huhtikuu 13, 2025, 19:05:34 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


aropupu 2011

Aloittaja aropupu, helmikuu 11, 2011, 02:27:30 ap

« edellinen - seuraava »

aropupu


PI 645680 (C. rhomboideum)

Alkukaudesta jotkin öllimölliäiset söivät juuret joiltain taimilta josta syystä päädyin kasvattelemaan lähes kaikki taimet passiivihydroissa. Alkuun kasvuvauhti tuntui olevan erittäin ketterää verrattuna multakasveihin mutta vähän myöhemmin multakasvit kasvoivat näistä ohi kun ilmeni erinäisiä ongelmia. Tälle veikkaisin ongelmaksi liikalannoitusta, eräs Hollantilainen oli taasen sitä mieltä että kyse on aivan varmasti pesemättömän hydrosoran sisältämistä suoloista tai jotain vastaavaa. En jaksanut alkaa pähkäilemään mikä näissä on vialla vaan siirsin taimet turvemultaseokseen, ja ne voivatkin jo paremmin. Pari paremmassa kunnossa ollutta jätin passiivihydroihin ja koitan pitää niissä koko kauden, kun en kyseistä kasvatusmetodia ole vielä tätä ennen koittanut.

aropupu

Pikkutaimetkin tarjoavat jo tässä vaiheessa silmäniloa kun on lajeja useampaa sorttia ja voi ihmetellä lajien kasvutapojen erilaisuutta, muutama esimerkki:


PI 593622 'Super pube' (C. pubescens) & C. lanceolatum


CGN 19198 / GRIF 14039 (C. eximium) & 'Limo' (C. chinense)

aropupu

Kaikki talvetetut kasvit ovat tässä vaiheessa jo täynnä nuppuja ja kukkia. Tämän kauden taimista ensimmäisenä nuppuja on alkanut tekemään CAP 872 (C. sp joka on ilmeisesti jonkin sortin annuumi), mutta yhtäkään se ei ole vielä avannut.

Vaikka chilit on laitettu paljon aikaisemmin itämään, pääsi ensimmäisenä kaikista tämän kauden taimista varsinaiselle kukalle kuitenkin tomaatti:


'Mikron-NK' (Solanum lycopersicum)

Azukki

Kauanko sinulla kesti tuon Galapagoensen itäminen? Itselläni on samasta australian erästä siemeniä ja joku kolmisen viikkoa ovat olleet jo itämässä eikä vielä häntää näy :/ Tosin, ainahan villeissä tarvitaan kärsivällisyyttä :p

Coofdrad

Todella kauniita kuvia, mikäs kamera sulla on  :P

aropupu

Lainaus käyttäjältä: Azukki - maaliskuu 17, 2011, 12:51:15 ip
Kauanko sinulla kesti tuon Galapagoensen itäminen? Itselläni on samasta australian erästä siemeniä ja joku kolmisen viikkoa ovat olleet jo itämässä eikä vielä häntää näy :/ Tosin, ainahan villeissä tarvitaan kärsivällisyyttä :p


Kivivillaan menivät 9.2 ja ensimmäinen iti 8.3, osa siemenistä pääsi styrox-lautalle 15.2 ja ensimmäinen niistä iti 4.3, lautalla on edelleen muutama itämätön ja kivivillassakin kait yksi.

aropupu

Lainaus käyttäjältä: Coofdrad - maaliskuu 17, 2011, 14:44:21 ip
Todella kauniita kuvia, mikäs kamera sulla on  :P


Canon EOS 450D johon 18-55mm kittilinssi sekä halpis 50mm f1.8-putki, eli leluosaston vehkeillä mennään.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: aropupu - maaliskuu 17, 2011, 16:23:09 ip... leluosaston vehkeillä mennään.

Niin meilläkin, mutta eihän se rauta tärkeintä ole kuvan ottamisessa.  :D
Hyviä valoja sinulla, mutta en silti kysy merkkiä.

bluesman

 Taiteellisella ottella ja näkemyksellä otettuja upeita fotoja kertakaikkiaan. Taustanvalinta kohdallaan.
Chilitkin hienoja. Tuo Limo sitten on vaaleampi lehdiltään kuin muut chinenset. Jos sitä ihmettelet.

Mr_Green_

Lainaus käyttäjältä: bluesman - maaliskuu 17, 2011, 20:39:38 ip
Taiteellisella ottella ja näkemyksellä otettuja upeita fotoja kertakaikkiaan. Taustanvalinta kohdallaan.
Chilitkin hienoja. Tuo Limo sitten on vaaleampi lehdiltään kuin muut chinenset. Jos sitä ihmettelet.


Yhdyn tuohon..todella komeita kuvia! Ei oo helppo homma, saada kasvista hyvä kuva...ainakaan meikäläiselle!  ;D

aropupu

Lainaus käyttäjältä: bluesman - maaliskuu 17, 2011, 20:39:38 ip
Tuo Limo sitten on vaaleampi lehdiltään kuin muut chinenset. Jos sitä ihmettelet.


Joo, olin kyllä pistänyt merkille. Muutama talvetettu annuummi veti kovin keltaiseksi tässä, ovat olleet samassa mullassa syksystä asti ja totesin että typen puutetta varmaan. Annoin niille sitä pahamaineista Substralia ja asia tuntuukin jo hieman korjaantuneen. Tuolle en sitä kuitenkaan antanut, en ole jaksanut olla siitä kovin huolissani kun tuntuu kasvavan oikein silmissä. Kuvan ottamisen jälkeen limo pääsi isompaan pönttöön ja onkin jo ottanut taas aikamoista kasvuspurttia.


Lainaus käyttäjältä: Mr_Green_ - maaliskuu 17, 2011, 20:53:16 ip
Ei oo helppo homma, saada kasvista hyvä kuva...ainakaan meikäläiselle!  ;D


Helppoahan tämä vielä on kun rehut ovat tuollaisia yhdellä kädellä kanneltavia. Niitä metrin joka suuntaan leviäviä chinensejäni koitin tuolla ulkona kuvailla viime kesänä ja siitä ei kyllä tullut kovallakaan yrittämisellä yhtään mitään, yksityiskohtia on helppo räpsiä mutta tolkullisen kokonaiskuvan saaminen isosta kasvista on todella vaikeaa.



aropupu

Eilen tuli kuvailtua kukkia:


vasemmalta oikealle: CAP 1144, Lemon Drop, Duke Pequin, Naga Morich, Habanero, Cayanne Long Slim
eli lajeittain: pratermissum, baccatum, frutescens, frutescens × chinense, chinense, annuum

Otin kuvaan kaikkia lajeja joita tällä hetkellä kukkivana talosta löytyy. Tietenkin heti seuraavana päivänä avasi kukkansa yksi laji lisää, mutta en alkanut ottamaan koko hommaa uusiksi vaan kuvasin sen erikseen:


CAP 1153 (C. chacoense)

Todella pieni kukka tällä, sijoittuisi ylemmän kuvan kokojärjestyksessä praetermissumista vasemmalle. Tuo kokojärjestys nyt on kyllä muutenkin aika kyseenalainen, lemon dropin kukat ovat kokonaan auenneina ja paremmassa valossa kehittyneinä kyllä isompia kuin tuo.

tässä koko kasvi:

CAP 1153 (C. chacoense)

Tarkkasilmäisimmät näkevät keskellä kasvin latvusta myös em. kukan, n. 10 pikseliä leveänä  ;D

Aji inferno on chacoenset maininnut "chileistä aika ylivoimaisesti pahimmiksi risupuskiksi" ja vaikkeivat nämä minun kasvini vielä kovin isoja olekaan, niin kovasti siltä alkaa jo vaikuttaa. Monet taimista eivät ole vielä edes haarautuneet Y-haaralle, nämä chacot taasen tehtailevat jo sivuversojaan tehotuotannolla ja sohivat niitä joka ilmansuuntaan.

Lehtien kellertävä sävy johtuu muuten sitten kuvaustilanteen sekavalosta, alkoi olla jo ulkona niin hämärää että piti korjata tilannetta kellertävällä energiansäästölampulla joka sopii huonosti yhteen ulkoa tulevan sinertävän valon kanssa. Oikeasti kasvi on terveen vihreän värinen.

aropupu

huhtikuu 02, 2011, 21:24:15 ip #32 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 03, 2011, 18:03:53 ip käyttäjältä aropupu
Osasta kasvattamistani lajikkeista ei löydy oikein mitään tietoa mistään päin nettiä, tässä yksi sellainen tapaus:


CAP 1531 (C. sp) & Cili Goronong (C. chinense)

CAP 1531 on siemenpankin tietokannassa merkitty "C. sp" eli lajia ei ole määritelty. Ainoa tieto jota lajikkeesta etukäteen netistä löysin oli suttuinen kuva jossa pienehköt keltaiset hieman chinenseltä haiskahtavat pyöreähköt hedelmät ja maininta että kukkia kasvaa kaksi kerrallaan.

Vertailun vuoksi oikealla Cili Goronong joka on kasvutavaltaan suunnilleen samanlainen kuin muutkin saman ikäiset chinenseni. CAP 1531 on kasvutavaltaan hyvin erilainen mutta ei se toisaalta kovinkaan paljoa muistuta myöskään kasvattamiani frutescenseja, ainakin lehdet ovat selvästi pienemmät ja tuo pyrkii tekemään juurestaan runsaasti sivuversoja jo heti näin alkuun. Enemmänkin tuosta kasvutavasta tulee mieleen jokin kääpiöivä koristeannuumi. Minulla oli näitä useampi taimi ja kaikissa oli sama kasvutapa vaikka kasvoivat eri paikoissa erilaisten valojen alla yms, eli minkään hoitovirheen piikkiin en tuota kasvutapaa voi laittaa vaikka jotain ongelmaa tälläkin taisi alkuun olla (kuten alalehtien vioituksista näkyy)



CAP 1531 (C. sp)

Kukat ovat erittäin pienet ja niitä kasvaa kaksi tai kolme samasta kasvupisteestä, josta ne sojottavat pitkälti suoraan ylöspäin ja kääntyvät alaspäin kukkapohjuksen kohdalta. Terälehtien määrä on kaikilla joko viisi tai kuusi. Kukkapohjuksessa ei ole chinensemäistä rinkulaa ja hampaita ei ole ollenkaan. Minun silmääni tuo haiskahtaa sinänsä aika selkeältä C. frutescensilta, mutta frutescenseille tyypillistä vihreyttä kukista saa hakemalla hakea. Suurennuslasin kanssa en sitä onnistunut näissä näkemään minkään lampun tai luonnonvalon alla vaikka kuinka tiirailin, vasta kun kuvasin kukan ja ruuvasin photoshopissa saturaatiota korkeammalle alkoi vihreän sävyjä terälehtien kärjistä löytymään, ja näinkin aivan todella vähän.


CAP 1531 (C. sp) (Kuva käyttäjältä "gmaness" photobucketista)

Ei tuo ihan tyypillisimmältä frutescenselta kyllä muutenkaan näytä. Näkee nyt sitten kun kasvaa hieman pidemmälle ja alkaa tekemään hedelmiä, että mitä tästä tulee. Lieneekö jokin frutescensin ja chinensen tai annuumin risteytys? kukkien valkoinen väri ja tuo hedelmä haiskahtavat siltä että jotain muuta lajia olisi sekaan sotkettu. Mun kokemukseni fruteista on kylläkin vielä kovin vähäistä että en sitten tiedä miten suurta variaatiota niistä löytyy, olen kyllä ollut siinä uskossa että huomattavasti vähemmän kuin esim. chinensestä tai annuumista.

aropupu



Harrastenurkkauksessa meinaa alkaa käymään jo ahtaaksi.

bluesman

Kivanoloinen viidakko sullakin on muodostunut. Tiuhassa kasvavat kasvit tuntuvat tänä vuonna olevan erilaisten öttiäisten juhlavuosi kun niitä tuntuis olevan enemmän kuin aiemmin. Havaitsin melko monta tomaattia. Mitä lajikkeita ja mihin sijoitat?

M;kko

Hienoa harrastustoimintaa! Tuntuu tuo ahtaus olevan jo nyt aika monella akuutti ongelma. Mitenköhän kuukauden, parin päästä... Noitakin on varmaan 'kiva' siirrellä kunhan vielä hieman kasvavat. Itseä ainakin ottaa päähän se, että ahtaasti kasvavat chilit muodostavat sellaisen verkoston, jossa jokainen kasvi on jokaisessa muussa kasvissa kiinni. Toinen huono puoli ahtaudessa on tietysti öttiäisten ripeä leviäminen. Vaan eipä se tilan lisäys mitään auttaisi, sillä silloinhan sulla olisi enemmän kasvejakin? Right?!  :P


aropupu

Tiuhassahan nuo joutuvat olemaan. Öttiäisistä ei kyllä ole ollut ongelmia joulukuun jälkeen jolloin on viimeksi ripsiäisiä näkynyt. Suihkuttelen noita vedellä lähes päivittäin ja koitan pitää ne niin kosteina kuin nyt asuintiloissa vaan kehtaa, se varmaan auttaa ainakin hieman. Tuon oikeassa yläkulmassa näkyvän vähän päälle puoli metriä korkean ja pyörivän tuulettimen laittamisen jälkeen ei ole juuri homeestakaan ongelmaa ollut, noissa taimiakvaarioissa suihkuttelu sai nopeasti hometta aikaiseksi.

Tomaatit on enemmän tuo puolison heiniä, se on niihin innostunut hieman samalla meiningillä kuin minä chileihin. Tomaattiosaston lajikelista näyttää tällä kaudella tältä:

Albertovske Zlute
Arbuus
Black Pear
Black Russian
Black Zebra
Bloody Butcher
Bonsai
Chernomor
Chocolate Cherry
Chokoladnaja
Chudo Sveta/Wonder Light
Copia
Eksootika
Furry Red Boar
Garden Peach
Gigant Limonnyi
Gnom F1
Golden Heart/Heart of Gold
Hundreds & Thousands
Ildi
Incas F1
Izumrudnoe Jabloko
Jantarnõi 530/Merevaik
Japanese Trifele Black
Japanese Trifele Yellow
Jersey Devil
Lemon Boy F1
Magus Kobar
Marmande VR
Marmandino One F1
Michael Pollan
Micro Toms
Mikron-NK
Minibell
Moscow Delicacy
P20
Raketa
Siberian
Snow White
Solanum cheesmaniae
Striped Stuffer
Sungold F1
Supersteak F1
Supersweet 100
Sweet Million
Tigerella
Violet Jasper
White Beauty
White Tomasol
Yellow Pearshaped
Zolotoy Byk/Golden Bull


Pisimmälle näistä on päässyt venäläinen lajike:

Mikron-NK (Solanum Lycopersicum)

Ihan ei kyllä tullut sitä mitä siemenpussissa luvattiin. Tuota kehuttiin äärimmäisen kääpiöiväksi ja maailman pienimmäksi tomaattilajikkeeksi joka kasvaa 10-15cm korkeaksi, tällä hetkellä tuolla on korkeutta 45cm. Raakileita siinä on kyllä joka tertussa ja niitä on paljon. Ehkä tässä päästään vielä tomaatin makuun ennenkuin ulkokausi edes alkaa, ei noiden hedelmien juuri tuota suuremmiksi pitäisi kasvaakaan. Tosin näkee nyt sitten mitä tuostakin tulee.

Jos muuten tomaatit kiinnostavat enemmänkin, niin voisin lämpimästi suositella sellaista foorumia kuin Tomatoville

aropupu


Lainaus käyttäjältä: M;kko - huhtikuu 03, 2011, 14:14:22 ip
Noitakin on varmaan 'kiva' siirrellä kunhan vielä hieman kasvavat. Itseä ainakin ottaa päähän se, että ahtaasti kasvavat chilit muodostavat sellaisen verkoston, jossa jokainen kasvi on jokaisessa muussa kasvissa kiinni. Toinen huono puoli ahtaudessa on tietysti öttiäisten ripeä leviäminen. Vaan eipä se tilan lisäys mitään auttaisi, sillä silloinhan sulla olisi enemmän kasvejakin? Right?!  :P


Chilien kanssa ei ole mennyt jutut ihan niin nappiin kuin toivoin. Vaikka niistä ensimmäiset on idätetty jo viime vuoden puolella, ei niiden kanssa tuota yhteensotkeutuvuusongelmaa vielä juurikaan ole. Poislukien tosin chacot jotka leviävät joka suuntaan pitkillä sivuversoillaan. Tomaattien kanssa joutuu kyllä jo aikamoista tetristä pelaamaan niitä siirrellessään kun ovat juurikin joka oksasta toisiinsa sotkeutuneita.

Kuvasta se ei käy ilmi, mutta tuolla taimitilassa on kuvan etualassa jopa lähes metri vielä tyhjää tilaa. Olen koittanut pitää kovaa jöötä itselleni (ja puolisolle) sen suhteen että enempää kasveja ei enää tule, se metri on äkkiä käytetty siinä vaiheessa kun noista jotkut alkavat kaipaamaan isompia ruukkuja. Vielä tässä olisi edessä jonkinsorttisten hyllyjen rakentaminen tuonne seinille että matalampia taimia saisi useampaan kerrokseen, kun vaan saisi vielä aikaiseksi.

Onhan meillä tuon natikkatilan lisäksi vielä kaksi isohkoa akvaariota joissa omat valot sekä useampi ikkuna joissa ikkunalautoja useammassa tasossa sekä amppeleita. Näistäkin on kyllä jo lähes kaikki tila käytössä, chilien ja tomaattien lisäksi kasvatellaan paljon muitakin hyötykasveja ruusukaaleista okraan ja latva-artisokasta siemenistä kasvatettuihin perunoihin.

Ja siitä bluesmanin kyselemästä kasvien sijoittelusta: Mulla on tuolla hangen alla osina pikkuvikainen, ei kovinkaan suuri (6 tai 9m2, en nyt muista) lasi-alumiinikasvari joka olisi tarkoitus laittaa pystyyn heti kun maa on muokattavissa. Tämän lisäksi on nippu isoja kerrostalon ikkunoita joista olisi tarkoitus (ehkä) askarrella toinen kasvari kesän aikana jos saa aikaiseksi. Vaikka saisin molemmat pystyyn samantien, eivät kaikki kasvit niihin mahtuisi. Suuren osan kohtaloksi tuleekin todennäköisesti pönöttää isoissa ämpäreissä pitkin pihamaata valoisilla kohdilla, siinähän sitten toivotaan että olisi yhtä lämmin ja aurinkoinen kesä kuin viime vuonna.

Muita kasveja varten on pitkin pihaa 7 kappaletta noin kolme metriä pitkiä ja noin metrin leveitä kohopenkkejä sekä joitain lavakauluksia yrteille, plus yksi kivireunainen  monivuotisten yrttien penkki. Näiden lisäksi on tällä kaudella aarin pläntti läheiseltä viljelypalstalta jonne menee sitten perunaa sun muuta.

aropupu

Vaikka jankutankin välillä ummet ja lammet jostain ihan itsestäänselvyyksistä niin ihan niin yksityiskohtaisesti en ole viitsinyt hommaa dokumentoida että olisin itäneitä siemeniä käynyt kuvaamaan. Nyt oli kuitenkin pakko:


Kyseessä siis CGN 22876 C. tovarii

Onko kukaan muuten testaillut mitenkään sen kummemmin siementen idätyksessä lämpötilojen vaihtelua? Mullahan on noista tovariin siemenistä ensimmäiset menneet idätykseen jo helmikuun alussa, eikä niistä useammalla eri idätysalustallakaan tullut yhtään mitään vaikka paikka jossa ne idätän on sellainen jossa itää järjestäen kaikki jossain viikossa-parissa, muutamaa villichiliä lukuunottamatta. Nuo villichilifoorumin hollantilaiset toitottivat että vaikeampien idätettävien tapauksessa auttaa, jos idätyslämpötila vaihtelee siitä optimi 28 tms asteesta aina välillä myös matalammaksi, ikäänkuin yö/päivä-lämpötilavaihteluna. Otin neuvosta vaarin ja olen nyt roudannut idätysboksit aina yöksi viileään ulkoeteiseen jossa yölämmöt ovat alle kymmenen asteen. Tuo siemen on mennyt lautalle 24.3 eli iti tällä metodilla kymmenessä päivässä, kun tasalämmössä tasan samanlaisessa alustassa olleet samat siemenet eivät itäneet kahdessa kuukaudessakaan.

Tämä ilotapahtuma vähän kompensoi sitä että C. lanceolatum on ottanut jostain nokkiinsa ja vetänyt aika huonon näköiseksi, ja mä kun juuri sain jaettua ne ylimääräiset lancen taimet pois :(

ottulo

Onnittelut tovariista! Pitää joskus tulevaisuudessa varmaan itsekin noita koittaa kasvattaa, kun saan tilaa.

Älä vielä panikoi lancen suhteen... mulla se pudotti kaikki lehdet ja kuivatti monta oksaa, mutta lähti sitten puskemaan uutta oksaa rungon alapäästä. Silmuja on muuallakin, eli eloa kyllä on. Mulla ei ole edes kovin valoisassa paikassa toi, vaikka ikkunan edessä onkin.