tammikuu 11, 2025, 03:59:35 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


aropupu 2011

Aloittaja aropupu, helmikuu 11, 2011, 02:27:30 ap

« edellinen - seuraava »

aropupu


CAP 691 'Red Fire' (C. chinense)

Pikkuisen villichinensen ensimmäinen podi on alkanut vaihtaa väriä myös, punainen tuosta pitäis tulla niinkuin nimikin sanoo. Tässä ilmeisesti pitäisi olla jo ihan makua ja tulisuuttakin, tuskin silti kannattaa ihan vain maustekäyttöön kasvattaa kun podit ovat todellakin aivan pikkuriikkisiä.

aropupu

kesäkuu 22, 2011, 00:56:02 ap #81 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 22, 2011, 02:02:19 ap käyttäjältä aropupu

CAP 498 (C. praetermissum)


CAP 498 (C. praetermissum)

Tämä praetermissum tykkää kääntää kukkiensa terälehdet lähes väärinpäin. Samansuuntaista olen kyllä havainnut muillakin praeillani, ilmeisesti olosuhteista kiinni moinen. Yleensäkin olen ollut viimeaikoina huomaavinani että kukkien terälehtien kääntyily ja jossain määrin jopa muoto vaihtelee aika paljonkin kasvin elinaikana ja olosuhteiden mukaan, mitään tarkempaa analyysiä siitä mikä vaikuttaa mihinkäkin miten en kyllä ole saanut aikaiseksi. Sunnuntaibotanistin leikkiminen tuppaa olemaan vaikeaa kun on siunattu kultakalan muistilla, pitäisi jaksaa tehdä parempia muistiinpanoja havainnoistaan mutta sen taas estää yletön laiskuus.

aropupu

kesäkuu 22, 2011, 00:56:14 ap #82 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 22, 2011, 01:19:04 ap käyttäjältä aropupu

CAP 872 (C. sp)


CAP 872 (C. sp)

Tästä lajikkeesta en osaa oikein sanoa mikä on olevinaan. Harmi että yksikään kokonaiskuva kasvista ei oikein onnistunut, niitä on vaikea ottaa. Kasvaa tiheään pientä ja kapeaa lehteä joka muistuttaa lähinnä esim. Apachen yms koristechilien lehtiä, mutta kasvi on kaukana kääpiöivästä. n. metrin korkea tällä hetkellä ja kasvaa kohisten. Podeista pitäisi ilmeisesti tulla mustia, tumman violetteja, tai jotain sen suuntaisia. Kuvan olen tästä nähnyt, mutta se oli hieman epämääräinen.

aropupu


Big Papa (C. annuum)

Tämän vihannespaprikalajikkeen väritys hämmentää, pilkkuja? Saisi alkaa tekemään vähän enemmänkin hedelmää että näkisi ovatko kaikki tuollaisia. Siemenpussin kuvan mukaan pitäisi olla tumman violetti lajike, eikä siinä mitään pilkkuja näy. Vai voisikohan joku olosuhteisiin liittyvä tekijä aiheuttaa tuollaista? kaunis tuo on silti, toivottavasti myös hyvän makuinen.

aropupu


(Cili) Goronong (C. chinense)

Tämä (eilen kuvattu) Goronongin ensimmäinen podi oli alkanut tänään vaihtamaan väriä, kohta pääsen maistelemaan. Tämä kyseinen tapaus on pölytetty em. vihannespaprikan siitepölyllä ja epäilen että se saattaisi jopa olla oikeastikin risteytys, Goronong kun ei itsepölytyksellä suostu tuottamaan vielä podeja ollenkaan vaikka sillä jo reippaasti ikää alkaa olemaankin.




aropupu


CAP 1144 (C. praetermissum)


CAP 1144 (C. praetermissum)

Tämäkin praetermissum venyttelee terälehtiään taaksepäin, ja ensimmäiset poditkin ovat jo tulossa. Oli se jo aikakin, ikää kasvilla alkaa olla kohta kait jo vuoden verran.

aropupu

kesäkuu 22, 2011, 00:57:04 ap #86 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 22, 2011, 01:20:26 ap käyttäjältä aropupu

? ? ? (C. baccatum var. baccatum)


? ? ? (C. baccatum var. baccatum)

Tämä kasvi ärsyttää minua suunnattomasti. Olen yleensä varsin pedanttinen kasvien nimilappujen kanssa ja aina lukiessani ihmisten selostuksia siitä että enpä tiedä tämänkään lajiketta kun nimikyltit hukkuivat, päivittelen itsekseni että miten tuo on edes mahdollista. Käy sitä vaan näemmä itsellekin moista vaikka kuinka koittaisi olla tarkka, tämän nimikyltissä kun seisoo "Topgirl (C. annuum)" jota tämä aivan tasan varmasti ei ole.

Kyseessä on villi baccatum, todennäköisesti CAP 215 tai 214, ja saan kyllä lajikkeen varmaan aikanaan selville. Tuplakappaleita minulla ei ole kuin galapagoensesta ja yhdestä chacosta joten pitäisi vain yksinkertaisesti käydä kaikki kasvit läpi, listata ne paperille ja verrata listaa idätysmuistiinpanoihin katsoen mikä baccatum var. baccatum puuttuu. Jätin tämän homman suosiolla jollekin toiselle päivälle, hätäisellä laskulla sain capsicum-sukuisten kasvieni lukumääräksi 112kpl ja totesin että kirjanpidon sijaan käytän mieluummin loppupäiväni parin perunapenkin kääntämiseen. päivittelen lajikenimen/koodin tähän postaukseen sitten kun saan tuon aikaiseksi.

Erittäin satoisalta tapaukselta tämä kuitenkin vaikuttaa. Jos katsotaan pelkkää podien lukumäärää niiden kokoa huomioimatta, on tästä tulossa selvästi eniten satoa kaikkiin muihin kasveihini verrattuna. Kasvutapa on tukeva ollakseen baccatum - lähes chinensemäinen pikkupuu. Varsi on todella tanakka ja kasvia ruukkuineen voi kääntää 90 astetta ilman että oksat taipuvat tahi roikkuvat mihinkään suuntaan käytännössä ollenkaan. Tätä yritän varmasti risteyttää jonkun syötävämmän kokoisia hedelmiä tekevän baccan kanssa.

aropupu


PI 439361 'Bolivian Small Red' (C. baccatum var. baccatum)

Toinen villibaccatum, satoisa ja tukeva tämäkin mutta ei ihan siinä määrin kuin edellämainittu.





aropupu


Anaheim (C. annuum)

Ensimmäinen kypsä anaheimin hedelmä, ja joku on ehtinyt ennen mua! En saanut syyllistä kiinni itse teosta mutta viime kesänä varikset loikkivat pihalla närppimässä chileistä palasia joten syytän niitä kunnes toisin todistetaan. Muutamasta tomaatista oli maisteltu samalla myös, kas kun eivät sitten enempää vieneet.

aropupu

kesäkuu 22, 2011, 00:57:40 ap #89 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 22, 2011, 02:07:40 ap käyttäjältä aropupu

OSU Blue/P20 (Solanum lycopersicum)


TPS (Solanum Tuberosum)


Ja lopuksi pari offtopicia: "sininen" tomaattilajike sekä siemenistä kasvatettua perunaa.


coco

Ompas vekkuli tomaatti.. mistä oot hommannu ton tomaatti lajikkeen?

Juseq

On kyllä jännän näköiset perunat ja tomaatit :D Pitäis selkeesti laittaa isovanhempien perunamaalle noita väliin ja kattoo ilmettä syksymmällä kun on noston aika ;D

Toni.A

Kyllä on mahtavaa settiä miehellä. :) Suunnilleen pitää katsoa tippasilmässä, kun itelläni kävi miten kävi. Vähän tuollaista kuitenkin odottelin itsellenikin.  :P No, ehkä ensikesänä sitten kukkii ja kukoistaa mullakin, enkä todellakaan usko, että kahta peräkkäistä vuottaa tarvitsee tapella samalla tavalla ötököitä vastaan. Villit jäävät satavarmana talvehtimaan.

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7287.0
   http://sushrajalla.blogspot.com/             
         Chiliyhdistyksen jäsen no.1030

wille

Näitä kuvia katselee kyllä oikein mielellään. Hyviä kuvia hyvinvoivista kasveista!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

aropupu

kesäkuu 25, 2011, 21:09:24 ip #94 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 25, 2011, 21:11:03 ip käyttäjältä aropupu


On se helvetin kuustoista. Tuota väliaikaista kasvarihäkkyrää tuossa tyhjentelin ja vaihtelin rehujen paikkoja oikein ihaillen kun niin moni kasvi on alkanut vihdoinkin podeilemaan, monet oikein urakalla. Varsinkin chinenset ovat aivan silminnähden innostuneet kun sain vihdoinkin hankittua tuota Topmaxia. Habanero White Bullet on täynnä raakoja podeja ja niiden alkuja, Limo näyttää erittäin hyvältä myös. Peito de Mocasta löytyivät ensimmäiset podit myös, siitä olin kovin tyytyväinen kun on kuvista päätellen kovin nätti tapaus (tämä on ilmeisesti sama kuin biquinho/chupetinha tai ainakin todella lähellä sitä). Eikös sieltä liian tiheässä kasvavien rehujen sekamelskasta sitten kuitenkin tullut vastaan myös tuo parivuotinen markettihabanero joka oli epäilyttävän huonokuntoisen näköinen.

No niitä saatanan kusiaisiahan ne oli taas, ovat levittäytyneet tuonne toisellekin puolen taloa vaikka siellä on jonkun insinöörihenkisen henkilön toimesta vedetty pihaan asfalttipäällyste ja tästä syystä ei liiemmälti paikkoja noille perustaa pesiään. Vieressä olleella CAP 1144 C. pratermissumilla oli oma yhdyskuntansa ruukun pohjalla myös, itse kasvi tosin oli vielä varsin hyväkuntoisen näköinen. Tuo praetermissum on juuri aloittanut podeilun pitkän ja runsaan kukinnan jälkeen, markettihabanerolla nyt ei muuten niin kauheasti väliä mutta siinä on kiinni pari risteytyskokeiluista syntynyttä podia joilla varmasti menisi vielä tovi jos toinenkin kypsymisessä.

Kyrpä otsassa putsasin noiden juuripaakkuja nyt, ei muuten mikään ihan helppo homma kun molemmat kasvit ovat aika isoja ja isossa saavissa. Näemmä kohtuuvahva toluliuos (1:4-1:3 tai jotain sitä luokkaa) oli tarpeeksi tujua että ainakin suoraa murkkuihin suihkutettuna sai ötökät näyttämään siltä että ei niillä kivaa ollut. Saa nyt sitten nähdä kuolevatko paskiaiset kuitenkaan mokomaan ja miten kasvien juuristo moiseen suhtautuu, tuskin ainakaan kovin positiivisesti. Edellisiltä noiden uhreiksi joutuneilta pesin koko juuriston ja vaihdoin mullat kokonaan mutta yhdessäkään niistä kasveista ei ollut vielä podeja.

aropupu

Maistuu näköjään noi kypsät chacoensien marjat linnuille. Tai en tiedä mikä oli käynyt mutta kypsiä oli hävinnyt ihan urakalla enkä nyt oikein muutakaan selitystä keksi.

bluesman

 Mulla oli viime kaudella C.baccatum Pea täynnä pieniä podeja kukkapenkissä. Kun kypsyivät niin kaikki katosivat yhden illan aikana. Rastaita oli puutarhassa silloin paljon.

aropupu

Joo. Viime vuonna haukkailivat vaan paloja Habaneroista mutta nuo pienemmät podit näemmä kelpaavat kokonaisina. Koitin katsella josko niitä olisi näkynyt ympäristössä (tuuli vienyt niinkuin aikaisemmin kommentoin) mutta eipä näkynyt.

Yhdessä aikaisemmassa kämpässä jossa asuin oli komea vanha kirsikkapuu pihassa. Teki useimpina vuosina hyvän sadon mutta ei sitä kuin parina vuotena ehditty korjaamaan pois, samantien kun linnut tajusivat homman niin se puu oli päivässä tyhjä. Nytkin on kirsikkapuu mutta tuo on vasta viime syksynä hankittu eikä näytä tänä vuonna tuottavan vielä edes maistiaisia.

aropupu

Tätä menoa voin varmaan kohta nimetä tän päiväkirjan uusiksi joksikin "puutarhan tuholaiset"-ketjuksi, mutta laitetaan nyt kuitenkin vielä kerta kiellon päälle kun tää oli mun mielestä aika mielenkiintoinen juttu, lupaan keskittyä vähän positiivisempiin asioihin tämän jälkeen ainakin jonkin aikaa  :D


Copia (Solanum lycopersicum)


Copia (Solanum lycopersicum)

Avomaalle kohopenkkiin istutetun Copia-tomaatin runkoon oli ilmestynyt kummallinen reikä jonka ympärillä rääppeitä rungon sisuksesta, joku selvästi porannut itsensä sisään siitä. Alempi kuva on hieman sekava, mutta tuon reiän yläpuoliset oksat vetivät aivan veltoiksi kun reiän alapuolella olevat oksat ovat taasen täysin kunnossa.

Kyselin tuosta pitkin nettiä että mikä mahtaisi olla kyseessä ja todennäköisimmäksi ehdokkaaksi ilmoittautui Varsiyökkönen (kts. http://www.tarkkelysperuna.info/site?node_id=426.) En ole vielä tehnyt tuolle mitään, varmaan pitäisi poikkaista tuo reiän alapuolelta katki ja antaa kasvun jatkua ehjistä oksista.


aropupu

kesäkuu 29, 2011, 15:29:01 ip #99 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 29, 2011, 15:31:40 ip käyttäjältä aropupu

CAP 691 'Red Fire' (C. chinense)

Ensimmäisen villichinensen marjan keräsin tänään. Vaikka väri oli ollut kirkkaan punainen jo jonkun tovin, oli tämä ilmeisesti edelleen hieman raa'ahko, koska auki leikatessa ja nuuhkiessa tuntui edelleen selvää "herneen" hajua. Podi ei ollut sisältä muhjuinen kuten esim. chacot ja Duke Pequin vaan hedelmänliha oli kiinteää, Siemenet (7 kpl) sai otettua talteen ilman että itse podista meni mitään hukkaan. Aikamoista näpertelyä tuo tämän kokoisen podin kanssa kylläkin oli.

Perkauksen jälkeen loppupodi ääntä kohti. Suuhun tulvahtaa chinensen ominaismaku, mutta sieltä hedelmäisimmästä päästä tämä ei ole. Maku on aika tiukka, jostain kaupan vihannestiskin Ugandalaisista Habaneroistakin saattaa hyvällä tuurilla löytyä enemmän hedelmäistä aromia. Märehdin podia pitkään ja hartaasti siinä luulossa että polttoa joutuu etsimällä etsimään mutta kohtuullisen nopeasti käy selväksi että näin ei ole. Mitä helvettiä? koko suu leimahtaa liekkeihin vaikka tämähän oli aivan naurettavan pieni marja?

Jokusen hetken istuskelen ihmettelemässä että mites tässä nyt näin kävi. Maitopurkkia ei vieläkään joudu hakemaan mutta hönkimistä tämä jo hieman aiheuttaa. Ei tämä nyt sentään mitään nagaa ole mutta yllättävän tulinen tapaus silti, tälle voisi varmaan olla jo ihan jotain maustekäyttöäkin jos tekisi runsaan sadon. Tulisuutta on todellakin runsaasti ottaen huomioon miten vähän syötävää tuossa loppujenlopuks on, hedelmänlihakin on kuitenkin aika ohutta.

Maku ei ollut sieltä parhaasta päästä, mutta katsotaan tätä sitten kun useampia podeja kypsyy ja saavat kypsytellä rauhassa, josko aromia muodostuisi enemmän. Nyt tuli oltua hieman hätähousu tämän kanssa.

Tähän väliin voisi tietysti olla sopivaa todeta että en harrasta naga-urheilua tai edes mitään tietoista toleranssin kohotusta kastikkeilla kuten ilmeisesti aika monet, joten toleranssini on kovin matala.


ehkä/maybe "C. exile" (C. chacoense var. exile)

Muutaman ehkä-exilen marjan maistelin myös. Jos aikaisempi CAP 501 C. chacoense oli poltoltaan kuin tippa tabascoa kielen päälle, on tämä enemmänkin luokkaa yksi kaupan chilipähkinä. Tosin luulen että juuri ennen tätä nautittu em. chinense ja sitä ennen aamupalaksi syödyt Aji Cristal-voileivät vaikuttavat asiaan. Oikein mitään makua ei löytynyt tästäkään, kuten ei aikasemmastakaan chacosta.