisessä yksinäisyydessään elää PI 585266 (C. Pubescens "Ultra Pube"), jolla taitaa olla pari päivää vähemmän ikää kuin toisen ruukun asukeilla, jotka siis ovat Yellow Fire (C. Chinense). Ruukut ovat jotain 12-14 cm halkaisijaltaan. Tuosta saa jo vähän käsitystä näiden lajien kasvunopeuden erosta. Jouluun mennessä Pube on kuitenkin kasvanut kavereistaan ohi jo komeasti, Yellow Fire kun on käsittääkseni Chinenseksi suht pienikokoinen. Aji Cristal tai vaikkapa Lemon Drop olisi tässä iässä helposti kolmekin kertaa noiden pituinen.

PI 585266:


Yellow Fire x2:

Nuo istutin siis samaan taimikippoon, koska olivat passelisti saman ikäiset ja saan niiden rungot kiedottua yhteen kivasti. Ensi kesänä sitten isoon pönttöön ulos ja syksyllä on toivon mukaan kunnon bonchi-aihio siinä.

Vielä kuva ylhäältä, josta saa paremman kuvan lehtimassan eroista. Chinenseä siis kaksi kappaletta tuossa, mutta yksikin olisi reippaasti Pubea isompi jo.


Eilisen miitin yhteydessä sain onneksi hyvän kasan pistokkaita jaettua etiäpäin. Omista "uusista" tuli maistettua tuo edellisessäkin viestissä mainittu PI 585239 Baccatum. Ei tosissaan ollut sieltä miellyttävimmästä päästä. Maku oli alkuun aika perus vihanneksinen bacca-aromi, mutta heti perään valahti päälle hieman härski rasvainen sävy. Polte kärkipuolelta mastettuna varsin maltillinen, sen puolesta ihan hyvä ja käyttökelpoinen, mutta rinnalla maistettu Guyanan-bacca (Hot Tree Pepper of...?) oli kaikin puolin parempi: raikas, jopa hedelmäinen maku, poltetta selvästi enemmän muttei missään nimessä liikaa. Voisi tuotakin ensi kaudelle harkita... ::)

Lisätään vielä omakehunkatkuinen maininta: ensimmäisen kauden kokonaissato on nyt yli 1,5 kg. Vielä on ainakin kilo pääsatoa puskissa, mutta eivät taida taivasalla ehtiä kypsiksi. Tai ehkä pieni osa vielä ehtiikin, mutta silti.

InkRose

Nyt on perattu miittisaaliista Tepinin siemenet talteen. Joku guatemalalainenhan se taisi olla, kenties National Park of Tikal? Joka tapauksessa runsaasti oli siemeniä, Cleitharan kanssa saatiin tasajaolla 9 per nokka. Itse marjat tietenkin syötiin. Ihmeen mietoja olivat, tulisempia anchoja ja jalapenojakin on tullut vastaan.

MegaRatt44

Oma chineseni on ollu about 4 viikkoa ylhäällä. On kyllä noihin verrattuina keskenkasvuinen sintti. Pitää seuraavalla kerralla kastella varmaan vähemmän...  ;D Ehkä olen kastellut vaan liikaa ilmoihin nähden. Ymmärrät varmaan mistä höpötän. Lisäksi täällä Turussa on ollut pilvistä ja pimeää viime viikkoina. Ja kauppahabahan se on, joten ei pidä liikoja pyytää.

Mahtavan näköinen tuo sun chinese! Itselläni lehtipareja on vaikka muille jakaa, mutta pituutta ei ole sen vertaa. Taitaa olla lajikkeesta myös kiinni. Ensikaudeksi ajattelin kokeilla uudemman kerran baccatumeja ja chinensea. Itselleni sen verran helppoja ja sopivia lajikkeita.  ::)

Kuinkas paljon olet InkRose kastellut noita? Sillee kun aamulla kastelet etkä sen jälkeen enää enempää. Vai onko sulla joku toinen taktiikka?

Toiseks, onko aurinko paistanut paljon siellä suunnassa? Se jos joku on ratkaiseva tekijä näissä touhuissa...  :D
Kauden 2012 päiväkirja alotteilla:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=11388.0

Mr_Green_

Sori InkRose, mutta pakko huudella sun päiväkirjaan.. :P Tuohon kasteluun.. pienen taimen veden tarvehan ei hurja ole. Itse kastelen vasta kun lehdet alkavat lurpattaa vähän.. pieni taimi tosin ei varmasti kuivuutta kestä niin kuin isompi kasvi. Mutta kun joka päivä kasveja pälyilee, niin eipä ne kuolemaan helpolla pääse. Vähintäänkin annan pintamullan kuivahtaa kunnolla. Sentin parin syvyydessä kun on multa kuivaa, niin voi varmasti vettä antaa, vaikka silloinkin vielä syvemmällä on vielä kosteutta. Lisäksi ruukun painosta oppii kyllä tuntemaan, koska alkaa olemaan multa kuivaa. Eli kerralla kastelee kunnolla ja antaa sitten kuivahtaa. Tietysti ruukun kokokin vaikuttaa kastelutiheyteen. Chili onneksi on aika helppo (ainakin omasta mielestäni) kasteltava, moneen muuhun kasviin verrattuna. Olen jonkin verran bonsaitouhuista lukenut ja japanissa bonsaiharjoittelija saa kastelukannun käyttöön vasta kahden vuoden harjoittelun jälkeen.. ainakin vanhanliiton meininkien mukaan.. ;)

InkRose

Lainaus käyttäjältä: MegaRatt44 - syyskuu 20, 2011, 19:32:09 ip
Mahtavan näköinen tuo sun chinese! Itselläni lehtipareja on vaikka muille jakaa, mutta pituutta ei ole sen vertaa. Taitaa olla lajikkeesta myös kiinni. Ensikaudeksi ajattelin kokeilla uudemman kerran baccatumeja ja chinensea. Itselleni sen verran helppoja ja sopivia lajikkeita.  ::)

Kuinkas paljon olet InkRose kastellut noita? Sillee kun aamulla kastelet etkä sen jälkeen enää enempää. Vai onko sulla joku toinen taktiikka?

Toiseks, onko aurinko paistanut paljon siellä suunnassa? Se jos joku on ratkaiseva tekijä näissä touhuissa...  :D


Niin siis tuossahan kuvassahan on kaksi Yellow Fireä samassa 12 cm ruukussa, siksi se on niin tuuhean näköinen, ja multaa on ruukussa vain about puoleenväliin. Ei nuo mullasta katsottuna nouse kuin kymmenisen senttiä nytkään. Eilen laitoin 140 mm Pauliinaan tuon kaksikon, multa oli kuivanlaista myös säkissä, joten kippasin kastelukannun pohjat säiliöön: noin 3 desiä puolta PK-annosta. Lisävaloahan ne kohta tarvitsevat, jos aion reipasta kasvua ylläpitää, mutta ei oikein viitsisi ruveta nyt pajalle enää uusia juttuja virittelemään, kun kuukauden päästä pitää kaikki purkaa pois.

Kastelen periaatteella "kun sopivalta tuntuu", eli en katso kelloa tai muutakaan vaan kulutuksen mukaan näppituntumalta suurin piirtein sopivaan aikaan. Määrä on noille pienille ollut noin puoli desiä kerralla, aurinkoisena päivänä ehkä lähemmäs desiäkin. Keskimäärin siis ehkä kerran viikossa on tarvinnut kastella. Tuohan kasvaa isolla eteläikkunalla, eli aurinkoa saa jotakuinkin niin paljon kuin tällä kylällä on sisätiloissa mahdollista. Saattaa myös olla, että olen arvioinut alakanttiin lannoituksen määrän, kun aika pitkälti samoilla vesillä kastelen sekä noita pieniä että monia muita. Ei se ole niin justiinsa. Noiden lähellä on myös muutama talvea varten jo pätkitty chinense, joita koitan olla lannoittamatta. Biquinho mokoma rupesi taas satoamaan kun on jäänyt ikkunalle, puoli tusinaa raakiletta on jo tekeillä ja kukkia lähemmäs kahtakymmentä.

Täti-E

Tiiätkö mikä mun F1:stä saattaa vaivata, kun nyt viikko pari sitten ronttasin sen sisään ja silloin voi ihan mainiosti...niin nyt on se on sitten kuivattanut kaksi raakaa podia ennen kysymistä, muut alemmalla roikkuvat podit voivat ihan hyvin. Nämä kaksi kuivunutta siis ihan yllimmäisinä..Eipä mene varmaan minullakaan jatkoon, en ainakaan kauheasti pahastu jos menee ja heittää veivinsä.

InkRose

Enpä osaa varmuudella sanoa. Voisin kuvitella, että moinen johtuu sisäilman kuivuudesta verrattuna ulko-oloihin.

InkRose

Muutama kirje tuossa odottaa Biquinhon siemeniä, mutta nyt näyttäisi olevan semmoinen tilanne, että olen osannut jemmata ne johonkin niin hyvään talteen, etten itsekään enää löydä niitä. Eli Biquinhot täytyypi toistaiseksi jättää nyt pois, jotta saadaan kirjeet kulkemaan. Jos on mielessä jotain tiettyä, joka kelpaisi sen tilalle, ilmoitelkaa joko tähän perään taikka YV:llä. Muutoin heitän oman harkinnan mukaan jotain muuta paikkaamaan puutetta, ellei taas suoraan kielletä.

Vate

Lainaus käyttäjältä: InkRose - syyskuu 18, 2011, 16:56:10 ip
Vatelle ja muille uusille, innokkaille kasvattajille, tässä muutama (huono) kuva minun nuorimmista taimistani. Nämä ovat nousseet sirkoille noin viisi viikkoa sitten, ainoa valo on tullut auringosta, kastelu on ollut pääasiassa vettä, pari kertaa on tainnut mennä Puutarhan Kesääkin, vaikkei vielä tarvetta olisi. Pyrin kastelemaan mahdollisimman vähän, kuitenkin samalla pitämään mullassa pienen kosteuden jatkuvasti, ettei aivan täysin pääse kuivumaan, vaikkei se tämän kokoisille enää hengenvaarallista olekaan.


Ylhäisessä yksinäisyydessään elää PI 585266 (C. Pubescens "Ultra Pube"), jolla taitaa olla pari päivää vähemmän ikää kuin toisen ruukun asukeilla, jotka siis ovat Yellow Fire (C. Chinense). Ruukut ovat jotain 12-14 cm halkaisijaltaan. Tuosta saa jo vähän käsitystä näiden lajien kasvunopeuden erosta. Jouluun mennessä Pube on kuitenkin kasvanut kavereistaan ohi jo komeasti, Yellow Fire kun on käsittääkseni Chinenseksi suht pienikokoinen. Aji Cristal tai vaikkapa Lemon Drop olisi tässä iässä helposti kolmekin kertaa noiden pituinen.

PI 585266:


Yellow Fire x2:

Nuo istutin siis samaan taimikippoon, koska olivat passelisti saman ikäiset ja saan niiden rungot kiedottua yhteen kivasti. Ensi kesänä sitten isoon pönttöön ulos ja syksyllä on toivon mukaan kunnon bonchi-aihio siinä.

Vielä kuva ylhäältä, josta saa paremman kuvan lehtimassan eroista. Chinenseä siis kaksi kappaletta tuossa, mutta yksikin olisi reippaasti Pubea isompi jo.


Eilisen miitin yhteydessä sain onneksi hyvän kasan pistokkaita jaettua etiäpäin. Omista "uusista" tuli maistettua tuo edellisessäkin viestissä mainittu PI 585239 Baccatum. Ei tosissaan ollut sieltä miellyttävimmästä päästä. Maku oli alkuun aika perus vihanneksinen bacca-aromi, mutta heti perään valahti päälle hieman härski rasvainen sävy. Polte kärkipuolelta mastettuna varsin maltillinen, sen puolesta ihan hyvä ja käyttökelpoinen, mutta rinnalla maistettu Guyanan-bacca (Hot Tree Pepper of...?) oli kaikin puolin parempi: raikas, jopa hedelmäinen maku, poltetta selvästi enemmän muttei missään nimessä liikaa. Voisi tuotakin ensi kaudelle harkita... ::)

Lisätään vielä omakehunkatkuinen maininta: ensimmäisen kauden kokonaissato on nyt yli 1,5 kg. Vielä on ainakin kilo pääsatoa puskissa, mutta eivät taida taivasalla ehtiä kypsiksi. Tai ehkä pieni osa vielä ehtiikin, mutta silti.


Mitä ihmettä? NOIN isot lehdet ja mun haballa ei oo paljon *********! Tosi hienon näkösii on. Tosi toi mun haba vasta iti 2 viikkoo taakse päin :(
Voin kyl laittaa sit jouluna enenmän kuvii, kun on enenmän lajikkeita kasvamassa :D

InkRose

Lainaus käyttäjältä: Vate - syyskuu 21, 2011, 07:52:52 ap
Mitä ihmettä? NOIN isot lehdet ja mun haballa ei oo paljon *********! Tosi hienon näkösii on. Tosi toi mun haba vasta iti 2 viikkoo taakse päin :(


Kahdessa viikossa ei nuokaan olleet juuri muuta tehneet kuin ensimmäiset kasvulehdet, ehkä toisia vähän alulle. Kasvutahti kiihtyy kun yhteyttävää alaa alkaa olla enemmän. Valo ja lämpötila ovat ne selkeimmät ulkopuoliset vaikuttajat, myös ilmankosteudella on pieni rooli. Ja tosiaan, noita chinensejähän on siis kaksi siinä ruukussa...

mohla

Lainaus käyttäjältä: InkRose - syyskuu 20, 2011, 15:57:19 ip
Nyt on perattu miittisaaliista Tepinin siemenet talteen. Joku guatemalalainenhan se taisi olla, kenties National Park of Tikal? Joka tapauksessa runsaasti oli siemeniä, Cleitharan kanssa saatiin tasajaolla 9 per nokka. Itse marjat tietenkin syötiin. Ihmeen mietoja olivat, tulisempia anchoja ja jalapenojakin on tullut vastaan.


Fataliin 2010 ostetuista siemenistä tuo Tepin, National Park of Tikal, Guatemala (C. annuum var. glabriusculum) marjat kasvoi mulla 2010. Mietoja olivat tuoreinakin, tosin hyvin pieniähän ne marjat olivat.

InkRose

Hyvä tietää että on kyseiselle lajikkeelle ihan tyypillistä se mietous. TepinKapsikuumin helmikuussa Minbaarilla tarjoamat olivat paljon ärjympiä.

InkRose

Jatketaanpa spämmäystä vanhan päiväkirjan puolella. ;D Cheiro Roxasta on tulossa bonchi jahka saan aikaiseksi putsata vanhat mullat pois ja jos se siitä vielä lähtee kasvuun.





Habanerojen toisen sadon alettua olen vähän kokeillut lannoitusvahvuuden kanssa. Ainakin jokunen vähän reilumman kokoinen hedelmä on tulossa, vaikka annostus onkin vasta vähän yli PK:n suosituksen. No, ehkä 1,5-kertainen. Molemmissa on 60-70 hedelmää tekeillä, iso osa kyllä pysäytti kasvunsa peukalonpään kokoisena - vaikuttaa niihin hedelmän mittoihin vähän sää ja lämpötilakin, kun ei sähkövaloa ole noilla juurikaan.



Päätin eilen virittää Yellow Firelle kuitenkin oman valon pitämään kasvua yllä, siitä kun olisi tarkoitus treenata ensi kesän jälkeen jotain bonchintapaista. Vaikka tänäänkään ei mikään synkkä aamupäivä ole, niin hyvin näkee, että 23 W ESLi houkuttaa ainakin näitä pikku chinensejä jo enemmän kuin ikkuna.



Ja loppuun viikon suurin valopilkku: Tuo lupailee kauden huipennusta joka kalpenee enää Flexun tai Galapagoensen sirkkataimelle: