tammikuu 06, 2025, 22:08:18 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Filago, 2011, avomaan juhlaa

Aloittaja Filago, tammikuu 25, 2011, 21:33:53 ip

« edellinen - seuraava »

MrFrost

Lainaus käyttäjältä: Eric Sour - maaliskuu 04, 2011, 14:22:19 ip
Lainaus käyttäjältä: Filago - maaliskuu 04, 2011, 11:44:07 ap
Ja kovasti jännittämäni Jalapeno Herculekset on nyt molemmat jo reippaina lampun alla, saapa nähdä päästäänkö meilläkin isojen jallujen täyttöön ensi kesänä...


Hauska kuulla että nuo itävät sinullakin, itse laitoin varmuuden vuoksi 8 kpl, ja kaikki ovat sirkoilla  :).
Tosin näistähän ei ole täyttä varmuutta mitä tulee, kun ovat omakasvattamia jälkeläisiä...


Ainahan se on sama juttu... Etenkin JOS ja kun siirtää multaan.

Mulla tapaus Rocoto Peru Cusco, kolme sirkanlehteä siirsin multiin, kaks kuihtui viikon sisällä.... Onneksi yksi voi hyvin.

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

hessi

Ja minkäslainen tämä Beaver Dam on ?
Kasvina ja maultaan ?

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Filago

Lainaus käyttäjältä: hessi - maaliskuu 04, 2011, 20:32:16 ip
Ja minkäslainen tämä Beaver Dam on ?
Kasvina ja maultaan ?


En vielä tiedä, mutta sain Naoki somalta lisää siemeniä, joten enköhän pääse kertomaan kesällä lisää. On siis satoisa hyvänmakuinen suippopaprika tms...

Filago, jolla muuten iti vasta nyt noi aji Cristalitkin, vaikka ihan omia ja tuoreita siemeniä... Samana päivänä molemmat siemenet.
#163

Filago

Nyt on uusista Beaver Dameista eka jo itänyt, jipii :). Ja Mulato Islenotkin pääsivät multaan, alkaa olla kohtuullisen täynnä tuo taimipöytä, vaikka siitä on jo lähtenyt kasvatusvanhemmille taimia vaikka kuinka. Rocoto Grande ei ole kovin elinvoimainen alku, saa nähdä miten käy.

Talvehtinut Peppadew kukkii. Bonchi White Bullet Haba alkanut raakileet vaalentua, pitää kohta ottaa kuva. Rocotoissa kukkimisvaihe päällä, esim. Canariossa raakileita ilmaantuu lisää koko ajan.

Ja päivän hauskin uutinen: Koko talven kypärässään viettänyt ainokainen ( 1/4) itänyt Tovarii on saanut kasvupistettä ulos kypärästä sen verran, että pukkaa pikkuista lehteä varren ja kypärän väliin. Emokasvi on selvinnyt talvesta ihan kohtuullisesti, mutta jokunen oksa on kuivanut, uutta kasvua kuitenkin tullut myös. Eli nyt niitä sit on kaksi.

Filago, joka lupaa kuvailla loppuviikosta
#163

solari

Lainaus käyttäjältä: Filago - helmikuu 06, 2011, 19:23:26 ip
Vielä en löytänyt Tertialia vastaavaa lamppua joka olisi halpa mutta tilava ja ilmava.

Filago


En tiedä saitko jo vastausta tuohon kun ei kerkeä oikein lukemaankaan kun töissä olen, mutta niin itse asiaan..
Ainakin täällä haaparannan ikeassa on myynnissä "LERSTA" mallinen lamppu 10e, itselläni on sellainen käytössä ja siinä 50W ESL, en ole Tetrialia nähnyt itse teossa mutta luulisin ainakin että tämä Lersta on tarpeeksi ilmava.

Filago

Nyt sitten jonkinlaista kuvapäivitystä.

Ensin WBH bonchi, joka siis voi edelleen ihan hyvin, raakileet vaalentuivat niin otin kuvan, seuraavana olisi vuorossa leikata vähän pois isoimpia lehtiä ja katsoa kasvattaisiko hän tilalle uusia pienempiä samaan kohtaan vai jääkö sit kaljuksi...


By filago at 2011-03-17

Sitten kuva siitä ihanasta elinvoiman osoituksesta, että kypäräänsä juuttunut Tovarii on vahvasti elossa sittenkin, pienestä sitä pitää aloittaa mutta tästä se lähtee taas :).


By filago at 2011-03-17

Ja koska kevät lähestyy ja viime kesänä sain koko kesän odotella josko Gala kukkisi, niin otin kuvan siitä, millainen se on nyt tänä vuonna kauden alkaessa. Luonnonvalossa länsi-ikkunalla on sujunut koko talvi ihan ok, mitä nyt pari kertaa meinannut kuihtua kun unohdettu kastella jne. Joissain kohdissa näkyy mistä syksyllä katkottu oksat ja minkä verran on sitten keskitalvellakin puskettu uutta kasvua...


By filago at 2011-03-17

Uusiakin idätyksiä oli, kuten ehkä muistatte, ja seuraavassa kuvassa poseeraa tämän kauden Chinenset sekä ainokainen uusi Pube, pikkuisen Tovariin kera.

Ylärivi Habanero Brown 2x ja Hyper Pube, keskirivissä Trinidad Scorpion Morouga Blend 2x, keskellä välissä Goronong, ja alarivissä Cameroun 2x ja Tovarii.


By filago at 2011-03-17
Tässä iässä kaikki Chinenset aika lailla saman näköisiä, eikö?

Filago, joka julistaa idätyskautensa päättyneeksi, kun kaikki muu paitsi Fresno on itänyt, Beaver Damejakin on nyt 3 kpl... En laita enää uusia Fresnon siemeniä, kokeilin kahdella ja Early Jalapenoa on riittävästi korvaamaan ne yksilöt.
#163

Filago

Beaver Dameja tuli sit 7 kpl taimia. Kun ekat 4 ei itäneet, laitoin niitä uusia Naoki Soman lähettämiä siiduja tulille peräti 8 kpl, että varmasti joku itäisi.. 7 multiin asti eli ei hassumpi itävyys, huoletta voit olla siellä Oulussa näiden suhteen omissa idätyksissäsi. Että jos esim. Hessi satut tarvitsemaan oman koekappaleesi siitä mitä Beaver Dam on chilejään, niin kunhan jossain törmäillään, varmaankin yksi joutaa. Tietenkin joku huonosti kasvava rupuyksilö, joka sinun käsissäsi sit satoaa yksinään sen mitä 6 muuta sisarusta mulla yhteensä.

Muuten ei ihmeitä, tänään annoin ekaa kertaa pikkutaimiosastollekin lannoitusta, saivat tuttuun tapaan Nutriforten kastelulannoitetta, mutta vasta alle puolikasta annosta.

Niin ja Peppadew, kukat pysyvät, pari raakiletta jo kääntynyt pystyyn :).

Ja ensi tiistaihin mennessä pitäisi päättää, kumpi sopii Chili Con Carneen paremmin, Rocoto Chile de Seda, eli keltainen hedelmäinen Rocoto, vaiko Rocoto Peru Puno Marki, punainen enempi perusrocoton makuinen. Nimittäin poika oli mennyt koulussa lupaamaan, että ensi viikolla tuo kotoa vähän parempaa chiliä köksäntunnille, ja kaverit ja opettaja oli toivoneet, että ei pelkästään kuivattua parempaa, vaan tuoretta parempaa.

Ja kuinka ollakaan kypsiä puskassa kiinni olevia hedelmiä on juuri nyt vain noissa kahdessa. Niin ja tietysti White Bullet Bonchissa, mutta ne on liian tulisia 7-luokkalaisten ruokaan... Mukaan voi toki ottaa maisteltavaksi muuten. Mainittuun Chili Con Carne reseptiin kuuluu peräti 1/2 tl chilijauhetta, ja poika jo katseli noita rocoto-mollukoita, että taitaa olla niin, että ihan kokonaista ei tarvita keitokseen jos reseptiä matkitaan. Että voivat sit syödä tuoreena. Ne jotka kykenee. Ja taidanpa laittaa mukaan ihan mietoa meksikolaisjauhettakin, opettaja saa päättää oisko sittenkin paras valinta laittaa reilusti Guajillo-hiutaletta ja viimeistellä tulisuus kohdilleen vähän tulisemmalla Annuum-sekoituksella. Kuin heittää tottumattomille tuoretta rocotososetta runsaasti/liikaa ;).

Filago, joka miettii, pitäisikö alkaa tehdä jotain iskuja juuri yläasteiden köksäntunneille.. 1/2 tl my ass
 
#163

MrFrost

1/2 tl saa ehkä just ja just cayennepippurilla poltetta...

On noi kummia, onneksi me chilinharrastajat sentään teemme edes hieman chilejä (kiitos yhdistykselle, chilikaupalle, fataliille, jne) tätä tutuksi ihmisille,
mutta silti suurin osa edelleen luulee että chili on vaan se "pahan makuinen pitkä punainen annuumi kaupassa, tai jalapeno tai sit dutch habanero joka polttaaaa...."

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!

PP

Köksän opetusohjelmaan pitää saada pakolliseksi Aji Cristal -levite ja juustolla täytetyt grillatut Jalapeñot. Molemmat on niin hyvää, että kohta puoli Suomea kasvattaisi chiliä. Siinä meille tavoitetta. ;D

CyberDog

Mä laittaisin tota punasta rocotoa matkaan. Mun mielestä chili con carnessa saa olla makeutta joten toi punainen vois sopii siihen paremmin.

Filago

Lainaus käyttäjältä: CyberDog - maaliskuu 22, 2011, 23:21:02 ip
Mä laittaisin tota punasta rocotoa matkaan. Mun mielestä chili con carnessa saa olla makeutta joten toi punainen vois sopii siihen paremmin.


Laitoin mukaan punaisen tuoreen Rocoton, sekä kuivattuna kokonaisina tulisuusjärjestyksessä Aji Amarilloa, Serranoa ja Habaneroa. Tuore oli luokan pojista maukasta, muttei riittävän tulista reseptiinsä, joten sitten maistelivat kuivattuja, ja päätyivät annostelemaan kattilalliseen puolikkaan kuivattua Habaa. Ja oli kuulemma juuri sopivaa ja kaikki tykkäsivät. Eli ihan onnistunut keikka, paitsi että opettaja ei ollut uskaltanut maistaa (!).

Ja kokkausfiiliksissä pitääkin teille jakaa resepti, jonka vastikään kehitin uudeksi "pakko ottaa aina uusi" addiktiokseni. Tarvitaan: itselle maistuvaa laatua papukahvia muutama kourallinen, esim. presidentti käy hyvin, (tummemmat ei ellei nimenomaan pidä tosi kitkerästä), tummaa keittosuklaata levy, ja noin yksi/ maun mukaan kuivattu haba tai naga. Suklaa sulatetaan vesihauteessa, lisätään sopiviksi hiutaleiksi käsissä murskattu haba tai naga ( tai useita maun mukaan...), sekoitellaan hetki, sitten mukaan kahvipavut, saa imeytyä hetken ja sekoitetaan, jotta jokaisen pavun ympärillä kerros suklaata. Ja roiskitaan pavut leivinpaperin päälle jähmettymään. Puoli tuntia pakastimessa jos olet ihan liian malttamaton, tai sitten rauhassa seuraavaan päivään. Teoriassa voidaan pakata tämän jälkeen sopivaan purkkiin säilytettäväksi, käytännössä syöt satsin muistamatta, paljonko kofeiinia ja kapsaisiinia erästä kertyy. Esim. tenttiin lukuruokana suositeltavaa opiskelijoille ;).

Filago, joka on alkanut jo säästellä maitopurkkeja taimien seuraaviksi asuinpaikoiksi
#163

chilihardhead.fi

Eivät vanhemmat sentään hepulia saaneet?
Meidän likan köksänopettaja on kuuleman mukaan maistanut Nagaakin :D
Oli ollut vähän ihmeissään, kun kuuli tytön siitä pitäneen raakanakin, vaikka tulista onkin ja syövän lähes päivittäin jossain muodossa.
Eivät silti käytä juurikaan mausteita, eikä likkakaan ole mukaansa ottanut omia.
Osalle kavereista kun maistuu vain eineslihapullat ja sininenlenkki vaaleallaleivällä tyyliin...
Pitääkin muistaa ostaa papuja viikonlopuksi, niin saisi kerrankin tyydytettyä kofeiinin&kapsaisiinin himon kunnolla
Älä tee niin kuin minä teen, vaan miten sanon/kirjoitan. Vastuu on silti kuuntelijan/lukijan, vaikka Hämeestä olenkin

Filago

Toissapäivänä ekat Chinenset vaihtoivat jugupurkista maitolitroihin ja luonnonvaloikkunalle. Ovat jopa kasvaneet siellä.. kyllä se kevät tulee :).

Filago
#163

SK

Hei tässä ois toinen hankolainen chilin ystävä. Niin jos noita Beaver Dameja on liiaksi niin ehdoittaisin vaihtokaupaa.?
Tosin tarvitsisin niitä kaksi samankokoista yksilöä, jotta voisin ottaa ne myco vertailuun.
Vaihtoon voisin tajota vaikkapa Fresnoa, jossa on jo punasia bodeja. Ja jotain muutakin löytyy...

Chilivaari

Kiitoksia Chacosta vielä kerran.
Nyt se kukkii kauniisti. Laitoin siitä raporttia blogiini: http://chilivaari.blogspot.com/2011/05/capsicum-chacoense.html
Tietolähteeksi linkitin viimevuotisen päiväkirjasi, kun Infernon sivuille ei näytä vieläkään saavan linkkiä suoraan lajeihin.

Filago

lokakuu 26, 2012, 21:16:17 ip #35 Viimeisin muokkaus: lokakuu 26, 2012, 21:18:00 ip käyttäjältä Filago


Meksikon ihmeitä sadonkorjuuvaiheessa.

En näemmä tehnyt tänä vuonna päiväkirjaa ollenkaan, joten laitetaanpa viimevuotiseen. Tässä on farmilta meksikolaismakuja. Tarkka tunnistaa Mulato Islenon, Anchon, Guajillon, Jalapenot ja Cascabelin. Pitkät kiemurat eivät ole samaa sarjaa, vaan tämän vuotisia Joe's Longeja, joita käytin mole-soossini tulisuuden säätöön (ehkä hiukan epäortodoksisesti). Soosi oli kuitenkin hyvää :). Jalapenoja söimme täytettyinä, ja eikös vain olekin aika hyvin korkkautuneita nuo kuvaan valitut?

Filago

#163