tammikuu 11, 2025, 01:37:13 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


aropupu 2011

Aloittaja aropupu, helmikuu 11, 2011, 02:27:30 ap

« edellinen - seuraava »

aropupu


Chokoladka (C. annuum)


Chokoladka (C. annuum)

Tämä vihannespaprikalajike tekee niin tukevia podeja että aikaisemmin kovin tukevana pystyssä kasvanut kasvi ei meinaa jaksaa kannatella niitä, kaippa tuota pitäisi alkaa tukemaan jollain kepeillä vähitellen. Ruskeita näiden pitäisi kypsänä olla, kuten nimikin jo vähän kertoo.

aropupu


Chaco yellow (C. baccatum)


Chaco yellow (C. baccatum)

Chacoensena kaupiteltu baccatum tekee kohtuu pieniä podeja, mutta mikään villichili tämä ei silti ole. Mistä sitä tietää vaikka olisi hyvänkin makuinen, odottelen vielä että kypsyisivät. Keltaisia noista pitäisi tulla.

Tämä on kasvanut hyvässä valossa ja hyvässä alustassa, ilmeisesti on ihan luonnostaan kasvutavaltaan tuollainen levittäytyvä, lähes rocotomainen.


aropupu


Pikanta (C. annuum)

Paremman puoliskon eestiläisestä siemenliikkeestä tilaama vihannespaprika. Tästä onnistuin jokin tovi sitten repäisemään raa'an podin irti harsoja siirrellessäni ja pitihän sitä toki maistaa, josko olisi raakanakin hyvä. Raakana tätä ei voi suositella koska vihreässä podissa oli runsas herneen aromi, mutta sen lisäksi tästä löytyi myös ihan mukavasti potkua vaikka tosiaan tulettomana vihannespaprikana olen tätä kasvatellut. Eipä mitään, senverran mukavan kokoisia podeja että en minä vastaan pistä vaikka noista vähän tulisuutta löytyykin :)

aropupu


Candlelight (C. annuum)

Ja tässä sitten päivitystä mutantti-candlelightiin. Mukavasti kasvaa, ja jokunen nuppu näyttäisi olevan myös.


aropupu


Astor F1 (C. annuum)


Vihannespaprika tämäkin, hybridi vieläpä. Keltaisia tai oransseja näistä pitäisi tulla, saas nähdä koska päästään maistelemaan.


aropupu


Cumari do Para (C. chinense)


Cumari do Para (C. chinense)

Tämä chinense käyttäytyy kovin kummallisesti, paljon on saanut valoa ja ravinteidenkin pitäisi olla kohdallaan, mutta silti pyrkii kasvamaan roikkuen lähes köynnöksenä, ei tietoakaan chinensemäisestä tukevuudesta.

Kukat ovat kovin frutescensmaisia, pieniä kuin mitkä ja vihreitä terälehdiltään. Chinense-tyypillinen rinkula sentään löytyy juuresta. Saas nyt nähdä josko tämä vielä suostuisi tuottamaan podejakin joskus.


aropupu


Habanero White Bullet (C. chinense)


Tässä taasen sitten chinense jolla ei podintuoton suhteen ole pienintäkään ongelmaa. Kovin on kompaktiksi jäänyt tämä itse kasvi, mutta podeja ja niiden alkuja on joka oksanhanka täynnä. Ensimmäiset ovat ilmeisesti alkaneet jo kypsyä, vaikkeivat ne kuvassa taida näkyä.


aropupu


Leutschauer (C. annuum)

Tässä toinen "vihannespaprika" joka osoittautuikin miedosti tuliseksi. Tätä tosin en ole vielä päässyt maistelemaan mutta keksin ohimennen että siemenketjukirjeessä olleissa Chilicutterilta (?) peräisin olleissa siemenissä oli kirjoitusvirhe, olivat nimellä "leutchauer" jolla ei löytynyt mitään tietoa mutta s-kirjaimen lisäämällä tästä löytyi enemmänkin tietoa internetin syövereistä.

aropupu


Habanero, market (C. chinense)

Parivuotias markettihabanero näyttää selvinneen muurahaishyökkäyksestä. Alkukaudesta tämä teki lähes tusinan sormenpään kokoisia pikkupodeja harjoituskappaleina niinkuin viime kesänäkin, nyt on alkanut kasvattaa normaalikokoisia podeja. Kovin kaksisen makuinen tapaus tämä ei kylläkään ole, viimevuotisiakin on vielä hieman pakkasessa jäljellä.

aropupu

heinäkuu 06, 2011, 04:09:29 ap #109 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 06, 2011, 14:57:15 ip käyttäjältä aropupu

Mavras F1 (C. annuum)


Mavras F1 (C. annuum)

Vihannespaprikoista tähän mennessä ehdoton suosikkini, komeita mötkäleitä tekee ja itse kasvi on tukeva kuin mikäkin puu. Kypsänä tämän pitäisi olla punainen, joten vielä odotellaan maistiaisia.

aropupu


Rocoto Red Peruvian (C. pubescens)

Ensimmäiset rocotot turpoavat pikkuhiljaa, malttamattomana odotan että pääsisin maistelemaan.

aropupu


Inca Red Drop (C. baccatum)


Inca Red Drop (C. baccatum)


Käyhän se näemmä näinkin. Kokeeksi oli pakko pistää yksi kasvi ylösalaisin kasvamaan ja tuntuuhan tuo edes jotain satoa tuossakin tuottavan, vaikka tämän kasvatustavan ylivertaisuudesta en todellakaan ole vakuuttunut. Jos nyt jotain hyvää pitäisi mokomasta sanoa, niin näemmä tuota joutuu kastelemaan huomattavasti vähemmän kuin oikein päin kasvavia kasveja, lieneekö sitten tuuli viilentää senverran tuolla n. neljän metrin korkeudessa roikkuvaa ämpäriä että haihtuminen ei ole ihan niin nopeaa kuin asfaltilla olevilla ruukuilla. Sato ei tähän mennessä kovin kaksiselta vielä vaikuta, vaikka tätä on varsin satoisaksi lajikkeeksi useammassakin lähteessä mainostettu.

aropupu


Pimiento de Padron (C. annuum)

Näyttäisi siltä, että piakkoin päästään paistelemaan tapaksia. Yhden tai pari annan kypsyä loppuun jotta saan siemenet talteen, tämän jälkeen koko satsi päätyy pannulle siinä toivossa että näitä olisi loppusyksystä vielä lisää syötävissä.

aropupu


Topgirl (C. annuum)


Vihannespaprika tämäkin, kohta lienee jo maisteltavissa.

aropupu

heinäkuu 06, 2011, 04:10:28 ap #114 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 06, 2011, 04:17:03 ap käyttäjältä aropupu

PI 439380 (C. baccatum)

Tämä vähitellen lempilajikkeeksini muodostunut koristeellinen baccatum jaksaa edelleen yllättää. Lähiaikoina tätä tarkkailtuani tajusin että valon/lämmön määrä vaikuttavat podin muotoon mielenkiintoisesti: Sisätiloissa lamppujen alla huonossa valossa syntyneet podit olivat säännöllisen pyöreitä ja niissä oli kaikissa kuoppa pohjalla. Kun tämä on päässyt vihdoin kasvamaan kunnon valossa, tuo kuoppa kääntyykin väärinpäin ja podeihin muodostuu lähes biquinho/chupetinha-henkinen "nänni" päätyyn. Myös väri on ulkokasvatuksessa erittäin kaunis: sisäkasvatuksessa lähes valkoinen mutta ulkona auringon ultraviolettisäteiden vaikutuksesta kauniin violetti, todellinen koristechili. Kypsyvät punaiseksi, sitten kun ehtivät.



aropupu

heinäkuu 06, 2011, 04:10:40 ap #115 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 06, 2011, 04:18:14 ap käyttäjältä aropupu

Punakoiso (Solanum Dulcamara)


Ja sitten vielä yksi hieman offtopic-juttu. Villichili-innostuksen myötä alkoi koisokasvien heimo kiinnostaa muutenkin ja Solanaceae-heimon lajeja on kasvatuksessa useita, munakoisoista erilaisten physalisten kautta Tzimbaloon. Tätä en kasvattanut siemenistä, vaan keväällä väliaikaisen kasvihuoneen paikkaa siivotessa löytyi maasta syksyllä kuihtunut kasvi jonka kuihtuneesta kukkatertusta päättelin että saattaisi olla toinen suomessa luonnostaan esiintyvistä koisokasveista, ja laitoin oksanpätkät multapurkkiin juurtumaan. Oksanpätkät juurtuivat ja heräsivät henkiin aivan naurettavan nopeasti, ja se arvaus lajistakin osui aivan oikeaan, punakoisohan se oli. Myrkyllinen kasvi jolla ei ole mitään hyötykäyttöä, mutta ihan vaan kasvin kasvun seuraaminen ja dokumentointi riittänee vaivanpalkaksi tämänkin kasvatuksesta :)

aropupu


C. lanceolatum

Lance tekaisi yhden ainoan kukan joskus aikaisin keväällä eikä sen jälkeen yhtäkään, ennenkuin nyt tällä viikolla on vasta suostunut aloittamaan varsinaisen kukinnan. Marjoja ei vielä näy. Tämän jälkeen ainoat jotka eivät ole ehtineet kukalle ovat C. rhomboideum ja C. galapagoense.

aropupu


Riot (C. annuum)

Toukokuun alussa taimelle laitetuista koristeannuumeista ensimmäisenä podeilemaan on ehtinyt Riot. Lähes kaikki muutkin kyllä kukkivat jo.

aropupu


"Candlelight" (C. annuum)

Mutanttiannuumin kukkaloistoa. Useimmissa kukissa ei ole terälehtiä ollenkaan, heteet ja emi vain nököttävät sellaisenaan kukkapohjuksesta. Joissain kukissa on terälehdet, ne ovat tuollaisia onnettomia pitkulaisia soiroja kuten lehdetkin.

aropupu


CGN 19198 (C. eximium)


CGN 19198 (C. eximium)


Luulin että tämän eximiumin valkokukkaisuus olisi johtunut vain sisällä natikan alla ollessaan UV-säteilyn puutteesta, mutta eipä näytä olevan näin. Tuo on ollut ulkona suorassa auringonpaisteessa ja kukat tuntuvat olevan edelleen avonaisena täysin valkoisia, paitsi...



CGN 19198 (C. eximium)


CGN 19198 (C. eximium)

Osa kukista tuntuu kehittävän tuollaista punertavanruskeaa, ikään kuin ruosteen väriä terälehtiensä reunoille. Aluksi luulin että nuo kukat ovat alkamassa kuihtumaan mutta ilmeisesti näin ei ole asian laita vaan osa kukista avautuu tuollaisina. En yhtään tiedä voiko jokin ylilannoituksen tapainen tai muu olosuhteisiin liittyvä ongelma saada moista aikaiseksi vai onko tämäkin näitä kyseisen lajikkeen omia kummallisuuksia.

Tämän lajikkeen marjat tuntuvat muuten olevan lintujen ehdoton suosikki, katoavat heti kun ehtivät vähänkin väriä ottamaan. Ylimmän marjakuvan ehdin nappaista ja kun muutamaa tuntia myöhemmin menin keräämään marjoja pois, olivat ne jo tiessään. Jonkun lähimmäs parikymmentä marjaa tuo on ehtinyt tähän mennessä tekaista ja niistä olen kokonaista kolme ehtinyt saada talteen. Poltto näissä oli kovin kummallisen oloinen, vaikka kuinka pyöritteli niitä suussa niin polttoa ei tuntunut millään tulevan kuin aivan kurkun perälle. Tosin ovat niin kovin pieniä että pitäisi vetää tusina kerralla että voisi sanoa sen tarkemmin näiden mausta tai poltosta yhtään mitään.